广东省茂名市田家炳中学2024-2025学年高一上学期期中考试英语试题
一、A
(2024高一上·茂名期中)Tenerife might seem like a small island in the Atlantic Ocean, but you will be surprised by how diverse and beautiful it is. There are lots of unique places in Tenerife, so be ready to explore!
Mount Teide
Mount Teide, a famous volcano, is the tallest peak (峰) in Spain and a UNESCO world heritage site. Several routes can lead one to the peak of Mount Teide. While permits are required to hike the mountain, you can have an easier choice—an eight-minute cable car (缆车) that takes you far enough up the top for appreciating views. Be sure to wear comfortable shoes and a jacket as it can get cold.
Siam Park
The famous Siam Park was named as the best water park in the world for the second year in a row. You can visit the park at any time of the year, as the pools are heated to a comfortable 24 Celsius. Be sure to choose a sunny day for your visit if you're heading over in winter.
Casa de Los Balcones
A visit to the Casa de Los Balcones might be a great idea if you're looking for a first class cultural adventure. It's a 17th century house with fine carved wooden balconies. The inside has a typical patio (露台) that shows the islands' handmade traditions.
Playa de Benijo
Playa de Benijo is one of the fascinating beaches in Tenerife. The surface is a large area of black sand with rocky areas mixed in between. The volcanic sand covering the beach, as well as the rocks and the cliffs (悬崖), makes Playa de Benijo a destination for landscape photographers. If you have the chance—go there!
1.What do we know about the Mount Teide
A.It has a warm climate.
B.There is only one way to climb it.
C.Free equipment is offered for sightseeing.
D.Permits are needed to climb to the top.
2.In which place can you experience handmade traditions
A.Mount Teide. B.Siam Park.
C.Casa de Los Balcones. D.Playa de Benijo.
3.Who prefers to visit Playa de Benijo probably
A.A middle-aged man who loves taking pictures.
B.A traveler who wants to buy some local souveniors.
C.A retired elderly couple who plan to go mountain-climbing.
D.A 6-year-old boy who likes playing on snow-white beaches.
二、B
(2024高一上·茂名期中)A lonely elderly man has left people feeling moved after he wrote his neighbour a thank you letter for changing his life.
The letter reads, "Good afternoon. This letter is regarding your vocation two weeks ago and how you let me take care of your dogs. I'd just like to give you a letter of thanks. As you know, I'm a lonely old man without a wife or a kid. To add to that, two years ago, my dad died of cancer. After his death, I was left alone in my home. You don't see me outside often anymore. Every day was spent just sitting around and wondering what I have done for this world until I met Smokey, Oreo and Jennifer. Your pets are the cutest, funniest and most troublesome (in a good way, don't worry) individuals. They gave me the motivation to restart my life again. I started waking up early in the mornings. I began to take walks outside with your pets for the first time in years. Whenever I felt sad, they would bark or rub against my leg and make me laugh. The highlight of their stay was when I took them to the park. It was the longest time I've spent outside in a while. It didn't just bring back pet interaction; I also met other people, started talking and made some friends. I was so happy to finally be able to interact with others again, and feel like I'm part of the human race. Anyway, thank you so much. You brought back meaning to my life. That's all that matters."
Many Reddit users felt emotional reading the letter and shared their responses online. One commented, "We all get busy with our lives and don't realize the power a small act of kindness can do."
4.How was the old man's life before he met the dogs
A.Busy. B.Tiring. C.Meaningful. D.Lifeless.
5.What changes do the pets bring to the old man
A.Not getting up late. B.Living a regular life.
C.Starting to stay up. D.Loving to stay with animals.
6.What can we learn from the text
A.It's wise to lead a busy life.
B.Humans should live in peace with animals.
C.We should interact with others as much as possible.
D.Some small acts of kindness can make a difference.
7.Where can we most probably read the letter
A.In a newspaper. B.In a magazine.
C.On a website. D.On a message board.
三、C
(2024高一上·茂名期中)When Jack, my husband, and I drove past a fire station with a sign reading, "Are you ready for the next storm " Our area had just been in the path of Hurricane Irma, causing downed trees and outages. We were stuck in the dark and cut off from the outside world.
We have had our share of storms in the past years — a snowstorm and other heavy snows that knocked down trees, sometimes up to a week at a time. Those days in a cold house weren't fun, but we learned so much from those early storms, things that made later storms easier to bear.
Now we have stored up flashlights, lanterns and candles. We bought a battery-operated radio to keep up with the news. We stocked up on batteries so that we'd have plenty for extended power failures. We make sure our grill (烤架) is ready and its tank is full, and we purchase food that can be easily prepared and then cooked or heated on the grill. And we don't forget to buy emergency chocolate! We have book lights to read in the dark. We keep our car gas tanks full and have emergency cash on hand.
We're ready for the next storm, but we wouldn't have learned to do all those things if we hadn't encountered a storm in the past. The same is true spiritually. Those little storms in our lives are never fun, but they prepare us for the big storms — the big trials — that will come our way. They can teach us some valuable lessons.
Are you ready for the next storm Now is the time to get ready, not when the storm arrives.
8.Which can replace the underlined word "outages" in paragraph 1
A.Traffic accidents. B.Power failures.
C.Natural disasters. D.Bad weather.
9.What is the third paragraph mainly about
A.The importance of storing up daily goods.
B.The experience of dealing with housework.
C.The items the author bought for her daily life.
D.The preparations the author made for emergency.
10.What does the author think of experiencing the past storms
A.It was instructive. B.It was satisfactory.
C.It was unbearable. D.It was destructive.
11.What can we learn from the author's story
A.Strike while the iron is hot.
B.Take precautions before it is too late.
C.Kill two birds with one stone.
D.Where there's smoke, there's fire.
四、D
(2024高一上·茂名期中)The 187-foot-tall Tower of Pisa is famous all over the world mainly because it leans (倾斜). For many years, people believed that the tower's designer intended it to lean. As it turns out, though, the tower's lean is an accident caused by poor planning. The Tower of Pisa was constructed (建造) on a riverbed of sand and clay (黏土) that was not strong enough to support a building so tall and heavy.
Construction of the tower began in 1173. Because Pisa experienced several wars, the tower wasn't completed until 1350. Only a few years after the construction started, people could see that the first three floors of the tower were already leaning. As the next three floors were added, builders purposefully built them with one side higher than the other to try to correct the lean. This resulted in the tower leaning in the opposite direction
Fortunately for the people of Pisa, the long delays (耽搁) during construction gave the structure time to settle and the ground to become compacted (结实的). This mad the foundation (地基) stronger over time, which is the main reason why the tower never fell over. For hundreds of years, the tower was indeed falling. It would lean one more inch about every 20 years. In the end, in 1990, it was closed to the public for fear that a large group of people at the top would weigh enough to make it fall down.
From 1990 to 2001, engineers from around the world helped balance the tower After several unsuccessful attempts at a solution, engineers finally came up with a plan that worked. They slowly removed ground under the high side of the tower. When they had finished, they had returned it to the position it held in about 1838—the tower had been straightened by nearly 16 inches. Except a sudden great disaster, such as a earthquake, engineers believe the tower is safe for another 300 years now.
12.What does the author try to explain about the Tower of Pisa in Paragraph 1
A.Why it leans. B.Why it was built.
C.Why it is famous. D.Why it stopped leaning.
13.What can we learn about the Tower of Pisa
A.It was completed in 1173. B.It began to be built in 1350.
C.It was seen leaning after 1173. D.It was repaired every 20 years.
14.What kept the Tower of Pisa from falling down according to Paragraph 3
A.The special structure. B.The timely protection.
C.The skill of the builders. D.The long time of building.
15.What would be the best title for the text
A.When does the Tower of Pisa lean
B.Is the leaning Tower of Pisa falling
C.When was the leaning Tower of Pisa built
D.How did the leaning Tower of Pisa get its name
五、根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
16.(2024高一上·茂名期中)Perhaps,you are a smart person with good knowledge and creative ideas, but when you move to a new environment or have to work with some new people,it is not always easy for them to recognize you or respect you immediately. How can you get other people to pay attention to you and respect you
Be curious and be willing to learn new things.
Moving to a new working environment,you may need to deal with new things or skills. In such a case,people who are more willing to learn new things can become more flexible and be able to meet new requirements in their job.
Learning or working in a new environment,you need to have a good sense of judgement when joining a discussion or making a decision. You should consider what is virtually right, and look for long-term goals,and not be distracted by small choices for the short term.
Be confident and make eye contact when talking to people.
When you go out and meet people,it is important to look confident. For example, if you are going to an interview,but you don't feel confident, what can you do Before you walk in, think to yourself,"I own the room." Remember to look other people in the eye—it's the key to creating a connection with people. Soon,you will feel as confident as you look.
Set clear goals and learn.
When working together with others,it is important that you have a clear vision and a working plan to achieve it. Let people know what you stand for. You need to find out which ideas can really unite people and then express those ideas clearly. .
Be helpful to others. When working, don't focus on what is your work and what isn't. After do-ing your own work,always be ready to help others.
A. How can you be a leader soon
B. How can you get along with others
C. Then, walk in holding your head high and smile.
D. Quite often, they don't belong to your own field.
E. Remember not to judge a person by his appearance.
F. Also, treat your team members respectfully as equals.
G. Have a good sense of judgement on important aspects.
六、第一节 完形填空(共15小题,每小题1分,15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出可以填入空白处的 最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
(2024高一上·茂名期中)I was so excited about Christmas. I 17. each present under the tree. I read every note and felt every package, 18. at the contents within. I had examined each present so often that I could 19. whom it went to without the notes.
Christmas had 20. been a time for parents to spoil (溺爱) us. In years past, presents would pile up, 21. the living room. But this year was a 22. one. My mom warned us, "There won't be as much for Christmas this year, so try not to be 23. ."
On Christmas morning, we eagerly 24. until Dad told us everything was ready. We 25. into the living room and let the wrapping paper fly. "Here's another one for you," Mom handed me a 26. . Having spent so much time examining the presents, I 27. this one. It was my mom's. A new 28. had been put on it, with my 29. written in her handwriting.
It was a hair dryer. Though this may seem but a 30. gift, to me it was so much more. Tears filled my eyes. She gave up her Christmas so I could have more presents. My mom's simple 31. meant the world to me.
