Unit 4 单元检测
班级:________ 姓名:________ 学号:________ 得分:________
第一部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A[2025安徽鼎尖名校联考期末]
Four Best National Parks in Canada
Waterton Lakes National Park
Waterton Lakes National Park is located in the south end of the province and features the beautiful grasslands, lakes, and of course, the Rocky Mountains. As the park's name suggests, there are plenty of lakes to enjoy. If you're feeling brave, you can jump in for a swim—but the water is a little cold, even in summer. However, there's no better way to cool down quickly after a tiring hike.
Cape Breton Highlands National Park
Surrounded by the sparkling waters of the Atlantic Ocean, Nova Scotia's Cape Breton Highlands National Park features some of the most beautiful landscapes you'll find in the entire country. The world famous Cabot Trail winds through the park, so you can experience the rolling views without ever leaving your car.
Pacific Rim National Park Reserve
Near the town of Tofino, on the west coast of Vancouver Island lies Pacific Rim National Park Reserve, stretching along the shores of the Pacific Ocean. If you want to be awed(敬畏) by Mother Nature, this is a national park you won't want to miss.
Endless amazing beaches are parts of the main highlights of Tofino. They're not only beautiful to see and perfect for long walks, but also serve as playgrounds for surfers on a year round basis.
Gros Morne National Park
A UNESCO World Heritage Site, Gros Morne National Park features 1,805 square kilometers of incredible scenery on the west coast of Newfoundland. One of the most recognizable views from the park is the Western Brook Pond Fjord, which you can get to either by hiking a multi day trek(长途跋涉) or by catching a boat ride and taking a shorter three to four hour hike.
( ) 1. What activity can visitors enjoy at Waterton Lakes National Park
A. Catching a ride. B. Admiring rolling views.
C. Watching whales. D. Swimming in summer.
( ) 2. Which park allows visitors to appreciate landscapes in their cars
A. Waterton Lakes National Park. B. Cape Breton Highlands National Park.
C. Pacific Rim National Park Reserve. D. Gros Morne National Park.
( ) 3. How can visitors access the Western Brook Pond Fjord
A. By car. B. By airplane.
C. By boat and on foot. D. By surfing or swimming.
B[2025湖南示范性高中月度联考]
People usually wash their produce before eating to remove some remains from pesticides(农药). But are your fruits and vegetables really clean enough to eat Now 14 year old Sirish Subash from Georgia has won the 2024 3M Young Scientist Challenge for developing an AI based handheld tool that is very accurate in finding pesticide residues(残留物).
The ninth grader at the Gwinnett School of Mathematics, Science, and Technology in Snellville has received the title “America's Top Young Scientist”, according to a press release from the 3M Company.
Now in its 17th year, the challenge supports middle school students to think creatively and apply STEM principles to discover real world solutions. When the finalists were chosen, they were paired with a 3M scientist who guided them over the summer to help transform their ideas from just concepts into models. Sirish spent four months competing against nine other finalists and secured his win at the final challenge events at 3M's global headquarters in St. Paul, Minnesota.
Sirish's journey to winning the award came from watching his mother wash vegetables and fruits every day and caution him to always do so. He wondered whether washing actually made a difference.
Since 70 percent of produce in the US has pesticide residues that are linked to illnesses like cancer and Alzheimer's disease, it's very important to know if the fruits and vegetables are safe to eat. That's what PestiSCAND is designed to do. The device works by shining light on the surface of the produce and measuring the wavelengths that bounce back. Sirish has tested the device on more than 12,000 food samples including strawberries, apples, and tomatoes.
PestiSCAND uses a sensor and an AI based processor to achieve an accuracy of over 85 percent. Sirish aims at making this technology widely accessible so that consumers will be able to make safe food choices. But he still believes people should wash their produce anyway. He plans to use the $25,000 prize from the competition to help fund his educational goal of attending MIT.
( ) 4. Why was Sirish awarded “America's Top Young Scientist”?
