人教版(2019)必修 第一册Unit 1 Teenage life核心考点突破(讲义,共2份)

文档属性

名称 人教版(2019)必修 第一册Unit 1 Teenage life核心考点突破(讲义,共2份)
格式 zip
文件大小 920.5KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-09-18 19:15:35

文档简介

Teenage life is always memorable.And going from junior high school to senior high school can be a big challenge.You may meet new people and gain different experiences.
Part 1 核心考点突破
阅读单词
1.community   n. 社区;群体
2.freshman n. (大学或高中)一年级新生
3.local adj.当地的;本地的
4.extra-curricular adj.课外的;课程以外的
5.hometown n.家乡;故乡
核心单词
1.respect n.尊敬;方面;问候
v.尊敬;仰慕
2.debate n. 辩论;争论
vt.& vi. 辩论;争论
3.detail n.细节
4.content n. 内容;[pl.] 目录;
(书、讲话、节目等的)主题
5.bond n. 纽带,关系
6.pretty adj.精致的;漂亮的
7.quit vi.& vt.停止;戒掉;离开(工
作职位、学校等)
8.schedule n. 工作计划;日程安排
vt. 安排;预定
运用词汇
1.prefer vt.较喜欢→preference n.喜爱;偏爱;优先(权)→preferable adj.更适合的;更可取的
2.fortune n.财富;运气;大笔的钱→fortunate adj.幸运的→fortunately adv.幸运地
3.teenage adj.十几岁的(指13至19岁);青少年的→teenager n.(13至19岁之间的)青少年
4.flexible adj.灵活的;柔韧的→flexibly adv.灵活地;有弹性地
5.suitable adj.合适的;适用的→suit n.套装;西装vt.适合;对(某人)方便
6.independent adj.独立的→independence n.独立
7.challenge n.挑战;艰巨任务 vt.怀疑;向……挑战→challenger n.挑战者→challenging adj.有挑战性的→challenged adj.受到挑战的
8.forgive v.原谅,宽恕→forgiveness n.宽恕
9.confuse vt.使糊涂;使迷惑→confused adj.糊涂的;迷惑的→confusing adj.难以理解的;不清楚的→confusion n.困惑;混乱;混淆
10.graduate vi.& vt.毕业;获得学位 n.毕业生→graduation n.毕业
11.recommend vt.建议;推荐;介绍→recommendation n.正式建议;推荐;建议;介绍;推荐信
12.annoy vt.使恼怒,打扰→annoyed adj.恼怒的,烦恼的→annoying adj.讨厌的;恼人的→
annoyance n.烦恼
13.memory n.记忆;记忆力;回忆→memorise vt.记住,背熟;记忆→memorable adj.难忘的
14.responsible adj.负责的;有责任的→responsibly adv.可靠地;负责地;有责任地→
responsibility n.责任;义务→irresponsible adj.不负责任的
15.power n.力量;电力;政权→powerful adj.强有力的;有影响力的
16.adolescence n.青春地;青春→adolescent adj.青春期的;青少年的 n.青少年
重点词块
1.prefer...to... 喜欢……多于……
2.calm down 平静下来,镇定下来
3.be suitable for 对……适合的
4.be keen on 对……着迷的
5.clean up 打扫干净
6.be/get used to (doing) sth 习惯(做)某事
7.bring up 抚养;养育;提出
8.at last 最终;最后
9.keep up with 跟上;了解(消息/形势等)
10.be responsible for 对……负责
11.be proud of 为……感到骄傲
12.try out for 角逐;参加……的选拔
重点句型
1.读书能开阔我们的眼界。(动名词作主语)
Reading books can broaden our horizons.
2.老师建议每个学生都参加这个讲座。(recommend+that从句)
The teacher recommended that every student attend the lecture.
3.她存钱,以便明年能去欧洲旅行。(so that引导目的状语从句)
She saved money so that she could travel to Europe next year.
[教师备用]
答案:1.challenge 2.courses 3.activities 4.volunteer 5.prepared
(  )1.What is the function of Paragraph 1
A.To introduce the topic.
B.To interest readers.
C.To stress the importance of challenges.
D.To open a new stage for high school.
(  )2.Which can best describe Adam
A.Kind and curious. B.Hard-working and ambitious.
C.Helpful and proud. D.Responsible and quiet.
(  )3.How does Adam describe his challenge in choosing courses
A.By stating facts. B.By giving examples.
C.By making comparison. D.By doing analysis.
答案:1.A 2.B 3.B
1.prefer vt.较喜欢
preference n.喜爱;偏爱;优先(权)
I prefer driving to walking.
我喜欢开车胜过步行。
(2022·全国甲卷)Mexicans consider it inappropriate to eat with utensils,instead preferring to use their hands.
