Unit 3 Fascinating Parks 语法专练 动词-ing形式作主语 课件(共33张)+练习(含答案)

文档属性

名称 Unit 3 Fascinating Parks 语法专练 动词-ing形式作主语 课件(共33张)+练习(含答案)
格式 zip
文件大小 817.2KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-09-21 15:23:40

文档简介

语法专练 动词-ing形式作主语
 
Ⅰ.单句语法填空
1.(2024·新课标Ⅱ卷)       (walk) at night-time is a great way to step out of your comfort zone.
2.(2024·全国甲卷)      alone, especially in front of the TV or computer, often leads to mindless overeating.
3.(2023·新课标Ⅱ卷)Besides,      (work) in the garden seems to have a calming effect on Jaramillo’s special education students, many of whom have emotional control issues.
4.Listening to English tapes and watching English films    good ways to learn English well.
5.It is no use       (regret) your past mistakes.
6.There is no      (say) whether the singing contest will be put off or not.
7.That is why decorating with plants, fruits and flowers      (carry) special significance.
8.      (win) the battle against poverty will take a long time.
9.His        (not know) English brought him a lot of inconvenience.
10.        (expose) to the sunlight the whole summer makes the bike look old.
Ⅱ.根据汉语提示完成句子
1.和他说话等于对牛弹琴。
       is talking to a wall.
2.在我们的现代社会中,学习英语是重要的。
        is important in our modern society.
3.不可否认,人们应该非常重视体育锻炼。
           people should attach great importance to physical exercise.
4.夏天去游泳很有趣。
It is great fun          in summer.
5.玛丽上课迟到让老师很生气。
             made the teacher very angry.
6.只学习不思考是没有什么好处的。
It is no good            .
Ⅲ.短文语法填空
Because of the pressure from various exams, some students think it is a waste of time 1.     (spend) their time on sports.Attending classes on time, reading enough books and finishing a variety of homework 2.     (be) really good things.However, without a strong body, you can never achieve anything, for a quick mind hardly goes along with a weak body.
3.     (keep) a balanced diet, above all, is necessary for staying healthy.Having lots of boiled water and much fruit 4.    (be) good for bodies as well.5.      (skip) breakfast is quite a bad habit, which does harm to your health.Besides, as the saying goes, “All work and no play makes Jack a dull boy.” Therefore, 6.      (relax) the mind is of great importance to students.Listening to music is a good choice to make you relaxed.What’s more, it is 7.     (do) exercise that matters most.For example, 8.      (run) on a regular basis keeps you healthy and energetic.9.     (take) small sports equipment such as skipping rope along with you can help you do exercise whenever you are free.
10.    is not difficult to keep healthy if you follow the above tips.
 
