九年级第一单元练习测试卷【选择题涂卡写在第四页】
班级:___________姓名:___________座位号:___________
一、语法选择
When I was in middle school, my classmate Teddy 1 reading English storybooks. He had a really cool way of reading. When 2 met new words while reading, he didn’t 3 in the dictionary or turn to the reading pen right away. I was really confused and asked him why.
He said, “ 4 I stop to turn to the dictionary, it will break the nice feeling of reading the story. Also, I’ll depend (依赖) 5 on the dictionary.”
I didn’t get it at that time. Later, we had an English test. When I was doing the reading part 6 , I got into big trouble. There were quite a few 7 I didn’t know in the paper, so I read slowly and lost a lot of time. But Teddy did a really 8 job!
After that, I understood something important. Learning English is like sailing on the sea. There will always 9 small problems, like little waves hitting your boat. But don’t let them stop you. Just keep 10 and you’ll get better and reach your goal.
1.A.love B.loved C.loves
2.A.he B.him C.his
3.A.look up them B.look them up C.look it up
4.A.If B.Before C.Because
5.A.to many B.too much C.much too
6.A.careful B.carefully C.care
7.A.word B.words C.words’
8.A.good B.better C.best
9.A.be B.is C.are
10.A.to go B.go C.going
二、完形填空
Since my mother moved to live with us in the city, she has been much heavier than before. As time went by, her 11 got worse. So I had to take her to see a doctor. My mother was told to lose 12 by doing exercise every day. She had no choice but to 13 what the doctor said. I told her that I would exercise with her every morning.
On the first morning, she got up very early 14 ran with me in our neighborhood. I tried to run 15 so that she could follow me. After running for some minutes, I told her the proper ways of exercise. She listened to me carefully. It made me 16 that she told me everything very patiently (耐心地) when I was a kid. On the second morning, I praised (称赞) her for keeping 17 with me.
But after two weeks, she wanted to 18 running because she thought two-week exercise didn’t work at all. To encourage her, I taught her how to use the facilities (设施) for exercise in our 19 . She began to exercise again.
With my help, it took her one month to 20 a good habit of daily exercise. “Thank you, my dear daughter. Exercise brings health and happiness to me. I will never worry about my health.” Her words touched my heart deeply. I felt happy to make a big difference to my mother’s life.
11.A.idea B.pupil C.health D.journey
12.A.prize B.treasure C.voice D.weight
13.A.research B.follow C.answer D.imagine
14.A.and B.but C.so D.or
15.A.quietly B.slowly C.carefully D.sadly
16.A.fear B.expect C.dream D.remember
17.A.playing B.running C.swimming D.dancing
18.A.give up B.talk about C.take up D.worry about
19.A.school B.hospital C.neighborhood D.cinema
20.A.bring B.understand C.develop D.train
三、阅读理解 A
The big day is coming! There will be a sale on Friday. Don’t wait! Choose some interesting books from our bookstore.
How I Taught My Grandmother to ReadIt’s about a young girl teaching her grandma how to read. Her experiences of teaching and training her grandmother changed her into a better person. Reading level: 15+years old Price: 140 yuan Publication (出版) time: April 8, 2004 Language: English
Mrs. Pepperpot StoriesLife is not very easy for Mrs. Pepperpot. She never knows what life will be like in the next moment. Reading level: 7—9 years old Price: 58 yuan Publication time: July 27, 2000 Language: English
Bruno Put Your Toys AwayBruno never listens to his parents and he always puts his toys everywhere. One day, Grandpa came into Bruno’s house. He accidentally fell down and got badly hurt. Reading level: 2—6 years old Price: 33 yuan Publication time: June 1, 2003 Language: English
Going to School (Usborne First Experiences)Every child will have the first experience of going to school. Kids can learn about all the possible real-life situations at school! Reading level: 3—4 years old Price: 45 yuan Publication time: December 15, 2004 Language: English
21.When did Bruno Put Your Toys Away come out
A.On July 27, 2000. B.On June 1, 2003. C.On April 8, 2004. D.On December 15, 2004.
