/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版(三起)五年级英语上册核心考点精练
Module 3 考点16:阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
根据短文内容,判断正(T)误(F)。
London is an old city. It’s the capital of the UK. There are a lot of famous places in London. Hyde Park is big and beautiful. Many people like go there. Queen Elizabeth Ⅱ lives in Buckingham Palace. It’s the Queen’s house. Visitors can go and visit the palace. Big Ben is tall and old. Tower Bridge is on the River Thames. It’s beautiful and famous too.
1.London is the capital of the UK. ( )
2.Hyde Park isn’t big, but beautiful. ( )
3.Buckingham Palace is the Queen’s house. ( )
4.Big Ben is a tall and old clock. ( )
5.London is a new city. ( )
阅读理解。正确的写T,错误的写F。
Amy and her friend went to the British Museum at the weekend. They went there by bus and arrived at nine o’clock in the morning. Amy liked the museum very much. They took many photos. And they had a good day!
6.Amy went to the London Eye. ( )
7.They took one photo. ( )
8.They arrived there in the afternoon.( )
9.They went to the British Museum by bus. ( )
10.Amy didn’t like the museum. ( )
It’s a fine Sunday morning. There are many people here. They are looking at Big Ben. Many of them are young and some are old. Two boys are playing football. A girl is flying a kite. There is a lake here. Mary and I are drawing near the lake. I am drawing Big Ben. I want to give the picture to my mother as a gift.
11.It is a fine Saturday morning. ( )
12.Two boys are playing with a doll. ( )
13.A girl is eating a banana. ( )
14.I am drawing a picture of Big Ben. ( )
15.The people are looking at Big Ben. ( )
My name is Mike. I am from Luoyang. My friends and I had a long holiday last month. We went on a trip. I went to Beijing with my parents by plane. We visited the Great Wall and the Tian’anmen Square. Alice went to Hangzhou by train. She visited the West Lake. The West Lake is very beautiful, and she took a lot of photos. John went to Hongkong by bus. He ate delicious food and bought some clothes. We all had a good time.
16.Mike went to the Great Wall by train last month. ( )
17.John bought some clothes in Hongkong. ( )
18.Alice went to Beijing with her parents. ( )
19.Mike isn’t from Luoyang. ( )
20.Alice took lots of photos of the West Lake. ( )
Hello. I'm Tiantian. I like Chinese food. Yesterday I had two eggs and soup for breakfast. I had noodles for lunch. I had rice and meat for dinner.
I have a good friend. His name is Mike. He likes English food. Yesterday he had a hamburger and some milk for breakfast. He had sandwiches for lunch. He had toast (烤面包片) and jam (果酱) for dinner. We help each other in foreign languages.
21.Tiantian likes Chinese food. ( )
22.Yesterday Tiantian had two eggs and milk for breakfast. ( )
23.Mike likes English food. ( )
24.Mike had sandwiches for dinner. ( )
25.They help each other in foreign languages. ( )
Hello, friends! I’m Linda. Last summer holiday I visited London with my friends. We stayed in London for a week in July. London is in the south of England. It’s a big city and it’s very beautiful. We took lots of photos of London. We visited Big Ben, the London Eye and many other famous places. We had a lovely time there. I hope I can visit London every year.
26.Linda visited London in July with her family. ( )
27.Linda visited Big Ben in London. ( )
28.Linda stayed in London for a week. ( )
29.Linda didn’t want to visit London at all. ( )
30.London is a small and beautiful city. ( )
The children didn’t go to school last Saturday. In the morning, they did homework at home. In the afternoon, they helped mother do housework. In the evening, mother made dumplings for them. They’re delicious, the children like them very much. After dinner they watched TV, and played games with parents. What a happy family!