墨西哥人认为用餐具吃饭是不合适的,他们反而更喜欢用手。
I prefer him to keep me company when I am ill.
我生病的时候更愿意让他陪着我。
归纳拓展 ·prefer to do/doing sth 更喜欢做某事 prefer sb to do sth 更希望某人去做某事 prefer (doing) A to (doing) B 与(做)B相比更喜欢(做)A prefer to do A rather than do B 宁愿做A而不愿做B ·have a preference for 偏爱;喜爱
(1)一句多译
在我的空闲时间里,我更喜欢读英文报《青年》。
①In my free time,I                the English newspaper Youth.(prefer)
②In my free time,I                the English newspaper Youth.
(preference)
(2)句子语法填空
③She prefers     (live) in a house with a garden because she likes being close to nature.
④Kids with     (prefer) for the arts have a greater chance of finding employment in the future.
答案:(1)①prefer to read ②have a preference for reading (2)③to live/living ④preference
2.suitable adj.合适的;适用的
suit vt.适合;对(某人)方便n.套装;西装
(2022·新高考全国Ⅱ卷)High-intensity exercise is more suitable for the young.
高强度运动更适合年轻人。
Firstly,because I speak fluent English,I think I am suitable to do this job.
首先,因为我英语口语流利,所以我认为我适合做这项工作。
归纳拓展 ·be suitable for 对……适合的 be suitable to do sth 适合做某事 ·suit sb 适合某人 suit one’s needs 适合某人的需要
suit多指合乎需要、口味、性格等,也可指服装、颜色、款式等适合;fit多指衣服尺寸、大小合身;match多指色调、形状、性质等方面的搭配。
(1)语境选词填空(suit/fit/match)
①The hat doesn’t      her,for one thing it doesn’t     her because of its size; for another its colour doesn’t     her charming face.
(2)一句多译
这个发型不适合玛丽。
②The hairstyle          Mary.(suitable)
③The hairstyle          Mary.(suit)
答案:(1)①suit;fit;match (2)②isn’t suitable for ③doesn’t suit
Taijiquan is suitable for/suits almost everyone.It can be practised at home or outdoors.So it can suit different people’s needs.
太极拳几乎适合所有人。人们可以在家里或户外练太极拳,因此它可以满足不同人的需求。
3.challenge n.挑战;艰巨任务
vt.怀疑;向……挑战
challenging adj.有挑战性的
(2022·新高考全国Ⅰ卷)As a special education teacher at the school,I was familiar with the challenges David faced and was proud of his strong determination.
作为学校的一名特殊教育老师,我熟知大卫面临的挑战,并为他坚定的决心感到自豪。
Mary challenged me to play another challenging game of tennis and I accepted the challenge happily.
玛丽向我发起另一场具有挑战性的网球挑战赛,我高兴地接受了挑战。
归纳拓展 ·meet the challenge (of...)迎接(……的)挑战 face a challenge面临挑战 accept/take up a challenge接受挑战 ·challenge sb to (do) sth 向某人挑战(做)某事
(1)句子语法填空
①Mike challenged me      a game of chess.
②It was my father that taught me how to face difficult and     (challenge) situations in the future.
(2)翻译句子
③他满怀信心地去迎接挑战。
④现在没有人会对地球绕着太阳转这一事实提出质疑。
答案:(1)①to ②challenging (2)③He went to meet the challenge full of confidence. ④At present nobody will challenge the fact that the Earth goes around the sun.
4.confuse vt.使糊涂;使迷惑;混淆
confused adj.糊涂的;迷惑的
confusing adj.难以理解的;令人困惑的
confusion n.困惑;混乱;混淆
Obviously,she always confuses John and/with his twin brother.
显然,她总是把约翰和他的孪生兄弟搞混。
(2022·新高考全国Ⅱ卷)Confused about why David gave up the race without any sign,I decided to talk to him.
我对大卫为什么毫无征兆地放弃比赛感到困惑,决定和他谈谈。
归纳拓展 ·confuse A and/with B将A和B混淆 ·be confused about...对……感到迷惑 ·in confusion困惑地
句子语法填空
①I always confuse “abroad”      “aboard”; they are so much alike.
②He asked me in a      voice,“How have you solved this      problem ”
(confuse)
③He looked at me in     (confuse) and did not answer the question.
答案:①and/with ②confused;confusing ③confusion
They confused me by asking so many confusing questions.I was totally confused,standing there in confusion and not knowing what to do next.
他们问了那么多难以理解的问题,让我很困惑。我彻底糊涂了,困窘地站在那里,不知道接下来要做什么。
5.graduate vi.& vt.毕业;获得学位
n.毕业生
graduation n.毕业
(2022·浙江1月卷)As soon as she graduated from high school she left home to live on Catalina Island off the California coast,away from her parents,where she enjoyed a life of sailing and off-road biking.
