【单元考点培优】Module 3 考点17:阅读理解-任务型-2025-2026学年外研版(三起)五年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

文档属性

名称 【单元考点培优】Module 3 考点17:阅读理解-任务型-2025-2026学年外研版(三起)五年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)
格式 docx
文件大小 121.3KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版(三年级起点)
科目 英语
更新时间 2025-09-16 17:10:56

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版(三起)五年级英语上册核心考点精练
Module 3 考点17:阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,根据短文内容补全句子。
Lucy and her sister went to the Yangtze River last Sunday. They went there at nine o’clock in the morning. They went there by bike. Then they walked for one hour along the river. There were lots of people. Lucy met two friends. They took photos of the river.
1.Lucy and her sister went to the Yangtze River .
2.They went there in the morning.
3.They went there .
4.They walked for along the river.
5.They the river.
根据短文内容,从方框中选出问题的答案。(填序号)
One day, Mr and Mrs White went shopping by car. They stopped their car near a store. They bought a lot of things and they wanted to put the things in the car. But Mr White couldn’t open the door of the car, so they asked a policeman to help them. The policeman was very friendly to help them. Just then a man came up and shouted: “What are you doing with my car ” Mr and Mrs White took a look at the car’s number and they were frozen (呆住) there. It wasn’t their car.
A.Because that wasn’t their car. B.Mr and Mrs White. C. Yes, he was. D.They bought a lot of things. E. Yes, they did.
6.Who went shopping by car ( )
7.What did Mr and Mrs White buy ( )
8.Did they ask a policeman to help them ( )
9.Was the policeman very friendly to them ( )
10.Why was Mr and Mrs White frozen at last ( )
11.阅读短文,根根据短文内容将方框中A-E的选项按选后出现的顺序进行排列。
Last weekend, I visited my uncle and aunt in Guilin. I went there by bus. I got to Guilin Station at 9:00 in the morning. My uncle and aunt met me there. Then we took a taxi to the Elephant Trunk Hill. We rowed a boat along the Li River. After that, we went to the Seven-star Park by double-decker bus(双层巴士). We had orange juice, hamburgers and some bananas there. We saw lots of fish in the water. So we fed(喂).
A.had lunch B.took a taxi to the Elephant Truck Hill C. went to the Seven-star Park D.rowed a boat E. fed the fish
A visit to Guilin
went to Guilin by bus→ → → → →
阅读理解。
Last week Yangyang went to Dalian with her mother. They went by plane. They visited lots of places. They took a boat trip along the river. It took them three hours and thirty minutes. They bought a lot of chocolate. They had a good day.
12.They visited ______. ( )
A.lots of places B.Big Ben C.London Eye D.park
13.How did they go there ( )
A.By train. B.By bus. C.By plane. D.By car.
14.Yangyang bought ______ last week. ( )
A.cheese B.chocolate C.juice D.fruit
15.It took them ______. ( )
A.3时12分 B.3时30分 C.2时20分
16.画线句子的意思:
17.依据短文内容,用1-5为下面图片排序。
It was Saturday. Peter had a lot of things to do. On Saturday morning he visited his friend Tom. Monday was Miss Wang's birthday, they made a birthday cake for her.
He saw a movie with Tom in the afternoon. Monkey King was their favorite movie. It started at 3 p. m. Peter had a big dinner with his family because his aunt came back from Canada.
Peter read books and did his homework on Sunday morning. He was a good student. It was fine on Sunday. So in the afternoon Peter flew a kite in the park near his home. And he watched TV with his parents in the evening on Sunday. Peter had a lot of fun on weekend.
( )
( )
( )
( )
( )
阅读对话,回答问题。
Mr Li: What did you do last Sunday, Xiaoyong
Xiaoyong: I went to the Summer Palace with my friends.
Mr Li: How did you go there
Xiaoyong: We went there by bus. Then we walked for two hours in it, It’s an interesting place.
Mr Li: What about you, Lily, Jack and Dingding
Lily: I went to the supermarket with my mum. We bought two bottles of orange juice and six bananas.
Jack: I went to the zoo, and I took some photos of pandas. They are lovely.
Dingding: I helped my mother with the housework in the morning and played football in the afternoon.