31.Last Saturday the children were at home. ( )
32.They did housework in the morning. ( )
33.They played games in the afternoon. ( )
34.They ate dumplings for dinner last Saturday. ( )
35.The children are helpful, they’re happy. ( )
Dear friend,
My name is Peter. I'm glad to write to you. Let me tell you something about my weekend. I went to the Great Wall last Sunday. I went there with my parents. We walked there happily. Mum bought a hot dog for me. Dad took many pictures. We came back by bus.
How about your weekend
Yours,
Peter
36.They went to the Bird's Nest last Sunday. ( )
37.They went there on foot. ( )
38.Peter's mother bought him a hamburger. ( )
39.Peter's father took many pictures. ( )
40.They went home by bike. ( )
Hello. I’m Jack. It was Sunday yesterday. I had a good time. I went to the zoo with my friends. We met at eight o'clock. We went to the zoo by bus. It was sunny. We saw many animals at the zoo. We sat under a big tree and had lunch at twelve o'clock. We ate delicious food. We also bad some drinks. We felt tired but happy. It was great fun.
41.It is Monday today. ( )
42.Jack went to the park yesterday. ( )
43.Jack had lunch at twelve o'clock. ( )
44.Jack and his friends saw many animals at the zoo. ( )
45.They felt tired but happy. ( )
The London Eye is a big wheel in London. Tom, Sarah, Oliver and Ms White went there at the weekend. They took a bus to the London Eye. The children were very excited. The London Eye was very high. Ms White didn't like it but the children liked it.
46.The London Eye is in China. ( )
47.They went there by train. ( )
48.The children were very excited. ( )
49.—Did Ms White like the London Eye —Yes, she did. ( )
50.The children liked the London Eye. ( )
Yesterday was Saturday. It was fine. Tim went to the zoo with his family. There are four people in his family. They are Mr and Mrs Black, Ella and Tim. They went there by bus. There were many animals at the zoo. Ella saw a mother elephant and a baby elephant. Tim took a lot of photos of the lovely pandas and the monkeys. They had a good time.
51.Yesterday was Friday. ( )
52.It was not a fine day. ( )
53.They went to the zoo by bike. ( )
54.Tim took a lot of photos of the lovely pandas and the monkeys. ( )
55.There are four people in Tim’s family. ( )
I'm Andy. I visited the Summer Palace (颐和园) with my friends last Saturday. We went there by car. There were beautiful flowers and green trees. I took lots of photos there. Amy and Lucy played cards under a tree. Lingling sang songs on the grass. Sam and Daming played football on the grass. After that, we had a picnic along a clean river. What a good day we had!
56.They went there by car. ( )
57.Amy took lots of photos there. ( )
58.Lingling sang songs under a tree. ( )
59.Sam and Daming played basketball. ( )
60.They had a good day. ( )
My name is Sam. It was Sunday yesterday. I had a good time. I went to the zoo with my friends. We met at eight o'clock. We went to the zoo by bus. It was sunny. We saw many animals at the zoo. We sat under a big tree and had lunch at twelve o'clock. We ate a lot of delicious food. We also had some drinks. We felt tired but happy. It was great fun.
61.It is Monday today. ( )
62.Sam went to the museum yesterday. ( )
63.Sam had lunch at twelve o'clock. ( )
64.Sam and his friends ate near the river. ( )
65.They felt tired but happy. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Many people like to travel by plane, because planes are fast. But I don’t like it. Because in the plane, you can’t open the window. You can’t choose (选择) the food.
I like travelling by train. I think trains are safe (安全的). When you’re late for a train, you can catch another one. You can open the windows and you can see many interesting things on your way.
I also like cars. You can start your journey when you want to. You can carry many things with you in a car. But sometimes there are too many cars on the road.
66.The writer (作者) doesn't like to travel by plane, because planes are very fast. ( )
67.Opening the windows is not good for the train. ( )
68.If you want to take many things to travel, you can travel by car. ( )
69.Too many cars on the road are a bad thing for travelling by car. ( )
Last Sunday, Sandy went to the amusement park (游乐园) with her mother, In the park, she played very happily. She drove the toy car and took many photos there. But when they got home, Sandy didn't feel well. Her mother took her to see a doctor. The doctor took her temperature(体温). It's high. The doctor gave her some pills (药丸) and asked her to have a good rest. Soon she got well.
