/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级全册英语单元复习考点培优人教新目标Unit 4 l used to be afraid of the dark
专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
March 5 is Memorial Day of Learning from Lei Feng. It started over sixty years ago. Lei Feng was not widely known until after his death. In 1963, Lei Feng's Diary was first shown to the public. The book was full of descriptions of Lei's admiration for Chairman Mao and his good deeds. 1 On this day communities (社区) and schools hold different kinds of events. 2
Gu Dianming, a former manager of a gas company, has saluted (致敬) the spirit of Lei Feng for over 20 years. 3
In 1997, Gu started an activity named Salute the Spirit of Lei Feng Day by Day, and organized his family members and employees (员工) to help repair more than 150, 000stoves in Zhengzhou. Gu said his biggest dream was to own a Lei Feng base. 4 Gu built the Lei Feng Field to plant pumpkins, cucumbers and other seasonal vegetables. He served the freshly grown vegetables to nearby nursing homes, kindergartens and primary schools.
A.He set up his own business in Zhengzhou.
B.He volunteered to help others as much as he could in Zhengzhou.
C.People go to clean up parks, schools and other community locations.
D.He hoped that more and more people could join him to realize his dream.
E.From then on, March 5 has become Memorial Day of Learning from Lei Feng.
Zhang Jiacheng lost the lower half of his right arm in an accident at the age of 5. Life used to be really hard for him.
Now, the 14-year-old boy from Yunfu city, Guangdong, has gone popular for his basketball skills in a video on Sina Weibo. “I want to be a popular basketball player, playing more games and letting more people know me,” Zhang says.
In the video, Zhang plays with one hand against his match, who is taller and stronger, and makes a shoot, driving the fans crazy. His videos have been watched about 32 million times. Some Weibo users found his story inspiring, commenting (评论) that “God knows what he has been through”. Below the video, CBA’s famous player, Yi Jianlian, commented that “The heart is always the strongest part of the body.”
At 12, Zhang Jiacheng began playing basketball. The sport became his excitement and dream. But in the beginning, he found even the simplest moves difficult. “Things that make you a better person mean you may feel uncomfortable on the way,” Zhang wrote in his latest Douyin video. “The sport makes me happy and confident. When I touch the ball, I cannot take my hand off.”
Zhang is strong-minded and hard-working. “You make me proud,” his father said. Just like what he wrote in one of his Douyin videos, “Give it a try, or give it up.” He choose to keep trying.
5.Zhang lost his arm when he was ________ years old.
A.5 B.12 C.14 D.18
6.Zhang is popular because ________.
A.his basketball skills are shown in a video on Sina Weibo
B.he wants to be a famous basketball player in CBA
C.he says he wants to play more games and know more people
D.he saves his own life without others’ help
7.What does the underlined word “match” mean in Paragraph 3
A.Race. B.Student. C.Competitor. D.Company.
8.Which of the following statements is NOT true
A.Zhang comes from Yunfu city in Guangdong.
B.Yi Jianlian commented below Zhang’s Video.
C.The simplest moves were hard for Zhang now.
D.Zhang has a strong will and works really hard.
9.Which can be the best title for this passage
A.A Little Boy Lost His Right Arm B.14-Year-Old Boy Joins CBA Team
C.Playing Basketball with Only an Arm D.Disabled Boy Shines with Basketball Skills
“He could have lived on his good looks, but instead he chose to live on talent and hard work.” This is how Internet users hailed (称赞) Chinese swimmer Ning Zetao.
On Aug. 6, the 22-year-old won the 100-meter freestyle at the 2015 FINA Swimming World Championships in Russia. He was the first Asian to ever achieve this.
Overnight the 191-cm-tall, handsome young man became the nation’s hero.
Ning didn’t let the sudden fame get to his head. He said he only saw “a slight change” in his life after winning.
Ning’s life is full of changes and challenges. But he welcomes them and is never afraid of them.
The first big change in Ning’s life came in 2009. At the time, he specialized (专攻) in breaststroke (蛙泳) and was successful. But a pain in his knee started to bother him. He suffered (遭受痛苦) every time he practiced his kicks. When he was 16, the knee pain got worse, and he had to stop swimming the breaststroke. Then he switched (转换) to sprint freestyle swimming.
Ning didn’t let the change bring him down. Instead, he took advantage of it and became one of the best freestyle swimmers. Last year, he won four gold medals in freestyle races at the Incheon Asian Games in South Korea.
What is the next change Ning would like to see in his life
He said he wanted to improve on his English. He thinks English will help him communicate with foreign coaches and compete in the world games in the future.
10.According to Internet users, Ning is ________.
A.handsome B.talented C.hard-working D.all of the above
11.What does the underlined word “slight” mean
A.Small. B.Big. C.Awful. D.Hard.
12.Why did Ning stop swimming the breaststroke
A.Because he had no chance to win. B.Because he was too old.
C.Because his coach wanted him to change. D.Because he had a pain in his knee.
13.What can we learn from the passage
A.Ning was the first Chinese to win the champion of the 100-meter freestyle.
B.The sudden fame went into Ning’s head.
C.Ning doesn’t like changes or challenges.
D.Ning won four silver medals in freestyle races at the Incheon Asian.
14.What’s the best title for this passage
A.Ning Changes A Lot B.Ning Never Gives Up
C.Ning Is Good-Looking D.Ning Became Famous
Mr. White is sixty years old. He always complains about how fast things have changed, and often says that life used to be better than nowadays.
Now cities are full of cars. Some families even have two or more cars, so parking is becoming a big problem. The traffic in some cities is getting worse and worse, too. Car drivers drive so fast that there are more traffic accidents.
More and more people are always looking at their mobile phones with their heads down. Mr. White often sees people in the restaurant eating face to face while looking at their own mobile phones. He thinks it is strange that they don't talk to the ones who sit opposite them during the meal. Some of them even have fun chatting with others on the phone.
Most families own computers now. A study found that children use the Internet more and more. The number of children using the Internet has grown by three times in the past three years.
Mr. White's grandson is a middle school student. He often stays up late playing computer games on the Internet. He falls asleep in the early hours in the morning and spends less time doing homework. His teacher told Mr. White that he failed another test. Mr. White got very angry with him.
Mr. White thinks that life used to be simple and happy, but now it has changed a lot.
15.What does Mr. White think of the life now
A.He thinks the life now is very good.
B.He thinks the life now is worse than it used to be.
C.He thinks the life now is better than it used to be.
D.He thinks the life now is the same as it used to be.
16.What changes have taken place according to the passage
①Most families own computers. ②The traffic is getting worse and worse.
③Some families have two or more cars. ④There is more room for parking.
A.①②④ B.②③④ C.①②③ D.①③④
17.From the passage, we can infer (推测) that ________.
A.Mr. White's grandson is not interested in the Internet
B.Mr. White is a worker
C.Mr. White is worried about his grandson
D.Mr. White's grandson is a computer engineer
In my early childhood, I was often surprised when I saw my father making a small number of money with difficulty. Being a child, I was unable to understand him. When I was older, my father started doing a part -time job at home. He used to bring some work back and work till late night.
I can’t forget he played with me when I was 3-4 years old. He taught me how to read when I was at the age of 5. He took care of me all night when I was sick. Whenever I felt down, he would cheer me up. He also cared about my lessons and often helped me get ready for examinations. Later he sent me to New Delhi for the best education. Whenever I needed money, he never refused. He always managed money for my studies.
