中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 2 Travelling around
一.完形填空(共1小题)
1.People are at special risk because of the COVID﹣19 pandemic.They have found creative ways to(1) their neighbors,healthcare workers,and loved ones during the(2) times.However,it's not just people who are(3) and volunteering.Loki,a two﹣year﹣old Rottweiler therapy (治疗)(4) ,is doing her part to help hospital workers.
Loki and her(5) ,medical student Caroline Benzel,have delivered over 4,500 medical kits(成套工具)to medical staff at a local hospital.Each kit contains a lot of things,(6) a nice photograph of Loki.The items are even travel﹣sized,(7) hospital workers can carry them around as they work.
Loki,who is also known as the "Dogtor",was no(8) to the medical center and already had a very special(9) with the staff.Beginning in December 2019,the dog would go to the hospital three times a week to(10) patients and staff.
"We were doing therapy for the(11) hospital system," said Benzel,whether they are nurses,doctors,patients,or even family members in the waiting room."
When Loki(12) a shoulder injury and Benzel could not afford the(13) ,the medical center staff raised all the funds to(14) he bills.
Recently,as hospital restrictions(15) Loki's therapy visits,Benzel continued Loki's visits(16) at their house."We started contacting people and just checking in,(17) they were doing okay.Then we started doing Face Time(18) ," Benzel said.
Benzel wrote on Loki's Facebook page,"This is not only to help front line workers,but to (19) others to do the same in their counties and states.Thank you for all the love and(20) shown through all of this."
(1) A.avoid B.assist C.learn from D.play with
(2) A.challenging B.happy C.perfect D.early
(3) A.reaching out B.giving up C.winning out D.breaking in
(4) A.twin B.girl C.dog D.painter
(5) A.classmate B.teacher C.doctor D.owner
(6) A.regardless of B.except C.instead of D.including
(7) A.because B.so C.but D.though
(8) A.stranger B.friend C.trouble D.wonder
(9) A.trade B.relationship C.language D.discovery
(10) A.warn B.wait for C.bother D.cheer up
(11) A.entire B.new C.public D.familiar
(12) A.cured B.caused C.suffered D.realized
(13) A.presents B.kits C.damage D.treatment
(14) A.send B.pay C.increase D.receive
(15) A.prevented B.welcomed C.organized D.forgot
(16) A.normally B.online C.secretly D.alone
(17) A.pointing out B.imagining C.making sure D.explaining
(18) A.posts B.shows C.records D.visits
(19) A.order B.trust C.inspire D.promise
(20) A.business B.approval C.support D.patience
二.阅读理解(共4小题)
2.(2024秋 马尾区校级期中)
Prague is cracking!My sister was right.It really is one of Europe's most popular tourist attractions,which has beautiful old buildings.So far,my favorite place is Prague Castle.I think it's the largest ancient castle in the world.Prague also has a lot of cultural events,like the World Dance Festival.I went to a ballet (芭蕾舞刷)just last night. Lilly
I've come to Shanghai at the right time.Summer has begun,but it is not too hot yet.Yesterday was the Dragon Boat Festival.It was exciting!If you come to Shanghai,you should see the Bund﹣a street with very nice shops,nightclubs,and hotels.There are many tourists there.It has some wonderful buildings from the 1930s. I went on a night tour of the Huangpu River last night.I met some great people on the boat,mostly foreigners,like me. Stan
Buenos Aires is a fun city,but six days is not enough for a visit!I'm staying near the mile﹣long shopping street called Calle Florida.It's a great place to meet people and watch dancers perform the tango.Buenos Aires is the birthplace of the tango. I also spent a day in the suburb of Tigre.It's about 30 km from the capital,but you can get there quickly by train.We set off on the canals(运河)of the Paraná Delta. Melinda
(1)What does the underlined word "cracking" mean?
A.Wonderful.
B.Dangerous.
C.Unique.
D.Ancient.
(2)What can we learn about Stan?
A.He had a good time in Shanghai.
B.He bought many goods at the Bund.
C.He didn't like the Dragon Boat Festival.
D.He should have come to Shanghai in another season.
(3)According to the passage,which is the same experience of Stan and Melinda?
A.They saw a lot of old buildings.
B.They were interested in Chinese culture.
C.They traveled by train.
D.They took a boat trip.
3.
Harvard Pre﹣College Program
SESSION Ⅰ: SESSION Ⅱ: SESSION Ⅲ:
June 23 ﹣﹣﹣ July 5,2019 July 7 ﹣﹣﹣ July 19,2019 July 21 ﹣﹣﹣ August 2,2019
Our summer program for high school students is designed to pave the way for a successful college experience.
HERE YOU CAN:
Learn without limits
Pursue your interests in courses focusing on physics,law,writing,philosophy,and a dozen other subjects.
Live at Harvard
*You will live in a historic undergraduate house near Harvard Square.
*Your plan covers three meals a day,seven days a week.
Have fun outside the classroom
You might enjoy a Cirque du Sileil performance,a Red Sox game at Fenway Park,or a trip to the Museum of Science.
ELIGIBILITY (申请资格)
Students are academically motivated and will graduate in 2020 or 2021.
TO APPLY
Complete an online application and provide the following materials:the $50 nonrefundable application fee;transcripts (成绩单) with fall 2018 grades;signed rules and regulations.
INTERNATIONAL STUDENTS
Participants should apply for the B﹣2 tourist visa.If English is not your native language,submit scores from the TOEFL or IELTS language proficiency exam.
APPLICATION TIPS
*No fee is required to start your application.You will be asked to pay the application fee only upon submitting the application.
*The scores of successful applicants are typically above 103 on the TOEFL with 25 on the written section or at least 7.5 on the IELTS with 7 on the written section.
*Use a desktop or laptop.You will be asked to write short essays as part of your application.This may be challenging to do on a mobile phone.
*You will receive an email informing you of the application status approximately three weeks after you have completed your application.
(1)Harvard organizes such a program to .
A.reduce students' academic pressure
B.select good students to join in Harvard
C.make students obtain high grades in their study
D.help students prepare for their future college life
(2)What can we learn about the program?
A.Students are offered three meals except weekends.
B.It merely has two sessions during one summer.
C.It provides courses on various subjects for students.
D.Students can live in a hotel near Harvard.
(3)If you are a native student who wants to apply for the program,you need to provide .
A.a B﹣2 tourist visa
B.transcripts with your fall 2018 grades
C.scores from the TOEFL exam
D.a recommendation letter from your high school teacher
(4)The applicants can learn from the application tips that .
A.their TOEFL or IELTS scores should meet the requirements
B.the application fee should be paid before they start applying
C.it is convenient to use any electronic products to apply
D.they can check the application status in a week
4.(2024秋 炎陵县期中)Did you know that a drop of your blood can predict disease you may develop in the future?This is possible through genetic testing.The most common type of genetic testing is called "newborn screening",which is done to find treatable genetic disorders in newborn babies.In many countries,babies are screened in the hospital shortly after they are born.Although it is unusual to find that a baby has a genetic disorder,those that do have a disorder start receiving treatment right away.
Another type of genetic testing is called "predictive gene testing".This is used to predict an adult's risk of developing certain diseases later in life.There are many obvious advantages.A negative test can help people feel really relaxed.Jen Thomson,who recently underwent predictive gene testing for lung cancer,explains,"So many people in my family died of lung cancer,which has made me really worried.When the test came back negative,I felt as if someone had lifted a large weight off my shoulders."
