Unit 2 Travelling around(单元测试.含答案与解析)-2025-2026学年人教版(2019)高中英语必修第一册

文档属性

名称 Unit 2 Travelling around(单元测试.含答案与解析)-2025-2026学年人教版(2019)高中英语必修第一册
格式 docx
文件大小 82.3KB
资源类型 试卷
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-09-15 14:14:03

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 2 Travelling around
一.完形填空(共1小题)
1.Senior Zach Snow flew to Germany in July of 2017.With(1)    of only staying for a week,his then stationed dad presented him with a(2)    opportunity (机会) to discover the world.
"My dad was staying in Stuttgart,Germany working for the Army,and(3)    me to stay with him for the school year," Snow stated.
"I wanted to say(4)    because I wanted to spend my senior year with my friends," Snow added. "I(5)    staying because my dad kind of forced me to stay."
(6)    for the first little while,Snow decided to(7)    and make the most out of his situation. "I found out,since I was in the heart of Europe,that I would try to(8)    as much as I could.I started off with(9)    to Paris," stated Snow.
With the(10)    of easily accessible(可使用的) trains throughout the continent,Snow went from country to country.
"I would(11)    the train in Germany and go to places like Amsterdam and Prague," noted Snow. "Anywhere you could think of,I would be a(12)    away."
"Even though I was in Germany,I(13)    an American high school on the Army base my dad(14)    at.All the classes were taught in English,so it was basically like going to Freedom High School with a lot of(15)    faces," said the senior,who is now returning stateside.
(1) A.successes B.moments C.expectations D.feelings
(2) A.unique B.final C.historical D.fair
(3) A.chose B.offered C.paid D.allowed
(4) A.hello B.no C.bye D.thanks
(5) A.gave up B.minded C.ended up D.avoided
(6) A.Frightened B.Reddened C.Satisfied D.Saddened
(7) A.try B.return C.join D.organize
(8) A.imagine B.consider C.explore D.appear
(9) A.looking B.turning C.going D.pointing
(10) A.purpose B.help C.name D.cost
(11) A.jump on B.wait for C.get off D.slow down
(12) A.drive B.train C.game D.world
(13) A.started B.left C.visited D.attended
(14) A.toured B.rested C.worked D.practised
(15) A.colorful B.beautiful C.new D.famous
二.阅读理解(共4小题)
2.I saw my first tree today.Dad used to tell me stories about the trees that still existed when he was a boy.There weren't very many even then,with the urbanization program in full swing.
The O'Brien home was one of the few examples of old﹣style wooden structures that hadn't been destroyed in Boston's urban﹣renewal campaign.The family had been able to avoid this because of its wealth and political influence,and the house was passed on through generations to the present.Old man O'Brien had no children,so when he died,the Urban Center bought it.Then an official discovered that the house had a backyard﹣in the yard was a live tree!
When the news of the tree's discovery leaked out,quite a few sightseers stopped by to have a look at it,and the local government,realizing the money﹣making potential,began charging admission and advertising the place.By now it had become a favorite spot for family trips like ours.
Dad paid the fee and we walked through a doorway hidden in a bookshelf and into the backyard.I just couldn't help noticing the tree!
It was located at one end of the yard,with a fence around it for protection.It was similar in form to the plastic trees I'd seen,but there was much more.You could see details more delicate than in any artificially made plant.And it was alive.But best of all was the smell﹣fresh,living smell,unfamiliar to the world outside with metal,plastic,and glass.I wanted to touch the bark,but the fence prevented me from doing so.
On the way back,I read through the brochures.One part said the O'Brien home would be torn down next year to make room for some insurance building,and the tree will have to go,too.
I just sat still,fingering the object in my pocket that I had picked in the O'Brien's backyard.I think it's called an acorn(橡子).
(1)Why could the tree in the O'Brien's backyard survive till today?    
A.It possessed some special characteristics.
B.It had a very strong fence around to protect it.
C.It was preserved together with the house by its owner.
D.It got the local government's attention as a tourist attraction.
(2)How might the author feel after the trip?    
A.Annoyed.
B.Calm.
C.Excited.
D.Upset.
(3)Which statement best shows the theme of the passage?    
A.Social progress and urbanization come at a cost.
B.Social progress should give way to nature protection.
C.Humans value nature protection over social progress.
D.Urbanization has more advantages than disadvantages.
3.(2024秋 安康期中)Do you worry about entering senior high school?Everything,from study to environment,has changed.Can you adapt yourself to it?
You're not alone.Remember that everybody else in your year is in the same boat.You may not notice it,but they're just as nervous as you are.
Moving to senior high school is a chance,not a problem.Things are different,and all you need to do is to be polite and learn the new rules.
The teachers will help.If you don't know what to do or are worried about something,then ask for help.Teachers are probably the best people to turn to,because they have experience in helping new students.Pay attention to what your teachers say.
Everything changes.There are lots of differences between junior high school and senior high school.You will have your lessons with different teachers in different rooms.You will have homework for different subjects on different days,so make sure you get organized.Make sure you know which rooms your classes are in and which days you have your different subjects on.
Other points:
If you've got an older brother or sister at the school,then ask them for advice.
Be yourself!It sounds simple,but things will become better if you just act naturally.
Having early nights makes a difference.You'll also find it easier to get up in the morning!
(1)What does the author think of entering senior high school?    
A.It sounds simple.
B.It is a difficult problem.
C.It's a good chance.
D.It's worrying.
(2)When you don't know what to do,you can     .
A.turn to your teachers
B.follow your younger brother
C.write your problems down
D.go to bed early
(3)Which of the following does the author suggest you do?    
A.Ask your classmates for help.
B.Don't be shy.
C.Pay attention to others.
D.Just act naturally.
(4)The main purpose of the passage is to     .
A.teach students how to organize themselves
B.tell students a story
C.help students that are going to senior high school
D.tell students how to make full use of time
4.A fresh and gentle wind on your face,soft sand under your feet and blue waters as far as the eye can see.Is there any other Olympic sport that is played in such pleasant conditions as beach volleyball?
"I've gone to a lot of beautiful places,and met a lot of beautiful people.That wouldn't have happened if I had been playing another sport," said Randy Stoklos,America's most famous beach volleyball player.
The sport began as a four﹣a﹣side game on beaches in Southern California in the 1920s.The first recorded two﹣man game took place there in 1930,and the first tournament was held in Los Angeles 18 years later.The winners were awarded a case of Pepsi.In the 1950s,women started playing and the sport soon spread to Europe and South America.Yet at that time,beach volleyball was more an entertainment show than a sport,with beauty contests included.The Association of Volleyball Professionals was founded in 1983 and beach volleyball developed into a fast,athletic sport.Its world﹣wide popularity won beach volleyball a place at the 1996 Olympics in Atalanta,where 24 male teams and 16 female teams took part.At present,the US and Brazil are the best in the world at beach volleyball.