17.A.counted B.received C.checked D.discovered
18.A.explained B.guessing C.dividing D.choosing
19.A.select B.imagine C.hide D.tell
20.A.perfectly B.traditionally C.probably D.unfortunately
21.A.taking up B.taking on C.taking in D.taking over
22.A.boring B.happy C.new D.tough
23.A.surprised B.energetic C.disappointed D.grateful
24.A.waited B.planned C.worked D.talked
25.A.jumped B.rushed C.looked D.slid
26.A.package B.report C.letter D.coin
27.A.expressed B.showed C.recognized D.examined
28.A.book B.photo C.poster D.note
29.A.plan B.name C.dream D.message
30.A.simple B.sweet C.valuable D.expensive
31.A.gesture B.word C.action D.performance
七、第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
(2024高一上·茂名期中)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
If a person lost an arm, how could he or she still play basketball Zhang Jiacheng, a 17-year-old Chinese boy, did it and 32. (impress) everyone.
After a short video of the teenage basketball player playing a 33. (compete) was recently posted online, Zhang soon became a hit and 34. (praise) for his strong will and extraordinary skills. In the video, Zhang showed his unusual abilities and shooting skills and received 35. loud cheer from the audience. He posted some short 36. (video) of him practicing basketball skills on social media, 37. has earned him over one million likes in just a few days.
Born in Guangdong, Zhang lost his right arm in an accident at just five years old, which was a disaster for a little kid. But Zhang never gave 38. to his bad fortune as his love for basketball grew stronger. The one-armed teenager dreamt of 39. (become) a basketball player. "Give it a try, or give it up," he wrote when posting a video.
"I didn't even realize he had only one arm when I first watched the video," one commentator said. Another said, "Hard work makes dreams come true. He is living his unique life to the 40. (full)."
Zhang said he was 41. (extreme) thankful for the support and praise he had received and he would keep studying and training hard.
八、第一节 根据语境及汉语提示写出正确单词。(共20分,每小题2分)
42.(2024高一上·茂名期中)I (较喜欢) studying at home when I was a little girl but now in the library. (根据汉语提示单词拼写)
43.(2024高一上·茂名期中)She is an outstanding (运动员) who excels in both soccer and basketball. (根据汉语提示单词拼写)
44.(2024高一上·茂名期中)As a (青少年), it is important to balance schoolwork with extracurricular activities. (根据汉语提示单词拼写)
45.(2024高一上·茂名期中)The nurse (涂/敷) some medicine to the wound every day. (根据汉语提示单词拼写)
46.(2024高一上·茂名期中)The teacher did some (实验) in class to interest his students in his class. (根据汉语提示单词拼写)
47.(2024高一上·茂名期中)I thought the math test would be difficult, but it was (实际上) quite easy. (根据汉语提示单词拼写)
48.(2024高一上·茂名期中)Before the final exam, it's important (复习) all the important topics covered in the semester. (根据汉语提示单词拼写)
49.(2024高一上·茂名期中)The heavy rain has caused (洪水) in many parts of the country. (根据汉语提示单词拼写)
50.(2024高一上·茂名期中)Workers built (遮蔽处) for survivors whose homes had been destroyed. (根据汉语提示单词拼写)
51.(2024高一上·茂名期中)She looks much (苗条) than before. (根据汉语提示单词拼写)
九、第二节 阅读下列句子,根据括号内的中文提示完成句子。(共15分,每小题1分)
52.(2024高一上·茂名期中)我决定报名参加学校的科学俱乐部去学习更多有关生物的知识。
I decided to for the school's science club to learn more about biology.
53.(2024高一上·茂名期中)如果我们努力学习,互相支持,我们就能在这个具有挑战性的一学年获得成功。
If we work hard and support each other, we can through this challenging school year.
54.(2024高一上·茂名期中)由于肥胖,医生叫我停止吃肉。
The doctor told me to meat for my fat.
55.(2024高一上·茂名期中)即使下雪,我也要去。
it snows, I will go.
56.(2024高一上·茂名期中)她看到整座大厦被毁成废墟,整个人惊呆了。
She was shocked to see the building destroyed .
57.(2024高一上·茂名期中)偶尔/不时地休息片刻来放松和充电是非常重要的。
It's important to take a break to relax and recharge your energy.
58.(2024高一上·茂名期中)与同龄人相比,他在商业界是相当成功的。
the peers(同龄人), he is quite successful in business.
十、第四部分 写作(满分15分)
59.(2024高一上·茂名期中)假定你是李华,你们学校准备取消课间播放音乐,让大家多点时间学习,你认为这样做存在问题。请你给学校负责人写一封邮件,内容包括:
1.说明问题;
2.提出建议。
注意: 1 写作词数应为 80 词左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.D
2.C
3.A
【知识点】推理判断题;细节理解题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍特内里费岛(Tenerife)丰富多样的独特景点,包括泰德山、暹罗公园、Casa de Los Balcones和Playa de Benijo,鼓励读者去探索。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
1.细节理解题。根据Mount Teide部分中的"While permits are required to hike the mountain, you can have an easier choice—an eight-minute cable car (缆车) that takes you far enough up the top for appreciating views. "虽然登山需要许可证,但你可以有一个更容易的选择——一辆8分钟的缆车,可以带你走到足够远的山顶欣赏风景。可知,爬Mount Teide需要登山证。故选D。
2.细节理解题。根据Casa de Los Balcones部分中的"The inside has a typical patio (露台) that shows the islands' handmade traditions."屋内有一个典型的天井,展示了岛上手工制作的传统。可知,在Casa de Los Balcones可以看到手工制作的传统。故选C。
3.推理判断题。根据Playa de Benijo部分中的"The volcanic sand covering the beach, as well as the rocks and the cliffs (悬崖), makes Playa de Benijo a destination for landscape photographers. "覆盖在海滩上的火山沙,以及岩石和悬崖,使Playa de Benijo成为风景摄影师的目的地。可知,Playa de Benijo吸引风景摄影师,可推知"一个喜欢拍照的中年男人"可能更喜欢去Playa de Benijo。故选A。
【答案】4.D
5.B
6.D
7.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了一位孤独的老人写了一封感谢信给邻居,感谢邻居让他帮忙照顾狗狗,这些狗狗给他的生活带来了改变,让他重新找到生活的意义和与人交流的快乐,
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
4.推理判断题。根据第二段中的"As you know, I'm a lonely old man without a wife or a kid. To add to that, two years ago, my dad died of cancer. After his death, I was left alone in my home. You don't see me outside often anymore. Every day was spent just sitting around and wondering what I have done for this world until I met Smokey, Oreo and Jennifer. "你也知道,我是个孤独的老人,没有老婆孩子。更糟糕的是,两年前,我爸爸死于癌症。他死后,我就一个人留在家里。你很少在外面见到我了。每天我都在想我为这个世界做了些什么,直到我遇到了Smokey,Oreo 和Jennifer。可知,父亲去世后,老人足不出户,整天独居在家,可推知老人过着"单调、没有生气的"生活,故选D。
5.细节理解题。根据第二段中的"Your pets are the cutest, funniest and most troublesome (in a good way, don't worry) individuals. They gave me the motivation to restart my life again. I started waking up early in the mornings. I began to take walks outside with your pets for the first time in years."你的宠物是最可爱、最有趣、最麻烦(好的方面,别担心)的个体。它们给了我重新开始生活的动力。我开始早起。这么多年来,我第一次和你的宠物一起出去散步。可知,在照看几只小狗后,老人有了重新生活的动力,开始了正常、有规律的生活,故选B。
6.推理判断题。根据最后一段中的"One commented, ‘We all get busy with our lives and don't realize the power a small act of kindness can do.'"其中一位评论道:"我们都忙于自己的生活,却没有意识到一个小小的善举所能带来的力量。"以及全文内容,一个老人因为帮助邻居照料三只小狗,慢慢有了重新生活的动力,过起了正常的有规律的生活,可知本文告诉读者:某些生活中的小善举也会产生大的影响。故选D。
7.推理判断题。根据最后一段中的"Many Reddit users felt emotional reading the letter and shared their responses online. "许多Reddit用户在读到这封信时情绪激动,并在网上分享了他们的回复。可推知,这封感谢信是发表在某个网站上的,故选C。
【答案】8.B
9.D
10.A
11.B
【知识点】推理判断题;词义猜测题;段落大意;人生百味类;夹叙夹议
【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文,讲述了作者一家为应对风暴所做的物质准备,引出生活中的小困难能为我们应对更大的挑战做准备的观点,并提醒人们要在困难来临前就做好准备 。
【点评】本题考点涉及推理判断,词义猜测和段落大意三个题型的考查,是一篇人生感悟类,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
8.词义猜测题。根据第一段中的"Our area had just been in the path of Hurricane Irma, causing downed trees "我们所在的地区刚刚在飓风厄玛的路径中,这导致树木倒塌;以及"We were stuck in the dark and cut off from the outside world." 我们被困在黑暗中,与外界隔绝。可知,作者和丈夫所在的地区刚刚受到飓风厄玛的袭击,导致树木倒下,他们被困在黑暗中,与外界失去联系。由"stuck in the dark"可推知,划线词outages是指"电力中断",故选B。