Ⅰ.阅读理解
主题语境:人与社会之旅游观光 语篇类型:夹叙夹议文 建议用时:8分钟
Travelling seemed like falsehood to me.I grew tired of backpackers expressing too much praise about how petting a baby elephant in Thailand “transformed” them.Globe-traveling to me held no more promise than finding a few bills in the pocket of an old coat.I needed something deeper than an Eat, Play, Love moment.
One day, Vasilis, my Greek best friend, reminded me of our decade-old promise: after our final exams, I would visit his hometown in Athens.Maybe, it was time to make good on that promise.
I finally boarded the plane.Vasilis picked me up at the airport.I smiled, thinking how improbable this moment seemed all those years ago.
The decade-long wait proved to be well worth it.Every step through the ancient streets revealed new wonders.However, none of them truly mattered.What would forever alter my perception of travel was a chance encounter with a local.
Vasilis and I were wandering Athens when a special sound caught our attention—a rhythmic clinking disturbing the quietness of the residential street.Curiously, we followed the sound to a humble workshop.Inside, a welder (焊工) gave no mind to our presence behind him.He wore no flashy protective suit—this was just another day for him, another dance with fire and metal that had become second nature.Under the sunshade, his orange cat rested in the comforting warmth ...
As the man continued welding, I felt a bit of envy.I envied his peace and contentment.I admired the simplicity he embodied.I imagined the welder happy, finding fulfillment in his craft (手艺) and returning to his loving family ...The moment moved me to tears.Leaving the workshop, rain blending with tears, I realized how easily life’s poetry could pass unnoticed.
Home again in Montreal, I stop simply pursuing better things, better experiences and better people that are never grasped.I realize the real journey is inward—to appreciate life’s ordinary magic.That sure beats petting any baby elephant.I may not have returned home “transformed”, but I’ll always think of the welder and his cat.
1.Which aspect of travelling makes the author feel uneasy?(  )
A.Shortage of adequate funds.
B.Discomfort in dietary habits.
C.Overstatement of travel’s effects.
D.Danger of petting baby animals.
2.What drove the author to go to Athens?(  )
A.Meeting a commitment.
B.Exploring a unique landscape.
C.Receiving further education.
D.Escaping from the current life.
3.What does the underlined word “poetry” in Paragraph 6 probably refer to?(  )
A.Poems written by masters.
B.Peace and simplicity.
C.Spirit of craftsmanship.
D.Special sound in the street.
4.Which of the following can be a suitable title for the text?(  )
A.Friendship Lasts Forever
B.Travelling Shapes a Better Self
C.Pursuit of Happiness Never Stops
D.The Ordinary Makes Extraordinary
Ⅱ.完形填空
主题语境:人与自然之人与动物 语篇类型:记叙文 建议用时:12分钟
Opening your heart to others means accepting them just the way they are.Looks might attract us  1  but love means getting to know the spirit of another instead of focusing on the  2 .This is true in human connections and human-animal  3 .
Tasia’s family are  4  about animal rescue.Her kids were looking through the NorCal Bully Breed Rescue social media when they saw a sweet face they simply couldn’t  5 !
Bam was born with a cleft lip (唇裂), which makes nursing nearly impossible, so his owner immediately  6  him.Fortunately, NorCal Bully Breed Rescue  7  and created his adoption profile.
The kids fell in love with the dog’s  8  face.They had already been holding lemonade stands to  9  funds for shelter animals, but then they approached fundraising with a new purpose.To  10  Bam, Tasia’s daughter even wrote an essay about why they’re the perfect family for Bam.
The  11  tube-fed Bam for the first few weeks,working day and night to keep him alive, and he proved to be a strong guy! Tasia’s kids had raised enough cash to  12  his adoption fee and airfare to bring him home, by the time he was ready to go to his forever home.Tasia  13  to California and returned with their new family  14 .
Tasia wants her kids to remember that, “Every dog  15  a chance!” Welcome home, sweet Bam!
     
