【单元考点培优】Unit 3 My School 专题10 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年六年级英语上册单元复习考点培优鲁教版(五四学制)(2024)

文档属性

名称 【单元考点培优】Unit 3 My School 专题10 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年六年级英语上册单元复习考点培优鲁教版(五四学制)(2024)
格式 docx
文件大小 65.5KB
资源类型 试卷
版本资源 鲁教版(五四学制)
科目 英语
更新时间 2025-09-21 21:06:23

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册单元复习考点培优鲁教版
(五四学制)(2024)Unit 3 My School
专题10 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Hello! My name is Jack. I’m thirteen years old. I like riding very much. I go to school by bike every day. Look! This is my school. There is a new gym in my school. There are many students playing in it. There is a new garden, too. There are many flowers and trees in it. It’s very beautiful. The food is delicious in the dining hall.
Five years ago, I came to this school. At that time, I was short, so I couldn’t ride my bike well. Our school was old and small. There was no dining hall. I ate lunch at home. There was no gym, either. We played basketball on the small playground after lunch. And sometimes we played ping-pong, too.
Now everything is different. The school is big and nice. How time flies.
1.Jack goes to school ________.
A.on foot B.by bus C.by bike
2.Jack ate lunch at ________ before.
A.the gym B.home C.the dining hall
3.Five years ago, Jack was ________ years old.
A.13 B.5 C.8
4.There was a ________ in Jack’s school before.
A.gym B.dining hall C.playground
5.After reading the passage, we know ________.
A.there was a garden in Jack’s school five years ago.
B.Jack’s school is big and nice now.
C.Jack can’t ride his bike well.
Daqing No. 69 Middle School
Daqing No. 69 Middle School is located (位于) in the beautiful city of Daqing. It is a school that is widely recognized for its excellent education and rich campus life.
It has a beautiful playground where students can play sports and have fun.
The teaching buildings are modern and well-equipped (设备齐全的). The classrooms are big and bright, providing a comfortable learning environment for students.
The school has a strong teaching team. The teachers in the school are very kind and helpful. They use various (各种各样的) teaching methods (教学方法) to make the classes interesting. They teach students a lot of knowledge and skills.
The school also has many clubs, such as the art club, the music club and the sports club. Students can join the clubs they like.
All in all, Daqing No. 69 Middle School is a wonderful place for students to learn and grow.
6.Where is Daqing No. 69 Middle School located
A.In a small town. B.In a beautiful city.
C.In the countryside. D.We don’t know.
7.Where can students play sports
A.In the classroom. B.On the playground.
C.In the library. D.In the club.
8.How are the teachers in the school
A.Strict and unfriendly. B.Kind and helpful.
C.Lazy and mean. D.Quiet and shy.
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Hello, everyone! I’m Bob. I’m a new student here. 9 Let me tell you about it.
Our school is not very big, but it’s very nice. 10 There are many books in it. I often read books there after class. 11 It’s next to the library. We have PE classes on it. 12 They are very kind. They help us a lot with our study. 13 I like my new school and my classmates.
A.There is a big playground in our school.
B.I’m happy to be in this new school.
C.My favourite subject is maths.
D.The teachers and classmates are friendly.
E.We have a big library.
F.I often play football with my friends.
G.Our classroom is on the second floor.
阅读短文,从所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯。选项中有一项为多余选项。
What is an American school like There are some buildings in it: two classroom buildings, an office building, a science building, a sports hall, a dining hall and a big library. 14 There are a lot of trees and flowers in it, so some schools look like parks. 15
There are 20 or 30 students in a class. In the classroom, 5 or 6 students sit together as a group. 16 They can put their books and clothes in the boxes.
Students have six or seven classes every day. They study science, math, English and other subjects. 17 That’s because every teacher has his or her own classroom.
18 Most students join in different after-school activities like sports games after school. Every student lives a busy but interesting school life.
A.Every student has a box.
B.The school day finishes early in the afternoon.
C.Many students like to read under trees.
D.I like my school a lot because it’s beautiful.
E.Students go to different classrooms for every class.
F.Every school has a big playground, too.
Hi, I’m Wu Fan. My school is No. 9 Middle School in Shenzhen. It’s a beautiful and fun school.
There is a big farm in my school. We have all kinds of vegetables on it. With the help of our teachers, we grow over 10 kinds of vegetables. They are tomatoes, onions and carrots. Every day we water the vegetables, so they look so good.
The school wants us to do some farm work and cherish (珍惜) food. On our school days, we eat vegetables with our parents. The vegetables are from our farm. Now we like eating vegetables. We take some vegetables to the Old People’s Home on Sunday. We tell the old people about our farm and cook vegetables for them. The vegetables are so delicious. The old people like them very much.
What a special school it is! I love my school.