A. He developed a new kind of pesticide.
B. He invented a smart pesticide detector.
C. He improved an AI based handheld tool.
D. He found a way to remove pesticide residues.
( ) 5. What inspired Sirish to make his achievement
A. His interest in the application of AI technology.
B. His teacher's guidance on scientific research.
C. His family's daily routine.
D. His ambition to win a competition.
( ) 6. Which of the following can best describe Sirish
A. Curious and creative. B. Clever and courageous.
C. Confident and knowledgeable. D. Devoted and responsible.
( ) 7. What does the text want to tell us
A. Actions speak louder than words. B. A good beginning is half done.
C. Achievements are not about age. D. Many hands make light work.
C[2025杭州联谊学校月考]
“Tie an Italian's hands behind his back,” runs an old joke, “and he'll be speechless.” This rests on a national stereotype: Italians are talkative and emotional, and all that arm waggling supposedly goes to prove it.
Susan Goldin Meadow from the University of Chicago has a rather different view. Emotions come out in lots of ways: facial expressions, posture, tone of voice and so on. But people are doing something different when they use gestures with speech, which she sums up in the title of her new book, Thinking with Your Hands. It is a masterly tour through a lifetime's research.
Virtually everyone gestures, not just Italians. Experimental subjects, told after a research session that they were being watched for gestures, apologize for not having made any—but were doing so the entire time. People born blind gesture when they speak, including to each other. A woman born without arms but with “phantom limb syndrome(幻肢综合征)” describes how she uses her phantom arms when she talks—but not when she walks. All this suggests that cognition is, to some extent, “embodied”; thinking is not all done in your head.
In fact, gestures that accompany speech are a second channel of information. Subjects watch a film in which a cat runs but are told to lie and say it jumped. They do so in words—while their hands make a running motion. People who say they believe in sexual equality but gesture with their hands lower when talking about women are not indicating women's height; they can be shown to have biases of which they may be unaware.
In The Crown, a historical drama series, Lady Diana is warned that her hands may betray her real emotions, which could be dangerous; they are tied together so she can learn to speak without gesticulating. No one who reads Susan's book could ever again think that gesturing shows only a lack of control. It is about thinking and communication, and is a sophisticated aid to both.
( ) 8. Why does the author mention the old joke in Paragraph 1
A. To present an argument. B. To describe a scene.
C. To lead in the topic. D. To clarify a doubt.
( ) 9. Which statement will Susan Goldin Meadow probably agree with
A. The disabled seldom use gestures.
B. Gestures literally embody cognition.
C. Thinking only occurs inside the brain.
D. Gestures are improper in communication.
( )10. What does the author try to prove in the last two paragraphs
A. Gestures may express what the speaker really thinks.
B. People are unaware of the meanings of their gestures.
C. Gesturing during speech shows only a lack of control.
D. Speakers can lie more easily with the help of gestures.
( )11. Which of the following is the best title for the text
A. Speech: A Direct Channel of Information
B. Gestures: A Vital Form of Communication
C. Italian's Body Language: A National Stereotype
D. Thinking with Your Hands: A Lifetime's Research
D[2025泉州期末]
Advocates of AI chatbots in educational settings say the tools can assist in activities like brainstorming—or help students get started on tough math problems. But many teachers say their students are short of the skills to improve upon what AI produces or the maturity(成熟) and self awareness to know where the work of AI ends and their own responsibility begins.
A 2024 study of nearly 1,000 high school students put the matter to a test: 9th, 10th, and 11th graders attended a brief math lesson, and then practised solving related problems in preparation for a quiz. Some relied on traditional methods—consulting their notes and textbooks to find possible answers—while others had access to a basic version or a tutor version(辅导版) of ChatGPT.
The results were a success of technology—until they weren't. Students using the basic and tutor GPTs scored an astonishing 48 percent and 127 percent better than their peers during the practices, respectively, but when the same students went to get back the information from their memory during a follow up closed book test, their math skills had disappeared. Test performance of the students who had used the basic version of ChatGPT dropped so sharply that they scored 17 percent below their peers who had relied on pen and paper. Given the opportunity, students used the software as a “crutch” and often skipped straight to the answer, the researchers concluded. When applied at key moments, the technology actually “runs the risk of blocking learning”.
But ChatGPT and other similar AI tools aren't out of the game. In several studies, the tools performed well when designed to guide student learning—by refusing to give away answers, for example, or asking in depth follow up questions. AI is making rapid progress, but isn't a threat to replace teachers. For now, it's only as smart as its human makers.