The game came to China in the early 1990s and there have been national tournaments since 1994.It became an official event at the Eighth National Games in 1997.China's You Wenhui and Wang Lu finished ninth in the women's beach volleyball world championships in Brazil.
(1)The passage is mainly about     .
A.the history of beach volleyball
B.how to play beach volleyball
C.the importance of beach volleyball
D.women's beach volleyball in China
(2)According to the passage,which of the following statements is TRUE?    
A.Beach volleyball was first played like other Olympic sports.
B.Beach volleyball began on beaches in Southern California.
C.Beach volleyball has always been an entertainment show rather than a sport.
D.Women started playing beach volleyball in South America in 1945.
(3)When did beach volleyball officially become an Olympic event?    
A.In 1948.
B.In 1950.
C.In 1996.
D.In 1997.
(4)According to the passage,we can learn that     .
A.in 1996,beach volleyball became an official event in China
B.China's beach volleyball team is the best in the world
C.China's beach volleyball players won the first place in Brazil
D.beach volleyball came to China in the early 1990s
5.Everyone can be angry.But if you take the time to actually examine your anger instead of just "feeling angry" you'll have a better understanding of yourself.Knowing why you feel so angry can provide you with some surprising answers.These answers can enable you to grow spiritually and mentally.
I can give you a personal example.I went to a meeting once and I was verbally attacked(言语攻击)over an application I supported at my workplace.Various people went on and on about how terrible this system was and that it never worked.That didn't bother me that much.But I was absolutely furious at the comment,"Your job is pointless."
I was upset that they would treat me that way.But once I took the time to think about what was really making me so mad,I learned a lot.I realized that the comment was more true than I wanted to admit.In the big scheme of things,my job was pointless.It wasn't what I really wanted to be doing with my life and this is what frustrated me the most.Here I was pouring part of my heart and soul into a job I didn't even want to do.I was using it as crutch(依靠) because I didn't have the confidence in myself to take the scary(令人害怕的)road toward what I really wanted to do.As soon as I realized that,a lot of my anger just melted away.I also realized that I needed to start focusing on what I really wanted to do.
I now consider this incident as a great gift.It got me back on track to move in the direction I want to go with my life.I probably wouldn't be where I am today if I hadn't taken the time to figure out why I was really so angry.
(1)What does the underlined word "furious" probably mean?    
A.Surprised.
B.Relaxed.
C.Amazed.
D.Angry.
(2)Why did the author admit that his work was pointless?    
A.Because he didn't do his job wholeheartedly.
B.Because he didn't make enough money.
C.Because he couldn't get on well with his colleagues.
D.Because he didn't have the chance to realize his potential.
(3)What can we infer from the last paragraph?    
A.The author isn't easy to become angry any longer.
B.The author has achieved success in his present career.
C.The author received a lot of gifts after the incident.
D.The author was forced to quit his job.
(4)Where is this text most likely from?    
A.A diary.
B.A guidebook.
C.A magazine.
D.A novel.
三.信息匹配(共1小题)
6.Are you thinking about traveling alone?You must have a million questions:Where should you go?Will there be someone to talk to?(1)    And is it all right to travel alone?
In fact,traveling alone is not as scary(吓人的) as it seems.Here are some good tips.
Choose a place where you feel comfortable and safe
Truth be told,traveling alone for the first time is more about the experience than the destination.(2)    It could be somewhere close to home or somewhere you've already been with friends.
Make a plan
Always make a plan.That way you'll avoid worrying too much over where you're staying,what to see and how you're getting from A to B.
Book hotels ahead of time
(3)    Besides,when you book your hotel,ask if they will send a driver to pick you up.
Talk to people
If you're going to a touristy place like Thailand,there are lots of other people who are traveling alone.(4)    They might also ask you to join them for dinner or a beer.That happens a lot.
Let someone know where you are
Your family and friends love you and probably worry about you every day,so text them and let them know what you're up to throughout your trip.(5)    And in case something did happen,they'll know where you are.
A.How do you stay safe?
B.Don't draw attention to yourself.
C.That will make you and them feel safer.
D.The first thing you need to do is believe in yourself.
E.So make sure to choose a place that you feel comfortable with.
F.Most likely,they'll be easy to talk to and they'll want to communicate.
G.This can make you less nervous when you're traveling alone for the first time.
四.语法填空(共1小题)
7.Peru,a country on the Pacific coast of south America,(1)    (be) made up of three main areas,the(2)    (office)language of which is Spain.In Amazon rainforest,you will have the chance to explore the rainforest and enjoy the unique (3)    (plant) and animals (4)    it.A four﹣day walking tour will take you on (5)    (amaze) paths through the Andes Mountains.After(6)    (reach) the destination,you can explore its stone buildings.
If you want to experience the unique Spanish and local Indian culture,you'd better go to Cusco,where you can stay in a local hotel,visit the museums,admire the architecture,enjoy local food(7)    go shopping.From Cusco,you can drive to Lake Titicaca (8)    (happy) by yourself.There,boats will take you (9)    (stay) with a local family,whose homes are made of water plants.
If you want to get more detail information,you can contact(10)    (we) at tourinfo@traveperu.org.
五.书面表达(共2小题)
8.(2024秋 河西区模拟)假定你是晨光中学的学生李律,你正在某国外中学作交换生,该校的"外国文化"栏目近期将介绍中国传统文化,校报编辑Jenny给你写信,咨询你的意见。请你给Jenny写封回信,内容要点如下:
1.你认为最能代表中国文化的是什么?请说明理由;
2.我们应该如何更好地推广中国文化? (至少两点)
3.词数不少于100。
9.When I was a little girl,I knew that I had a gift for music.Playing was my love.While most kids were outside in the burning summer sun,playing childish games,I was happy to sit in the cool indoors for hours practicing my beloved piano.When I played,I felt like I was in a whole new world where I was free and easy.All I had to worry about was my music.Playing was never boring for me.
I had spent months practicing and the big day finally came.It was the day of the Alberta Music Competition.The music hall was packed with excited audience.I sat in the first row with my mother seated beside me.As the fellow competitors were playing,I couldn't keep my mind on their music.I was just memorizing the notes and practising the fingerings.I had known my music was like the back of my hand.But this time,to my great surprise,I found my fingers completely out of my control.They kept shaking.I nearly burst into tears.Seeing this,Mom held my hands tightly in hers.She even breathed into them as if she wanted to warm them up.Then she whispered in my ear, "Sweetie,take it easy.Just listen and enjoy the music.