There are also some controversial downsides to genetic testing.Alzheimer's disease runs in An Lee's family.Ann has decided to get genetic testing to see if she is likely to develop it.However,her husband Bao is not happy about her decision.Bao explains,"If the result is positive ,how will it help to know that she will probably develop the disease?If I had the Alzheimer's gene,I wouldn't want to know." Another problem is that even if someone tests positively for a disease,it doesn't mean that they will surely develop the disease.So a person could spend years worrying about something that will never happen.
(1)According to the passage,newborn screening is done .
A.to see if a baby is healthy
B.to predict the baby's growth
C.to treat any disorder in the baby
D.to find out the baby's gene order
(2)What was the problem with Jen Thomson?
A.She had developed lung cancer.
B.Something was wrong with her shoulders.
C.She was afraid of developing lung cancer.
D.All her family members died of lung cancer.
(3)Which word can best describe Bao's feeling?
A.Satisfied.
B.Doubtful.
C.Uncaring.
D.Happy.
(4)What is the purpose of this text?
A.To give a description of Alzheimer's disease.
B.To encourage people to take genetic testing.
C.To tell people something about genetic testing.
D.To point out the problems of genetic testing.
5.(2024秋 福州期中)The hike to the lost Incan city of Choquequirao is one of the most difficult in Peru.From the town of Cachora,which is 161km west of Cusco,it's an 18km walk to Capuliyoc Mountain,then down to Playa Rosalina,where travellers camp for the night.Waking early,travellers then have to cross the Apurímac River and walk uphill to camp close to the ruins.Then,the next morning,it's another 2km walk up to the ruins,3,100 m above sea level.To get back?Well,it's the same way you came.
"I've had people in their 60s and 70s do it," said Juan Barrios,a guide from the Adventure Life company. "But some people come out thinking that because it's only 28km from the drop off they can do it in a day.Six or seven days for the hike is best."
It makes sense,then,that Choquequirao draws only about 30 people a day during the high season(June through pare that to the 2,500 people who arrive each day at the famous Incan city of Machu Picchu.
But for those who make the journey,the rewards(回报)are great:beautiful mountain views at every turn,and the chance to explore the wonderful ruins nearly alone.
Believed to be created around the same time as Machu Picchu,in 1445,Choquequirao is actually larger than better﹣known Machu Picchu.But very little has been written about Peru's other lost city and researchers are still uncovering new parts of the ruins,leaving life on the mountain relatively untouched.
But officials say that the building of the first cable car(缆车)to Choquequirao will shorten the several﹣day walk to a 15﹣minute cable car ride.As a result,the number of travellers that now make the journey each week could turn into 3,000 visitors per day.
Choquequirao is beautiful now because of how untouched it is.Even though the lost city was discovered by Spanish explorer Juan Arias Díaz in 1710,the ruins still make you feel as though you're the first to find them.Will it be the same when more travellers flood in (大量涌入)?
(1)What does the first paragraph centre on?
A.How tall Choquequirao is.
B.How to get to Choquequirao easily.
C.What great views Choquequirao has.
D.How hard the trip to Choquequirao is.
(2)In what way is Choquequirao different from Machu Picchu?
A.Choquequirao is older.
B.Choquequirao is quieter.
C.Choquequirao is smaller.
D.Choquequirao is better known.
(3)How are the ruins of Choquequirao?
A.They're still being dug out.
B.They're in a generally poor condition.
C.They're being renewed at the moment.
D.They've been researched internationally.
(4)What does the author think of Choquequirao in the future?
A.It will be more attractive.
B.It will develop at a slow speed.
C.It won't necessarily take a turn for the better.
D.It won't be more popular than Machu Picchu.
三.信息匹配(共1小题)
6.A trust fall is a group exercise in which a person allows himself or herself to fall on purpose to be caught by someone or others in the group.The exercise is used by groups,organizations,and businesses to give the persons involved a sense of trust in one another.(1)
In a typical trust fall exercise,group members form a circle around the person who is to fall.(2) He or she should stand close enough to catch the person.Meanwhile,he or she must be far enough away from the falling person to allow for an almost complete fall.
(3) The person who is to fall stands straight and then simply leans backward.He or she is not to try in any way to slow or prevent the fall.When injuries do occur,they are usually the result of panic on the part of the falling person,or the failure of the special person who cannot safely catch the falling person.
Generally there is a question and answer meeting at the end of a trust fall exercise.
(4) They are also encouraged to talk about how it makes them feel.
Some people believe that a trust fall does not really build trust.The exercise is in a controlled environment in which the participants are expected to act in a trustworthy(值得信赖的)manner.They are also in the presence of all their members.
(5) However,group leaders point out that the exercise creates a shared sense of purpose among the participants.From which lasting trust grows as they continue to work together.
A.First,divide the group into pairs.
B.There is some danger in trust falls.
C.These seem to make the result less reliable.
D.Then a special person is asked to catch the falling person.
E.The person may fear to fall into the arms of other members.
F.It is also designed to build team spirit to help the group achieve its goals.
G.Group members are asked to comment on what the exercise means to them.
四.语法填空(共1小题)
7.It seems that people in western countries are becoming increasingly(1) (worry)about the side effects of drugs,and are turning to various(2) (treatment)such as yoga,reflexology and acupuncture (针灸) to complement,or sometimes even replace,western medicine.
(3) event in my life three or four years ago made me examine my own attitudes towards alternative medicine.After(4) (suffer) from insomnia(失眠)for a few months,I was feeling mentally and physically exhausted.My friend Tony,who(5) (study)acupuncture at a college near London at the time,suggested that I visit an acupuncturist.Since I had a fear of needles,I was(6) (willing) to take his advice.But by this time I was so tired that I was prepared to try almost anything.
I made an(7) (appoint)with the acupuncturist in my area and turned up at his room the following morning.After taking my pulse,looking at my tongue,and asking a few questions(8) my diet and lifestyle,the acupuncturist correctly reasoned that I was worn﹣out.I found this extremely impressive since he hadn't asked me(9) I had come to see him.He then inserted a needle in my right foot between my first and second toe,and,despite my anxiety,I fell asleep(10) (immediate).At the time I considered the whole experience to be close to a miracle.
五.书面表达(共2小题)
8.(2024秋 天津期末)假定你是晨光国际学校高一(10)班学生李华。你校英文网站为了宣传中国的传统文化,拟开辟专栏(column)介绍中国著名历史文化景点(historical and cultural attractions)。现正在招募兼职编辑(part﹣time editor)。请你根据以下要点用英文写一封申请信。内容包括:
(1)写信目的;
(2)申请理由和个人优势(英文写作能力,电脑技能,旅行经历等);
(3)期待回复。
注意:(1)不少于100词;
(2)可适当增加细节,以使行文连贯;
(3)文章的开头和结尾已给出,但不计入总词数。
Dear Sir/ Madam,
I am Li Hua,a student from Class 10,Grade One.
Yours,
Li Hua
9.(2024秋 辛集市期末)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
I am a mother of three and have recently completed my college degree.
