单元综合检测(一) PEOPLE OF ACHIEVEMENT
(满分:120分 时间:100分钟)
第一部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Besides Marie Curie, these women devoted their lives to science and made significant advances.
Caroline Herschel (1750-1848)
Herschel was ill-treated by her parents in Hanover until her older brother, William, brought her to England in 1772 to run his household in Bath.Later, her brother switched careers from singing and went into astronomy.Caroline followed.In addition to assisting her brother in his observations and in the building of telescopes, Caroline became a brilliant astronomer in her own right.She was the first woman to discover a comet (she discovered eight in total) and the first to have her work published by the Royal Society.
Barbara McClintock (1902-1992)
While studying botany at Cornell University in the 1920s, Barbara McClintock got her first taste of genetics and was hooked.She continued her research at universities in California, Missouri and Germany before finding a permanent home at Cold Spring Harbor in New York.It was there that, after observing the patterns of coloration of corn kernels over generations of plants, she determined that genes could move within and between chromosomes.McClintock was awarded a Lasker Prize in 1981 and Nobel Prize in 1983.
Maria Goeppert Mayer (1906-1972)
A German immigrant to the US who studied at Johns Hopkins during the Great Depression, Maria Goeppert Mayer, born in 1906, continued her studies even when no university would employ her and went on to become a chemical physicist.Her most famous contribution to modern physics is discovering the nuclear shell of the atomic nucleus, for which she won the Nobel Prize in 1963.She was the second woman to win a Nobel Prize, after Marie Curie.
1.Who might Caroline Herschel be most grateful to for her achievements in astronomy?( )
A.Her parents. B.Her brother.
C.The Royal Society. D.Astronomers of her time.
2.How did Barbara McClintock draw the final conclusion?( )
A.By tasting corn kernels. B.By making rough guesses.
C.By making careful observations. D.By researching at universities.
3.Who was the first woman Nobel Prize winner?( )
A.Caroline Herschel. B.Barbara McClintock.
C.Maria Goeppert Mayer. D.Marie Curie.
B
Although the piano keys come in black and white, the music it produces is full of color.Chinese pianist Tian Jiaxin explores creative performances and crossover cooperations with traditional Chinese music, with the hope of bringing the music of the East to the Western world through the piano, which is considered the king of Western musical instruments.
Tian attended regular school instead of studying at a music school in her childhood.This enabled her to absorb China’s rich culture and understand the bigger picture later in her pursuit of a career as a professional pianist.“There’s so much to grasp when interpreting a piece, for example, literature, poetry and history.What we’re conveying is not only the notes, but the culture behind the music,” Tian said.
As a Chinese pianist, Tian is looking to add more depth to her performances, stressing the contrast between Eastern and Western cultures.“No matter which country I am performing in, I always include Chinese music in my program.With Western pieces, I hope to show the world that a female musician from China can interpret the music that they are familiar with and love.” Tian says that she believes her mission is to make China heard on a wider stage.
Tian believes that music is developing over time and that music from different eras has its own unique meaning.“I’ve found that people’s understanding of Chinese music is often limited to certain pieces like ‘Jasmine Flower’,” Tian said.“However, there are so many great pieces of Chinese music that are unacquainted outside of China.So, I always try to feature both the time-honored classics of Chinese music and the newly created pieces,” she added.
“Chinese music has the magic to cause resonance (共鸣) with the audience and convey rich and profound cultural legacy of Chinese civilization,” Tian said.
4.What can we learn about Tian Jiaxin from the first two paragraphs?( )
A.She went to music school at a young age.
B.She adapted some well-known Chinese pieces.
C.She is a professional pianist known for her unique style.
D.She believes the culture behind each piece should be conveyed.
5.Which of the following can best explain “unacquainted” underlined in Paragraph 4?( )
A.Unknown. B.Unpopular.
C.Unacceptable. D.Unlimited.
6.What does Tian say about Chinese music?( )
A.It is setting the fashion. B.It develops at a low speed.
C.It delivers rich culture of China. D.It holds little appeal for foreigners.
7.Which can be the most suitable title for the text?( )
A.Differences Between Eastern and Western Music
B.Chinese Culture Fueling International Music Trends
C.A Pianist Combining Chinese Music with Western Keys
D.A New Generation of Artists Promoting Chinese Culture
C
Scientists have discovered how plants manage to live alongside each other in places that are dark and shady. Plants in the deep darkness of a thick forest, where natural supplies are not very great in amount, won’t attempt to top their neighbors in growth as those in moderate (中度的) shade do. In deep shade conditions, it would be a waste of energy and harmful to survival because seedlings would never be able to top their larger neighbors in growth.
So how do plants prevent such growth in deep shade conditions? The arcanum lies in the clocks inside them, say scientists from the John Innes Centre and the University of Bristol.
They have discovered that when plants notice deep shade, this changes the expression of genes in certain parts of the circadian clock (昼夜节律时钟) — the internal daily timer found in plants and other living things. These clock components perform an additional role in preventing plants from lengthening and overtopping neighbors.
The work identifies a previously unknown role of the circadian clock in controlling plant development, and the findings may have possible effects on both natural plant populations and crops. Professor Antony Dodd of the John Innes Centre said, “The biological clock of plants plays a big part in their development and fitness. This work casts new light on a new role of the circadian clock in adapting plants to competition with other plants in their environments.” “It also gives us new insights into how plants adapt to very deep shade, where resources are very limited,” said Professor Kerry Franklin at the University of Bristol.
This work provides evidence for the stability of the circadian clock in stressful environments, and information that may be useful in developing new generations of crops in a challenging climate.
8.What do plants normally do in moderate shade?( )
A.Struggle to preserve energy. B.Compete for limited resources.
C.Depend on each other to survive. D.Try to outgrow their neighbors.
9.What does the underlined word “arcanum” mean?( )
A.Secret. B.Note.
C.Tip. D.Award.
10.How does the circadian clock affect plants?( )
A.It changes their gene expression.
B.It makes them realize light change.
C.It controls their growth in deep shade.
D.It helps them adapt to the darkness.
11.Why does the author write the text?( )
A.To introduce the role of the deep shade.
B.To share a new discovery about plants.
C.To explain plants’ secret of living in the forest.
D.To compare plants living in certain conditions.
D
“Your mind is a garden; your thoughts are the seeds.The harvest can either be flowers or weeds,” wrote William Wordsworth, who suggested that the process of gardening mirrors human life.Depending on what we “plant” in our lives, we bloom (茁壮成长) or don’t.
