(共39张PPT)
Unit 4 Digital life
八年级
外研版2024
上
课文解析三
1.He's got a pain in his______and it'sbecause he has spent too much time on the_____.
他的_____疼痛,这是因为他花了太多时间在______上。
[用法讲解]pain泛指“疼痛”时为不可数名词;pain特指“身体部位的疼痛”或“pain”前有形容词修饰时为可数名词,pain也可引申为“劳苦、辛劳”;pain还可为动词,译为“使疼痛”。
Eg: He suffered great pain after the accident.
事故后他遭受了巨大痛苦。
He has a pain in his knee.
他膝盖疼。
Her words pained him deeply.
她得话使他深感痛苦。
[常见搭配] No pains, no gains.不劳无获。
have a pain in 身体部位身体某部位疼
Eg: He has a sharp pain in his stomach.
他肚子疼得厉害。
[即学即用]
She has a constant p________ in her knee.
ain
2.Something needs to be changed. 有些事情需要改变。
[用法讲解] need为动词,译为“需要”;need还可作情态动词,译为“需要”;无人称和数的变化,后面接动词原形。
[常见搭配]need to do sth.“需要做某事(主动)"
need doing sth.“需要做某事(被动)”
Eg: She need finish her homework in two hours.(need为情态动词)
她需要两个小时内完成作业。
She needs to finish her homework in two hours.(need为实义动词)
她需要两小时内完成作业。
The tree needs watering.
这颗树需要浇水。
[即学即用]
( ) Look! Your shirt is so dirty. It _______.
A.need washing B. need to wash
C.needs washing D. need wash
C
3.At first, I felt quite bored.一开始,我觉得很无聊。
[用法讲解] bored为形容词,译为“感到厌烦的”,常常用来形容人。
Eg: I feel bored sitting at home all day.
我整天坐在家里感到很无聊。
[常见搭配]be bored with/about ...对...感到无聊
Eg: She is bored with her job.
她对她的工作感到无聊。
[派生词] boring为形容词,译为“令人无聊的”,常常用来修饰物;
boredom为名词,译为“无聊、厌烦”
Eg: This movie is very boring.
这部电影非常无聊。
Thiscan really be the cure to your boredom at work.
这可能是治愈你工作厌烦的良方。
[常见搭配]kill/ beat boredom打发时间、缓解无聊
Eg: I read books to kill boredom during the long fight.
在漫长的飞行中,我通过读书来打发时间。
[即学即用]
( )My father was ______ after a long day at work.
A.boring B. bored C.bore D.boredom
B
4.We can show our thoughts and feelings directly.我们可以直接表达自己的想法和感受。
[用法讲解] thoughts为thought的复数形式,译为“思想、想法”。
Eg: He had some interesting thoughts on the future of technology.
他对未来科技有一些有趣的想法。
Here are my thoughts on how to improve the project.
这是我对于如何改进项目的看法。
注意:thought同时也是think的过去式和过去分词。
Eg: He thought they needed to know the direction to it.
他认为他们还需要知道到那里的方向。
[常见搭配] give thought to考虑
in deep thought陷入沉思
Eg: We need to give thought to the project before we start.
在我们开始之前,我们需要考虑这个项目。
He was in deep thought for a long time.
他长时间陷入沉思。
feeling为可数名词,其复数形式为feelings,译为“看法、知觉、感觉”。
Eg: We can understand her feelings.
我们能理解她的心情。
What are your feelings about this idea
你们觉得这个主意如何
He's lost all feeling in the leg.
他的腿完全失去了知觉。
[常见搭配]a feeling of ... ...的感觉
My feeling is that ...我的看法是...
Eg: They've painted it red to create a feeling of warmth.
他们把它刷成红色以造成一种温暖的感觉。
My feeling is that you ought to stay home tonight.
我觉得今晚应该呆在家里。
[派生词] feel为动词,译为“感觉”。
Eg: The movie made me feel sad.
这部电影让我感到悲伤。
[即学即用]
1.The ___________ (think) kept going round and round in her head.
2.She had never tried to put this_________(feel) into words.
thought
feeling
5.in my opinion在我看来
[用法讲解] opinion为不可数名词,译为“看法、观点”。
Eg: My opinion remains unchanged.
我的看法一如既往。
[常见搭配]in one's opinion在某人看来
have a good/ bad opinion of sb./ sth.对...的评价好/不好
have an opinion about sth.对某事有意见
Eg: In my opinion, the best way to learn a new language is through immersion.