The last class had to take was Sociology(社会学).The teacher was absolutely inspiring with the qualities that I wish every human had been graced with.Her last project of the term was called "Smile".The class was asked to go out and smile at three people and record their reactions.I am a very friendly person and always smile at everyone and say hello anyway,so,I thought this would be a piece of cake.Soon after we were given the project,my husband,my youngest son,and I went out to McDonald's one cold March morning.It was just our way of sharing special playtime with our son.We were standing in line,waiting to be served,when all of a sudden everyone around us began to back away,and then even my husband did.It did not move a bit.A strong feeling of fear welled up inside of me as turned to see why they had moved.As I turned around I smelled a terrible "dirty body" smell,and there standing behind me were two poor homeless men.As I looked down at the short gentleman,close to me,he was "smiling".His beautiful sky blue eyes were full of hope as he searched for acceptance.
He said "Good day" as he counted the few coins he had been holding.The second man was obviously mentally disabled.I held my tears as I stood there with them.The young lady at the counter asked him what they wanted.He said "Coffee is all.Miss" because that was all they could afford.(If they wanted to sit in the restaurant and warm up,they had to buy something.He just wanted to be warm.)
Then I really felt the desire was so great that I almost reached out and hugged the little man with the blue eyes.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式作答。
That was when I noticed all eyes in the restaurant were set on me,judging my every action.______________
I turned in "my project" and the instructor read it.___________________
Unit 2 Travelling around
参考答案与试题解析
一.完形填空(共1小题)
1.People are at special risk because of the COVID﹣19 pandemic.They have found creative ways to(1) B their neighbors,healthcare workers,and loved ones during the(2) A times.However,it's not just people who are(3) A and volunteering.Loki,a two﹣year﹣old Rottweiler therapy (治疗)(4) C ,is doing her part to help hospital workers.
Loki and her(5) D ,medical student Caroline Benzel,have delivered over 4,500 medical kits(成套工具)to medical staff at a local hospital.Each kit contains a lot of things,(6) D a nice photograph of Loki.The items are even travel﹣sized,(7) B hospital workers can carry them around as they work.
Loki,who is also known as the "Dogtor",was no(8) A to the medical center and already had a very special(9) B with the staff.Beginning in December 2019,the dog would go to the hospital three times a week to(10) D patients and staff.
"We were doing therapy for the(11) A hospital system," said Benzel,whether they are nurses,doctors,patients,or even family members in the waiting room."
When Loki(12) C a shoulder injury and Benzel could not afford the(13) D ,the medical center staff raised all the funds to(14) B he bills.
Recently,as hospital restrictions(15) A Loki's therapy visits,Benzel continued Loki's visits(16) B at their house."We started contacting people and just checking in,(17) C they were doing okay.Then we started doing Face Time(18) D ," Benzel said.
Benzel wrote on Loki's Facebook page,"This is not only to help front line workers,but to (19) C others to do the same in their counties and states.Thank you for all the love and(20) C shown through all of this."
(1) A.avoid B.assist C.learn from D.play with
(2) A.challenging B.happy C.perfect D.early
(3) A.reaching out B.giving up C.winning out D.breaking in
(4) A.twin B.girl C.dog D.painter
(5) A.classmate B.teacher C.doctor D.owner
(6) A.regardless of B.except C.instead of D.including
(7) A.because B.so C.but D.though
(8) A.stranger B.friend C.trouble D.wonder
(9) A.trade B.relationship C.language D.discovery
(10) A.warn B.wait for C.bother D.cheer up
(11) A.entire B.new C.public D.familiar
(12) A.cured B.caused C.suffered D.realized
(13) A.presents B.kits C.damage D.treatment
(14) A.send B.pay C.increase D.receive
(15) A.prevented B.welcomed C.organized D.forgot
(16) A.normally B.online C.secretly D.alone
(17) A.pointing out B.imagining C.making sure D.explaining
(18) A.posts B.shows C.records D.visits
(19) A.order B.trust C.inspire D.promise
(20) A.business B.approval C.support D.patience
【答案】(1)﹣(5)BAACD (6)﹣(10)DBABD(11)﹣(15)ACDBA(16)﹣(20)BCDCC
【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了医学院学生Caroline Benzel和她的狗Loki在疫情期间,通过给当地医院的医务人员送去了4500多套医疗用品以及在家上网联系医院里的病人,确保他们一切都好的方式,来帮助第一线的工作人员,同时也是为了激励其他人在他们所在的县和州也这样做。
【解答】(1)B.考查动词和动词短语及语境理解。A.avoid避免;B.assist帮助;C.learn from学到;D.play with和……玩耍。根据上文"People are at special risk because of the COVID﹣19 pandemic."可知人们在疫情期间面临风险,因此是想出办法来帮助他们度过艰难时期。故选B。
(2)A.考查形容词及语境理解。A.challenging有挑战性的;B.happy快乐的;C.perfect完美的;D.early早的。根据上文"People are at special risk because of the COVID﹣19 pandemic."可知是在疫情流行这个有挑战性的艰难时期。故选A。
(3)A.考查动词短语及语境理解。A.reaching out伸出;B.giving up放弃;C.winning out最后获得成功;D.breaking in闯入。根据后文"and volunteering"指人们伸出援手做志愿者,帮助他人。故选A。
(4)C.考查名词及语境理解。A.twin双胞胎;B.girl女孩;C.dog狗;D.painter画家。根据后文"Loki,who is also known as the "Dogtor""可知Loki是一只狗。故选C。
(5)D.考查名词及语境理解。A.classmate同学;B.teacher老师;C.doctor医生;D.owner物主。根据后文"medical student Caroline Benzel"可知Loki的主人是医学院学生Caroline Benzel。故选D。
(6)D.考查介词和介词短语及语境理解。A.regardless of不管;B.except除了;C.instead of而不是;D.including包含。根据前后文"Each kit contains a lot of things, …a nice photograph of Loki."指工具箱里包含一张Loki的照片,including符合语境。故选D。
(7)B.考查连词及语境理解。A.because因为;B.so所以;C.but但是;D.though虽然。根据前后文语境"The items are even travel﹣sized, …hospital workers can carry them around as they work."可知,物品可以随身携带与后文医护人员在工作中带着构成因果关系,应用so。故选B。
(8)A.考查名词及语境理解。A.stranger陌生人;B.friend朋友;C.trouble麻烦;D.wonder奇迹。根据后文"Beginning in December 2019,the dog would go to the hospital three times a week"可知Loki经常来这家医院,对医疗中心并不陌生。短语no stranger to"对……不陌生"。故选A。
(9)B.考查名词及语境理解。A.trade贸易;B.relationship关系;C.language语言;D.discovery发现。后文提到这家医疗中心的员工们曾经帮助Loki,Loki也经常去医院,可见它和员工们有着非常特殊的关系。故选B。
(10)D.考查动词和动词短语及语境理解。A.warn警告;B.wait for等待;C.bother麻烦;D.cheer up使高兴。结合上文"Loki,who is also known as the "Dogtor""可知"狗医生"Loki是医院的常客,它来医院为的是让病人和工作人员高兴起来。故选D。
