Unit2 I think that mooncakes are delicious!
Section B (2a-2e)
一、翻译
1.有需要的
2.关心;在意
3.真谛
4.查明;弄清
5.使某人回想起某事
6.许诺(某人)做某事
7.因(做)某事而惩罚某人
二、单词拼写
8.I often go out of my house to enjoy the (warm) of the sun.
9.Lei Feng has been (die) for many years, but his spirit still lives on.
10.—Why were you late for class this morning
—On my way to school, I happened to see an old man l on the ground and helped him to hospital.
11.All my family (wake) up at 8 o’clock this morning.
三、完成句子
12.他们还未决定何时给获胜者们颁发奖牌。
They have not decided when the medals.
13.他决定改变他的生活,许诺成为一个更好的人。
He decides his life and a better person.
14.你妈妈对元宵节有什么看法?
your mother the Festival
15.母鸡下蛋,孕育生命,所以鸡蛋是新生命的象征。
Hens eggs, life, so an egg is new life.
四、单项选择
16.On my ninth birthday, my aunt gave me a nice dress as a(n) ________.
A.prize B.change C.event D.present
17.________ me, I’ll show you the way.
A.Follow B.Forget C.Leave D.Punish
18.For the first time, I was brave enough to ________ my opinion directly.
A.express B.admire C.steal D.treat
19.Our teachers and parents always warn us ________ in the river. It’s too dangerous.
A.to not swim B.not to swim C.swimming D.not swimming
20.Schools should ________ students to form good working habits through labor(劳动) education.
A.force B.encourage C.warn D.promise
五、阅读理解
Nian is a Chinese mythological(神话的)beast(兽)that lives at the bottom of the sea. On the evening before the New Year, Nian comes out from the water. According to Chinese New Year stories, villagers were afraid of Nian because it ate animals and humans. When Nian came out, villagers would run to the mountains and find a safe place. They would hide in the place in order to protect themselves from being eaten by Nian.
One New Year’s Eve, a beggar came to the village to look for some food. He also wanted to find a place to live in. The beggar promised to provide protection from Nian in return. An old woman accepted his offer. She invited him to her house and gave him some food. The beggar started decorating the homes in the village, placing red Chinese New Year ornaments(装饰品)on doors. He also prepared some firecrackers(鞭炮).
At midnight, Nian came to the village. It immediately stopped as soon as it saw the red paper. All of a sudden, the firecrackers started exploding(爆炸)and Nian ran away in fear. The old beggar came out, wearing red Chinese New Year clothes. He laughed when Nian ran away.
The villagers returned the next morning. They were surprised that none of their homes were destroyed. From then on, before New Year’s Eve, people started decorating their homes with red ornaments and lighting firecarckers at midnight.
根据短文内容判断正(T)误(F)。
21.Villagers were afraid of Nian because it ate animals and humans.
22.When Nian came out, villagers would stay in their houses and never go out.
23.An old man invited the beggar to his house and gave him some food.
24.The beggar used some red ornaments and firecrackers to drive Nian away.
25.The passage is about how people usually celebrate Chinese New Year.
六、补全对话
根据对话内容,在空白处填上合适的单词、短语或句子补全对话。
A: Hi, Lin Feng. 26
B: I like the Spring Festival best.
A: 27
B: It is a time to relax. We can spend time with our families.
A: 28
B: We often have a big dinner and visit our friends and relatives.
A: Do your parents give money to you
B: 29 . My parents usually give me much lucky money. What about you
A: About me 30 . But they often buy new clothes for me, and we also visit relatives and have dinner with them.
B: Yes. I think the Spring Festival is the most important of the year.
参考答案
题号 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
答案 D A A B B T F F T F
1.in need 2.care about 3.true spirit 4.find out 5.remind sb. of sth. 6.promise (sb.) to do sth. 7.punish sb. for (doing) sth.