19.What does Wu Fan think of (认为) his school
A.Small. B.New. C.Beautiful. D.Boring.
20.What does the underlined word “grow” mean
A.Make. B.Plant. C.Cook. D.Eat.
21.What kind of vegetables are NOT on the farm of this school
A.Tomatoes. B.Potatoes. C.Onions. D.Carrots.
22.What can we know from the passage (短文)
A.The farm in Wu Fan’s school is not big.
B.Students water the vegetables every day.
C.Students take some vegetables to the Old People’s Home on Saturday.
D.The old people don’t like the vegetables.
23.What is the best title (题目) for this passage
A.A Fun School B.A Big Farm
C.Delicious Vegetables D.Help the Old People
I am Chen Fei. I’m thirteen years old and I’m a student at Xingfu Middle School. I live in Wuhan, China.
I have a very busy life. I usually get up at seven o’clock. I have my breakfast at home and after that I go to school by bus. School starts at 8:00.
My school is very big and old. There are two floors in the first building. On the first floor there are 20 classrooms and 8 teachers’ offices. The teachers’ offices are on the right of the main door. On the second floor there are 10 more classrooms, a library, a computer room and so on. The library is between the headmaster’s office and the staffroom. The reading bar is next to the computer room. There is also an auditorium. The auditorium can hold (容纳) 1000 students. The gym is in the second building.
Classes finish at half past four and then I get home. Sometimes I play football with my friends before dinner. I always have dinner with my family at 6 o’clock. After that I help with the dishes and watch TV. I always read before I go to bed.
24.What does “that” in Paragraph 2 refer to (指的是) “_________”.
A.having a busy life B.getting up C.having breakfast D.taking the bus
25.The underlined word “auditorium” means “_________” in Chinese.
A.体育馆 B.图书馆 C.读书吧 D.礼堂
26.What is Chen Fei’s school like
A.Large and old. B.Big and new. C.Beautiful and clean. D.Small and modern.
27.Where is the computer room
A.Between the headmaster’s office and the staffroom. B.Next to the reading bar.
C.On the right of the main door. D.On the first floor.
28.What does Chen Fei always do according to (根据) the last paragraph
A.Play football with friends. B.Read before going to bed.
C.Have dinner with his family at 7 o’clock. D.Help with the clothes and watch TV.
Do you know bamboo (竹子) It’s everywhere in Bali. There are 1,450 kinds of bamboo, but we often use (使用) seven kinds of them to make things in my town. We can use bamboo to make things like beds, desks and chairs.
My father uses bamboo to build Green School in Bali. In Green School, all of the rooms are made of (由……制成) bamboo. There are a lot of bamboo things in the classrooms. Every classroom has a bamboo blackboard, some bamboo desks and bamboo chairs. But every classroom has no windows, doors or walls. It only has a bamboo roof (屋顶).
Green School is very nice. Students are from 40 countries. They have maths, English, art and music. In their free time, all students plant vegetables around the school. And they also keep pigs, sheep, chickens and e and have a look at our Green School. It’s a nice school.
29.We often use ________ kinds of bamboo to make things.
A.14 B.7 C.1,450
30.Where is Green School?
A.In Sichuan. B.In Yunnan. C.In Bali.
31.What do the classrooms in Green School have?
①Bamboo chairs. ②Bamboo windows. ③Bamboo roofs. ④Bamboo desks.
A.①③④ B.①②④ C.②③④
32.What subject (学科) can’t they have in Green School?
A.maths. B.Chinese. C.English.
33.What’s the best title (标题) of the passage?
A.Bamboo things B.School Things C.Green School
It is Gordon’s first day at his new school. During the lunch break (午休), he explores the school. He finds a large sports field across from the dining hall. On the left of the dining hall, there is a gym. When Gordon wants to find where the library is, that’s the bell. It’s time for the music class. He goes back to the classroom building.
Everyone goes to the music room, but Gordon doesn’t know where it is. He is late, so he can’t find any students to show him the way. He knows the music room isn’t on the 1st floor or the 2nd floor, because they are for teachers’ offices and the other classrooms. Gordon goes to the 3rd floor. He finds the art room first. A teacher is drawing in it. Gordon asks him the way to the music room. He says, “Turn right and the last room on your left is the music room.” Gordon thanks him and runs to the music room. Then he sees Mr Lewis at the door. “I am going to look for you and here you are,” he says. “Come in and sit down.”
34.What does “explores” mean
A.Draws. B.Cleans. C.Travels. D.Thanks.
35.Gordon’s first class in the afternoon is ________.
A.music B.art C.English D.science
36.Why is Mr Lewis at the door
A.He is late for class too. B.He needs to go to his office.
C.He is waiting for another teacher. D.He wants to go and look for Gordon.
37.What can we infer (推断) from the passage
A.Gordon knows where the library is.
B.The music room is on the 3rd floor.