(11)A.考查形容词及语境理解。A.entire整个的,完全的;B.new新的;C.public公众的;D.familiar熟悉的。根据后文"hospital system"可知Loki和Benzel为整个医院系统做治疗。故选A。
(12)C.考查动词及语境理解。A.cured治愈;B.caused造成;C.suffered遭受;D.realized意识到。根据后文"a shoulder injury"指Loki肩部受伤,suffer符合语境。故选C。
(13)D.考查名词及语境理解。A.presents礼物;B.kits工具箱;C.damage破坏;D.treatment治疗。根据上文"a shoulder injury and Benzel could not afford the"可知,Benzel无力支付Loki的治疗费用。故选D。
(14)B.考查动词及语境理解。A.send寄出;B.pay支付;C.increase增加;D.receive收到。根据前后文"the medical center staff raised all the funds to …the bills."可知,医疗中心的工作人员筹集了所有的资金来支付Loki的医疗账单。故选B。
(15)A.考查动词及语境理解。A.prevented阻止;B.welcomed欢迎;C.organized组织;D.forgot忘记。根据上文"as hospital restrictions"可知疫情期间,医院限制人们来医院,阻止了Loki的治疗访问。故选A。
(16)B.考查副词及语境理解。A.normally正常地;B.online在线地;C.secretly秘密地;D.alone独自地。根据后文"at their house"以及"doing Face Time"可知Benzel继续在他们的家里让Loki可以在线访问医院。故选B。
(17)C.考查动词和动词短语及语境理解。A.pointing out指出;B.imagining想象;C.making sure确认,确保;D.explaining解释。根据后文"they were doing okay" Benzel联系病人是为了确认他们一切都好。故选C。
(18)D.考查名词及语境理解。A.posts帖子;B.shows表演;C.records记录;D.visits拜访,访问。对应上文中"Benzel continued Loki's visits"指通过Face Time对医院进行访问。故选D。
(19)C.考查动词及语境理解。A.order命令;B.trust信任;C.inspire激励;D.promise承诺。根据后文"others to do the same in their counties and states"可知,Benzel说他们的行为不仅是为了帮助第一线的医护人员,也是为了激励其他人在他们所在的县和州也这样做。故选C。
(20)C.考查名词及语境理解。A.business生意;B.approval批准;C.support支持;D.patience耐心。根据上文"Thank you for all the love and"指爱和支持,应用support。故选C。
【点评】做完形填空首先要通读全文,了解大意。一篇完形填空的文章有许多空格,所以,必须先通读一至两遍,才能大概了解文章的内容。千万不要看一句,做一句。其次要逐句分析,前后一致。答案全部填完后,再通读一遍文章,检查是否通顺流畅,用词得当,意思正确。
二.阅读理解(共4小题)
2.(2024秋 马尾区校级期中)
Prague is cracking!My sister was right.It really is one of Europe's most popular tourist attractions,which has beautiful old buildings.So far,my favorite place is Prague Castle.I think it's the largest ancient castle in the world.Prague also has a lot of cultural events,like the World Dance Festival.I went to a ballet (芭蕾舞刷)just last night. Lilly
I've come to Shanghai at the right time.Summer has begun,but it is not too hot yet.Yesterday was the Dragon Boat Festival.It was exciting!If you come to Shanghai,you should see the Bund﹣a street with very nice shops,nightclubs,and hotels.There are many tourists there.It has some wonderful buildings from the 1930s. I went on a night tour of the Huangpu River last night.I met some great people on the boat,mostly foreigners,like me. Stan
Buenos Aires is a fun city,but six days is not enough for a visit!I'm staying near the mile﹣long shopping street called Calle Florida.It's a great place to meet people and watch dancers perform the tango.Buenos Aires is the birthplace of the tango. I also spent a day in the suburb of Tigre.It's about 30 km from the capital,but you can get there quickly by train.We set off on the canals(运河)of the Paraná Delta. Melinda
(1)What does the underlined word "cracking" mean? A
A.Wonderful.
B.Dangerous.
C.Unique.
D.Ancient.
(2)What can we learn about Stan? A
A.He had a good time in Shanghai.
B.He bought many goods at the Bund.
C.He didn't like the Dragon Boat Festival.
D.He should have come to Shanghai in another season.
(3)According to the passage,which is the same experience of Stan and Melinda? D
A.They saw a lot of old buildings.
B.They were interested in Chinese culture.
C.They traveled by train.
D.They took a boat trip.
【答案】AAD
【分析】Lilly认为布拉格好极了,它真的是欧洲最受欢迎的旅游景点之一。Stan在上海玩得很愉快。Melinda认为布宜诺斯艾利斯是一个好玩的城市。
【解答】(1)A.词义猜测题。根据表格第一栏Lilly的介绍,Prague iscracking!My sister was right.It really is one of Europe's most popular tourist attractions,which has beautiful old buildings.它真的是欧洲最受欢迎的旅游景点之一。可知,cracking是"好极了"的含义,布拉格好极了。A.Wonderful极好的;B.Dangerous危险的;C.Unique独特的;D.Ancient古代的。结合选项,故选A。
(2)A.推理判断题。根据表格第二栏Stan的介绍,I've come to Shanghai at the right time.Summer has begun,but it is not too hot yet.Yesterday was the Dragon Boat Festival.It was exciting!我来上海正是时候。夏天已经开始了,但还不太热。昨天是端午节。太令人兴奋了!可知,Stan在上海是很愉快的,结合选项,故选A.
(3)D.推理判断题。根据表格第二、三栏,I went on a night tour of the Huangpu River last night.我昨晚去黄浦江夜游了;We set off on the canals(运河)of the Paraná Delta.我们从巴拉那三角洲的运河出发。可知,Stan和Melinda都预定了轮船旅行,结合选项,故选D.
【点评】做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据。
3.
Harvard Pre﹣College Program
SESSION Ⅰ: SESSION Ⅱ: SESSION Ⅲ:
June 23 ﹣﹣﹣ July 5,2019 July 7 ﹣﹣﹣ July 19,2019 July 21 ﹣﹣﹣ August 2,2019
Our summer program for high school students is designed to pave the way for a successful college experience.
HERE YOU CAN:
Learn without limits
Pursue your interests in courses focusing on physics,law,writing,philosophy,and a dozen other subjects.
Live at Harvard
*You will live in a historic undergraduate house near Harvard Square.
*Your plan covers three meals a day,seven days a week.
Have fun outside the classroom
You might enjoy a Cirque du Sileil performance,a Red Sox game at Fenway Park,or a trip to the Museum of Science.
ELIGIBILITY (申请资格)
Students are academically motivated and will graduate in 2020 or 2021.
TO APPLY
Complete an online application and provide the following materials:the $50 nonrefundable application fee;transcripts (成绩单) with fall 2018 grades;signed rules and regulations.
INTERNATIONAL STUDENTS
Participants should apply for the B﹣2 tourist visa.If English is not your native language,submit scores from the TOEFL or IELTS language proficiency exam.
APPLICATION TIPS
*No fee is required to start your application.You will be asked to pay the application fee only upon submitting the application.
*The scores of successful applicants are typically above 103 on the TOEFL with 25 on the written section or at least 7.5 on the IELTS with 7 on the written section.
*Use a desktop or laptop.You will be asked to write short essays as part of your application.This may be challenging to do on a mobile phone.
*You will receive an email informing you of the application status approximately three weeks after you have completed your application.
(1)Harvard organizes such a program to D .
A.reduce students' academic pressure
B.select good students to join in Harvard
C.make students obtain high grades in their study
D.help students prepare for their future college life
(2)What can we learn about the program? C
A.Students are offered three meals except weekends.
B.It merely has two sessions during one summer.