在我看来,学习一门新语言的最佳方式是通过沉浸式学习。
I have a very good opinion of his work.
我对他的工作评价很好。
She has a strong opinion about raising children in the modern world.
她对在现代社会中抚养孩子有很强的意见。
[即学即用]
在我看来,学习英语非常重要。
_______ ______ ________, learning English is very important.
In my opinion
6.They stood still on the pages, instead of moving across a screen.
它们并没有在屏幕上移动,而是在纸上一动不动。
[用法讲解] still可为副词,译为“仍然、静止地”;still还可为形容词,译为“静止的、不动的”;still还可为动词,译为“(使)静止、平静”;still还可为连词,译为“然而”。
Eg: He is still working on the project.
他仍然在从事这个项目。
The water was still after the storm.
暴风雨过后,水面平静了下来。
She stood there, still as a statue.
她站在那里,一动不动,像座雕像。
The wind stilled.风停了。
Still, he managed to finish the race.
然而,他还是设法完成了比赛。
instead常位于句首或句末,表示与上文提到的行为或事物相反,位于句首时需用逗号分开。
Eg: The movie was sold out. Instead, we went bowling.
电影票卖光了,我们改去打保龄球。
He forgot his keys and used a card instead.
他忘了带钥匙,改用卡片开门。
[常见搭配]instead of 代替...、而不是...
Eg: The room felt cold instead of cozy.
房间感觉很冷,而不是舒适。
[易混辨析] instead与instead of区别
instead为独立副词,修饰动词或句子,位于句首或句尾,后面无需接任何成分;
instead of为介词短语,必须接宾语,位置比较灵活,后面可接名词、代词、动名词、介词短语。
Eg: He didn't drink tea. He drank coffee instead.
他不喝茶改喝咖啡了。
I use honey instead of sugar.我用蜂蜜代替糖。
[即学即用]
( )1.Have the test results arrived_______
A.yet B.already C. still D. ever
( )2. We have lessons in the classroom ______ the playground.
A.instead B. instead of C. rather than D. than
A
B
7.What a waste!真浪费!
[用法讲解] waste在此处为名词,译为“废物、垃圾、浪费”等;waste也可为动词,译为“浪费、挥霍、滥用”。
Eg: Please throw the waste in the recycling bin.
请把废物扔进回收箱。
I wasted my time on that project.
我在哪个项目上浪费了时间。
[常见搭配] waste time/money on sb./ sth.在某人/某物上浪费时间/金钱
waste time/money (in) doing sth.浪费时间/金钱做某事
a waste of time浪费时间
Eg: She wasted a lot of money on clothes.
她在衣服上浪费了很多钱。
Tomnever wastes too much time playing computer games.
汤姆从不在玩电脑游戏上浪费太多时间。
It's a waste of time talking to him.
和他谈话事浪费时间。
[即学即用]
They wasted a whole day_________ (try) to fix the computer.
trying
8.Our television screen must have a million books on it!我们的电视屏幕上一定有上百万本书!
[用法讲解]million前接数字时,不可加s,表示“...百万”;million后面可接of,此时必须加s,译为“数百万的”;million修饰名词表示一笔金额时,谓语动词用单数。
[常见搭配] a million/ one million一百万
two/ three... million二/三...百万
millions of数百万的
Eg: There are millions of people in the city.
城市里有数百万人。
Two million pounds is used for team building.
200万美元用于团队建设。
[知识拓展]类似词语拓展
hundred 百: Thousand 千:billion 十亿
注意:用法与million用法一致。
Eg: A thousand people signed the petition.
一千人在请愿书上签了名。
There are hundreds of people in the park.
这个公园有数百人。
[即学即用]
There are about eight__________ (million) in our city.
million
9.It was on and waiting for her. The screen was lit up.机器开着,等着她。屏幕亮着。
[用法讲解] wait为动词,译为“等待、等候”;wait还可为名词,译为“等待的时间”。
Eg: The wait for the the train was long.
等待火车的时间很长。
There is never a wait at that restaurant.
那家餐厅从来不用等位。
[常见搭配] wait to do sth.等待做某事
wait for sb./sth.等某人/某物
wait a minute/ second/ moment等一下
can't wait to do sth.迫不及待做某事
Eg: I'm waiting to hear back from the interviewer.
我正在等待面试官的回复。
She is waiting for her friend at the restaurant.
她正在餐厅等待她的朋友。
The little girl can't wait to open her birthday presents.