C.No students want to help Gordon.
D.Gordon has lunch at home today.
38.What is the best title (标题) for the passage
A.Here is an art room B.Here are nice teachers
C.Gordon finds his way D.Gordon makes new friends
This is my school. It’s big and modern. There are 40 classrooms in the teaching building. Each classroom is big and has a computer, a projector and a whiteboard. The students can use the computer to look up information and the teacher can use the projector to show pictures and videos.
The library is next to the teaching building. It’s a two-floor building. On the first floor, there are many storybooks and picture books for students in lower grades. On the second floor, there are textbooks, science books and history books for students in higher grades. The library is open from 8:00 am to 5:00 pm from Monday to Friday. Students can read books there or borrow them to take home.
The playground is behind the teaching building. It’s very large. There is a running track around it. In the middle of the playground, there are two basketball courts and a football field. Students often play sports here during PE class or after school.
The dining hall is on the left of the playground. It can hold 500 students at the same time. The food there is delicious and cheap. They serve different kinds of food every day, such as rice, noodles, meat and vegetables. Many students have lunch in the dining hall.
I love my school very much. It’s a great place to study and play.
39.What is in each classroom
A.A computer, a projector and a whiteboard.
B.Many books and a TV.
C.A piano and a desk.
D.A blackboard and some chairs.
40.Where is the library
A.Behind the teaching building. B.In front of the dining hall.
C.Next to the teaching building. D.On the left of the playground.
41.When is the library open
A.From 7:00 am to 4:00 pm.
B.From 8:00 am to 5:00 pm.
C.From 9:00 am to 6:00 pm.
D.From 10:00 am to 7:00 pm.
42.What is in the middle of the playground
A.A running track. B.Two basketball courts and a football field.
C.A swimming pool. D.A garden.
Hi, my name is Jim. I’m 13 years old. And I’m a middle school student. My school is very big. There are two classroom buildings. Each classroom building has 18 classrooms. We have lessons there. And there is also a music room, a reading room, five labs (实验室) and a library in the buildings. There are many books in the library. There are storybooks, picture books and magazines (杂志). We can read them after class.
The big sports field is behind the classroom buildings. We play sports on the sports field every day. On the sports field, we can run, play basketball, play tennis and so on (等).
The office building is next to the classroom buildings. Teachers plan their lessons there.
There is a dining hall behind the office building. It’s my favourite place. There are many kinds of food there.
My school is also very beautiful. There is a big garden near the school gate (大门). There are many beautiful flowers in it. In the middle of the garden, there is a pool. The fish are swimming happily in the pool.
I like my school very much.
43.How is Jim’s school
A.Small but beautiful. B.Small and not beautiful.
C.Big and beautiful. D.Big but not beautiful.
44.The classroom buildings are ________.
A.in the garden B.in front of the sports field
C.behind the sports field D.near the library
45.What’s Jim’s favourite place
A.The music room. B.The library. C.The sports field. D.The dining hall.
46.The word “garden” means “________” in Chinese.
A.花园 B.营地 C.街区 D.网站
47.What can we know from the passage
A.There are eighteen classrooms in Jim’s school. B.There is no lab in the classroom buildings.
C.Jim can’t play tennis on the sports field. D.The pool is in the middle of the garden.
Hi, I’m Billy Green, and I’m from Canada. I’m a student in Grade Seven now. Welcome to my new school. It’s very big and the schoolyard is very tidy. We often clean it.
The teaching building is in the middle of the schoolyard. There are four floors in it and my classroom is on the second floor. The teachers’ offices are on the first floor.
What’s that Oh, it’s the computer room with sixty computers in it. It’s behind the library. And the dining hall is on the left of the library. As for our playground, it is on the right of the teaching building.
What a nice school it is! I love my school very much.
48.What’s on the first floor of the teaching building
A.The classrooms. B.The science lab.
C.The teachers’ offices. D.The dining hall.
49.Where is the library
A.Behind the playground. B.On the left of the dining hall.
C.In the middle of the schoolyard. D.In front of the computer room.
50.What does Billy think of his school
A.Small but tidy. B.Big but dirty. C.New and small. D.Big and tidy.
51.What is the writer trying to do in the passage
A.To introduce his nice school. B.To tell his new teachers.
C.To show the big playground. D.To describe the modern computer room.
This is my school. It’s big and modern. There are 40 classrooms in the teaching building. Each classroom is big and has a computer, a projector and a whiteboard. The students can use the computer to look up information and the teacher can use the projector to show pictures and videos.
The library is next to the teaching building. It’s a two-floor building. On the first floor, there are many storybooks and picture books for students in lower grades. On the second floor, there are textbooks, science books and history books for students in higher grades. The library is open from 8:00 am to 5:00 pm from Monday to Friday. Students can read books there or borrow them home.
