Unit 6 Space and beyond单元小测课件(共40张PPT+ 练习)高中英语外研版(2019)选择性必修 第四册

文档属性

名称 Unit 6 Space and beyond单元小测课件(共40张PPT+ 练习)高中英语外研版(2019)选择性必修 第四册
格式 zip
文件大小 8.3MB
资源类型 教案
版本资源 外研版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-09-11 01:15:33

文档简介

单元小测(Unit 6)
Ⅰ.1.working 2.to fetch 3.sneezing 4.invisible
5.have finished 6.was submitted 7.reality 8.Tragically
9.that 10.a
Ⅱ.1.sign up for 2.went wrong 3.working out 4.look back 5.carry out
Ⅲ.1.No matter how/However complex the problem may seem
2.setting in the west
3.beautiful was the sunset
Ⅳ.【文章大意】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了月球上的水来自哪里。
1.B 推理判断题。根据第一段中的“But where did water on the moon come from Answering that question can not only help us understand the moon’s history and evolution, but also allow future engineers to potentially tap into this resource when they are building a sustainable moon base.”可知,第一段提出了一个问题,然后讲述了中国科学家在这个问题上的新发现,所以第一段的目的是引入话题。故选B项。
2.A 细节理解题。根据第二段“Chinese scientists have discovered that minerals in lunar soil might have got that substance critical for life from solar wind bombarding the moon’s surface with hydrogen ions (氢离子), according to a study published in the journal Nature Communications on Saturday.”和第五段中的“The latest study essentially confirmed the estimates from the previous research, and those lunar minerals could contain even more water…on the moon’s surface.”可知,在最新的研究中,中国科学家认为月球上的水可能来自太阳风。故选A项。
3.C 推理判断题。根据第五段中的“Moreover, the new study identified solar wind as a key mechanism for the existence of water on the moon’s surface.”和第六段中的“The study found that the solar wind resulted in at least 170 ppm of water content in lunar samples gathered by the Chang’e-5 mission.”可知,太阳风对月球表面水的形成有很重要的作用。故选C项。
4.D 推理判断题。首段中的“But where did water on the moon come from Answering that question can not only help us understand the moon’s history and evolution, but also allow future engineers to potentially tap into this resource when they are building a sustainable moon base.”引出本文讲述的话题,以及从每一段中的首句话,比如第四段“The study in June found that lunar soil had around 30 parts per million of water content in the form of hydroxyl (羟基), a close chemical relative of water.”以及第五段中的“The latest study essentially confirmed the estimates from the previous research, and those lunar minerals could contain even more water.”等均可看出,本文作者主要介绍了关于月球的最近的新发现。故选D项。
Ⅴ.【文章大意】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了科学家们是如何探索宇宙的,还介绍了科学技术手段的发展情况。
1.B 上文“…your science teachers have taught you that there are stars, planets, and entire galaxies out there.”指出,科学老师已经教过我们有关宇宙的知识,设空处承上启下,下文“How do scientists study the far reaches of the universe ”提出科学家们如何研究遥远的宇宙的问题,故此处是指出我们是如何得知有关宇宙的知识的。B项(但是我们是怎么知道的呢 )承上启下,符合文意。故选B项。
2.G 上文“Over the course of history, man has developed amazing technology to help us see beyond our own planet into the vastness of our galaxy and even way beyond.”指出,在历史的进程中,人类已经开发出了惊人的技术可以让我们了解宇宙,甚至更远的地方。G项(这项技术采用了一些令人印象深刻的机器和工具的形式。)承接上文,符合文意。故选G项。
3.F 下文“Using lenses and mirrors to see beyond Earth’s borders, telescopes gave scientists their first glimpse of what exists beyond Earth’s atmosphere.”指出望远镜的用途。F项(最早的太空探索工具之一是望远镜。)引出下文,符合段意。故选F项。