C.It provides courses on various subjects for students.
D.Students can live in a hotel near Harvard.
(3)If you are a native student who wants to apply for the program,you need to provide B .
A.a B﹣2 tourist visa
B.transcripts with your fall 2018 grades
C.scores from the TOEFL exam
D.a recommendation letter from your high school teacher
(4)The applicants can learn from the application tips that A .
A.their TOEFL or IELTS scores should meet the requirements
B.the application fee should be paid before they start applying
C.it is convenient to use any electronic products to apply
D.they can check the application status in a week
【答案】DCBA
【分析】本文章主要讲述了哈佛大学为高中生适应大学生生活而开设的暑假课程,同时对课程时间、学习内容以及申请注意事项等进行了说明。
【解答】(1)D.细节理解题。根据文章内容表格下第一段Our summer program for high school students is designed to pave the way for a successful college experience.我们的高中生暑期课程旨在为成功的大学体验铺平道路。可知该课程的目的是帮助学生们为他们未来的大学生活作准备,结合选项,故选D。
(2)C.推理判断题。根据文章Learn without limits内容Pursue your interests in courses focusing on physics,law,writing,philosophy,and a dozen other subjects.我们会为学生提供各种学习课程,学生可以继续学习物理、法律、写作、哲学和其他十几门课程。结合选项,故选C。
(3)B.细节理解题。根据文章TO APPLY内容Complete an online application and provide the following materials:the ﹩50 nonrefundable application fee;transcripts (成绩单) with fall 2018 grades;signed rules and regulations.填写网上申请表,并提供以下材料:50英镑不可退还的申请费;2018年秋季成绩的成绩单;签了名的规章制度表。可知如果你想申请该项目,你应该提供2018年秋季成绩单,结合选项,故选B。
(4)A.细节理解题。根据文章APPLICATION TIPS内容The scores of successful applicants are typically above 103 on the TOEFL with 25 on the written section or at least 7.5 on the IELTS with 7 on the written section.成功申请者的托福成绩通常在103分以上,笔试成绩为25分,雅思成绩至少为7.5分,笔试成绩为7分。可知申请者的托福或者雅思成绩必须达到一定的标准,结合选项,故选A。
【点评】1.直接信息题:
直接信息题是指能够直接从原文中找到信息,选项在语言表达上与原文基本一致的题目。
2.间接信息题:
间接信息题是能够从原文中找到信息,但在语言表达上与原文有差异,做题时需要对原文信息进行转换。
3.综合信息题:
综合信息题是指这类题目所涉及的信息不是原文的某一句话,可能是原文的几句话,或者是散落在文章不同的地方,要求学生把原文所提供的信息综合起来分析,而不能断章取义。
4.(2024秋 炎陵县期中)Did you know that a drop of your blood can predict disease you may develop in the future?This is possible through genetic testing.The most common type of genetic testing is called "newborn screening",which is done to find treatable genetic disorders in newborn babies.In many countries,babies are screened in the hospital shortly after they are born.Although it is unusual to find that a baby has a genetic disorder,those that do have a disorder start receiving treatment right away.
Another type of genetic testing is called "predictive gene testing".This is used to predict an adult's risk of developing certain diseases later in life.There are many obvious advantages.A negative test can help people feel really relaxed.Jen Thomson,who recently underwent predictive gene testing for lung cancer,explains,"So many people in my family died of lung cancer,which has made me really worried.When the test came back negative,I felt as if someone had lifted a large weight off my shoulders."
There are also some controversial downsides to genetic testing.Alzheimer's disease runs in An Lee's family.Ann has decided to get genetic testing to see if she is likely to develop it.However,her husband Bao is not happy about her decision.Bao explains,"If the result is positive ,how will it help to know that she will probably develop the disease?If I had the Alzheimer's gene,I wouldn't want to know." Another problem is that even if someone tests positively for a disease,it doesn't mean that they will surely develop the disease.So a person could spend years worrying about something that will never happen.
(1)According to the passage,newborn screening is done A .
A.to see if a baby is healthy
B.to predict the baby's growth
C.to treat any disorder in the baby
D.to find out the baby's gene order
(2)What was the problem with Jen Thomson? C
A.She had developed lung cancer.
B.Something was wrong with her shoulders.
C.She was afraid of developing lung cancer.
D.All her family members died of lung cancer.
(3)Which word can best describe Bao's feeling? B
A.Satisfied.
B.Doubtful.
C.Uncaring.
D.Happy.
(4)What is the purpose of this text? C
A.To give a description of Alzheimer's disease.
B.To encourage people to take genetic testing.
C.To tell people something about genetic testing.
D.To point out the problems of genetic testing.
【答案】ACBC
【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了基因检测这项技术,通过一滴血就可以预测你将来可能患的疾病。最常见的基因检测被称为"新生儿筛查",另一种基因测试被称为"预测基因测试"。但是人们对基因测试也有一些争议。
【解答】(1)A.细节理解题。根据第一段中"The most common type of genetic testing is called 'newborn screening',which is done to find treatable genetic disorders in newborn babies.(最常见的基因检测被称为'新生儿筛查',其目的是在新生儿中发现可治疗的遗传疾病。)"可知,新生儿筛查是为了检查婴儿是否健康。故选A。
(2)C.细节理解题。根据第二段中"So many people in my family died of lung cancer,which has made me really worried.(我家里有那么多人死于肺癌,这让我很担心)"可知,Jen Thomson担心自己患上肺癌。故选C。
(3)B.推理判断题。根据最后一段中"If the result is positive ,how will it help to know that she will probably develop the disease?If I had the Alzheimer's gene,I wouldn't want to know.(如果结果是阳性的,那么知道她可能会得这种病又有什么帮助呢?如果我有阿尔茨海默症的基因,我不会想知道)"可推知,Bao对这种基因测试的必要性提出了质疑。A.Satisfied满意的;B.Doubtful怀疑的;C.Uncaring不关心的;D.Happy高兴的。故选B。
(4)C.目的意图题。根据第一段中"Did you know that a drop of your blood can predict disease you may develop in the future?This is possible through genetic testing.(你知道吗,你的一滴血就可以预测你将来可能患的疾病。通过基因测试,这是可能的)"结合文章主要介绍了基因检测这项技术,通过一滴血就可以预测你将来可能患的疾病。最常见的基因检测被称为"新生儿筛查",另一种基因测试被称为"预测基因测试"。但是人们对基因测试也有一些争议。可推知,这篇文章的目的是告诉人们一些关于基因测试的事情。故选C。
【点评】阅读理解题测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释。考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点。
5.(2024秋 福州期中)The hike to the lost Incan city of Choquequirao is one of the most difficult in Peru.From the town of Cachora,which is 161km west of Cusco,it's an 18km walk to Capuliyoc Mountain,then down to Playa Rosalina,where travellers camp for the night.Waking early,travellers then have to cross the Apurímac River and walk uphill to camp close to the ruins.Then,the next morning,it's another 2km walk up to the ruins,3,100 m above sea level.To get back?Well,it's the same way you came.
"I've had people in their 60s and 70s do it," said Juan Barrios,a guide from the Adventure Life company. "But some people come out thinking that because it's only 28km from the drop off they can do it in a day.Six or seven days for the hike is best."
It makes sense,then,that Choquequirao draws only about 30 people a day during the high season(June through pare that to the 2,500 people who arrive each day at the famous Incan city of Machu Picchu.