9.段落大意题。根据第三段中"Now we have stored up flashlights, lanterns and candles. We bought a battery-operated radio to keep up with the news. We stocked up on batteries so that we'd have plenty for extended power failures. We make sure our grill (烤架) is ready and its tank is full, and we purchase food that can be easily prepared and then cooked or heated on the grill. And we don't forget to buy emergency chocolate! We have book lights to read in the dark. We keep our car gas tanks full and have emergency cash on hand."现在我们已经储存了手电筒、灯笼和蜡烛。 我们买了一台电池供电的收音机来收听新闻。 我们储备了电池,以便我们有足够的时间来应对长时间的电源故障。 我们确保我们的烤架已经准备好并且它的水箱是满的,我们购买的食物可以很容易地准备好,然后在烤架上烹饪或加热。 我们不要忘记购买紧急巧克力! 我们有书灯可以在黑暗中阅读。 我们将汽车油箱装满,并备有应急现金)"可知,经历了以前的暴风雨之后,作者随时准备了照明用的东西、电池,还有烤架、食物,汽车油箱也加满了油,手头还有应急现金。可知,第三段主要讲述了作者为以后的暴风雨所做的准备。故选D。
10.推理判断题。根据第四段中的"but we wouldn't have learned to do all those things if we hadn't encountered a storm in the past. "但如果我们过去没有遇到风暴,我们就不会学会做所有这些事情;以及"They can teach us some valuable lessons. "他们可以教给我们一些宝贵的经验。可推知,作者认为曾经经历过的暴风雨对他们是有益的。故选A。
11.推理判断题。根据最后一段中的"Now is the time to get ready, not when the storm arrives. "现在就是做好准备的时候了,而不是等到暴风雨来临的时候。可推知,作者认为现在要为以后的暴风雨做准备,而不是当暴风雨来临的时候才准备。可推知,作者的故事告诉我们一定要未雨绸缪。故选B。
【答案】12.A
13.C
14.D
15.B
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;科普类;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了比萨斜塔闻名世界主要因其倾斜,阐述其倾斜是规划不当的意外,讲述建造过程因战争耽搁以及为纠正倾斜所做的尝试,说明长期耽搁使地基变结实而未倒塌,还提及因倾斜曾关闭以及后来工程师通过移除高侧下方地面使其恢复一定直立状态,如今工程师认为除非突发重大灾难,比萨斜塔可再安全存在300年 。
【店铺】本题考点涉及细节理解,推理判断和标题归纳三个题型的考查,是一篇科普类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
12.推理判断题。根据第一段中"As it turns out, though, the tower's lean is an accident caused by poor planning. The Tower of Pisa was constructed (建造) on a riverbed of sand and clay (黏土) that was not strong enough to support a building so tall and heavy."然而,事实证明,这座塔的倾斜是由于规划不当造成的意外。比萨斜塔是建在沙土河床上的,河床不够坚固,支撑不了这么高这么重的建筑。可推知,在第一段中,作者试图解释比萨斜塔为什么会倾斜——地基不够牢固,无法支撑那么高的建筑。故选A。
13.细节理解题。根据第二段中的"Construction of the tower began in 1173. Because Pisa experienced several wars, the tower wasn't completed until 1350. Only a few years after the construction started, people could see that the first three floors of the tower were already leaning."这座塔始建于1173年。由于比萨经历了几次战争,这座塔直到1350年才完工。在开始建设的几年后,人们可以看到塔的前三层已经倾斜了。可知,比萨斜塔在1173年建造开始后的头几年里就被发现有倾斜的迹象。故选C。
14.细节理解题。根据第三段中"Fortunately for the people of Pisa, the long delays (耽搁) during construction gave the structure time to settle and the ground to become compacted (结实的). This mad the foundation (地基) stronger over time, which is the main reason why the tower never fell over."对比萨人来说幸运的是,施工过程中的长时间延误使结构有时间稳定下来,地面也变得密实。随着时间的推移,这使得基础更加坚固,这就是塔从未倒塌的主要原因。可知,比萨斜塔之所以在这种情况下屹然不倒是因为它的建造时间较长,使得地基夯实得较为坚固。故选D。
15.标题归纳题。根据第一段"The 187-foot-tall Tower of Pisa is famous all over the world mainly because it leans (倾斜). For many years, people believed that the tower's designer intended it to lean. As it turns out, though, the tower's lean is an accident caused by poor planning. The Tower of Pisa was constructed (建造) on a riverbed of sand and clay (黏土) that was not strong enough to support a building so tall and heavy."187英尺高的比萨斜塔因其倾斜而闻名于世。多年来,人们认为这座塔的设计者有意让它倾斜。然而,事实证明,这座塔的倾斜是由于规划不当造成的意外。比萨斜塔是建在沙土河床上的,河床不够坚固,支撑不了这么高这么重的建筑;结合全文可知,本文围绕着比萨斜塔为什么会倾斜以及人们怎么确保它不会倒下而进行说明的。"比萨斜塔要倒了吗?"适合作本文标题。故选B。
16.【答案】B;D;G;C;F
【知识点】说明文;七选五;学习教育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了在进入新环境或与新的人共事时,如何让他人注意并尊重自己,具体给出了保持好奇心并乐于学习新事物、在重要方面有良好的判断力、与人交流时自信并眼神交流、设定明确目标并学习、乐于助人等建议 。
(1)根据空前"Perhaps,you are a smart person with good knowledge and creative ideas, but when you move to a new environment or have to work with some new people,it is not always easy for them to recognize you or respect you immediately."也许,你是一个聪明的人,有良好的知识和创造性的想法,但当你搬到一个新的环境或必须与一些新的人一起工作时,他们并不总是容易立即认出你或尊重你;以及空后"How can you get other people to pay attention to you and respect you "你怎样才能让别人注意到你并尊重你呢 可知,此处应表达"怎样让人关注你、尊重你"。 B. How can you get along with others "如何与他人相处 "承上启下,符合语境,故选B。
(2)根据空前"Moving to a new working environment,you may need to deal with new things or skills."转到一个新的工作环境,你可能需要处理新的事物或技能。可知,新环境不是你的领域。D. Quite often, they don't belong to your own field."通常情况下,它们并不属于你自己的领域。"承接上文,符合语境,故选D。
(3)根据空后"Learning or working in a new environment,you need to have a good sense of judgement when joining a discussion or making a decision."在一个新的环境中学习或工作,当你加入讨论或做决定时,你需要有良好的判断力。可知,在新环境判断力很重要。 G. Have a good sense of judgement on important aspects. "在重要方面有良好的判断力。"适合作本段小标题,故选G。
(4)根据空前"if you are going to an interview,but you don't feel confident, what can you do Before you walk in, think to yourself,‘I own the room.'"如果你要去面试,但你感到不自信,你该怎么办 在你走进去之前,对自己说:"我是这个房间的主人。"可知,接下来要抬头、微笑,展示自信。C. Then, walk in holding your head high and smile."然后,昂首微笑地走进去。"承接上文,符合语境,故选C。
(5)根据空前"Let people know what you stand for. You need to find out which ideas can really unite people and then express those ideas clearly."让人们知道你的立场。你需要找出哪些想法能真正团结人们,然后清楚地表达这些想法。可知,你要平等对待团队里的成员。F. Also, treat your team members respectfully as equals."同时,平等地尊重你的团队成员。"承接上文,符合语境,故选F。
【点评】考查七选五,本文是一篇教育类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
【答案】17.C;18.B;19.D;20.B;21.A;22.D;23.C;24.A;25.B;26.A;27.C;28.D;29.B;30.A;31.C
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者原本满心期待圣诞节能收到很多礼物,然而今年母亲告知礼物不会那么多,圣诞节早上,作者收到一个原本属于母亲的礼物——吹风机,母亲放弃自己的礼物让作者能有更多礼物,这份简单举动对作者而言意义非凡,表达了母爱的深沉与伟大 。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
17.句意:我查看了树下的每一个礼物。A:counted"重要,认为";B:received"接收";C:checked"检查,查看";D:discovered "发现"。根据下文"I read every note and felt every package"我读了每一张纸条,摸了摸每一个包裹,可知,作者在查看每个礼物。故选C。
18.句意:我看了每一张便条,摸了摸每个包裹,猜测里面的东西。A:explained"解释";B:guessing"猜";C:dividing"划分";D:choosing "选择"。根据空前"felt every package"可知,作者通过摸每个包裹来猜测里面的东西。故选B。
19.句意:我把每一件礼物都仔细检查了一遍,所以即使没有纸条,我也能识别它是谁的。A:select"挑选";B:imagine"想象";C:hide"隐藏";D:tell "分辨,识别"。根据空前"I had examined each present so often"可知,作者查看了很多次礼物,因此可以识别每个礼物分别是谁的。故选D。
20.句意:传统上,圣诞节是父母溺爱我们的日子。A:perfectly"完美地";B:traditionally"传统";C:probably"可能地";D:unfortunately"不幸地"。根据空前"Christmas"可知,圣诞节是一个传统节日。故选B。
21.句意:在过去的几年里,礼物会堆积起来,占据客厅。A:taking up"占据,从事";B:taking on"承担,雇佣";C:taking in"吸收,欺骗";D:taking over "接管"。根据空前"In years past, presents would pile up"可知,礼物堆积起来会占据客厅。故选A。
22.句意:但今年是艰难的一年。A:boring"无聊的";B:happy"高兴的";C:new"新的";D:tough"艰难的"。根据下文"There won't be as much for Christmas this year"今年圣诞节不会有那么多,可知,今年是艰难的一年,没有那么多礼物了。故选D。
23.句意:我妈妈警告我们:"今年圣诞节不会有那么多礼物,所以尽量不要失望。"A:surprised"感到惊讶的";B:energetic"精力充沛的";C:disappointed"感到失望的";D:grateful"感激的"。根据空前"My mom warned us, ‘here won't be as much for Christmas this year....‘"可知,妈妈警告今年礼物没有往年多,让作者不要失望。故选C。
24.句意:圣诞节的早晨,我们急切地等着爸爸告诉我们一切都准备好了。A:waited"等待";B:planned"计划";C:worked"工作";D:talked "谈话"。根据空后"until Dad told us everything was ready."可知,是在等待爸爸准备好一切。故选A。
25.句意:我们冲进客厅,让包装纸飞了起来。A:jumped"跳";B:rushed"冲";C:looked"看";D:slid "滑动"。根据上文"On Christmas morning, we eagerly 8 until Dad told us everything was ready."圣诞节的早晨,我们急切地等着爸爸告诉我们一切都准备好了。可知,经过急切地等待之后迫不及待冲进客厅。故选B。
26.句意:"这是你的另一个。"妈妈递给我一个包裹。A:package"包裹";B:report"报告";C:letter"信";D:coin "硬币"。根据空前""Here's another one for you,""可知,妈妈递给作者一个包裹。故选A。
27.句意:花了那么多时间检查礼物,我认出了这个。A:expressed"表达";B:showed"展示";C:recognized"识别";D:examined "检查"。根据上文"I had examined each present so often that I could 3 whom it went to without the notes."我把每一件礼物都仔细检查了一遍,所以即使没有纸条,我也能识别它是谁的。可知,作者认出这是妈妈的包裹。故选C。
28.句意:上面放着一张新纸条,用她的笔迹写着我的名字。A:book"书";B:photo"照片";C:poster"海报";D:note "便条"。根据上文"whom it went to without the notes"可知,此处是指的是纸条,故选D。