I looked up and turned my attention to the competitor in the center of the stage for the first time.A thin and tall boy was sitting at the beautiful red piano.He looked calm and confident.His fingertips danced on the keyboard.The soft and gentle sound of the piano flew in the air.For a moment,I totally forgot my nervousness.
注意:续写词数应为150左右。
Then I was announced to play next and I felt anxious again.
Suddenly my fingers slipped(滑)and I hit a wrong note.
Unit 2 Travelling around
参考答案与试题解析
一.完形填空(共1小题)
1.Senior Zach Snow flew to Germany in July of 2017.With(1) C  of only staying for a week,his then stationed dad presented him with a(2) A  opportunity (机会) to discover the world.
"My dad was staying in Stuttgart,Germany working for the Army,and(3) B  me to stay with him for the school year," Snow stated.
"I wanted to say(4) B  because I wanted to spend my senior year with my friends," Snow added. "I(5) C  staying because my dad kind of forced me to stay."
(6) D  for the first little while,Snow decided to(7) A  and make the most out of his situation. "I found out,since I was in the heart of Europe,that I would try to(8) C  as much as I could.I started off with(9) C  to Paris," stated Snow.
With the(10) B  of easily accessible(可使用的) trains throughout the continent,Snow went from country to country.
"I would(11) A  the train in Germany and go to places like Amsterdam and Prague," noted Snow. "Anywhere you could think of,I would be a(12) B  away."
"Even though I was in Germany,I(13) D  an American high school on the Army base my dad(14) C  at.All the classes were taught in English,so it was basically like going to Freedom High School with a lot of(15) C  faces," said the senior,who is now returning stateside.
(1) A.successes B.moments C.expectations D.feelings
(2) A.unique B.final C.historical D.fair
(3) A.chose B.offered C.paid D.allowed
(4) A.hello B.no C.bye D.thanks
(5) A.gave up B.minded C.ended up D.avoided
(6) A.Frightened B.Reddened C.Satisfied D.Saddened
(7) A.try B.return C.join D.organize
(8) A.imagine B.consider C.explore D.appear
(9) A.looking B.turning C.going D.pointing
(10) A.purpose B.help C.name D.cost
(11) A.jump on B.wait for C.get off D.slow down
(12) A.drive B.train C.game D.world
(13) A.started B.left C.visited D.attended
(14) A.toured B.rested C.worked D.practised
(15) A.colorful B.beautiful C.new D.famous
【答案】(1)﹣(5)CABBC (6)﹣(10)DACCB (11)﹣(15)ABDCC
【分析】本文是一篇记叙文。主要讲述了扎克 斯诺高中毕业学年前来到父亲服役的德国斯图加特,原先预期待一个星期,可是在父亲的迫使下,他留了下来,周游欧洲,最后,他在他父亲服役的陆军基地里上了高中。
【解答】(1)C.考查名词及语境理解。A.successes 成功;B.moments时刻;C.expectations 预期;D.feelings 感情。。根据下文"My dad was staying in Stuttgart,Germany working for the Army and me to stay with him for the school year. (我爸爸住在德国斯图加特为军队服役,并让我和他一起待一学年。)"可知,毕业生扎克 斯诺原先预期待一个星期。所以,选项C"预期"符合此处语境。故选C。
(2)A.考查形容词及语境理解。A.unique 罕见的、唯一的;B.final 最后的;C.historical历史的;D.fair 公平的。句意:原先预期只呆一个星期,他当时驻军的父亲就给了他探索世界的机会。根据下文"With the help of easily accessible trains throughout the continent,Snow from country to country。可知,他在德国斯图加特为军队服役的父亲为她提供罕见的探索世界的机会。所以,选项A"罕见的、唯一的"符合此处语境。故选A。
(3)B.考查动词及语境理解。A.chose 选择;B.asked要求;C.paid支付;D.allowed 允许。。根据下文me to stay with him for the school year可知,他的父亲要求他和父亲待在一起。所以,选项B"要求"符合此处语境。故选B。
(4)B.考查名词及语境理解。A.hello你好;B.no不;C.bye再见;D.thanks 谢谢。。根据下文"because I wanted to spend my senior year with my friends.(因为我想和朋友们一起度过我的毕业学年。)"可知,斯诺一开始想拒绝。"say no"意为"说不、拒绝"。所以,选项B"不"符合此处语境。故选B。
(5)C.考查固定短语及语境理解。A.gave up放弃;B.minded介意;C.ended up最终;D.avoided 避免。根据下文"(6)for the first little while,Snow decided to and make the most out of his situation.可知,斯诺最终还是留了下来。所以,选项C"最终"符合此处语境。故选C。
(6)D.考查形容词及语境理解。A.Frightened 惊吓的;B.Reddened 发红的;C.Satisfied满意的;D.Saddened 伤心的。根据上文"I wanted to say no because I wanted to spend my senior year with my friends.(我想说不,因为我想和朋友们一起度过我的毕业学年。)"可知,一开始留下来的时候,斯诺很伤心。所以,选项D"伤心的"符合此处语境。故选D。
(7)A.考查动词及语境理解。A.try尝试;B.return归还;C.join参加;D.request 要求。根据下文"make the most out of his situation.(充分利用好他的地理位置)"可知,斯诺决定努力并充分利用好他的地理位置。所以,选项A"努力"符合此处语境。故选A。
(8)C.考查动词及语境理解。A.imagine 设想;B.consider 考虑;C.explore探索;D.appear 出现。根据上文"Saddened for the first little while,Snow decided to try and make the most out of his situation.(最初的一段时间里很伤心,斯诺决定努力并充分利用好他的地理位置。)"可知,斯诺此时决定用整机的行动尽可能多探索欧洲大陆。所以,选项C"探索"符合此处语境。故选C。
(9)C.考查动词及语境理解。A.looking 看;B.turning转;C.going去;D.pointing 指着。根据下文"I the train in Germany and go to places like Amsterdam and Prague.(我在德国(11)火车去阿姆斯特丹和布拉格等地。)"可知,斯诺从前往巴黎开始了他的欧洲之旅。所以选项C"去"符合此处语境。故选C。
(10)B.考查名词及语境理解。A.purpose目的;B.help 帮助;C.name 名字;D.cost 费用。根据下文"I the train in Germany and go to places like Amsterdam and Prague.(我在德国(11)火车去阿姆斯特丹和布拉格等地。)"可知,斯诺决定坐火车周游欧洲大陆。"With the help of…"意为"在…的帮助下",固定短语。所以,选项B"帮助"符合此处语境。故选B。
(11)A.考查固定短语及语境理解。A.jump on 跳上;B.wait for 等待;C.get off 下(车);D.slow down 减速。根据上文"With the help of easily accessible trains throughout the continent,Snow wen from country to country.(在便利通达大陆的火车的帮助下,斯诺跑遍了一个个国家。)"可知,斯诺在德国上了火车,开始了他的欧洲之旅。所以,选项A"跳上"符合此处语境。故选A。
(12)B.考查名词及语境理解。A.drive驾车;B.train火车;C.game 游戏;D.world 世界。根据上文"With the help of easily accessible trains throughout the continent,Snow wen from country to country.(在便利通达大陆的火车的帮助下,斯诺跑遍了一个个国家。)"可知,你能想到的任何地方,我都会坐火车前往。"be a train away意为"坐火车前往/离开"。所以,选项B"火车"符合此处语境。故选B。