4.C 根据上文“…conduct research on a variety of scientific subjects.”以及下文“The more we learn about outer space, the more we realize how much more there is to explore.”可知,对于地球之外的外太空,人类一直在研究探索,并且了解的越多,想探索的就越多。C项(科学家们一直都很好奇。)指出科学家们探索外太空的原因之一,承上启下,符合文意。故选C项。
5.D 根据上文“In 1990, the Hubble Space Telescope was launched into outer space.”可推知,哈勃太空望远镜被发射到外太空。D项(这是一项由阳光提供动力的技术。)承接上文,进一步解释说明了哈勃太空望远镜的工作原理,符合文意。故选D项。
Ⅵ.【文章大意】 本文是一篇新闻报道。文章报道了中国科学家第一次使用自主研发的射电望远镜发现了六颗脉冲星。
1.known 考查非谓语动词。has identified是谓语,空处与谓语动词之间无连词连接,故空处应填非谓语形式,且know与逻辑主语是被动关系,用过去分词作定语。故填known。
2.opening 考查非谓语动词。本句已有系动词is且无连词,空处应填非谓语动词,此处表示前面整句话造成的自然而然、意料之中的结果,应用现在分词作结果状语。故填opening。
3.was discovered 考查动词时态、语态及主谓一致。动作发生在过去,从句应用一般过去时,表示事情已发生,而the first pulsar是主语且为单数形式,和空处是被动关系,应用一般过去时的被动语态。故填was discovered。
4.in/within 考查介词。空处前是are,空处后是名词短语the scope of the Milky Way,故空处应填介词,结合句意可知,此处表示“在银河系范围内”,应用介词in或within。故填in/within。
5.to find 考查非谓语动词。此处考查固定结构allow sb to do sth,意为“使某人能够做某事”,空处应用动词不定式作宾补。故填to find。
6.scientific 考查形容词。空处应用形容词作定语修饰名词data。scientific意为“科学的”。故填scientific。
7.which 考查定语从句。此处引导非限制性定语从句,关系词指代前面整个句子,在从句中作主语,应用关系代词which引导。故填which。
8.a 考查冠词。空处后的road是单数可数名词,此处表示泛指,且new的发音以辅音音素开头,应用不定冠词a。故填a。
9.areas 考查名词复数。空处前的other为形容词,意为“其他的”,其后跟的可数名词用复数形式,area是可数名词,故应用复数形式。故填areas。
10.will remain 考查动词时态。根据句中时间状语the next 10 to 20 years可知,空处应用一般将来时。故填will remain。单元小测(Unit 6)
●Ⅰ 单句填空
1.They became accustomed to       (work) in a peaceful and quiet environment.
2.The villagers used to walk a long distance       (fetch) water before they built wells.
3.We all had colds and couldn’t stop sniffing and       (sneeze) because of the bad weather.
4.The magician performed an incredible trick, making the rabbit       (visible) and thereby leaving the audience in awe of his skills.
5.He must       (finish) his compulsory tasks within the required time, for he feels at ease now.
6.The student was thrilled when her alternative essay       (submit), which explored a unique perspective on the assigned topic.
7.Although he may appear nervous when speaking in front of large groups, in    (real), he possesses a remarkable fluency in multiple languages and is highly respected for his linguistic abilities.
8.       (tragic), the once prosperous community was destroyed by the natural disaster, leaving many families homeless and in need of assistance.
9.There is never any doubt       China has achieved a lot in exploring space in the past 20 years.
10.He never hides his real opinions of others—in other words, he is a person with       straightforward personality.
●Ⅱ 短语填空
1.Thinking twice , ultimately I made up my mind to       (报名参加)the basketball team, which I think is beneficial to my physical fitness.
2.Despite their careful planning, something       (出错) during the event, which caused delays and confusion among the attendees.
3.Once I threw myself into it, I had no difficulty in       (解决)the problem.
4.This story influences me even today, and I       (回顾,追忆) on this story with so much happiness.
5.Pear farmers can learn about the market demand through the system to accurately identify their customers and       (执行,实施) targeted promotions.
●Ⅲ 句型训练
1.                          , with a clear and straightforward approach, we can find a solution that works.