【解析】1.有需要的“in need”。故填in need。
2.关心;在意“care about”。故填care about。
3.真谛“true spirit”。故填true spirit。
4.查明;弄清“find out”。故填find out。
5.使某人回想起某事“remind sb. of sth.”。故填remind sb. of sth.。
6.许诺(某人)做某事“promise (sb.) to do sth.”。故填promise (sb.) to do sth.。
7.因(做)某事而惩罚某人“punish sb. for (doing) sth.”。故填punish sb. for (doing) sth.。
8.warmth
【详解】句意:我经常走出家门去享受阳光的温暖。根据成分分析可知,此空应填形容词warm对应的名词形式warmth作动词enjoy的宾语。故填warmth。
9.dead
【详解】句意:雷锋已经去世很多年了,但是他的精神永存。die“死亡”,动词,分析句子可知,空格处是形容词,die的形容词形式是dead“死去的”,故填dead。
10.(l)ying
【详解】句意:——你今天早上为什么上课迟到了?——在我上学的路上,我碰巧看到一位老人躺在地上,并帮助他去了医院。根据“on the ground”可知是躺在路上,用lie表示“躺”,再由“I happened to see ...”可推出是看到老人正躺在地上,see sb. doing sth.看见某人正在做某事,lie的现在分词形式为lying。故填(l)ying。
11.woke
【详解】句意:我的所有家人今天早上8点醒来。根据“this morning”可知,时间状语是“今天早上”,时态是一般过去时。故填woke。
12.to present the winners with
【详解】颁发: present,此处是“疑问词+不定式”的结构,即to present。获胜者:winner,此处用其复数表示泛指,名词前放定冠词the表特指。with“用”。故填to present the winners with。
13. to change promises to be/become
【详解】根据中英文对照可知,本题考查短语decide to do sth.“决定做某事”;promise to do sth.“许诺做某事”。“改变”的英文表达是change,动词;“成为”的英文表达是be或become,动词;根据“decides”可知,时态是一般现在时,因此第三空填promise的第三人称单数修饰promises;动词不定式符号to后接动词原形,因此第二空填change,第五空填be或become。故填to;change;promises;to;be/become。
14. What does think of Lantern
【详解】根据句意可知,你觉得……怎么样:what do you think of...,结合此处的主语是第三人称单数可知,助动词应用does;元宵节:the Lantern Festival。故填What;does;think;of;Lantern。
15. lay giving birth to a symbol of
【详解】lay eggs“下蛋”,give birth to life“孕育生命”,a symbol of“……的象征”。根据“is”可知句子采用一般现在时,主语为Hens,谓语动词lay用原形,因此give birth to应用非谓语结构,与主语Hens存在主动关系,此处应用现在分词作伴随状语。故填lay;giving;birth;to;a;symbol;of。
16.D
【详解】句意:在我九岁生日那天,我阿姨给了我一件漂亮的裙子作为礼物。
考查名词辨析。prize奖品;change改变;event事件;present礼物。根据“On my ninth birthday, my aunt gave me a nice dress as a(n) ...”可推出生日那天给我漂亮裙子,是礼物。故选D。
17.A
【详解】句意:跟着我,我来给你带路。
考查动词辨析。follow跟随;forget忘记;leave离开;punish惩罚。根据“me, I’ll show you the way”可知,给对方带路,要跟着自己走,故选A。
18.A
【详解】句意:我第一次勇敢地直接表达了自己的观点。
考查动词辨析。express表达;admire钦佩;羡慕;steal偷窃;treat对待;治疗 。根据“my opinion”可知,这里是说表达观点,用express符合“表达自己的观点”这一语境,所以选express。故选A。
19.B
【详解】句意:我们的老师和父母总是警告我们不要在河里游泳。太危险了。
考查非谓语动词。warn sb. (not) to do sth.“警告某人(不)要做某事”。根据“It’s too dangerous.”可知,此处表示警告孩子们不要去河里游泳。故选B。
20.B
【详解】句意:学校应当鼓励学生通过劳动教育形成良好的工作习惯。
考查动词辨析。force强迫;encourage鼓励;warn警告;promise许诺。根据“Schools should...students to form good working habits through labor(劳动) education.”可知,是鼓励学生通过劳动教育形成良好的工作习惯。故选B。
21.T 22.F 23.F 24.T 25.F
【分析】春节是中国最重要的节日之一,春节有很多习俗,例如在新年到来之前,人们都会装饰自己的房子、穿红色的衣服、放鞭炮等。短文给我们介绍了这些习俗的由来。
21.根据第一段中的“According to Chinese New Year stories, villagers were afraid of Nian because it ate animals and humans.”可知,村民害怕年兽,因为它吃动物和人,本题符合文意,故答案为T。
22.根据第一段中的“When Nian came out, villagers would run to the mountains and find a safe place.”可知,年兽出来的时候,村民会跑到山上找一个安全的地方躲起来。本题句意为“年兽出来的时候,村民会待在家里,绝不出去”,与原文叙述相反,故答案为F。
23.根据第二段中的“An old woman accepted his offer. She invited him to her house and gave him some food.”可知,一位老妇人邀请乞丐去了她的家,给了他一些食物。本题提到的“An old man”和原文不符,故答案为F。
24.根据第二段中的“The beggar started decorating the homes in the village, placing red Chinese New Year ornaments(装饰品)on doors. He also prepared some firecrackers(鞭炮).”以及第三段的描述可知,那个乞丐用红色的装饰品和鞭炮把年兽吓跑了,本题符合文意,故答案为T。
25.根据文意可知,本文讲的是“年兽”的故事,并不是“人们通常怎样庆祝中国新年”,因此这句话与文意部分,故答案为F。
26.What festival do you like best 27.Why do you like it 28.What do you often do during the Spring Festival 29.Yes, they do 30.I don’t often get lucky money from my parents/My parents don’t often give me lucky money
【导语】本文为A和林峰的一篇对话,他们主要谈论了林峰最喜欢的节日、原因以及节日活动。
26.根据“I like the Spring Festival best.”以及句尾符号可知,此句应为特殊疑问句,询问对方最喜欢什么节日。故填What festival do you like best。
27.根据“It is a time to relax. We can spend time with our families.”以及句尾符号可知,此句应为特殊疑问句,询问对方喜欢的原因。故填Why do you like it。
28.根据“We often have a big dinner and visit our friends and relatives.”以及句尾符号可知,此句应为特殊疑问句,询问对方在春节期间经常做什么。故填What do you often do during the Spring Festival。
29.根据“Do your parents give money to you ”以及“My parents usually give me much lucky money.”可知,此处应对上述一般疑问句进行肯定回答。故填Yes, they do。
30.根据“What about you ”以及“But they often buy new clothes for me, and we also visit relatives and have dinner with them.”可知,此处应表示“我”父母不给压岁钱或收不到父母的压岁钱。故填I don’t often get lucky money from my parents/My parents don’t often give me lucky money。