巴中市 2025 年初中学业水平考试暨高中阶段学校招生考试
英语试卷
(满分 150 分,120 分钟完卷)
姓名:______ 座位号:□□ 准考证号:□□□□□□□□□
注意事项:
1. 本试卷共 12 页,共四部分。
2. 答题前务必将自己的姓名、座位号、准考证号分别填写在试卷和答题卡规定的位置。
3. 本试卷选择题必须使用 2B 铅笔将答题卡对应题目的答案标号涂黑,答非选择题时必须使用
0.5 毫米黑色墨迹签字笔,将答案书写在答题卡规定的位置,在规定的答题区域以外答题无效,
在试题卷上答题无效。
4.考试结束后,考生将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
听力例题:
Where is the bank (B)
A. It is in front of the hotel.
B. It is next to the hotel.
C. It is across from the hotel.
第一节 短对话(共 5 小题,每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话,回答第 1—5 小题。从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并
涂在答题卡上相应的位置。每段对话读两遍。
1. How will the man get to the City Library
A. By bus. B. By subway. C. On foot.
2. What is Lucy doing
A. Making zongzi. B. Talking on the phone. C. Watching the boat races.
3. What would Mark like to drink
A. Juice. B. Water. C. Tea.
4. When is Peter’s birthday
A. On March 14th. B. On September 30th. C. On October 1st.
5. Whose baseball is it
第 1页/共 14页
A. Lisa’s. B. Bob’s. C. Jack’s.
第二节 长对话(共 15 小题,每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白,回答第 6—20 小题。从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选
项,并涂在答题卡上相应的位置。每段对话读两遍。
听第 6 段材料,回答第 6—7 小题。
6. Where did Lily go on the weekend
A. Mount Huangshan. B. The City Museum. C. The Old People’s Home.
7. What does the man think of Lily’s weekend
A. Wonderful. B. Meaningful. C. Tiring.
听第 7 段材料,回答第 8—10 小题。
8. What are the students doing on the playground
A. Running. B. Playing soccer. C. Playing table tennis.
9. How is the weather today
A. Sunny. B. Windy. C. Cloudy.
10. What is the possible relationship between the two speakers
A. Classmates. B. Teacher and student. C. Mother and son.
听第 8 段材料,回答第 11—13 小题。
11. Who will pick up the two speakers’ friend
A. David. B. Julie. C. Helen.
12. Why does Helen come to Bazhong
A. To travel. B. To work. C. To visit David.
13. When will Helen arrive
A. At 4:30. B. At 5:00. C. At 5:30.
听第 9 段材料,回答第 14—16 小题。
14. What does the girl want to be
A. A teacher. B. An engineer. C. A scientist.
15. Why does the boy want to be an engineer
A. Because he likes Ms. Li’s classes.
B. Because he likes science and math.
C. Because he likes bridges and buildings.
第 2页/共 14页
16. What will the boy do next
A. Study English well.
B. Ask the teacher for advice.
C. Work harder in math classes.
听第 10 段材料,回答第 17—20 小题。
17. What will the students do for their school
A. Plant trees. B. Water flowers. C. Clean the garden.
18. Where will the students meet
A. In the classroom. B. In the school garden. C. At the school gate.
19. What should the students bring to school
A. Trees. B. Planting tools. C. Empty bottles.
20. How long will the activity last
A. One hour. B. Two hours. C. Three hours.
第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
第一节 阅读理解(共 20 小题,每小题 2 分,满分 40 分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项,并涂在答题卡
上相应的位置。
A
Welcome to our bookstore. There are four different kinds of books about helping our e and buy
them at our great sale. If you take one book of each kind at the same time (four books in total), you can take the
cheapest one for free.
第 3页/共 14页
History Smashers
●Author: Kate
Climate Is Just the
Messner
Start
●Ages: 8 to 12
●Author: Mikaela
●Price: 30 yuan
Loach
This book traces
●Ages: 8 and up
the origin of Earth Day.
●Price: 40 yuan
The first Earth Day
In this book,
took place in 1970, but
Loach explains climate
people have been
change and offers
working to protect the
solutions for helping
planet for hundreds of
the Earth.
years.
第 4页/共 14页
Magic in a Drop of
Water
A Kid’s Guide to
●Author: Julie
Backyard Trees
Winterbottom
●Author: Felicia
●Ages: 7 to 11
Brower
●Price: 30 yuan
●Ages: 7 to 10
This book explains
●Price: 20 yuan
a way to measure
This book explains
pollution in rivers that
what to look for on a
was discovered by Ruth
tree’s leaves and trunk
Patrick (1907-2013)
to match it to one of the
and is now used to
dozens of trees in the
conserve forests and
book.
oceans.
1 Which book suits best for the 13-year-old students
A. Climate Is Just the Start. B. History Smashers.
C. A Kid’s Guide to Backyard Trees. D. Magic in a Drop of Water.
2. What does Magic in a Drop of Water talk about
A. The year of the first Earth Day. B. The reason for writing the book.
C. The way to identify the types of trees. D. A method of measuring pollution in rivers.
3. How much should you pay if you buy these four books
A. 80 yuan. B. 90 yuan. C. 100 yuan. D. 120 yuan.
4. When was the first Earth Day
A. In 1907. B. In 1970. C. In 2013. D. In 2025.
5. What do the four books have in common
第 5页/共 14页
A. They are sold at the same price. B. They are for students of all ages.
C. They are about helping the Earth. D. They are written by the same writer.
B
My dad is very interested in the Silk Road. He has told me many things about it. Although it is called the Silk
Road, people traded much more than silk. It went through Asia, the Middle East, North Africa and Europe. It was
6,500 km from Xi’an to Rome and played an important role in the development of the world. Last summer, my
family got away for a holiday and visited some famous places along the original road.
We started at Lanzhou and went on to Wuwei. It was a very important city on the Silk Road. It connected three
main cities in the area and was also a capital in ancient times. Although it is now a modern city, you can get a sense
of history when you visit it. We saw lots of very old stone monuments and people there were very proud of their
city’s long history.
The next stop was Jiayuguan on the edge of the desert. It was a busy city with a lot of people coming and
going. Even today, it is a city that many business people travel through. An important part of the Great Wall was
also built here.
After that, we went on to Yumenguan. I first found out about it in the famous poem written by Wang Zhihuan.
It was in the Gobi Desert and was the only connection between Central Asia and China. I wonder how people ever
made it through the hot desert so long ago.
Finally, we arrived in Dunhuang, a city with a long history and great artwork. It was influenced by many
different cultures over time. Now, it is a major place of interest in north-west China.
This trip wasn’t just a scenic journey. It helped me understand more about the history of the area and see how
people from different places influenced each other in many ways.
6. Why did the writer’s family travel along the Silk Road last summer
A. They wanted to visit Xi’an. B. They live near the Silk Road.
C. The writer’s father likes its history. D. The writer’s father made him a promise.
7. What do the people in Wuwei think of their city
A. They take pride in the history of the city.
B. It wasn’t an important city on the Silk Road.
C. It is still the capital city on the Silk Road now.
D. Visitors can enjoy the beauty of the desert there.
8. Where could the writer’s family visit the Great Wall on this journey
第 6页/共 14页
A. In Wuwei. B. In Dunhuang. C. In Jiayuguan. D. In Yumenguan.
9. What can we learn from the passage
A. Lanzhou is the start of the Silk Road.
B. The Silk Road went from Asia to Europe.
C. Wuwei connected China with Central Asia.
D. The writer first knew about Yumenguan on this journey.
10. What did the writer say about his trip
A. The trip made him feel very disappointed.
B. The scenery was more attractive than the history.
C. He made it through the hot desert on this journey.
D. He had a better understanding of the area’s history.
C
I moved to China from the UK in 2015. And a decade later I continue to live here. This leads me to think over
the benefits that life in China offers and the differences between life in the West and China.