不管这个问题看起来有多复杂,只要思路清晰、直截了当,我们就能找到行之有效的解决办法。
2.The sun         , we sat by the river, enjoying the peace of the moment. (独立主格)
太阳西下,我们坐在河边,享受这一刻的宁静。
3.So              that it took our breath away and left us in awe of nature’s wonders.(部分倒装)
日落是如此美丽,以至于让我们惊叹不已,令我们对大自然的奇迹感到敬畏。
●Ⅳ 阅读理解
[2024·福建福州第三中学高二期末]
About two years ago, several lunar missions showed that some lunar soil contains minute amounts of water molecules. But where did water on the moon come from Answering that question can not only help us understand the moon’s history and evolution, but also allow future engineers to potentially tap into this resource when they are building a sustainable moon base.
Chinese scientists have discovered that minerals in lunar soil might have got that substance critical for life from solar wind bombarding the moon’s surface with hydrogen ions (氢离子), according to a study published in the journal Nature Communications on Saturday.
In a previous study, published in June, Chinese scientists concluded that most water found on the moon may have originated in its interior. That study, like the new one, was conducted on lunar samples from China’s Chang’e-5 mission in 2020.
The study in June found that lunar soil had around 30 parts per million of water content in the form of hydroxyl (羟基), a close chemical relative of water. However, lunar minerals may contain water content of up to 179 ppm. One ppm of water would yield (产生) around 1 gram of water per metric ton (公吨) of soil.
The latest study essentially confirmed the estimates from the previous research, and those lunar minerals could contain even more water. Moreover, the new study identified solar wind as a key mechanism for the existence of water on the moon’s surface.
The study found that the solar wind resulted in at least 170 ppm of water content in lunar samples gathered by the Chang’e-5 mission. Lunar minerals such as pyroxene, plagioclase, and olivine are likely the main reservoirs of solar wind-derived water.
“This study has important implications for understanding the evolution of water on the lunar surface and evaluating the contribution of solar wind protons (质子) to the water reservoirs of the lunar surface,” the researchers said.
Lunar samples collected during the Chang’e-5 mission may hold the key to answering these questions, since they are much younger than the ones collected by US and Soviet moon missions. So, the water content in the Chinese samples has had less time to be influenced by other factors, making these samples ideal for studying the moon’s water.
( )1.What is the first paragraph intended for
A.To answer the question.
B.To introduce the topic.
C.To clarify a concept.
D.To help us know the moon better.
( )2.What do Chinese scientists find about the water found on the moon from the latest study
A.It could mainly come from the solar wind.
B.It could originate in the moon’s interior.
C.Lunar soil contains abundant amounts of water.
D.Lunar minerals contain less water than expected.
( )3.What can we infer from Paragraph 5 and Paragraph 6
A.Lunar soil contains more water than lunar minerals do.
B.Lunar minerals contain rich water coming from solar wind.
C.Solar wind should account for the existence of water on the moon.
D.The latest study basically confirmed all the estimates of the previous study.
( )4.What is the author’s purpose in writing the text
A.To report the success of the Chang’e-5 mission.
B.To introduce how to build a sustainable moon base.
C.To explain the role of solar wind on the moon.
D.To report the findings of recent studies on the moon.
●Ⅴ 阅读七选五
When you look up at the bright stars in the night-time sky, do you wonder what’s out there Of course, your science teachers have taught you that there are stars, planets, and entire galaxies out there.
1.     Man has walked on the moon, but the moon is fairly close to Earth when you’re talking about outer space. How do scientists study the far reaches of the universe Over the course of history, man has developed amazing technology to help us see beyond our own planet into the vastness of our galaxy and even way beyond. 2.    
3.     Using lenses and mirrors to see beyond Earth’s borders, telescopes gave scientists their first glimpse of what exists beyond Earth’s atmosphere.
What scientists were able to learn with telescopes paved the way for manned space exploration. From trips to the moon to dozens of manned space shuttle flights, teams of humans were able to travel in space and conduct research on a variety of scientific subjects. 4.     The more we learn about outer space, the more we realize how much more there is to explore. This has led scientists to develop even more powerful tools to help them explore the way beyond the places we can go as humans.
For example, the telescope is no longer an earthbound instrument. In 1990, the Hubble Space Telescope was launched into outer space. 5.    With many different cameras and types of scientific instruments, it has provided scientists with invaluable data.