1.(  )A.gradually B.suddenly
C.initially D.eventually
2.(  )A.character B.appearance
C.virtue D.evidence
3.(  )A.bonds B.incidents
C.projects D.conflicts
4.(  )A.particular B.patient
C.curious D.enthusiastic
5.(  )A.ignore B.assess
C.admire D.recognize
6.(  )A.identified B.abandoned
C.defended D.monitored
7.(  )A.pulled over B.broke out
C.stepped in D.showed off
8.(  )A.average B.scaring
C.strange D.sweet
9.(  )A.raise B.release
C.withdraw D.balance
10.(  )A.cure B.adopt
C.witness D.feed
11.(  )A.rescuers B.neighbors
C.opponents D.surgeons
12.(  )A.count B.change
C.measure D.cover
13.(  )A.rode B.drove
C.flew D.sailed
14.(  )A.relative B.addition
C.servant D.visitor
15.(  )A.seizes B.blows
C.deserves D.denies
语法专练
[夯基固本——一遍过]
Ⅰ.1.Walking 2.Eating 3.working 4.are
5.regretting 6.saying 7.carries 8.To win
9.not knowing 10.Being exposed
Ⅱ.1.Talking to him 2.Learning English
3.There is no denying that 4.going to swim
5.Mary’s being late for class
6.learning without thinking
Ⅲ.1.spending 2.are 3.Keeping 4.is 5.Skipping
6.relaxing 7.doing 8.running 9.Taking
10.It
[对标高考——全练通]
Ⅰ.
语篇解读:文章讲述了作者本来厌倦了旅行中肤浅的感动,而想探寻生命中更深刻的东西。但是希腊之旅中与一位普通焊工的邂逅让他发现了生活中质朴的诗意,从而意识到真正的旅程是向内寻找,珍惜生活中的平凡奇迹。1.C 细节理解题。根据第一段中的Travelling seemed like ...an old coat.可知,作者厌倦了旅行者对于一些所谓的感动的溢美之词。所以C项(夸大了旅行的影响)符合题意。
2.A 细节理解题。根据第二段内容可知,作者去雅典是为了兑现承诺。
3.B 词义猜测题。根据第六段中的I envied his peace ...The moment moved me to tears.可知,作者从这个专注于工作的焊工身上领悟到生活的真谛是平静,满足和简单。
4.D 标题归纳题。通读全文,文章讲述了作者通过自己的希腊之旅领悟到人生之旅的真谛是平凡质朴,再根据最后一段中的 I realize the real journey is inward—to appreciate life’s ordinary magic.可知,D项(非凡寓于平凡之中)符合题意。
Ⅱ.
语篇解读:文章讲述了Tasia和她的孩子们收养唇裂小狗的故事。
1.C 根据下文中的getting to know可知,此处暗示了一个递进的过程,表示外貌可能会在最初吸引我们,但是爱意味着要逐步了解另一个人的精神世界。initially意为“最初”。
2.B 根据上文中的Looks might attract us以及but和instead of可知,此处表示爱意味着要逐步了解另一个人的精神世界而不是关注外表。此处appearance与上文的Looks是同义词复现。
3.A 根据句中的human connections可知,此处是指这在人际关系和人与动物的联系中是正确的。bond意为“联系”。
4.D 根据下文提到的Tasia和她的孩子们为了让Bam获得更好的生活而付出的努力可知,Tasia一家对动物救助充满热情。enthusiastic意为“充满热情的”。
5.A 根据下文中的The kids fell in love with the dog’s  8  face.可知,Tasia的孩子们在浏览社交媒体时,看到了一张让他们无法忽视的可爱脸庞。ignore意为“忽视”。
6.B 根据下文中的Fortunately, NorCal Bully Breed Rescue  7  and created his adoption profile.可知,Bam应是因为唇裂问题被主人抛弃了,所以才有了后来Tasia一家领养Bam的故事。abandon意为“抛弃”。
7.C 根据上下文内容可知,Bam被抛弃后,NorCal Bully Breed Rescue这个动物保护组织介入了Bam的事件,并创建了Bam的领养资料。 step in 意为“介入”。pull over靠边停车; break out突然发生;show off炫耀。
8.D 根据上文中的they saw a sweet face以及下文中的Welcome home, sweet Bam!可知,孩子们爱上了这只脸很可爱的小狗。sweet意为“可爱的”。
9.A 根据下文中的fundraising可知,他们已经在摆摊卖柠檬水,为收容所的动物筹集资金。raise意为“筹募”。
10.B 根据下文中的Tasia’s daughter even wrote an essay about why they’re the perfect family for Bam以及his adoption fee可知, Tasia一家准备领养Bam。adopt意为“领养”。
11.A 根据上文中的Fortunately, NorCal Bully Breed Rescue  7 and created his adoption profile.可知,NorCal Bully Breed Rescue在Bam被主人抛弃时救了它。由此可知,是NorCal Bully Breed Rescue的救援人员在最初几周为Bam喂食。rescuer意为“救援人员”。
12.D 根据下文中的his adoption fee and airfare to bring him home可知,Tasia一家筹集了足够的资金来支付Bam的领养费用和机票费用。 cover意为“足以支付”。
13.C 根据上文中的airfare可知,她乘飞机去的加利福尼亚。fly意为“(乘飞机)飞行”。
14.B 根据语境可知,Tasia一家领养了Bam,并将其视为新的家庭成员。addition意为“添加物”。
15.C 根据语境可知,Tasia一家领养了被主人抛弃的小狗Bam,给了它一个家。由此可知,此处是指每只小狗都值得一个机会。deserve意为“值得”。
1 / 6(共33张PPT)
语法专练 动词-ing形式作主语
夯基固本——一遍过
对标高考——全练通
 