Before you start to work in your garden, it is necessary to have an idea for it.Thinking of what you want to grow in your garden and how to arrange it is a good first step in making your idea a fruitful reality.In life, you should consider what you want to create and what you want to achieve, because your mind garden is like a piece of white paper and the possibilities are endless.
No matter what plants you choose, poor soil isn’t suitable for growth.This is why gardeners take the time and energy to improve the soil before planting.So, creating right soil is important to the realization of your goals and dreams.Luckily, there are countless ways to make your personal bedrock (基石) better.Getting an education is one of the most effective ways, which can help you enrich your life’s soil.
You don’t have to be an expert gardener to understand the meaning of “You harvest what you sow (种瓜得瓜, 种豆得豆)”.When a gardener wants tomatoes, they just need to plant tomato seeds.It is a very clear act that produces an expected result.Each of us has the power to decide which “life seeds” to plant.For example, if you plant ill seeds, it’s likely that you’ll experience pain in return; however, if you plant seeds of kindness and understanding, your life will bloom with happiness and love.
A gardener’s truly hard work begins after the seeds are in the ground because a garden requires a lot of care and attention.Regular watering and weeding are required for a healthy garden.So, to ensure your dreams take root, you should be devoted, aware, and present.After countless hours and energy spent, the crops will grow well and be finally ready to be harvested.
12.Why does the author quote William Wordsworth in Paragraph 1?( )
A.To sing the praises of gardening. B.To stress the importance of results.
C.To encourage everyone to plant seeds. D.To compare people’s life to gardening.
13.What is important before gardeners start to work in their gardens?( )
A.Receiving some training in planting.
B.Drawing up a good plan for their gardens.
C.Having the courage to accept the worst result.
D.Doing research on the common local garden plants.
14.What does the author want to express in Paragraph 4?( )
A.Your quality of life depends on your action.
B.Your experience can help you understand plants better.
C.Your knowledge of planting will make you a successful gardener.
D.Your choice of soil is the most important part in your gardening.
15.Where can you read this article?( )
A.In a science magazine. B.In a book on life advice.
C.From a daily newspaper. D.From a lecture on agriculture.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How to Make the World a Better Place
When you think about people who have made the world a better place, you probably think of famous scientists or great leaders. That is not all the truth.16.( ) An act of kindness can bring a smile to a person’s face even if only for a moment.
Give away your money.17.( ) For example, if you want to help hungry children, you can try to find an international organization that provides food for those in poor areas. Every cent you give away will mean a lot.
Help a stranger. Your small actions can brighten the day of others. Hold the door for someone whose hands are full. Help the blind cross the street.18.( ) The key is expecting nothing in return for your acts of kindness.
Care about those you know. Show the people close to you how much you care about them. Tell them they mean a lot to you. Make a beautiful gift for a friend. Take your husband to his favorite fun place if he has had a hard week.19.( )
Be grateful to others. Have you had good service in a restaurant? Thank the waiter. Do you have a very good neighbour who is always there when you need him or her? Tell him or her how much you appreciate him or her being in your life.
20.( ) If a friend needs skills in a certain area, offer your advice. Perhaps she is struggling to set up a computer, and you know how to do that. Offer whatever ability you have, but always remember to be polite.
A.Share your knowledge.
B.Keep walking forward.
C.Small steps, not big ones.
D.Give your seat on the bus to an old man.
E.Choose a charity that has meaning for you.
F.Tell your children how much they mean to you.
G.Ordinary people like you and me can also help a lot.
第二部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Bai Peilan is the Chinese name of Flora Botton Beja, a professor at the Center for Asian and African Studies at El Colegio de Mexico.The Chinese 21 lan in her name stands for orchid (兰花) in English.In traditional Chinese culture, the orchid is the 22 of elegance, nobility and friendship.
Born in Greece, Botton moved to Mexico with her family at the age of 15, where she started a wonderful journey that finally 23 her destiny to that of China.As one of the first academics in Mexico to focus on China in the 1960s, she is now respected as one of the 24 in the field of Sinology in Mexico.For her, what started out as an academic arrangement 25 developed into a deep love affair with China.
Botton first traveled to China in 1975, and later worked at the Mexican embassy in China, actively 26 cultural exchange efforts.After her diplomatic tenure (任期), she continued 27 cultural exchanges between China and Mexico through translation, teaching and writing.She 28 Chinese classics into Spanish, such as Mencius, Xunzi, and Mozi, as well as Tang Dynasty stories.Throughout her teaching job, Botton taught Chinese philosophy and history to her 29 .She believed that knowing about the past is necessary to understand the present.She has also worked tirelessly to introduce China to the world through her 30 .Her Spanish-language works built a 31 bridge for cultural exchanges between China and Mexico.
Now in her 90s, she was 32 with the outstanding achievement award at the Orchid Awards, 33 her contributions to introducing China to Spanish-speaking countries.
When asked what 34 her writing, Botton’s answer is simple yet 35 .“I love China,” she says.
21.( )A.image B.flower C.character D.painting
22.( )A.excuse B.symbol C.opinion D.form
23.( )A.returned B.paid C.added D.tied
24.( )A.pioneers B.roles C.professors D.chiefs
25.( )A.recently B.eventually C.continuously D.occasionally
26.( )A.relating to B.resulting in C.engaging in D.turning to
27.( )A.promoting B.balancing C.describing D.admiring
28.( )A.translated B.mixed C.broke D.developed
29.( )A.neighbors B.friends C.parents D.students
30.( )A.translation B.teaching C.writing D.research
31.( )A.poor B.strong C.weak D.cheap
32.( )A.provided B.blessed C.honored D.equipped
33.( )A.in memory of B.with respect to C.on behalf of D.in recognition of
34.( )A.benefits B.praises C.inspires D.corrects
35.( )A.strange B.boring C.meaningful D.interesting
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Zu Chongzhi was a famous and remarkable mathematician and scientist in ancient China.He lived in the Northern and Southern Dynasties.When he was young, he had 36. broad range of interests, such as 37. (nature) science and philosophy.And he was interested in mathematics, astronomy and machinery.The achievement Zu Chongzhi made in the calculation (计算) of the value of pi has been 38. (international) acknowledged.
Liu Hui, a mathematician in the Wei and Jin Dynasties, proposed a way 39. (work) out the value of pi—the cyclotomic method (割圆术).Based on the earlier research, Zu Chongzhi came to the conclusion that the value of pi falls between 3.1415926 and 3.1415927 after more than 1,000 40. (time) of calculation.He also 41. (put) forward the viewpoint that the approximate value of pi is 355/113, which is called “milü”.It boosted the calculation of pi to a new phase.It was more than 1,000 years before the Western mathematicians calculated the same value.Thus the value of pi is also called “zulü” 42. memory of him.
