中小学教育资源及组卷应用平台
2026外研版高中英语必修第一册
Unit 3—Unit 4
全卷满分150分 考试用时120分钟
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分
7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.Where is the woman probably from
A.Peru. B.Britain. C.Mexico.
2.How does the woman probably feel
A.Patient. B.Sorry. C.Annoyed.
3.What will the speakers do next
A.Have a meeting.
B.Board the plane.
C.Leave for the hotel.
4.Where are probably the speakers
A.At the school.
B.On the beach.
C.In a shop.
5.What are the speakers mainly talking about
A.A garden.
B.The weather.
C.An experience.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.Why does the man make the call
A.To make a reservation.
B.To cancel a reservation.
C.To reschedule a reservation.
7.When will the man have dinner on Sunday
A.At 6:00 p.m. B.At 8:00 p.m. C.At 9:00 p.m.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.What did the woman just do
A.She rushed for the train.
B.She got off the train.
C.She came back from town.
9.What do we know about the woman
A.Her phone was stolen.
B.Her sports shoes are dirty.
C.Her coat was lost.
10.Which word can best describe the woman
A.Disorganized. B.Dependable. C.Sporty.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.What does the man want to do at the beginning
A.Know the class schedule.
B.Have a registration form.
C.Get a student discount.
12.What worries the man about the classes
A.The expensive cost.
B.The crowded room.
C.The arranged time.
13.What will the woman talk about next
A.The coaches.
B.The location.
C.The equipment.
听第9段材料,回答第14至17题。
14.How did the woman learn cooking
A.From her mother.
B.On the Internet.
C.From her sister.
15.Why did the woman learn to cook
A.To earn her living.
B.To help her mother.
C.To master a life skill.
16.When was the woman's cooking skill improved
A.After she got married.
B.While she was in high school.
C.When she studied away from home.
17.What will the man probably do next
A.Learn to cook.
B.Go on a picnic.
C.Prepare for a BBQ.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.What is the speaker interested in about Scotland
A.The islands.
B.The sports teams.
C.The different languages.
19.What places are the most popular destinations for visitors according to the speaker
A.Hills. B.Castles. C.City streets.
20.What does the speaker's company give to visitors
A.Bus tours. B.Bicycle tours. C.Self-driving tours.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
PacSci's programs offer enriching hands-on experiences and a growing library of digital resources to ignite (激发) curiosity about science for all ages and audience types, including libraries, community groups, schools, and families.
FOR EDUCATORS, SCHOOLS & COMMUNITY GROUPS
Whether you travel to PacSci or PacSci travels to your classroom virtually (虚拟地) or in person, your group will enjoy interactive workshops, programs, and exhibits for all ages.
●Field Trips—Sign up for a field trip to PacSci and ignite curiosity about science with our exhibits and programming!
●Science on Wheels—PacSci educators travel across Washington with interactive workshops and live stage shows.
●Digital Discovery Workshops—Enjoy online science lessons led by our educators coming to you live from the Digital Learning Studio!
FOR GUARDIANS & FAMILIES
Develop your child's curiosity outside of the classroom with Camps for Curious Minds and youth development programs.
●Camps for Curious Minds—Our award-winning camps offer over 100 various camps' experiences to kids in grades PreK-8 across different locations, including Seattle and Bellevue. With all kinds of camps for all kinds of kids, you're sure to find choices your camper will love.
CONTACT US
Email is the preferred method of communication for programs about related questions or issues. Staff reply to emails from 9 a.m.-5 p.m., Monday-Friday. Reply times depend on the email number.
Education Department Contact Information
Camps (206) 443-2008 Email Camps Team
Digital Discovery Workshops Email Education Programs
Field Trips Email Field Trips
Science on Wheels Email Education Programs
21.What is the aim of the programs of PacSci
A.To improve students' hands-on ability.
B.To develop audience's interest in science.
C.To enrich students' learning in classrooms.
D.To introduce different libraries.