29.句意:上面放着一张新纸条,用她的笔迹写着我的名字。A:plan"计划";B:name"姓名";C:dream"梦想";D:message "信息"。根据空前"A new 12 had been put on it"可知,妈妈在新的便条上写上了作者的名字。故选B。
30.句意:虽然这看起来只是一份简单的礼物,但对我来说意义重大。A:simple"简单的";B:sweet "甜的";C:valuable"有价值的";D:expensive "昂贵的"。根据空前"though";以及空后"to me it was so much more"可知,尽管看起来这只是一份简单的礼物。故选A。
31.句意:我妈妈的一个简单动作对我来说意味着整个世界。A:gesture"手势";B:word"单词";C:action"行动";D:performance "表演"。根据上文"She gave up her Christmas so I could have more presents."她放弃了圣诞节,这样我就可以有更多的礼物了。可知,妈妈将自己的礼物给了作者这个动作对于作者来说意味着很多。故选C。
【答案】32.impressed;33.competition;34.was praised;35.a;36.videos;37.which;38.in;39.becoming;40.fullest;41.extremely
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,讲述了17岁中国独臂男孩张家城凭借对篮球的热爱、坚强的意志和出色的球技在网上走红,他五岁时因意外失去右臂,但从未向命运低头,怀揣篮球梦想并努力训练,他的故事激励着人们,展现了努力能让梦想成真,活出精彩人生 。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及时态,名词,语态,冠词,定语从句,介词,非谓语动词,形容词,副词以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
32.句意:17岁的中国男孩张家诚做到了这一点,给所有人留下了深刻的印象。 impress "给.....留下印象",此处是谓语动词,根据上文did it可知此处应用一般过去时。故填impressed。
33.句意:最近,这位少年篮球运动员参加比赛的短视频被发布到网上后,张很快就成为了热门人物,并因其坚强的意志和非凡的技术而受到称赞。 compete "比赛,竞争",动词。根据空前的冠词 a 可知应用其单数名词competition"比赛",作宾语,故填competition。
34.句意:最近,这位少年篮球运动员参加比赛的短视频被发布到网上后,张很快就成为了热门人物,并因其坚强的意志和非凡的技术而受到称赞。 praise "表扬",此处是谓语动词,与主语 Zhang 构成被动关系;再根据became可知此处用一般过去时的被动语态,谓语用单数。故填was praised。
35.句意:在视频中,张展示了他不同寻常的能力和射击技巧,赢得了观众的热烈欢呼。cheer此处为泛指,且loud是发音以辅音音素开头的单词,应用不定冠词 a 修饰。故填a。
36.句意:他在社交媒体上发布了一些他练习篮球技巧的短视频,这些视频在短短几天内就为他赢得了100多万个赞。 video "录像",名词。根据上文some可知video应用复数形式,故填videos。
37.句意:他在社交媒体上发布了一些他练习篮球技巧的短视频,这些视频在短短几天内就为他赢得了100多万个赞。has earned him over one million likes in just a few days.是非限制性定语从句,修饰先行词some short videos,在句中作主语,指物。应用关系代词which,故填which。
38.句意:但随着他对篮球的热爱越来越深,他从未向自己的厄运屈服。give in 固定短语,"屈服"。故填in。
39.句意:这个独臂少年梦想成为一名篮球运动员。 become "成为",动词。结合固定短语dream of/about doing sth "梦想做某事",故填becoming。
40.句意:他在尽情地过着自己独特的生活。 full"满的",形容词,结合固定短语live life to the fullest"充分地、尽情地生活",故填fullest。
41.句意:张说,他非常感谢他所得到的支持和赞扬,他将继续努力学习和训练。 extreme "非常的,极端的",形容词。此处应用其副词extremely修饰形容词 thankful,作状语,故填extremely。
42.【答案】preferred
【知识点】一般过去时
【解析】【分析】句意:我小时候更喜欢在家学习,但现在更喜欢在图书馆。" 较喜欢 "对应的英文是prefer,是谓语动词,根据时间状语从句when I was a little girl可知,此处表示过去发生的事情,应用一般过去时。故填preferred。
【点评】考查时态,本题涉及一般过去时。
43.【答案】athlete
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:她是一名出色的运动员,足球和篮球都很出色。" 运动员 "对应的英文是 athlete ,可数名词,作表语,结合空前的不定冠词a,可知应用单数名词。故填athlete。
【点评】考查名词,本题涉及名词作表语。
44.【答案】teenager
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:作为一名青少年,平衡学校作业和课外活动是很重要的。" 青少年 "对应的英文是teenager,名词,此处作宾语,且空前有冠词a,应用名词单数形式。故填teenager。
【点评】开车名词,本题涉及作介词宾语。
45.【答案】applies
【知识点】动词第三人称单数;一般现在时
【解析】【分析】句意:护士每天给伤口涂一些药。根据汉语提示," 涂/敷 "对应的英文是apply,此处是谓语动词,根据时间状语every day可知,此处表示习惯性、经常性的动作,应用一般现在时,且主语The nurse为第三人称单数,谓语用单数形式。故填applies。
【点评】考查时态和主谓一致,本题涉及一般现在时的第三人称单数。
46.【答案】experiments
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:老师在课堂上做了一些实验以引起学生的兴趣。" 实验 "对应的英文是experiment,可数名词,作宾语,根据上文some可知用复数。故填experiments。
【点评】考查名词,本题涉及名词作宾语。
47.【答案】actually
【知识点】副词的用法
【解析】【分析】句意:我原以为数学考试会很难,但实际上很容易。" 实际上 "对应的英文是actually,副词,此处修饰形容词easy,作状语,故填actually。
【点评】考查副词,本题涉及副词修饰形容词。
48.【答案】to revise
【知识点】动词不定式
【解析】【分析】句意:期末考试前,复习学期内涉及的所有重要话题是很重要的。"复习"对应的英文是revise,是动词,此句是固定句式it is important to do sth可知,因此应用动词不定式,故填to revise。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及不定式作主语以及固定句式it is important to do sth。
49.【答案】floods
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:这场大雨在这个国家的许多地方泛滥成灾。"洪水"对应的英文是flood,可数名词,结合空后的in many parts可知此处应用复数名词,作宾语。故填floods。
【点评】考查名词,本题涉及名词作宾语。
50.【答案】shelters
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:工人们为房屋被毁的幸存者建造了庇护所。" 遮蔽处 "对应的英文是shelter,可数名词。此处作宾语,再结合空后"for survivors"可知,因为是很多幸存者,所以此处应用名词复数。故填shelters。
【点评】考查名词,本题涉及名词作宾语。
51.【答案】slimmer
【知识点】形容词比较级
【解析】【分析】句意:她看起来比以前苗条多了。"苗条"对应的英文是slim,形容词。结合空前much,以及空后的than,可知此处应用其比较级slimmer,作looks的表语。故填slimmer。
【点评】考查形容词,本题涉及形容词比较级作表语。
52.【答案】sign;up
【知识点】固定短语;汉译英;动词不定式
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 报名参加 ", 对应的英文是sign up for,动词短语,再结合固定短语decide to do"决定做.......",不定式作宾语,故填sign;up。
【点评】考查汉译英,本题涉及不定式作宾语以及固定短语sign up for和decide to do。
53.【答案】make;it
【知识点】固定短语;汉译英
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 获得成功 ",对应的英文是make it。空前有情态动词can,其后跟动词原形,故填make;it。
【点评】考查汉译英,以及固定短语make it。
54.【答案】cut;out
【知识点】固定短语;汉译英
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 停止 吃肉 " , 对应的英文是cut out meat。再结合固定短语tell sb to do sth"告诉去做某事",不定式作宾补,故填cut ;out。
【点评】考查汉译英,本题涉及不定式作宾补以及固定短语cut out meat和tell sb to do sth.
55.【答案】Even;though/if
【知识点】固定短语;让步状语从句;汉译英
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 即使 ", 对应的英文是even though/if,引导让步状语从句,句首单词首字母大写。故填Even;though/if。
【点评】考查汉译英,本题涉及even though/if引导的让步状语从句。
56.【答案】in;ruins
【知识点】固定短语;汉译英
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 成为废墟" , 对应的英文是in ruins, 在句中作状语 ,故填in;ruins。
【点评】考查汉译英,以及固定短语in ruins。
57.【答案】now;and;then
【知识点】固定短语;汉译英
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分." 偶尔/不时地 ", 对应的英文是now and then,作时间状语。故填now;and;then。
【点评】考查汉译英,以及固定短语now and then。
58.【答案】Compared;with
【知识点】固定短语;汉译英;动词过去分词
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"与……相比",对应的英文是compare...with...,此处作状语,应用非谓语动词,且和主语he之间在逻辑上是动宾关系,应用过去分词,故填Compared;with。
【点评】考查汉译英,本题涉及过去分词作状语以及固定短语compare...with...。
59.【答案】Dear Sir,
I'm Li Hua from Class 3. I think it's not a good idea to cancel playing music to make students go on studying after class. The reasons are as follows.
To begin with, cancelling playing music between classes to make us continue studying may lead us to be overtired and stressed. Besides, students may feel bored or less motivated if they are forced to study all the time. These can hinder the progress of students as they can't get enough relaxation.
My suggestion is to play some soft and peaceful music instead of loud music and to play half of the class break. In this way, we can have a good rest as well as enjoy music, which can help us be fully prepared for the next class.
Thank you for considering my suggestion.
Yours sincerely,
Li Hua
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以李华的身份, 给学校负责人写一封邮件 。写作背景: 学校准备取消课间播放音乐,让大家多点时间学习,你认为这样做存在问题。 写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1.说明问题;2.提出建议。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如: I think it's not a good idea to cancel playing music to make students go on studying after class.运用了宾语从句,it作形式主语;To begin with, cancelling playing music between classes to make us continue studying may lead us to be overtired and stressed. 运用了动名词作主语,Besides, students may feel bored or less motivated if they are forced to study all the time. 运用了条件状语从句;These can hinder the progress of students as they can't get enough relaxation.运用了原因状语从句;
My suggestion is to play some soft and peaceful music instead of loud music and to play half of the class break. 运用了不定式作表语;In this way, we can have a good rest as well as enjoy music, which can help us be fully prepared for the next class.运用了非限制性定语从句;Thank you for considering my suggestion.运用了祈使句。
1 / 1广东省茂名市田家炳中学2024-2025学年高一上学期期中考试英语试题
一、A
(2024高一上·茂名期中)Tenerife might seem like a small island in the Atlantic Ocean, but you will be surprised by how diverse and beautiful it is. There are lots of unique places in Tenerife, so be ready to explore!