18.Where did Xiaoyong go last Sunday
19.How did Xiaoyong go there
20.How much orange juice did Lily buy at the supermarket
21.What did Jack do in the zoo
22.What did Dingding do in the afternoon
阅读短文,回答问题。
I have a good friend. His name is Tom. He is from the US. He came to China last year. He came here by plane. He visited many places in China. First he visited Shanghai. And then he went to Beijing. There he visited the Great Wall. It's very old and famous. It's a beautiful place to visit. He was very happy and he took lots of photos there.
23.Who came to China last year
24.How did Tom come to China
25.Did Tom visit the Great Wall
26.What did Tom do in Beijing
阅读短文,回答问题。
Lucy and Lily went to the park at the weekend. It is very beautiful. They went there at nine o'clock. They saw trees and flowers there. And some bees (蜜蜂) were on the flowers. They took photos of flowers. They stayed there for two hours. Then they went home by bus. They were very happy.
27.Who went to the park
28.When did they arrive
29.What did they see
30.What did they do
31.How did they go home
阅读短文,完成下列各题。
Daming and his father went to the Great Wall at the weekend, It’s very old and long. They arrived there at ten o'clock in the morning. They went to Badaling ①乘公共汽车. Then they walked for one hour. There were ②lots of people. ③They took photos of the mountains. Daming took a photo of his father.
32.When did Daming and his father go the Great wall
33.请将①处译为英文。
34.请用所学过的一个单词替换②处短语。
35.请将③处译为中文。
36.The Great Wall is and .
阅读短文,回答问题。
My name is Tim. I am twelve years old. I like singing. I am from Xi'an. My friend and I had a long holiday last month. We went on a trip. I went to Hangzhou with my parents by plane. We saw the West Lake. John is my brother. He is one year older than me. He went to Beijing by train. He visited the Summer Palace. Alice is my pen pal. She is from Canada. She lives in Chengdu now. She went to Hong Kong by plane. She ate good food and bought some beautiful clothes. Jim is one of my classmates. He went to Huangshan Mountain by train. He climbed the mountain. Jim and Alice are one year younger than me. We are going to a new middle school in September.
37.What did Tim do last month
38.How old is John
39.Did Alice go to Hong Kong by train
40.What did Alice do in Hong Kong
41.Where did Jim go
阅读短文,根据短文内容补全句子。
Lucy and her sister went to the Yangtze River last Sunday. They went there at nine o'clock in the morning. They went there by bike. Then they walked for one hour along the river. There were lots of people. Lucy met two friends. They took photos of the river. Lucy took a photo of her sister. Her sister took photos of Lucy and her friends too.
42.Lucy and her sister went to the Yangtze River________ ________.
43.They went there________ ________ ________ in the morning.
44.They went there________ ________.
45.They walked for________ ________ along the river.
46.They ________ ________ ________ the river.
阅读短文,回答问题。
Look at the photo. It is Mr. Lee's house. There was a sofa beside the window. Now it is beside the desk. The mirror was above the sofa. Now there is a map above the sofa. There was a green rug (地毯) in the sitting-room. Now there is a blue rug. The shelf is on the right. There was a radio on it. But now there's no radio. There are some books on it. Mr. Lee liked music. Now he likes reading.
47.Whose house is this
48.Where is the sofa now
49.Is there a mirror above the sofa now
50.What colour was the rug
51.Did Mr. Lee like music
阅读短文,回答下列问题。
Everyone knows London is an important(重要的) city in England.It is an old city and it is very famous(著名的).It is often cool in summer and warm in winter.Many people come from all over the world(世界) to visit the old famous clock,Big Ben.The Hamleys is the children's favourite place.The River Thames tells the story of the old city.
52.Where is London?
__________________________________________________________________
53.What's the name of the old clock?
__________________________________________________________________
54.What's the weather like in winter?
__________________________________________________________________
55.What's the children's favourite place?
__________________________________________________________________
56.What's the name of the famous river in London?