For westerners who are used to enjoying a light bowl of grains, nuts and dried fruit with milk for breakfast, the
challenge in China is not how to find breakfast, it is how not to overeat. You can easily find a stuffed steamed bun
or a hot youtiao (like a churro) on any street in the morning.
One way to meet my desire for cookies, muffins and apple pies in China would be to bake them at home.
While this may sound very sensible (合理的), it raises another curious difference between our cultures — the
mysterious case of the missing ovens. In the West, it would be simply unthinkable to have a kitchen without an
oven. In China, I hardly see one in locals’ homes.
China is also a land with familiar surprises. Chinese people really know how to make you feel at home if you
have been long away from your home country. On each birthday, I will be welcomed with a large cake in my office.
It is beautiful and specially designed at a very affordable price. While Western birthday cakes typically contain rich
chocolate, Chinese ones are topped with many layers (层) of cream and taste light.
However, even after 10 years of living in China, I still don’t understand why I receive free plastic gloves
whenever I order a pizza, burger or French fries in a restaurant, but still have to pay for an extra package of napkin.
Well, it seems that there is always much more for me to learn and experience here.
11. Why is breakfast a challenge for some westerners in China
A. Because they don’t like the taste. B. Because they can’t find breakfast.
第 7页/共 14页
C. Because there are no western meals. D. Because there are many delicious specials.
12. What does the writer say about the mysterious case
A. Chinese people hardly cook with an oven. B. Chinese ovens are similar to Western ones.
C He can’t find the ovens in Western kitchens. D. He can easily find the ovens in locals’ kitchens.
13. What does the underlined phrase “make you feel at home” mean in the passage
A. Offer places to live. B. Treat you like family.
C. Help you return home. D. Order your birthday cakes.
14. Why does the writer share his birthday experience
A. To praise special cake designs. B. To show warm office conditions.
C. To show Chinese people’s kindness. D. To introduce affordable birthday cakes.
15. What can be inferred about the writer from the last paragraph
A. He will continue to live in China. B. He will not order pizza anymore.
C. He will never go to that restaurant. D. He will learn more about Chinese food.
D
Lots of wild animals often do babysitting duty. Young female elephants who haven’t had babies yet like to
help guide and take care of baby elephants.
Recently, a team of researchers at the Southwest Forestry University in China noticed that during the breeding
(繁殖) season, black-and-white snub-nosed monkeys passed around their babies a lot. The monkeys would take
turns to carry or even feed the newborns.
This behaviour reminded the team of the way humans babysit for each other. So they decided to watch the
monkeys more closely. They followed the group for six months and recorded more than 400 scenes in which a
female monkey interacted (互动) with a mother and newborn or gently pulled them closer.
Once the newborns had grown up a bit, the mothers would allow other females to take care of them. They
made their decision according to who has the most parenting experience. After a more experienced monkey had
given up her babysitting duty, the younger females with less experience would still be allowed to look after the
babies.
Cui Chunyan, one of the researchers in the study, mentioned that this helps the younger females to learn more
about parenting to prepare them for having their own babies in the future. She also said that more research needs to
be done to find out if mothers make their choices based on the social status of other monkeys or on whether they
第 8页/共 14页
are related to each other.
16. What have the researchers noticed in the study
A. Monkeys babysit others’ babies. B. Monkeys are too busy to babysit.
C. Elephants would take babysitting duty. D. Elephants would guide baby elephants.
17. How did the researchers study the monkeys
A. By interacting with mother monkeys. B. By watching them from time to time.
C. By recording and studying their behaviours. D. By looking after the mother and baby monkeys.
18. Which of the following can be a perfect babysitter
A. A monkey that has no children.
B. A monkey that cares for its parents.
C. A female monkey with rich parenting experience.
D. A female monkey with less parenting experience.
19. What can we learn from Cui Chunyan’s words in the last paragraph
A. They will continue their research.
B. They are satisfied with the results.
C. They have found out monkeys’ social status.
D. They have completely understood monkeys’ babysitting choices.
20. What can we find out from the study of monkeys’ babysitting choices
A. Monkeys like human behaviours.
B People should protect the monkeys.
C. Researchers compared elephants with monkeys.
D. Younger monkeys will be better mothers by caring for babies.
第二节 补全短文(共 5 小题,每小题 2 分,满分 10 分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,并涂在答题卡上相应的位置。选项中
有一项为多余选项。
Talk to People You Disagree with
Everyone occasionally has disagreements with friends or family members. For example, you might not agree
which restaurant makes the best pizza. ____21____ Although disagreements can be uncomfortable, there are some
steps you can take to make conversations go on well.
第 9页/共 14页
See their perspective
Even if you don’t agree with someone’s opinions, you can still listen to what they have to say. One way is to
listen without interrupting (打断) them. ____22____ You can start by saying, “OK. I know what you mean. You are
saying...”
Use respectful language
____23____ You can easily get angry especially if it is on a subject you care about a lot. Some people shoot
down others’ opinions by laughing at them or attacking their judgements. Avoid using impolite words, like “stupid”
or “ridiculous”. Instead, focus on speaking calmly.
Stick to the facts
During a conversation, if you are interrupted and doubted, stay calm and ask for a chance to speak your
opinion out. Relax your shoulders and say what you would like to say. ____24____
Find common ground
You may find that you can’t change the other person’s mind, and they may not change yours. ____25____ In
the end, you may gain a better understanding of each other’s opinion.
A. You could also ask to express your own thoughts.
B. You may have different views about certain topics.
C. The solution is looking for points you do agree on.
D. Or you may not agree which university suits you best.
E. You could also ask questions or repeat what they said.
F. And you can make a better case with facts instead of feelings.
第三部分 语言运用(共三节,满分 45 分)
第一节 完形填空(共 15 小题,每小题 1 分,满分 15 分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并涂在答题
卡上相应的位置。
Art toys and collections are popular in China today. Handmade dolls ____26____ a long history are popular,
too. And Beijing silk figurines (小塑像) are just as attractive as modern toys.
Beijing silk figurines first ____27____ in the Tang Dynasty. Usually, the hands and face of a traditional silk
figurine are made of natural silk.
He Mei is an inheritor (传承人) of the handicraft. When she first saw the figurines at a store in Beijing, she
was so ____28____ that she decided to learn the skills from Qi Congying, a famous Beijing silk figurine
第 10页/共 14页
____29____. And she went on to ____30____ her company in 2013. Inside her company’s workshop, hundreds of
figurines shining under the bright lights ____31____ visitors.
In Tongzhou District of Beijing, the business now has around fifty ____32____. Many of them are from
nearby villages. As some of them knew ____33____ about creating figurines before starting their work at the
company, she encouraged them to ____34____ the skills. Today, they are experienced workers who are experts in
_____35_____ steps, from painting faces to creating the dolls’ clothing.
The company has also hired (聘用) some young designers. They have brought fresh _____36_____ into the
company. And they have _____37_____ new series such as figurines featuring the 12 Chinese zodiac signs.
She said, “Today, many of our customers are young people. _____38_____ we create tiny dolls depending on
their preferences.” And she _____39_____ that they have also produced dolls whose hands and feet can be bent (弯
曲) and clothes can be changed to _____40_____ the dolls’ entertainment value.