A.Who tells us about it
B.But how do we know this
C.Scientists have always been curious.
D.It’s a piece of technology that’s powered by sunlight.
E.It’s a tool for scientists to explore the universe without difficulty.
F.One of the earliest tools for space exploration was the telescope.
G.This technology takes the form of some impressive machines and tools.
●Ⅵ 语法填空
[2024·广东佛山第六中学高二期末]
Located in a natural depression in Guizhou, China’s Five-hundred-metre Aperture Spherical radio Telescope, 1.       (know) as FAST, has identified six pulsars (脉冲星) after one year of trial operation. It is the first time that Chinese scientists have discovered pulsars using a radio telescope independently developed by Chinese scientists, thus 2.       (open) “a new era of Chinese original space discovery”.
It is truly encouraging for China to have achieved such results in just one year. Since the first pulsar 3.       (discover), over 2,700 pulsars have been identified. But almost all of them are 4.       the scope of the Milky Way. Being the world’s largest radio telescope, FAST is expected to capture pulsars outside the galaxy. Apart from the massive size, it also has unmatched accuracy and sensitivity, allowing scientists 5.       (find) previously hidden stars. Moreover, FAST is capable of surveying the night sky for multiple 6.       (science) data at once, 7.       enables astronomers to jump-start many science goals. Its innovative engineering concept and design pave 8.    new road to realize a huge single dish in the most effective way.
China’s FAST science impact on astronomy will be extraordinary, and has the potential to revolutionize other 9.       (area) of the natural sciences. It 10.       (remain) the global leader for the next 10 to 20 years. (共40张PPT)
单元小测 Unit 6
Ⅰ 单句填空
1.They became accustomed to _________ (work) in a peaceful
and quiet environment.
working
2.The villagers used to walk a long distance _________ (fetch)
water before they built wells.
to fetch
3.We all had colds and couldn't stop sniffing and _________
(sneeze) because of the bad weather.
sneezing
4.The magician performed an incredible trick, making the rabbit
_________ (visible) and thereby leaving the audience in awe of
his skills.
invisible
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
5.He must _____________ (finish) his compulsory tasks within the
required time, for he feels at ease now.
have finished
6.The student was thrilled when her alternative essay
_______________ (submit), which explored a unique perspective
on the assigned topic.
was submitted
7.Although he may appear nervous when speaking in front of
large groups, in _______ (real), he possesses a remarkable
fluency in multiple languages and is highly respected for his
linguistic abilities.
reality
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
8.__________ (tragic), the once prosperous community was
destroyed by the natural disaster, leaving many families
homeless and in need of assistance.
Tragically
9.There is never any doubt _____ China has achieved a lot in
exploring space in the past 20 years.
that
10.He never hides his real opinions of others—in other words,
he is a person with ___ straightforward personality.
a
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Ⅱ 短语填空
1.Thinking twice, ultimately I made up my mind to
____________ (报名参加)the basketball team, which I think is
beneficial to my physical fitness.
sign up for
2.Despite their careful planning, something ____________ (出错)
during the event, which caused delays and confusion among the
attendees.
went wrong
3.Once I threw myself into it, I had no difficulty in
____________ (解决) the problem.
working out
1
2
3
4
5
4.This story influences me even today, and I __________
(回顾,追忆) on this story with so much happiness.
look back
5.Pear farmers can learn about the market demand through the
system to accurately identify their customers and __________
(执行,实施) targeted promotions.
carry out
1
2
3
4
5
Ⅲ 句型训练
1.______________________________________________________,
with a clear and straightforward approach, we can find a
solution that works.
不管这个问题看起来有多复杂,只要思路清晰、直截了当,我们就
能找到行之有效的解决办法。
No matter how/However complex the problem may seem
1
2
3
2.The sun ___________________, we sat by the river, enjoying
the peace of the moment. (独立主格)
太阳西下,我们坐在河边,享受这一刻的宁静。
setting in the west
3.So ________________________ that it took our breath away
and left us in awe of nature's wonders.(部分倒装)日落是如此美丽,
以至于让我们惊叹不已,令我们对大自然的奇迹感到敬畏。
beautiful was the sunset
1
2
3
Ⅳ 阅读理解
[2024·福建福州第三中学高二期末]
About two years ago, several lunar missions showed that
some lunar soil contains minute amounts of water molecules.