The playground is behind the teaching building. It’s very large. There is a running track around it. In the middle of the playground, there are two basketball courts and a football field. Students often play sports here during PE class or after school.
The dining hall is on the left of the playground. It can hold 500 students at the same time. The food there is delicious and cheap. They serve different kinds of food every day, such as rice, noodles, meat and vegetables. Many students have lunch in the dining hall.
I love my school very much. It’s a great place to study and play.
52.How many classrooms are there in the teaching building
A.30 B.40 C.50 D.60
53.What is in each classroom
A.A computer, a projector and a whiteboard B.Many books and a TV
C.A piano and a desk D.A blackboard and some chairs
54.Where is the library
A.Behind the teaching building B.In front of the dining hall
C.Next to the teaching building D.On the left of the playground
55.When is the library open
A.From 7:00 am to 4:00 pm B.From 8:00 am to 5:00 pm
C.From 9:00 am to 6:00 pm D.From 10:00 am to 7:00 pm
56.What is in the middle of the playground
A.A running track
B.Two basketball courts and a football field
C.A swimming pool
D.A garden
Hi, I’m Billy Green from Canada. I’m a student in Grade Seven now. Welcome to my new school. It’s very big and the schoolyard (校园) is very tidy. We often clean it.
The teaching building is in the middle of the schoolyard. There are four floors in it and my classroom is on the second floor. The teachers’ offices are on the first floor.
What’s that Oh, it’s the computer room with sixty computers in it. It’s behind the library. And the dining hall is on the left of the library. Our playground is on the right of the teaching building.
What a nice school it is! I love my school very much.
57.What’s on the first floor of the teaching building
A.The classrooms. B.The science lab.
C.The teachers’ offices. D.The dining hall.
58.Where is the library
A.Behind the playground. B.On the left of the dining hall.
C.In the middle of the schoolyard. D.In front of the computer room.
59.What is the writer’s purpose (目的) in the passage
A.To introduce his nice school. B.To tell his new teachers.
C.To show the big playground. D.To describe the modern computer room.
① I am Alice and I’m a student in Saville Middle School. It’s a big and nice school in London. There are 500 boys and 689 girls in our school. They are between 13 and 19 years old. The buildings in my school are new.
②All the classrooms have two big blackboards, a television and five computers. They help us a lot. So I like to have classes in the classroom.
③ I like the school library very much. A lot of books are in it. I always read books with my friends there. If you can’t find the book you want, please ask the teachers there for help. They’re all nice.
④ I also like the dining hall. There are a lot of tables and chairs, big televisions and ping-pong tables. We can watch TV and play ping-pong there.
⑤ There is a lost and found case near the dining hall. If you lose your things, you can put a lost notice with your name and phone number on the bulletin board (宣传栏). It can help you to find your lost things.
⑥ All in all, I love my school.
根据语篇内容,选择最佳选项。
60.How many students are there in Saville Middle School
A.500. B.689. C.1,189.
61.Which of the following is NOT mentioned (提及) according to the passage
A.The school library. B.The sports hall. C.The lost and found case.
62.Who can help you if you can’t find the book in the school library
A.The teachers there. B.Your friends. C.Your parents.
63.What is the structure (结构) of the passage
A.①②/③④⑤/⑥ B.①/②③④⑤/⑥ C.①②③/④⑤/⑥
64.What is the best title (标题) for the passage
A.My New Teachers B.My Classmates C.The Buildings in My School
This is my school
Welcome to my school. I’m Danny. When you walk into the schoolyard, you will see the gym first. Many students like to play tennis, ping-pong or volleyball in it. As for me, I like to play basketball. The gym is old. So there aren’t enough showers and the water is cold. Look! This is the library. There are many old books in it. I seldom (很少) go there because I don’t like the smell (气味). That is our dining hall. I often have lunch there.
This is my classroom
Hello, I’m Alice. This is our classroom building and it has four floors. My classroom is on the second floor. It is a little old but very clean. There is a smart board (智能板) in it. With the board, our class is very interesting. During the break, I like to stay in the classroom. I often do some reading.
This is my desk
I’m Tom and I sit in the front of the classroom. Look! This is my desk. There are some books and a green pencil box on it. I have many pencils in different colours. I like to draw with these pencils. Red is my favourite.
65.What sport does Danny like
A.Tennis. B.Ping-pong. C.Basketball. D.Volleyball.
66.What does Alice like in her classroom
A.The map. B.The old chairs.
C.The smart board. D.The painting on the wall.
67.We can learn about Tom’s ________ from the text.
A.family B.hobby C.friends D.favourite toy
68.Which of the following is TRUE
A.Tom likes green best.
B.Danny often takes a shower in the gym.
C.Tom sits in the middle of the classroom.
D.There are four floors in the classroom building.