70.Sandy went to the museum last Sunday. ( )
71.Sandy had a good time in the park. ( )
72.Sandy's father stayed with(待在一起) her all day. ( )
73.The doctor didn't take Sandy's temperature. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)
Steven is an American boy. He visited Beijing last summer holiday. He went there by plane. He met his friend there. His friend’s name is Mike. They climbed the Great Wall together. They arrived at Badaling at 9 o'clock. There were many people. They took pictures on the Great Wall. They climbed up to the top of Badaling at 12:30. Mike said to Steven, “Who has never been to the Great Wall is not a true man. Now I am a true man!” Steven said, “ So, I’m a true man, too!”
They had a good day.
74.Steven visited Beijing this summer holiday. ( )
75.Steven went to Beijing by train. ( )
76.Steven and Mike arrived at Badaling at 9 o'clock. ( )
77.There were many people on the Great Wall. ( )
78.They had a bad day. ( )
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.F 3.T 4.T 5.F
【导语】本文主要讲了伦敦的一些知名建筑。
1.句意:伦敦是英国的首都。由“It’s the capital of the UK.”可知,它是英国的首都,题干描述与原文相符,故答案为T。
2.句意:海德公园不大但很漂亮。由“Hyde Park is big and beautiful.”可知,海德公园又大又漂亮,题干描述与原文不符,故答案为F。
3.句意:白金汉宫是女王的房子。由“It’s the Queen’s house.”可知,白金汉宫是女王的房子,题干描述与原文相符,故答案为T。
4.句意:大本钟又高又老。由“Big Ben is tall and old.”可知,大本钟又高又老,题干描述与原文相符,故答案为T。
5.句意:伦敦是一座新城。由“London is an old city.”可知,伦敦是一座古老的城市,题干描述与原文不符,故答案为F。
6.F 7.F 8.F 9.T 10.F
【导语】本文讲了艾米和朋友去大英博物馆的事情。
6.句意:艾米去了伦敦眼。根据“Amy and her friend went to the British Museum at the weekend.”,可知艾米去了大英博物馆,故答案为F。
7.句意:他们拍了一张照片。根据“They took many photos.”,可知他们拍了很多照片,故答案为F。
8.句意:他们下午到的那里。根据“They went there by bus and arrived at nine o’clock in the morning.”,可知他们上午到的,故答案为F。
9.句意:他们坐公共汽车去的大英博物馆。根据“They went there by bus and arrived at nine o’clock in the morning.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
10.句意:艾米不喜欢博物馆。根据“Amy liked the museum very much.”,可知艾米喜欢博物馆,故答案为F。
11.F 12.F 13.F 14.T 15.T
【导语】文章讲述了星期日早上人们正在做的事情。
11.句意:今天是一个晴朗的星期六早晨。根据文中句子“It’s a fine Sunday morning. ”得知今天是一个晴朗的星期日早晨。 题干与原文不符合,故答案为F。
12.句意:两名男孩正在玩娃娃。根据文中句子“Two boys are playing football.” 得知两个男孩正在踢足球,没有玩娃娃。 题干与原文不符合,故答案为F。