Two years ago, I got a job at a hospital in New Delhi. When I helped my first patient, I got a strong feeling of satisfaction. When I got my first salary (薪水) which was about ten times more than my pocket money, I spent it all on myself.
When I returned home one fine morning, I heard my father communicating with one neighbor. He was telling him my success in the job very proudly. He also told him that I had a higher salary than him at the end of his work. A dream—his son should become better than himself—came true.
I was unable to move on my feet. Past 23 years flashed into my mind in a moment. I knew my father loved me very much. I could understand the meaning of my father’s aspirations (愿望). I could understand the decisions my father made in the past. The financial (财务的) difficulty he was facing was decided by his goal—making his child more successful than himself.
If today I am successful, this is because of my father.
18.From the first paragraph, we know the writer’s father is ________.
A.humorous B.hard -working
C.serious D.outgoing
19.When the writer was young, his father ________.
A.managed money for his studies
B.cheered him up all night
C.hardly bought anything for him
D.only cared about his examinations
20.The right order of the story is ________.
a. My father sent me to get the best education.
b. My father thought his dream came true.
d. I could understand the meaning of my father’s aspirations.
e. I got a higher salary than my father.
A.b d c e a B.d a c e b
C.c a e b d D.c a d b e
21.The best title for this passage may be ________.
A.A successful child B.An unforgettable moment
C.A difficult time D.A father’s love
I am a middle school student. My name is Wang Jing. My grandfather is 70 years old. He often says life has changed a lot. It becomes better and better. I ask him what life was like when he was a child. The following is what he says.
When he was a child, he used to feel hungry. There didn’t use to be enough food for him to eat. He has two brothers and two sisters. His parents were both farmers. They were very poor and couldn’t let their children eat as much as possible. As for clothes, they didn’t use to have enough clothes. They didn’t use to buy new clothes. The younger brothers and sisters often wore their elder brothers’ and sisters’ clothes. My grandfather is the youngest. Only he went to school and had a job in the city. His brothers and sisters didn’t get an education (教育) and live in the countryside now. Now my grandfather has retired and lives a happy life. He can eat any food that he wants. He can buy clothes that he wants to buy. He says he is much happier than before. He often asks me to study hard. He says if I work hard, I can have a good future.
根据材料内容选择最佳答案。
22.When did Wang Jing’s grandfather not have enough food
A.When he was young. B.When he was old.
C.When he has children. D.When he was a child.
23.How many children do Wang Jing’s grandfather’s parents have
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
24.Whose clothes did her grandfather use to wear
A.His brothers’. B.His mother’s. C.His own. D.His father’s.
25.Why couldn’t her grandfather’s brothers or sisters go to school
A.Because they didn’t want to go to school. B.Because their parents didn’t want them to go to school.
C.Because they were poor. D.Because they were rich.
26.How is her grandfather’s life now
A.He doesn’t feel happy.
B.Now her grandfather has retired and lives a happy life.
C.We don’t know.
D.He still can’t buy clothes that he wants to buy.
My name is Peter, a school boy. I am fifteen years old now. I have an elder sister. Her name is Amy. She is eighteen years old now. 27 My parents often say she has grown up. I also admire her because of her improvement.
28 When we used to travel to somewhere far away, she didn’t want to go there by plane. She preferred to take the train even though the train was much slower. 29 She used to be afraid of the dark. She went to sleep with her bedroom light on every night or asked my mother to sleep with her. 30 She even would cry when she saw the beetles. But now she isn’t afraid of the dark or beetles any more. She used to like to eat candy every day. We all know it was her favorite. 31 My mother often asks me to learn from her.
阅读短文,从七个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项。
A.But now she doesn’t mind taking the plane.
B.She has changed a lot in the past few years.
C.Taking a train is her bad dream.
D.She used to be afraid of flying in a plane.
E.I often help her to kill the insects when we saw them.
F.But now she never eats candy. She pays attention to her health very much.
G.She was also afraid of the insects like beetles.
Everyone knows that China is changing and developing very quickly at the moment. Many young people from home and abroad thought about the changes. The following are some comments (评论) which young people made on a website message board.
I’m a Chinese student. I’m very proud of China and I’d love to make a real contribution to the development of my country. When I finish my training in Canada, I will go back to China and start a business, so I can give something back to the country. —Carmon, Toronto
I’m a Chinese student. My hometown used to be very poor. But it has changed now. Most people in my hometown have a better life and some can now afford (买得起) cars. I’m very happy with these changes and very proud of them. —Zhou Li, Guangxi
I spent two years in Beijing as a student in the late 1990s and I recently went back there on holiday. I couldn’t believe the changes which had taken place in such a short time. And I admire Chinese people for their wish to succeed, and their family values. I think these qualities will be very important if China is to continue developing. —Jackson, Oxford
I hope that China will become a successful and prosperous (繁荣的) country. There is still a long way to go. There are many challenges and difficulties ahead, but I am sure we can get them over if we work together. —Susan, Hong Kong
32.Who is not Chinese
A.Jackson. B.Susan. C.Zhou Li. D.Carmon.
33.Where is Carmon now
A.In Guangxi. B.In Oxford. C.In Toronto. D.In Hong Kong.
34.When did Jackson study in Beijing
A.In 1990. B.In the early 1990s.
C.Less than 10 years ago. D.More than 20 years ago.
35.What is Zhou Li’s hometown like now
A.It’s still very poor. B.Some people have enough money to buy cars.
C.There are green trees everywhere. D.There are many tall buildings.
36.What can we learn from the text
A.Carmon doesn’t want to start a business in China.
B.China is changing and developing very fast now.
C.Jackson dislikes Chinese family values.
D.Susan studied in Beijing for two years.
Have you heard of Facebook, MySpace and YouTube Ten years ago, there were even no these names. Today they have been part of people’s daily life, especially the teenagers’ daily life. In fact, they are three of the most popular websites.
In the early days of World Wide Web (万维网), writers and editors wrote articles or took photos for a certain website. As users, we could only read things that others had written. It was not much different from reading a newspaper or a book. The only difference was one thing—the words were on a screen, not on paper.
In the last five years, all that has changed. Since the websites like Bebo and Facebook appeared, they have become more and more popular. Why are these new websites so popular Unlike those past websites, these new websites allow users to make the web pages of their own. So every day many articles, photos and home-made films are on show on the websites. They’re interactive. You can communicate with people on the other side of the world. If you read an article online and don’t agree with the writer, you can write a message to the writer on the website.
37.The first paragraph tells us that Facebook, MySpace and YouTube are the names of________.
A.books B.websites C.articles D.people
38.The underlined word “they” in the third paragraph refers to “________”.
A.some new websites B.some interesting articles
C.some photos online D.some books online
39.The underlined word “interactive” means “________” in Chinese.
A.流行的 B.相似的 C.互动的 D.繁忙的
40.Which of the following is TRUE
A.MySpace isn’t very popular among teenagers.
B.There was YouTube ten years ago.
C.People can’t communicate with others on Bebo.
D.Now people can write articles on Facebook.
41.Which can be the best title of the passage
A.Some popular websites B.The new World Wide Web
C.The past and present of World Wide Web D.How to express yourself on websites
Cameron Patterson, a British student, spent his childhood in China. He has seen many great changes in the country over the past 15 years, especially trains.
At the age of 8, Patterson moved from Wales to join his father in Shanxi. In the following years, he and his parents lived in a few cities. They also travelled a lot during holidays. However, traveling itself wasn’t always relaxing. When his family moved from Jiangsu to Guangdong, they took the old green train and spent one and a half days on the trip.