Ⅰ.单句语法填空
1. (2024·新课标Ⅱ卷) (walk) at night-time is a great
way to step out of your comfort zone.
2. (2024·全国甲卷) alone, especially in front of the TV
or computer, often leads to mindless overeating.
3. (2023·新课标Ⅱ卷)Besides, (work) in the
garden seems to have a calming effect on Jaramillo’s special
education students, many of whom have emotional control issues.
Walking 
Eating 
working 
5. It is no use (regret) your past mistakes.
6. There is no (say) whether the singing contest will be
put off or not.
7. That is why decorating with plants, fruits and flowers
(carry) special significance.
8. (win) the battle against poverty will take a long time.
9. His (not know) English brought him a lot of
inconvenience.
10. (expose) to the sunlight the whole summer makes the bike look old.
regretting 
saying 
carries 
To win 
not knowing 
Being exposed 
4. Listening to English tapes and watching English films good
ways to learn English well.
are 
Ⅱ.根据汉语提示完成句子
1. 和他说话等于对牛弹琴。
is talking to a wall.
2. 在我们的现代社会中,学习英语是重要的。
is important in our modern society.
3. 不可否认,人们应该非常重视体育锻炼。
people should attach great
importance to physical exercise.
Talking to him 
Learning English 
There is no denying that 
5. 玛丽上课迟到让老师很生气。
made the teacher very angry.
6. 只学习不思考是没有什么好处的。
It is no good .
Mary’s being late for class 
learning without thinking 
4. 夏天去游泳很有趣。
It is great fun in summer.
going to swim 
Ⅲ.短文语法填空
Because of the pressure from various exams, some students
think it is a waste of time 1. (spend) their time on
sports.Attending classes on time, reading enough books and
finishing a variety of homework 2. (be) really good
things.However, without a strong body, you can never achieve
anything, for a quick mind hardly goes along with a weak body.
spending 
are 
3. (keep) a balanced diet, above all, is necessary
for staying healthy.Having lots of boiled water and much fruit
4. (be) good for bodies as well.5. (skip)
breakfast is quite a bad habit, which does harm to your
health.Besides, as the saying goes, “All work and no play
makes Jack a dull boy.” Therefore, 6. (relax)
the mind is of great importance to students.Listening to music is a
good choice to make you relaxed.What’s more, it is 7.
Keeping 
is 
Skipping 
relaxing 
doing 
(do) exercise that matters most.For example,8. (run) on a regular basis keeps you healthy and energetic.
9. (take) small sports equipment such as skipping rope along with you can help you do exercise whenever you are free.
running 
Taking 
10. is not difficult to keep healthy if you follow the above
tips.
It 
Ⅰ.阅读理解
主题语境:人与社会之旅游观光 语篇类型:夹叙夹议文 建议用时:8分钟
Travelling seemed like falsehood to me.I grew tired of
backpackers expressing too much praise about how petting a baby
elephant in Thailand “transformed” them.Globe-traveling to me
held no more promise than finding a few bills in the pocket of an old
coat.I needed something deeper than an Eat, Play, Love moment.
One day, Vasilis, my Greek best friend, reminded me of our
decade-old promise: after our final exams, I would visit his
hometown in Athens.Maybe, it was time to make good on that
promise.
I finally boarded the plane.Vasilis picked me up at the airport.I
smiled, thinking how improbable this moment seemed all those years
ago.
The decade-long wait proved to be well worth it.Every step
through the ancient streets revealed new wonders.However, none of
them truly mattered.What would forever alter my perception of travel
was a chance encounter with a local.
Vasilis and I were wandering Athens when a special sound caught
our attention—a rhythmic clinking disturbing the quietness of the
residential street.Curiously, we followed the sound to a humble
workshop.Inside, a welder (焊工) gave no mind to our presence
behind him.He wore no flashy protective suit—this was just another
day for him, another dance with fire and metal that had become
second nature.Under the sunshade, his orange cat rested in the
comforting warmth ...
As the man continued welding, I felt a bit of envy.I envied his
peace and contentment.I admired the simplicity he embodied.I
imagined the welder happy, finding fulfillment in his craft (手艺)
and returning to his loving family ...The moment moved me to
tears.Leaving the workshop, rain blending with tears, I realized
how easily life’s poetry could pass unnoticed.
Home again in Montreal, I stop simply pursuing better things,
better experiences and better people that are never grasped.I realize
the real journey is inward—to appreciate life’s ordinary magic.That
sure beats petting any baby elephant.I may not have returned home
“transformed”, but I’ll always think of the welder and his cat.
语篇解读:文章讲述了作者本来厌倦了旅行中肤浅的感动,而想探
寻生命中更深刻的东西。但是希腊之旅中与一位普通焊工的邂逅让
他发现了生活中质朴的诗意,从而意识到真正的旅程是向内寻找,
珍惜生活中的平凡奇迹。
1. Which aspect of travelling makes the author feel uneasy?
A. Shortage of adequate funds.
B. Discomfort in dietary habits.
C. Overstatement of travel’s effects.
D. Danger of petting baby animals.
解析:细节理解题。根据第一段中的Travelling seemed like ...an
old coat.可知,作者厌倦了旅行者对于一些所谓的感动的溢美之
词。所以C项(夸大了旅行的影响)符合题意。