( )12. What is a problem of students when using AI chatbots
A. They are not aware of how AI chatbots work.
B. They lack the ability to employ AI effectively.
C. They are incapable of improving AI chatbots.
D. They refuse to take their own responsibility.
( )13. How did GPT users perform compared to students using traditional methods
A. Basic GPT users performed best during the practices.
B. Tutor GPT users scored 127% better during the test.
C. Basic GPT users' performance dropped during the test.
D. Tutor GPT users scored 17% lower during the practices.
( )14. What does the underlined word “crutch” mean in Paragraph 3
A. A device to help people walk. B. A strategy to deepen learning.
C. A tool to improve math skills. D. A shortcut to find quick answers.
( )15. What are AI tools expected to do in educational settings
A. Enhance students' thinking ability. B. Follow AI designers' instructions.
C. Give in depth answers instantly. D. Replace traditional teaching methods.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)[2025江苏海安高级中学月考]
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Gifts are so meaningful that many believe that gifts from their romantic partner are a big way they can understand how much their partner loves them. __16__ But in fact, gift giving and receiving is actually the least popular love language. This leads to the question: Why do most people say that gift giving stresses them out
Part of the problem is that occasions that involve gift giving are filled with uncertainty. If it's an occasion like Christmas, where people are shopping for each other at the same time, people might be nervous about whether the gift they give will be in the same category as the gift they will also receive. __17__ Imagine that someone is showing some signs of Seasonal Affective Disorder, and you're considering giving him a light therapy(光疗) lamp as a gift. The receiver may possibly regard this as “just what they needed”. But what if the lamp receiver interprets the gift as an unwelcome piece of comment on their current state
Another issue is that you're probably going to give a bad gift, and that bad gift might overshadow the many good gifts you've given. __18__ The idea, simply put, is that bad outcomes have a stronger psychological impact than comparable good outcomes. Few baseball fans remember all the ground balls that Bill Buckner fielded cleanly, but many remember the one that went through his legs.
Worst of all, there's the anxiety that comes with receiving gifts. You might expect that a lot of well meaning but disappointing gifts are heading your way. There can be some unease that comes with knowing that you'll soon need to perform joy and appreciation. __19__
__20__ When done carefully, it can be a wonderful way to communicate to loved ones that we appreciate and understand them. Gifts can absolutely draw people closer together, in a lasting way.
A. The smell of a bad gift can linger.
B. However, gift giving is not all bad, of course.
C. Uncertainty can also result from different categories of gifts.
D. There is also great uncertainty around how the gift receivers will respond.
E. Soon you may be in a state of paying for such kind of overperformance.
F. Indeed, gift giving occasions seem like wonderful opportunities to create delight.
G. Even worse, you might worry the gift giver will detect your insincerity and get hurt.
16. _______ 17. _______ 18. _______ 19. _______ 20. _______
第二部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)[2025南京、镇江、徐州联盟校期末]
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
“When I was 8, a doctor predicted that I wouldn't live past 20. But now I'm here, at 29, happy with my life,” says Ma Jun, the youngest laureate of this year's Junma Awards for Ethnic Literature in the prose __21__.
Ma, who uses a wheelchair, was born in 1995 in the Ningxia Hui autonomous region. His __22__ piece is his debut prose collection, Qing Bai Shijie. The opening chapter delves into Ma's childhood memories. While his peers ran and played, Ma could only sit on the stone steps, watching in __23__ and sadness. His limbs were weak, and he couldn't move or stand without help from birth, which __24__ him from other children. This __25__ memory has stayed with him, and it became the title of his first __26__ published prose piece and the entire book.
Ma's writing journey began in 2016, the year he passed his college entrance exams but __27__ not to enroll in university due to his family's financial circumstances and his health conditions. Although his decision was __28__ love and sacrifice, it plunged Ma into despair.
The turning point came __29__ a friend gave him a book, Shi Tiesheng's best seller Wo Yu Ditan. Shi, a renowned writer who also uses a wheelchair, had __30__ his struggles into profound literature. At first, Ma had no interest in the book—he had lost __31__ for everything. But one word caught his eye: “wheelchair”. As he read, Ma felt a spark of light illuminating his world. He could gather the courage to do something, like writing, instead of staying in bed letting life pass him by.