26. A. for B. to C. with D. during
27 A. invented B. produced C. changed D. appeared
28. A. experienced B. amazed C. disappointed D. relaxed
29. A. artist B. founder C. learner D. inventor
30. A. put up B. get up C. set up D. take up
31. A. surprise B. blind C. awake D. serve
32. A. customers B. users C. visitors D. workers
33. A. something B. anything C. nothing D. everything
34. A. choose B. learn C. collect D. prepare
35. A. similar B. other C. few D. different
36. A. attitudes B. ideas C. problems D. choices
37. A. found B. ordered C. created D. bought
38. A. But B. And C. Because D. So
39. A. replied B. added C. repeated D. asked
40. A. increase B. replace C. repair D. exchange
第二节 短文填空(共 10 小题,每小题 2 分,满分 20 分)
阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词,并将答案写到答题卡上相应的位置。
The Dujiangyan Irrigation Project (灌溉工程) ____41____ in the northwest of Chengdu. It was ____42____
第 11页/共 14页
about the year 256 BC to provide water and control the Minjiang River.
Water running in the river from the Mount Minshan often destroyed houses. So ____43____ official in the
Kingdom of Qin named Li Bing decided to build the project in the river to control the flooding. It is said that he
received money for the important project ____44____ King Zhao of Qin and employed tens of thousands of
workers. King Zhao wanted to strengthen (加强) his kingdom.
After its completion, the project prevented the flooding and ____45____ the Sichuan area rich harvests. This
project greatly made the Qin Kingdom stronger. Within a few decades, a Qin king called Ying Zheng became the
____46____ emperor of China.
There are some main ____47____ of this irrigation system. The first is a levee (防洪堤) named Yuzui.
____48____ stood in the middle of the river to control the amount of water that entered the two channels (渠道).
The second part is a channel that was cut through a mountain by means of heating the rock ____49____ then
pouring water on it. The narrow opening of the irrigation system controlled the amount of water entering the system.
It is called Baopingkou. It is said that the 20-meter-wide channel required 8 years to finish. The _____50_____ part
is a spillway called Feishayan that was dug to discharge water and silt.
第三节 阅读填空(共 5 小题,每小题 2 分,满分 10 分)
阅读下面短文,根据短文内容完成表格信息,并将答案写到答题卡上相应的位置。
Celebrating your successes, even small ones, can help you feel more confident and motivated.
Whether it is working hard at your favourite subject or baking a cake for your friends, putting effort into
something that makes you happy is a success. It is a good feeling you can get from all areas of your life. You might
not always notice your small successes. Try looking at schoolwork from ages ago and see how much you have
improved. Success can also be something that no one else sees but you feel, such as making it through a difficult
day or speaking up in class.
Recognising small successes makes you feel you can achieve bigger goals. Studies show that when you
celebrate your successes, a certain part of your brain lights up and greatly improves how you feel about yourself.
This makes you feel positive and motivated and helps to overcome challenges in the future.
Celebrating even your small successes is important. Try making an achievement jar (广口瓶) in which you put
a bead or marble every time you succeed in something that matters to you, then watch the jar fill up. If you have a
goal such as learning a musical instrument, make a sticker chart to show how often you practise. When the jar or
chart is full, reward (奖励) yourself with treats. These could be fun things such as a bike ride, playing games or a
relaxing bath. Share your wins with family and friends too, so they can support you.
第 12页/共 14页
Celebrate Your Success
Celebrating successes helps you strengthen ____51____ and motivation.
It can be anything that involves ____52____, skill, The meaning of a success
progress or courage.
The ____53____ for celebrating It makes you feel positive and motivated.
successes It is ____54____ to overcome challenges in the future.
Reward yourself by ____55____, playing games or taking
a relaxing bath.
The ways of celebrating successes
Share your wins with family and friends
第四部分 书面表达(满分 25 分)
56. 假如你是李华,请阅读这封来自学校英语报的征稿通知,并根据通知内容给予回复。
Dear students,
Studies say that many people in China are getting too heavy. By 2030, about 70.5 percent
of grown-ups might become overweight, and nearly one in three kids might join them, too.
Being overweight isn’t good for our health. So, we should do something to keep fit. What
should we do to keep fit Why do you think that will work Please write a passage to share with
us. We are looking forward to your reply.
注意:
1. 所写文章必须包含所涉及的问题,至少给出三种解决方式,可适当发挥;
2. 文中不得出现真实的个人信息;
3. 词数 100 左右,开头已给出,不计入总词数。
Dear Sir/Madam,
I have read your notice.
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
第 13页/共 14页
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第 14页/共 14页巴中市 2025 年初中学业水平考试暨高中阶段学校招生考试
英语试卷
(满分 150 分,120 分钟完卷)
姓名:______ 座位号:□□ 准考证号:□□□□□□□□□
注意事项:
1. 本试卷共 12 页,共四部分。
2. 答题前务必将自己的姓名、座位号、准考证号分别填写在试卷和答题卡规定的位置。
3. 本试卷选择题必须使用 2B 铅笔将答题卡对应题目的答案标号涂黑,答非选择题时必须使用
0.5 毫米黑色墨迹签字笔,将答案书写在答题卡规定的位置,在规定的答题区域以外答题无效,
在试题卷上答题无效。
4.考试结束后,考生将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
听力例题:
Where is the bank (B)
A. It is in front of the hotel.
B. It is next to the hotel.
C. It is across from the hotel.
第一节 短对话(共 5 小题,每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话,回答第 1—5 小题。从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并
涂在答题卡上相应的位置。每段对话读两遍。
1. How will the man get to the City Library
A. By bus. B. By subway. C. On foot.
2. What is Lucy doing
A. Making zongzi. B. Talking on the phone. C. Watching the boat races.
3. What would Mark like to drink
A. Juice. B. Water. C. Tea.
4. When is Peter’s birthday
A. On March 14th. B. On September 30th. C. On October 1st.
5. Whose baseball is it
第 1页/共 23页
A. Lisa’s. B. Bob’s. C. Jack’s.
第二节 长对话(共 15 小题,每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白,回答第 6—20 小题。从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选
项,并涂在答题卡上相应的位置。每段对话读两遍。
听第 6 段材料,回答第 6—7 小题。
6. Where did Lily go on the weekend
A. Mount Huangshan. B. The City Museum. C. The Old People’s Home.
7. What does the man think of Lily’s weekend
A. Wonderful. B. Meaningful. C. Tiring.
听第 7 段材料,回答第 8—10 小题。
8. What are the students doing on the playground
A. Running. B. Playing soccer. C. Playing table tennis.
9. How is the weather today
A. Sunny. B. Windy. C. Cloudy.
10. What is the possible relationship between the two speakers
A. Classmates. B. Teacher and student. C. Mother and son.
听第 8 段材料,回答第 11—13 小题。
11. Who will pick up the two speakers’ friend
A. David. B. Julie. C. Helen.
12. Why does Helen come to Bazhong
A. To travel. B. To work. C. To visit David.
13. When will Helen arrive
A. At 4:30. B. At 5:00. C. At 5:30.
听第 9 段材料,回答第 14—16 小题。
14. What does the girl want to be
A. A teacher. B. An engineer. C. A scientist.
15. Why does the boy want to be an engineer
A. Because he likes Ms. Li’s classes.
B. Because he likes science and math.
C. Because he likes bridges and buildings.
第 2页/共 23页
16. What will the boy do next
A. Study English well.
B. Ask the teacher for advice.
C. Work harder in math classes.
听第 10 段材料,回答第 17—20 小题。
17. What will the students do for their school
A Plant trees. B. Water flowers. C. Clean the garden.