(13)D.考查动词及语境理解。A.started 开始;B.left 离开;C.visited参观;D.attended 参加。据下文"All the classes were taught in English,(所有的课程都是用英语教的,)"可知,斯诺在他父亲服役的陆军基地里上了高中。"attend school"意为"上学",固定短语。所以,选项D"定期去(某地)"符合此处语境。故选D。
(14)C.考查动词及语境理解。A.toured旅行;B.rested休息;C.worked工作;D.practised 实践。根据第二段"My dad was staying in Stuttgart,Germany working for the Army.and paid me to stay with him for the school year.(我爸爸住在德国斯图加特为军队服役,并付钱让我和他一起待一学年。)"可知,斯诺是在他父亲服役的陆军基地里上了高中。"work at the Army base(在陆军基地服役/工作)"所以,选项C"工作"符合此处语境。故选C。
(15)C.考查形容词及语境理解。A.colorful色彩艳丽的;B.beautiful 美丽的;C.new新的;D.famous 著名的。句意:所有的课程都是用英语教的,所以我基本上就像去有很多新面孔的自由高中一样。读全文可知,斯诺高中毕业学年前来到父亲服役的德国斯图加特,原先预期待一个星期,可是在父亲的迫使下,他在他父亲服役的陆军基地里上了高中。理所当然,遇到了新的同学,新的面孔。所以,选项C"新的"符合此处语境。故选C。
【点评】做完形填空首先要通读全文,了解大意。一篇完形填空的文章有许多空格,所以,必须先通读一至两遍,才能大概了解文章的内容。千万不要看一句,做一句。其次要逐句分析,前后一致。选择答案时,要考虑整个句子的内容,包括搭配、时态、语法等。答案全部填完后,再通读一遍文章,检查是否通顺流畅,用词得当,意思正确。
二.阅读理解(共4小题)
2.I saw my first tree today.Dad used to tell me stories about the trees that still existed when he was a boy.There weren't very many even then,with the urbanization program in full swing.
The O'Brien home was one of the few examples of old﹣style wooden structures that hadn't been destroyed in Boston's urban﹣renewal campaign.The family had been able to avoid this because of its wealth and political influence,and the house was passed on through generations to the present.Old man O'Brien had no children,so when he died,the Urban Center bought it.Then an official discovered that the house had a backyard﹣in the yard was a live tree!
When the news of the tree's discovery leaked out,quite a few sightseers stopped by to have a look at it,and the local government,realizing the money﹣making potential,began charging admission and advertising the place.By now it had become a favorite spot for family trips like ours.
Dad paid the fee and we walked through a doorway hidden in a bookshelf and into the backyard.I just couldn't help noticing the tree!
It was located at one end of the yard,with a fence around it for protection.It was similar in form to the plastic trees I'd seen,but there was much more.You could see details more delicate than in any artificially made plant.And it was alive.But best of all was the smell﹣fresh,living smell,unfamiliar to the world outside with metal,plastic,and glass.I wanted to touch the bark,but the fence prevented me from doing so.
On the way back,I read through the brochures.One part said the O'Brien home would be torn down next year to make room for some insurance building,and the tree will have to go,too.
I just sat still,fingering the object in my pocket that I had picked in the O'Brien's backyard.I think it's called an acorn(橡子).
(1)Why could the tree in the O'Brien's backyard survive till today?  C 
A.It possessed some special characteristics.
B.It had a very strong fence around to protect it.
C.It was preserved together with the house by its owner.
D.It got the local government's attention as a tourist attraction.
(2)How might the author feel after the trip?  D 
A.Annoyed.
B.Calm.
C.Excited.
D.Upset.
(3)Which statement best shows the theme of the passage?  A 
A.Social progress and urbanization come at a cost.
B.Social progress should give way to nature protection.
C.Humans value nature protection over social progress.
D.Urbanization has more advantages than disadvantages.
【答案】CDA
【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在城市化全面推进的社会里终于见到了第一棵真树,这棵树种在O'Brien家后院,但是因为要为一些保险大楼腾出空间,明年这棵树也要被砍掉,这使作者很沮丧。
【解答】(1)C.细节理解题。根据第二段中"The O'Brien home was one of the few examples of old﹣style wooden structures that hadn't been destroyed in Boston's urban﹣renewal campaign.The family had been able to avoid this because of its wealth and political influence,and the house was passed on through generations to the present. …Then an official discovered that the house had a backyard﹣in the yard was a live tree! (在波士顿的城市重建运动中,奥布莱恩的房子是少数几个没有被摧毁的旧式木结构建筑的例子之一。由于其财富和政治影响力,这个家族得以避免这种情况,这所房子代代相传到现在。……后来一位官员发现这所房子有一个后院﹣﹣院子里是一棵活的树!)"可知,O'Brien家后院的树能存活到今天是因为它和房子一起被主人保存了下来。故选C项。
(2)D.情感态度题。根据倒数第二段中"One part said the O'Brien home would be torn down next year to make room for some insurance building,and the tree will have to go,too. (其中一部分说O'Brien的房子明年将被拆除,为一些保险大楼腾出空间,那棵树也必须被砍掉。)"和最后一段中"I just sat still,fingering the object in my pocket that I had picked in the O'Brien's backyard. (我只能静静地坐着,用手摸着我口袋里的东西,它是在O'Brien家后院捡到的。)"可知,作者在这次旅行后会感到沮丧。A.Annoyed.恼怒的;B.Calm.冷静的;C.Excited.兴奋的;D.Upset沮丧的,心烦意乱的。故选D项。
(3)A.主旨大意题。根据第一段中"Dad used to tell me stories about the trees that still existed when he was a boy.There weren't very many even then,with the urbanization program in full swing. (爸爸常给我讲他小时候还存在的那些树的故事。即使在当时,随着城市化进程的全面推进,这样的城市也不多。)"和倒数第二段中"One part said the O'Brien home would be torn down next year to make room for some insurance building,and the tree will have to go,too. (其中一部分说O'Brien的房子明年将被拆除,为一些保险大楼腾出空间,那棵树也必须被砍掉。)"以及下文的描述,可知,本文讲述了作者在城市化全面推进的社会里终于见到了第一棵真树,这棵树种在O'Brien家后院,但是因为要为一些保险大楼腾出空间,明年这棵树也要被砍掉,这使作者很沮丧。因此本文的主题选项A"社会进步和城市化是有代价的。"符合题意。故选A项。
【点评】1.直接信息题:直接信息题是指能够直接从原文中找到信息,选项在语言表达上与原文基本一致的题目。2.间接信息题:间接信息题是能够从原文中找到信息,但在语言表达上与原文有差异,做题时需要对原文信息进行转换。3.综合信息题:综合信息题是指这类题目所涉及的信息不是原文的某一句话,可能是原文的几句话,或者是散落在文章不同的地方,要求学生把原文所提供的信息综合起来分析,而不能断章取义。
3.(2024秋 安康期中)Do you worry about entering senior high school?Everything,from study to environment,has changed.Can you adapt yourself to it?