Now with high-speed train, life become much easier. Long and boring trips in the past have become shorter. Also, the modern trains are more comfortable. “A coin (硬币) wouldn’t move at all on the table of a fast moving train.” He said excitedly.
Patterson was glad to see these changes in China, but he also wondered how they happened. When he read a poem about China’s role model (榜样) Jiao Yulu in 2015, he got the answer. Jiao was seriously ill at that time, but still kept working to help people till the end of his life. Jiao devoted (献身) himself to improving people’s life. “He was really great. I learn a lot from him,” said Patterson.
Patterson now works as a Confucius Institute volunteer at Lancaster University. “I’m proud to act as a bridge between the UK and China and help the two peoples know about each other’s cultures better.”
42.From the first two paragraphs, what do we know about Patterson
A.He moved to China at an early age. B.He didn’t feel any changes in China.
C.He took great interest in China’s history. D.He was always excited when taking the old green train.
43.The writer shows the modern trains are more comfortable by _______.
A.playing a trick B.asking a question C.giving an example D.showing a picture
44.Why does Patterson mention (提及) the story of Jiao Yulu
A.To ask readers to study harder.
B.To tell readers to read poems.
C.To make foreign readers learn Chinese.
D.To show that people like him help China become stronger.
45.According to the passage, we can infer Patterson __________.
A.wants more people to travel around the world
B.enjoy acting as a bridge between the UK and China
C.thinks it is useless to learn cultures of other countries
D.feels happy to live in China with more people from the UK
Before we upload a photo of ourselves to social media, like WeChat, we’ll use an app to smooth our skin, make our eyes look bigger, and give us longer eyelashes and fuller lips. With a couple of touches on our mobile phone, we’re able to present the best pictures of ourselves to others. However, the problem is, when we simply edit our imperfections(瑕疵)away, we’re also changing the way we look at our ourselves. (1).
Last month, researchers from the US Boston University published an article Selfies—Living in the Era of Filtered(滤镜)Photographs. The article listed the bad effects of photo editing on people and the possibility to cause appearance worries. (2).
The researchers think that these apps make it difficult to tell between reality and fantasy(虚幻). “These apps allow one to change his or her appearance in minutes and follow an unrealistic standard of beauty,” the article says. (3).
In the past, people might compare their looks to those who were famous that time. But for today’s young people, beauty standards are most likely set by what they see on social media. “From birth, they are born into an age of social platforms, and their feelings are connected to how good they look,” a British doctor Escho said. (4)“Now you’ve got the comparison of your real self to fake self that you present on social media,” Renee Engeln, a professor at Northwestern University, told the HuffPost website. He further pointed out that when people spend too much time comparing with others, they may become “beauty sick” and find it difficult to accept what they actually look like.
So when we look in a real mirror, we shouldn’t think to ourselves, “Do I look as good as myself in the Beauty Cam(美颜) ” Instead, we should think, “I feel good. I have my health.”
46.What may people do before they present the best of themselves on social media
A.Wearing false eyelashes. B.Redding their lips before going out.
C.Using apps to edit photos. D.Smoothing their skin in the morning.
47.Where should we put the sentence “This is why many young people suffer an appearance worries when it comes to how they really look.”
A.(4) B.(3) C.(2) D.(1)
48.Who did people use to compare their looks to
A.Famous people. B.People who they see on social media.
C.Family members. D.Their friends.
49.Which of the following is right according to the passage
A.Everybody looks as good as himself in the Beauty Cam.
B.These apps make it easy to tell between reality and fantasy.
C.The article listed the bad and good effects of photo editing on people.
D.People today pay more attention on how good they look than in the past.
50.What did the author write this passage for
A.To call on people to care more about appearance.
B.To call on people not to use apps on mobile phones.
C.To call on people to spend too much time comparing with others.
D.To call on people to learn something more important than appearance.
Do you know when restaurants were invented The first restaurants were invented thousands of years ago. However, they were very different from restaurants today.
The first restaurants were in ancient Greece(希腊) and ancient Rome. These restaurants served food in large stone bowls. People didn’t order food from a menu. Everyone shared the food from big bowls. People believe that these places were very popular because most homes in ancient Greece and Rome did not have kitchens. Also, people didn’t have to store(储存) food at home if they ate their meals at these restaurants.
Later, restaurant began to open in China. In the early 1100s, more than one million people lived in the city of Hangzhou, China. It was a very busy city, and people had money. All of these people had to eat. Smart cooks started cooking and selling food along the big street in the city. Unlike in ancient Greece and Rome, people in China could choose food from a menu. They didn’t have to eat the same food as everyone else.
For the next several centuries, there were restaurants all over the world. People could buy food in the street or at inns(小旅馆). Then in the middle of the 1700s, restaurants started opening in Paris. These restaurants were more similar to restaurants we know today. There was a wider choice of food, and eating in these restaurants was a more enjoyable experience. In the 19th century, trains made travel much faster and simpler. In the end, this kind of restaurant began to appear all over Europe and in other parts of the world.
Now, restaurants are everywhere. You can buy different kinds of food. You can get food sent to your door. But remember it wasn’t always like that.
51.It is believed that these first restaurants were popular because ________.
A.people could eat different food B.the food there was very cheap
C.people were too busy to cook D.most homes didn’t have kitchens
52.How were the restaurants in Hangzhou different from the first restaurants
A.They offered menus to customers.
B.They usually served the same food.
C.They sold the food in large stone bowls.
D.They prepared food for all people in the city.
53.What does the underlined part “these restaurants” in Paragraph 4 refer to
A.Restaurants in ancient Greece and ancient Rome.
B.Restaurants in Hangzhou in the early 1100s.
C.Restaurants in Paris in the middle of the 1700s.
D.Restaurants all over Europe in the 19th century.
54.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Now people can get food without going out.
B.The first restaurants were similar to restaurants today.
C.Hangzhou used to be a city that had no smart cooks.
D.People in ancient Greece and Rome usually stored food at home.
My grandfather often complains about how things have changed, and says that life used to be better.
Families aren’t families the way they used to be. Many people are divorced(离婚的). If husband and wife are having problems with their marriage, they don’t stay together any more. And mothers used to stay at home to take care of their children, but now not any more. Everyone’s working. No one has time for children any more. They are left for their grandparents.
And the cars! No one walks any more; everyone drives. We used to walk five miles to school every day, even in winters. And in school, the children don’t have to think any more. In math class, for example, we used to add, minus, multiply, and divide in our heads. Kids don’t use their heads any more; they use calculators.
Most families have computers now. In the old days, we didn’t have computers. We didn’t even have electricity. My mother used to spend all day cooking in the kitchen. Nobody eats home-cooked food any more. And people don’t talk to each other any more. They are too busy to talk, too busy to eat, too busy to think…
Life used to be simple, but it isn’t any more.
55.What does the underlined word “marriage” mean in Chinese
A.婚礼 B.家庭 C.婚姻 D.感情
56.When husband and wife have problems with their marriage, __________.
A.they stayed together B.they argued with each other
C.they don’t stay together D.they have no time to solve them
57.Children used to use their heads _______ than nowadays.
A.more B.less C.fewer D.often
58.Families now often eat ________.
A.at home B.in the restaurant C.at friends’ houses D.on the way
59.From the passage we can know __________.