这个小女孩等不及要打开她的生日礼物。
light在此处为动词,译为“点燃”,其过去式为 lit;light还可为形容词,译为“轻的、浅色的、少量的、微弱的”;light也可作可数名词,译为“灯”;light也可为不可数名词,译为“光线”。
Eg: Let's light the new candle.
让我们点燃新蜡烛吧。
The box isn't heavy, it's light.
这个箱子不重,很轻。
I like light yellow best.
我最喜欢浅黄色。
There was a light rain falling.
外面下着小雨。
Turn off the lights when you leave.
当你离开时把灯关了。
The light came into the room.
光线照进这个屋子。
[常见搭配] in the light of...鉴于、根据
light up照亮...、变得明亮、(脸上或眼中)流露出喜悦
Eg: In the light of his remarks, we rejected her offer.
鉴于他的评语,我们拒绝了她的提议。
The fireworks lit up the night sky.
烟花照亮了夜空。
[即学即用]
1.I can't wait ________ (go) on holidays in Australia.
2.日出照亮了地平线。
The sunrise _______ ______ the horizon.
to go
lit up
10.In general, will people's life be more digital in 50 years' time
总的说来,50年后人们的生活会更数字化吗
[用法讲解]in general译为“总的来说、一般而言”,常位于句首,用于引出整体观点;也可位于句中,作为插入语进行补充说明。
Eg: In general, people prefer to live in a peaceful environment.
总的来说,人们更喜欢生活在和平的环境中。
The results, in general, were satisfactory.
结果总体上是令人满意的。
[即学即用]
( )It’s reported that,_______,people with college education can make more money than those without.
A.in general B. in public
C. in time D. in all
A
11.I'm afraid I have to disagree.恐怕我不同意。
[用法讲解] afraid为形容词,译为“担心的、害怕的”。
Eg: There's nothing to be afraid of.
没有什么可害怕的。
[常见搭配]be afraid of sth./ sb.对某人/某事感到害怕
be afraid to do sth.因害怕而不敢做某事
be afraid of doing sth.害怕做某事
be afraid that 从句害怕...
be afraid for sb./ sth.为某人/某事感到担心
Eg: I'm afraid of spiders.
我害怕蜘蛛。
I am afraid to go alone in the dark.
我害怕在黑暗中独自一人。
She is afraid of speaking in public.
她害怕在公众场合讲话。
She is afraid that she will fail the exam.
她担心她会考试不及格。
I am afraid for her safety.
我担心她的安全。
[易混辨析]have to和must区别
have to强调客观上的需要,表示由于客观因素而不得不做某事;
must 强调主观上的义务或责任,表示说话者认为有必要或有义务去做某事。
Eg: I have to go now because I have an appointment.
我必须现在走,因为我有约。
You must study hard to pass the exam.
你必须努力学习才能通过考试。
[即学即用]
She is afraid ________ (go) out at night.
to go
12.There is no doubt that..毫无疑问...
[用法讲解] doubt为不可数名词;doubt还可为动词,译为“怀疑”。
Eg: There is some doubt about his honesty.
对他的诚实性存在疑问。
I don't doubt that he is honest.
我毫不怀疑他是诚实的。
[常见搭配] without doubt = there is no doubt ...毫无疑问地
no doubt无疑地、很可能
in doubt有疑问
to one's doubt令人怀疑的是
doubt sb. (about sth.)怀疑某人某事
Eg: The answer is without doubt correct.
答案无疑是正确的。
There can be no doubt that she has been studying hard.
毫无疑问她一直很努力学习。
His name is in doubt.
他的名字有待商榷。
To my doubt, he will succeed.
令我怀疑的是他会成功。
I doubt him (about his honesty).
我怀疑他(是否诚实)。
[派生词] doubtful为形容词,译为“可疑的、不确定的”;
doubtless为形容词,译为“无疑的”。
Eg: The outcome is doubtful.
结果难以预料。
It's doubtless true.
这无疑是真的。
[即学即用]
( )1. ______ is now no ______ that global warming is a threat to us all.
A.There; doubt B. There; need
C.It; doubt D.It; need
( )2. My mother is ill. I _______ look after her at home today.
A.must B. have to C. should D. could
A
B
Thanks!
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
中小学教育资源网站
有大量高质量资料?一线教师?一线教研员?
欢迎加入21世纪教育网教师合作团队!!月薪过万不是梦!!