But for those who make the journey,the rewards(回报)are great:beautiful mountain views at every turn,and the chance to explore the wonderful ruins nearly alone.
Believed to be created around the same time as Machu Picchu,in 1445,Choquequirao is actually larger than better﹣known Machu Picchu.But very little has been written about Peru's other lost city and researchers are still uncovering new parts of the ruins,leaving life on the mountain relatively untouched.
But officials say that the building of the first cable car(缆车)to Choquequirao will shorten the several﹣day walk to a 15﹣minute cable car ride.As a result,the number of travellers that now make the journey each week could turn into 3,000 visitors per day.
Choquequirao is beautiful now because of how untouched it is.Even though the lost city was discovered by Spanish explorer Juan Arias Díaz in 1710,the ruins still make you feel as though you're the first to find them.Will it be the same when more travellers flood in (大量涌入)?
(1)What does the first paragraph centre on? D
A.How tall Choquequirao is.
B.How to get to Choquequirao easily.
C.What great views Choquequirao has.
D.How hard the trip to Choquequirao is.
(2)In what way is Choquequirao different from Machu Picchu? B
A.Choquequirao is older.
B.Choquequirao is quieter.
C.Choquequirao is smaller.
D.Choquequirao is better known.
(3)How are the ruins of Choquequirao? A
A.They're still being dug out.
B.They're in a generally poor condition.
C.They're being renewed at the moment.
D.They've been researched internationally.
(4)What does the author think of Choquequirao in the future? C
A.It will be more attractive.
B.It will develop at a slow speed.
C.It won't necessarily take a turn for the better.
D.It won't be more popular than Machu Picchu.
【答案】DBAC
【分析】本文是一篇记叙文,主要介绍了Choquequirao的现状,以及对于去Choquequirao旅游的一些看法。
【解答】(1)D.推理判断题。根据第一段"The hike to the lost Incan city of Choquequirao is one of the most difficult in Peru.去失落的印加城市Choqueirao 的徒步旅行,是秘鲁最困难的旅行之一。"可知第一段的中心是去Choquequiroo的旅程有多艰难啊。故选D。
(2)B.推理判断题。根据第三段"It makes sense,then,that Choquequirao draws only about 30 people a day during the high season (June through pare that to the 2,500 people who arrive each day at the famous Incan city of Machu Picchu.因此,在旺季(6月到8月),Choquequiroo每天只吸引30人左右,这是有道理的。与每天到达印加著名城市马丘比丘的2500人相比。"可知Choqueirao 和Machu Picchu的不同之处是乔奎罗比较安静。故选B。
(3)A.推理判断题。根据第五段"But very little has been written about Peru's other lost city and researchers are still uncovering new parts of the ruins,leaving life on the mountain relatively untouched.但是关于秘鲁其他失落的城市的报道很少,研究人员仍在挖掘遗迹的新部分,山上的生命相对来说没有受到影响。"可知废墟仍然在被开发。故选A。
(4)C.推理判断题。根据最后一段" Choquequirao is beautiful now because of how untouched it is.Even though the lost city was discovered by Spanish explorer Juan Arias Diaz in 1710,the ruins still make you feel as though you're the first to find them.Will it be the same when more travellers flood in(大量涌入)?Choqueirao 现在之所以美丽,是因为它原始的面貌。尽管西班牙探险家 Juan Arias Diaz 在1710年发现了这座失落的城市,但这些遗迹仍然让你觉得,你是第一个发现它们的人。当更多的旅行者涌入时,情况会是一样的吗?"可知作者对Choqueirao 的未来的看法是不一定会好转。故选C。
【点评】1.直接信息题:直接信息题是指能够直接从原文中找到信息,选项在语言表达上与原文基本一致的题目。2.间接信息题:间接信息题是能够从原文中找到信息,但在语言表达上与原文有差异,做题时需要对原文信息进行转换。3.综合信息题:综合信息题是指这类题目所涉及的信息不是原文的某一句话,可能是原文的几句话,或者是散落在文章不同的地方,要求学生把原文所提供的信息综合起来分析,而不能断章取义。
三.信息匹配(共1小题)
6.A trust fall is a group exercise in which a person allows himself or herself to fall on purpose to be caught by someone or others in the group.The exercise is used by groups,organizations,and businesses to give the persons involved a sense of trust in one another.(1) F
In a typical trust fall exercise,group members form a circle around the person who is to fall.(2) D He or she should stand close enough to catch the person.Meanwhile,he or she must be far enough away from the falling person to allow for an almost complete fall.
(3) B The person who is to fall stands straight and then simply leans backward.He or she is not to try in any way to slow or prevent the fall.When injuries do occur,they are usually the result of panic on the part of the falling person,or the failure of the special person who cannot safely catch the falling person.
Generally there is a question and answer meeting at the end of a trust fall exercise.
(4) G They are also encouraged to talk about how it makes them feel.
Some people believe that a trust fall does not really build trust.The exercise is in a controlled environment in which the participants are expected to act in a trustworthy(值得信赖的)manner.They are also in the presence of all their members.
(5) C However,group leaders point out that the exercise creates a shared sense of purpose among the participants.From which lasting trust grows as they continue to work together.
A.First,divide the group into pairs.
B.There is some danger in trust falls.
C.These seem to make the result less reliable.
D.Then a special person is asked to catch the falling person.
E.The person may fear to fall into the arms of other members.
F.It is also designed to build team spirit to help the group achieve its goals.
G.Group members are asked to comment on what the exercise means to them.