22.Which program is the most suitable for online learners
A.Field Trips.
B.Science on Wheels.
C.Camps for Curious Minds.
D.Digital Discovery Workshops.
23.What do the programs have in common
A.They deal with questions in time.
B.They offer award-winning camps to kids.
C.They recommend contacting them by e-mail.
D.They organize stage performances regularly.
B
Some of the classrooms at Taft Elementary in Santa Clara, California, have one disadvantage in common: They don't have windows. That's true for Logan Earnest's fifth grade classroom, and he felt it was affecting his students.
“Most of the day, they're inside,” Earnest told CBS News. “And they don't really get to see any trees, grass, or the blue sky.” He said the gray walls could be depressing for the kids and may affect their attention and even their attendance.
This was confirmed by former school psychologist Ernesto Rodriguez, who said the lack of windows does affect kids, because research shows being in and around nature eases anxiety and benefits students. Though no longer a practicing psychologist, perhaps he knows now more than ever the impact nature has on mental health. Rodriguez became a park ranger (公园管理员) on Southern California's Catalina Island and began focusing on his passion—landscape photography.
It was during his training in becoming a park ranger that he learned a fact that kids who have views of trees through windows do better academically, emotionally and creatively. So an idea of bringing nature into rooms occurred to him: Why not bring landscapes into classrooms—via the ceiling (天花板), because teachers don't typically use them.
Rodriguez took 360-degree shots of tree canopies (树冠) using his photography skills, and then he printed them and fit them onto the classroom ceiling of Earnest's fifth grade. “Beautiful,”one student said as she entered the room. Another student said the trees brought him peace, “When you look up, it feels like you're sitting under a tree.”
Earnest said he thought there would be many positive effects on his students. “I think my attendance is going to go up. The kids are going to want to come here more frequently. Overall, I think the kids are going to be happier,” he said.
24.What is the common challenge shared by some classrooms at Taft Elementary
A.Lack of fresh air.
B.Absence of windows.
C.Insufficient lighting.
D.Limited access to technology.
25.Why did Ernesto Rodriguez bring landscapes into classrooms
A.To connect the students with nature.
B.To promote his photography skills.
C.To improve the teachers' performance.
D.To create an exciting environment for the students.
26.How did the students react to Rodriguez's pictures on the classroom ceiling
A.They did not notice the change.
B.They failed to concentrate on lessons.
C.They preferred the original gray ceiling.
D.They were in favour of the new additions.
27.What's Logan Earnest's attitude towards the change in the classroom
A.Cautious and objective. B.Appreciative and supportive.
C.Concerned but doubtful. D.Curious but unsure.
C
Teens often find themselves in difficult situations with friends where they struggle to communicate their needs or their values. Even when their guts (直觉) are telling them that someone is crossing a line, they may struggle to express that the situation is making them uncomfortable. For this reason, parents need to work with their teens to establish boundaries (边界) with others.
Although boundaries are different for everyone, when done correctly, they help teens set limits with others in order to protect themselves. Setting boundaries allows teens to communicate with other people about what is OK and what is not OK with them and is important to teen friendships.
What are boundaries Boundaries are limits teens establish in order to protect themselves in some way from being hurt, manipulated (操纵), or taken advantage of. As an expression of self-worth, boundaries let other people know who they are, what they value, and how they want to be treated. Additionally, boundaries help to create space between teens and other people when they need it.
Learning how to set boundaries—both physical and emotional—plays a key role in growing up. It's also essential to developing friendships that are respectful, supportive and healthy. Unfortunately, though, many teens have trouble setting boundaries with their friends, and when this happens, it puts them at risk for everything from unhealthy friendships to bullying (霸凌) or abuse.
Of course, setting boundaries isn't easy. It's uncomfortable and forces teens to stand up for themselves. What's more, communicating boundaries to other people can lead to difficult conversations or uncomfortable situations. However, it's one of the most important things that teens need to learn how to do.
28.Why do parents need to help their teens establish boundaries with others
A.Because teens have trouble making new friends.