2. What drove the author to go to Athens?
A. Meeting a commitment.
B. Exploring a unique landscape.
C. Receiving further education.
D. Escaping from the current life.
解析:细节理解题。根据第二段内容可知,作者去雅典是为了兑
现承诺。

3. What does the underlined word “poetry” in Paragraph 6
probably refer to?
A. Poems written by masters.
B. Peace and simplicity.
C. Spirit of craftsmanship.
D. Special sound in the street.
解析:词义猜测题。根据第六段中的I envied his peace ...The
moment moved me to tears.可知,作者从这个专注于工作的焊工
身上领悟到生活的真谛是平静,满足和简单。

4. Which of the following can be a suitable title for the text?
 
A. Friendship Lasts Forever
B. Travelling Shapes a Better Self
C. Pursuit of Happiness Never Stops
D. The Ordinary Makes Extraordinary

解析:标题归纳题。通读全文,文章讲述了作者通过自己的希腊
之旅领悟到人生之旅的真谛是平凡质朴,再根据最后一段中的 I
realize the real journey is inward—to appreciate life’s ordinary
magic.可知,D项(非凡寓于平凡之中)符合题意。
Ⅱ.完形填空
主题语境:人与自然之人与动物 语篇类型:记叙文 建议用时:12分钟
Opening your heart to others means accepting them just the way
they are.Looks might attract us  1  but love means getting to know
the spirit of another instead of focusing on the  2 .This is true in
human connections and human-animal  3 .
Tasia’s family are  4  about animal rescue.Her kids were
looking through the NorCal Bully Breed Rescue social media when
they saw a sweet face they simply couldn’t  5 !
Bam was born with a cleft lip (唇裂), which makes nursing
nearly impossible, so his owner immediately 6 him.Fortunately, NorCal Bully Breed Rescue  7  and created his adoption profile.
The kids fell in love with the dog’s  8  face.They had already
been holding lemonade stands to  9  funds for shelter animals, but
then they approached fundraising with a new purpose.To 10  
Bam, Tasia’s daughter even wrote an essay about why they’re the
perfect family for Bam.
The  11  tube-fed Bam for the first few weeks,working day
and night to keep him alive, and he proved to be a strong guy!
Tasia’s kids had raised enough cash to  12  his adoption fee and
airfare to bring him home, by the time he was ready to go to his
forever home.Tasia  13  to California and returned with their new
family  14 .
Tasia wants her kids to remember that, “Every dog  15  a
chance!” Welcome home, sweet Bam!
语篇解读:文章讲述了Tasia和她的孩子们收养唇裂小狗的故事。
1. A. gradually B. suddenly