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。每个选项仅使用一次。(选项中有两项为多余选项)
I am Li Rui. 69 It is a beautiful and clean school.
Look! This is our classroom building. And there are 50 classrooms in it. 70 In my class, there are 32 boys and 21 girls.
On the left of the classroom building, there is a sports field. 71 A teachers’ building is next to our classroom building. There is also a big dining hall. It’s twelve o’clock now, so there are many students in it. The dining hall is behind the sports field. In front of the sports field, there is a science building. 72 In the library, there are many kinds of books.
73 We can study there. The teachers in the school teach us a lot. Students in the school are also very nice. We love our school.
A.School is a good place.
B.This is my middle school.
C.This is my favourite library.
D.What’s your middle school like
E.So how many students are there in my class
F.We often do sports and have PE classes there.
G.Behind the science building, there is a library.
Dear Tom,
How are you I’m in a new school in Nanjing this year. And I write to you in my school now. This school is big and beautiful. There are about 1,200 students in 25 classes in my school. I like the teachers and students here. They are nice to me. My classmates are nice. They teach me Chinese and I teach them English.
There are lots of trees, flowers and green grass in my school. It’s very beautiful. Behind my school, there is a small lake. The water is clean. We can swim in it.
We have no classes on Saturdays and Sundays. Sometimes I play football with my classmates. But I don’t like playing basketball. Sometimes I stay at home and watch TV. Sometimes I go shopping with my parents. We are very happy in China.
Yours,
Jack
74.Jack writes this letter to ________.
A.his father B.Jack C.Tom D.his brother
75.Jack studies in a(n) ________.
A.English school B.small school C.Chinese school D.American school
76.Jack’s teachers ________.
A.only teach him English B.only teach him Chinese
C.don’t like him D.are nice to him
77.There are about ________ students in every class.
A.25 B.30 C.48 D.60
78.Which of the following is NOT true
A.Jack doesn’t like playing basketball. B.Jack often plays basketball with his classmates.
C.Jack sometimes watches TV. D.Jack is happy in China.
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
I live in a small town near Xing’an in Guilin. 79 Because it is too small. The air here is fresh. There are not a lot of tall buildings in our town. 80 There are four hundred students and twenty-five teachers in our school. 81 I often play with my classmates in it. There is a little garden behind our school. 82 Next to the garden, there is an orange orchard (果园).
You can hear birds sing everywhere. There is a river not far from our school. 83 We study Chinese, English, Maths and other subjects at school. The teachers are very nice. We love our school.
A.There are many trees in our school.
B.In front of the school, there is a playground.
C.And we can grow beautiful flowers and plant trees in the garden.
D.We can’t swim in the lake.
E.You can’t see it on the map of China.
F.The best building is our school.
G.In summer, we usually go swimming with our teachers in it.
Hello, everyone! My name is Sarah. I’m thirteen years old. I’m in Class Three, Grade Seven. This is our school.
There are 700 students in our school. There are twenty classrooms in our school. In our school we have a large library. It’s beside our classrooms. There are numerous books in it. We can read them and gain a lot of knowledge from them. The computer rooms are next to the library. Beside the library and the computer rooms there is a canteen. After school, we have our meals there. After school, we can play badminton, volleyball and tennis on the playground. Some of us love jogging. We can also jog there.
84.How many students are there in Sarah’s school
A.20. B.700. C.70. D.200.
85.What’s beside the classrooms
A.The canteen. B.The computer rooms. C.The library. D.The playground.
86.Where are the computer rooms
A.They are next to the library. B.They are in front of the library.
C.They are behind the canteen. D.They are in front of the classrooms.
87.Which one is NOT true
A.Sarah is in Class Three, Grade Seven.
B.Students can play badminton, volleyball and tennis on the playground.
C.After school, students can have meals in the canteen.
D.The library is in front of the classrooms.
88.What’s the best title for the passage
A.Our school B.Our library C.Our canteen D.Our classrooms
Are the classrooms all the same in the world
In China, children have a fixed classroom. In a classroom, you can see desks and chairs in lines and many other school things in order. There are usually about 40 or more students in every class. They always face the blackboard. What are classrooms like in other countries Let’s have a look!
In the UK, most classrooms are the same. There are usually about 30 students in every class. Usually, one child uses a separate (独立的) desk.
In the US, classrooms usually have single (单独的) desks for each student. There are about 15 to 25 students in a class. The US children don’t have a fixed classroom. They always go to different classrooms when the classes are different.
In Japan, students have a fixed classroom. They also have single desks. At the back of the classroom, there are places for students’ clothes. At the gate of the school building, there are places for their shoes.
89.How many countries are mentioned in the passage
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
90.The underlined word “fixed” in the passage means _________ in Chinese.
A.私人的 B.固定的 C.安装的 D.宽敞的
91.According to the passage, we can know _________.