高中一毕业,她就离开家,住在加利福尼亚海岸外的卡特琳娜岛上,远离父母。在那里,她享受着可以进行帆船运动和越野自行车运动的生活。
Most of us associate learning with younger people—kids in school or recent graduates early in their careers.
我们中的大多数人都把学习与年轻人联系在一起,比如学校里的孩子,或者刚参加工作的应届毕业生。
归纳拓展 ·graduate from+学校 毕业于……学校 graduate in+专业 毕业于……专业 ·a graduate in+专业 ……专业的毕业生 a graduate of+学校 ……学校的毕业生
(1)句子语法填空
①Tom graduated in law      Peking University.
②The research project involves tracking the careers of 400     (graduate).
(2)完成句子
③大学毕业后,我们终于有了骑车去旅行的机会。
                ,we finally got the chance to take a bike trip.
④她毕业于曼彻斯特大学的戏剧和英国文学专业。
She from the University of Manchester.
答案:(1)①from ②graduates (2)③After graduating from college ④graduated in Drama and English Literature
6.recommend vt.建议;推荐;介绍
recommendation n.正式建议;推荐;建议;介绍;推荐信
We hope our teachers can recommend more interesting books and magazines to us and give us more free time to read them.
我们希望老师能给我们推荐一些更有趣的图书和杂志,给我们更多的自由时间去阅读。
The doctor strongly recommended limiting the amount of fat in our diet.
医生强烈建议我们限制饮食中脂肪的含量。
归纳拓展 recommend sb/sth (to sb)(向某人)推荐某人/某物 recommend doing sth建议做某事 recommend sb to do sth 建议某人做某事 recommend (that)...(should) do sth 建议……做某事
(1)句子语法填空
①I bought the magazine online on John’s     (recommend).
②The head teacher recommended     (organise) some extra-curricular activities that are suitable for teenagers.
(2)一句多译
如果你对历史名胜感兴趣的话,我建议你参观故宫博物院。
③If you like historic sites,                  .(recommend sb to do)
④If you like historic sites,                    .(recommend that...)
答案:(1)①recommendation ②organising
(2)③I recommend you to visit the Palace Museum ④I recommend that you should pay a visit to the Palace Museum
7.quit vi.& vt.停止;戒掉;离开(工作职位、学校等)
(2023·新高考全国Ⅰ卷)Did he want to quit
他想放弃吗
(2022·全国甲卷)So I had to quit my part-time job,and finally finished my paper in October.
所以我不得不辞去兼职,终于在10月份完成了论文。
归纳拓展 过去分词quit/quitted两种形式均可 现在分词quitting quit doing sth停止做某事 quit one’s job辞职 quit school退学
翻译句子
①他生气地离开了房间。
②我们早早地离开了聚会,回家了。
③如果还有希望,就不要停止尝试。
答案:①He quit the room angrily. ②We quit the party early and went home. ③Don’t quit trying if there is still hope.
8.responsible adj.负责的;有责任的
responsibly adv.可靠地;负责地;有责任地
responsibility n.责任;义务
After I took part in the coming-of-age ceremony,I realised that I should be responsible for what I have done.
参加完成人礼后,我意识到我应该对我所做的事情负责。
As a main promoter of the International Tea Day,the birthplace of tea and the largest tea-producing country,China has the responsibility to work with other countries to promote the healthy development of the tea industry.
作为国际茶日的主要推动者,以及茶的发源地和最大产茶国,中国有责任与其他国家共同促进茶产业的健康发展。
归纳拓展 ·sb is responsible for sth某人对某事负责 sth is responsible for...某事是……的成因 ·take/have responsibility for对……负责/有责任 a sense of responsibility责任感 it is sb’s responsibility to do sth做某事是某人的责任
(1)句子语法填空
①She feels a strong sense of     (responsible) towards her students.
(2)翻译句子
②我应该勇敢地为我的错误承担责任。
③保护环境不受污染是我们的责任。
答案:(1)①responsibility (2)②I should bravely take responsibility for my mistakes. ③It is our responsibility to protect our environment from being polluted.
9.schedule n.工作计划;日程安排
vt.安排;预定
(2022·全国乙卷)With busy schedules,squeezing in phone calls can be a challenge.
在繁忙的日程中,挤出时间打电话可能有点困难。
What helps you most is to schedule your sleep.
对你最有帮助的就是安排好睡眠。
归纳拓展 ·ahead of schedule(=ahead of time)提前 behind schedule 迟于预定时间 on schedule(=on time) 准时;按照预定时间 ·be scheduled to do sth预定做某事 be scheduled for+时间 安排在…… as scheduled如期;按照预定时间
(1)完成句子
①按照计划,我们将于明天乘飞机前往北京。
        ,we will be flying to Beijing tomorrow.
②由于天气原因,比赛提前一周举行。
Because of the weather,the competition was held a week              .