Mount Teide
Mount Teide, a famous volcano, is the tallest peak (峰) in Spain and a UNESCO world heritage site. Several routes can lead one to the peak of Mount Teide. While permits are required to hike the mountain, you can have an easier choice—an eight-minute cable car (缆车) that takes you far enough up the top for appreciating views. Be sure to wear comfortable shoes and a jacket as it can get cold.
Siam Park
The famous Siam Park was named as the best water park in the world for the second year in a row. You can visit the park at any time of the year, as the pools are heated to a comfortable 24 Celsius. Be sure to choose a sunny day for your visit if you're heading over in winter.
Casa de Los Balcones
A visit to the Casa de Los Balcones might be a great idea if you're looking for a first class cultural adventure. It's a 17th century house with fine carved wooden balconies. The inside has a typical patio (露台) that shows the islands' handmade traditions.
Playa de Benijo
Playa de Benijo is one of the fascinating beaches in Tenerife. The surface is a large area of black sand with rocky areas mixed in between. The volcanic sand covering the beach, as well as the rocks and the cliffs (悬崖), makes Playa de Benijo a destination for landscape photographers. If you have the chance—go there!
1.What do we know about the Mount Teide
A.It has a warm climate.
B.There is only one way to climb it.
C.Free equipment is offered for sightseeing.
D.Permits are needed to climb to the top.
2.In which place can you experience handmade traditions
A.Mount Teide. B.Siam Park.
C.Casa de Los Balcones. D.Playa de Benijo.
3.Who prefers to visit Playa de Benijo probably
A.A middle-aged man who loves taking pictures.
B.A traveler who wants to buy some local souveniors.
C.A retired elderly couple who plan to go mountain-climbing.
D.A 6-year-old boy who likes playing on snow-white beaches.
【答案】1.D
2.C
3.A
【知识点】推理判断题;细节理解题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍特内里费岛(Tenerife)丰富多样的独特景点,包括泰德山、暹罗公园、Casa de Los Balcones和Playa de Benijo,鼓励读者去探索。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
1.细节理解题。根据Mount Teide部分中的"While permits are required to hike the mountain, you can have an easier choice—an eight-minute cable car (缆车) that takes you far enough up the top for appreciating views. "虽然登山需要许可证,但你可以有一个更容易的选择——一辆8分钟的缆车,可以带你走到足够远的山顶欣赏风景。可知,爬Mount Teide需要登山证。故选D。
2.细节理解题。根据Casa de Los Balcones部分中的"The inside has a typical patio (露台) that shows the islands' handmade traditions."屋内有一个典型的天井,展示了岛上手工制作的传统。可知,在Casa de Los Balcones可以看到手工制作的传统。故选C。
3.推理判断题。根据Playa de Benijo部分中的"The volcanic sand covering the beach, as well as the rocks and the cliffs (悬崖), makes Playa de Benijo a destination for landscape photographers. "覆盖在海滩上的火山沙,以及岩石和悬崖,使Playa de Benijo成为风景摄影师的目的地。可知,Playa de Benijo吸引风景摄影师,可推知"一个喜欢拍照的中年男人"可能更喜欢去Playa de Benijo。故选A。
二、B
(2024高一上·茂名期中)A lonely elderly man has left people feeling moved after he wrote his neighbour a thank you letter for changing his life.
The letter reads, "Good afternoon. This letter is regarding your vocation two weeks ago and how you let me take care of your dogs. I'd just like to give you a letter of thanks. As you know, I'm a lonely old man without a wife or a kid. To add to that, two years ago, my dad died of cancer. After his death, I was left alone in my home. You don't see me outside often anymore. Every day was spent just sitting around and wondering what I have done for this world until I met Smokey, Oreo and Jennifer. Your pets are the cutest, funniest and most troublesome (in a good way, don't worry) individuals. They gave me the motivation to restart my life again. I started waking up early in the mornings. I began to take walks outside with your pets for the first time in years. Whenever I felt sad, they would bark or rub against my leg and make me laugh. The highlight of their stay was when I took them to the park. It was the longest time I've spent outside in a while. It didn't just bring back pet interaction; I also met other people, started talking and made some friends. I was so happy to finally be able to interact with others again, and feel like I'm part of the human race. Anyway, thank you so much. You brought back meaning to my life. That's all that matters."
Many Reddit users felt emotional reading the letter and shared their responses online. One commented, "We all get busy with our lives and don't realize the power a small act of kindness can do."
4.How was the old man's life before he met the dogs
A.Busy. B.Tiring. C.Meaningful. D.Lifeless.
5.What changes do the pets bring to the old man
A.Not getting up late. B.Living a regular life.
C.Starting to stay up. D.Loving to stay with animals.
6.What can we learn from the text
A.It's wise to lead a busy life.
B.Humans should live in peace with animals.
C.We should interact with others as much as possible.
D.Some small acts of kindness can make a difference.
7.Where can we most probably read the letter
A.In a newspaper. B.In a magazine.
C.On a website. D.On a message board.
【答案】4.D
5.B
6.D
7.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了一位孤独的老人写了一封感谢信给邻居,感谢邻居让他帮忙照顾狗狗,这些狗狗给他的生活带来了改变,让他重新找到生活的意义和与人交流的快乐,
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
4.推理判断题。根据第二段中的"As you know, I'm a lonely old man without a wife or a kid. To add to that, two years ago, my dad died of cancer. After his death, I was left alone in my home. You don't see me outside often anymore. Every day was spent just sitting around and wondering what I have done for this world until I met Smokey, Oreo and Jennifer. "你也知道,我是个孤独的老人,没有老婆孩子。更糟糕的是,两年前,我爸爸死于癌症。他死后,我就一个人留在家里。你很少在外面见到我了。每天我都在想我为这个世界做了些什么,直到我遇到了Smokey,Oreo 和Jennifer。可知,父亲去世后,老人足不出户,整天独居在家,可推知老人过着"单调、没有生气的"生活,故选D。
5.细节理解题。根据第二段中的"Your pets are the cutest, funniest and most troublesome (in a good way, don't worry) individuals. They gave me the motivation to restart my life again. I started waking up early in the mornings. I began to take walks outside with your pets for the first time in years."你的宠物是最可爱、最有趣、最麻烦(好的方面,别担心)的个体。它们给了我重新开始生活的动力。我开始早起。这么多年来,我第一次和你的宠物一起出去散步。可知,在照看几只小狗后,老人有了重新生活的动力,开始了正常、有规律的生活,故选B。
6.推理判断题。根据最后一段中的"One commented, ‘We all get busy with our lives and don't realize the power a small act of kindness can do.'"其中一位评论道:"我们都忙于自己的生活,却没有意识到一个小小的善举所能带来的力量。"以及全文内容,一个老人因为帮助邻居照料三只小狗,慢慢有了重新生活的动力,过起了正常的有规律的生活,可知本文告诉读者:某些生活中的小善举也会产生大的影响。故选D。
7.推理判断题。根据最后一段中的"Many Reddit users felt emotional reading the letter and shared their responses online. "许多Reddit用户在读到这封信时情绪激动,并在网上分享了他们的回复。可推知,这封感谢信是发表在某个网站上的,故选C。
三、C
(2024高一上·茂名期中)When Jack, my husband, and I drove past a fire station with a sign reading, "Are you ready for the next storm " Our area had just been in the path of Hurricane Irma, causing downed trees and outages. We were stuck in the dark and cut off from the outside world.
We have had our share of storms in the past years — a snowstorm and other heavy snows that knocked down trees, sometimes up to a week at a time. Those days in a cold house weren't fun, but we learned so much from those early storms, things that made later storms easier to bear.
Now we have stored up flashlights, lanterns and candles. We bought a battery-operated radio to keep up with the news. We stocked up on batteries so that we'd have plenty for extended power failures. We make sure our grill (烤架) is ready and its tank is full, and we purchase food that can be easily prepared and then cooked or heated on the grill. And we don't forget to buy emergency chocolate! We have book lights to read in the dark. We keep our car gas tanks full and have emergency cash on hand.
We're ready for the next storm, but we wouldn't have learned to do all those things if we hadn't encountered a storm in the past. The same is true spiritually. Those little storms in our lives are never fun, but they prepare us for the big storms — the big trials — that will come our way. They can teach us some valuable lessons.
Are you ready for the next storm Now is the time to get ready, not when the storm arrives.
8.Which can replace the underlined word "outages" in paragraph 1
A.Traffic accidents. B.Power failures.
C.Natural disasters. D.Bad weather.
9.What is the third paragraph mainly about
A.The importance of storing up daily goods.
B.The experience of dealing with housework.
C.The items the author bought for her daily life.
D.The preparations the author made for emergency.
10.What does the author think of experiencing the past storms
A.It was instructive. B.It was satisfactory.
C.It was unbearable. D.It was destructive.
11.What can we learn from the author's story
A.Strike while the iron is hot.
B.Take precautions before it is too late.
C.Kill two birds with one stone.
D.Where there's smoke, there's fire.