B.Because parents should communicate more with teens.
C.Because teens may struggle to deal with uncomfortable situations.
D.Because parents want to show that they care about their children.
29.What do boundaries show about teens according to paragraph 3
A.Their physical and mental health.
B.Their levels of independence.
C.Their ability to help others.
D.Their self-worth and values.
30.What does the author think of setting boundaries
A.Important. B.Easy. C.Boring. D.Unnecessary.
31.What is probably talked about following the last paragraph
A.The benefits of setting boundaries.
B.The results of breaking boundaries.
C.The reasons for keeping boundaries.
D.The ways of setting boundaries.
D
As birth order is clearly one of the many reasons that affect development, we should pay much attention to it. Big brothers and sisters usually develop leadership early in life, mainly because of the responsibilities for younger children given to them by their parents. The danger is that if older children take that role to an extreme (极限), they can become overbearing people who won't listen to others because they think they are the leaders.
Studies of nearly 300 people have found that a person's first child is usually the most strongly motivated towards achievement. This is mainly the result of parental expectations. Research also suggests that firstborn children generally become more conservative than other children because they receive most of the parental orders and rules. Being used to caring for others, they are more likely to move towards such leadership professions as teaching and politics. They are less social and flexible because they become accustomed to acting alone in the very early years, so they may have difficulty making close friends.
By contrast, the researchers say later children are more likely to be more relaxed and sociable than the eldest child because their parents are more relaxed. However, later children are often less ambitious and may be uncomfortable making decisions for others, and will seek work that fits their needs. This may help explain why younger children tend to like jobs such as music, art, and writing. Later children may be good sellers because persuasion (劝说) may have been the only tool they had to deal with older children. Younger children tend to remain forever “the baby”, enjoyable to be around, but at times too dependent on others.
32.What does the underlined word “overbearing” in the first paragraph mean
A.Liking depending on others and thinking others are right.
B.Changing easily to adapt to new needs, conditions or ideas.
C.Trying to make other people obey without considering their ideas or feelings.
D.Being unable to express what one really feels or liking to listen to others' ideas.
33.What could a younger child want to be according to the passage
A.A librarian. B.A doctor. C.A writer. D.A teacher.
34.Why could later children become good sellers
A.They are very good at persuading others.
B.They have a great wish to develop leadership.
C.They are good at selling books and enjoying freedom.
D.They feel uneasy when making decisions for other people.
35.What's the best title for this passage
A.Birth Order and Marriage
B.Effects of Birth Order on One's Personality
C.The Relation Between Birth Order and Job Success
D.Which Is Better: Being the Eldest or the Youngest
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Similar to social anxiety, friendship anxiety refers to an overwhelming sense of worry about friendships and interactions with friends. Those with friendship anxiety often worry that their friends secretly find them annoying(烦人的)or don't want to be around them. 36
▲ Communicate openly and honestly about your anxiety
While it may be difficult to open up to your friends about how you're feeling, it's one of the best ways to deal with your anxiety. 37 You never know your friends could also be experiencing friendship anxiety, and this is a great way for you both to deal with it together.
▲ 38
Friendships can provide social and emotional support, but it's important to remember that they can't meet all of your needs. It's possible that you're experiencing friendship anxiety because you're trying to get too much satisfaction from your friendships. Be realistic about what you want from your friendships and what they can actually provide and look for other ways you can be emotionally satisfied.
▲ Focus on quality over quantity when it comes to friends.
Sometimes, people with friendship anxiety worry about whether or not they have enough friends and constantly try to make new connections. 39 It's better to have one or two friends who truly care about you than a group of “friends” you're not actually that close to. Choose friends who have your back and want the best for you.
▲ Give yourself time to overcome your feelings.
You likely won't get over your friendship anxiety overnight, and that's okay. 40 Accept yourself for where you are now, and remember that progress is progress, no matter how small it may seem. Having friendship anxiety doesn't make you a bad friend—if anything, it shows how deeply you care about your friendships. You're putting in the work to make sure you can support your friends as much as possible.