详情请看:
https://www.21cnjy.com/help/help_extract.php/ 让教学更有效 英语学科
Unit 4 Digital life 课文解析三
1.He's got a pain in his______and it's because he has spent too much time on the_____.
他的_____疼痛,这是因为他花了太多时间在______上。
[用法讲解] pain泛指“疼痛”时为不可数名词; pain特指“身体部位的疼痛”或“pain”前有形容词修饰时为可数名词,pain也可引申为“劳苦、辛劳”;pain还可为动词,译为“使疼痛”。
Eg: He suffered great pain after the accident.
事故后他遭受了巨大痛苦。
He has a pain in his knee.
他膝盖疼。
Her words pained him deeply.
她得话使他深感痛苦。
[常见搭配] No pains, no gains.不劳无获。
have a pain in 身体部位 身体某部位疼
Eg: He has a sharp pain in his stomach.
他肚子疼得厉害。
[即学即用]
She has a constant p________ in her knee.
答案:pain
2.Something needs to be changed. 有些事情需要改变。
[用法讲解] need为动词,译为“需要”;need还可作情态动词,译为“需要”;无人称和数的变化,后面接动词原形。
[常见搭配] need to do sth.“需要做某事(主动)"
need doing sth.“需要做某事(被动)”
Eg: She need finish her homework in two hours.(need为情态动词)
她需要两个小时内完成作业。
She needs to finish her homework in two hours.(need为实义动词)
她需要两小时内完成作业。
The tree needs watering.
这颗树需要浇水。
[即学即用]
( ) Look! Your shirt is so dirty. It _______.
A.need washing B. need to wash
C.needs washing D. need wash
答案:C
3.At first, I felt quite bored. 一开始,我觉得很无聊。
[用法讲解] bored为形容词,译为“感到厌烦的”,常常用来形容人。
Eg: I feel bored sitting at home all day.
我整天坐在家里感到很无聊。
[常见搭配] be bored with/about ...对...感到无聊
Eg: She is bored with her job.
她对她的工作感到无聊。
[派生词] boring为形容词,译为“令人无聊的”,常常用来修饰物;
boredom为名词,译为“无聊、厌烦”。
Eg: This movie is very boring.
这部电影非常无聊。
This can really be the cure to your boredom at work.
这可能是治愈你工作厌烦的良方。
[常见搭配] kill/ beat boredom打发时间、缓解无聊
Eg: I read books to kill boredom during the long fight.
在漫长的飞行中,我通过读书来打发时间。
[即学即用]
( )My father was ______ after a long day at work.
A.boring B. bored C.bore D.boredom
答案:B
4.We can show our thoughts and feelings directly.我们可以直接表达自己的想法和感受。
[用法讲解] thoughts为thought的复数形式,译为“思想、想法”。
Eg: He had some interesting thoughts on the future of technology.
他对未来科技有一些有趣的想法。
Here are my thoughts on how to improve the project.
这是我对于如何改进项目的看法。
注意:thought同时也是think的过去式和过去分词。
Eg: He thought they needed to know the direction to it.
他认为他们还需要知道到那里的方向。
[常见搭配] give thought to 考虑
in deep thought陷入沉思
Eg: We need to give thought to the project before we start.
在我们开始之前,我们需要考虑这个项目。
He was in deep thought for a long time.
他长时间陷入沉思。
feeling为可数名词,其复数形式为feelings,译为“看法、知觉、感觉”。
Eg: We can understand her feelings.
我们能理解她的心情。
What are your feelings about this idea
你们觉得这个主意如何
He's lost all feeling in the leg.
他的腿完全失去了知觉。
[常见搭配]a feeling of ... ...的感觉
My feeling is that ...我的看法是...
Eg: They've painted it red to create a feeling of warmth.
他们把它刷成红色以造成一种温暖的感觉。
My feeling is that you ought to stay home tonight.
我觉得今晚应该呆在家里。
[派生词] feel为动词,译为“感觉”。
Eg: The movie made me feel sad.
这部电影让我感到悲伤。
[即学即用]
1.The ___________ (think) kept going round and round in her head.
2.She had never tried to put this_________(feel) into words.
答案:1. thought 2. feeling
5.in my opinion 在我看来
[用法讲解] opinion为不可数名词,译为“看法、观点”。
Eg: My opinion remains unchanged.
我的看法一如既往。
[常见搭配] in one's opinion 在某人看来
have a good/ bad opinion of sb./ sth.对...的评价好/不好
have an opinion about sth.对某事有意见
Eg: In my opinion, the best way to learn a new language is through immersion.