You're not alone.Remember that everybody else in your year is in the same boat.You may not notice it,but they're just as nervous as you are.
Moving to senior high school is a chance,not a problem.Things are different,and all you need to do is to be polite and learn the new rules.
The teachers will help.If you don't know what to do or are worried about something,then ask for help.Teachers are probably the best people to turn to,because they have experience in helping new students.Pay attention to what your teachers say.
Everything changes.There are lots of differences between junior high school and senior high school.You will have your lessons with different teachers in different rooms.You will have homework for different subjects on different days,so make sure you get organized.Make sure you know which rooms your classes are in and which days you have your different subjects on.
Other points:
If you've got an older brother or sister at the school,then ask them for advice.
Be yourself!It sounds simple,but things will become better if you just act naturally.
Having early nights makes a difference.You'll also find it easier to get up in the morning!
(1)What does the author think of entering senior high school?  C 
A.It sounds simple.
B.It is a difficult problem.
C.It's a good chance.
D.It's worrying.
(2)When you don't know what to do,you can  A  .
A.turn to your teachers
B.follow your younger brother
C.write your problems down
D.go to bed early
(3)Which of the following does the author suggest you do?  D 
A.Ask your classmates for help.
B.Don't be shy.
C.Pay attention to others.
D.Just act naturally.
(4)The main purpose of the passage is to  C  .
A.teach students how to organize themselves
B.tell students a story
C.help students that are going to senior high school
D.tell students how to make full use of time
【答案】ACDC
【分析】本文是一篇说明文阅读,这篇文章为了帮助那些即将上高中的学生。
【解答】(1)A.细节理解题。根据第三段Moving to senior high school is a chance,not a problem. (升入高中是个机会,不是问题 )可知,作者认为升到高中这是一个好的机会,故选A。
(2)C.细节理解题。根据第四段If you don't know what to do or are worried about something,then ask for help.Teachers are probably the best people to turn to.(如果你不知道该做什么或担心什么,那就寻求帮助。教师可能是最好的求助对象,因为他们有帮助新生的经验)可知,当你不知道要做什么时,你可以求助老师,故选C。
(3)D.推理判断题。根据文章最后一段Be yourself!It sounds simple,but things will become better if you just act naturally.(做你自己!听起来很简单,但如果你表现得自然一些,事情会变得更好)可知,作者建议我们自然地去行动,故选D。
(4)C.写作目的题。根据文章第一段Do you worry about entering senior high school?Everything from study to environment,has changed.Can you adapt yourself to it?(你担心进入高中吗?从学习到环境,一切都变了。你能适应它吗?)可知,这篇文章为了帮助那些即将上高中的学生,为他们尽快适应高中生活提出一些建议,故选C。
【点评】做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。一定要做到有理有据。
4.A fresh and gentle wind on your face,soft sand under your feet and blue waters as far as the eye can see.Is there any other Olympic sport that is played in such pleasant conditions as beach volleyball?
"I've gone to a lot of beautiful places,and met a lot of beautiful people.That wouldn't have happened if I had been playing another sport," said Randy Stoklos,America's most famous beach volleyball player.
The sport began as a four﹣a﹣side game on beaches in Southern California in the 1920s.The first recorded two﹣man game took place there in 1930,and the first tournament was held in Los Angeles 18 years later.The winners were awarded a case of Pepsi.In the 1950s,women started playing and the sport soon spread to Europe and South America.Yet at that time,beach volleyball was more an entertainment show than a sport,with beauty contests included.The Association of Volleyball Professionals was founded in 1983 and beach volleyball developed into a fast,athletic sport.Its world﹣wide popularity won beach volleyball a place at the 1996 Olympics in Atalanta,where 24 male teams and 16 female teams took part.At present,the US and Brazil are the best in the world at beach volleyball.
The game came to China in the early 1990s and there have been national tournaments since 1994.It became an official event at the Eighth National Games in 1997.China's You Wenhui and Wang Lu finished ninth in the women's beach volleyball world championships in Brazil.
(1)The passage is mainly about  A  .
A.the history of beach volleyball
B.how to play beach volleyball
C.the importance of beach volleyball
D.women's beach volleyball in China
(2)According to the passage,which of the following statements is TRUE?  B 
A.Beach volleyball was first played like other Olympic sports.
B.Beach volleyball began on beaches in Southern California.
C.Beach volleyball has always been an entertainment show rather than a sport.
D.Women started playing beach volleyball in South America in 1945.
(3)When did beach volleyball officially become an Olympic event?  C 
A.In 1948.
B.In 1950.
C.In 1996.
D.In 1997.
(4)According to the passage,we can learn that  D  .