13.句意:一名女孩正在吃香蕉。根据文中句子“A girl is flying a kite. ”得知一名女孩正在放风筝,不是在吃香蕉。 题干与原文不符合,故答案为F。
14.句意:我正在画一幅大本钟的画。根据文中句子“I am drawing Big Ben.”得知我正在画大本钟。题干与原文相符合,故答案为T。
15.句意:人们正在看大本钟。根据文中句子 “There are many people here. They are looking at Big Ben.”得知人们正在看大本钟。 题干与原文相符合,故答案为T。
16.F 17.T 18.F 19.F 20.T
【导语】本文介绍的是几个好朋友去旅游的情况。
16.句意:上个月迈克乘火车去的长城。根据文章“ I went to Beijing with my parents by plane.”得知是乘飞机去的。句意与原文意思不符,故答案为F。
17.句意:约翰在香港买了一些衣服。根据文章“ John went to Hongkong by bus. He ate delicious food and bought some clothes. ”得知约翰在香港买了一些衣服。句意与原文意思相符,故答案为T。
18.句意:艾丽丝和她的父母去了北京。根据文章“Alice went to Hangzhou by train.”得知艾丽丝乘火车去了杭州。句意与原文意思不符,故答案为F。
19.句意:迈克不是来自洛阳。根据文章“My name is Mike. I am from Luoyang. ”得知迈克来自洛阳。句意与原文意思不符,故答案为F。
20.句意:艾丽丝照了很多西湖的照片。根据文章“Alice went to Hangzhou by train. She visited the West Lake. The West Lake is very beautiful, and she took a lot of photos.”得知艾丽丝照了很多西湖的照片。句意与原文意思相符,故答案为T。
21.T 22.F 23.T 24.F 25.T
【导语】本文讲了甜甜和迈克昨天吃的食物。
21.句意:甜甜喜欢中国菜。根据“I'm Tiantian. I like Chinese food.”,可知甜甜喜欢中国菜,故答案为T。
22.句意:昨天,甜甜早餐吃了两个鸡蛋和牛奶。根据“Yesterday I had two eggs and soup for breakfast.”,可知昨天,甜甜早餐吃了两个鸡蛋和汤,故答案为F。
23.句意:迈克喜欢英国食物。根据“He likes English food.”,可知迈克喜欢英国食物,故答案为T。
24.句意:迈克晚饭吃了三明治。根据“He had toast (烤面包片) and jam (果酱) for dinner.”,可知迈克晚饭吃了烤面包片和果酱,故答案为F。
25.句意:他们在外语方面互相帮助。根据“We help each other in foreign languages.”,可知他们在外语方面互相帮助,故答案为T。
26.F 27.T 28.T 29.F 30.F
【导语】本文讲述了琳达去年暑假去伦敦旅游的经历。
26.句意:琳达和家人于7月参观游览了伦敦。根据原文“ Last summer holiday I visited London with my friends. ”可知琳达是和朋友去的伦敦,不是和家人,故答案为F。
27.句意:琳达参观了伦敦的大本钟。根据原文“We visited Big Ben, the London Eye and many other famous places.”可知琳达参观了大本钟,故答案T。
28.句意:琳达在伦敦呆了一周。根据原文“We stayed in London for a week in July.”可知琳达在伦敦呆了一周,故答案为T。
29.句意:琳达根本不想去伦敦。根据原文“I hope I can visit London every year.”可知琳达想去伦敦,故答案为F。
30.句意:伦敦是一个美丽的小城市。根据原文“London is in the south of England. It’s a big city and it’s very beautiful. ”可知伦敦一个美丽的大城市,故答案为F。
31.T 32.F 33.F 34.T 35.T
【导语】本文讲述了上周六孩子们和妈妈在家中的活动。
31.句意:上周六孩子们在家。根据The children didn’t go to school last Saturday. In the morning, they did homework at home. 上周六孩子们不能去学校。早上他们在家做作业。可知题干与原文相符,故答案为T。
32.句意:他们早上做家务。根据In the morning, they did homework at home. 早上他们在家做作业。可知题干与原文不相符,故答案为F。