A.However, this often leads to more stress.
B.Set realistic expectations of your friendships.
C.Learn to be more comfortable doing things alone.
D.There are some ways to deal with friendship anxiety.
E.Some tips on helping a friend who has anxiety are as follows.
F.Don't be too hard on yourself if you struggle with any of these steps.
G.Telling your friends about your feelings helps build trust in the friendship.
36. 37. 38. 39. 40.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
I knew I should not be so excited about Christmas presents. At age eleven, as my mom's “grown up” girl, I had to keep my 41 . But every time I got a chance, I 42 each present under the Christmas tree.
The company of my family went broke, so it had been a 43 year for my family. Whenever my mom looked at these presents, she would 44 and looked disappointed. In years past, the presents would be 45 under the tree. I had heard the phrase “giving is better than receiving”, but thought that whoever had said that must have been out of their 46 . Getting presents was the whole point!
On Christmas morning, we rushed into the living room and opened our presents 47 . “Here's another one for you, honey,” said Mom. I looked at the package, confused. It had not been mine. It was my mom's. A new label had been put on it, with my name 48 in my mother's handwriting. “Mom, I can't...”I was stopped by my mother's joyful look—a look I could not really 49 at that time. It was a hairdryer. Though this may seem a simple gift for me, it was a huge act. Tears 50 my eyes and I thought in 51 about how much my mom must love me to give 52 her Christmas present so I could have a few more.
Now, as an adult with children in my life, I can understand my mom's actions. I see now she was not “giving up her Christmas present” as I had 53 , but was finding an even 54 joy because giving truly is better than receiving. My mom's simple act meant the 55 to me.
41.A.cold B.considerate
C.cool D.responsible
42.A.checked B.registered
C.observed D.found
43.A.rich B.damaged
C.excited D.tough
44.A.cry B.sigh
C.sob D.sit
45.A.piled up B.packed up
C.stored up D.built up
46.A.order B.thought
C.reason D.mind
47.A.secretly B.optimistically
C.obviously D.hurriedly
48.A.written B.spelled
C.recorded D.carved
49.A.expect B.wonder
C.understand D.imagine
50.A.watered B.filled
C.ran D.dropped
51.A.amazement B.embarrassment
C.confusion D.disbelief
52.A.away B.in
C.up D.out
53.A.thought B.believed
C.held D.had
54.A.purer B.quicker
C.greater D.longer
55.A.love B.world
C.present D.Christmas
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
A sky well, or “tian jing” in Mandarin, is a typical feature of a 56 (tradition) home in southern and eastern China. Different from a northern Chinese courtyard, generally speaking, a sky well is 57 (small) and less exposed to the outdoor environment.
Sky wells are 58 (common) seen in homes dating back to Ming and Qing dynasties, which were built to house 59 (generation) of relatives. Sky wells managed 60 (cool) buildings in an era well before air-conditioning existed. When wind blows above a house with a sky well, it can enter the indoor space through the opening. Since outdoor air is often cooler than indoor air, the incoming wind travels down the walls to the lower stories 61 creates airflow by replacing warmer indoor air, 62 rises and leaves through the opening.
Designed to serve as 63 gathering space for families or communities as well, sky well buildings 64 (exist) in China for hundreds of years. Although in recent times they have often been forgotten by people 65 (prefer) modern facilities, due to a revival of our Chinese architecture, sky well buildings have been making a comeback.
56. 57. 58. 59. 60.
61. 62. 63. 64. 65.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,你的好朋友Tom即将期中考试,由于被父母要求暂停社团活动,与父母发生了争吵陷入冷战,因此他写信向你诉苦。请你给他写一封电子邮件,内容包括:
1.给予安慰;
2.给出建议。
注意:写作词数应为80个左右。
Dear Tom,
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
One afternoon after school, Mary and her brother, Keith, were eating at a cafe near their home. That afternoon, they had to share their table with another person. That person was a young lady in her twenties. After eating, she went to the restroom. Without realizing, she had left her cellphone on the table. Five minutes later, she came out and walked out of the cafe without looking back.