(2)翻译句子
③我原本能按照计划时间做完这件事的,但不知怎的落后了。
④我们学校的运动会定于月底举行。
答案:(1)①As scheduled ②ahead of schedule (2)③I could have finished it on schedule/as scheduled,but somehow I fell behind. ④The sports meeting of our school is scheduled to take place at the end of the month.
so that引导目的状语从句
Parents and children should communicate more to narrow the gap between them so that they can understand each other better.
为了缩小父母和孩子之间的代沟,他们应该多交流,以便能更好地相互理解。
(2022·全国乙卷)With their ability to see ahead,they could signal any problem,so that fast-moving trains would be able to react in time.
凭借它们(无人机)的前方观察能力,它们发现任何问题时都可以发出信号,这样快速行驶的火车就能及时作出反应。
归纳拓展 ·so that引导目的状语从句,从句中含有情态动词can。 ·so that引导目的状语从句,意为“以便;为了”,可用in order that替换,从句中常有may、can、could等情态动词。 ·表示目的还可以用“so as to/in order to+动词原形”表示。 ·so that也可引导结果状语从句,意为“因此;所以”,通常不与情态动词连用,从句前可用逗号与主句隔开。
in order that也可以引导目的状语从句,so that一般不用于句首,而in order that可用于句首。
完成句子
①我们应当多读书,以便可以获得更多的知识。
We should read more books                 .
②他们早起为了赶上第一班公交车。
They got up early                 catch the first bus.
③她低声说话是为了不要吵醒婴儿。
She is talking quietly                 wake up the baby.
答案:①so that we can get more knowledge ②in order to/in order that they could ③in order that she will not/in order not to
[教师备用]
 My adviser recommended ①that I should sign up for advanced literature ②because I like English and I’m good at it.
我的指导老师建议我选修高级文学,因为我喜欢英语而且成绩不错。
分析:句中①为that引导的宾语从句,动词recommend在此处表示“建议”,所以后面的从句用虚拟语气should+do,should可以省略;②为because 引导的原因状语从句。
①我的老师建议我选修物理,因为物理是我的强项而且我的物理成绩还不错。
My teacher recommended that     because         
                      .
②爸爸坚决要求我做家务,因为他认为做家务能让我理解父母的辛苦,还能培养我的责
任感。
My father insists that                  because he thinks  
  .
答案:①I should sign up for physics;physics is my strength and my grades are pretty good ②I should do some housework;doing housework can help me understand my parents’ hard work and develop my sense of responsibility as well
心理情感描写
1.hopeful 抱有希望的
2.cheerful 快乐的;高兴的
3.a little confusing 有点迷茫
4.heart-broken 伤心的;心碎的
5.delighted 高兴的;喜悦的
6.unhappy 不快乐的;不开心的
7.astonished 惊讶的;吃惊的
8.depressed 情绪低落的;沮丧的
9.frozen with shock 惊呆了
10.be worried about 担心
11.afraid 害怕的
12.shake one’s head in disbelief难以置信地摇头
1.All the roads looked the same and he felt thoroughly confused.
所有的路看上去都一样,他完全糊涂了。
2.On the journey to the lake,a wide excitement took hold of Mum.
在去往湖边的途中,妈妈兴奋得不能自已。
3.When I was standing backstage,nervousness came flooding over me.
当站在后台的时候,我紧张极了。
1.刚才,我还担心我的数学成绩,但现在我脸上露出了欣喜的笑容。
2.当他得知这个比赛结果时,他难以置信地摇了摇头。
答案:1.A moment ago,I was worried about my maths grades,but now I am wearing a delighted smile.
2.When he knew the competition result,he shook his head in disbelief.
课文二次开发利用
[教师备用]
课文语法填空
Adam is a freshman at senior high school.1.    (go) from junior high school to senior high school is a really big challenge for him and the first week was a little 2.    (confuse).At first,he didn’t know which 3.    (course) to choose,and the school adviser helped him choose the 4.    (suit) ones.Though he chose Chinese,he thought 5.    
was very difficult and hoped to be fluent when he graduated.His adviser also recommended that he 6.    (sign) up for advanced literature.In addition,he wanted to join the school football team but 7.    (refuse) at first,8.     made him unhappy.He didn’t give up and decided to find a way 9.    (improve) on his own and make the team next year.Studying hard isn’t always fun,but he will try his best to keep up 10.     others.