22.How much is Mrs. Pepperpot Stories
A. 58. B. 140. C. 45. D. 33.
23. ________ may be the most difficult to understand.
A.Mrs. Pepperpot Stories B.Bruno Put Your Toys Away
C.How I Taught My Grandmother to Read D.Going to School (Usborne First Experiences)
24.From the passage, we know that ________.
A.the sale will be on Saturday B.the four books are all in English
C.Bruno fell down and got badly hurt D.Mrs. Pepperpot has an easy and magic life
25.Where can you find these interesting books
A.In a house. B.At school. C.In a storybook. D.In a bookstore.
B
Dear Dr. Jackson,
My parents are never happy with me. They are always criticizing (批评) my clothes, my hair and the music I listen to. They hate my friends’ looks and they keep complaining (抱怨) when I go with them. They don’t allow me to stay out as late as my friends do, so I can’t have any fun. My parents only seem to care about my school grades. Though I love them, sometimes I feel we live in different worlds. How can I make them understand me
Angel
Dear Angel,
Your problem is common to both teenagers and parents. Don’t worry, because it is normal.
Your parents have grown up at a different time and they have different experiences. So they think some things are strange, but you find the same things in common. For example, the music you like may sound like noise to them. Your parents love you, so they think they must protect you. Also, you don’t want to be different from other teenagers, so you feel that your parents restrict you.
I think you should talk about this problem with your parents. Try to explain to them what you want and make them know they can believe you. Sooner or later, they will find you are a responsible (有责任心的) person and they will give you more freedom.
Dr. Jackson
26.Why does Angel write to Dr. Jackson
A.Because her parents make her happy. B.Because her friends don’t like her parents.
C.Because her parents can’t understand her. D.Because her parents think she is good at school.
27.What can we know about Angle and her friends
A.They all can stay out late. B.Angel has less fun than her friends
C.Their parents only care about grades. D.Angel has more freedom than her friends.
28.What does the underlined word “restrict” mean
A.control B.free C.allow D.argue
29.What advice does Dr. Jackson give to Angel
A.Learn from her friends. B.Talk the problems with her parents.
C.Don’t tell her parents what she wants to do. D.Don’t care about her parents and do what she likes.
30.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Angel doesn’t love her parents at all. B.Angel’s father likes the music that Angel likes.
C.Dr. Jackson thinks Angel’s problem isn’t usual. D.Angel should show her parents that she is a responsible person.
C、配对阅读。左栏是对五个人的爱好或想参加的活动的描述,右栏是七个活动的简介,请为每个人选择一个活动,有两项是多余的。并将答题卡上对应的选项涂黑。
31 Tony enjoys climbing mountains very much. But he doesn’t want to risk his life. 32 Tom wants to be an animal doctor in the future. He is free on weekends. 33 Mary is a scientist. She is interested in doing some research about deserts. 34 Mr. Smith is a fan of Chinese history. He wants to find out why the ancient emperors built the Great Wall. 35 Mark loves animals. He is worried about the endangered animals and really wants to do something for them. A.Join “Saving Club”! Do you like animals Would you like to do something to save the endangered animals Come and join us! B.Climb Qomolangma! Come and join us. But you should get yourself well prepared because it is very dangerous. C. Welcome to a history talk! Mr. Green is going to give a talk about Chinese history, including the history of the Great Wall. D.Welcome to Wuyan Mountain! It is a relaxing trip to climb Wuyan Mountain. You can enjoy the beautiful sights and breathe the fresh air without any risk. E. Join a volunteer group! We need some volunteers to help work at the animal hospital on weekends. You will learn a lot about animals. F. Welcome to the Sahara Desert! We are doing some research about the Sahara Desert. We need some scientists. G. Know more about the ocean! Dr. Jefferson is going to give a talk about the ocean for high school students this Sunday at the City Library.