Besides the achievement in mathematics, he wrote the book Zhui Shu, 43. gathered his accomplishments in mathematics and 44. (take) as a teaching material during the Tang Dynasty.And he also made a great 45. (contribute) to astronomy and machinery.
第三部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假设你是李华,你的英国朋友Jim在给你的邮件中提到他对中国历史很感兴趣,并请你介绍一位你喜欢的中国历史人物。请你给Jim回信,内容包括:
1.该人物是谁;
2.该人物的主要贡献;
3.该人物对你的影响。
注意:1.写作词数应为80左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Jenny was the only child in her home.She had a quarrel with her mother that afternoon and she ran out of the house angrily.She couldn’t help weeping sorrowfully when she thought of the scolding from her mother.Having wandered aimlessly in the street for hours, she felt a little hungry and wished for something to eat, but it was not even possible for her, since she had nothing with her.She stood beside a stand (货摊) for a while, watching the middle-aged seller busy doing his business.However, with no money in hand, she sighed and had to leave.
The seller behind the stand noticed the young girl and asked, “Hey, girl, you want to have the noodles?”
“Oh, yes ...but I don’t have money on me ...” she replied.
“That’s nothing.I’ll treat you today,” said the man.“Come in.”
The seller brought her a bowl of noodles, whose smell was so attractive.As she was eating, Jenny cried silently.
“What is it?” asked the man kindly.
“Nothing, actually I was just touched by your kindness!” said Jenny as she wiped her tears.“Even a stranger on the street will give me a bowl of noodles, while my mother drove me out of the house.She showed no care for me.She was so merciless compared to a stranger!”
Hearing the words, the seller smiled, “Girl, do you really think so? I only gave you a bowl of noodles and you thanked me a lot.But it is your mother who has raised you since you were a baby.Can you number the times she cooked for you? Have you expressed your gratitude to her?”
Jenny sat there, speechless and numb with shock; she remembered mother’s familiar face and weathered hands.“Why did I not think of that? A bowl of noodles from a stranger made me feel indebted, but I have never thanked my mum for what she has done for me.”
On the way home, Jenny made up her mind to make an apology to her mother for her rudeness as soon as she arrived home.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式作答。
Nearing the doorway, Jenny took a deep breath.
A gentle touch on her hair called her mind back.
单元综合检测(一)
第一部分
第一节
语篇解读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了科学界三位伟大的女性以及她们所作出的巨大贡献和成就。
1.B 细节理解题。 根据Caroline Herschel (1750-1848)部分中的Later, her brother switched careers ...brilliant astronomer in her own right.可知,Caroline Herschel在天文学方面的成就可能最要感谢她的哥哥。
2.C 细节理解题。根据Barbara McClintock (1902-1992)部分中的It was there that ...move within and between chromosomes.可知,Barbara McClintock是通过观察几代玉米粒的着色规律而得出最终结论的。
3.D 细节理解题。 根据Maria Goeppert Mayer (1906-1972)部分中的She was the second woman to win a Nobel Prize, after Marie Curie.可知,居里夫人是第一个获得诺贝尔奖的女性。
语篇解读:本文是一篇新闻报道。文章主要报道了中国钢琴家田佳鑫致力于将中国音乐带入西方世界的努力和成就。4.D 细节理解题。根据第二段中的 There’s so much to grasp when interpreting a piece, for example, literature, poetry and history.What we’re conveying is not only the notes, but the culture behind the music可知,田佳鑫认为音乐家传达的不仅仅是音符,还有音乐背后的文化。
5.A 词义猜测题。根据画线词上一句可知,人们对中国音乐知之甚少。由此可推测,画线单词指的是许多伟大的中国音乐作品在中国以外“并不为人所知”,与unknown (不为人所知的)意思接近。
6.C 细节理解题。根据文章最后一段中田佳鑫所说的话可知,田佳鑫认为中国音乐传达了中国丰富的文化。
7.C 标题归纳题。根据文章第一段并结合全文内容可知,文章主要讲述了中国钢琴家田佳鑫探索钢琴与中国传统音乐的创造性表演和跨界合作,希望通过钢琴将东方音乐带到西方世界。由此可知,C选项最适合作文章标题。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了科学家们已经发现了植物是如何在黑暗和阴暗的地方相互共存的。8.D 细节理解题。根据第一段中的Plants in the deep darkness of a thick forest ...won’t attempt to top their neighbors in growth as those in moderate (中度的) shade do.可知,在中度阴暗的环境中,植物通常试图比旁边的植物长得高。
9.A 词义猜测题。画线词上文So how do plants prevent such growth in deep shade conditions?提出问题:植物是如何在深度阴暗的条件下阻止这种生长的呢?画线词所在句子解释了上文,即此处指出植物在深度阴暗的条件下阻止这种生长的秘密在于它们内部的时钟。由此可知,画线词arcanum意为“秘密”,与A项意思一致。
10.C 细节理解题。根据第三段中的These clock components perform an additional role in preventing plants from lengthening and overtopping neighbors.可知,在深度阴暗的环境中,昼夜节律时钟能够控制植物的生长。
11.B 写作目的题。通读全文,尤其是第一段中的Scientists have discovered how plants manage to live alongside each other in places that are dark and shady.可推知,作者写本文的目的是分享一个有关植物的新发现。
语篇解读:本文是一篇议论文。作者以建造花园为喻,形象地论述了一个人生哲理:人生就像做园艺,要作出好的规划,准备肥沃的土壤,选择正确的种子,精心培育,最后才有好的收获。12.D 推理判断题。根据第一段内容可知,园艺的过程与人类的生活相似,我们是否茁壮成长取决于我们在生活中“种”了什么。由此可推断, 作者引用William Wordsworth的话是为了引入话题,即把人类的生活比作园艺。
13.B 细节理解题。根据第二段内容可知,作者认为在开始建造花园之前,有必要对花园有一个设想,想一想希望在花园里种些什么和如何安排,即有个好的规划很重要。
14.A 推理判断题。根据第四段最后一句可知,如果你种下了坏的种子,你很可能会收获痛苦;但是,如果你播下善良和理解的种子,你的生活就会绽放出幸福和爱的花朵。由此可推断,作者想告诉我们:生活质量取决于我们的行动。