He embarked on a three year odyssey of writing the book by __32__ his own life, pouring his heart and soul into the words. In June 2023, Ma received unexpected good news: His book was one of 10 selected for publication through the project. This achievement marked a significant milestone in his __33__ journey.
Ma writes this line in the profile for his personal social media account as his motto: “Be a(n) __34__ writer.” Writing is not just a profession for Ma—it's a lifeline, a way to __35__ the world and leave behind a legacy of courage, sincerity and hope.
( )21. A. branch B. category C. division D. version
( )22. A. featured B. originated C. winning D. striking
( )23. A. anxiety B. curiosity C. faith D. frustration
( )24. A. isolated B. distinguished C. excused D. protected
( )25. A. rigid B. vivid C. peaceful D. distant
( )26. A. consequently B. critically
C. officially D. fundamentally
( )27. A. failed B. chose C. struggled D. regretted
( )28. A. rooted in B. related to
C. committed to D. equipped with
( )29. A. until B. since C. before D. when
( )30. A. conveyed B. transformed
C. summarized D. motivated
( )31. A. capacity B. dignity C. passion D. determination
( )32. A. witnessing B. tackling C. justifying D. recording
( )33. A. literary B. academic C. recovery D. adventurous
( )34. A. elegant B. professional C. faithful D. comprehensive
( )35. A. appeal to B. keep to C. wrestle with D. connect with
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)[2025江苏海安高级中学月考]
The Wuzhen Theatre Festival takes place each year in the ancient water town of Wuzhen in Jiaxing, Zhejiang Province. For many people, the annual festival 36. ________ (it) is an escape from their everyday routine to a town with theatre 37. ________ (happen) everywhere.
Walking from the entrance of the Xizha Scenic Area 38. ________ the town's centre, visitors will pass the Wuzhen Grand Theatre, where the festival's opening and closing 39. ________ (ceremony) are held, enter the ancient town with its interwoven(相互交织的) alleys and waterways, 40. ________ pass historical squares and docks, which serve as antique settings for open air scenes. The old buildings, with their white walls and grey, upturned roof edges, hide theatre sites of different sizes within them.
Held between Oct. 17 and 27, this year's Wuzhen Theatre Festival was its 41. ________ (eleven) edition, and was organized around the theme of “solidity”, because the pursuit of ambition among uncertain external factors 42. _______ (require) having “faith like a great rock”.
Wuzhen and theatre seem 43. ________ natural fit. The Wuzhen festival stands out for being a special theatrical art centre with Jiangnan folk customs, 44. ________ (compare) to other major theatre festivals around the world.
The Wuzhen festival is 45. ________ (fundamental) inclusive and diverse. We would like to promote all types of theatre productions here.
第三部分 写作(满分40分)
第一节(满分15分)[2025浙江名校协作体开学考]
假定你是李华, 你校将举办以“非遗集市(Intangible Cultural Heritage Market)”为主题的新年庆祝活动。请你写一封邮件邀请你的英国交换生朋友 Jack一起参与。内容包括:
1. 活动目的;
2. 活动具体安排;
3. 邀请参与。
注意:
1. 写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式作答。
Dear Jack,
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)[2025南京、镇江、徐州联盟校期末]
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Thanksgiving for the Soul
Working as a primary teacher in Pompton Lakes Primary School, New Jersey, I particularly believed in cultivating love in children from an early age. I wanted children to experience that it's more blessed to give than to receive. I wanted them to understand that love for society and life is not just lip service, and that people must somehow breathe life into this ideal. I hoped they could experience a sense of their own power to make a difference.
There was a rural area nearby where a lot of aged people lived in solitude(孤独). They either had no family at all, or their children had left to work in big cities. Most of them lived on government aid to keep body and soul together. An agency, which was in charge of the elder people in this region, had once told me about a needy grandmother, Mrs Wilson, who had lived alone for many years. I had always desired to do something for her. So I came up with the Thanksgiving plan.
In October, I told the eight year olds in my class about my plan. “I'd like all of you to do extra jobs around the house to earn some money,” I said. “Then we'll buy food for a Thanksgiving dinner for a needy grandma who might not have a nice dinner otherwise.”
Early in Thanksgiving week, the boys and girls arrived in class clutching(紧握) their hard earned money. They had cleared rubbish, set tables, washed dishes, helped with younger siblings. And now they couldn't wait to go shopping.