18. Where will the students meet
A. In the classroom. B. In the school garden. C. At the school gate.
19. What should the students bring to school
A. Trees. B. Planting tools. C. Empty bottles.
20. How long will the activity last
A. One hour. B. Two hours. C. Three hours.
第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
第一节 阅读理解(共 20 小题,每小题 2 分,满分 40 分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项,并涂在答题卡
上相应的位置。
A
Welcome to our bookstore. There are four different kinds of books about helping our e and buy
them at our great sale. If you take one book of each kind at the same time (four books in total), you can take the
cheapest one for free.
第 3页/共 23页
History Smashers
●Author: Kate
Climate Is Just the
Messner
Start
●Ages: 8 to 12
●Author: Mikaela
●Price: 30 yuan
Loach
This book traces
●Ages: 8 and up
the origin of Earth Day.
●Price: 40 yuan
The first Earth Day
In this book,
took place in 1970, but
Loach explains climate
people have been
change and offers
working to protect the
solutions for helping
planet for hundreds of
the Earth.
years.
第 4页/共 23页
Magic in a Drop of
Water
A Kid’s Guide to
●Author: Julie
Backyard Trees
Winterbottom
●Author: Felicia
●Ages: 7 to 11
Brower
●Price: 30 yuan
●Ages: 7 to 10
This book explains
●Price: 20 yuan
a way to measure
This book explains
pollution in rivers that
what to look for on a
was discovered by Ruth
tree’s leaves and trunk
Patrick (1907-2013)
to match it to one of the
and is now used to
dozens of trees in the
conserve forests and
book.
oceans.
1. Which book suits best for the 13-year-old students
A. Climate Is Just the Start. B. History Smashers.
C. A Kid’s Guide to Backyard Trees. D. Magic in a Drop of Water.
2. What does Magic in a Drop of Water talk about
A. The year of the first Earth Day. B. The reason for writing the book.
C. The way to identify the types of trees. D. A method of measuring pollution in rivers.
3. How much should you pay if you buy these four books
A. 80 yuan. B. 90 yuan. C. 100 yuan. D. 120 yuan.
4. When was the first Earth Day
A. In 1907. B. In 1970. C. In 2013. D. In 2025.
5. What do the four books have in common
第 5页/共 23页
A. They are sold at the same price. B. They are for students of all ages.
C. They are about helping the Earth. D. They are written by the same writer.
【答案】1. A 2. D 3. C 4. B 5. C
【解析】
【导语】本文介绍了一家书店正在进行促销活动的四本关于保护地球的书籍,具体涵盖每本书的书名、作
者、适读年龄、价格以及内容概述,并说明若同时购买四种书各一本(共四本),可免费获得其中价格最低
的一本。
【1 题详解】
细节理解题。根据“Climate Is Just the Start ... Ages: 8 and up”可知,Climate Is Just the Start 这本书适合 13 岁
的学生。故选 A。
【2 题详解】
细节理解题。根据“Magic in a Drop of Water ... This book explains a way to measure pollution in rivers that was
discovered by Ruth Patrick (1907-2013) and is now used to conserve forests and oceans.”可知,Magic in a Drop of
Water 这本书讲述了由 Ruth Patrick 发现的一种测量河流污染的方法,该方法现被用于保护森林和海洋。故
选 D。
【3 题详解】
细节理解题。根据“Climate Is Just the Start ... Price: 40 yuan”,“History Smashers ... Price: 30 yuan”,“A Kid’s
Guide to Backyard Trees ... Price: 20 yuan”,“Magic in a Drop of Water ... Price: 30 yuan”以及“If you take one
book of each kind at the same time (four books in total), you can take the cheapest one for free.”可知,如果同时购
买这四本书,最便宜的一本(A Kid’s Guide to Backyard Trees,20 元)可以免费,因此实际需要支付的是其
他三本书的价格总和,即 40+30+30=100 元。故选 C。
【4 题详解】
细节理解题。根据“The first Earth Day took place in 1970 ...”可知,第一个地球日是在 1970 年。故选 B。
【5 题详解】
细节理解题。根据“Welcome to our bookstore. There are four different kinds of books about helping our planet.”
以及四本书的内容介绍可知,这四本书的共同点是它们都是关于保护地球的。故选 C。
B
My dad is very interested in the Silk Road. He has told me many things about it. Although it is called the Silk
Road, people traded much more than silk. It went through Asia, the Middle East, North Africa and Europe. It was
6,500 km from Xi’an to Rome and played an important role in the development of the world. Last summer, my
第 6页/共 23页
family got away for a holiday and visited some famous places along the original road.
We started at Lanzhou and went on to Wuwei. It was a very important city on the Silk Road. It connected three
main cities in the area and was also a capital in ancient times. Although it is now a modern city, you can get a sense
of history when you visit it. We saw lots of very old stone monuments and people there were very proud of their
city’s long history.
The next stop was Jiayuguan on the edge of the desert. It was a busy city with a lot of people coming and
going. Even today, it is a city that many business people travel through. An important part of the Great Wall was
also built here.
After that, we went on to Yumenguan. I first found out about it in the famous poem written by Wang Zhihuan.
It was in the Gobi Desert and was the only connection between Central Asia and China. I wonder how people ever
made it through the hot desert so long ago.
Finally, we arrived in Dunhuang, a city with a long history and great artwork. It was influenced by many
different cultures over time. Now, it is a major place of interest in north-west China.
This trip wasn’t just a scenic journey. It helped me understand more about the history of the area and see how
people from different places influenced each other in many ways.
6. Why did the writer’s family travel along the Silk Road last summer
A. They wanted to visit Xi’an. B. They live near the Silk Road.
C. The writer’s father likes its history. D. The writer’s father made him a promise.
7. What do the people in Wuwei think of their city
A. They take pride in the history of the city.
B. It wasn’t an important city on the Silk Road.
C. It is still the capital city on the Silk Road now.
D. Visitors can enjoy the beauty of the desert there.
8. Where could the writer’s family visit the Great Wall on this journey
A. In Wuwei. B. In Dunhuang. C. In Jiayuguan. D. In Yumenguan.
9. What can we learn from the passage
A. Lanzhou is the start of the Silk Road.
B. The Silk Road went from Asia to Europe.
C. Wuwei connected China with Central Asia.
D. The writer first knew about Yumenguan on this journey.
第 7页/共 23页
10. What did the writer say about his trip
A. The trip made him feel very disappointed.
B. The scenery was more attractive than the history.
C. He made it through the hot desert on this journey.
D. He had a better understanding of the area’s history.
【答案】6. C 7. A 8. C 9. B 10. D
【解析】
【导语】本文介绍了作者一家沿着古丝绸之路旅行的经历及感悟。
【6 题详解】
细节理解题。根据“My dad is very interested in the Silk Road. He has told me many things about it.”可知,这次
旅行是因为父亲的兴趣(即喜欢其历史)而组织的。故选 C。
【7 题详解】
细节理解题。根据“We saw lots of very old stone monuments and people there were very proud of their city’s long
history.”可知,武威的人们对这座城市的历史感到非常自豪。故选 A。
【8 题详解】
细节理解题。根据“The next stop was Jiayuguan on the edge of the desert. ... An important part of the Great Wall
was also built here.”可知,在嘉峪关可以参观到长城的一部分。故选 C。
【9 题详解】
细节理解题。根据“Although it is called the Silk Road, people traded much more than silk. It went through Asia,
the Middle East, North Africa and Europe.”可知,丝绸之路从亚洲延伸到欧洲,B 选项正确。故选 B。
【10 题详解】
细节理解题。根据“This trip wasn’t just a scenic journey. It helped me understand more about the history of the
area and see how people from different places influenced each other in many ways.”可知,作者认为这次旅行让他
对该地区的历史有了更深入的了解。故选 D。
C
I moved to China from the UK in 2015. And a decade later I continue to live here. This leads me to think over
the benefits that life in China offers and the differences between life in the West and China.