四、选词填空:请阅读下面语篇,根据其内容,用方框中所给词的正确形式填空,使其通顺、连贯,并将答案写在答题卡相应的位置上。方框中有两个词为多余项。
I true they while whatever communicate so with chore proper understand independence
In the past, I hardly ever talked with my parents. In fact, I had difficulty 36 with them. That was because they used to be too strict with me, always asking me to do a lot of things like taking art lessons, doing 37 , and doing many after-school exercises. This made me tired. As a result, I often argued with them and we did not get along 38 each other.
I didn't like staying with my parents at home. Therefore, I spent more time outside with my friends who shared 39 interests. One day, 40 taking a walk with a friend, he advised that I should talk with my parents 41 . I decided to follow his advice. At first, it didn't work, but as I talked more with my parents, I 42 that they truly wanted to connect with me. They just wished to help me become 43 and successful.
Now the 44 is that our relationship has improved greatly. I enjoy being with my parents, and we can share 45 we want to with each other. I have learned that good communication is the key to a happy family. To build strong and loving relationships, we must learn to understand and support each other.
36.______________ 37._______________ 38.________________ 39._______________ 40.______________
41.______________ 42._______________ 43.________________ 44._______________ 45.______________
五、读写综合:请阅读下面短文,根据所提供的信息回答5个问题。要求所写答案语法正确、语义完整切题,并将答案写在答题卡对应题目的答题位置上。
70-year-old Tan Xiangying is a grandma of two kids in Xituo Town, Chongqing. Every week, she goes to the primary school there to join a reading salon (沙龙). The reading salon is about family education. At first, Tan thought education was a teacher’s job and that parents or grandparents just needed to meet children’s basic needs (基本需求). However, after taking a few classes in the salon, Tan learned that her ideas about education were not right. Now she knows a small move of family members has a big influence (影响) on kids. She asked over 10 people of her age to join the salon. Also, she’s happy that she has a wonderful school life. She never thought about that before. Cui Xiaolan is the first teacher to give classes in the reading salon. In 2015, Cui found that many children’s parents worked away from home and that these children lived with their grandparents. Most of the grandparents knew little about how to work well with the children. That was not good. So she came up with the idea of the reading salon. In seven years, the number of people in the reading salon has grown from 10 to more than 500. Many other schools also have their reading salons for parents and grandparents. Cui is happy about that. She said, “It’s important that the school and the family work together. I hope every child can grow in a healthy environment.”
46.Where does Tan Xiangying go to join a reading salon
47.What was Tan Xiangying’s opinion of education at first
48.How does Tan Xiangying feel about having a school life
49.When did Cui Xiaolan come up with the idea of the reading salon
50.How many members are there in the reading salon
《2025年8月15日初中英语作业》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 B A B A B B B A A C
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 C D B A B D B A C C
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 B A C B D C B A B D
1.B 2.A 3.B 4.A 5.B 6.B 7.B 8.A 9.A 10.C
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者中学时的同学Teddy如何阅读英语故事书,以及他的方法对作者的影响。
1.句意:中学时,我的同学Teddy喜欢读英文故事书。
love喜爱,动词原形;loved喜爱,过去式;loves喜爱,三单形式。根据时间状语“When I was in middle school”可知,时态为一般过去时,动词需用过去式。故选B。
2.句意:当他在阅读中遇到生词时,他不会立刻查字典或使用点读笔。
he他,主格,作主语;him他,宾格,作宾语;his他的,所有格,表示所属。空格处需填主语,指代Teddy,用主格代词“he”,故选A。
3.句意:当他在阅读中遇到生词时,他不会立刻查字典或使用点读笔。
look up them错误表达;look them up寻找它们;look it up寻找它。“look up”为“动词+副词”结构,代词宾语需放在中间,“new words”为复数,用“them”,故选B。
4.句意:他说:“如果我停下来查字典,就会打断阅读故事的愉悦感。”
If如果,表条件;Before在……之前;Because因为。此处为条件句,表示假设,用“If”引导,故选A。
5.句意:而且,我会过度依赖字典。
too many太多,修饰可数名词复数;too much过多,修饰不可数名词或动词;much too非常,修饰形容词或副词;此处“too much”修饰动词“depend”,表示“过度”,故选B。
6.句意:当我仔细做阅读题时,遇到了大麻烦。
careful认真的,形容词;carefully认真地,副词;care关心,动词。副词“carefully”修饰动词短语“doing the reading”,故选B。
7.句意:试卷中有许多我不认识的单词,导致我读得很慢,浪费了很多时间。
word单词,单数形式;words单词,复数形式;words’单词的,所有格形式。“quite a few”后接复数名词“words”表示“很多单词”,故选B。
8.句意:但泰迪却做得非常出色!