33.句意:他们下午玩游戏。根据In the afternoon, they helped mother do housework. 下午,他们帮妈妈做家务。可知题干与原文不相符,故答案为F。
34.句意:他们上周六晚餐吃饺子。根据In the evening, mother made dumplings for them. 晚上,妈妈给他们包饺子。可知题干与原文相符,故答案为T。
35.句意:孩子们很愿意帮忙,他们很快乐。根据In the afternoon, they helped mother do housework. 下午,他们帮妈妈做家务。What a happy family! 多么快乐的一家!可知题干与原文相符,故答案为T。
36.F 37.T 38.F 39.T 40.F
【导语】本文是彼得给朋友的一封信,讲述了上周日和家人去长城的事。
36.句意;他们上周日去了鸟巢。根据I went to the Great Wall last Sunday. 上周日我们去了长城。可知题干与原文不相符,故答案为F。
37.句意;他们步行去那里。根据We walked there happily. 我们开心地步行去那里。可知题干与原文相符,故答案为T。
38.句意;彼得的妈妈给他买了一个汉堡包。根据Mum bought a hot dog for me. 妈妈给我买了一个热狗。可知题干与原文不相符,故答案为F。
39.句意;彼得的父亲拍了很多照片。根据Dad took many pictures. 爸爸拍了很多照片。可知题干与原文相符,故答案为T。
40.句意;他们骑自行车回家。根据We came back by bus. 我们坐公共汽车回来。可知题干与原文不相符,故答案为F。
41.T 42.F 43.T 44.T 45.T
【导语】本文杰克讲述了昨天和朋友去动物园的事。
41.句意:今天是星期一。根据It was Sunday yesterday. 昨天是星期天。可知今天是星期一。题干与原文相符,故答案为T。
42.句意:杰克昨天去了公园。根据It was Sunday yesterday. I had a good time. I went to the zoo with my friends. 昨天是星期天。我玩得很开心。我和朋友去了动物园。可知题干与原文不相符,故答案为F。
43.句意:杰克12点吃了午饭。根据We sat under a big tree and had lunch at twelve o'clock. 我们坐在一棵大树下,12点吃了午饭。可知题干与原文相符,故答案为T。
44.句意:杰克和他的朋友在动物园里看到了很多动物。根据We saw many animals at the zoo. 我们在动物园里看到了很多动物。可知题干与原文相符,故答案为T。
45.句意:他们感到很累,但是很开心。根据We felt tired but happy. 我们感到很累,但是很开心。可知题干与原文相符,故答案为T。
46.F 47.F 48.T 49.F 50.T
【分析】本文主要介绍了汤姆,萨拉,奥利弗和怀特小姐周末去伦敦眼的事情。
46.句意:伦敦眼在中国。根据The London Eye is a big wheel in London.,可知伦敦眼在英国,故答案为F。
47.句意:他们乘火车去那。根据They took a bus to the London Eye.,可知他们乘公共汽车去那,故答案为F。
48.句意:孩子们非常兴奋。根据The children were very excited.,可知孩子们非常兴奋,故答案为T。
49.句意:—怀特小姐喜欢伦敦眼吗?—是的,她喜欢。根据Ms White didn't like it but the children liked it.,可知怀特小姐不喜欢伦敦眼,故答案为F。
50.句意:孩子们喜欢伦敦眼。根据Ms White didn't like it but the children liked it.,可知孩子们喜欢伦敦眼,故答案为T。
51.F 52.F 53.F 54.T 55.T
【分析】短文大意:主要讲蒂姆一家的周末活动。
51.句意:昨天是星期五。根据原文Yesterday was Saturday. 可知昨天是星期六,故该句是错误的,故答案为F。
52.句意:天气不好。根据原文It was fine. 可知天气很好,故该句是错误的,故答案为F。
53.句意:他们骑自行车去动物园。根据原文They went there by bus. 可知他们乘公共汽车去的动物园,故该句是错误的,故答案为F。
54.句意:蒂姆拍了很多可爱的熊猫和猴子的照片。根据原文Tim took a lot of photos of the lovely pandas and the monkeys. 可知蒂姆拍了很多可爱的熊猫和猴子的照片,故该句是正确的,故答案为T。
55.句意:蒂姆家有四口人。根据原文 There are four people in his family.可知他家有四口人,故该句是正确的,故答案为T。