I watched while they ran up and down the supermarket aisles(货架通道). At last we headed toward the checkout, pushing a cart filled with turkey and all the trimmings(配料). Then someone spotted a “necessity”—flowers, which caught their attention. All kids ran toward the holiday flowers, with one proposing, “Flowers! We can buy her a bunch of flowers!”
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式作答。
“Flowers may not be as practical as food,” I said.______________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
With a food box and a bunch of flowers, we finally arrived at Mrs Wilson's home. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Unit 4 单元检测
第一部分 阅读
第一节
1—5 DBCBC 6—10 ACCBA 11—15 BBCDA
A
【语篇导读】本文是一篇应用文。文章主要介绍了加拿大最好的四个国家公园。
1. 细节理解题。根据Waterton Lakes National Park部分中“If you're feeling brave, you can jump in for a swim—but the water is a little cold, even in summer.”可知,Waterton Lakes国家公园允许游客在夏天游泳。
2. 细节理解题。根据Cape Breton Highlands National Park部分中“The world famous Cabot Trail winds through the park, so you can experience the rolling views without ever leaving your car.”可知,Cape Breton Highlands 国家公园可以让游客在车内欣赏风景。
3. 细节理解题。根据Gros Morne National Park部分中“Western Brook Pond Fjord, which you can get to either by hiking a multi day trek or by catching a boat ride and taking a shorter three to four hour hike”可知,游客有两种方式到达Western Brook Pond Fjord,一是进行几天的纯徒步旅行,二是通过乘船再加上三四个小时的徒步,所以游客可以通过乘船和步行进入Western Brook Pond Fjord。
B
【语篇导读】本文是一篇新闻报道。文章主要讲述了14岁的Sirish Subash发明了一种基于人工智能的手持工具,用于准确检测农药残留,并因此获得了“美国顶尖少年科学家”的称号。
4. 细节理解题。根据第一段中“Now 14 year old Sirish Subash from Georgia … an AI based handheld tool that is very accurate in finding pesticide residues.”可知,Sirish因为发明了一种基于人工智能且能非常准确地检测农药残留的手持工具,而获得了“美国顶尖少年科学家”的称号。
5. 细节理解题。根据第四段可知,Sirish的成就灵感来自他每天看到母亲洗蔬菜和水果,并告诫他也要这样做。因此,他的家庭日常习惯激发了他的灵感。
6. 推理判断题。根据第一段可知,Sirish发明了一种基于人工智能的手持工具来检测农药残留,这表明他具有创造力。根据第四段Sirish从母亲做家务的日常中产生疑问,进而有了设计灵感,可见他是一个充满好奇心的人。由此可推知,Sirish是一个具有好奇心且有创造力的人。
7. 推理判断题。通读全文,特别是根据第一段中“Now 14 year old Sirish Subash from Georgia has won the 2024 3M Young Scientist Challenge”可知,文章主要讲述了14岁的Sirish Subash因为发明了一种基于人工智能的手持工具来检测农药残留而获得了奖项,所以文章想要告诉读者“成就与年龄无关”。
C
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了芝加哥大学的Susan Goldin Meadow进行的新研究发现,当人们在说话时使用手势时,他们也在思考。
8. 推理判断题。根据第一段以及第二段可知,作者在第一段提到关于意大利的老笑话是为了引出本文的主题——手势在交流中的重要性。
9. 推理判断题。根据第三段可知,Susan Goldin Meadow通过举实验对象、盲人和一位没有上肢的女性的例子告诉我们,思考不全是在脑海中完成,手势在某种程度上体现了认知。
10. 推理判断题。根据最后两段可知,作者通过举实验对象说谎时说的话和手势不一以及电视剧《王冠》中戴安娜王妃被警告手势可能会暴露真实情感来论证手势可以表达说话者的真实想法。
11. 标题归纳题。根据最后一段以及全文内容可知,文章主要讨论了手势作为一种重要的交流形式,在语言和思考中所扮演的角色。从文章开头提到的意大利人的笑话,到Susan Goldin Meadow教授的观点,再到各种实验和实例的引用,都旨在强调手势在交流中的不可或缺的地位。因此,标题应该突出手势是交流的一种重要形式,B项“手势:一种重要的交流形式”最符合文章的中心思想。
D
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章介绍了在教育环境中使用AI聊天机器人(如ChatGPT)的利弊,指出学生在使用AI时存在的问题,并通过一项研究揭示了AI辅助学习可能带来的风险,同时也强调了AI在正确引导学生学习方面的潜力。