good好的,原级;better更好,比较级;best最好,最高级。形容词“good”修饰名词“job”,表示“出色的”,故选A。
9.句意:总会有小问题,就像波浪拍打你的船。
be是,原形;is是,主语为第三人称单数;are是,主语为第三人称复数或其他。“There will be”固定搭配中“be”保持原形,故选A。
10.句意:只要坚持前进,你就会进步并达成目标。
to go去,不定式;go去,原形;going去,动名词或现在分词。根据固定搭配“keep doing sth.”可知,此处应选going,故选C。
11.C 12.D 13.B 14.A 15.B 16.D 17.B 18.A 19.C 20.C
【导语】本文讲述了作者帮助母亲通过锻炼改善健康的故事。
11.句意:随着时间的推移,她的健康状况越来越差。
idea想法;pupil学生;health健康;journey旅程。根据“she has been much heavier than before”及“So I had to take her to see a doctor.”可知,作者的母亲体重比之前更重了,作者不得不带她去看医生,则她应是出现了“健康”问题。故选C。
12.句意:我妈妈被告知要通过每天锻炼来减肥。
prize奖品;treasure财富;voice声音;weight体重。根据“she has been much heavier than before”及“…by doing exercise every day”可知,作者的母亲比之前胖了许多,医生建议她需要通过锻炼来“减肥”,“lose weight”表示“减肥”。故选D。
13.句意:她别无选择,只能听从医生的话。
research研究;follow遵循,听从;answer回答;imagine想象。根据“So I had to take her to see a doctor. My mother was told to lose…by doing exercise every day”及下文讲述作者母亲通过锻炼改善健康可知,作者的母亲应是“听从”了医生的话。故选B。
14.句意:第一天早上,她起得很早,和我一起在社区里跑。
and和;but但是;so所以;or或者。根据“she got up very early…ran with me in our neighborhood”及语境可知,前后句为顺承关系,应用连词and与之搭配。故选A。
15.句意:我试着慢慢地跑,以便她能跟上我。
quietly安静地;slowly缓慢地;carefully小心地;sadly悲伤地。根据“…so that she could follow me”及常识可知,作者“放慢”速度以便母亲可以跟上。故选B。
16.句意:这让我想起,当我还是一个孩子的时候,她非常耐心地告诉我每一件事。
fear害怕;expect期待;dream梦想;remember想起。根据“…that she told me everything very patiently when I was a kid”及语境可知,此处在描述作者的回忆,应是“想起”了童年时的一些事情。故选D。
17.句意:第二天早上,我称赞她一直和我一起跑步。
playing玩耍;running跑步;swimming游泳;dancing跳舞。根据上文“…ran with me in our neighborhood. I tried to run…”可知,此处指作者称赞母亲坚持和他一起“跑步”。故选B。
18.句意:但两周后,她想放弃跑步,因为她认为两周的锻炼根本不起作用。
give up放弃;talk about谈论;take up开始从事;worry about担心。根据转折句“But…”及“because she thought two-week exercise didn’t work at all”可知,作者的母亲认为跑步没有效果,她应是想“放弃”跑步。故选A。
19.句意:为了鼓励她,我教她如何使用我们小区的设施锻炼。
school学校;hospital医院;neighborhood社区;cinema电影院。根据上文“she got up very early…ran with me in our neighborhood.”及语境可知,此处指作者带母亲在“社区”使用锻炼设施。故选C。
20.句意:在我的帮助下,她花了一个月的时间养成了每天锻炼的好习惯。
bring带来;understand理解;develop养成;train训练。根据下文母亲对作者的感谢及“Exercise brings health and happiness to me”可知,此处应指在作者的帮助下,作者的母亲“养成”了好习惯,“develop a habit”意为“养成习惯”。故选C。
21.B 22.A 23.C 24.B 25.D
【导语】本文是一个书店的促销广告,广告中介绍了几本书的价格,内容等信息。
21.细节理解题。根据第三个表格中的“Publication time: June 1, 2003”可知,这本书于2003年6月1日出版。故选B。
22.细节理解题。根据第二个表格中的“ Price: 58 yuan”可知,这本书58元。故选A。
23.细节理解题。根据第一个表格中的“Reading level: 15+years old”可知,How I Taught My Grandmother to Read这本书最难理解。故选C。