答案:1.Going 2.confusing 3.courses 4.suitable 5.it 6.should sign 7.was refused 8.which 9.to improve 10.with
语法专项指导
短语
一、名词短语
定义:以一个名词为中心构成的短语,相当于名词,在句中一般用作主语、宾语、表语或宾语补足语。
构成:名词短语由名词与它的修饰语一起构成。
名词的修饰语与名词有两种位置关系:一是修饰语放在被修饰名词的前面,叫作前置定语;二是修饰语放在被修饰名词的后面,叫作后置定语。具体形式如下所示。
限定词+名词 the boy、two clubs
限定词+形容词(短语)+名词 a beautiful girl、some interesting books
限定词+动名词+名词 the reading room
限定词+描述性名词+名词 our school life、 the train station
限定词+形容词+名词+介词短语 a beautiful campus of my school
限定词+名词+不定式短语 the meeting to be held
限定词+名词+分词短语 the boy wearing blue jeans
限定词+名词+定语从句 the people I met there
限定词包括以下几类:
完成句子
①山脚有一所美丽的学校。
There is              at the foot of the hill.
②我们的学生可以在业余时间参加一些课外活动。
Our students can join in                 in the spare time.
答案:①a beautiful school ②some after-class activities
二、形容词短语
定义:以一个形容词为中心构成的短语,相当于形容词,在句中一般用作表语、定语、宾语补足语或状语。
构成:形容词短语由几个形容词或形容词及其修饰语构成。具体形式如下所示。
副词+形容词 very suitable
形容词+enough good enough
形容词+介词短语 full of water
副词+形容词+介词短语 well worthy of praise
形容词+并列连词+形容词 rich and strong
翻译句子
①她是一个既活泼又可爱的女孩。
②这个小男孩足够强壮,能搬动这个箱子。
答案:①She is a lively and lovely girl.
②The little boy is strong enough to carry the box.
三、副词短语
定义:以一个副词为中心构成的短语,相当于副词,在句中一般用来修饰动词、形容词、副词或整个句子。
构成:副词短语由几个副词或副词及其修饰语构成。具体形式如下所示。
副词+副词 quite well、very quickly
副词+enough clearly enough
副词+并列连词+ 副词 again and again、faster and faster
副词enough在修饰形容词或副词构成形容词短语或副词短语时,一般放在所修饰的形容词或副词后面。
完成句子
①当大家做一些有意思的事情时,大家都觉得时间过得很快。
Everyone may feel time go by              when they do something interesting.
②昨天他一直学习到深夜。
He went on studying                  yesterday.
答案:①very quickly ②deep into the night
1.(2023·新高考全国Ⅰ卷)Cycling is the most     (economy),sustainable and fun way to explore the city...
2.(2023·新高考全国Ⅱ卷)The programme aims to help students develop science skills,
environmental awareness,and     (health) lifestyles.
答案及剖析:
1.economical 考查形容词。分析句子结构可知,此处应用形容词修饰名词way。economical way意为“经济的方式”,为名词短语。故填economical。
2.healthy 考查形容词。分析句子结构可知,此处应用形容词修饰名词lifestyles。healthy lifestyles意为“健康的生活方式”,为名词短语。故填healthy。
Ⅰ.根据括号内的提示写出句中的短语
1.There are some beautiful flowers in that bottle.(名词短语)
2.Only in this way can we live more happily.(副词短语)
3.It sounds like you could use a little quiet time.(名词短语)
4.I am more than pleased to know that you will come to China.(形容词短语)
5.Don’t you think this arm is strong enough to carry a shopping basket (形容词短语)
6.To live a meaningful life,let’s read more good books.(名词短语)
7.Nowadays young people never willingly let their creativity be limited by their parents or traditional rules.(副词短语)
8.They spent a few days in the forest,cold and hungry.(形容词短语)
9.Eager to improve farming conditions,they tried out this new crop on a large area.(形容词短语)
10.A sailor who has experienced no storm will never become an excellent sailor.(名词短语)
答案:1.some beautiful flowers;that bottle 2.more happily 3.a little quiet time 4.more than pleased 5.strong enough 6.a meaningful life;more good books 7.never willingly
8.cold and hungry 9.Eager to improve farming conditions 10.A sailor;no storm;an excellent sailor
Ⅱ.完成句子
1.千里之行,始于足下。
             begins with the first step.
2.I like my deskmate,because he is a(n)           (诚实善良) boy.
3.After a long search,we eventually amazingly found our dog            (安然无恙) at the gate.
4.Guangzhou is             (美丽的地方) for people to live in.
5.Don’t talk         (如此大声),for the students are having classes.