Mary saw the cellphone on the table. She quickly told Keith, “Keith, the girl left behind her cellphone.”Keith looked at the cellphone. It took his breath away. It was one of the latest models on the market. Keith had always wanted a cellphone. But his parents had told him, “You don't need one. You can always use the house phone.” He stared at it for some minutes. Then, he said slowly, pausing on every word, “I want to take the cellphone.” Mary could not believe her ears. She only stared at her brother, “You can't! What if the owner comes to look for it ”
After making the decision, Keith quickly got the cellphone and put it in his schoolbag. Then, he took Mary's hand and led her out of the cafe quickly.
Once back home, Keith locked his room door with trembling (颤抖的) hands. Inside his room, he took out the piece of beauty. Oh, he liked it so much. He had his own cellphone. Soon, he was polishing it happily. But Mary told him, “Keith, you cannot keep the cellphone. What will you tell our father about this He will ask you how you got the cellphone.” Keith said quickly, “I will say a friend lent it to me.” Mary said, “Now you are lying too. Oh dear! When had Keith turned so dishonest ”
Then, Mary saw a house phone number on the cover of the cellphone. “This is the girl's phone number. Why don't we just call the girl We will talk to her and ask her to come and take back her cellphone,” she was trying to talk some sense into him.
注意:续写词数应为150个左右。
That night, Keith turned over in bed from time to time.
Mary was very happy to hear that.
答案与解析
Unit 3—Unit 4
1.B 2.C 3.C 4.B 5.A 6.C 7.B 8.A
9.B 10.A 11.A 12.B 13.C 14.A 15.C 16.C
17.A 18.A 19.B 20.B 21.B 22.D 23.C 24.B
25.A 26.D 27.B 28.C 29.D 30.A 31.D 32.C
33.C 34.A 35.B 36.D 37.G 38.B 39.A 40.F
41.C 42.A 43.D 44.B 45.A 46.D 47.D 48.A
49.C 50.B 51.D 52.C 53.A 54.C 55.B
56.traditional 57.smaller monly 59.generations 60.to cool 61.and 62.which 63.a 64.have existed 65.preferring
第二部分 阅读
第一节
A
◎语篇解读 本文是一篇应用文。文章主要介绍了PacSci的科学教育项目,包括为学校、社区团体、家长和家庭提供的各种科学活动和资源。
21.B 细节理解题。根据第一段“PacSci's programs offer enriching hands-on experiences and a growing library of digital resources to ignite curiosity about science for all ages and audience types, including libraries, community groups, schools, and families.”可知,PacSci项目的目的是培养受众对科学的兴趣。故选B。
22.D 细节理解题。根据“●Digital Discovery Workshops—Enjoy online science lessons led by our educators coming to you live from the Digital Learning Studio!”可知,Digital Discovery Workshops最适合在线学习者。故选D。
23.C 细节理解题。根据CONTACT US部分中“Email is the preferred method of communication for programs about related questions or issues.”以及该部分中的表格信息可知,这些项目的共同之处是都建议用电子邮件联系。故选C。
B