A.all the things have changed now
B.the rhythm of life becomes quicker and quicker
C.life used to be boring
D.there is no difference between lives in the past and nowadays
Every school day, we use schoolbags to carry all of our things to school. They are a big part of our lives. But have you ever thought about the history of the schoolbag
In the Han Dynasty(汉朝), students in old-style private schools used bamboo boxes to carry books to school. People consider the bamboo boxes to be the earliest schoolbags. There were usually two or three layers(层)in the box. Kids put different things like books, brushes, ink stones(砚) and paper in the boxes.
Hundreds of years later, people developed a new kind of schoolbag called budai, or the “hip – pocket”. Budai was lighter than the bamboo box. With the founding(成立)of the People’s Republic of China, military rucksacks(军用帆布包)became popular. Many people carried them when they were in school. Ask your grandparents or parents about these bags. Maybe they can tell you about their experiences of carrying them when they were in school.
A new style of schoolbags has appeared in recent years. Many of them have colorful and fashionable designs(时尚的设计)on them, such as pictures of cartoons or pop stars. And they are more comfortable to use. Some students pull wheeled bags filled with heavy textbooks and others carry backpacks.
Schoolbags are still changing. Can you imagine what future schoolbags will be like
60.Schoolbags in the Han Dynasty were made of ________.
A.bamboo B.cloth C.plastic
61.What does the underlined word “them” refer to
A.the bamboo boxes B.military rucksacks C.backpacks
62.Which is NOT true according to the passage
A.Military rucksacks were popular in the 1950s.
B.There are some pictures on the new style of schoolbags.
C.Budai was heavier than the bamboo box.
63.The purpose of the article is ________.
A.to tell us how to use schoolbags
B.to introduce the development of schoolbags
C.to introduce the importance of schoolbags
Everyone knows that China is changing and developing very quickly at the moment. Many young people from home and abroad thought about the changes. The following are some comments which young people made on a website message board.
I’m a Chinese student. I’m very proud of China and I’d love to make a real contribution(贡献) to the development of my country. When I finish my training in Canada, I will go back to China and start a business, so I can give something back to the country.
I’m a Chinese student in America. My hometown used to be very poor. But it has changed now. Most people in my hometown have a good standard of living and some can now afford cars. I’m very pleased with these changes and very proud of them.
I spent two years in Beijing as a student in the late 1990s and I recently went back there on holiday. I couldn’t believe the changes which had taken place in such a short time and the qualities(品质) I admire in Chinese people are their wish to succeed, their family values and their sense of responsibility. I think these qualities will be very important if China is to continue developing.
I hope that China will become a successful and prosperous(繁荣的) country. There is still a long way to go. There are many challenges and difficulties ahead, but I am sure we can overcome them if we work together.
64.Who is not Chinese
A.Jackson. B.Susan. C.Zhou Li. D.Carmon.
65.Where is Carmon now
A.In China. B.In America. C.In Canada. D.In Hong Kong.
66.When did Jackson study in Beijing
A.In 1990. B.In the early 1990s.
C.Less than 10 years ago. D.More than 20 years ago.
67.What is Zhou Li’s hometown like now
A.It’s still very poor. B.Some people have enough money to buy cars.
C.There are green trees everywhere. D.There’re many tall buildings.
68.What can we learn from the passage
A.Carmon doesn’t want to start a business in China.
B.China is changing and developing very fast now.
C.Jackson dislikes Chinese family values and their sense of responsibility.
D.Susan thinks Chinese people aren’t able to overcome the challenges and difficulties.
I asked three of my friends how they had changed since they came to our middle school. And here are their answers.
Robin
I didn’t do well in my study before, but since I began to study in this school, things have changed. The teachers here are all energetic, active and helpful. They always encourage me by saying “I’m sure you can make it” or “You are one of the cleverest students I have ever met”. These words really mean a lot to me. Now I’m one of the top students in my class, and I like studying as well.
Dick
I used to be a fat boy who could hardly run 500 meters. When I entered the middle school, my father worried that I would be laughed at by my new classmates, so he decided to do morning exercises with me every day. It really worked. Now I’m used to running and exercising in the morning, and I am slim and strong. Besides, my P. E. teacher thinks I can be a good runner in the future!
Jason
I used to like to be alone and didn’t fee like talking to anyone. But when I met Robin and Dick, I found that they were really good people. Then gradually we became closer and finally became good friends. Thanks to them, I’m talkative and outgoing now, and I have made many other friends. I talk and play with my friends every day and each day I feel happy.
69.Who always encourages Robin after he came to the middle school
A.His teachers. B.His friends.
C.His parents. D.His classmates.
70.Why did Dick’s father do exercise with him
A.Because he wanted to lose weight.
B.Because he wanted his son to be healthy.
C.Because he loved doing sports.
D.Because he worried that his son would be laughed at school.
71.Thanks to ________, Jason is an outgoing boy now.
A.Dick and Tim B.Robin and Tim
C.Dick and Tom D.Dick and Robin
72.The underlined word “talkative” means “________” in Chinese.
A.活跃的 B.兴奋的 C.健谈的 D.沉默的
73.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Robin thinks the teachers in the middle school are humorous.
B.Dick runs every morning and he is strong.
C.Jason isn’t outgoing and he doesn’t make friends with anyone.
D.Robin doesn’t study hard and he is a bad student in his class.
President Xi considers employment(就业)“pivotal”(至关重要)to people’s well-being(福祉). He supports e-commerce and the new economy, which create jobs that never existed before.
Every day in China about 16, 500 new enterprises are established, and 40,000 people find new jobs in towns and cities.
In total, China has created more than 80 million new urban jobs over the past seven years, equal to the entire German population.
China now has the world’s largest courier delivery service market, employing more than 3 million people, who send everything from meals to fridges around the country. Earlier this year, Xi paid a surprise visit to a tiny delivery station in Beijing and chatted with a group of deliverymen.
This closeness to the people is not a singular event. For the past seven years, Xi has spent time with regular people before every Chinese New Year: giving them festival gifts, observing festive traditions such as food preparation.
“CPC members must wholeheartedly serve the people,” Xi often reminds Party cadres.
He has said that he understands the hardships of the people because he once lived in an impoverished corner of the country. He has been known to check the toilets and wash-rooms of ordinary homes, offer advice on garbage sorting, and show concern for students’ poor eyesight.
In 2013, Xi put forward “targeted poverty alleviation”(定向扶贫)and set a goal to eliminate extreme rural poverty by 2020, more than 82 million Chinese people left poverty behind. Xi said extreme poverty “would be historically solved in the hands of our generation”.
Kishore Mahbubani, a professor at the National University of Singapore said the most outstanding achievement of China in the last 70 years had been the dramatic improvement in the living conditions of the people.
Reviewing China’s long history. Mahbubani said even at previous peaks of glory, the bottom 50 percent of the population had to struggle to make ends meet. But today even low-income people have access to nutritious food, education, housing, employment and even the ability to travel.
“There is no doubt that, in terms of the living conditions of the people, the past 70 years have been the best years in China’s history.” he said.
根据材料内容选择最佳答案。
74.Why does President Xi say he supports e-commerce and the new economy
A.Because e-commerce and the new economy is very completely new for us all.
B.Because they can make people rich quickly.
C.Because they existed before.
D.Because they can offer lots of chances to get jobs for many people.
75.What’s the population of Germany
A.80 million. B.More than 80 million. C.Less than 80 million. D.I don’t know.