A.there are about 15 students in a class in the UK
B.students always go to the same classroom to have classes in the US
C.there are places for students’ shoes in Chinese schools
D.students have places for their clothes in Japanese schools
92.If you are a student in the US, you may _________
A.not have a fixed place to study at school.
B.have the same classrooms as those in China.
C.always share (分享) a desk with your classmate in the classroom.
D.always face the blackboard.
93.The passage is probably from the ________ column (栏目) of a magazine.
A.Food B.Sports C.School D.Clothes
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.B 3.C 4.C 5.B
【导语】本文主要介绍了Jack的个人情况(13岁,喜欢骑车,每天骑车上学)以及他的学校现在和五年前相比的变化。
1.细节理解题。根据“I go to school by bike every day.”可知,Jack骑自行车上学。故选C 。
2.细节理解题。根据“Five years ago...I ate lunch at home.”可知,Jack以前在家吃午饭。故选B。
3.推理判断题。根据“I’m thirteen years old.”可知,Jack现在13岁,五年前的年龄应为8岁。故选C。
4.细节理解题。根据原文中“Five years ago...There was no dining hall...There was no gym, either. We played basketball on the small playground after lunch.”可知,五年前学校有操场。故选C。
5.细节理解题。根据“Now everything is different. The school is big and nice.”可知,Jack的学校现在又大又好。故选B。
6.B 7.B 8.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了大庆市第六十九中学的校园环境、教学设施、师资力量以及丰富的课外活动。
6.细节理解题。根据文章“Daqing No. 69 Middle School is located in the beautiful city of Daqing.”可知,该学校位于美丽的大庆市。故选B。
7.细节理解题。根据文章“It has a beautiful playground where students can play sports and have fun.”可知,学生可以在操场上进行体育活动。故选B。
8.细节理解题。根据文章“The teachers in the school are very kind and helpful.”可知,学校的老师非常友善且乐于助人。故选B。
9.B 10.E 11.A 12.D 13.F
【导语】本文主要介绍了Bob的新学校,并表达了他对学校和同学们的喜爱。
9.根据下文“Let me tell you about it.”可知此处可能会介绍学校。B选项“我很开心在这所新学校。”承接上文我是名新学生,引出下文介绍学校这一件事。故选B。
10.根据下文“There are many books in it.”可知这里面有很多书,所以是介绍图书馆。E选项“我们有一个很大的图书馆。”符合语境。故选E。
11.根据下文“We have PE classes on it.”可知我们在这上体育课,应是介绍操场。A选项“我们学校有一个很大的操场。”符合语境。故选A。
12.根据下文“They are very kind.”可知他们很善良,此处描述人。D选项“老师们和同学们都很友好。”符合语境。故选D。
13.根据上文“They help us a lot with our study.”以及下文“I like my new school and my classmates.”可知,上文提到了老师,此处应提到同学或朋友。F选项“我经常和我的朋友们踢足球。”符合语境。故选F。
14.F 15.C 16.A 17.E 18.B
【导语】本文主要讲述了美国学校的建筑、环境、班级设置、课程安排以及学生的课外活动,展现了美国学校生活的忙碌和有趣。
14.根据“There are some buildings in it: two classroom buildings, an office building, a science building, a sports hall, a dining hall and a big library.”可知,此处是介绍学校的各种建筑,选项F“每个学校还有一个大操场”符合语境。故选F。
15.根据“There are a lot of trees and flowers in it, so some schools look like parks.”可知,学校环境优美,选项C“许多学生喜欢在树下读书”符合语境。故选C。
16.根据“In the classroom, 5 or 6 students sit together as a group.”可知,学生分组而坐,选项A“每个学生都有一个盒子”符合语境。故选A。
17.根据“They study science, math, English and other subjects.”可知,学生学习各种科目,选项E“学生们每节课去不同的教室”符合语境。故选E。
18.根据“Most students join in different after-school activities like sports games after school.”可知,学生放学后参加活动,选项B“学校下午很早就放学了”符合语境。故选B。
19.C 20.B 21.B 22.B 23.A
【导语】本文主要介绍了吴凡所在的深圳第九中学拥有一个大农场,师生们在农场种植多种蔬菜,通过参与农活学会珍惜食物,还会将蔬菜带给养老院老人并为他们烹饪,吴凡认为这是一所特别且有趣的学校。