But where did water on the moon come from Answering that
question can not only help us understand the moon's history
and evolution, but also allow future engineers to potentially tap
into this resource when they are building a sustainable moon
base.
1
2
3
4
Chinese scientists have discovered that minerals in lunar soil
might have got that substance critical for life from solar wind
bombarding the moon's surface with hydrogen ions (氢离子),
according to a study published in the journal Nature
Communications on Saturday.
In a previous study, published in June, Chinese scientists
concluded that most water found on the moon may have
originated in its interior. That study, like the new one, was
conducted on lunar samples from China's Chang'e-5 mission in
2020.
1
2
3
4
The study in June found that lunar soil had around 30
parts per million of water content in the form of hydroxyl (羟基),
a close chemical relative of water. However, lunar minerals may
contain water content of up to 179 ppm. One ppm of water
would yield (产生) around 1 gram of water per metric ton (公吨)
of soil.
The latest study essentially confirmed the estimates from the
previous research, and those lunar minerals could contain even
more water. Moreover, the new study identified solar wind as a
key mechanism for the existence of water on the moon's
surface.
1
2
3
4
The study found that the solar wind resulted in at least 170
ppm of water content in lunar samples gathered by the
Chang'e-5 mission. Lunar minerals such as pyroxene, plagioclase,
and olivine are likely the main reservoirs of solar wind-derived
water.
“This study has important implications for understanding the
evolution of water on the lunar surface and evaluating the
contribution of solar wind protons (质子) to the water reservoirs
of the lunar surface,” the researchers said.
1
2
3
4
Lunar samples collected during the Chang'e-5 mission may
hold the key to answering these questions, since they are much
younger than the ones collected by US and Soviet moon
missions. So, the water content in the Chinese samples has had
less time to be influenced by other factors, making these
samples ideal for studying the moon's water.
【文章大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了月球上的水来自
哪里。
1
2
3
4
( ) 1.What is the first paragraph intended for
A.To answer the question.
B.To introduce the topic.
C.To clarify a concept.
D.To help us know the moon better.

1
2
3
4
[解析] 推理判断题。根据第一段中的“But where did water on the
moon come from Answering that question can not only help
us understand the moon's history and evolution, but also allow
future engineers to potentially tap into this resource when they
are building a sustainable moon base.”可知,第一段提出了一个问
题,然后讲述了中国科学家在这个问题上的新发现,所以第一段的
目的是引入话题。故选B项。
1
2
3
4
( ) 2.What do Chinese scientists find about the water found
on the moon from the latest study
A.It could mainly come from the solar wind.
B.It could originate in the moon's interior.
C.Lunar soil contains abundant amounts of water.
D.Lunar minerals contain less water than expected.

1
2
3
4
[解析] 细节理解题。根据第二段“Chinese scientists have
discovered that minerals in lunar soil might have got that
substance critical for life from solar wind bombarding the
moon's surface with hydrogen ions (氢离子), according to a
study published in the journal Nature Communications on
Saturday.”和第五段中的“The latest study essentially confirmed the
estimates from the previous research, and those lunar minerals
could contain even more water…on the moon's surface.”可知,在
最新的研究中,中国科学家认为月球上的水可能来自太阳风。故选A项。
1
2
3
4
( ) 3.What can we infer from Paragraph 5 and Paragraph 6
A.Lunar soil contains more water than lunar minerals do.
B.Lunar minerals contain rich water coming from solar wind.
C.Solar wind should account for the existence of water on the
moon.
D.The latest study basically confirmed all the estimates of the
previous study.

1
2
3
4
[解析] 推理判断题。根据第五段中的“Moreover, the new study
identified solar wind as a key mechanism for the existence of
water on the moon's surface.”和第六段中的“The study found that
the solar wind resulted in at least 170 ppm of water content in
lunar samples gathered by the Chang'e-5 mission.”可知,太阳风
对月球表面水的形成有很重要的作用。故选C项。
1
2
3
4
( ) 4.What is the author's purpose in writing the text
A.To report the success of the Chang'e-5 mission.