24.细节理解题。根据四个表格中的“Language: English”可知,这四本书都是英文书籍。故选B。
25.推理判断题。根据“The big day is coming! There will be a sale on Friday. Don’t wait! Choose some interesting books from our bookstore.”可知,文章中提到了“从我们书店挑选一些有趣的书”,因此我们可以在书店看到这些书。故选D。
26.C 27.B 28.A 29.B 30.D
【导语】
本文是一篇应用文,包括两封信。第一封信是Angel写给Dr. Jackson的求助信,讲述了她与父母之间的矛盾和无法被理解的问题。第二封信是Dr. Jackson给Angel的回信,提供了理解和沟通的建议。
26.细节理解题。根据Angel的信中“How can I make them understand me ”可知,Angel写信给Dr. Jackson是因为她的父母无法理解她。故选C。
27.细节理解题。根据Angel的信中“They don’t allow me to stay out as late as my friends do, so I can’t have any fun.”可知,Angel的朋友们可以比她更晚回家,而她不能,因此她觉得自己的乐趣比朋友们少。故选B。
28.词句猜测题。根据Dr. Jackson的回信中“Also, you don’t want to be different from other teenagers, so you feel that your parents restrict you.”以及上下文Angel与父母之间的矛盾,可以推断“restrict”意为“控制”。故选A。
29.细节理解题。根据Dr. Jackson的回信中“I think you should talk about this problem with your parents.”可知,Dr. Jackson给Angel的建议是与父母谈论这个问题。故选B。
30.推理判断题。根据Dr. Jackson的回信中“Sooner or later, they will find you are a responsible (有责任心的) person and they will give you more freedom.”可知,Dr. Jackson认为Angel应该向父母展示她是一个有责任心的人,这样父母会给她更多的自由。这与选项D“Angel should show her parents that she is a responsible person.”相符。故选D。
1.D 2.E 3.F 4.C 5.A
【导语】本文介绍了五个人的爱好或想参加的活动以及七个活动。
1.根据“Tony enjoys climbing mountains very much. But he doesn’t want to risk his life.”可知托尼非常喜欢爬山,但他不想冒生命危险,选项D“欢迎来到武夷山!攀登武夷山是一次轻松的旅行。你可以毫无风险地欣赏美丽的风景,呼吸新鲜空气”符合。故选D。
2.根据“Tom wants to be an animal doctor in the future. He is free on weekends.”可知汤姆将来想当兽医,他周末有空,选项E“加入志愿者小组!我们需要一些志愿者在周末帮助动物医院工作。你会学到很多关于动物的知识”符合。故选E。
3.根据“Mary is a scientist. She is interested in doing some research about deserts.”可知玛丽是一位科学家,她有兴趣做一些关于沙漠的研究,选项F“欢迎来到撒哈拉沙漠!我们正在对撒哈拉沙漠进行一些研究。我们需要一些科学家”符合。故选F。
4.根据“Mr. Smith is a fan of Chinese history. He wants to find out why the ancient emperors built the Great Wall.”可知史密斯先生是中国历史的爱好者,他想知道古代皇帝为什么修建长城,选项C“欢迎参加历史讲座!格林先生要讲中国历史,包括长城的历史”符合。故选C。
5.根据“Mark loves animals. He is worried about the endangered animals and really wants to do something for them.”可知马克喜欢动物,他很担心濒危动物,真的想为它们做点什么,选项A“加入‘拯救俱乐部’!你喜欢动物吗?你想做点什么来拯救濒危动物吗?快来加入我们吧”符合。故选A。
31.communicating 32.chores 33.with 34.my 35.while 36.properly 37.understood 38.independent 39.truth 40.whatever
【导语】本文讲述了作者过去与父母沟通困难常争吵,后经朋友建议多交流,理解父母用心,最终关系改善,认识到沟通对家庭幸福的重要性。