【答案】8.B
9.D
10.A
11.B
【知识点】推理判断题;词义猜测题;段落大意;人生百味类;夹叙夹议
【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文,讲述了作者一家为应对风暴所做的物质准备,引出生活中的小困难能为我们应对更大的挑战做准备的观点,并提醒人们要在困难来临前就做好准备 。
【点评】本题考点涉及推理判断,词义猜测和段落大意三个题型的考查,是一篇人生感悟类,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
8.词义猜测题。根据第一段中的"Our area had just been in the path of Hurricane Irma, causing downed trees "我们所在的地区刚刚在飓风厄玛的路径中,这导致树木倒塌;以及"We were stuck in the dark and cut off from the outside world." 我们被困在黑暗中,与外界隔绝。可知,作者和丈夫所在的地区刚刚受到飓风厄玛的袭击,导致树木倒下,他们被困在黑暗中,与外界失去联系。由"stuck in the dark"可推知,划线词outages是指"电力中断",故选B。
9.段落大意题。根据第三段中"Now we have stored up flashlights, lanterns and candles. We bought a battery-operated radio to keep up with the news. We stocked up on batteries so that we'd have plenty for extended power failures. We make sure our grill (烤架) is ready and its tank is full, and we purchase food that can be easily prepared and then cooked or heated on the grill. And we don't forget to buy emergency chocolate! We have book lights to read in the dark. We keep our car gas tanks full and have emergency cash on hand."现在我们已经储存了手电筒、灯笼和蜡烛。 我们买了一台电池供电的收音机来收听新闻。 我们储备了电池,以便我们有足够的时间来应对长时间的电源故障。 我们确保我们的烤架已经准备好并且它的水箱是满的,我们购买的食物可以很容易地准备好,然后在烤架上烹饪或加热。 我们不要忘记购买紧急巧克力! 我们有书灯可以在黑暗中阅读。 我们将汽车油箱装满,并备有应急现金)"可知,经历了以前的暴风雨之后,作者随时准备了照明用的东西、电池,还有烤架、食物,汽车油箱也加满了油,手头还有应急现金。可知,第三段主要讲述了作者为以后的暴风雨所做的准备。故选D。
10.推理判断题。根据第四段中的"but we wouldn't have learned to do all those things if we hadn't encountered a storm in the past. "但如果我们过去没有遇到风暴,我们就不会学会做所有这些事情;以及"They can teach us some valuable lessons. "他们可以教给我们一些宝贵的经验。可推知,作者认为曾经经历过的暴风雨对他们是有益的。故选A。
11.推理判断题。根据最后一段中的"Now is the time to get ready, not when the storm arrives. "现在就是做好准备的时候了,而不是等到暴风雨来临的时候。可推知,作者认为现在要为以后的暴风雨做准备,而不是当暴风雨来临的时候才准备。可推知,作者的故事告诉我们一定要未雨绸缪。故选B。
四、D
(2024高一上·茂名期中)The 187-foot-tall Tower of Pisa is famous all over the world mainly because it leans (倾斜). For many years, people believed that the tower's designer intended it to lean. As it turns out, though, the tower's lean is an accident caused by poor planning. The Tower of Pisa was constructed (建造) on a riverbed of sand and clay (黏土) that was not strong enough to support a building so tall and heavy.
Construction of the tower began in 1173. Because Pisa experienced several wars, the tower wasn't completed until 1350. Only a few years after the construction started, people could see that the first three floors of the tower were already leaning. As the next three floors were added, builders purposefully built them with one side higher than the other to try to correct the lean. This resulted in the tower leaning in the opposite direction
Fortunately for the people of Pisa, the long delays (耽搁) during construction gave the structure time to settle and the ground to become compacted (结实的). This mad the foundation (地基) stronger over time, which is the main reason why the tower never fell over. For hundreds of years, the tower was indeed falling. It would lean one more inch about every 20 years. In the end, in 1990, it was closed to the public for fear that a large group of people at the top would weigh enough to make it fall down.
From 1990 to 2001, engineers from around the world helped balance the tower After several unsuccessful attempts at a solution, engineers finally came up with a plan that worked. They slowly removed ground under the high side of the tower. When they had finished, they had returned it to the position it held in about 1838—the tower had been straightened by nearly 16 inches. Except a sudden great disaster, such as a earthquake, engineers believe the tower is safe for another 300 years now.
12.What does the author try to explain about the Tower of Pisa in Paragraph 1
A.Why it leans. B.Why it was built.
C.Why it is famous. D.Why it stopped leaning.
13.What can we learn about the Tower of Pisa
A.It was completed in 1173. B.It began to be built in 1350.
C.It was seen leaning after 1173. D.It was repaired every 20 years.
14.What kept the Tower of Pisa from falling down according to Paragraph 3
A.The special structure. B.The timely protection.
C.The skill of the builders. D.The long time of building.
15.What would be the best title for the text
A.When does the Tower of Pisa lean
B.Is the leaning Tower of Pisa falling
C.When was the leaning Tower of Pisa built
D.How did the leaning Tower of Pisa get its name
【答案】12.A
13.C
14.D
15.B
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;科普类;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了比萨斜塔闻名世界主要因其倾斜,阐述其倾斜是规划不当的意外,讲述建造过程因战争耽搁以及为纠正倾斜所做的尝试,说明长期耽搁使地基变结实而未倒塌,还提及因倾斜曾关闭以及后来工程师通过移除高侧下方地面使其恢复一定直立状态,如今工程师认为除非突发重大灾难,比萨斜塔可再安全存在300年 。
【店铺】本题考点涉及细节理解,推理判断和标题归纳三个题型的考查,是一篇科普类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
12.推理判断题。根据第一段中"As it turns out, though, the tower's lean is an accident caused by poor planning. The Tower of Pisa was constructed (建造) on a riverbed of sand and clay (黏土) that was not strong enough to support a building so tall and heavy."然而,事实证明,这座塔的倾斜是由于规划不当造成的意外。比萨斜塔是建在沙土河床上的,河床不够坚固,支撑不了这么高这么重的建筑。可推知,在第一段中,作者试图解释比萨斜塔为什么会倾斜——地基不够牢固,无法支撑那么高的建筑。故选A。
13.细节理解题。根据第二段中的"Construction of the tower began in 1173. Because Pisa experienced several wars, the tower wasn't completed until 1350. Only a few years after the construction started, people could see that the first three floors of the tower were already leaning."这座塔始建于1173年。由于比萨经历了几次战争,这座塔直到1350年才完工。在开始建设的几年后,人们可以看到塔的前三层已经倾斜了。可知,比萨斜塔在1173年建造开始后的头几年里就被发现有倾斜的迹象。故选C。
14.细节理解题。根据第三段中"Fortunately for the people of Pisa, the long delays (耽搁) during construction gave the structure time to settle and the ground to become compacted (结实的). This mad the foundation (地基) stronger over time, which is the main reason why the tower never fell over."对比萨人来说幸运的是,施工过程中的长时间延误使结构有时间稳定下来,地面也变得密实。随着时间的推移,这使得基础更加坚固,这就是塔从未倒塌的主要原因。可知,比萨斜塔之所以在这种情况下屹然不倒是因为它的建造时间较长,使得地基夯实得较为坚固。故选D。
15.标题归纳题。根据第一段"The 187-foot-tall Tower of Pisa is famous all over the world mainly because it leans (倾斜). For many years, people believed that the tower's designer intended it to lean. As it turns out, though, the tower's lean is an accident caused by poor planning. The Tower of Pisa was constructed (建造) on a riverbed of sand and clay (黏土) that was not strong enough to support a building so tall and heavy."187英尺高的比萨斜塔因其倾斜而闻名于世。多年来,人们认为这座塔的设计者有意让它倾斜。然而,事实证明,这座塔的倾斜是由于规划不当造成的意外。比萨斜塔是建在沙土河床上的,河床不够坚固,支撑不了这么高这么重的建筑;结合全文可知,本文围绕着比萨斜塔为什么会倾斜以及人们怎么确保它不会倒下而进行说明的。"比萨斜塔要倒了吗?"适合作本文标题。故选B。
五、根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
16.(2024高一上·茂名期中)Perhaps,you are a smart person with good knowledge and creative ideas, but when you move to a new environment or have to work with some new people,it is not always easy for them to recognize you or respect you immediately. How can you get other people to pay attention to you and respect you
Be curious and be willing to learn new things.
Moving to a new working environment,you may need to deal with new things or skills. In such a case,people who are more willing to learn new things can become more flexible and be able to meet new requirements in their job.
Learning or working in a new environment,you need to have a good sense of judgement when joining a discussion or making a decision. You should consider what is virtually right, and look for long-term goals,and not be distracted by small choices for the short term.
Be confident and make eye contact when talking to people.
When you go out and meet people,it is important to look confident. For example, if you are going to an interview,but you don't feel confident, what can you do Before you walk in, think to yourself,"I own the room." Remember to look other people in the eye—it's the key to creating a connection with people. Soon,you will feel as confident as you look.
Set clear goals and learn.
When working together with others,it is important that you have a clear vision and a working plan to achieve it. Let people know what you stand for. You need to find out which ideas can really unite people and then express those ideas clearly. .
Be helpful to others. When working, don't focus on what is your work and what isn't. After do-ing your own work,always be ready to help others.
A. How can you be a leader soon
B. How can you get along with others
C. Then, walk in holding your head high and smile.
D. Quite often, they don't belong to your own field.
E. Remember not to judge a person by his appearance.
F. Also, treat your team members respectfully as equals.
G. Have a good sense of judgement on important aspects.
【答案】B;D;G;C;F
【知识点】说明文;七选五;学习教育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了在进入新环境或与新的人共事时,如何让他人注意并尊重自己,具体给出了保持好奇心并乐于学习新事物、在重要方面有良好的判断力、与人交流时自信并眼神交流、设定明确目标并学习、乐于助人等建议 。
(1)根据空前"Perhaps,you are a smart person with good knowledge and creative ideas, but when you move to a new environment or have to work with some new people,it is not always easy for them to recognize you or respect you immediately."也许,你是一个聪明的人,有良好的知识和创造性的想法,但当你搬到一个新的环境或必须与一些新的人一起工作时,他们并不总是容易立即认出你或尊重你;以及空后"How can you get other people to pay attention to you and respect you "你怎样才能让别人注意到你并尊重你呢 可知,此处应表达"怎样让人关注你、尊重你"。 B. How can you get along with others "如何与他人相处 "承上启下,符合语境,故选B。
(2)根据空前"Moving to a new working environment,you may need to deal with new things or skills."转到一个新的工作环境,你可能需要处理新的事物或技能。可知,新环境不是你的领域。D. Quite often, they don't belong to your own field."通常情况下,它们并不属于你自己的领域。"承接上文,符合语境,故选D。
(3)根据空后"Learning or working in a new environment,you need to have a good sense of judgement when joining a discussion or making a decision."在一个新的环境中学习或工作,当你加入讨论或做决定时,你需要有良好的判断力。可知,在新环境判断力很重要。 G. Have a good sense of judgement on important aspects. "在重要方面有良好的判断力。"适合作本段小标题,故选G。
(4)根据空前"if you are going to an interview,but you don't feel confident, what can you do Before you walk in, think to yourself,‘I own the room.'"如果你要去面试,但你感到不自信,你该怎么办 在你走进去之前,对自己说:"我是这个房间的主人。"可知,接下来要抬头、微笑,展示自信。C. Then, walk in holding your head high and smile."然后,昂首微笑地走进去。"承接上文,符合语境,故选C。
(5)根据空前"Let people know what you stand for. You need to find out which ideas can really unite people and then express those ideas clearly."让人们知道你的立场。你需要找出哪些想法能真正团结人们,然后清楚地表达这些想法。可知,你要平等对待团队里的成员。F. Also, treat your team members respectfully as equals."同时,平等地尊重你的团队成员。"承接上文,符合语境,故选F。
【点评】考查七选五,本文是一篇教育类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
六、第一节 完形填空(共15小题,每小题1分,15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出可以填入空白处的 最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
(2024高一上·茂名期中)I was so excited about Christmas. I 17. each present under the tree. I read every note and felt every package, 18. at the contents within. I had examined each present so often that I could 19. whom it went to without the notes.