A.in 1996,beach volleyball became an official event in China
B.China's beach volleyball team is the best in the world
C.China's beach volleyball players won the first place in Brazil
D.beach volleyball came to China in the early 1990s
【答案】ABCD
【分析】这是一篇说明文。本文主要介绍了沙滩排球的历史。
【解答】(1)A.主旨大意题。文章前两段的目的是引出话题"沙滩排球",而根据第三段第一句The sport began as a four﹣a﹣side game on beaches in Southern California in the 1920s.(这项运动始于20世纪20年代在南加州海滩上的四人游戏)和第三、四两段的主要内容为讲述了沙滩排球的历史。故这篇文章主要是关于沙滩排球的历史。故选A。
(2)B.细节理解题。根据第三段第一句The sport began as a four﹣a﹣side game on beaches in Southern California in the 1920s.(这项运动始于20世纪20年代在南加州海滩上的四人游戏)可知,沙滩排球始于南加州的海滩。故选B。
(3)C.细节理解题。根据第三段倒数第二句Its worldwide popularity won beach volleyball a place at the 1996 Olympics in Atalanta,where 24 male teams and 16 female teams took part.(在1996年亚特兰大奥运会上,沙滩排球赢得了24支男队和16支女队的一席之地)可知,沙滩排球正式成为奥运会比赛项目是在1996年。故选C。
(4)D.细节理解题。根据最后一段第一句The game came to China in the early 1990s and there have been national tournaments since 1994.(这项运动于20世纪90年代初传入中国,自1994年起就开始举办全国锦标赛)可知,沙滩排球在20世纪90年代初传入中国。故选D。
【点评】做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。一定要做到有理有据。
5.Everyone can be angry.But if you take the time to actually examine your anger instead of just "feeling angry" you'll have a better understanding of yourself.Knowing why you feel so angry can provide you with some surprising answers.These answers can enable you to grow spiritually and mentally.
I can give you a personal example.I went to a meeting once and I was verbally attacked(言语攻击)over an application I supported at my workplace.Various people went on and on about how terrible this system was and that it never worked.That didn't bother me that much.But I was absolutely furious at the comment,"Your job is pointless."
I was upset that they would treat me that way.But once I took the time to think about what was really making me so mad,I learned a lot.I realized that the comment was more true than I wanted to admit.In the big scheme of things,my job was pointless.It wasn't what I really wanted to be doing with my life and this is what frustrated me the most.Here I was pouring part of my heart and soul into a job I didn't even want to do.I was using it as crutch(依靠) because I didn't have the confidence in myself to take the scary(令人害怕的)road toward what I really wanted to do.As soon as I realized that,a lot of my anger just melted away.I also realized that I needed to start focusing on what I really wanted to do.
I now consider this incident as a great gift.It got me back on track to move in the direction I want to go with my life.I probably wouldn't be where I am today if I hadn't taken the time to figure out why I was really so angry.
(1)What does the underlined word "furious" probably mean?  D 
A.Surprised.
B.Relaxed.
C.Amazed.
D.Angry.
(2)Why did the author admit that his work was pointless?  A 
A.Because he didn't do his job wholeheartedly.
B.Because he didn't make enough money.
C.Because he couldn't get on well with his colleagues.
D.Because he didn't have the chance to realize his potential.
(3)What can we infer from the last paragraph?  B 
A.The author isn't easy to become angry any longer.
B.The author has achieved success in his present career.
C.The author received a lot of gifts after the incident.
D.The author was forced to quit his job.
(4)Where is this text most likely from?  C 
A.A diary.
B.A guidebook.
C.A magazine.
D.A novel.
【答案】DABC
【分析】本文是一篇说明文,讲述了人在生气时,应该弄清楚自己为什么生气,以此让自己在精神层面上成长。
【解答】(1)D.词义猜测题。根据前一句"That didn't bother me that much.(这并不会让我很烦恼)"以及本句的But可知,本句以前一句存在转折关系。bother前有否定词,也就是说所猜词"furious"与前一句的"bother"为同义词,应翻译为"烦恼、生气"。A.Surprised.吃惊的;B.Relaxed.放松的;C.Amazed.吃惊的;D.Angry.生气的。故选D。
(2)A.细节理解题。根据原文第三自然段"It wasn't what I really wanted to be doing with my life and this is what frustrated me the most.(这不是我真正想做的事情,这是我最沮丧的)"以及"I was pouring part of my heart and soul into a job I didn't even want to do(我把我的一部分心血倾注在一份我甚至不想做的工作上)"可知,作者不愿意全身心投入到这份不喜欢的工作中,所以作者认为自己的工作没有什么意义。故选A。
(3)B.推理判断题。根据文章最后一自然段"I probably wouldn't be where I am today if I hadn't taken the time to figure out why I was really so angry.(如果我不花时间弄清楚为什么我真的那么生气的话,我今天可能就不在这里了)"可知,作者如果当初不反思自己生气的原因,就不会有今天的状况。由此推断出,通过这件事让作者在现在的工作中取得了成功。故选B。
(4)C.文章出处题。根据原文第一自然段"Knowing why you feel so angry can provide you with some surprising answers.These answers can enable you to grow spiritually and mentally.(知道你为什么这么生气可以给你一些令人惊讶的答案。这些答案能让你在精神上和思想上成长)"可知,本文主要讲述了知道为什么生气,会让人在精神上和思想上成长。因此推断文章最有可能来自于一本杂志。故选C。
【点评】做这类阅读理解,要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。
三.信息匹配(共1小题)
6.Are you thinking about traveling alone?You must have a million questions:Where should you go?Will there be someone to talk to?(1) A  And is it all right to travel alone?
In fact,traveling alone is not as scary(吓人的) as it seems.Here are some good tips.
Choose a place where you feel comfortable and safe
Truth be told,traveling alone for the first time is more about the experience than the destination.(2) E  It could be somewhere close to home or somewhere you've already been with friends.
Make a plan
Always make a plan.That way you'll avoid worrying too much over where you're staying,what to see and how you're getting from A to B.
Book hotels ahead of time
(3) G  Besides,when you book your hotel,ask if they will send a driver to pick you up.
Talk to people
If you're going to a touristy place like Thailand,there are lots of other people who are traveling alone.(4) F  They might also ask you to join them for dinner or a beer.That happens a lot.
Let someone know where you are
Your family and friends love you and probably worry about you every day,so text them and let them know what you're up to throughout your trip.(5) C  And in case something did happen,they'll know where you are.
A.How do you stay safe?
B.Don't draw attention to yourself.
C.That will make you and them feel safer.
D.The first thing you need to do is believe in yourself.
E.So make sure to choose a place that you feel comfortable with.
F.Most likely,they'll be easy to talk to and they'll want to communicate.
G.This can make you less nervous when you're traveling alone for the first time.