76.The writer take “Xi paid a surprise visit to a tiny delivery station in Beijing and chatted with a group of deliverymen.” as an example to express his ________.
a. caring for people b. closeness to the people c. singular event d. love for travelling e. wholeheartedly serving the people
A.a b and e B.b c and e C.c d and e D.b d and e
77.The writer cite(引用)Kishore Mahbubani’ and Mahbubani’s words to express that ________.
A.they are both Chinese friends
B.they want to make friends with China
C.the achievement which Chinese have got in the past 70 years
D.the achievement which Chinese have got in “targeted poverty alleviation”
78.In what way does this article illustrate(说明)China’s achievements in the past 70 years
A.Culture and education.
B.Employment and eliminating extreme rural poverty.
C.Agriculture(农业)and industry(工业).
D.Employment and people’s health.
Mr. White is sixty years old. He always complains about how fast things have changed, and often says that life used to be better than nowadays.
Now cities are full of cars. Some families even have two or more cars, so parking is becoming a big problem. The traffic in some cities is getting worse and worse, too. Car drivers drive so fast that there are more traffic accidents.
More and more people are always looking at their mobile phones with their heads down. Mr. White often sees people in the restaurant eating face to face while looking at their own mobile phones. He thinks it is strange that they don’t talk to the ones who sit opposite them during the meal. Some of them even have fun chatting with others on the phone.
Most families own computers now. A study found that children use the Internet more and more. The number of children using the Internet has grown by three times in the past three years.
Mr. White’s grandson is a middle school student. He often stays up late playing computer games on the Internet. He falls asleep in the early hours in the morning and spends less time doing homework. His teacher told Mr. White that his grandson failed another test. Mr. White got very angry with him.
Mr. White thinks that life used to be simple and happy but now it has changed a lot.
79.What does Mr. White think of the life now
A.He thinks the life now is very good.
B.He thinks the life now is worse than it used to be.
C.He thinks the life now is better than it used to be.
D.He thinks the life now is the same as it used to be.
80.What has happened these years according to the passage
A.Children often stay up late playing computer games on the Internet.
B.People are always looking at their mobile phones with their heads down.
C.The traffic in some cities is getting worse and worse.
D.All of above.
81.Why don’t people talk to each other during the meal
A.They don’t know each other. B.They are busy looking at their phones.
C.They are unhappy. D.They are tired.
82.What changes have taken place according to the passage
①Most families own computers. ② The traffic is getting worse and worse.
③Some families have two or more cars. ④ There is more room for parking.
A.①②④ B.②③④ C.①②③ D.①④
My home town is a small but beautiful town. I left my home town ten years ago. Now, when I came back, I found that it changed a lot.
When I left, there were only a few small shops in my home town. Now, there is a big supermarket in the south of the town. And there are different kinds of things in it. There is also a new hotel. There was a great park there before, but people cut down all the trees. It is a pity.
In the north of the town, there was a town library. It was old and small ten years ago but it is big and beautiful now. And there are more books and magazines in it. People in my town like to go there to read. There is also a new post office just across from my old school.
In the centre of the town, there is a big change: people can’t drive there, but can only walk or ride bikes. There are also more flowers and trees in the town centre, and they are so beautiful.
Another change is the number of new restaurants. There are more restaurants in my home town. There is a new Chinese restaurant in the town centre and a new Thai restaurant near my home. I like the two restaurants very much!
83.The writer left his home town ________.
A.at the age of ten B.ten months ago
C.ten years ago D.ten weeks ago
84.There is (are) ________ in the writer’s home town now.
A.a few small shops and a big supermarket
B.a new hotel and a small shop
C.some trees and a great park
D.a supermarket and a new hotel
85.The town library was ________ before.
A.old and small B.old but big
C.big and beautiful D.small but beautiful
86.Which of following statements is NOT true according to the passage
A.There was a town library in the south of the town.
B.The writer likes eating Chinese food and Thai food.
C.People can’t drive in the centre of the town.
D.People in the town like to go to the library to read books.
87.What is the main idea of the whole passage
A.A big change in the north of the town.
B.Great changes of the writer’s home town.
C.The library in the town.
D.A supermarket in the town.
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
In the countries all over the world, people are leaving the countryside in large numbers to find jobs in the cities. They leave because the countryside is much poorer than the city. 88 Services such as hospitals and transport are usually much better in cities than they are in the countryside. They hope that their lives will improve when they move to the city.
But in the big cities of Europe and America, people are moving out of the city. These are usually families who have some money, and want to live a quieter life. 89 They are tired of the crowded streets, crowded trains and buses. They don’t want to sit in traffic any more. They want a house with a garden, and clean air that isn’t polluted.
So they move out. Some don’t go very far, just a little way out of the city, to the towns near the cities, and other people move to the real countryside with sheep and cows and green fields! 90
Not all those who move from the city to the countryside are happy. After two or three years, many people who have done this feel that it was a big mistake. They don’t make so much money and there isn’t much work to do. 91
As a result, quite a lot of people who have moved to the countryside move back to the city. “It’s wonderful to see crowds in the streets and cinema lights,” they say, “ 92 ”
A.We’ll never leave the countryside!
B.I’m so glad that I’m back in the city!
C.And often there isn’t much work there.
D.They are tired of the noise and the dirt of the city.
E.Most old people prefer to stay in their hometown.
F.There, they start new lives and try to make new friends.