【答案】FDBGC
【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了"信任跌落"这种集体活动,在这种活动中,一个人故意让自己摔倒,让团队中的其他人接住自己。这个练习被团体、组织和企业用来给予参与者一种相互信任的感觉。介绍了其操作过程,以及人们对此活动的看法。
【解答】(1)F.承上启下题。根据上文"A trust fall is a group exercise in which a person allows himself or herself to fall on purpose to be caught by someone or others in the group.The exercise is used by groups,organizations,and businesses to give the persons involved a sense of trust in one another.("信任跌落"是一种集体活动,在这种活动中,一个人故意让自己摔倒,让团队中的其他人接住自己。这个练习被团体、组织和企业用来给予参与者一种相互信任的感觉)"可知,上文提到了"信任跌落"的应用,本句为本段最后一句,故应承接上文继续说明"信任跌落"的其他应用,且上文中The exercise可对应到F选项中It,故F选项"它也被设计来建立团队精神,以帮助团队实现其目标"符合语境,故选F。
(2)D.承上启下题。根据上文"In a typical trust fall exercise,group members form a circle around the person who is to fall.(在典型的"信任跌落"练习中,小组成员围着将要跌落的人组成一个圈)"以及后文"He or she should stand close enough to catch the person.Meanwhile,he or she must be far enough away from the falling person to allow for an almost complete fall.(他或她应该站得足够近以抓住那个人。与此同时,他或她必须与坠落者保持足够远的距离,以使其几乎完全跌落)"由此可知,本段主要在说明"信任跌落"的操作过程,上文中the person who is to fall可对应到D选项中the falling person。故D选项"然后请一个特别的人接住跌落的人"符合语境,故选D。
(3)B.联系下文题。根据后文"The person who is to fall stands straight and then simply leans backward.He or she is not to try in any way to slow or prevent the fall.When injuries do occur,they are usually the result of panic on the part of the falling person,or the failure of the special person who cannot safely catch the falling person.(即将倒下的人笔直地站着,然后只是向后倾。他或她不应该试图以任何方式减缓或防止坠落。当受伤发生时,通常是由于坠落者的恐慌,或者是特别的人无法安全接住坠落者造成的)"可知,本段主要是在说明"信任跌落"这个活动的一些危险性。故B选项"信任跌落是有危险的"符合语境,故选B。
(4)G.推理判断题。根据后文"They are also encouraged to talk about how it makes them feel.(他们也被鼓励谈论自己的感受)"可知,本段主要说明的是"信任跌落"活动后,小组成员被要求做的事情,且后文They可对应到G选项中Group members。故G选项"小组成员被要求评论这个练习对他们的意义"符合语境,故选G。
(5)C.推理判断题。根据上一段中"Some people believe that a trust fall does not really build trust.The exercise is in a controlled environment in which the participants are expected to act in a trustworthy (值得信赖的) manner.(有些人认为信任跌落并不能真正建立信任。这个练习是在一个受控的环境中进行的,在这个环境中,参与者被期望以一种值得信任的方式行事)"以及后文"However,group leaders point out that the exercise creates a shared sense of purpose among the participants.From which lasting trust grows as they continue to work together.(然而,小组领导指出,这项练习在参与者中创造了一种共同的使命感。在他们继续合作的过程中,彼此之间的信任会不断增长)"可知,上文提到一些人认为信任跌落并不能真正建立信任,且给出了理由,后文则提到小组领导指出在这个过程中,彼此之间的信任会不断增长,however表示前后的转折,说明本句是在认同上一段中提到的种种因素使得信任跌落的结果不可靠的观点。故C选项"这些似乎使结果不太可靠"符合语境,故选C。
【点评】该类题型要求从短文后的七个选项中(均为完整的句子)选出五个能填入文章空处的最佳选项,主要考查考生对文章的整体内容和结构以及上下文逻辑意义的理解和掌握。分析篇章结构,把握全篇文脉是解题的关键。
四.语法填空(共1小题)
7.It seems that people in western countries are becoming increasingly(1) worried (worry)about the side effects of drugs,and are turning to various(2) treatments (treatment)such as yoga,reflexology and acupuncture (针灸) to complement,or sometimes even replace,western medicine.
(3) An event in my life three or four years ago made me examine my own attitudes towards alternative medicine.After(4) suffering (suffer) from insomnia(失眠)for a few months,I was feeling mentally and physically exhausted.My friend Tony,who(5) was studying (study)acupuncture at a college near London at the time,suggested that I visit an acupuncturist.Since I had a fear of needles,I was(6) unwilling (willing) to take his advice.But by this time I was so tired that I was prepared to try almost anything.
I made an(7) appointment (appoint)with the acupuncturist in my area and turned up at his room the following morning.After taking my pulse,looking at my tongue,and asking a few questions(8) about my diet and lifestyle,the acupuncturist correctly reasoned that I was worn﹣out.I found this extremely impressive since he hadn't asked me(9) why I had come to see him.He then inserted a needle in my right foot between my first and second toe,and,despite my anxiety,I fell asleep(10) immediately (immediate).At the time I considered the whole experience to be close to a miracle.
【答案】(1)worried(2)treatments(3)An(4)suffering(5)was studying(6)unwilling(7)appointment(8)about(9)why(10)immediately
【分析】本文是一篇记叙文。西方国家的人们似乎越来越担心药物的副作用,转而使用瑜伽、反射疗法和针灸等各种疗法来补充,有时甚至取代西医。作者在文章中介绍了自己的一次针灸体验。
【解答】(1)worried.考查形容词。句意:西方国家的人们似乎越来越担心药物的副作用,转而使用瑜伽、反射疗法和针灸等各种疗法来补充,有时甚至取代西医。设空处应用形容词worried作表语,表示主语people的感受,"感到担心的",故填worried。
(2)treatments.考查名词。句意:西方国家的人们似乎越来越担心药物的副作用,转而使用瑜伽、反射疗法和针灸等各种疗法来补充,有时甚至取代西医。various是形容词,一般修饰名词;treat的名词形式是treatment,指"疗法",是可数名词,跟据后面列举的yoga,reflexology and acupuncture可知应用复数形式,故填treatments。
(3)An.考查冠词。句意:三四年前我生活中的一件事让我审视了自己对替代医学的态度。event"事件"是可数名词,且是以元音音素开头的单词,前面需加不定冠词an表泛指,故填an。
(4)suffering.考查动名词。句意:在失眠了几个月之后,我感到身心疲惫。作介词的宾语,所以用动名词,故填suffering。
(5)was studying.考查动词时态。句意:我的朋友托尼当时正在伦敦附近的一所大学学习针灸,他建议我去看一位针灸师。设空处在定语从句中作谓语,根据时间状语at the time可知,本句应用过去进行时;关系代词who指代My friend Tony作主语,谓语动词用第三人称单数形式,故填was studying。
(6)unwilling.考查形容词。句意:因为我害怕针头,我不愿意接受他的建议。willing"愿意的"是形容词,在句子中作表语,根据Since I had a fear of needles判断,此处表达的是"不愿意"接受他让我去做针灸的建议,应用形容词unwilling,故填unwilling。
(7)appointment.考查名词。句意:我和我所在地区的针灸师约好了时间,第二天早上就到了他的住所。所给词appoint是动词,此处应用名词appointment作宾语,made an appointment with"与某人约定时间" ,故填appointment。
(8)about.考查介词。句意:在量了我的脉搏,看了看我的舌头,问了几个关于我的饮食和生活方式的问题之后,针灸师正确地推断出我疲惫不堪了。根据句意可知,此处表示"关于",应用介词about,故填about。
(9)why.考查连接词。句意:我觉得这个印象非常深刻,因为他没有问我为什么来看他。此处需要一个连接词引导宾语从句,分析语境可知,前面针灸师问了几个关于我的饮食和生活方式的问题,并没有问我为什么来看他,此处应用why引导该从句,故填why。
(10)immediately.考查副词。句意:然后他在我的右脚第一个脚趾和第二个脚趾之间插了一根针,尽管我很焦虑,我还是立刻睡着了。修饰动词短语fell asleep应用副词immediately作状语,故填immediately。
【点评】本题主要考查了用单词的适当形式填空。做本题的关键是在理解短文的基础上,灵活运用所学的基础知识。本类型的题目常考到的知识点有:固定的短语,词类的转换,名词的复数形式,副词以及祈使句的用法等。因此,这就需要在平时的学习中,牢固掌握各语言点及一些语法知识。
五.书面表达(共2小题)
8.(2024秋 天津期末)假定你是晨光国际学校高一(10)班学生李华。你校英文网站为了宣传中国的传统文化,拟开辟专栏(column)介绍中国著名历史文化景点(historical and cultural attractions)。现正在招募兼职编辑(part﹣time editor)。请你根据以下要点用英文写一封申请信。内容包括:
(1)写信目的;
(2)申请理由和个人优势(英文写作能力,电脑技能,旅行经历等);
(3)期待回复。
注意:(1)不少于100词;
(2)可适当增加细节,以使行文连贯;
(3)文章的开头和结尾已给出,但不计入总词数。
Dear Sir/ Madam,
I am Li Hua,a student from Class 10,Grade One.