答案:1.A thousand-mile journey 2.honest and kind 3.safe and sound 4.a beautiful place
5.so loudlyPart 2 核心考点突破
阅读单词
1.competent    adj.有能力的,能胜任的
2.expert n.专家;行家
adj.熟练的;内行的;专家的
核心单词
1.talent n.才能;天赋;天才
2.adult n.成年人
adj.成年的;成熟的
3.generation n.一代(人)
运用词汇
1.apologise vi.道歉→apology n.道歉
2.focus vi. & vt.集中(精力、注意力等);(使)调节焦距 n.中心;重点;焦点→focused adj.集中精力的;注意力集中的
3.behaviour n.行为;举止→behave vt.& vi.举止;表现
4.tolerate vt.容忍;忍受→tolerant adj.宽容的;容忍的
5.attract vt.吸引;引起……的注意(或兴趣)→attraction n.吸引力;吸引人的事物→attractive adj.有吸引力的
重点词块
1.hang out 闲逛
2.range from...to... 从……到……变化
3.improve spoken English 提升英语口语
4.at ease 舒适;快活
5.cheer up (使)振奋;(使)高兴
6.come across (偶然)遇见;碰见
7.focus on 集中;特别关注
8.be addicted to 对……上瘾
9.concentrate on 集中精力于……
10.belong to 属于
11.be grateful for 感激……
12.make the most of 充分利用
重点句型
1.对学生来说,养成良好的学习习惯很重要。(it作形式主语)
It is important for students to develop good study habits.
2.老师的表扬让他感到自信。(make+宾语+宾语补足语)
The teacher’s praise made him feel confident.
3.为什么不尝试用一种新方法来解这道数学题呢 (Why not...)
Why not try a new way of solving this math problem
[教师备用]
答案:1.problem 2.Suggestions 3.behaviour 4.hobbies 5.discuss
(  )1.What’s wrong with Chen Lei
A.He is absent from school. B.He is addicted to computer games.
C.He is ill. D.He has no hobby.
(  )2.What does Ms Luo recommend Worried Friend to do
A.Have a talk with Chen Lei. B.Talk with Chen Lei’s parents.
C.Leave Chen Lei alone. D.Set an example to Chen Lei.
(  )3.What is the main idea of Paragraph 2
A.What Worried Friend is worried about.
B.What trouble he has.
C.Why he shouldn’t spend too much time online.
D.What advice Ms Luo gives.
答案:1.B 2.A 3.D
1.expert n.专家;行家;能手
adj.熟练的;内行的;专家的
(2022·新高考全国Ⅰ卷)It’s really important to hear what experts say and that’s why we’ve invited Emma here.
听听专家的意见真的很重要,这就是我们邀请艾玛来这里的原因。
They have to be expert at dealing with any problems that arise.
他们必须善于处理发生的各种问题。
归纳拓展 ·an expert in/at/on 在……方面的专家 ·be expert in/at (doing) sth 擅长(做)某事;在(做)某事方面在行
(1)句子语法填空
①A head chef must be expert not only      cooking itself,but also in planning,purchasing,and supervising other kitchen personnel.
(2)完成句子
②简的丈夫是一位打高尔夫球的高手。
Jane’s husband is                .
答案:(1)①in/at (2)②an expert in/at/on playing golf
2.behaviour n.行为;举止
behave vt.& vi.举止;表现
The researcher spent many years understanding the behaviour of the animal.
这位研究人员花了很多年来了解这种动物的行为。
She doesn’t know how to behave in public.
她不知道在公众场合要如何表现。
The little boy decides to behave himself in future.
这个小男孩决定以后要表现得体。
归纳拓展 ·mind one’s behaviour注意举止 good/bad behaviour良好/恶劣行为 ·behave oneself表现得体;举止规矩 behave well/badly表现好/差 behave as if表现得好像…… ·well/badly-behaved adj.表现好/差的
(1)句子语法填空
①Parents are supposed to teach their kids to behave     (they) on various occasions.
(2)完成句子
②这儿的每一个人都表现得很有礼貌,游客对他们的优雅举止印象深刻。
Everyone here          and tourists are deeply impressed by their elegant         .
答案:(1)①themselves (2)②behaves very politely;behaviour
3.attract vt.吸引;引起……的注意(或兴趣)
attraction n.吸引力;吸引人的事物
attractive adj.有吸引力的
She did her best to attract that kid’s attention,but failed.
她竭尽所能来引起那个孩子的注意,但是未能如愿。
Obviously,these babies are attracted to bright colours.
显然,这些婴儿喜爱鲜艳的颜色。
The West Lake,a tourist attraction lying in Hangzhou,attracts thousands of tourists every year.
西湖,一处位于杭州的旅游胜地,每年吸引着成千上万的游客。
归纳拓展 ·attract sb to some place吸引某人去某地 attract one’s attention吸引某人的注意 be attracted to sth喜爱某物 ·a tourist attraction=a place of interest旅游景点
(1)句子语法填空
①There are a great many tourist      in China worth visiting.For example,so      is the Summer Palace that it      many visitors from home and abroad.(attract)
②He     (attract) to reading novels in his spare time.
(2)翻译句子
③长城对外国人来说也很有吸引力。
④孩子们被动物园里的动物吸引了。
答案:(1)①attractions;attractive;attracts ②is attracted (2)③The Great Wall is also attractive to foreigners. ④The children were attracted by the animals in the zoo.