【答案】AEGFC
【分析】本文介绍了独自一人出门旅行的一些注意事项。
【解答】(1)A.语境判断题。根据上下文:你一定有无数的问题:你应该去哪里?有人可以和你谈谈吗?…一个人旅行可以吗?都是一系列的问题,可知A选项:你怎么保持安全?意思相符,故选A。
(2)E.推理判断题。根据本段的段落标题:Choose a place where you feel comfortable and safe选择一个你觉得舒适和安全的地方。可知本段是说选择旅行目的地的问题,E选项:所以一定要选择一个你觉得舒服的地方。意思相符,故选E。
(3)G.推理判断题。根据本段标题:Book hotels ahead of time提前预订酒店,和下文:Besides,when you book your hotel,ask if they will send a driver to pick you up.另外,当你预订酒店时,问问他们是否会派司机来接你。可知讲述预定酒店的好处,所以G选项:当你第一次独自旅行时,这可以让你不那么紧张。意思相符,故选G。
(4)F.推理判断题。根据本段标题:Talk to people和人们聊天,再结合上下文:如果你要去泰国这样的旅游胜地,会有很多人独自旅行。…他们也可能会邀请你和他们一起吃晚饭或喝杯啤酒。可知是说和在路上遇到的游客的关系,F选项:很可能他们很容易交谈,他们会想交流。意思相符,故选F。
(5)C.语境判断题。根据本段标题:Let someone know where you are告诉别人你在哪里。下文介绍了这样做的好处,可知C选项:这会让你和他们感觉更安全。意思相符,故选C。
【点评】"七选五"这样的题型,主要目的在于考查考生对文章的整体内容和结构以及上下文逻辑意义的理解和掌握。解题时最主要的两个步骤就是1.理清文章的逻辑和结构,2.在所给的原文中找出关键词或者说是线索词。文章的整体思路能帮助你在答案中筛选出符合逻辑的选项,关键词则能帮助你确定更多的细节,排除相近的选项。得出正确的答案。
四.语法填空(共1小题)
7.Peru,a country on the Pacific coast of south America,(1) is  (be) made up of three main areas,the(2) official  (office)language of which is Spain.In Amazon rainforest,you will have the chance to explore the rainforest and enjoy the unique (3) plants  (plant) and animals (4) in  it.A four﹣day walking tour will take you on (5) amazing  (amaze) paths through the Andes Mountains.After(6) reaching  (reach) the destination,you can explore its stone buildings.
If you want to experience the unique Spanish and local Indian culture,you'd better go to Cusco,where you can stay in a local hotel,visit the museums,admire the architecture,enjoy local food(7) and  go shopping.From Cusco,you can drive to Lake Titicaca (8) happily  (happy) by yourself.There,boats will take you (9) to stay  (stay) with a local family,whose homes are made of water plants.
If you want to get more detail information,you can contact(10) us  (we) at tourinfo@traveperu.org.
【答案】(1)is(2)official(3)plants(4)in(5)amazing(6)reaching(7)and(8)happily(9)to stay(10)us
【分析】作者介绍了秘鲁是南美洲太平洋沿岸的一个国家,有三个主要地区:沿着海岸线的狭窄、干燥的平地、安第斯山脉和亚马孙雨林。然后分别介绍了秘鲁的各地之旅。
【解答】(1)is.考查时态和主谓一致。句意:秘鲁位于南美洲太平洋沿岸,由三个主要地区组成,其官方语言为西班牙语。描述事实,所以用一般现在时态,主语为专有名词Peru,故填is。
(2)official.考查形容词。句意:秘鲁位于南美洲太平洋沿岸,由三个主要地区组成,其官方语言为西班牙语。作定语修饰名词,所以用形容词,故填official。
(3)plants.考查名词。句意:在亚马孙雨林,您将有机会探索雨林,享受独特的植物和动物。plant为可数名词,所以用复数表示不止一个,故填plants。
(4)in.考查介词。句意:在亚马孙雨林,您将有机会探索雨林,享受独特的植物和动物。表示"In Amazon rainforest在亚马孙雨林里",所以用介词in,故填in。
(5)amazing.考查形容词。句意:为期四天的徒步旅行将带您踏上安第斯山脉的迷人小径。作定语修饰名词,所以用形容词,表示"令人吃惊的",故填amazing。
(6)reaching.考查动名词。句意:到达目的地后,你可以探索那里的石头建筑。作介词的宾语,所以用动名词,故填reaching。
(7)and.考查连词。句意:如果你想体验独特的西班牙和当地印第安文化,你最好去库斯科,在那里你可以住在当地的酒店,参观博物馆,欣赏建筑,享受当地的食物和购物。前后是并列关系,所以用and连接,故填and。
(8)happily.考查副词。句意:从库斯科出发,您可以独自愉快地驱车前往喀喀湖。修饰动词,所以用副词,故填happily。
(9)to stay.考查不定式。句意:在那里,你可以乘船去当地的一个家庭住,他们的房子是用水草建造的。take sb.to do sth.带某人去做某事,故填to stay。
(10)us.考查人称代词。句意:如果您想了解更多详细信息,可以通过tourinfo@traveperu.org联系我们。作宾语,所以用宾格代词,故填us。
【点评】做本题的关键是在理解短文的基础上,灵活运用所学的基础知识。本类型的题目常考到的知识点有:固定的短语,词类的转换,名词的复数形式,副词以及祈使句的用法等。因此,这就需要在平时的学习中,牢固掌握各语言点及一些语法知识。
五.书面表达(共2小题)
8.(2024秋 河西区模拟)假定你是晨光中学的学生李律,你正在某国外中学作交换生,该校的"外国文化"栏目近期将介绍中国传统文化,校报编辑Jenny给你写信,咨询你的意见。请你给Jenny写封回信,内容要点如下:
1.你认为最能代表中国文化的是什么?请说明理由;
2.我们应该如何更好地推广中国文化? (至少两点)
3.词数不少于100。
【答案】Dear Peter
Your letter reached me with pleasure.I'm so happy that the "Foreign Cultures" section in our newspaper will recommend Chinese traditional culture.
From my perspective,there is no denying that Confucius is the most representative symbol of Chinese culture.As a philosopher,Confucius not only represents the traditional Chinese culture,but has been influencing us Chinese people since ancient times.Nowadays we can find lots of Confucius institutes around the world,which provide platforms for the foreigners to learn about Chinese culture.Undoubtedly,culture is a decisive factor for social development.As a country with a long history,China is rich in civilization and culture.To promote Chinese culture,we are supposed to provide various cultural exchange activities.What's more,establishing Confucius institutes all over the world is also a good idea.Meanwhile attracting more foreign visitors to China to experience Chinese culture will have a far﹣ reaching impact.
I'll be glad if I could help you.
Best wishes
Yours
Li Hua
【分析】高分句型一:From my perspective,there is no denying that Confucius is the most representative symbol of Chinese culture.【高分句型一】
翻译:在我看来,不可否认,孔子是中国文化最具有代表性的象征。
分析:本句使用了that引导的同位语从句。
高分句型二:Meanwhile attracting more foreign visitors to China to experience Chinese culture will have a far﹣ reaching impact.