◎语篇解读 本文是一篇记叙文。文章讲述了Ernesto Rodriguez将风景“带进”教室,让孩子们能够在没有窗户的教室里接触到自然的事。
24.B 细节理解题。根据第一段中的“Some of the classrooms at Taft Elementary in Santa Clara, California, have one disadvantage in common: They don't have windows.”可知,这个学校的一些教室面临的一个共同的挑战是它们都没有窗户。故选B。
25.A 推理判断题。根据第三段中的“This was confirmed by former school psychologist Ernesto Rodriguez, who said the lack of windows does affect kids...he knows now more than ever the impact nature has on mental health.”以及第四段中的“It was during his training in becoming a park ranger that he learned a fact that kids who have views of trees through windows do better academically, emotionally and creatively.”可知,Ernesto Rodriguez知道接触大自然对孩子们的身心健康有益,所以将风景“带进”教室是为了将学生和大自然联系在一起。故选A。
26.D 推理判断题。根据第五段中“‘Beautiful,’ one student said as she entered the room. Another student said the trees brought him peace, ‘When you look up, it feels like you're sitting under a tree.’”引用的两个学生的评价可知,他们对教室天花板上的风景是很喜欢的。故选D。
27.B 推理判断题。文章最后一段中Logan Earnest的话“I think my attendance is going to go up. The kids are going to want to come here more frequently. Overall, I think the kids are going to be happier”可知,他对教室里的改变是持欣赏和赞同的态度的。故选B。
C
◎语篇解读 本文是一篇说明文。文章介绍了青少年在与朋友交往中设定边界的重要性,以及父母在帮助青少年建立这些边界时的角色和必要性。
28.C 推理判断题。根据第一段内容可知,青少年在与朋友相处时,经常会发现自己处于困境之中,难以表达自己的需求或价值观。即使他们的直觉告诉他们有人越界了,他们也可能很难表达出这种情况让他们感到不舒服,因此父母需要帮助他们的孩子设定与他人之间的边界。故选C。
29.D 细节理解题。根据第三段中的“As an expression of self-worth, boundaries let other people know who they are, what they value, and how they want to be treated.” 可知,边界作为自我价值的一种表达,能让别人知道青少年是什么样的人、他们重视什么以及希望如何被对待,所以边界体现了青少年的自我价值和价值观。故选D。
30.A 推理判断题。根据第四段中的“Learning how to set boundaries—both physical and emotional—plays a key role in growing up. It's also essential to developing friendships that are respectful, supportive and healthy.”以及最后一段中的“However, it's one of the most important things that teens need to learn how to do.”可知,作者认为设定边界是重要的。故选A。
31.D 推理判断题。文章前面阐述了设定边界对青少年的重要性以及青少年在设定边界时面临的困难,最后一段强调设定边界虽然不容易,但却是青少年需要学习去做的重要事情。按照逻辑,接下来很可能会介绍设定边界的方法。故选D。
D
◎语篇解读 本文是一篇说明文。文章介绍了家庭中孩子的出生顺序会对他们的性格以及未来发展产生影响,并对不同顺序出生的孩子所具有的特点和未来可能从事的职业进行了详细说明。
32.C 词义猜测题。根据第一段中的“they can become overbearing people who won't listen to others because they think they are the leaders”可知,“overbearing”用来形容那些认为自己是领导者,不听从别人意见的人,C项“试图让别人服从,而不考虑他们的想法或感受”符合此意。
33.C 细节理解题。根据第三段中的“This may help explain why younger children tend to like jobs such as music, art, and writing.”可知,较年幼的孩子可能喜欢诸如音乐、艺术和写作这类工作。故选C。
34.A 细节理解题。根据第三段中的“Later children may be good sellers because persuasion may have been the only tool they had to deal with older children.”可知,年幼的孩子可能成为好的销售人员,是因为劝说可能是他们应对年长孩子的唯一工具,即他们很擅长劝说别人。故选A。
35.B 主旨大意题。文章开篇指出出生顺序是影响人发展的因素之一,接着分别阐述了长子长女和年幼孩子因出生顺序不同,在性格、职业倾向等方面存在的差异,重点强调出生顺序对个人性格的影响,B项 “出生顺序对一个人的个性的影响” 符合文章主旨。