For westerners who are used to enjoying a light bowl of grains, nuts and dried fruit with milk for breakfast, the
challenge in China is not how to find breakfast, it is how not to overeat. You can easily find a stuffed steamed bun
or a hot youtiao (like a churro) on any street in the morning.
第 8页/共 23页
One way to meet my desire for cookies, muffins and apple pies in China would be to bake them at home.
While this may sound very sensible (合理的), it raises another curious difference between our cultures — the
mysterious case of the missing ovens. In the West, it would be simply unthinkable to have a kitchen without an
oven. In China, I hardly see one in locals’ homes.
China is also a land with familiar surprises. Chinese people really know how to make you feel at home if you
have been long away from your home country. On each birthday, I will be welcomed with a large cake in my office.
It is beautiful and specially designed at a very affordable price. While Western birthday cakes typically contain rich
chocolate, Chinese ones are topped with many layers (层) of cream and taste light.
However, even after 10 years of living in China, I still don’t understand why I receive free plastic gloves
whenever I order a pizza, burger or French fries in a restaurant, but still have to pay for an extra package of napkin.
Well, it seems that there is always much more for me to learn and experience here.
11. Why is breakfast a challenge for some westerners in China
A. Because they don’t like the taste. B. Because they can’t find breakfast.
C. Because there are no western meals. D. Because there are many delicious specials.
12. What does the writer say about the mysterious case
A. Chinese people hardly cook with an oven. B. Chinese ovens are similar to Western ones.
C. He can’t find the ovens in Western kitchens. D. He can easily find the ovens in locals’ kitchens.
13. What does the underlined phrase “make you feel at home” mean in the passage
A. Offer places to live. B. Treat you like family.
C. Help you return home. D. Order your birthday cakes.
14. Why does the writer share his birthday experience
A. To praise special cake designs. B. To show warm office conditions.
C. To show Chinese people’s kindness. D. To introduce affordable birthday cakes.
15. What can be inferred about the writer from the last paragraph
A. He will continue to live in China. B. He will not order pizza anymore.
C. He will never go to that restaurant. D. He will learn more about Chinese food.
【答案】11 D 12. A 13. B 14. C 15. A
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者从英国搬到中国生活十年间,感受到的中国生活与西方生活的差
第 9页/共 23页
异,以及作者对中国生活的不断探索。
【11 题详解】
细节理解题。根据文章第 2 段“For westerners ... the challenge in China is not how to find breakfast, it is how not
to overeat. You can easily find a stuffed steamed bun or a hot youtiao(like a churro)on any street in the morning.”
可知,对一些西方人来说,在中国早餐是个挑战是因为有很多美味的特色食物,容易吃多。故选 D。
【12 题详解】
细节理解题。根据文章第 3 段“In the West, it would be simply unthinkable to have a kitchen without an oven. In
China, I hardly see one in locals’ homes.”可知,中国人几乎不用烤箱做饭。故选 A。
【13 题详解】
词句猜测题。根据文章第 4 段“Chinese people really know how to make you feel at home if you have been long
away from your home country. On each birthday, I will be welcomed with a large cake in my office.”可知,make
you feel at home 意思是像对待家人一样对待你。故选 B。
【14 题详解】
推理判断题。根据文章第 4 段“Chinese people really know how to make you feel at home if you have been long
away from your home country. On each birthday, I will be welcomed with a large cake in my office.” 可知,作者
分享生日经历是为了展示中国人的友善。故选 C。
【15 题详解】
推理判断题。根据文章最后一段“Well, it seems that there is always much more for me to learn and experience
here.”可知,作者会继续在中国生活。故选 A。
D
Lots of wild animals often do babysitting duty. Young female elephants who haven’t had babies yet like to
help guide and take care of baby elephants.
Recently, a team of researchers at the Southwest Forestry University in China noticed that during the breeding
(繁殖) season, black-and-white snub-nosed monkeys passed around their babies a lot. The monkeys would take
turns to carry or even feed the newborns.
This behaviour reminded the team of the way humans babysit for each other. So they decided to watch the
monkeys more closely. They followed the group for six months and recorded more than 400 scenes in which a
female monkey interacted (互动) with a mother and newborn or gently pulled them closer.
Once the newborns had grown up a bit, the mothers would allow other females to take care of them. They
made their decision according to who has the most parenting experience. After a more experienced monkey had
第 10页/共 23页
given up her babysitting duty, the younger females with less experience would still be allowed to look after the
babies.
Cui Chunyan, one of the researchers in the study, mentioned that this helps the younger females to learn more
about parenting to prepare them for having their own babies in the future. She also said that more research needs to
be done to find out if mothers make their choices based on the social status of other monkeys or on whether they
are related to each other.