15.B 文章出处题。根据全文内容可知,作者以建造花园为喻,形象地论述了一个人生哲理:人生就像做园艺,要作出好的规划,准备肥沃的土壤,选择正确的种子,精心培育,最后才有好的收获。结合选项可推断,这篇文章可能来自一本关于人生建议的书。
第二节
语篇解读:本文是一篇说明文。文章提出了如何让世界变得更美好的几点建议。
16.G 根据空前When you think about people ...That is not all the truth.可知,当你想到那些让世界变得更好的人时,你可能会想到著名的科学家或伟大的领袖,但事实并非如此。此处应该与著名的科学家和伟大的领袖形成对比,故G项(像你我这样的普通人也能起很大作用)符合语境。
17.E 根据空后For example,if you want to ...in poor areas.可知,如果你想帮助饥饿的儿童,你可以设法找一个为贫困地区的儿童提供食物的国际组织。故E项(选择一个对你有意义的慈善机构)符合语境。
18.D 根据本段的中心句Help a stranger.可知,本段讲的是帮助陌生人,D项(在公共汽车上给老人让座)属于帮助陌生人的行为,符合语境。
19.F 根据本段的中心句Care about those you know.可知,本段主要是讲对于所认识的人要多加关心。空前一句讲的是关于对待家人的内容,F项(告诉你的孩子们他们对你有多重要)符合语境。
20.A 空处是本段中心句。根据本段内容,特别是空后If a friend needs skills in a certain area, offer your advice.可知,如果你的朋友需要某一领域的技能,那就主动提供一些建议。故本段主要讲的是知识上的帮助,A项(分享你的知识)符合语境。
第二部分
第一节
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了墨西哥学院亚非研究中心教授白佩兰女士与中国的不解之缘,她为向西语世界介绍中国作出了突出贡献。
21.C 根据空后的lan in her name可知,此处是说她名字中的“兰”这个汉字。
22.B 句意:在中国传统文化中,兰花是优雅、高贵和友谊的象征。空后的elegance, nobility and friendship是兰花的象征意义。
23.D 根据下文白佩兰女士所做的事情可知,此处表示她的命运与中国的命运联系在了一起。
24.A 根据上文的As one of the first academics in Mexico to focus on China in the 1960s和空后的in the field of Sinology in Mexico以及下文第三段中她所做的事情可推测出,她是墨西哥汉学领域的开拓者之一。
25.B 根据句中的what started out as an academic arrangement和developed into a deep love affair with China可知,一开始于她而言只是一项学术安排,但最终发展成了对中国的深切之爱。
26.C 根据空前的actively和空后的cultural exchange efforts并结合语境可知,她积极从事文化交流工作。relate to涉及,与……相关; result in导致; engage in从事,参加; turn to向……求助(或寻求指教等)。
27.A 根据空前的continued和空后对她所做的事情的描述可知,她继续推动中墨文化交流。
28.A 根据上文的cultural exchanges between China and Mexico through translation可知,此处指她把《孟子》《荀子》《墨子》等中国经典著作以及唐代故事翻译成西班牙语。
29.D 根据上文的Throughout her teaching job可知,此处指她教授学生中国哲学和历史。
30.C 根据上文的cultural exchanges between China and Mexico through translation, teaching and writing以及空后的Her Spanish-language works可知,此处指她通过写作向世界介绍中国。
31.B 结合语境可知,她的西班牙语作品为中墨两国的文化交流架起了一座坚固的桥梁。
32.C 根据空后的with the outstanding achievement award at the Orchid Awards可知,她被授予兰花奖的杰出成就奖。
33.D 根据句中的she was 32 with the outstanding achievement award at the Orchid Awards 和空后的her contributions to introducing China to Spanish-speaking countries可知,给她颁发这个奖项是为了表彰她的突出贡献。
34.C 根据下文的her writing, Botton’s answer is simple可知,此处指被问到是什么激发了她的写作灵感。
35.C 根据空前的yet可知,此处表示转折,结合下文的I love China可知,她的回答简单而有意义。
第二节
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要介绍了中国古代科学家、数学家祖冲之。
36.a a range of表示“各种各样的……”,符合句意,故填a。
37.natural 此处修饰science要用形容词作定语。故填natural。
38.internationally 设空处修饰动词acknowledged,应用副词形式。故填internationally。
39.to work way意为“方法”时,后用动词不定式作后置定语。故填to work。
40.times 此处的time意为“次”,是可数名词,由more than 1,000可知应用复数形式。故填times。
41.put 结合语境可知,此处描述的是过去发生的动作,所以要用一般过去时。故填put。
42.in in memory of是固定搭配,意为“为了纪念……”。故填in。
43.which 分析句子可知,空处引导非限制性定语从句,关系词在定语从句中作主语,指代Zhui Shu这本书,故填which。
44.was taken 分析句子可知,在which引导的定语从句中,and连接两个并列的谓语(设空处与前面的gathered),关系词which指代先行词Zhui Shu在从句中作主语,和动词take之间是动宾关系,结合during the Tang Dynasty可知,句子描述的是过去发生的事情,所以要用一般过去时的被动语态,主语表示单数意义,be动词用was。故填was taken。
45.contribution make a great contribution to意为“对……作出巨大贡献”,是固定用法。故填contribution。
第三部分
第一节 参考范文:
Dear Jim,
Learning that you take a keen interest in Chinese history, I’d like to introduce a remarkable person—Lu Xun to you.
As an extraordinary writer, Lu Xun wrote many remarkable novels.He was committed to fighting against the enemy with his articles, arousing the passion of the Chinese for building a new China.It was due to this that he was acknowledged as a hero of his time.
Lu Xun has influenced me a lot.Not only does he help me obtain a better knowledge of the old China of that time but I have learnt the importance of insistence.To sum up, he is a great hero in the history of China.
Yours,
Li Hua
第二节 参考范文:
Nearing the doorway, Jenny took a deep breath.When she knocked at the door, she found the door was locked and her mother was not in.Tired and sad, she sat down in front of the house.“Where could my mother be?” she wondered.“Was she still angry with me?” Again, the scene of the quarrel appeared in her mind.She remembered her rudeness to her mother.Realizing that all the scolding from her mother was due to the fact that her mother really cared a lot about her, she felt rather ashamed, and tears began to roll down her cheeks.
A gentle touch on her hair called her mind back.She raised her head and saw the familiar face of her mother.“Here you come! I’ve been looking for you,” she said, tired but relieved.Jenny couldn’t help throwing herself into her mother’s arms.“Mum,I’m so sorry and thank you for all you have done for me.” She expressed her sincere apology and great gratitude.Hearing this, her mother smiled, patting her back gently.
1 / 12(共81张PPT)
单元综合检测(一)
第一部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳
选项。
A
Besides Marie Curie, these women devoted their lives to science
and made significant advances.