G.Country people are very different and aren’t always very friendly.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.E 2.C 3.B 4.D
【分析】补全短文,五选四。本文介绍了雷锋纪念日的由来及谷殿明传承雷锋精神的事迹。
1.根据上文"1963年雷锋日记首次公开"和下文"3月5日成为雷锋纪念日"的因果关系,选项E"从那时起,3月5日就成为学习雷锋纪念日"最符合语境。故选E。
2.根据上文"社区和学校举办各类活动"的主题,选项C"人们去打扫公园、学校等社区场所"具体说明了活动内容,符合语境。故选C。
3.根据下文谷殿明开展学雷锋活动的具体事例,选项B"他在郑州尽可能多地志愿帮助他人"最能概括段落主旨。故选B。
4.根据上文"最大的梦想是建立雷锋基地"和下文"建立雷锋菜地"的递进关系,选项D"他希望越来越多人加入实现梦想"最衔接上下文。故选D。
5.A 6.A 7.C 8.C 9.D
【导语】本文主要讲述了因意外失去右臂的14岁广东男孩张家城凭借篮球技巧在网络上走红的故事。
5.细节理解题。根据“Zhang Jiacheng lost the lower half of his right arm in an accident at the age of 5.”可知,张家城在5岁时失去了右臂。故选A。
6.细节理解题。根据“Now, the 14-year-old boy from Yunfu city, Guangdong, has gone popular for his basketball skills in a video on Sina Weibo.”可知,他因在新浪微博上的一段视频中所展示的篮球技艺而走红。故选A。
7.词义猜测题。根据“Zhang plays with one hand against his match,”可知,张家城单手与他的对手进行比赛,划线单词“match”在此处意为“对手,竞争者”。故选C。
8.细节理解题。根据“But in the beginning, he found even the simplest moves difficult.”可知,即使是最简单的动作对张家城来说在一开始时都是困难的,而不是现在。故选C。
9.最佳标题题。通读全文可知,本文主要讲述了因意外失去右臂的14岁广东男孩张家城凭借篮球技巧在网络上走红的故事,选项D“残疾男孩凭借篮球技艺大放异彩”符合文意,为最佳标题。故选D。
10.D 11.A 12.D 13.A 14.B
【导语】本文主要介绍了世界游泳冠军宁泽涛。
10.细节理解题。根据“‘He could have lived on his good looks, but instead he chose to live on talent and hard work.’ This is how Internet users hailed (称赞) Chinese swimmer Ning Zetao.”可知,网民称赞宁是帅气的,有天赋的,努力的。故选D。
11.词义猜测题。根据“Ning didn’t let the sudden fame get to his head. He said he only saw...”可知,他没有被突如其来的名声冲昏头脑,他只是看到了一个小变化。故猜测此处slight为“小的”。故选A。
12.细节理解题。根据“When he was 16, the knee pain got worse, and he had to stop swimming the breaststroke.”可知,由于他的膝盖痛,所以他停止了蛙泳。故选D。
13.细节理解题。根据“the 22-year-old won the 100-meter freestyle at the 2015 FINA Swimming World Championships in Russia. He was the first Asian to ever achieve this.”可知,他是第一个在世界游泳锦标赛上赢得了100米自由泳冠军的亚洲人,也就是说他第一个获得100米自由泳冠军的中国人。故选A。
14.最佳标题题。根据文章可知,宁泽涛在膝盖伤痛的情况下,也没有放弃游泳,最后赢得了四块自由泳金牌,选项B“宁从不放弃”,适合作为文章标题。故选B。
15.B 16.C 17.C
【导语】本文讲述了怀特先生对现代生活中的快速变化的一些抱怨。
15.细节理解题。根据第一段中“He always complains about how fast things have changed, and often says that life used to be better than nowadays. ”可知怀特先生认为现在的生活比过去要差,故选B。
16.细节理解题。根据第四段中“Most families own computers now. ”可知①正确;根据第二段中“Car drivers drive so fast that there are more traffic accidents.”可知②正确;根据第二段中“Some families even have two or more cars, so parking is becoming a big problem.”可知③正确;④文中未提及,错误。故选C。
17.推理判断题。根据第五段“His teacher told Mr. White that he failed another test. Mr. White got very angry with him.”可推测怀特先生很担心他的孙子。故选C。
18.B 19.A 20.C 21.D
【导语】本文主要讲述了小时候“我”不理解父亲为什么赚钱那么少,工作后听到父亲与邻居聊天才理解父亲,明白父亲对自己的爱有多么深沉。
18.推理判断题。根据第1段中“... saw my father making a small number of money with difficulty. ... my father started doing a part-time job at home. He used to bring some work back and work till late night.”可知爸爸一开始很艰难地赚小钱,后来开始在家做兼职,工作到深夜,由此可知父亲是努力工作的。故选B。
19.细节理解题。根据第2段中“He always managed money for my studies.”可知父亲总是能拿出作者学习用的钱。故选A。
20.细节理解题。根据第1段中“Being a child, I was unable to understand him.”可知作为一个孩子,作者无法理解父亲,c排第一,排除AB;根据第2段中“Later he sent me to New Delhi for the best education. ”可知父亲送作者受最好的教育,a排第二;根据第3段中“When I got my first salary which was about ten times more than my pocket money, I spent it all on myself.”可知作者的薪水比父亲高,e排第三,排除D。故选C。
21.最佳标题题。本文主要讲父亲想要自己的孩子比自己更成功,努力赚钱送孩子受最好的教育,且在孩子的成长中尽职尽责,体现了一名父亲对孩子的爱,用“A father’s love”做标题最合适。故选D。
22.D 23.C 24.A 25.C 26.B
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者爷爷小时候的贫穷生活,并和今天的幸福生活进行对比,说明生活正在变得越来越好。
22.细节理解题。根据“When he was a child, he used to feel hungry.”可知,当他是小孩的时候,他经常吃不饱。故选D。
23.细节理解题。根据“He has two brothers and two sisters.”可知,爷爷的父母总共有5个孩子。故选C。
24.细节理解题。根据“The younger brothers and sisters often wore their elder brothers’ and sisters’ clothes. My grandfather is the youngest.”可知,爷爷小的时候穿的是他哥哥们的衣服。故选A。
25.推理判断题。根据“They were very poor and couldn’t let their children eat as much as possible.”可推知,爷爷的哥哥姐姐没有上学是因为贫穷。故选C。
26.细节理解题。根据“Now my grandfather has retired and lives a happy life.”可知,现在她的爷爷退休了,过着幸福的生活。故选B。
27.B 28.D 29.A 30.G 31.F
【导语】本文主要讲的是Peter的姐姐Amy最近几年里改变了很多,她过去害怕坐飞机,害怕黑暗和甲虫,并且很喜欢吃糖,可现在再也不吃糖了,也不怕黑了。妈妈让Peter向姐姐学习。
27.根据“My parents often say she has grown up. I also admire her because of her improvement.”可知,姐姐长大了,我也很敬佩她,因为她的进步。选项B“她过去几年改变了很多。”与之相符,故选B。
28.根据“When we used to travel to somewhere far away, she didn’t want to go there by plane.”可知,她过去不想坐飞机去远处旅行。选项D“她过去害怕坐飞机。”与之相符,故选D。
29.根据后文“She used to be afraid of the dark.”和“But now she isn’t afraid of the dark or beetles any more.”可知,此处对比以前和现在的改变。选项A“但是现在她不介意坐飞机。”与之相符,故选A。
30.根据“She even would cry when she saw the beetles.”可知,她看到甲虫会哭。选项G“她也害怕像甲虫这样的昆虫。”与之相符,故选G。
31.根据“She used to like to eat candy every day. We all know it was her favorite.”可知,此处说她以前喜欢吃糖。选项F“但是现在她从不吃糖。她非常在意她的健康。”与之相符,故选F。
32.A 33.C 34.D 35.B 36.B
【导语】本文是一些年轻人谈论中国的变化与发展。
32.细节理解题。根据“I spent two years in Beijing as a student in the late 1990s and I recently went back there on holiday... I admire Chinese people for their wish to succeed, and their family values.”和“Jackson, Oxford”可知,Jackson不是中国人。故选A。
33.推理判断题。根据“When I finish my training in Canada, I will go back to China and start a business, so I can give something back to the country.”可知,Carmon现在在加拿大;再根据“Carmon, Toronto”推知,Carmon在加拿大的多伦多。故选C。
34.推理判断题。根据“I spent two years in Beijing as a student in the late 1990s”可知,Jackson上个世纪末在北京学习,现在是2023年,由此推知他是20多年前在北京学习。故选D。
35.细节理解题。根据“Most people in my hometown have a better life and some can now afford (买得起) cars.”可知,大多数人都过上了更好的生活,有些人现在买得起汽车了。故选B。