12. 推理判断题。根据第一段可知,学生在使用AI聊天机器人时缺乏改进AI生成内容的能力,不知道哪里该自己负责,由此推知,他们缺乏有效使用人工智能的能力。
13. 细节理解题。根据第三段可知,在练习中使用GPT的学生在后续测试中表现下降,尤其是基础版GPT用户的表现下降明显。
14. 词义猜测题。根据画线词下文and often skipped straight to the answer和“When applied at key moments, the technology actually ‘runs the risk of blocking learning’.”可推知,“crutch”在文中是比喻用法,指学生将AI聊天机器人作为避免自主思考、快速获取答案的捷径,而非真正辅助学习的工具。
15. 推理判断题。根据最后一段可知,当AI工具被设计成引导学生学习的工具时表现良好。由此推知,在教育环境中AI工具被期望能够引导学生思考,增强他们的思维能力。
第二节
16—20 FDAGB
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章围绕送礼物与收礼物过程中存在的压力和焦虑等问题展开说明,阐述了为何大多数人会觉得送礼物有压力,最后又说明若处理得当,礼物也能成为向亲人朋友传达欣赏与理解、拉近彼此关系的美好方式。
16. 根据上文可知,礼物在人们心中很重要且能表达爱意。F项“确实,送礼物的场合貌似是创造欢乐的绝佳机会”能够承接上文,符合语境。
17. 根据下文可知,礼物接收者的回应是不确定的。D项“礼物接收者将如何回应也存在很大的不确定性”能够衔接下文,符合语境。
18. 根据上文可知,糟糕的礼物会产生不良影响。由此可知,A项“一份糟糕礼物的不良影响可能会持续很久”能够衔接上文,符合语境,其中a bad gift原词复现,是关键词。
19. 根据上文可知,礼物接收者担心收到令人失望的礼物并仍要礼貌表示喜悦和欣赏。G项“更糟糕的是,你可能会担心送礼人会发现你的不真诚并受到伤害”能够衔接上文,符合语境。
20. 根据下文可知,礼物也有好的一面。由此可知,B项“然而,当然,送礼并不全是坏事”能够衔接下文,符合语境。
第二部分 语言运用
第一节
21—25 BCDAB 26—30 CBADB 31—35 CDACD
【语篇导读】本文是一篇记叙文,主要讲述了马骏,一位坐在轮椅上的作家,如何在逆境中通过写作找到生活的意义和勇气,并最终获得文学奖项的故事。
21. branch分支;category类别;division部门;version版本。根据下文prose collection可知,此处指文学奖项的类别。
22. featured有特色的;originated起源的;winning获奖的;striking引人注目的。根据上文the youngest laureate可知,他的获奖作品是他的散文集《青白石阶》。
23. anxiety焦虑;curiosity好奇;faith信念;frustration沮丧。根据下文sadness可知,此处指充满沮丧和悲伤地看着他们。
24. isolated(使)隔离,孤立;distinguished区分;excused原谅;protected保护。根据上文“he couldn't move or stand without help from birth”可知,无法独立移动或站立,这将他与其他孩子隔绝开了。
25. rigid僵硬的;vivid清晰的;peaceful平静的;distant遥远的。根据上文“His limbs were weak, and he couldn't move or stand without help from birth, which __24__ him from other children.”可知,他清晰地记得当时的情境。
26. consequently因此;critically批判地;officially正式地;fundamentally根本上。根据下文published prose piece and the entire book可知,这段记忆成为他正式发表的第一篇散文和整本书的标题。
27. failed失败;chose选择;struggled挣扎;regretted后悔。根据下文due to his family's financial circumstances and his health conditions可知,很多原因使得他选择了放弃读大学的机会。
28. rooted in源于;related to与……相关;committed to致力于;equipped with配备。根据下文love and sacrifice可知,马骏的决定源于爱和牺牲。
29. until直到;since自从;before在……之前;when当……时。根据语境可知,本句为when引导的时间状语从句。
30. conveyed传达;transformed转化;summarized总结;motivated激励。根据下文his struggles into profound literature可知,史铁生将自己的挣扎转化为深刻的文学作品。
31. capacity能力;dignity尊严;passion热情;determination决心。根据上文“Ma had no interest in the book”可知,他对一切都失去了热情。
32. witnessing见证;tackling处理;justifying证明;recording记录。根据下文his own life, pouring his heart and soul into the words可知,他记录了自己的生活。
33. literary文学的;academic学术的;recovery恢复;adventurous冒险的。根据上文“He embarked on a three year odyssey of writing the book”可知,这一成就标志着他文学旅程中的一个里程碑。
34. elegant优雅的;professional专业的;faithful忠诚的;comprehensive全面的。根据上文by __32__ his own life以及下文“it's a lifeline”可知,马骏在个人社交媒体简介中写道:做一个忠诚的作家。