Caroline Herschel (1750-1848)
Herschel was ill-treated by her parents in Hanover until her older
brother,William,brought her to England in 1772 to run his
household in Bath.Later,her brother switched careers from singing
and went into astronomy.Caroline followed.In addition to assisting
her brother in his observations and in the building of telescopes,
Caroline became a brilliant astronomer in her own right.She was the
first woman to discover a comet (she discovered eight in total) and
the first to have her work published by the Royal Society.
Barbara McClintock (1902-1992)
While studying botany at Cornell University in the 1920s,Barbara McClintock got her first taste of genetics and was hooked. She continued her research at universities in California,Missouri and Germany before finding a permanent home at Cold Spring Harbor in New York.It was there that,after observing the patterns of coloration of corn kernels over generations of plants,she determined that genes could move within and between chromosomes. McClintock was awarded a Lasker Prize in 1981 and Nobel Prize in 1983.
Maria Goeppert Mayer (1906-1972)
A German immigrant to the US who studied at Johns Hopkins
during the Great Depression,Maria Goeppert Mayer,born in
1906, continued her studies even when no university would employ
her and went on to become a chemical physicist. Her most famous
contribution to modern physics is discovering the nuclear shell of the
atomic nucleus, for which she won the Nobel Prize in 1963.She was
the second woman to win a Nobel Prize, after Marie Curie.
1. Who might Caroline Herschel be most grateful to for her
achievements in astronomy?
A. Her parents.
B. Her brother.
C. The Royal Society.
D. Astronomers of her time.
语篇解读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了科学界三位伟大的
女性以及她们所作出的巨大贡献和成就。
√
解析:细节理解题。 根据Caroline Herschel (1750-1848)部分
中的Later, her brother switched careers ...brilliant astronomer
in her own right.可知,Caroline Herschel在天文学方面的成就可
能最要感谢她的哥哥。
2. How did Barbara McClintock draw the final conclusion?
A. By tasting corn kernels.
B. By making rough guesses.
C. By making careful observations.
D. By researching at universities.
√
解析:细节理解题。根据Barbara McClintock (1902-1992)部
分中的It was there that ...move within and between
chromosomes.可知,Barbara McClintock是通过观察几代玉米粒
的着色规律而得出最终结论的。
3. Who was the first woman Nobel Prize winner?
A. Caroline Herschel.
B. Barbara McClintock.
C. Maria Goeppert Mayer.
D. Marie Curie.
解析:细节理解题。 根据Maria Goeppert Mayer (1906-1972)
部分中的She was the second woman to win a Nobel Prize, after
Marie Curie.可知,居里夫人是第一个获得诺贝尔奖的女性。
√
B
Although the piano keys come in black and white, the music it
produces is full of color.Chinese pianist Tian Jiaxin explores creative
performances and crossover cooperations with traditional Chinese
music, with the hope of bringing the music of the East to the Western
world through the piano, which is considered the king of Western
musical instruments.
Tian attended regular school instead of studying at a music school
in her childhood.This enabled her to absorb China’s rich culture and
understand the bigger picture later in her pursuit of a career as a
professional pianist.“There’s so much to grasp when interpreting a
piece, for example, literature, poetry and history.What we’re
conveying is not only the notes, but the culture behind the music,”
Tian said.
As a Chinese pianist, Tian is looking to add more depth to her
performances, stressing the contrast between Eastern and Western
cultures.“No matter which country I am performing in, I always
include Chinese music in my program.With Western pieces, I hope
to show the world that a female musician from China can interpret the
music that they are familiar with and love.” Tian says that she
believes her mission is to make China heard on a wider stage.
Tian believes that music is developing over time and that music
from different eras has its own unique meaning.“I’ve found that
people’s understanding of Chinese music is often limited to certain
pieces like ‘Jasmine Flower’,” Tian said.“However, there are
so many great pieces of Chinese music that are unacquainted outside of China. So, I always try to feature both the time-honored classics of Chinese music and the newly created pieces,” she added.
“Chinese music has the magic to cause resonance (共鸣) with
the audience and convey rich and profound cultural legacy of Chinese
civilization,” Tian said.
语篇解读:本文是一篇新闻报道。文章主要报道了中国钢琴家田佳
鑫致力于将中国音乐带入西方世界的努力和成就。
4. What can we learn about Tian Jiaxin from the first two
paragraphs?
A. She went to music school at a young age.
B. She adapted some well-known Chinese pieces.
C. She is a professional pianist known for her unique style.
D. She believes the culture behind each piece should be conveyed.
√
解析:细节理解题。根据第二段中的 There’s so much to grasp
when interpreting a piece, for example, literature, poetry and
history.What we’re conveying is not only the notes, but the
culture behind the music可知,田佳鑫认为音乐家传达的不仅仅是
音符,还有音乐背后的文化。
5. Which of the following can best explain “unacquainted”
underlined in Paragraph 4?
A. Unknown. B. Unpopular.
C. Unacceptable. D. Unlimited.
解析:词义猜测题。根据画线词上一句可知,人们对中国音乐知
之甚少。由此可推测,画线单词指的是许多伟大的中国音乐作品
在中国以外“并不为人所知”,与unknown (不为人所知的)意
思接近。
√
6. What does Tian say about Chinese music?
A. It is setting the fashion.
B. It develops at a low speed.
C. It delivers rich culture of China.
D. It holds little appeal for foreigners.
解析:细节理解题。根据文章最后一段中田佳鑫所说的话可知,
田佳鑫认为中国音乐传达了中国丰富的文化。
√
7. Which can be the most suitable title for the text?
A. Differences Between Eastern and Western Music
B. Chinese Culture Fueling International Music Trends
C. A Pianist Combining Chinese Music with Western Keys
D. A New Generation of Artists Promoting Chinese Culture
解析:标题归纳题。根据文章第一段并结合全文内容可知,文章
主要讲述了中国钢琴家田佳鑫探索钢琴与中国传统音乐的创造性
表演和跨界合作,希望通过钢琴将东方音乐带到西方世界。由此
可知,C选项最适合作文章标题。
√
C
Scientists have discovered how plants manage to live alongside
each other in places that are dark and shady. Plants in the deep
darkness of a thick forest,where natural supplies are not very great
in amount,won’t attempt to top their neighbors in growth as those
in moderate(中度的)shade do. In deep shade conditions, it
would be a waste of energy and harmful to survival because seedlings
would never be able to top their larger neighbors in growth.
So how do plants prevent such growth in deep shade conditions?
The arcanum lies in the clocks inside them,say scientists from the
John Innes Centre and the University of Bristol.
They have discovered that when plants notice deep shade, this
changes the expression of genes in certain parts of the circadian clock
(昼夜节律时钟) — the internal daily timer found in plants and
other living things. These clock components perform an additional
role in preventing plants from lengthening and overtopping neighbors.