36.细节理解题。根据“Everyone knows that China is changing and developing very quickly at the moment.”可知,中国现在变化和发展非常快。故选B。
37.B 38.A 39.C 40.D 41.C
【导语】本文是一篇说明文,介绍了早期和如今的万维网。
37.细节理解题。根据“In fact, they are three of the most popular websites.”可知,这三者是网站的名字。故选B。
38.推理判断题。根据“Since the websites like Bebo and Facebook appeared, they have become more and more popular.”可知,自从Bebo和Facebook这样的网站出现以来,它们变得越来越受欢迎,划线部分指代上文提到的“the websites”。故选A。
39.词句猜测题。根据“They’re interactive. You can communicate with people on the other side of the world. If you read an article online and don’t agree with the writer, you can write a message to the writer on the website.”可知,利用现在的网络,人们可以和大洋彼岸的人交流互动,可以在网上和作者交流意见,故划线部分意为“互动的”。故选C。
40.细节理解题。根据“Unlike those past websites, these new websites allow users to make the web pages of their own. So every day many articles, photos and home-made films are on show on the websites.”可知,现在人们可以在脸书上写文章。故选D。
41.最佳标题题。通读全文可知,文章介绍了过去的网络以及现在的网络,表明了网络发展的优势,故“The past and present of World Wide Web”可作为文章标题。故选C。
42.A 43.C 44.D 45.B
【导语】本文是一记叙文,文章以英国学生Cameron Patterson的视角介绍了中国近年来的飞速发展。他现在作为中英两国文化交流的桥梁,他感到骄傲、自豪。
42.细节理解题。根据第二段“At the age of 8, Patterson moved from Wales to join his father in Shanxi.”可知,Cameron Patterson在小时候就搬到了中国。故选A。
43.推理判断题。根据第三段“Also, the modern trains are more comfortable. ‘A coin (硬币) wouldn’t move at all on the table of a fast moving train.’”可知,一枚硬币在快速行驶的火车的桌子上根本不会动,作者通过举例子的方式说明了现在火车的舒适度大大提升。故选C。
44.推理判断题。根据第四段“Patterson was glad to see these changes in China, but he also wondered how they happened. When he read a poem about China’s role model (榜样) Jiao Yulu in 2015, he got the answer.”可知,文章介绍了以焦裕禄为代表的为中国发展作出突出贡献的领军人物,目的是告诉我们是他们让中国变得更强大。故选D。
45.推理判断题。根据最后一段“I’m proud to act as a bridge between the UK and China and help the two peoples know about each other’s cultures better.”可知,Patterson喜欢充当中英文化交流的桥梁。故选B。
46.C 47.A 48.A 49.D 50.D
【导语】本文讲述了现在很多人把自己的照片用应用程序编辑后,上传到社交媒体上。但是在上面展示的照片和自己真实的样子不一样。作者写这篇文章的目的是号召我们不只是了解自己的外貌,还可以了解我们的健康。
46.细节理解题。根据“Before we upload a photo of ourselves to social media, like WeChat, we’ll use an app to smooth our skin, make our eyes look bigger, and give us longer eyelashes and fuller lips”可知在社交媒体上展示最好的自己之前,人们会使用软件编辑照片。故选C。
47.推理判断题。根据““Now you’ve got the comparison of your real self to fake self that you present on social media”(现在你有了在社交媒体上真实的自我和虚假的自我的比较)以及“He further pointed out that when people spend too much time comparing with others, they may become ‘beauty sick’ and find it difficult to accept what they actually look like”(他进一步指出,当人们花太多时间与他人进行比较时,他们可能会患上“美容病”,难以接受自己的真实面貌。)可知我们可以把“这就是为什么很多年轻人在谈到他们真正的样子时,会为外表而烦恼”这句话放在(4)处,故选A。
48.细节理解题。根据“In the past, people might compare their looks to those who were famous that time”可知在过去,人们可能会把他们的长相与当时的名人进行比较,故选A。
49.推理判断题。根据“In the past, people might compare their looks to those who were famous that time. But for today’s young people, beauty standards are most likely set by what they see on social media”可知今天的人们比过去更注重自己的外表。故选D。
50.推理判断题。根据“So when we look in a real mirror, we shouldn't think to ourselves, ‘Do I look as good as myself in the Beauty Cam(美颜) ’ Instead, we should think, ‘I feel good. I have my health.’”可知作者希望人们去学习比外表更重要的东西。故选D。
51.D 52.A 53.C 54.A
【导语】本文主要介绍了餐馆的发展史。
51.细节理解题。根据第二段第四句“People believe that these places were very popular because most homes in ancient Greece and Rome did not have kitchens.”可知,人们认为这些餐馆很受欢迎,因为古希腊和罗马的大多数家庭都没有厨房。故选D。
52.细节理解题。根据第三段倒数第二句“Unlike in ancient Greece and Rome, people in China could choose food from a menu.”可知,与古希腊和古罗马不同,中国人可以从菜单中选择食物。故选A。
53.词句猜测题。根据第四段“Then in the middle of the 1700s, restaurants started opening in Paris. These restaurants were more similar to restaurants we know today.”可知,These restaurants指18世纪中叶的巴黎餐馆。故选C。
54.推理判断题。根据最后一段“You can get food sent to your door.”可知你可以让食物送到你的家门口,故选项A正确;根据第一段“The first restaurants were invented thousands of years ago. However, they were very different from restaurants today.”以及第二段内容可知,第一家餐馆与今天的很不一样,故选项B错误;根据第三段“Smart cooks started cooking and selling food along the big street in the city.”可知杭州过去就有聪明的厨师,故选项C错误;根据第二段“Also, people didn’t have to store food at home if they ate their meals at these restaurants.”可知,古希腊和罗马人没必要储存食物,故选项D错误。故选A。
55.C 56.C 57.A 58.B 59.B
【导语】本文是一篇说明文,作者给我们讲述了他的祖父对现在生活的抱怨,他觉得现在的生活不如以前好了,如家庭成员之间的关系、上学和学习的方式、娱乐等。
55.词义猜测题。根据“Many people are divorced(离婚的).”可知,很多人都离婚了,此处讲的是婚姻关系,结合划线单词所在的句子“If husband and wife are having problems with their marriage, they don’t stay together any more.”可知,如果丈夫和妻子有了问题,他们就不再待在一起了,可推测此处指的是“婚姻”有问题。故选C。
56.细节理解题。根据“If husband and wife are having problems with their marriage, they don’t stay together any more.”可知,当丈夫和妻子的婚姻出现问题的时候,他们就不待在一起了。故选C。
57.细节理解题。根据“And in school, the children don’t have to think any more.”可知,在学校,孩子们没必要再思考了,过去孩子们用脑比现在多。故选A。
58.推理判断题。根据“Nobody eats home-cooked food any more”可知,现在人们都不吃家里做的食物,其言外之意是去外面的餐馆里吃饭。故选B。
59.推理判断题。根据“They are too busy to talk, too busy to eat, too busy to think…”可知,人们太忙了,没有时间交谈,没有时间吃饭,没有时间思考,可推断是现在生活的节奏越来越快了。故选B。
60.A 61.B 62.C 63.B
【导语】本文主要介绍了书包的发展历史,从汉代的竹书包,到布袋书包、新中国建立后的军用帆布包,到现在的颜色多样、款式新颖的双肩背包和轮式书包。书包一直在变化着。
60.细节理解题。根据文中“In the Han Dynasty(汉朝), students in old-style private schools used bamboo boxes to carry books to school.”可知,汉代的书包是用竹子做的。故选A。
61.词句猜测题。根据上文With the founding(成立)of the People’s Republic of China, military rucksacks(军用帆布包)became popular. Many people carried them when they were in school.“随着中华人民共和国的成立,军用帆布包开始流行起来。许多人上学时都背着它们。”可猜测出,下文应是:问问你的祖父母或父母关于这些军用帆布包的事。也许他们可以告诉你他们在学校时背军用帆布包的经历,故下划线单词“them”应是指“军用帆布包”。故选B。