56.T 57.F 58.F 59.F 60.T
【解析】1. 句意:他们开出去那里。根据We went there by car.可知此题正确。故答案为T。
2. 句意:Amy在那里拍了很多照片。根据I'm Andy… I took lots of photos there.可知此题错误。故答案为F。
3. 句意:玲玲在一棵树下唱歌。根据“Lingling sang songs on the grass.”可知此题错误。故答案为F。
4. 句意:Sam和大明打篮球。根据“Sam and Daming played football on the grass.”可知此题错误。故答案为F。
5. 根据短文最后一句话可知此题正确。故答案为T。
61.T 62.F 63.T 64.F 65.T
【解析】61.题干句意:今天是星期一。根据It was Sunday yesterday. 可知昨天是周日,那么今天就是周一,题干表述正确,故答案为T。
62.题干句意:萨姆昨天去了博物馆。根据I went to the zoo with my friends.可知是去了动物园,题干表述不正确,故答案为F。
63.题干句意:萨姆十二点吃午饭。根据We sat under a big tree and had lunch at twelve o'clock. 可知题干表述正确,故答案为T。
64.题干句意:萨姆和他的朋友们在河边吃饭。根据We sat under a big tree and had lunch at twelve o'clock. 可知在树下吃的,题干表述不正确,故答案为F。
65.题干句意:他们感到很累,但很高兴。根据We felt tired but happy.可知题干表述正确,故答案为T。
66.F 67.F 68.T 69.T
【分析】本文主要讲了旅行的几种方式。
66.题干句意:作者不喜欢坐飞机旅行,因为飞机很快。根据“But I don’t like it. Because in the plane, you can’t open the window. You can’t choose (选择) the food.”可知作者不喜欢坐飞机,是因为坐飞机不能开窗户,不能选择食物,题干与原文不符,故答案为F。
67.题干句意:开窗对火车不好。根据文章第二段,可知短文没有提开窗对火车不好,题干与原文不符,故答案为F。
68.题干句意:如果你想带很多东西去旅行,你可以乘汽车旅行。根据“You can carry many things with you in a car.”可知题干与原文相符,故答案为T。
69.题干句意:路上汽车太多对开车旅行是件坏事。根据“But sometimes there are too many cars on the road.”可知题干与原文相符,故答案为T。
70.F 71.T 72.F 73.F
【解析】70.该句意为Sandy上周日去了博物馆。短文中句子Last Sunday , Sandy went to the amusement park(游乐园) with her mother上周日Sandy和她的妈妈去了游乐园。题干与原文不相符,故答案为F。
71.该句意为Sandy在公园玩得很开心。短文中句子In the park, she played very happily. 在公园她玩得很开心。题干与原文相符,故答案为T。
72.该句意为Sandy的爸爸一整天都和她待在一起。短文中句子Last Sunday , Sandy went to the amusement park with her mother上周日Sandy和她的妈妈去了游乐园。题干与原文不相符,故答案为F。
73.该句意为医生没有量Sandy的温度。短文中句子The doctor took her temperature医生量了她的温度。题干与原文不相符,故答案为F。
74.F 75.F 76.T 77.T 78.F
【解析】74.句意:史蒂芬今年暑假参观了长城。由句子He visited Beijing last summer holiday.可知他去年暑假参观了长城,所以题干叙述错误,故答案为F。
75.句意:史蒂芬坐火车去北京。由句子He went there by plane.可知他坐飞机去北京,所以题干叙述错误,故答案为F。
76.句意:史蒂芬和麦克9点到北京。由句子They arrived at Badaling at 9 o'clock.可知他们9点到的,所以题干叙述正确,故答案为T。
77.句意:长城上很多人。由句子There were many people.可知长城上很多人,所以题干叙述正确,故答案为T。
78.句意:他们过的不好。由句子They had a good day.可知他们一天过的很开心,所以题干叙述错误,故答案为F。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)