Christmas had 20. been a time for parents to spoil (溺爱) us. In years past, presents would pile up, 21. the living room. But this year was a 22. one. My mom warned us, "There won't be as much for Christmas this year, so try not to be 23. ."
On Christmas morning, we eagerly 24. until Dad told us everything was ready. We 25. into the living room and let the wrapping paper fly. "Here's another one for you," Mom handed me a 26. . Having spent so much time examining the presents, I 27. this one. It was my mom's. A new 28. had been put on it, with my 29. written in her handwriting.
It was a hair dryer. Though this may seem but a 30. gift, to me it was so much more. Tears filled my eyes. She gave up her Christmas so I could have more presents. My mom's simple 31. meant the world to me.
17.A.counted B.received C.checked D.discovered
18.A.explained B.guessing C.dividing D.choosing
19.A.select B.imagine C.hide D.tell
20.A.perfectly B.traditionally C.probably D.unfortunately
21.A.taking up B.taking on C.taking in D.taking over
22.A.boring B.happy C.new D.tough
23.A.surprised B.energetic C.disappointed D.grateful
24.A.waited B.planned C.worked D.talked
25.A.jumped B.rushed C.looked D.slid
26.A.package B.report C.letter D.coin
27.A.expressed B.showed C.recognized D.examined
28.A.book B.photo C.poster D.note
29.A.plan B.name C.dream D.message
30.A.simple B.sweet C.valuable D.expensive
31.A.gesture B.word C.action D.performance
【答案】17.C;18.B;19.D;20.B;21.A;22.D;23.C;24.A;25.B;26.A;27.C;28.D;29.B;30.A;31.C
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者原本满心期待圣诞节能收到很多礼物,然而今年母亲告知礼物不会那么多,圣诞节早上,作者收到一个原本属于母亲的礼物——吹风机,母亲放弃自己的礼物让作者能有更多礼物,这份简单举动对作者而言意义非凡,表达了母爱的深沉与伟大 。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
17.句意:我查看了树下的每一个礼物。A:counted"重要,认为";B:received"接收";C:checked"检查,查看";D:discovered "发现"。根据下文"I read every note and felt every package"我读了每一张纸条,摸了摸每一个包裹,可知,作者在查看每个礼物。故选C。
18.句意:我看了每一张便条,摸了摸每个包裹,猜测里面的东西。A:explained"解释";B:guessing"猜";C:dividing"划分";D:choosing "选择"。根据空前"felt every package"可知,作者通过摸每个包裹来猜测里面的东西。故选B。
19.句意:我把每一件礼物都仔细检查了一遍,所以即使没有纸条,我也能识别它是谁的。A:select"挑选";B:imagine"想象";C:hide"隐藏";D:tell "分辨,识别"。根据空前"I had examined each present so often"可知,作者查看了很多次礼物,因此可以识别每个礼物分别是谁的。故选D。
20.句意:传统上,圣诞节是父母溺爱我们的日子。A:perfectly"完美地";B:traditionally"传统";C:probably"可能地";D:unfortunately"不幸地"。根据空前"Christmas"可知,圣诞节是一个传统节日。故选B。
21.句意:在过去的几年里,礼物会堆积起来,占据客厅。A:taking up"占据,从事";B:taking on"承担,雇佣";C:taking in"吸收,欺骗";D:taking over "接管"。根据空前"In years past, presents would pile up"可知,礼物堆积起来会占据客厅。故选A。
22.句意:但今年是艰难的一年。A:boring"无聊的";B:happy"高兴的";C:new"新的";D:tough"艰难的"。根据下文"There won't be as much for Christmas this year"今年圣诞节不会有那么多,可知,今年是艰难的一年,没有那么多礼物了。故选D。
23.句意:我妈妈警告我们:"今年圣诞节不会有那么多礼物,所以尽量不要失望。"A:surprised"感到惊讶的";B:energetic"精力充沛的";C:disappointed"感到失望的";D:grateful"感激的"。根据空前"My mom warned us, ‘here won't be as much for Christmas this year....‘"可知,妈妈警告今年礼物没有往年多,让作者不要失望。故选C。
24.句意:圣诞节的早晨,我们急切地等着爸爸告诉我们一切都准备好了。A:waited"等待";B:planned"计划";C:worked"工作";D:talked "谈话"。根据空后"until Dad told us everything was ready."可知,是在等待爸爸准备好一切。故选A。
25.句意:我们冲进客厅,让包装纸飞了起来。A:jumped"跳";B:rushed"冲";C:looked"看";D:slid "滑动"。根据上文"On Christmas morning, we eagerly 8 until Dad told us everything was ready."圣诞节的早晨,我们急切地等着爸爸告诉我们一切都准备好了。可知,经过急切地等待之后迫不及待冲进客厅。故选B。
26.句意:"这是你的另一个。"妈妈递给我一个包裹。A:package"包裹";B:report"报告";C:letter"信";D:coin "硬币"。根据空前""Here's another one for you,""可知,妈妈递给作者一个包裹。故选A。
27.句意:花了那么多时间检查礼物,我认出了这个。A:expressed"表达";B:showed"展示";C:recognized"识别";D:examined "检查"。根据上文"I had examined each present so often that I could 3 whom it went to without the notes."我把每一件礼物都仔细检查了一遍,所以即使没有纸条,我也能识别它是谁的。可知,作者认出这是妈妈的包裹。故选C。
28.句意:上面放着一张新纸条,用她的笔迹写着我的名字。A:book"书";B:photo"照片";C:poster"海报";D:note "便条"。根据上文"whom it went to without the notes"可知,此处是指的是纸条,故选D。
29.句意:上面放着一张新纸条,用她的笔迹写着我的名字。A:plan"计划";B:name"姓名";C:dream"梦想";D:message "信息"。根据空前"A new 12 had been put on it"可知,妈妈在新的便条上写上了作者的名字。故选B。
30.句意:虽然这看起来只是一份简单的礼物,但对我来说意义重大。A:simple"简单的";B:sweet "甜的";C:valuable"有价值的";D:expensive "昂贵的"。根据空前"though";以及空后"to me it was so much more"可知,尽管看起来这只是一份简单的礼物。故选A。
31.句意:我妈妈的一个简单动作对我来说意味着整个世界。A:gesture"手势";B:word"单词";C:action"行动";D:performance "表演"。根据上文"She gave up her Christmas so I could have more presents."她放弃了圣诞节,这样我就可以有更多的礼物了。可知,妈妈将自己的礼物给了作者这个动作对于作者来说意味着很多。故选C。
七、第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
(2024高一上·茂名期中)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
If a person lost an arm, how could he or she still play basketball Zhang Jiacheng, a 17-year-old Chinese boy, did it and 32. (impress) everyone.
After a short video of the teenage basketball player playing a 33. (compete) was recently posted online, Zhang soon became a hit and 34. (praise) for his strong will and extraordinary skills. In the video, Zhang showed his unusual abilities and shooting skills and received 35. loud cheer from the audience. He posted some short 36. (video) of him practicing basketball skills on social media, 37. has earned him over one million likes in just a few days.
Born in Guangdong, Zhang lost his right arm in an accident at just five years old, which was a disaster for a little kid. But Zhang never gave 38. to his bad fortune as his love for basketball grew stronger. The one-armed teenager dreamt of 39. (become) a basketball player. "Give it a try, or give it up," he wrote when posting a video.
"I didn't even realize he had only one arm when I first watched the video," one commentator said. Another said, "Hard work makes dreams come true. He is living his unique life to the 40. (full)."
Zhang said he was 41. (extreme) thankful for the support and praise he had received and he would keep studying and training hard.