__________________________________________________________________
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
《参考答案及试题解析
1.last Sunday 2.at nine o’clock 3.by bike 4.one hour 5.took photos of
【导语】本文讲了露西和她的妹妹上周日去长江旅行的事情。
1.句意:露西和她妹妹______去了长江。根据“Lucy and her sister went to the Yangtze River last Sunday.”,可知露西和她妹妹上周日去了长江,故答案为last,Sunday。
2.句意:他们上午_______去的那里。根据“They went there at nine o’clock in the morning.”,可知他们上午九点去的那里,故答案为at,nine,o’clock。
3.句意:他们______去的那里。根据“They went there by bike.”,可知他们骑自行车去的那里,故答案为by,bike。
4.句意:他们沿河走了________。根据“Then they walked for one hour along the river.”,可知他们沿河走了一个小时,故答案为one,hour。
5.句意:他们拍了河的照片。根据“They took photos of the river.”,可知他们拍了河的照片,故答案为took,photos,of。
6.B 7.D 8.E 9.C 10.A
【导语】本文讲了怀特夫妇去购物时发生的事情。
6.句意:谁开车去购物了?根据“One day, Mr and Mrs White went shopping by car.”,可知怀特夫妇去购物了,选项B“怀特夫妇。”故选B。
7.句意:怀特夫妇买了什么?根据“They bought a lot of things and they wanted to put the things in the car.”,可知怀特夫妇买了很多东西,选项D“他们买了很多东西。”故选D。
8.句意:他们请警察帮忙了吗?根据“But Mr White couldn’t open the door of the car, so they asked a policeman to help them.”,可知他们请警察帮忙了,答语为肯定回答,选项E“是的。”故选E。
9.句意:警察对他们很友好吗?根据“The policeman was very friendly to help them.”,可知警察对他们很友好,答语为肯定回答,选项C“是的,他是。”故选C。
10.句意:为什么怀特夫妇最后都呆住了?根据“Mr and Mrs White took a look at the car’s number and they were frozen (呆住) there. It wasn’t their car.”,可知因为那不是他们的车,选项A“因为那不是他们的车。”故选A。
11.B D C A E
【分析】本文主要讲了上周我去桂林的故事。
【解析】1.由“Then we took a taxi to the Elephant Trunk Hill.”可知,到桂林后我们乘出租车去象鼻山,选项B“乘出租车去了大象鼻山”与原文相符,故选B。
2.由“We rowed a boat along the Li River.”可知,到达象牙山后我们沿着漓江划船,选项D“划船”与原文相符,故选D。
3.由“After that, we went to the Seven-star Park by double-decker bus.”可知,我们乘双层巴士去了七星公园,选项C“去七星公园”与原文相符,故选C。
4.由“We had orange juice, hamburgers and some bananas there.”可知,我们在那里吃饭,选项A“吃午饭”与原文相符,故选A。
5.由“We saw lots of fish in the water. So we fed”可知,我们喂了鱼,选项E“喂鱼”与原文相符,故选E。
12.A 13.C 14.B 15.B 16.他们乘船沿河旅行。
【导语】本文讲述了上周阳阳和妈妈去大连旅游,他们的旅游经过及出行方式等。
12.句意:他们参观了______。A很多地方,B大本钟,C伦敦眼,D公园,根据“They visited lots of places.”可知他们参观了很多地方,故选A。
13.句意:他们是怎么去那里的?A乘火车。B乘公共汽车。C乘飞机。D乘汽车。根据“They went by plane.”可知他们乘飞机去那里的,故选C。
14.句意:洋洋上周买了______。A奶酪,B巧克力,C果汁,D水果,根据“They bought a lot of chocolate.”可知他们买了很多巧克力,故选B。
15.句意:他们花费了______。A3时12分,B3时30分,C2时20分,根据“It took them three hours and thirty minutes.”可知他们花费了3时30分时间,故选B。
16.They他们,took a boat乘船,trip along the river沿河旅行,故答案为他们乘船沿河旅行。
17.2 5 1 3 4
【分析】短文大意:描述彼得周末两个所做的事情。
【解析】1.根据短文内容It was Saturday. He saw a movie with Tom in the afternoon. 可知星期六彼得和汤姆一起看了电影。第三幅图与短文内容匹配。
2.根据短文内容It started at 3 p. m. Peter had a big dinner with his family because his aunt came back from Canada.可知彼得和家人吃了一顿丰盛的晚餐。第一幅图与短文内容匹配。
3.根据短文内容Peter read books and did his homework on Sunday morning. 彼得在星期天早上看书和做作业。第四幅图与短文内容匹配。
4.根据短文内容It was fine on Sunday. So in the afternoon Peter flew a kite in the park near his home. 可知星期天下午彼得在他家附近的公园里放风筝。第五幅图与短文内容匹配。
5.根据短文内容And he watched TV with his parents in the evening on Sunday. 星期天晚上他和他的父母一起看电视。第二幅图与短文内容匹配。
故答案为2;5;1;3;4。
18.He went to the Summer Palace. 19.By bus. 20.Two bottles. 21.He took some photos of pandas. 22.He played football.