19.细节理解题。根据文中第一段“Hi, I’m Wu Fan. My school is No. 9 Middle School in Shenzhen. It’s a beautiful and fun school.”可知,吴凡认为自己的学校既美丽又有趣。故选C。
20.词义猜测题。根据文中第二段“We have all kinds of vegetables on it. With the help of our teachers, we grow over 10 kinds of vegetables. They are tomatoes, onions and carrots. Every day we water the vegetables”可知,“grow”后接蔬菜,且后续提到“浇水”,结合语境“grow”指“种植”,与“Plant”含义一致。故选B。
21.细节理解题。根据文中第二段“we grow over 10 kinds of vegetables. They are tomatoes, onions and carrots”可知,学校农场种植的蔬菜有西红柿、洋葱和胡萝卜,未提及土豆。故选B。
22.细节理解题。根据文中第二段“Every day we water the vegetables, so they look so good”可知,学生们每天给蔬菜浇水。故选B。
23.最佳标题题。本文主要介绍了吴凡所在的深圳第九中学拥有一个大农场,师生们在农场种植多种蔬菜,通过参与农活学会珍惜食物,还会将蔬菜带给养老院老人并为他们烹饪,吴凡认为这是一所特别且有趣的学校,以选项A“一所有趣的学校”为标题最合适。故选A。
24.C 25.D 26.A 27.B 28.B
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了陈飞的日常生活和学校的基本情况。
24.词句猜测题。根据“I have my breakfast at home and after that I go to school by bus.”可知,“that”指代的是前文提到的“having breakfast”。故选C。
25.词句猜测题。根据“The auditorium can hold (容纳) 1000 students.”可知,“auditorium”是一个可以容纳1000名学生的场所,结合选项,最符合的是“礼堂”。故选D。
26.细节理解题。根据“My school is very big and old.”可知,陈飞的学校既大又旧。故选A。
27.细节理解题。根据“The reading bar is next to the computer room.”可知,电脑室在读书吧旁边。故选B。
28.细节理解题。根据“I always read before I go to bed.”可知,陈飞总是在睡前阅读。故选B。
29.B 30.C 31.A 32.B 33.C
【导语】本文是说明文。主要介绍了巴厘岛的竹子用途,重点介绍了由竹子建成的绿色学校的相关情况。
29.细节理解题。根据“There are 1,450 kinds of bamboo, but we often use (使用) seven kinds of them to make things in my town.”可知,我们经常用7种竹子来制作东西。故选B。
30.细节理解题。根据“My father uses bamboo to build Green School in Bali.”可知,绿色学校在巴厘岛。故选C。
31.细节理解题。根据“Every classroom has a bamboo blackboard, some bamboo desks and bamboo chairs. But every classroom has no windows, doors or walls. It only has a bamboo roof (屋顶).”可知,教室里有竹椅、竹屋顶、竹课桌,没有竹窗户。①③④符合题意。故选A。
32.细节理解题。根据“They have maths, English, art and music.”可知,绿色学校有数学、英语、美术和音乐学科,没有语文。故选B。
33.最佳标题题。文章先提及竹子的用途,随后重点围绕巴厘岛的“Green School”展开,介绍了学校的建筑材料、教室设施、学生构成及课程活动等内容,“Green School”是核心话题。故选C。
34.C 35.A 36.D 37.B 38.C
【导语】本文是一篇记叙文,文章主要讲述了Gordon在新学校的第一天午休时探索校园,并寻找音乐教室的经历。
34.词句猜测题。根据“he explores the school”结合上下文可知,Gordon在午休时“探索”校园,即四处走动了解环境。“Travels”(走动/探索)最贴近语境。故选C。
35.细节理解题。根据“It’s time for the music class”可知,下午第一节课是音乐课。故选A。
36.细节理解题。根据“I am going to look for you”可知,他在门口是为了找Gordon。故选D。
37.推理判断题。根据“Gordon goes to the 3rd floor…the last room on your left is the music room”可推断音乐教室在三楼。故选B。
38.最佳标题题。通读全文可知,全文围绕Gordon探索校园并找到音乐教室展开,标题应概括核心事件。C选项“Gordon找路”最贴合主旨。故选C。
39.A 40.C 41.B 42.B
【导语】本文是一篇说明文,文章主要介绍了作者的学校,包括学校的教学楼、图书馆、操场、食堂等设施的相关情况。
39.细节理解题。根据文中“Each classroom is big and has a computer, a projector and a whiteboard.”可知,每间教室有一台电脑、一台投影仪和一块白板,故选A。
40.细节理解题。根据文中“The library is next to the teaching building.”可知,图书馆在教学楼旁边,故选C。
41.细节理解题。根据文中“The library is open from 8:00 am to 5:00 pm from Monday to Friday.”可知,图书馆开放时间是上午8点到下午5点,故选B。
42.细节理解题。根据文中“In the middle of the playground, there are two basketball courts and a football field.”可知,操场中间有两个篮球场和一个足球场,故选B。