翻译:同时,吸引更多的外国游客来中国体验中国文化将产生深远的影响。
分析:本句使用了动名词作主语。
【解答】Dear Peter
Your letter reached me with pleasure.I'm so happy that the "Foreign Cultures" section in our newspaper will recommend Chinese traditional culture.(点明主题)
From my perspective,there is no denying that Confucius is the most representative symbol of Chinese culture.【高分句型一】As a philosopher,Confucius not only represents the traditional Chinese culture,but has been influencing us Chinese people since ancient times.Nowadays we can find lots of Confucius institutes around the world,which provide platforms for the foreigners to learn about Chinese culture(最能代表中国文化的是孔子,并且说明理由) Undoubtedly,culture is a decisive factor for social development.As a country with a long history,China is rich in civilization and culture.To promote Chinese culture,we are supposed to provide various cultural exchange activities.What's more,establishing Confucius institutes all over the world is also a good idea.Meanwhile attracting more foreign visitors to China to experience Chinese culture will have a far﹣ reaching impact.【高分句型二】(更好地推广中国文化的做法)
I'll be glad if I could help you.
Best wishes
Yours
Li Hua
【点评】这是一篇提纲作文,需要写的内容已经给出,但是写作时不要仅仅对要点进行生硬的翻译,而是要添加些内容,使文章看起来更充实,要组成一篇通顺连贯的短文,一定要谈谈自己的看法。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括,缺一不可。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,不能出现文章脱节问题。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。同时注意要求的字数,不要太多也不要太少。
9.When I was a little girl,I knew that I had a gift for music.Playing was my love.While most kids were outside in the burning summer sun,playing childish games,I was happy to sit in the cool indoors for hours practicing my beloved piano.When I played,I felt like I was in a whole new world where I was free and easy.All I had to worry about was my music.Playing was never boring for me.
I had spent months practicing and the big day finally came.It was the day of the Alberta Music Competition.The music hall was packed with excited audience.I sat in the first row with my mother seated beside me.As the fellow competitors were playing,I couldn't keep my mind on their music.I was just memorizing the notes and practising the fingerings.I had known my music was like the back of my hand.But this time,to my great surprise,I found my fingers completely out of my control.They kept shaking.I nearly burst into tears.Seeing this,Mom held my hands tightly in hers.She even breathed into them as if she wanted to warm them up.Then she whispered in my ear, "Sweetie,take it easy.Just listen and enjoy the music.
I looked up and turned my attention to the competitor in the center of the stage for the first time.A thin and tall boy was sitting at the beautiful red piano.He looked calm and confident.His fingertips danced on the keyboard.The soft and gentle sound of the piano flew in the air.For a moment,I totally forgot my nervousness.
注意:续写词数应为150左右。
Then I was announced to play next and I felt anxious again.
Suddenly my fingers slipped(滑)and I hit a wrong note.
【答案】Then I was announced to play next and I felt anxious again.It seemed that thousands of butterflies were really flying in my stomach.My mother gave me a pat onthe back and said softly,"Just enjoy it,honey!"I found encouragement and confidence in her eyes.I got up,climbed up the stage steps and bowed to the audience.I tried my best to keep calm.I slowly placed my hands on the keyboard,took a deep breath and started to play.To my delight,everything seemed unbelievably smooth.
Suddenly my fingers slipped and I hit a wrong note.I could clearly feel the disappointment from the crowd's deep sigh."Just enjoy it!"Mum's words echoed in my ears.I continued playing as if nothing had happened.Soon I found myself absorbed in the familiar music world again.Eventually,when I finished my last note,the crowd all stood up with applause and cheering,which was totally out of my expectation.Though I didn't win the champion,I knew I had learned something more valuable.I realized that learning to enjoy music was more important than the competition itself.
【分析】本文以作者弹钢琴为线索。作者喜欢弹钢琴,并且为 Alberta 音乐比赛准备了很久,当时在台下等的时候作者变得越来越紧张,手指不受控制,一直颤抖。此时母亲在旁边安慰作者,并让作者认真欣赏。此时作者就注意到了台上的一个男孩,冷静,自信地弹奏着,舒适的音乐回荡在这个音乐厅。渐渐地,作者就忘记了自己的紧张。就在这时主持人宣布该作者弹奏了,作者又开始紧张起来……
高分句型一 I continued playing as if nothing had happened.
翻译:我若无其事地继续演奏。
分析:句中使用了as if引导的虚拟语气做状语。
高分句型二 Eventually,when I finished my last note,the crowd all stood up with applause and cheering,which was totally out of my expectation.
翻译:最后,当我完成最后一个音符时,观众都起立鼓掌欢呼,这完全出乎我的意料。
分析:句中使用了when引导的时间状语从句以及which引导的非限制性定语从句。
【解答】Then I was announced to play next and I felt anxious again.It seemed that thousands of butterflies were really flying in my stomach.My mother gave me a pat onthe back and said softly,"Just enjoy it,honey!"I found encouragement and confidence in her eyes.I got up,climbed up the stage steps and bowed to the audience.I tried my best to keep calm.I slowly placed my hands on the keyboard,took a deep breath and started to play.To my delight,everything seemed unbelievably smooth.(在主持人叫到自己的名字后,母亲鼓励我,作者尽自己最大的努力冷静下来,然后开始演奏。)
Suddenly my fingers slipped and I hit a wrong note.I could clearly feel the disappointment from the crowd's deep sigh."Just enjoy it!"Mum's words echoed in my ears.I continued playing as if nothing had happened.【高分句型一】Soon I found myself absorbed in the familiar music world again.Eventually,when I finished my last note,the crowd all stood up with applause and cheering,which was totally out of my expectation.【高分句型二】Though I didn't win the champion,I knew I had learned something more valuable.I realized that learning to enjoy music was more important than the competition itself.(作者弹错曲调后,观众的反应以及作者如何应对。最终提出自己的感想。)
【点评】解题方法点拨
(1)品读原文,确定文章线索
每篇文章都有各自独特的写作思路,通过精读文章,找到该篇文章的写作线索。如是以时间为线索还是以空间为线索等这样有利于考生"顺藤摸瓜(结尾)"。
(2)仔细审题,明确续写要求
一般短文后面的"注意"都有对此次短文续写的具体要求,如词数限制使用几处标有下划线的关键词语。续写段落的首句提示,这样考生可以做到"心中有数"。
(3)回扣原文,揣摩续写思路
根据文章后面的要求,再次快速阅读短文,抓住文章的思路结合段首的提示语最终确定续写段落的思路。同时结合文章画线词语提示,确定续写段落的内容。
(4)拟写草稿,修改错词病句
拟写时,注意句子结构的多样性,语言的丰富性,并通过句与句之间连接词的正确使用,使上下文连贯。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)