B.To introduce how to build a sustainable moon base.
C.To explain the role of solar wind on the moon.
D.To report the findings of recent studies on the moon.
[解析] 推理判断题。首段中的“But where did water on the moon
come from Answering that question can not only help us
understand the moon's history and evolution, but also allow
future engineers to potentially tap into this resource when they

1
2
3
4
are building a sustainable moon base.”引出本文讲述的话题,以及
从每一段中的首句话,比如第四段“The study in June found that
lunar soil had around 30 parts per million of water content in
the form of hydroxyl (羟基), a close chemical relative of water.”
以及第五段中的“The latest study essentially confirmed the
estimates from the previous research, and those lunar minerals
could contain even more water.”等均可看出,本文作者主要介绍
了关于月球的最近的新发现。故选D项。
1
2
3
4
Ⅴ 阅读七选五
When you look up at the bright stars in the night-time sky,
do you wonder what's out there Of course, your science
teachers have taught you that there are stars, planets, and
entire galaxies out there.
1.___ Man has walked on the moon, but the moon is fairly
close to Earth when you're talking about outer space. How do
scientists study the far reaches of the universe Over the course
of history, man has developed amazing technology to help us
see beyond our own planet into the vastness of our galaxy and
even way beyond. 2.___
B
G
1
2
3
4
5
3.___ Using lenses and mirrors to see beyond Earth's
borders, telescopes gave scientists their first glimpse of what
exists beyond Earth's atmosphere.
What scientists were able to learn with telescopes paved
the way for manned space exploration. From trips to the moon
to dozens of manned space shuttle flights, teams of humans
were able to travel in space and conduct research on a variety
of scientific subjects. 4.___ The more we learn about outer
space, the more we realize how much more there is to explore.
F
C
1
2
3
4
5
This has led scientists to develop even more powerful tools to
help them explore the way beyond the places we can go as
humans.
For example, the telescope is no longer an earthbound
instrument. In 1990, the Hubble Space Telescope was launched
into outer space. 5.___ With many different cameras and types
of scientific instruments, it has provided scientists with invaluable
data.
D
1
2
3
4
5
A.Who tells us about it
B.But how do we know this
C.Scientists have always been curious.
D.It's a piece of technology that's powered by sunlight.
E.It's a tool for scientists to explore the universe without
difficulty.
1
2
3
4
5
F.One of the earliest tools for space exploration was the
telescope.
G.This technology takes the form of some impressive machines
and tools.
【文章大意】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了科学家们是如何
探索宇宙的,还介绍了科学技术手段的发展情况。
1
2
3
4
5
1.___
B
[解析] 上文“…your science teachers have taught you that there
are stars, planets, and entire galaxies out there.”指出,科学老师已
经教过我们有关宇宙的知识,设空处承上启下,下文“How do scientists
study the far reaches of the universe ”提出科学家们如何研究遥远
的宇宙的问题,故此处是指出我们是如何得知有关宇宙的知识的。B
项(但是我们是怎么知道的呢 )承上启下,符合文意。故选B项。
1
2
3
4
5
2.___
G
[解析] 上文“Over the course of history, man has developed
amazing technology to help us see beyond our own planet into
the vastness of our galaxy and even way beyond.”指出,在历史的
进程中,人类已经开发出了惊人的技术可以让我们了解宇宙,甚至更远
的地方。G项(这项技术采用了一些令人印象深刻的机器和工具的形
式。)承接上文,符合文意。故选G项。
1
2
3
4
5
3.___
F
[解析] 下文“Using lenses and mirrors to see beyond Earth's
borders, telescopes gave scientists their first glimpse of what
exists beyond Earth's atmosphere.”指出望远镜的用途。F项
(最早的太空探索工具之一是望远镜。)引出下文,符合段意。故选F项。
1
2
3
4
5
4.___
C
[解析] 根据上文“…conduct research on a variety of scientific
subjects.”以及下文“The more we learn about outer space, the
more we realize how much more there is to explore.”可知,对于
地球之外的外太空,人类一直在研究探索,并且了解的越多,想探索的就
越多。C项(科学家们一直都很好奇。)指出科学家们探索外太空的原
因之一,承上启下,符合文意。故选C项。
1
2
3
4
5
5.___
D
[解析] 根据上文“In 1990, the Hubble Space Telescope was
launched into outer space.”可推知,哈勃太空望远镜被发射到外太空。
D项(这是一项由阳光提供动力的技术。)承接上文,进一步解释说明了
哈勃太空望远镜的工作原理,符合文意。故选D项。
1
2
3
4
5
Ⅵ 语法填空
[2024·广东佛山第六中学高二期末]
Located in a natural depression in Guizhou, China's Five-
hundred-metre Aperture Spherical radio Telescope, 1._______
(know) as FAST, has identified six pulsars (脉冲星) after one year
of trial operation. It is the first time that Chinese scientists have
discovered pulsars using a radio telescope independently
developed by Chinese scientists, thus 2._________ (open) “a new
era of Chinese original space discovery”.