16. What have the researchers noticed in the study
A. Monkeys babysit others’ babies. B. Monkeys are too busy to babysit.
C. Elephants would take babysitting duty. D. Elephants would guide baby elephants.
17. How did the researchers study the monkeys
A. By interacting with mother monkeys. B. By watching them from time to time.
C. By recording and studying their behaviours. D. By looking after the mother and baby monkeys.
18. Which of the following can be a perfect babysitter
A. A monkey that has no children.
B. A monkey that cares for its parents.
C. A female monkey with rich parenting experience.
D. A female monkey with less parenting experience.
19. What can we learn from Cui Chunyan’s words in the last paragraph
A. They will continue their research.
B. They are satisfied with the results.
C. They have found out monkeys’ social status.
D. They have completely understood monkeys’ babysitting choices.
20. What can we find out from the study of monkeys’ babysitting choices
A. Monkeys like human behaviours.
B. People should protect the monkeys.
C. Researchers compared elephants with monkeys.
D. Younger monkeys will be better mothers by caring for babies.
【答案】16. A 17. C 18. C 19. A 20. D
【解析】
【导语】本文介绍了多种野生动物存在的“照看幼崽”行为,重点聚焦中国西南林业大学研究团队对黑白仰鼻
第 11页/共 23页
猴在繁殖季节照看幼崽行为的研究发现。
【16 题详解】
细节理解题。根据第二段“Recently, a team of researchers at the Southwest Forestry University in China noticed
that during the breeding season, black-and-white snub-nosed monkeys passed around their babies a lot. The
monkeys would take turns to carry or even feed the newborns.”可知,最近,中国西南林业大学的一组研究人员
注意到,在繁殖季节,黑白仰鼻猴会频繁地传递它们的宝宝。猴子们会轮流抱着甚至喂养新生儿。故选 A。
【17 题详解】
推理判断题。根据第三段“They followed the group for six months and recorded more than 400 scenes in which a
female monkey interacted with a mother and newborn or gently pulled them closer.”可知,研究人员跟踪这群猴子
六个月,记录了 400 多只雌猴与母猴和新生猴互动或轻轻将它们拉近的场景。这表明研究人员是通过记录
和研究它们的行为来研究猴子的。故选 C。
【18 题详解】
推理判断题。根据第四段“Once the newborns had grown up a bit, the mothers would allow other females to take
care of them. They made their decision according to who has the most parenting experience.”可知,一旦新生儿长
大一点,母亲们就会允许其他雌性照顾它们。她们会根据谁有最多的育儿经验来做决定。因此,一个有丰
富育儿经验的雌性猴子会是一个完美的保姆。故选 C。
【19 题详解】
推理判断题。根据最后一段“She also said that more research needs to be done to find out if mothers make their
choices based on the social status of other monkeys or on whether they are related to each other.”可知,崔春燕说
还需要做更多的研究,以查明母亲们是否根据其他猴子的社会地位或它们之间是否有亲缘关系来做出选择。
这表明他们将继续他们的研究。故选 A。
【20 题详解】
推理判断题。根据最后一段“Cui Chunyan, one of the researchers in the study, mentioned that this helps the
younger females to learn more about parenting to prepare them for having their own babies in the future.”可知,研
究中 一位研究人员崔春燕提到,这有助于年轻雌性更多地了解育儿知识,为将来有自己的孩子做好准备。
由此可推断,年轻的猴子通过照顾宝宝会成为更好的母亲。故选 D。
第二节 补全短文(共 5 小题,每小题 2 分,满分 10 分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,并涂在答题卡上相应的位置。选项中
有一项为多余选项。
Talk to People You Disagree with
第 12页/共 23页
Everyone occasionally has disagreements with friends or family members. For example, you might not agree
which restaurant makes the best pizza. ____21____ Although disagreements can be uncomfortable, there are some
steps you can take to make conversations go on well.
See their perspective
Even if you don’t agree with someone’s opinions, you can still listen to what they have to say. One way is to
listen without interrupting (打断) them. ____22____ You can start by saying, “OK. I know what you mean. You are
saying...”
Use respectful language
____23____ You can easily get angry especially if it is on a subject you care about a lot. Some people shoot
down others’ opinions by laughing at them or attacking their judgements. Avoid using impolite words, like “stupid”
or “ridiculous”. Instead, focus on speaking calmly.
Stick to the facts
During a conversation, if you are interrupted and doubted, stay calm and ask for a chance to speak your
opinion out. Relax your shoulders and say what you would like to say. ____24____
Find common ground
You may find that you can’t change the other person’s mind, and they may not change yours. ____25____ In
the end, you may gain a better understanding of each other’s opinion.
A. You could also ask to express your own thoughts.
B. You may have different views about certain topics.
C. The solution is looking for points you do agree on.
D. Or you may not agree which university suits you best.
E. You could also ask questions or repeat what they said.
F. And you can make a better case with facts instead of feelings.
【答案】21. D 22. E 23. B 24. F 25. C
【解析】
【导语】本文介绍了如何与意见不合的人进行有效沟通,包括理解对方观点、使用尊重的语言、坚持事实、
寻找共同点等方法和建议,旨在帮助人们在面对分歧时能够平和、理性地进行对话。
【21 题详解】
根据“For example, you might not agree which restaurant makes the best pizza.”可知,此处引出另一个常见的分
歧例子,选项 D“或者,你们可能无法就哪所大学最适合你而达成一致。”符合语境。故选 D。
第 13页/共 23页
【22 题详解】
根据“One way is to listen without interrupting (打断) them.”以及“You can start by saying, ‘OK. I know what you
mean. You are saying...’”可知,此处介绍除了不打断对方之外,还可以通过其他方式来更好地倾听和理解对
方,选项 E“你也可以问问题或重复他们说的话。”符合语境。故选 E。
【23 题详解】
根据“You can easily get angry especially if it is on a subject you care about a lot.”可知,此处指出在与意见不合
的人交谈时容易生气,说明在某些话题上可能存在分歧,选项 B“你们可能对某些话题有不同的看法。”符合
语境。故选 B。
【24 题详解】
根据“Stick to the facts”可知,此处强调在交谈中应坚持事实,用事实来支持自己的观点,选项 F“你可以用事
实而不是情感来更好地陈述自己的观点。”符合语境。故选 F。
【25 题详解】
根据“Find common ground”以及“In the end, you may gain a better understanding of each other’s opinion.”可知,
此处指出当双方都无法改变对方观点时,应寻找共同点,选项 C“解决办法是寻找你们共同同意的观点。”符
合语境。故选 C。
第三部分 语言运用(共三节,满分 45 分)
第一节 完形填空(共 15 小题,每小题 1 分,满分 15 分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并涂在答题
卡上相应的位置。
Art toys and collections are popular in China today. Handmade dolls ____26____ a long history are popular,
too. And Beijing silk figurines (小塑像) are just as attractive as modern toys.
Beijing silk figurines first ____27____ in the Tang Dynasty. Usually, the hands and face of a traditional silk
figurine are made of natural silk.
He Mei is an inheritor (传承人) of the handicraft. When she first saw the figurines at a store in Beijing, she
was so ____28____ that she decided to learn the skills from Qi Congying, a famous Beijing silk figurine
____29____. And she went on to ____30____ her company in 2013. Inside her company’s workshop, hundreds of
figurines shining under the bright lights ____31____ visitors.
In Tongzhou District of Beijing, the business now has around fifty ____32____. Many of them are from
nearby villages. As some of them knew ____33____ about creating figurines before starting their work at the
company, she encouraged them to ____34____ the skills. Today, they are experienced workers who are experts in
第 14页/共 23页
_____35_____ steps, from painting faces to creating the dolls’ clothing.
The company has also hired (聘用) some young designers. They have brought fresh _____36_____ into the
company. And they have _____37_____ new series such as figurines featuring the 12 Chinese zodiac signs.
She said, “Today, many of our customers are young people. _____38_____ we create tiny dolls depending on
their preferences.” And she _____39_____ that they have also produced dolls whose hands and feet can be bent (弯
曲) and clothes can be changed to _____40_____ the dolls’ entertainment value.