62.细节理解题。根据文中“Budai was lighter than the bamboo box.”可知,布袋比竹盒子重是错误的,应是布袋比竹盒子轻。故选C。
63.推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍了书包的发展历史,从汉代的竹书包,到布袋书包、新中国建立后的军用帆布包,到现在的颜色多样、款式新颖的双肩背包和轮式书包。故推理出,文章的目的是介绍书包的发展。故选B。
64.A 65.C 66.D 67.B 68.B
【导语】本文列举了一些年轻人在一个网站留言板上关于“中国迅速发展的变化”的一些评论。
64.细节理解题。根据“Jackson, Oxford”及“I spent two years in Beijing as a student in the late 1990s and I recently went back there on holiday”可知,Jackson不是中国人,故选A。
65.细节理解题。根据Carmon中的描述“When I finish my training in Canada, I will go back to China and start a business,...”可知,他现在在加拿大。故选C。
66.细节理解题。根据Jackson中的描述“I spent two years in Beijing as a student in the late 1990s ”可知,上世纪90年代末,他在北京学习了两年,也就是20多年前。故选D。
67.细节理解题。根据Zhou Li中的描述“Most people in my hometown have a good standard of living and some can now afford cars.”可知,现在大多数人生活水平都很高,有些人现在买得起汽车了。故选B。
68.细节理解题。根据“Everyone knows that China is changing and developing very quickly at the moment.”可知,中国现在正在迅速变化和发展。故选B。
69.A 70.D 71.D 72.C 73.B
【导语】本文讲述了作者的三个朋友罗宾、迪克和杰森对于他们上中学后,他们所发生的一些变化的回答。
69.细节理解题。根据“The teachers here are all energetic, active and helpful. They always encourage me by saying ‘I’m sure you can make it’ or ‘You are one of the cleverest students I have ever met’.”可知,罗宾来到中学后,他的老师经常鼓励他。故选A。
70.细节理解题。根据“When I entered the middle school, my father worried that I would be laughed at by my new classmates, so he decided to do morning exercises with me every day.”可知,迪克的父亲锻炼他,是因为他担心他的儿子在学校会被嘲笑。故选D。
71.细节理解题。根据“But when I met Robin and Dick, I found that they were really good people. Then gradually we became closer and finally became good friends. Thanks to them, I’m talkative and outgoing now, and I have made many other friends.”可知,多亏了迪克和罗宾,杰森现在是一个开朗的男孩。故选D。
72.词义猜测题。根据“I have made many other friends. I talk and play with my friends every day and each day I feel happy”可知,杰森交了很多朋友,并且每天和朋友们聊天玩耍,每天都感到很快乐;由此推知,杰森现在开朗且健谈。因此“talkative”的意思是“健谈的”。故选C。
73.推理判断题。根据“Now I’m used to running and exercising in the morning, and I am slim and strong.”可知,现在迪克习惯了在早上跑步和锻炼,他又瘦又壮。由此推知迪克每天早上跑步,而且他很强壮。故选B。
74.D 75.B 76.A 77.C 78.B
【导语】本文主要介绍了习近平主席带领中国人民就业和消除贫困两个方面取得的成就。
74.细节理解题。根据“He supports e-commerce and the new economy, which create jobs that never existed before.”可知习主席支持电子商务和新经济,是因为能创造前所未有的就业机会。故选D。
75.细节理解题。根据“In total, China has created more than 80 million new urban jobs over the past seven years, equal to the entire German population.” 可知德国的人口有8000多万。故选B。
76.推理判断题。根据下文的描述“This closeness to the people is not a singular event…such as food preparation.”,““CPC members must wholeheartedly serve the people,” Xi often reminds Party cadres.” ,“He has said that he understands the hardships of the people…and show concern for students’ poor eyesight.”可推断出作者引用这些话是为了说明习主席“关心人们,亲近人们,全心全意为人们服务”。故选A。
77.推理判断题。根据“Kishore Mahbubani…said the most outstanding achievement of China in the last 70 years had been the dramatic improvement in the living conditions of the people.”和“There is no doubt that, in terms of the living conditions of the people, the past 70 years have been the best years in China’s history.”可推断作者引用他们的话主要说明了中国在过去70年取得的成就。故选C。
78.主旨大意题。通读全文可知文章主要从就业和消除贫困两个方面论述了中国70年来取得的成就。故选B。
79.B 80.D 81.B 82.C
【导语】本文是一篇议论文,介绍了怀特先生对如今生活的不满及理由。
79.细节理解题。根据原文“… and often says that life used to be better than nowadays”可知,怀特先生认为现在的生活比现在更糟糕。故选B。
80.细节理解题。根据原文“The traffic in some cities is getting worse and worse, too … More and more people are always looking at their mobile phones with their heads down … He often stays up late playing computer games on the Internet”可知,这些年,一些城市的交通状况越来越糟糕、越来越多的人沉迷于低头玩手机、一些孩子熬夜玩电脑游戏。D选项包含上述三种情况,故选D。
81.细节理解题。根据原文“He thinks it is strange that they don’t talk to the ones who sit opposite them during the meal. Some of them even have fun chatting with others on the phone”可知,人们在吃饭时没空聊天是因为都忙着玩手机。故选B。
82.细节理解题。根据原文“Most families own computers now … The traffic in some cities is getting worse and worse, too … Some families even have two or more cars, so parking is becoming a big problem”可知,许多家庭拥有了电脑、城市里的交通状况越来越糟糕了,一些家庭拥有两辆以上的车辆,停车位变得紧张。本题应选①②③。故选C。
83.C 84.D 85.A 86.A 87.B
【导语】本文主要介绍了作者的家乡10年间发生了巨大的变化。
83.细节理解题。根据“ I left my home town ten years ago.”可知,作者是10年前离开家乡的。故选C。
84.细节理解题。根据“Now, there is a big supermarket in the south of the town.”和“There is also a new hotel.”可知,作者的家乡现在有一个大超市和一家新旅馆。故选D。
85.细节理解题。根据“In the north of the town, there was a town library. It was old and small ten years ago”可知,10年前的图书馆又小又旧。故选A。
86.细节理解题。根据“In the north of the town, there was a town library.”可知,图书馆在城镇的北方,而不是在南方,A项表示有误。故选A。
87.主旨大意题。根据“My home town is a small but beautiful town. ... I found that it changed a lot.”可知,本文主要介绍作者所在的小镇10年间发生了很大的变化。故选B。
88.C 89.D 90.F 91.G 92.B
【导语】本文讲述许多有钱并希望过安静的生活的家庭想要到农村去,因为他们厌倦了城市的噪音和灰尘;拥挤的街道,火车和公共汽车。他们想在农村开始新的生活,结交新朋友。但是并不是所有那些从城市搬到乡村的人都是快乐的。
88.根据“They leave because the countryside is much poorer than the city. ”可知,空格处进一步说明为什么要离开农村的原因,选项C“而且那里通常没有多少工作。”符合语境。故选C。
89.根据“These are usually families who have some money, and want to live a quieter life.”可知,空处说明这些家庭为何想要过一种更安静的生活,选项D“他们厌倦了城市的喧嚣和肮脏。”符合语境。故选D。
90.根据“other people move to the real countryside with sheep and cows and green fields! ”可知,空格处讲述搬到乡村后的生活。选项F“在那里,他们开始了新的生活,并试图结交新朋友。”符合语境。故选F。
91.根据“ After two or three years, many people who have done this feel that it was a big mistake. They don’t make so much money and there isn’t much work to do.”可知,空格讲述为什么有些人搬到乡村会不开心,选项G“乡下人很不一样,并不总是很友好。”符合语境。故选G。
92.根据“It