第二节
◎语篇解读 本文是一篇说明文。文章介绍了友谊焦虑的定义和几种处理友谊焦虑的方法,为读者提供关于友谊焦虑及其应对策略的信息。
36.D 文章开篇介绍了友谊焦虑的概念,后文则围绕应对友谊焦虑的方法展开。D项“有一些应对友谊焦虑的方法”起到承上启下的作用,引出下文应对友谊焦虑的具体措施。
37.G 该段主题是 “公开诚实地交流你的焦虑”,强调向朋友敞开心扉是应对焦虑的好方法。G项“告诉朋友你的感受有助于在友谊中建立信任”进一步说明了向朋友倾诉感受的好处,与该段主题相符。
38.B 设空处为小标题。根据后文“Be realistic about what you want from your friendships and what they can actually provide and look for other ways you can be emotionally satisfied.(现实地看待你希望从友谊中得到什么,以及友谊实际上能提供什么,并寻找其他方式让你在情感上得到满足)”可知,该段主要讲要对友谊设定现实的期望,B项“对你的友谊设定现实的期望”符合段意。
39.A 前文提到“有时,有友谊焦虑的人担心自己朋友是否足够多,并不断尝试结交新朋友”,A项“然而,这往往会导致更多压力”中的“this” 指代前文“不断尝试结交新朋友”这一行为,且“导致更多压力”与后文“拥有一两个真正关心你的朋友比一群你实际上不太亲近的‘朋友’更好”形成对比,说明盲目追求朋友数量可能带来负面结果。
40.F 该段主题是“给自己时间克服这种感觉”,F项“如果你在这些步骤中遇到任何困难,不要对自己太苛刻”符合该段所表达的要接受自己当下的状态,不要急于求成的意思。
第三部分 语言运用
第一节
◎语篇解读 本文是一篇记叙文。文章讲述了作者在小时候过圣诞节的故事,从收到妈妈送给自己的礼物时的不理解,到自己成了妈妈之后才体会到了妈妈为孩子付出的快乐。
41.C 根据上句“I knew I should not be so excited about Christmas presents.”可知,作者知道自己不应该对圣诞礼物这么兴奋,应该保持冷静(cool)。keep one's cool为固定短语,意为“保持冷静”。cold冷的;considerate考虑周到的;responsible负责……的。
42.A 根据后文“On Christmas morning, we rushed into the living room and opened our presents 47 ”可知,作者每一次得到机会,都会在圣诞树下检查(checked)每件礼物。register注册;observe观察;find发现。
43.D 根据上句“The company of my family went broke”可知,作者家的公司破产,所以对于作者的家庭来说,这是艰难的(tough)一年。rich富裕的;damaged被破坏的;excited兴奋的。
44.B 根据后文“and looked disappointed”可知,每当妈妈看到这些礼物时,她都会叹气(sigh),看起来很失望。cry哭;sob抽泣;sit坐下。
45.A 根据常识可知,在圣诞节礼物会被堆放(piled up)在树下。pack up打行李;store up保存;build up创建。
46.D 根据后文“Getting presents was the whole point!”可知,作者觉得得到礼物才是重点。因此她认为说“给予比接受更好”这句话的人一定是精神错乱了。out of one's mind意为“精神错乱”。order命令;thought思想;reason原因。
47.D 根据上句“On Christmas morning, we rushed into the living room”可知,圣诞节早上,“我们”冲进客厅,匆忙(hurriedly)打开礼物。secretly秘密地;optimistically乐观地;obviously明显地。
48.A 根据空后“in my mother's handwriting”可知,上面贴了一张新标签,上面有“我”妈妈的笔迹,写着(written)“我”的名字。spell拼写;record记录;carve雕刻。
49.C 根据“I was stopped by my mother's joyful look—a look I could not really”可知,作者无法真正理解(understand)妈妈的表情。expect期盼;wonder想知道;imagine想象。
50.B 根据上句“Though this may seem a simple gift for me, it was a huge act.”可知,虽然这似乎是一个简单的礼物,但对作者来说这是一个巨大的举动。因此泪水充满了(filled)作者的眼睛。water给……浇水;run跑;drop落下。
51.D 根据后文“Now, as an adult with children in my life, I can understand my mom's actions.”可知,作者当时难以置信地想,妈妈一定很爱自己才能让出她的圣诞节礼物,这样作者才能多收到一些礼物。in disbelief意为“难以置信地”。amazement惊讶;embarrassment尴尬;confusion困惑。
52.C 根据后文“giving up her Christmas present”可知,妈妈让出了自己的圣诞节礼物。give up意为“让出”。give away赠送;give in让步;give out分发。
53.A 现在作者明白了妈妈并没有像自己曾认为(thought)的那样“让出她的圣诞节礼物”,而是找到了更大的快乐,因为给予确实比接受更好。believe相信;hold抓住;have有。
54.C 根据后文“because giving truly is better than receiving”可知,妈妈找到了更大的(greater)快乐,因为给予确实比接受更好。purer更纯洁的;quicker更快的;longer更长的。