【答案】32.impressed;33.competition;34.was praised;35.a;36.videos;37.which;38.in;39.becoming;40.fullest;41.extremely
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,讲述了17岁中国独臂男孩张家城凭借对篮球的热爱、坚强的意志和出色的球技在网上走红,他五岁时因意外失去右臂,但从未向命运低头,怀揣篮球梦想并努力训练,他的故事激励着人们,展现了努力能让梦想成真,活出精彩人生 。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及时态,名词,语态,冠词,定语从句,介词,非谓语动词,形容词,副词以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
32.句意:17岁的中国男孩张家诚做到了这一点,给所有人留下了深刻的印象。 impress "给.....留下印象",此处是谓语动词,根据上文did it可知此处应用一般过去时。故填impressed。
33.句意:最近,这位少年篮球运动员参加比赛的短视频被发布到网上后,张很快就成为了热门人物,并因其坚强的意志和非凡的技术而受到称赞。 compete "比赛,竞争",动词。根据空前的冠词 a 可知应用其单数名词competition"比赛",作宾语,故填competition。
34.句意:最近,这位少年篮球运动员参加比赛的短视频被发布到网上后,张很快就成为了热门人物,并因其坚强的意志和非凡的技术而受到称赞。 praise "表扬",此处是谓语动词,与主语 Zhang 构成被动关系;再根据became可知此处用一般过去时的被动语态,谓语用单数。故填was praised。
35.句意:在视频中,张展示了他不同寻常的能力和射击技巧,赢得了观众的热烈欢呼。cheer此处为泛指,且loud是发音以辅音音素开头的单词,应用不定冠词 a 修饰。故填a。
36.句意:他在社交媒体上发布了一些他练习篮球技巧的短视频,这些视频在短短几天内就为他赢得了100多万个赞。 video "录像",名词。根据上文some可知video应用复数形式,故填videos。
37.句意:他在社交媒体上发布了一些他练习篮球技巧的短视频,这些视频在短短几天内就为他赢得了100多万个赞。has earned him over one million likes in just a few days.是非限制性定语从句,修饰先行词some short videos,在句中作主语,指物。应用关系代词which,故填which。
38.句意:但随着他对篮球的热爱越来越深,他从未向自己的厄运屈服。give in 固定短语,"屈服"。故填in。
39.句意:这个独臂少年梦想成为一名篮球运动员。 become "成为",动词。结合固定短语dream of/about doing sth "梦想做某事",故填becoming。
40.句意:他在尽情地过着自己独特的生活。 full"满的",形容词,结合固定短语live life to the fullest"充分地、尽情地生活",故填fullest。
41.句意:张说,他非常感谢他所得到的支持和赞扬,他将继续努力学习和训练。 extreme "非常的,极端的",形容词。此处应用其副词extremely修饰形容词 thankful,作状语,故填extremely。
八、第一节 根据语境及汉语提示写出正确单词。(共20分,每小题2分)
42.(2024高一上·茂名期中)I (较喜欢) studying at home when I was a little girl but now in the library. (根据汉语提示单词拼写)
【答案】preferred
【知识点】一般过去时
【解析】【分析】句意:我小时候更喜欢在家学习,但现在更喜欢在图书馆。" 较喜欢 "对应的英文是prefer,是谓语动词,根据时间状语从句when I was a little girl可知,此处表示过去发生的事情,应用一般过去时。故填preferred。
【点评】考查时态,本题涉及一般过去时。
43.(2024高一上·茂名期中)She is an outstanding (运动员) who excels in both soccer and basketball. (根据汉语提示单词拼写)
【答案】athlete
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:她是一名出色的运动员,足球和篮球都很出色。" 运动员 "对应的英文是 athlete ,可数名词,作表语,结合空前的不定冠词a,可知应用单数名词。故填athlete。
【点评】考查名词,本题涉及名词作表语。
44.(2024高一上·茂名期中)As a (青少年), it is important to balance schoolwork with extracurricular activities. (根据汉语提示单词拼写)
【答案】teenager
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:作为一名青少年,平衡学校作业和课外活动是很重要的。" 青少年 "对应的英文是teenager,名词,此处作宾语,且空前有冠词a,应用名词单数形式。故填teenager。
【点评】开车名词,本题涉及作介词宾语。
45.(2024高一上·茂名期中)The nurse (涂/敷) some medicine to the wound every day. (根据汉语提示单词拼写)
【答案】applies
【知识点】动词第三人称单数;一般现在时
【解析】【分析】句意:护士每天给伤口涂一些药。根据汉语提示," 涂/敷 "对应的英文是apply,此处是谓语动词,根据时间状语every day可知,此处表示习惯性、经常性的动作,应用一般现在时,且主语The nurse为第三人称单数,谓语用单数形式。故填applies。
【点评】考查时态和主谓一致,本题涉及一般现在时的第三人称单数。
46.(2024高一上·茂名期中)The teacher did some (实验) in class to interest his students in his class. (根据汉语提示单词拼写)
【答案】experiments
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:老师在课堂上做了一些实验以引起学生的兴趣。" 实验 "对应的英文是experiment,可数名词,作宾语,根据上文some可知用复数。故填experiments。
【点评】考查名词,本题涉及名词作宾语。
47.(2024高一上·茂名期中)I thought the math test would be difficult, but it was (实际上) quite easy. (根据汉语提示单词拼写)
【答案】actually
【知识点】副词的用法
【解析】【分析】句意:我原以为数学考试会很难,但实际上很容易。" 实际上 "对应的英文是actually,副词,此处修饰形容词easy,作状语,故填actually。
【点评】考查副词,本题涉及副词修饰形容词。
48.(2024高一上·茂名期中)Before the final exam, it's important (复习) all the important topics covered in the semester. (根据汉语提示单词拼写)
【答案】to revise
【知识点】动词不定式
【解析】【分析】句意:期末考试前,复习学期内涉及的所有重要话题是很重要的。"复习"对应的英文是revise,是动词,此句是固定句式it is important to do sth可知,因此应用动词不定式,故填to revise。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及不定式作主语以及固定句式it is important to do sth。
49.(2024高一上·茂名期中)The heavy rain has caused (洪水) in many parts of the country. (根据汉语提示单词拼写)
【答案】floods
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:这场大雨在这个国家的许多地方泛滥成灾。"洪水"对应的英文是flood,可数名词,结合空后的in many parts可知此处应用复数名词,作宾语。故填floods。
【点评】考查名词,本题涉及名词作宾语。
50.(2024高一上·茂名期中)Workers built (遮蔽处) for survivors whose homes had been destroyed. (根据汉语提示单词拼写)
【答案】shelters
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:工人们为房屋被毁的幸存者建造了庇护所。" 遮蔽处 "对应的英文是shelter,可数名词。此处作宾语,再结合空后"for survivors"可知,因为是很多幸存者,所以此处应用名词复数。故填shelters。
【点评】考查名词,本题涉及名词作宾语。
51.(2024高一上·茂名期中)She looks much (苗条) than before. (根据汉语提示单词拼写)
【答案】slimmer
【知识点】形容词比较级
【解析】【分析】句意:她看起来比以前苗条多了。"苗条"对应的英文是slim,形容词。结合空前much,以及空后的than,可知此处应用其比较级slimmer,作looks的表语。故填slimmer。
【点评】考查形容词,本题涉及形容词比较级作表语。
九、第二节 阅读下列句子,根据括号内的中文提示完成句子。(共15分,每小题1分)
52.(2024高一上·茂名期中)我决定报名参加学校的科学俱乐部去学习更多有关生物的知识。
I decided to for the school's science club to learn more about biology.
【答案】sign;up
【知识点】固定短语;汉译英;动词不定式
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 报名参加 ", 对应的英文是sign up for,动词短语,再结合固定短语decide to do"决定做.......",不定式作宾语,故填sign;up。
【点评】考查汉译英,本题涉及不定式作宾语以及固定短语sign up for和decide to do。
53.(2024高一上·茂名期中)如果我们努力学习,互相支持,我们就能在这个具有挑战性的一学年获得成功。
If we work hard and support each other, we can through this challenging school year.
【答案】make;it
【知识点】固定短语;汉译英
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 获得成功 ",对应的英文是make it。空前有情态动词can,其后跟动词原形,故填make;it。
【点评】考查汉译英,以及固定短语make it。
54.(2024高一上·茂名期中)由于肥胖,医生叫我停止吃肉。
The doctor told me to meat for my fat.
【答案】cut;out
【知识点】固定短语;汉译英
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 停止 吃肉 " , 对应的英文是cut out meat。再结合固定短语tell sb to do sth"告诉去做某事",不定式作宾补,故填cut ;out。
【点评】考查汉译英,本题涉及不定式作宾补以及固定短语cut out meat和tell sb to do sth.
55.(2024高一上·茂名期中)即使下雪,我也要去。
it snows, I will go.
【答案】Even;though/if
【知识点】固定短语;让步状语从句;汉译英
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 即使 ", 对应的英文是even though/if,引导让步状语从句,句首单词首字母大写。故填Even;though/if。
【点评】考查汉译英,本题涉及even though/if引导的让步状语从句。
56.(2024高一上·茂名期中)她看到整座大厦被毁成废墟,整个人惊呆了。
She was shocked to see the building destroyed .
【答案】in;ruins
【知识点】固定短语;汉译英
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 成为废墟" , 对应的英文是in ruins, 在句中作状语 ,故填in;ruins。
【点评】考查汉译英,以及固定短语in ruins。
57.(2024高一上·茂名期中)偶尔/不时地休息片刻来放松和充电是非常重要的。
It's important to take a break to relax and recharge your energy.
【答案】now;and;then
【知识点】固定短语;汉译英
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分." 偶尔/不时地 ", 对应的英文是now and then,作时间状语。故填now;and;then。
【点评】考查汉译英,以及固定短语now and then。
58.(2024高一上·茂名期中)与同龄人相比,他在商业界是相当成功的。
the peers(同龄人), he is quite successful in business.
【答案】Compared;with
【知识点】固定短语;汉译英;动词过去分词
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"与……相比",对应的英文是compare...with...,此处作状语,应用非谓语动词,且和主语he之间在逻辑上是动宾关系,应用过去分词,故填Compared;with。
【点评】考查汉译英,本题涉及过去分词作状语以及固定短语compare...with...。
十、第四部分 写作(满分15分)
59.(2024高一上·茂名期中)假定你是李华,你们学校准备取消课间播放音乐,让大家多点时间学习,你认为这样做存在问题。请你给学校负责人写一封邮件,内容包括:
1.说明问题;
2.提出建议。
注意: 1 写作词数应为 80 词左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Dear Sir,
I'm Li Hua from Class 3. I think it's not a good idea to cancel playing music to make students go on studying after class. The reasons are as follows.
To begin with, cancelling playing music between classes to make us continue studying may lead us to be overtired and stressed. Besides, students may feel bored or less motivated if they are forced to study all the time. These can hinder the progress of students as they can't get enough relaxation.
My suggestion is to play some soft and peaceful music instead of loud music and to play half of the class break. In this way, we can have a good rest as well as enjoy music, which can help us be fully prepared for the next class.
Thank you for considering my suggestion.
Yours sincerely,
Li Hua
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以李华的身份, 给学校负责人写一封邮件 。写作背景: 学校准备取消课间播放音乐,让大家多点时间学习,你认为这样做存在问题。 写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1.说明问题;2.提出建议。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如: I think it's not a good idea to cancel playing music to make students go on studying after class.运用了宾语从句,it作形式主语;To begin with, cancelling playing music between classes to make us continue studying may lead us to be overtired and stressed. 运用了动名词作主语,Besides, students may feel bored or less motivated if they are forced to study all the time. 运用了条件状语从句;These can hinder the progress of students as they can't get enough relaxation.运用了原因状语从句;
My suggestion is to play some soft and peaceful music instead of loud music and to play half of the class break. 运用了不定式作表语;In this way, we can have a good rest as well as enjoy music, which can help us be fully prepared for the next class.运用了非限制性定语从句;Thank you for considering my suggestion.运用了祈使句。
1 / 1