C. initially D. eventually
解析:根据下文中的getting to know可知,此处暗示了一个递进
的过程,表示外貌可能会在最初吸引我们,但是爱意味着要逐步
了解另一个人的精神世界。initially意为“最初”。
2. A. character B. appearance
C. virtue D. evidence
解析:根据上文中的Looks might attract us以及but和instead of可
知,此处表示爱意味着要逐步了解另一个人的精神世界而不是关
注外表。此处appearance与上文的Looks是同义词复现。
3. A. bonds B. incidents
C. projects D. conflicts
解析:根据句中的human connections可知,此处是指这在人际关
系和人与动物的联系中是正确的。bond意为“联系”。
4. A. particular B. patient
C. curious D. enthusiastic
解析:根据下文提到的Tasia和她的孩子们为了让Bam获得更好
的生活而付出的努力可知,Tasia一家对动物救助充满热情。
enthusiastic意为“充满热情的”。
5. A. ignore B. assess
C. admire D. recognize
解析:根据下文中的The kids fell in love with the dog’s  8 8 
face.可知,Tasia的孩子们在浏览社交媒体时,看到了一张让他们
无法忽视的可爱脸庞。ignore意为“忽视”。
6. A. identified B. abandoned
C. defended D. monitored
解析:根据下文中的Fortunately, NorCal Bully Breed
Rescue  7  and created his adoption profile.可知,Bam应是因
为唇裂问题被主人抛弃了,所以才有了后来Tasia一家领养Bam的
故事。abandon意为“抛弃”。
7. A. pulled over B. broke out
C. stepped in D. showed off
解析:根据上下文内容可知,Bam被抛弃后,NorCal Bully
Breed Rescue这个动物保护组织介入了Bam的事件,并创建了Bam
的领养资料。 step in 意为“介入”。pull over靠边停车; break
out突然发生;show off炫耀。
8. A. average B. scaring
C. strange D. sweet
解析:根据上文中的they saw a sweet face以及下文中的Welcome
home, sweet Bam!可知,孩子们爱上了这只脸很可爱的小狗。
sweet意为“可爱的”。
9. A. raise B. release
C. withdraw D. balance
解析:根据下文中的fundraising可知,他们已经在摆摊卖柠檬
水,为收容所的动物筹集资金。raise意为“筹募”。
10. A. cure B. adopt
C. witness D. feed
解析:根据下文中的Tasia’s daughter even wrote an essay
about why they’re the perfect family for Bam以及his adoption
fee可知, Tasia一家准备领养Bam。adopt意为“领养”。
11. A. rescuers B. neighbors
C. opponents D. surgeons
解析:根据上文中的Fortunately, NorCal Bully Breed
Rescue  7 and created his adoption profile.可知,NorCal Bully
Breed Rescue在Bam被主人抛弃时救了它。由此可知,是NorCal
Bully Breed Rescue的救援人员在最初几周为Bam喂食。rescuer意
为“救援人员”。
12. A. count B. change
C. measure D. cover
解析:根据下文中的his adoption fee and airfare to bring him
home可知,Tasia一家筹集了足够的资金来支付Bam的领养费用
和机票费用。 cover意为“足以支付”。
13. A. rode B. drove C. flew D. sailed
解析:根据上文中的airfare可知,她乘飞机去的加利福尼亚。
fly意为“(乘飞机)飞行”。
14. A. relative B. addition
C. servant D. visitor
解析:根据语境可知,Tasia一家领养了Bam,并将其视为新的
家庭成员。addition意为“添加物”。
15. A. seizes B. blows
C. deserves D. denies
解析:根据语境可知,Tasia一家领养了被主人抛弃的小狗
Bam,给了它一个家。由此可知,此处是指每只小狗都值得一个
机会。deserve意为“值得”。
谢 谢 观 看 !