26. A. for B. to C. with D. during
27. A. invented B. produced C. changed D. appeared
28. A. experienced B. amazed C. disappointed D. relaxed
29. A. artist B. founder C. learner D. inventor
30. A. put up B. get up C. set up D. take up
31. A. surprise B. blind C. awake D. serve
32. A. customers B. users C. visitors D. workers
33 A. something B. anything C. nothing D. everything
34. A. choose B. learn C. collect D. prepare
35. A. similar B. other C. few D. different
36. A. attitudes B. ideas C. problems D. choices
37. A. found B. ordered C. created D. bought
38. A. But B. And C. Because D. So
39. A. replied B. added C. repeated D. asked
40. A. increase B. replace C. repair D. exchange
【答案】26. C 27. D 28. B 29. A 30. C 31. A 32. D 33. C 34. B 35. D
36. B 37. C 38. D 39. B 40. A
【解析】
【导语】本文介绍了北京绢人这一中国传统手工艺品的起源、传承、制作工艺、公司发展以及创新情况。
【26 题详解】
句意:历史悠久的手工娃娃也很受欢迎。
for 为了;to 到;with 有;during 在……期间。根据“Handmade dolls ... a long history”可知,此处表示具有悠
久历史的手工娃娃。故选 C。
第 15页/共 23页
【27 题详解】
句意:北京绢人最早出现在唐代。
invented 发明;produced 生产;changed 改变;appeared 出现。根据“Beijing silk figurines first ... in the Tang
Dynasty.”可知,此处指北京绢人最早出现在唐代。故选 D。
【28 题详解】
句意:当她第一次在北京的一家商店看到这些小塑像时,她非常惊讶,决定向著名北京绢人艺术家齐聪颖
学习技艺。
experienced 有经验的;amazed 惊讶的;disappointed 失望的;relaxed 放松的。根据“When she first saw the
figurines at a store in Beijing, she was so ... that she decided to learn the skills”可知,她第一次看到这些小塑像时,
感到非常惊讶,所以决定学习这项技艺。故选 B。
【29 题详解】
句意:当她第一次在北京的一家商店看到这些小塑像时,她非常惊讶,决定向著名北京绢人艺术家齐聪颖
学习技艺。
artist 艺术家;founder 创立者;learner 学习者;inventor 发明家。根据“she decided to learn the skills from Qi
Congying, a famous Beijing silk figurine ...”可知,此处指向著名北京绢人艺术家齐聪颖学习技艺。故选 A。
【30 题详解】
句意:2013 年,她创办了自己的公司。
put up 张贴;get up 起床;set up 建立;take up 占据。根据“And she went on to ... her company in 2013.”可知,
此处指她创办了自己的公司。故选 C。
【31 题详解】
句意:在她公司的工作室里,数百个在明亮灯光下闪闪发光的小雕像让参观者大吃一惊。
surprise 使惊奇;blind 使失明;awake 唤醒;serve 服务。根据“hundreds of figurines shining under the bright
lights ... visitors”可知,此处指这些小塑像让游客们惊叹不已。故选 A。
【32 题详解】
句意:在北京通州区,该企业目前拥有约 50 名员工。
customers 顾客;users 用户;visitors 游客;workers 工人。根据下文“starting their work at the company”可知,
此处指该企业目前拥有约 50 名员工。故选 D。
【33 题详解】
句意:由于他们中的一些人在公司开始工作之前对制作小塑像一无所知,她鼓励他们学习这项技能。
something 某事;anything 任何事;nothing 没什么事;everything 每件事。根据“she encouraged them to...the skills”
第 16页/共 23页
可知,她鼓励他们学习这项技能,说明他们中的一些人在公司开始工作之前对制作小塑像一无所知。故选 C。
【34 题详解】
句意:由于他们中的一些人在公司开始工作之前对制作小塑像一无所知,她鼓励他们学习这项技能。
choose 选择;learn 学习;collect 收集;prepare 准备。根据“she encouraged them to ... the skills”可知,此处指
她鼓励他们学习这项技能。故选 B。
【35 题详解】
句意:如今,他们是经验丰富的工人,是从画脸到制作玩偶服装的不同步骤的专家。
similar 相似的;other 其他的;few 很少的;different 不同的。根据“from painting faces to creating the dolls’
clothing”可知,此处指擅长不同的步骤。故选 D。
【36 题详解】
句意:他们给公司带来了新的想法。
attitudes 态度;ideas 想法;problems 问题;choices 选择。根据“The company has also hired some young designers.
They have brought fresh ... into the company.”可知,此处指年轻设计师给公司带来了新的想法。故选 B。
【37 题详解】
句意:他们还创作了新的系列,比如以十二生肖为特色的小塑像。
found 发现;ordered 命令;created 创作;bought 买。根据“And they have ... new series such as figurines featuring
the 12 Chinese zodiac signs.”可知,此处指他们创作了新的系列。故选 C。
【38 题详解】
句意:所以我们根据他们的喜好制作小娃娃。
But 但是;And 和;Because 因为;So 所以。根据“Today, many of our customers are the young people. ... we create
tiny dolls depending on their preferences.”可知,前后为因果关系,前因后果,用 so 连接。故选 D。
【39 题详解】
句意:她还补充说,他们还生产了手脚可以弯曲、衣服可以更换的娃娃,以增加娃娃的娱乐价值。
replied 回答;added 补充说;repeated 重复;asked 问。根据“And she ... that they have also produced dolls whose
hands and feet can be bent and clothes can be changed”可知,此处指她还补充说。故选 B。
【40 题详解】
句意:她还补充说,他们还生产了手脚可以弯曲、衣服可以更换的娃娃,以增加娃娃的娱乐价值。
increase 增加;replace 代替;repair 修理;exchange 交换。根据“to ... the dolls’ entertainment value”可知,此
处指增加娃娃的娱乐价值。故选 A。
第二节 短文填空(共 10 小题,每小题 2 分,满分 20 分)
第 17页/共 23页
阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当 单词,并将答案写到答题卡上相应的位置。
The Dujiangyan Irrigation Project (灌溉工程) ____41____ in the northwest of Chengdu. It was ____42____
about the year 256 BC to provide water and control the Minjiang River.
Water running in the river from the Mount Minshan often destroyed houses. So ____43____ official in the
Kingdom of Qin named Li Bing decided to build the project in the river to control the flooding. It is said that he
received money for the important project ____44____ King Zhao of Qin and employed tens of thousands of
workers. King Zhao wanted to strengthen (加强) his kingdom.
After its completion, the project prevented the flooding and ____45____ the Sichuan area rich harvests. This
project greatly made the Qin Kingdom stronger. Within a few decades, a Qin king called Ying Zheng became the
____46____ emperor of China.
There are some main ____47____ of this irrigation system. The first is a levee (防洪堤) named Yuzui.
____48____ stood in the middle of the river to control the amount of water that entered the two channels (渠道).
The second part is a channel that was cut through a mountain by means of heating the rock ____49____ then
pouring water on it. The narrow opening of the irrigation system controlled the amount of water entering the system.
It is called Baopingkou. It is said that the 20-meter-wide channel required 8 years to finish. The _____50_____ part
is a spillway called Feishayan that was dug to discharge water and silt.
【答案】41. lies##is
42. built 43. an
44. from 45. gave##offered##brought
46. first 47. parts
48. It 49. and
50. third##last
【解析】
【导语】本文介绍了都江堰灌溉工程,包括其地理位置、建造时间、建造目的、历史背景、工程效益,以
及该灌溉系统的主要组成部分及其功能。
【41 题详解】
句意:都江堰灌溉工程位于成都西北部。根据“The Dujiangyan Irrigation Project ... in the northwest of Chengdu.”