【导语】本文讲述了李老师和同学们围绕上星期天都去了哪里或者做了什么开展的情景对话。
18.句意:上个星期天小勇去了哪里?根据“I went to the Summer Palace with my friends.”可知小勇和朋友们去颐和园了,故答案为He went to the Summer Palace.
19.句意:小勇是怎么去的?根据“We went there by bus.”可知他是乘公共汽车去的,故答案为By bus.
20.句意:莉莉在超市买了多少橙汁?根据“We bought two bottles of orange juice and six bananas.”可知莉莉买了两瓶橙汁和六个香蕉,故答案为Two bottles.
21.句意:杰克在动物园里做了什么?根据“and I took some photos of pandas.”可知他拍了一些熊猫的照片,故答案为He took some photos of pandas.
22.句意:丁丁下午做了什么?根据“played football in the afternoon.”可知丁丁下午踢足球了,故答案为He played football.
23.My friend Tom. 24.He came to China by plane. 25.Yes, he did. 26.He visited the Great Wall and took lots of photos there.
【导语】本文主要写了作者的朋友汤姆去年来中国旅游的内容。
23.句意:谁去年来中国了?根据文中句子“I have a good friend. His name is Tom. He is from the US. He came to China last year.”(我有个朋友,他叫汤姆,他来自美国,他去年来中国了。)可知是作者的朋友汤姆,故答案为My friend Tom.
24.句意:汤姆是怎么来的中国?根据文中句子“He came here by plane.”可知他是乘飞机来的,故答案为He came to China by plane.
25.句意:汤姆参观长城了吗?根据文中句子“There he visited the Great Wall.”可知他参观了长城,故答案为Yes, he did.
26.句意:汤姆在北京做了什么?根据文中句子“There he visited the Great Wall.”和“He was very happy and he took lots of photos there.”可知他在那儿参观了长城、他很高兴并且拍了很多照片,故答案为He visited the Great Wall and took lots of photos there.
27.Lucy and Lily went to the park. 28.They arrived there at nine o'clock. 29.They saw trees and flowers. 30.They took photos of flowers. 31.They went home by bus.
32.At the weekend. 33.by bus 34.many 35.他们拍了山的照片。 36.old long
37.He went to Hangzhou and saw the West Lake. 38.He is 13 years old. 39.No, she went to Hong Kong by plane. 40.She ate good food and bought some beautiful clothes. 41.He went to Huangshan Mountain.
42.last Sunday 43.at nine o'clock 44.by bike 45.one hour 46.took photos of
47.It's Mr. Lee's house. 48.Now it is beside the desk. 49.No, there isn't. 50.It was green. 51.Yes, he did.
【解析】47.问句意为这是谁的房子,由第二句“It is Mr. Lee's house”,可知它是李先生的房子故答案为It is Mr. Lee's house。
48.问句意为现在沙发在哪儿,由第三四句“There was a sofa beside the window. Now it is beside the desk”,可知以前沙发在窗户旁边,现在在桌子旁边,there was是过去时,表示以前,问现在用一般现在时,故答案为Now it is beside the desk。
49.问句意为现在镜子在沙发上面吗,由句子“Now there is a map above the sofa”,可知现在沙发上面有一幅地图,故答案为No, there isn't.。
50.问句意为地毯以前是什么颜色的,问的是过去时间,由句子“There was a green rug (地毯)in the sitting-room”,可知以前在起居室有一块绿色的地毯,故答案为It was green。
51.问句意为李先生以前喜欢音乐吗,由句子“Mr. Lee liked music”,可知李先生以前喜欢音乐,故答案为Yes, he did。
【点睛】易错提示:第2小题容易做错,只要注意到句子的过去时和现在时态的对比,这个题就不会做错了。建议把题干带入原文,答案一般就是原文语句的附件,可以用文中相关语句作答,但最好是用提取出来的关键词进行加工或稍加判断得出正确答案。注意答语的人称、动词的过去式等方面,不要出错。
52.It's in England. 53.Big Ben. 54.It's warm in winter. 55.The Hamleys. 56.The River Thames.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)