31.句意:事实上,我和他们沟通有困难。根据前文“I hardly ever talked with my parents”可知,此处指交流有困难,备选词communicate符合语境, “have difficulty doing something”是固定搭配,意为“做某事有困难”,因此填动名词形式。故填communicating。
32.句意:那是因为他们过去对我太严格了,总是要求我做很多事情,比如上美术课,做家务,做很多课后练习。此处与“taking art lessons”;“doing many after-school exercises”并列,需填名词,备选词chore“杂务”符合语境,用复数形式。故填chores。
33.句意:结果,我经常和他们争吵,我们相处得不好。固定搭配“get along with sb”表示“与某人相处”,备选词with符合语境。故填with。
34.句意:因此,我花了更多的时间和我的朋友分享我的兴趣。此处需形容词性物主代词修饰“interests”,指的分享自己的兴趣,备选词I的形容词性物主代词为my“我的”。故填my。
35.句意:有一天,当我和一个朋友散步时,他建议我应该和父母好好谈谈。此处需连词引导时间状语从句,备选词while“当……时”符合语境。故填while。
36.句意:有一天,当我和一个朋友散步时,他建议我应该和父母好好谈谈。此处需副词修饰动词“talk”,备选词proper的副词形式为properly“适当地”。故填properly。
37.句意:起初,这行不通,但随着我和父母交谈的增多,我明白他们真的想和我建立联系。此处需动词作谓语,结合上下文时态,备选词understand的过去式为understood。故填understood。
38.句意:他们只是希望帮助我变得独立和成功。此处与“successful”并列,需形容词,备选词independence的形容词为independent“独立的”。故填independent。
39.句意:现在的事实是我们的关系大大改善了。此处需名词作主语,备选词true的名词为truth“事实”。故填truth。
40.句意:我喜欢和父母在一起,我们可以彼此分享任何我们想分享的东西。此处引导宾语从句,需连接代词,备选词whatever“无论什么”符合语境。故填whatever。
41.
She goes to the primary school there to join a reading salon. 42.She thought education was a teacher’s job and that parents or grandparents just needed to meet children’s basic needs. 43.She feels happy about that./Happy. 44.She came up with the idea of the reading salon in 2015./In 2015. 45.There are more than 500 (members/people)./More than 500 (members/people).
【导语】本文主要介绍了70岁的谭湘英每周前往重庆西沱镇一所小学参加家庭教育主题阅读沙龙的经历。
41.根据“she goes to the primary school there to join a reading salon”可知她去那里的小学参加读书沙龙。故填She goes to the primary school there to join a reading salon.
42.根据“At first, Tan thought education was a teacher’s job and that parents or grandparents just needed to meet children’s basic needs”可知最初她认为教育是老师的责任,父母或祖父母只需满足孩子基本需求,故填She thought education was a teacher’s job and that parents or grandparents just needed to meet children’s basic needs.
43.根据“she’s happy that she has a wonderful school life.”可知她很开心拥有美好的校园生活,故填She feels happy about that./Happy.
44.根据“In 2015...So she came up with the idea of the reading salon.”可知崔小兰于2015年提出阅读沙龙的想法,故填She came up with the idea of the reading salon in 2015./In 2015.
45.根据“the number of people in the reading salon has grown from 10 to more than 500”可知目前沙龙成员已超过500人,故填There are more than 500 (members/people)./More than 500 (members/people).