55.B 在经济困难时期,妈妈仍然为作者准备圣诞礼物,为了让作者多收到一些礼物,将自己的圣诞节礼物也让给了作者,这一举动对作者来说意味着整个世界,此处用“the world”突出妈妈的爱。
第二节
◎语篇解读 本文是一篇说明文。文章介绍了天井这一中国传统住宅典型设计的地理分布、作用、历史和现状。
56.traditional 考查形容词。本空修饰名词home,故应用形容词traditional“传统的”作定语。
57.smaller 考查形容词的比较级。根据“and”后的“less exposed”并结合语境可知,此处将天井与中国北方的院子进行比较,应填形容词的比较级。
monly 考查副词。本空修饰“are seen”,故应用副词commonly,意为“通常,常常”。
59.generations 考查名词复数。generation意为“一代人,代”,为可数名词,空前没有限定词修饰,故应用复数形式。
60.to cool 考查非谓语动词。manage to do sth.意为“设法做成某事”,故本空应用不定式形式。cool在此处作动词,意为“使变凉”。
61.and 考查连词。分析句子可知,“travels down the walls to the lower stories”和“creates airflow by replacing warmer indoor air”之间为并列关系,应用and连接。
62.which 考查定语从句。分析句子可知,设空处引导非限制性定语从句。本空指代先行词warmer indoor air,在从句中作主语,指物,故应用关系代词which。
63.a 考查冠词。空后名词“gathering space”表示泛指,gathering的发音以辅音音素开头,故应用不定冠词a。
64.have existed 考查时态和主谓一致。根据时间状语“for hundreds of years”可知,本空应用现在完成时。主语sky well buildings是复数,所以谓语应用复数,故填have existed。
65.preferring 考查非谓语动词。分析句子可知,本空修饰名词people,动词prefer和被修饰名词之间为主动关系,故本空应用现在分词作定语,故填preferring。
第四部分 写作
第一节
One possible version:
Dear Tom,
I am sorry to know that you are having trouble in dealing with your parents. Honestly speaking, it is not rare during our daily life, but we should make efforts to get along well with them. My advice is as follows.
To start with, you should follow your parents' instructions so that you can make good preparations for the coming exam. Equally importantly, you may as well have a talk with your parents, telling them what you are planning and what levels you can reach. Only when they know your real knowledge ability can they feel at ease.
If you follow my advice, you will be in harmony with your parents.
Yours,
Li Hua
第二节
One possible version:
That night, Keith turned over in bed from time to time. He had difficulty sleeping, uncertain about what he should do. Of course, he liked the new cellphone. However, he was feeling sorry for the owner. When he thought how sad the young lady would be at the loss of her cellphone, he was full of guilt and shame. The next morning, after a long and restless night, he was determined to return the cellphone to the owner. After school, he told Mary, “I am going to phone the owner.”
Mary was very happy to hear that. Back home, they phoned the owner's house phone. A girl answered the phone. Keith asked, “Are you the owner of the cellphone I'm Keith. I have your cellphone. Can you come and get it ” The girl replied “Yes” excitedly, expressing her gratitude repeatedly. Ten minutes later, she was at the same cafe to meet Keith. Handing back the cellphone to her and seeing her smile happily, Keith realized that honesty was indeed the best policy.
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)