The work identifies a previously unknown role of the circadian
clock in controlling plant development,and the findings may have
possible effects on both natural plant populations and crops. Professor
Antony Dodd of the John Innes Centre said,“The biological clock
of plants plays a big part in their development and fitness. This work
casts new light on a new role of the circadian clock in adapting plants
to competition with other plants in their environments.”“It also
gives us new insights into how plants adapt to very deep shade,
where resources are very limited,” said Professor Kerry Franklin at
the University of Bristol.
This work provides evidence for the stability of the circadian
clock in stressful environments, and information that may be useful
in developing new generations of crops in a challenging climate.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了科学家们已经发现
了植物是如何在黑暗和阴暗的地方相互共存的。
8. What do plants normally do in moderate shade?
A. Struggle to preserve energy.
B. Compete for limited resources.
C. Depend on each other to survive.
D. Try to outgrow their neighbors.
解析:细节理解题。根据第一段中的Plants in the deep darkness of
a thick forest ...won’t attempt to top their neighbors in growth as
those in moderate (中度的) shade do.可知,在中度阴暗的环境
中,植物通常试图比旁边的植物长得高。
√
9. What does the underlined word “arcanum” mean?
A. Secret. B. Note.
C. Tip. D. Award.
解析:词义猜测题。画线词上文So how do plants prevent such
growth in deep shade conditions?提出问题:植物是如何在深度阴
暗的条件下阻止这种生长的呢?画线词所在句子解释了上文,即
此处指出植物在深度阴暗的条件下阻止这种生长的秘密在于它们
内部的时钟。由此可知,画线词arcanum意为“秘密”,与A项意
思一致。
√
10. How does the circadian clock affect plants?
A. It changes their gene expression.
B. It makes them realize light change.
C. It controls their growth in deep shade.
D. It helps them adapt to the darkness.
解析:细节理解题。根据第三段中的These clock components
perform an additional role in preventing plants from lengthening
and overtopping neighbors.可知,在深度阴暗的环境中,昼夜节
律时钟能够控制植物的生长。
√
11. Why does the author write the text?
A. To introduce the role of the deep shade.
B. To share a new discovery about plants.
C. To explain plants’ secret of living in the forest.
D. To compare plants living in certain conditions.
解析:写作目的题。通读全文,尤其是第一段中的Scientists have
discovered how plants manage to live alongside each other in
places that are dark and shady.可推知,作者写本文的目的是分
享一个有关植物的新发现。
√
D
“Your mind is a garden; your thoughts are the seeds. The
harvest can either be flowers or weeds,”wrote William Wordsworth, who suggested that the process of gardening mirrors human life. Depending on what we “plant” in our lives,we bloom (茁壮成长) or don’t.
Before you start to work in your garden, it is necessary to have
an idea for it.Thinking of what you want to grow in your garden and
how to arrange it is a good first step in making your idea a fruitful
reality.In life, you should consider what you want to create and what
you want to achieve, because your mind garden is like a piece of
white paper and the possibilities are endless.
No matter what plants you choose, poor soil isn’t suitable for
growth.This is why gardeners take the time and energy to improve the
soil before planting.So, creating right soil is important to the
realization of your goals and dreams.Luckily, there are countless
ways to make your personal bedrock (基石) better.Getting an
education is one of the most effective ways, which can help you
enrich your life’s soil.
You don’t have to be an expert gardener to understand the
meaning of “You harvest what you sow (种瓜得瓜, 种豆得
豆)”.When a gardener wants tomatoes, they just need to plant
tomato seeds.It is a very clear act that produces an expected
result.Each of us has the power to decide which “life seeds” to
plant.For example, if you plant ill seeds, it’s likely that you’ll
experience pain in return; however, if you plant seeds of kindness
and understanding, your life will bloom with happiness and love.
A gardener’s truly hard work begins after the seeds are in the
ground because a garden requires a lot of care and attention.Regular
watering and weeding are required for a healthy garden.So, to
ensure your dreams take root, you should be devoted, aware, and
present.After countless hours and energy spent, the crops will grow
well and be finally ready to be harvested.
语篇解读:本文是一篇议论文。作者以建造花园为喻,形象地论述了一个人生哲理:人生就像做园艺,要作出好的规划,准备肥沃的土壤,选择正确的种子,精心培育,最后才有好的收获。
12. Why does the author quote William Wordsworth in Paragraph 1?
A. To sing the praises of gardening.
B. To stress the importance of results.
C. To encourage everyone to plant seeds.
D. To compare people’s life to gardening.
√
解析:推理判断题。根据第一段内容可知,园艺的过程与人类的
生活相似,我们是否茁壮成长取决于我们在生活中“种”了什
么。由此可推断, 作者引用William Wordsworth的话是为了引入
话题,即把人类的生活比作园艺。
13. What is important before gardeners start to work in their gardens?
A. Receiving some training in planting.
B. Drawing up a good plan for their gardens.
C. Having the courage to accept the worst result.
D. Doing research on the common local garden plants.
解析:细节理解题。根据第二段内容可知,作者认为在开始建造
花园之前,有必要对花园有一个设想,想一想希望在花园里种些
什么和如何安排,即有个好的规划很重要。
√
14. What does the author want to express in Paragraph 4?
A. Your quality of life depends on your action.
B. Your experience can help you understand plants better.
C. Your knowledge of planting will make you a successful
gardener.
D. Your choice of soil is the most important part in your
gardening.
√
解析:推理判断题。根据第四段最后一句可知,如果你种下了坏
的种子,你很可能会收获痛苦;但是,如果你播下善良和理解的
种子,你的生活就会绽放出幸福和爱的花朵。由此可推断,作者
想告诉我们:生活质量取决于我们的行动。
15. Where can you read this article?
A. In a science magazine.
B. In a book on life advice.
C. From a daily newspaper.
D. From a lecture on agriculture.
√
解析:文章出处题。根据全文内容可知,作者以建造花园为喻,
形象地论述了一个人生哲理:人生就像做园艺,要作出好的规
划,准备肥沃的土壤,选择正确的种子,精心培育,最后才有好
的收获。结合选项可推断,这篇文章可能来自一本关于人生建议
的书。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最
佳选项。选项中有两项为多余选项。
How to Make the World a Better Place
When you think about people who have made the world a better place, you probably think of famous scientists or great leaders. That is not all the truth.16.( ) An act of kindness can bring a smile to a person’s face even if only for a moment.
G
Give away your money.17.( ) For example, if you
want to help hungry children,you can try to find an international organization that provides food for those in poor areas. Every cent you give away will mean a lot.