4.focus vi.&vt.集中(精力、注意力等);(使)调节焦距
n.中心;重点;焦点
focused adj.注意力集中的;目标明确的
She is focusing her attention on listening to her teacher.
她正集中注意力听她的老师讲课。
(2023·新高考全国Ⅰ卷)What did the follow-up study focus on
后续研究的重点是什么
(2022·新高考全国Ⅰ卷)It’s good to have a different focus.
有不同的关注点很好。
归纳拓展 ·focus on 集中;特别关注 focus one’s attention on (doing) sth 把注意力集中到(做)某事上 ·bring...into focus 使……成为焦点 come into focus 成为焦点;突出 the focus of attention 关注的焦点 ·stay focused 集中注意力
句子语法填空
①She should do well in her studies this year—she’s very     (focus).
②With so many people     (focus) their eyes on him,he felt very nervous.
③My friend Jane always wants to become the focus      attention.
答案:①focused ②focusing ③of
it作形式宾语
With various activities,our English teacher makes it interesting to learn English.
通过不同的活动,我们的英语老师让学英语变得有趣。
They should make it clear for us to know how to operate the machine.
他们应该让我们清楚地知道如何操作这台机器。
归纳拓展 ·在“make+it+adj.(+for sb/sth)+to do sth”结构中,it是形式宾语,动词不定式(短语)是真正的宾语,形容词作宾语补足语,for用于引出不定式的逻辑主语。 ·用于此结构的常见动词还有find、consider、believe、think、feel等。 ·真正的宾语除了用动词不定式(短语),还可用that引导的从句。
翻译句子
①恶劣的天气使我们很难找到回家的路。
②他养成了早上六点前起床的习惯。
③我认为采纳你的建议有益处。
④我发现和你一起学唐诗很有趣。
答案:①The bad weather made it difficult for us to find our way home.
②He made it a rule to get up before six in the morning.
③I consider/think it useful to take your suggestions.
④I find it great fun to learn Tang poems with you.
写作专项指导
建议信
1.文体类型:建议信,属于应用文范畴,常用于针对存在的某一问题提出自己的合理化建议,从而达到解决问题的目的。
2.要点内容:
(1)得知写信人所面临的困难;
(2)给出相关建议;
(3)表达祝愿或期望。
1.首段常用句式。
I am writing to offer my suggestions on...
Learning that you have trouble in...,I am writing to share some tips with you.
I think you can make it if you follow the advice below.
2.中段常用句式。
It would be wise to...
If I were you,I would...
First of all,the high priority should be placed on...
Additionally,it is definitely advisable to ...
Last but not least,it would also be beneficial to...
3.尾段常用句式。
I hope you will find these suggestions useful/are of great help.
I hope my suggestions will be beneficial/helpful/practical to you and you can overcome your...soon.
I hope my advice will turn out beneficial.May you become...in the near future.
假设你是李华,你的笔友彼得是一名来自英国的交换生。最近,他发来邮件告诉你他很难适应新生活,感到很孤独,不知如何应对文化冲击,并因此感到苦恼。请你用英文给他回一封电子邮件,内容包括:
1.表示安慰;
2.提出建议;
3.表达祝愿。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
参考词语:文化冲击(culture shock)。
Ⅰ.对接话题词汇
1.volunteer n.志愿者
2.challenge n.挑战;艰巨任务
vt.怀疑;向……挑战
3.recommend vt.建议;推荐;介绍
4.suitable adj.合适的;适用的
5.sign up (for sth) 报名(参加课程)
Ⅱ.巧用核心句式、语法
1.听说你在适应新生活方面遇到困难,我感到难过。
I feel sorry to hear that you have trouble (in) adapting to the new life.
2.你不知道如何应对文化冲击带来的孤独和挑战。
You do not know how to deal with the loneliness and challenges brought by culture shock.
3.首先,我强烈建议你报名参加中文口语课程,这将有助于你与他人的交流。
Firstly,I strongly recommend that you sign up for spoken Chinese courses,and it would benefit your communication with others.
4.其次,最好与你的同学分享一些合适的有趣故事。
Secondly,it is advisable to share some suitable funny stories with your classmates.
5.最后,参加各种活动,做志愿者甚至也会是个好主意。
Finally,it would also be a good idea to take part in various activities,or even to work as a volunteer.
6.我希望你会认为我的建议很有用。
I hope you will find my suggestions are of great help.
1.将第1句用现在分词作状语进行升级。
2.将第3句用非限制性定语从句进行升级。
答案:1.Hearing that you have trouble (in) adapting to the new life,I feel sorry.
2.Firstly,I strongly recommend that you sign up for spoken Chinese courses,which would benefit your communication with others.