在我看来,学习一门新语言的最佳方式是通过沉浸式学习。
I have a very good opinion of his work.
我对他的工作评价很好。
She has a strong opinion about raising children in the modern world.
她对在现代社会中抚养孩子有很强的意见。
[即学即用]
在我看来,学习英语非常重要。
_______ ______ ________, learning English is very important.
答案:In my opinion
6.They stood still on the pages, instead of moving across a screen.
它们并没有在屏幕上移动,而是在纸上一动不动。
[用法讲解] still可为副词,译为“仍然、静止地”;still还可为形容词,译为“静止的、不动的”;still还可为动词,译为“(使)静止、平静”;still还可为连词,译为“然而”。
Eg: He is still working on the project.
他仍然在从事这个项目。
The water was still after the storm.
暴风雨过后,水面平静了下来。
She stood there, still as a statue.
她站在那里,一动不动,像座雕像。
The wind stilled. 风停了。
Still, he managed to finish the race.
然而,他还是设法完成了比赛。
instead常位于句首或句末,表示与上文提到的行为或事物相反,位于句首时需用逗号分开。
Eg: The movie was sold out. Instead, we went bowling.
电影票卖光了,我们改去打保龄球。
He forgot his keys and used a card instead.
他忘了带钥匙,改用卡片开门。
[常见搭配] instead of 代替...、而不是...
Eg: The room felt cold instead of cozy.
房间感觉很冷,而不是舒适。
[易混辨析] instead与instead of区别
instead为独立副词,修饰动词或句子,位于句首或句尾,后面无需接任何成分;
instead of为介词短语,必须接宾语,位置比较灵活,后面可接名词、代词、动名词、介词短语。
Eg: He didn't drink tea. He drank coffee instead.
他不喝茶改喝咖啡了。
I use honey instead of sugar.我用蜂蜜代替糖。
[即学即用]
( )1.Have the test results arrived_______
A.yet B.already C. still D. ever
( )2. We have lessons in the classroom ______ the playground.
A.instead B. instead of C. rather than D. than
答案:1.A 2.B
7.What a waste! 真浪费!
[用法讲解] waste在此处为名词,译为“废物、垃圾、浪费”等;waste也可为动词,译为“浪费、挥霍、滥用”。
Eg: Please throw the waste in the recycling bin.
请把废物扔进回收箱。
I wasted my time on that project.
我在哪个项目上浪费了时间。
[常见搭配] waste time/money on sb./ sth.在某人/某物上浪费时间/金钱
waste time/money (in) doing sth.浪费时间/金钱做某事
a waste of time 浪费时间
Eg: She wasted a lot of money on clothes.
她在衣服上浪费了很多钱。
Tom never wastes too much time playing computer games.
汤姆从不在玩电脑游戏上浪费太多时间。
It's a waste of time talking to him.
和他谈话事浪费时间。
[即学即用]
They wasted a whole day_________ (try) to fix the computer.
答案:trying
8.Our television screen must have a million books on it!我们的电视屏幕上一定有上百万本书!
[用法讲解] million前接数字时,不可加s,表示“...百万”;million后面可接of,此时必须加 s,译为“数百万的”;million修饰名词表示一笔金额时,谓语动词用单数。
[常见搭配] a million/ one million一百万
two/ three... million 二/三...百万
millions of 数百万的
Eg: There are millions of people in the city.
城市里有数百万人。
Two million pounds is used for team building.
200万美元用于团队建设。
[知识拓展]类似词语拓展
hundred 百: Thousand 千:billion 十亿
注意:用法与million用法一致。
Eg: A thousand people signed the petition.
一千人在请愿书上签了名。
There are hundreds of people in the park.
这个公园有数百人。
[即学即用]
There are about eight__________ (million) in our city.
答案:million
9.It was on and waiting for her. The screen was lit up.机器开着,等着她。屏幕亮着。
[用法讲解] wait为动词,译为“等待、等候”;wait还可为名词,译为“等待的时间”。
Eg: The wait for the the train was long.
等待火车的时间很长。
There is never a wait at that restaurant.
那家餐厅从来不用等位。
[常见搭配] wait to do sth.等待做某事
wait for sb./sth.等某人/某物
wait a minute/ second/ moment 等一下
can't wait to do sth. 迫不及待做某事
Eg: I'm waiting to hear back from the interviewer.