Learning that China Daily is in need of some volunteers to introduce Chinese culture to foreigners,I can't wait to apply to be one.To begin with,not only am I outgoing but also I am enthusiastic,which helps me get along well with others.What's more,I have such a good command of English that I can introduce Chinese historical and cultural attractions to the whole world fluently.At last,with my previous experiences of being a volunteer,I hold the firm belief that I am the right person for the job.
I would appreciate it if you could take my application into consideration.Looking forward to your reply soon.
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Sir/Madam,
I am Li Hua,a student from Class 10,Grade One.Learning that China Daily is in need of some volunteers to introduce Chinese culture to foreigners,I can't wait to apply to be one.
To begin with,not only am I outgoing but also I am enthusiastic,which helps me get along well with others.What's more,I have such a good command of English that I can introduce Chinese historical and cultural attractions to the whole world fluently.At last,with my previous experiences of being a volunteer,I hold the firm belief that I am the right person for the job.
I would appreciate it if you could take my application into consideration.Looking forward to your reply soon.
Yours,
Li Hua
【分析】高分句型一:To begin with,not only am I outgoing but also I am enthusiastic,which helps me get along well with others.
翻译:首先,我不仅外向,而且热情,这有助于我与他人相处融洽。
分析:本句使用了which引导的非限制性定语从句。
高分句型二:At last,with my previous experiences of being a volunteer,I hold the firm belief that I am the right person for the job.
翻译:最后,根据我以前做志愿者的经历,我坚信我是这份工作的合适人选。
分析:本句使用了that引导的同位语从句。
【解答】Dear Sir/Madam,
I am Li Hua,a student from Class 10,Grade One.Learning that China Daily is in need of some volunteers to introduce Chinese culture to foreigners,I can't wait to apply to be one.(写信目的)
To begin with,not only am I outgoing but also I am enthusiastic,which helps me get along well with others.【高分句型一】What's more,I have such a good command of English that I can introduce Chinese historical and cultural attractions to the whole world fluently.At last,with my previous experiences of being a volunteer,I hold the firm belief that I am the right person for the job.【高分句型二】(申请理由和个人优势)
I would appreciate it if you could take my application into consideration.Looking forward to your reply soon.(期待回复)
Yours,
Li Hua
【点评】提纲作文在写作时要注意内容是否包含了所有要点。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次,平时需注意积累短语和重要句型。
9.(2024秋 辛集市期末)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
I am a mother of three and have recently completed my college degree.
The last class had to take was Sociology(社会学).The teacher was absolutely inspiring with the qualities that I wish every human had been graced with.Her last project of the term was called "Smile".The class was asked to go out and smile at three people and record their reactions.I am a very friendly person and always smile at everyone and say hello anyway,so,I thought this would be a piece of cake.Soon after we were given the project,my husband,my youngest son,and I went out to McDonald's one cold March morning.It was just our way of sharing special playtime with our son.We were standing in line,waiting to be served,when all of a sudden everyone around us began to back away,and then even my husband did.It did not move a bit.A strong feeling of fear welled up inside of me as turned to see why they had moved.As I turned around I smelled a terrible "dirty body" smell,and there standing behind me were two poor homeless men.As I looked down at the short gentleman,close to me,he was "smiling".His beautiful sky blue eyes were full of hope as he searched for acceptance.
He said "Good day" as he counted the few coins he had been holding.The second man was obviously mentally disabled.I held my tears as I stood there with them.The young lady at the counter asked him what they wanted.He said "Coffee is all.Miss" because that was all they could afford.(If they wanted to sit in the restaurant and warm up,they had to buy something.He just wanted to be warm.)
Then I really felt the desire was so great that I almost reached out and hugged the little man with the blue eyes.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式作答。
That was when I noticed all eyes in the restaurant were set on me,judging my every action.______________
I turned in "my project" and the instructor read it.___________________
【答案】That was when noticed all eyes in the restaurant were set on me,judging my every action.I smiled and asked the waitress to give me two more breakfast on a separate tray.I put the tray on the table and the blue﹣eyed gentleman looked up at me tearfully.I started to cry as I walked away.When I sat down,my husband smiled at me.We held hands firmly.I returned to college,on the last evening of class,with this story in hand.
I turned in "my project"and the instructor read it.Then she said, "Can I share this?" I nodded as she got the attention of the class.She began to read and that was when I knew that we,as humans,should share this need to help people and to be helped.In my own way,I had touched the people at McDonald's husband's,my son,the instructor,and every soul that shared the classroom on the last night I spent as a college student.I graduated with one of the biggest lessons I would ever learn:"UNCONDITIONAL ACCEPTANCE."
【分析】本文为记叙文。作者在麦当劳遇到了两个身无分文的穷人,想要买杯咖啡暖暖身子。
高分句型一:
That was when noticed all eyes in the restaurant were set on me,judging my every action.
译文:就在这时,我注意到餐厅里所有的眼睛都盯着我,评判我的一举一动。
分析:使用了现在分词做伴随状语。
高分句型二:
When I sat down,my husband smiled at me.
译文:当我坐下时,我丈夫对我微笑。
分析:使用了when引导的时间状语从句。
【解答】That was when noticed all eyes in the restaurant were set on me,judging my every action. 【高分句型一】I smiled and asked the waitress to give me two more breakfast on a separate tray.I put the tray on the table and the blue﹣eyed gentleman looked up at me tearfully.I started to cry as I walked away.When I sat down,my husband smiled at me.【高分句型二】We held hands firmly.I returned to college,on the last evening of class,with this story in hand.(作者给那两个人买了食物))
I turned in "my project"and the instructor read it.Then she said, "Can I share this?" I nodded as she got the attention of the class.She began to read and that was when I knew that we,as humans,should share this need to help people and to be helped.In my own way,I had touched the people at McDonald's husband's,my son,the instructor,and every soul that shared the classroom on the last night I spent as a college student.I graduated with one of the biggest lessons I would ever learn:"UNCONDITIONAL ACCEPTANCE."(老师分享了我的故事,我学到了一门最重要的课程:"无条件接受")
【点评】解题方法点拨
(1)品读原文,确定文章线索
每篇文章都有各自独特的写作思路,通过精读文章,找到该篇文章的写作线索。如是以时间为线索还是以空间为线索等这样有利于考生"顺藤摸瓜(结尾)"。
(2)仔细审题,明确续写要求
一般短文后面的"注意"都有对此次短文续写的具体要求,如词数限制使用几处标有下划线的关键词语。续写段落的首句提示,这样考生可以做到"心中有数"。
(3)回扣原文,揣摩续写思路
根据文章后面的要求,再次快速阅读短文,抓住文章的思路结合段首的提示语最终确定续写段落的思路。同时结合文章画线词语提示,确定续写段落的内容。
(4)拟写草稿,修改错词病句
在确定了思路和内容之后,最关键的就是结合提示语或者文中画线的关键词拟写草稿。拟写时,注意句子结构的多样性,语言的丰富性,并通过句与句之间连接词的正确使用,使上下文连贯。
(5)关键用词,标出续写部分中使用到的原材料中标有下划线的关键词语这一点可以帮助考生自己检查关键词的使用情况并根据情况做出修改。最后在誊写文字时,务必做到"字迹工整、清晰"。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)