Help a stranger. Your small actions can brighten the day of others. Hold the door for someone whose hands are full. Help the blind cross the street.18.( ) The key is expecting nothing in return for your acts of kindness.
E
D
Care about those you know. Show the people close to you how
much you care about them. Tell them they mean a lot to you. Make a
beautiful gift for a friend. Take your husband to his favorite fun place
if he has had a hard week.19.( )
Be grateful to others. Have you had good service in a
restaurant? Thank the waiter. Do you have a very good neighbour
who is always there when you need him or her? Tell him or her how
much you appreciate him or her being in your life.
F
20. ( ) If a friend needs skills in a certain area, offer your
advice. Perhaps she is struggling to set up a computer, and you
know how to do that. Offer whatever ability you have, but
always remember to be polite.
A. Share your knowledge.
B. Keep walking forward.
C. Small steps, not big ones.
D. Give your seat on the bus to an old man.
E. Choose a charity that has meaning for you.
F. Tell your children how much they mean to you.
G. Ordinary people like you and me can also help a lot.
A
语篇解读:本文是一篇说明文。文章提出了如何让世界变得更美好的几点建议。
16. 根据空前When you think about people ...That is not all the
truth.可知,当你想到那些让世界变得更好的人时,你可能会想
到著名的科学家或伟大的领袖,但事实并非如此。此处应该与著
名的科学家和伟大的领袖形成对比,故G项(像你我这样的普通
人也能起很大作用)符合语境。
17. 根据空后For example,if you want to ...in poor areas.可
知,如果你想帮助饥饿的儿童,你可以设法找一个为贫困地区的
儿童提供食物的国际组织。故E项(选择一个对你有意义的慈善
机构)符合语境。
18. 根据本段的中心句Help a stranger.可知,本段讲的是帮助陌
生人,D项(在公共汽车上给老人让座)属于帮助陌生人的行
为,符合语境。
19. 根据本段的中心句Care about those you know.可知,本
段主要是讲对于所认识的人要多加关心。空前一句讲的是关于
对待家人的内容,F项(告诉你的孩子们他们对你有多重要)
符合语境。
20. 空处是本段中心句。根据本段内容,特别是空后If a friend
needs skills in a certain area, offer your advice.可知,如果你的
朋友需要某一领域的技能,那就主动提供一些建议。故本段主要
讲的是知识上的帮助,A项(分享你的知识)符合语境。
第二部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出
可以填入空白处的最佳选项。
Bai Peilan is the Chinese name of Flora Botton Beja, a
professor at the Center for Asian and African Studies at El Colegio
de Mexico.The Chinese 21 lan in her name stands for orchid
(兰花) in English.In traditional Chinese culture, the orchid is
the 22 of elegance, nobility and friendship.
Born in Greece, Botton moved to Mexico with her family at
the age of 15, where she started a wonderful journey that
finally 23 her destiny to that of China.As one of the first
academics in Mexico to focus on China in the 1960s, she is now
respected as one of the 24 in the field of Sinology in Mexico. For her, what started out as an academic arrangement 25 developed into a deep love affair with China.
Botton first traveled to China in 1975, and later worked at the
Mexican embassy in China, actively 26 cultural exchange
efforts.After her diplomatic tenure (任期), she continued 27
cultural exchanges between China and Mexico through translation,
teaching and writing.She 28 Chinese classics into Spanish, such
as Mencius, Xunzi, and Mozi, as well as Tang Dynasty stories. Throughout her teaching job, Botton taught Chinese philosophy and history to her 29 .She believed that knowing about the past is necessary to understand the present.She has also worked tirelessly to introduce China to the world through her 30 .H 。。H Her Spanish-language works built a 31 bridge for cultural exchanges between China and Mexico.
Now in her 90s,she was 32 with the outstanding achievement
award at the Orchid Awards, 33 her contributions to introducing
China to Spanish-speaking countries.
When asked what 34 her writing, Botton’s answer is simple
yet 35 .“I love China,” she says.
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了墨西哥学院亚非研
究中心教授白佩兰女士与中国的不解之缘,她为向西语世界介绍中
国作出了突出贡献。
21. A. image B. flower
C. character D. painting
解析:根据空后的lan in her name可知,此处是说她名字中的
“兰”这个汉字。
22. A. excuse B. symbol
C. opinion D. form
解析:句意:在中国传统文化中,兰花是优雅、高贵和友谊
的象征。空后的elegance, nobility and friendship是兰花的
象征意义。
√
√
23. A. returned B. paid
C. added D. tied
解析:根据下文白佩兰女士所做的事情可知,此处表示她的命
运与中国的命运联系在了一起。
√
24. A. pioneers B. roles
C. professors D. chiefs
解析:根据上文的As one of the first academics in Mexico to
focus on China in the 1960s和空后的in the field of Sinology in
Mexico以及下文第三段中她所做的事情可推测出,她是墨西哥汉
学领域的开拓者之一。
√
25. A. recently B. eventually
C. continuously D. occasionally
解析:根据句中的what started out as an academic arrangement
和developed into a deep love affair with China可知,一开始于她
而言只是一项学术安排,但最终发展成了对中国的深切之爱。
√
26. A. relating to B. resulting in
C. engaging in D. turning to
解析:根据空前的actively和空后的cultural exchange efforts并
结合语境可知,她积极从事文化交流工作。relate to涉及,
与……相关; result in导致; engage in从事,参加; turn to
向……求助(或寻求指教等)。
√
27. A. promoting B. balancing
C. describing D. admiring
解析:根据空前的continued和空后对她所做的事情的描述可
知,她继续推动中墨文化交流。
28. A. translated B. mixed
C. broke D. developed
解析:根据上文的cultural exchanges between China and
Mexico through translation可知,此处指她把《孟子》《荀子》
《墨子》等中国经典著作以及唐代故事翻译成西班牙语。
√
√
29. A. neighbors B. friends
C. parents D. students
解析:根据上文的Throughout her teaching job可知,此处指她
教授学生中国哲学和历史。
√
30. A. translation B. teaching
C. writing D. research
解析:根据上文的cultural exchanges between China and
Mexico through translation, teaching and writing以及空后
的Her Spanish-language works可知,此处指她通过写作向世
界介绍中国。
√
31. A. poor B. strong
C. weak D. cheap
解析:结合语境可知,她的西班牙语作品为中墨两国的文化交
流架起了一座坚固的桥梁。
32. A. provided B. blessed
C. honored D. equipped
解析:根据空后的with the outstanding achievement award at
the Orchid Awards可知,她被授予兰花奖的杰出成就奖。
√
√
33. A. in memory of B. with respect to
C. on behalf of D. in recognition of
解析:根据句中的she was 32 with the outstanding
achievement award at the Orchid Awards 和空后的her
contributions to introducing China to Spanish-speaking countries
可知,给她颁发这个奖项是为了表彰她的突出贡献。
√
34. A. benefits B. praises
C. inspires D. corrects
解析:根据下文的her writing, Botton’s answer is simple可
知,此处指被问到是什么激发了她的写作灵感。
35. A. strange B. boring
C. meaningful D. interesting
解析:根据空前的yet可知,此处表示转折,结合下文的I love
China可知,她的回答简单而有意义。
√
√
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词
的正确形式。
Zu Chongzhi was a famous and remarkable mathematician
and scientist in ancient China.He lived in the Northern and
Southern Dynasties.When he was young, he had 36._______
broad range of interests, such as 37. (nature)
science and philosophy.And he was interested in mathematics,
astronomy and machinery.The achievement Zu Chongzhi made in
the calculation (计算) of the value of pi has been 38._______
(international) acknowledged.