我正在等待面试官的回复。
She is waiting for her friend at the restaurant.
她正在餐厅等待她的朋友。
The little girl can't wait to open her birthday presents.
这个小女孩等不及要打开她的生日礼物。
light在此处为动词,译为“点燃”,其过去式为 lit;light还可为形容词,译为“轻的、浅色的、少量的、微弱的”;light也可作可数名词,译为“灯”;light也可为不可数名词,译为“光线”。
Eg: Let's light the new candle.
让我们点燃新蜡烛吧。
The box isn't heavy, it's light.
这个箱子不重,很轻。
I like light yellow best.
我最喜欢浅黄色。
There was a light rain falling.
外面下着小雨。
Turn off the lights when you leave.
当你离开时把灯关了。
The light came into the room.
光线照进这个屋子。
[常见搭配] in the light of...鉴于、根据
light up 照亮...、变得明亮、(脸上或眼中)流露出喜悦
Eg: In the light of his remarks, we rejected her offer.
鉴于他的评语,我们拒绝了她的提议。
The fireworks lit up the night sky.
烟花照亮了夜空。
[即学即用]
1.I can't wait ________ (go) on holidays in Australia.
2.日出照亮了地平线。
The sunrise _______ ______ the horizon.
答案: 1. to go2.lit up
10.In general, will people's life be more digital in 50 years' time
总的说来,50年后人们的生活会更数字化吗
[用法讲解] in general译为“总的来说、一般而言”,常位于句首,用于引出整体观点;也可位于句中,作为插入语进行补充说明。
Eg: In general, people prefer to live in a peaceful environment.
总的来说,人们更喜欢生活在和平的环境中。
The results, in general, were satisfactory.
结果总体上是令人满意的。
[即学即用]
( )It’s reported that,_______,people with college education can make more money than those without.
A.in general B. in public
C. in time D. in all
答案:A
11.I'm afraid I have to disagree. 恐怕我不同意。
[用法讲解] afraid为形容词,译为“担心的、害怕的”。
Eg: There's nothing to be afraid of.
没有什么可害怕的。
[常见搭配] be afraid of sth./ sb.对某人/某事感到害怕
be afraid to do sth. 因害怕而不敢做某事
be afraid of doing sth.害怕做某事
be afraid that 从句 害怕...
be afraid for sb./ sth.为某人/某事感到担心
Eg: I'm afraid of spiders.
我害怕蜘蛛。
I am afraid to go alone in the dark.
我害怕在黑暗中独自一人。
She is afraid of speaking in public.
她害怕在公众场合讲话。
She is afraid that she will fail the exam.
她担心她会考试不及格。
I am afraid for her safety.
我担心她的安全。
[易混辨析]have to和must区别
have to强调客观上的需要,表示由于客观因素而不得不做某事;
must 强调主观上的义务或责任,表示说话者认为有必要或有义务去做某事。
Eg: I have to go now because I have an appointment.
我必须现在走,因为我有约。
You must study hard to pass the exam.
你必须努力学习才能通过考试。
[即学即用]
She is afraid ________ (go) out at night.
答案:to go
12.There is no doubt that.. 毫无疑问...
[用法讲解] doubt为不可数名词;doubt还可为动词,译为“怀疑”。
Eg: There is some doubt about his honesty.
对他的诚实性存在疑问。
I don't doubt that he is honest.
我毫不怀疑他是诚实的。
[常见搭配] without doubt = there is no doubt ...毫无疑问地
no doubt 无疑地、很可能
in doubt 有疑问
to one's doubt 令人怀疑的是
doubt sb. (about sth.)怀疑某人某事
Eg: The answer is without doubt correct.
答案无疑是正确的。
There can be no doubt that she has been studying hard.
毫无疑问她一直很努力学习。
His name is in doubt.
他的名字有待商榷。
To my doubt, he will succeed.
令我怀疑的是他会成功。
I doubt him (about his honesty).
我怀疑他(是否诚实)。
[派生词] doubtful为形容词,译为“可疑的、不确定的”;
doubtless为形容词,译为“无疑的”。
Eg: The outcome is doubtful.
结果难以预料。
It's doubtless true.
这无疑是真的。
[即学即用]
( )1. ______ is now no ______ that global warming is a threat to us all.
A.There; doubt B. There; need
C.It; doubt D.It; need
( )2. My mother is ill. I _______ look after her at home today.
A.must B. have to C. should D. could
答案: 1.A 2.B
21世纪教育网(www.21cnjy.com)