可知,此处介绍都江堰的地理位置,缺少谓语,时态为一般现在时,主语是单数,因此此处可以用 be 动词
is 或 lies“位于”。故填 lies/is。
【42 题详解】
第 18页/共 23页
句意:它建于大约公元前 256 年,用于提供水源和控制岷江。根据“It was ... about the year 256 BC to provide
water and control the Minjiang River.”可知,此处指都江堰建造的时间,应用 build“建造”的过去分词 built 与
空前的 was 构成一般过去时的被动语态。故填 built。
【43 题详解】
句意:因此,秦国一位名叫李冰的官员决定在河中修建这项工程以控制洪水。根据“So ... official in the
Kingdom of Qin named Li Bing decided to build the project in the river to control the flooding.”可知,此处指秦国
的一位官员,表示泛指,应用不定冠词,且“official”是以元音音素开头的单词,应用 an。故填 an。
【44 题详解】
句意:据说,他从秦昭王那里得到了这个重要项目的资金,并雇佣了数万名工人。根据“It is said that he received
money for the important project ... King Zhao of Qin and employed tens of thousands of workers.”可知,此处指他
从秦昭王那里得到了资金,应用介词 from“从”。故填 from。
【45 题详解】
句意:工程建成后,防止了洪水泛滥,使四川地区获得了丰收。根据“After its completion, the project prevented
the flooding and ... the Sichuan area rich harvests.”可知,此处指都江堰建成后带来的好处,即防止洪水泛滥,
使四川地区获得了丰收,应用动词 give“给”或 offer“提供”或 bring“带来”;根据“prevented”可知,时态为一
般过去时,此处应用动词的过去式 gave/offered/brought。故填 gave/offered/brought。
【46 题详解】
句意:几十年内,一个名叫嬴政的秦王成为了中国的第一个皇帝。根据“Within a few decades, a Qin king called
Ying Zheng became the ... emperor of China.”及常识可知,嬴政是中国历史上的第一个皇帝,应用序数词 first
“第一”表示顺序。故填 first。
【47 题详解】
句意:这个灌溉系统有一些主要的部分。根据下文介绍的都江堰的组成部分可知,此处指这个灌溉系统有
一些主要的部分,应用名词 part“部分”的复数形式 parts。故填 parts。
【48 题详解】
句意:它矗立在河中央,控制着进入两条渠道的水量。根据“The first is a levee named Yuzui. ... stood in the
middle of the river to control the amount of water that entered the two channels.”可知,此处指上文提到的防洪堤
鱼嘴,应用代词 it 指代,句首首字母要大写。故填 It。
【49 题详解】
句意:第二部分是一条通过加热岩石然后向其上泼水而凿穿山脉的渠道。根据“The second part is a channel
that was cut through a mountain by means of heating the rock ... then pouring water on it.”可知,此处指加热岩石,
第 19页/共 23页
然后向其上泼水,应用连词 and 连接两个并列的动词-ing 形式。故填 and。
【50 题详解】
句意:第三部分(最后一部分) 是泄洪道,叫做飞沙堰,是用来排水和排沙的。根据上文“The first is a levee
named Yuzui.”和“The second part is a channel...”可知,此处介绍的是都江堰的最后一个组成部分,也是第三
个组成部分,应用形容词 last“最后的”或 third“第三”修饰名词 part。故填 third/last。
第三节 阅读填空(共 5 小题,每小题 2 分,满分 10 分)
阅读下面短文,根据短文内容完成表格信息,并将答案写到答题卡上相应的位置。
Celebrating your successes, even small ones, can help you feel more confident and motivated.
Whether it is working hard at your favourite subject or baking a cake for your friends, putting effort into
something that makes you happy is a success. It is a good feeling you can get from all areas of your life. You might
not always notice your small successes. Try looking at schoolwork from ages ago and see how much you have
improved. Success can also be something that no one else sees but you feel, such as making it through a difficult
day or speaking up in class.
Recognising small successes makes you feel you can achieve bigger goals. Studies show that when you
celebrate your successes, a certain part of your brain lights up and greatly improves how you feel about yourself.
This makes you feel positive and motivated and helps to overcome challenges in the future.
Celebrating even your small successes is important. Try making an achievement jar (广口瓶) in which you put
a bead or marble every time you succeed in something that matters to you, then watch the jar fill up. If you have a
goal such as learning a musical instrument, make a sticker chart to show how often you practise. When the jar or
chart is full, reward (奖励) yourself with treats. These could be fun things such as a bike ride, playing games or a
relaxing bath. Share your wins with family and friends too, so they can support you.
Celebrate Your Success
Celebrating successes helps you strengthen ____51____ and motivation.
It can be anything that involves ____52____, skill, The meaning of a success
progress or courage.
The ____53____ for celebrating It makes you feel positive and motivated.
successes It is ____54____ to overcome challenges in the future.
第 20页/共 23页
Reward yourself by ____55____, playing games or taking
The ways of celebrating successes a relaxing bath.
Share your wins with family and friends.
【答案】51. confidence
52. effort##hard work
53. reason##reasons
54. helpful
55. riding a bike##riding bikes##cycling##biking
【解析】
【导语】本文介绍了庆祝成功(包括小成功)的重要性及具体做法,指出庆祝成功能增强自信和动力,让
人更积极地面对未来挑战。文章还建议通过制作成就罐、贴纸表等方式记录成功,并在达成目标后给予自
己奖励,同时与家人朋友分享喜悦以获得支持。
【51 题详解】
根据“Celebrating your successes, even small ones, can help you feel more confident and motivated.”可知,庆祝你
的成功,即使是很小的成功也能让你更自信,更有动力,此处用名词 confidence“自信”。故填 confidence。
【52 题详解】
根据“Whether it is working hard at your favourite subject or baking a cake for your friends, putting effort into
something that makes you happy is a success.”可知,努力做一些让你快乐的事情都是成功的,此处用 effort/hard
work“努力”。故填 effort/hard work。
【53 题详解】
根据“It makes you feel positive and motivated.”可知,这是在讲庆祝成功的原因,reason/reasons“原因”符合。
故填 reason/reasons。
【54 题详解】
根据“This makes you feel positive and motivated and helps to overcome challenges in the future.”可知,这会让你
感到积极和有动力,并有助于克服未来的挑战,也就是说对克服未来的挑战有帮助,此处用形容词 helpful“有
帮助的”。故填 helpful。
【55 题详解】
根据“When the jar or chart is full, reward (奖励) yourself with treats. These could be fun things such as a bike ride,
第 21页/共 23页
playing games or a relaxing bath.”可知,可以通过骑自行车,玩游戏或放松地泡个澡来奖励自己,此处用动名
词短语 riding a bike/riding bikes“骑自行车”或动名词 cycling/biking“骑行”作宾语。故填 riding a bike/riding
bikes/cycling/biking。
第四部分 书面表达(满分 25 分)
56. 假如你是李华,请阅读这封来自学校英语报的征稿通知,并根据通知内容给予回复。
Dear students,
Studies say that many people in China are getting too heavy. By 2030, about 70.5 percent
of grown-ups might become overweight, and nearly one in three kids might join them, too.
Being overweight isn’t good for our health. So, we should do something to keep fit. What
should we do to keep fit Why do you think that will work Please write a passage to share with
us. We are looking forward to your reply.
注意:
1. 所写文章必须包含所涉及的问题,至少给出三种解决方式,可适当发挥;
2. 文中不得出现真实的个人信息;
3. 词数 100 左右,开头已给出,不计入总词数。
Dear Sir/Madam,
I have read your notice.
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】例文
Dear Sir/Madam,
第 22页/共 23页
I have read your notice. I’m writing to share my ideas about how to keep fit.
First, having a balanced diet helps us live a healthy life. So take in different kinds of food and fruits in your
meal to keep a strong body.
Second, doing regular exercise like running is a good way to keep you energetic for the day. It is also a great
idea to join others, which makes it easier for you to exercise regularly.
Third, it is helpful to have enough rest. It provides you with enough sleep, helps you reduce anxiety and
prepares you for the next day.
Hope my ways are helpful to keep you healthy.
Yours,
Li Hua
【解析】
【详解】[总体分析]
① 题材:本文为一篇应用文,为书信作文;
② 时态:时态为“一般现在时”;
③ 提示:要点内容已给出,注意不要遗漏,适当增加细节,完善表述内容。
[写作步骤]
第一步,开篇点题——分享关于保持健康的建议;
第二步,具体阐述三种保持健康的方法;
第三步,书写结语,希望自己的方法可以帮助保持健康。
[亮点词汇]
① keep fit 保持健康
② take in 摄入
③ provide sb with sth 为某人提供某物
[高分句型]
① First, having a balanced diet helps us live a healthy life.(动名词作主语)
② It is also a great idea to join others, which makes it easier for you to exercise regularly.(which 引导的非限制性
定语从句)
第 23页/共 23页