Liu Hui,a mathematician in the Wei and Jin Dynasties,proposed a way 39. (work)out the value of pi—the cyclotomic method(割圆术).Based on the earlier research,Zu Chongzhi came to the conclusion that the value of pi falls between 3.1415926 and 3.1415927 after more than 1,000 40. (time)of calculation. He also 41. (put)forward the viewpoint that the approximate value of pi is 355/113,which is called“milü”.It boosted the calculation of pi to a new phase.It was more than 1,000 years before the Western mathematicians calculated the same value.Thus the value of pi is also called“zulü”42._ _ memory of him.
Besides the achievement in mathematics, he wrote the book Zhui
Shu, 43. gathered his accomplishments in mathematics and
44. (take) as a teaching material during the Tang
Dynasty.And he also made a great 45. (contribute) to
astronomy and machinery.
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要介绍了中国古代科学家、
数学家祖冲之。
36. a a range of表示“各种各样的……”,符合句意,故填a。
37. natural 此处修饰science要用形容词作定语。故填natural。
38. internationally 设空处修饰动词acknowledged,应用副词形式。
故填internationally。
39. to work way意为“方法”时,后用动词不定式作后置定语。故
填to work。
40. times 此处的time意为“次”,是可数名词,由more than 1,
000可知应用复数形式。故填times。
41. put 结合语境可知,此处描述的是过去发生的动作,所以要用
一般过去时。故填put。
42. in in memory of是固定搭配,意为“为了纪念……”。故填in。
43. which 分析句子可知,空处引导非限制性定语从句,关系词在
定语从句中作主语,指代Zhui Shu这本书,故填which。
44. was taken 分析句子可知,在which引导的定语从句中,and连接
两个并列的谓语(设空处与前面的gathered),关系词which指代先
行词Zhui Shu在从句中作主语,和动词take之间是动宾关系,结合
during the Tang Dynasty可知,句子描述的是过去发生的事情,所以
要用一般过去时的被动语态,主语表示单数意义,be动词用was。故
填was taken。
45. contribution make a great contribution to意为“对……作出巨
大贡献”,是固定用法。故填contribution。
第三部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假设你是李华,你的英国朋友Jim在给你的邮件中提到他对中国
历史很感兴趣,并请你介绍一位你喜欢的中国历史人物。请你给Jim
回信,内容包括:
1. 该人物是谁;
2. 该人物的主要贡献;
3. 该人物对你的影响。
注意:1.写作词数应为80左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
参考范文:
Dear Jim,
Learning that you take a keen interest in Chinese history,
I’d like to introduce a remarkable person—Lu Xun to you.
As an extraordinary writer, Lu Xun wrote many remarkable
novels.He was committed to fighting against the enemy with his
articles, arousing the passion of the Chinese for building a new
China.It was due to this that he was acknowledged as a hero of his
time.
Lu Xun has influenced me a lot.Not only does he help me
obtain a better knowledge of the old China of that time but I have
learnt the importance of insistence.To sum up, he is a great hero
in the history of China.
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使
之构成一篇完整的短文。
Jenny was the only child in her home.She had a quarrel with
her mother that afternoon and she ran out of the house angrily.She
couldn’t help weeping sorrowfully when she thought of the
scolding from her mother.Having wandered aimlessly in the street
for hours, she felt a little hungry and wished for something to
eat, but it was not even possible for her, since she had nothing
with her.She stood beside a stand (货摊) for a while, watching
the middle-aged seller busy doing his business.However, with no
money in hand, she sighed and had to leave.
The seller behind the stand noticed the young girl and asked,
“Hey, girl, you want to have the noodles?”
“Oh, yes ...but I don’t have money on me ...” she
replied.
“That’s nothing.I’ll treat you today,” said the
man.“Come in.”
The seller brought her a bowl of noodles, whose smell was so
attractive.As she was eating, Jenny cried silently.
“What is it?” asked the man kindly.
“Nothing, actually I was just touched by your kindness!”
said Jenny as she wiped her tears.“Even a stranger on the street will
give me a bowl of noodles, while my mother drove me out of the
house.She showed no care for me.She was so merciless compared to a
stranger!”
Hearing the words, the seller smiled, “Girl, do you really
think so? I only gave you a bowl of noodles and you thanked me a
lot.But it is your mother who has raised you since you were a
baby.Can you number the times she cooked for you? Have you
expressed your gratitude to her?”
Jenny sat there, speechless and numb with shock; she
remembered mother’s familiar face and weathered hands.“Why
did I not think of that? A bowl of noodles from a stranger made me
feel indebted, but I have never thanked my mum for what she has
done for me.”
On the way home, Jenny made up her mind to make an apology
to her mother for her rudeness as soon as she arrived home.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式作答。
Nearing the doorway, Jenny took a deep breath.
A gentle touch on her hair called her mind back.
Nearing the doorway, Jenny took a deep breath.When she
knocked at the door, she found the door was locked and her
mother was not in.Tired and sad, she sat down in front of the
house.“Where could my mother be?” she wondered.“Was she
still angry with me?” Again, the scene of the quarrel appeared
in her mind.She remembered her rudeness to her mother.Realizing
that all the scolding from her mother was due to the fact that her
mother really cared a lot about her, she felt rather ashamed, and
tears began to roll down her cheeks.
参考范文:
A gentle touch on her hair called her mind back.She raised her
head and saw the familiar face of her mother.“Here you come!
I’ve been looking for you,” she said, tired but relieved.Jenny
couldn’t help throwing herself into her mother’s arms. “Mum,I’m so sorry and thank you for all you have done for me.” She expressed her sincere apology and great gratitude.Hearing this,her mother smiled,patting her back gently.
谢 谢 观 看 !