35. appeal to吸引;keep to坚持;wrestle with与……斗争;connect with与……联系。根据下文the world and leave behind a legacy of courage, sincerity and hope可知,写作是一种与世界联系并留下勇气、真诚和希望的方式。
第二节
36. itself 37. happening 38. to 39. ceremonies
40. and 41. eleventh 42. requires/required
43. a pared 45. fundamentally
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了每年在浙江嘉兴乌镇举办的乌镇戏剧节的相关情况。
36. 考查代词。空处强调the annual festival本身,用反身代词做同位语。
37. 考查非谓语动词。此处是with复合结构,theater与happen之间是主动关系,用现在分词形式做宾语补足语。
38. 考查介词。from … to … 是固定搭配,表示“从……到……”。
39. 考查名词复数。根据空后are可知,此处用名词复数形式。
40. 考查连词。pass the Wuzhen Grand Theatre与enter the ancient town以及pass historical squares and docks是顺承关系,用and连接。
41. 考查序数词。表示“第十一”要用序数词eleventh。
42. 考查动词的时态和主谓一致。可以理解为表示一般性事实,用一般现在时。主语the pursuit是单数,谓语动词需用单三形式,可填requires;也可以理解为表述过去的动作,用一般过去时。
43. 考查冠词。此处表泛指,需要填不定冠词,natural的发音以辅音音素开头,故填a。
44. 考查非谓语动词。句中逻辑主语the Wuzhen festival与compare之间是被动关系,故用过去分词compared。
45. 考查副词。修饰形容词inclusive,用副词fundamentally。
第三部分 写作
第一节 One possible version:
Dear_Jack,
I hope this email finds you well! I'm excited to invite you to our school's upcoming celebration event, the Intangible Cultural Heritage Market, which aims to showcase and preserve the rich culture of China.
The event will take place on January 15th from 10:00 a. m. to 4:00 p. m. in the school auditorium. It will offer a rich exploration of Chinese culture. We can experience live performances of Chinese folk music and dance, and participate in workshops to try our hands at paper cutting and lantern making. There will also be a display of traditional Chinese food and snacks.
I do hope you can join us and experience this cultural celebration first hand.
Yours,
Li_Hua
第二节 One possible version:
“Flowers_may_not_be_as_practical_as_food,”_I_said. “Food will feed her for the day, but flowers will delight her for days or longer,” one of them insisted. Looking at the bunches of blooming flowers neatly arranged there, sweet scent filling the air, I changed my mind. With my consent, the kids rushed forward, chose a bunch of beautiful purple flowers, and carefully placed it into the cart. Soon we jumped into the car and drove toward Mrs Wilson's home. The little ones talked and giggled on the way, unable to hold back their excitement.
With_a_food_box_and_a_bunch_of_flowers,_we_finally_arrived_at_Mrs_Wilson's_home. Mrs Wilson, a little woman with a weary face, came to the door to welcome us. With great hospitality, she led us into her house. Her mouth was widened with great joy as we carried the food box in. When one kid sent her the sweet flowers, she simply couldn't conceal her excitement, tears glittering in her eyes. Holding the flowers to her nose, she seemed to regain her youth and vigor. At that moment, the kids had found the power they possessed to make another life better. Sometimes a bunch of flowers could nourish another soul on a dark November day.