Dear Peter,
Hearing that you have trouble (in) adapting to the new life,I feel sorry.You do not know how to deal with the loneliness and challenges brought by culture shock.I think you can make it if you follow the advice below.
Firstly,I strongly recommend that you sign up for spoken Chinese courses,which would benefit your communication with others.Secondly,it is advisable to share some suitable funny stories with your classmates.Finally,it would also be a good idea to take part in various activities,or even to work as a volunteer.
I hope you will find my suggestions are of great help.May you have a better time here.
Yours,
Li Hua
假设你是李华,你的好友汤姆因不擅长与他人交流,感到十分苦恼。最近,他来信向你求助。请你用英语给他写一封回信,内容包括:
1.劝他不必苦恼;
2.告诉他与他人交流的重要性;
3.给他提出建议。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Tom,
Yours,
Li Hua
One possible version:
Dear Tom,
I’m sorry to hear that you are anxious about the problem that you can’t communicate with others effectively.Actually,there is no need for you to worry too much about it.
It is of great importance to communicate with others.I’ll give you some tips on how to do it well.First,try to invite your classmates to take part in some activities together,which will help you understand each other better.Besides,helping students who are in trouble can help you make more friends.
I do hope my advice will be helpful to you.
Yours,
Li Hua
Ⅰ.重点讲义回顾
1.prefer vt.较喜欢
n.喜爱;偏爱;优先(权) preference
①更喜欢做某事 prefer to do/doing sth
②与(做)B相比更喜欢(做)A prefer (doing) A to (doing) B
③宁愿做A而不愿做B prefer to do A rather than do B
④因为你喜爱中国传统文化,所以你的建议将对我们大有帮助。
As you have a preference for traditional Chinese culture,your suggestions will be greatly helpful to us.
2.challenge n.挑战;艰巨任务
vt.怀疑;向……挑战
adj.有挑战性的 challenging
①面临挑战 face a challenge
②向某人挑战(做)某事 challenge sb to (do) sth
③备受鼓舞的大卫决定勇敢地迎接挑战。
Inspired,David determined to meet the challenge bravely.
3.confuse vt.使糊涂;使迷惑;混淆
adj.糊涂的;迷惑的 confused
adj.难以理解的;令人困惑的 confusing
n.困惑;混乱;混淆 confusion
①将A和B混淆 confuse A and/with B
②对……感到困惑 be confused about...
③他困惑地看着我。
He looked at me in confusion.
4.recommend vt.建议;推荐;介绍
n.正式建议;推荐;建议;介绍;推荐信recommendation
①(向某人)推荐某人/某物 recommend sb/sth(to sb)
②建议做某事 recommend doing sth
③我建议你练中国传统运动太极拳,因为经常练太极拳有助于你的身心健康。
I recommend that you practise Taijiquan,a traditional Chinese sport,for practising it regularly can help you stay healthy physically and mentally.
5.responsible adj.负责的;有责任的
adv. 可靠地;负责地;有责任地 responsibly
n.责任;义务responsibility
①某人对某事负责 sb is responsible for sth
②责任感 a sense of responsibility
③我们应该对我们自己的行为负责并尽全力保护环境。
We are supposed to be responsible for our own behaviour and try our best to protect the environment.
6.schedule n.工作计划;日程安排
vt.安排;预定
①提前 ahead of schedule
②准时 on schedule
③预定做某事 be scheduled to do sth
④如期;按照预定时间 as scheduled
⑤我知道您的日程安排得很满,但如果您能帮我一把,我将不胜感激。
I know you have a very busy schedule,but I’d be very grateful if you could give me a hand.
Ⅱ.重点句型练习
1.参加学校举办的写作比赛对我来说真是一个巨大的挑战。
Taking part in the writing competition organised by our school is a really big challenge to me.
2.医生建议汤姆减重,因为太胖对身体不好。
The doctor recommended that Tom should lose weight,because being too heavy is bad for health.
3.我会更努力学习,这样明年就能被我心仪的大学录取了。
I’ll work harder so that I can be admitted into my dream university next year.
4.他们向志愿者说清楚,他们负责清理工作。
They make it clear to the volunteers to do cleaning work.
5.为什么不去健身房锻炼身体呢
Why not go to the gym to work out
Ⅲ.重点语法回顾
1.名词的修饰语与名词有两种位置关系:一是修饰语放在被修饰名词的前面,叫作前置定语;二是修饰语放在被修饰名词的后面,叫作后置定语。
2.形容词短语由几个形容词或“形容词+修饰语”构成。两个或多个形容词可以由and、but等并列连词连接。
3.副词enough在修饰形容词或副词构成形容词短语或副词短语时,一般放在所修饰的形容词或副词的后面。
4.在名词短语的构成中,限定词包括冠词(a/an/the)、物主代词(my/our/your/his/her/their/its)、指示代词(this/that/these/those)和不定代词(some/no/neither/both等)。