known
opening
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
It is truly encouraging for China to have achieved such
results in just one year. Since the first pulsar 3._______________
(discover), over 2,700 pulsars have been identified. But almost all
of them are 4._________ the scope of the Milky Way. Being the
world's largest radio telescope, FAST is expected to capture
pulsars outside the galaxy. Apart from the massive size, it also
has unmatched accuracy and sensitivity, allowing scientists
5.________ (find) previously hidden stars. Moreover, FAST is
capable of surveying the night sky for multiple 6._________
was discovered
in/within
to find
scientific
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
(science) data at once, 7._______ enables astronomers to jump-
start many science goals. Its innovative engineering concept and
design pave 8.___ new road to realize a huge single dish in the
most effective way.
China's FAST science impact on astronomy will be
extraordinary, and has the potential to revolutionize other
9.______ (area) of the natural sciences. It 10.___________ (remain)
the global leader for the next 10 to 20 years.
which
a
areas
will remain
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
【文章大意】本文是一篇新闻报道。文章报道了中国科学家第一次
使用自主研发的射电望远镜发现了六颗脉冲星。
1._______
known
[解析] 考查非谓语动词。has identified是谓语,空处与谓语动词之
间无连词连接,故空处应填非谓语形式,且know与逻辑主语是被动
关系,用过去分词作定语。故填known。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
2._________
opening
[解析] 考查非谓语动词。本句已有系动词is且无连词,空处应填非
谓语动词,此处表示前面整句话造成的自然而然、意料之中的结果,
应用现在分词作结果状语。故填opening。
3._______________
was discovered
[解析] 考查动词时态、语态及主谓一致。动作发生在过去,从句应
用一般过去时,表示事情已发生,而the first pulsar是主语且为单数
形式,和空处是被动关系,应用一般过去时的被动语态。故填was
discovered。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
4._________
in/within
[解析] 考查介词。空处前是are,空处后是名词短语the scope of
the Milky Way,故空处应填介词,结合句意可知,此处表示“在银
河系范围内”,应用介词in或within。故填in/within。
5.________
to find
[解析] 考查非谓语动词。此处考查固定结构allow sb to do sth,意
为“使某人能够做某事”,空处应用动词不定式作宾补。故填to find。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
6._________
scientific
[解析] 考查形容词。空处应用形容词作定语修饰名词data。scientific
意为“科学的”。故填scientific。
7._______
which
[解析] 考查定语从句。此处引导非限制性定语从句,关系词指代前
面整个句子,在从句中作主语,应用关系代词which引导。故填
which。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
8.___
a
[解析] 考查冠词。空处后的road是单数可数名词,此处表示泛指,
且new的发音以辅音音素开头,应用不定冠词a。故填a。
9.______
areas
[解析] 考查名词复数。空处前的other为形容词,意为“其他的”,其
后跟的可数名词用复数形式,area是可数名词,故应用复数形式。
故填areas。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
10.___________
will remain
[解析] 考查动词时态。根据句中时间状语the next 10 to 20 years
可知,空处应用一般将来时。故填will remain。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10