43.C 44.B 45.D 46.A 47.D
【导语】本文介绍了作者学校的基本情况,包括学校的基本设施和景色。
43.细节理解题。根据“My school is very big.”和“My school is also very beautiful.”等可知,吉姆的学校又大又漂亮。故选C。
44.细节理解题。根据“The big sports field is behind the classroom buildings.”可知,大运动场在教学楼后面。故选B。
45.细节理解题。根据“There is a dining hall behind the office building. It’s my favourite place.”可知,吉姆最喜欢的地方是餐厅。故选D。
46.词句猜测题。根据下一句“There are many beautiful flowers in it.”可知,这里“garden”意为“花园”。故选A。
47.细节理解题。根据“In the middle of the garden, there is a pool.”可知,水池在花园的中央。故选D。
48.C 49.D 50.D 51.A
【导语】本文是一篇说明文,作者Billy Green以第一人称视角介绍了自己新学校的布局与环境。
48.细节理解题。根据“The teachers’ offices are on the first floor.”可知,教师办公室在一楼。故选C。
49.细节理解题。根据“Oh, it’s the computer room with sixty computers in it. It’s behind the library.”可知,图书馆在电脑室前面。故选D。
50.细节理解题。根据“Welcome to my new school. It’s very big and the schoolyard is very tidy.”可知,Billy认为学校非常大且整洁。故选D。
51.推理判断题。通读全文,全文围绕学校环境展开,因此作者的目的是介绍他的好学校。故选A。
52.B 53.A 54.C 55.B 56.B
【导语】本文主要介绍了作者的学校,包括教学楼、图书馆、操场和食堂等设施的情况。
52.细节理解题。根据“There are 40 classrooms in the teaching building.”可知,教学楼里有40间教室。故选B。
53.细节理解题。根据“Each classroom is big and has a computer, a projector and a whiteboard.”可知,每间教室里有一台电脑、一台投影仪和一块白板。故选A。
54.细节理解题。根据“The library is next to the teaching building.”可知,图书馆在教学楼旁边。故选C。
55.细节理解题。根据“The library is open from 8:00 am to 5:00 pm from Monday to Friday.”可知,图书馆的开放时间是上午8点到下午5点。故选B。
56.细节理解题。根据“In the middle of the playground, there are two basketball courts and a football field.”可知,操场中间有两个篮球场和一个足球场。故选B。
57.C 58.D 59.A
【导语】本文是一篇说明文,作者Billy Green以第一人称视角介绍了自己新学校的布局与环境,包括教学楼、计算机房、图书馆、餐厅和操场的位置关系,表达了对学校的喜爱之情。
57.细节理解题。根据第二段最后一句“The teachers’ offices are on the first floor.”可知,教学楼一楼是教师办公室。故选C。
58.细节理解题。根据第三段中的“It’s behind the library. And the dining hall is on the left of the library.”可知,电脑室在图书馆后面,餐厅在图书馆左边,因此图书馆位于电脑室的前面。故选D。
59.主旨大意题。文章开篇点明主题“Welcome to my new school”,随后通过三段文字详细描述校园建筑布局,结尾以“What a nice school...I love my school”强化情感表达。全文核心目的是介绍学校,而非单纯展示操场(C)或计算机房(D),B项提及新老师属于无中生有。故选A。
60.C 61.B 62.A 63.B 64.C
【导语】本文介绍的是Alice所在学校的基本情况。
60.推理判断题。根据第①段中“There are 500 boys and 689 girls in our school.”可知,学校男生500人,女生689人,总人数为500 + 689 = 1189。故选C。
61.细节理解题。文章第③段提到了“the school library”,第⑤段提到了“the lost and found case”,但全文未提及“the sports hall”。因此,未被提及的是体育馆。故选B。
62.细节理解题。第③段明确指出“If you can’t find the book you want, please ask the teachers there for help”,即如果找不到想要的书,可以向图书馆的老师求助。故选A。
63.推理判断题。第①段总体介绍学校(位置、规模、建筑等);第②至⑤段分别具体描述教室、图书馆、餐厅和失物招领处等学校设施;第⑥段总结“我爱我的学校”,因此,文章结构为“①/②③④⑤/⑥”。故选B。
64.最佳标题题。文章主要围绕学校的建筑和设施展开,包括教室、图书馆、餐厅、失物招领处等,重点描述了学校的建筑相关内容,C项“我学校里的建筑”最适合作为文章标题。故选C。
65.C 66.C 67.B 68.D
【导语】本文是三位同学分别介绍了自己的学校、教室和桌子。
65.细节理解题。根据Danny段落中的“As for me, I like to play basketball.”可知,他喜欢打篮球。故选C。
66.细节理解题。根据Alice段落中“With the board, our class is very interesting.” 可知,有了这个智能白板,Alice的课程变得生动有趣,所以她喜欢这个白板。故选C。
67.推理判断题。根据Tom段落可知,Tom有很多不同颜色的铅笔,他喜欢用它们来画画,这是他的兴趣爱好。故选B。
68.细节理解题。根据Tom段落可知,Tom喜欢红色,故A项不正确;Danny段落中只提到了体育馆的花洒不够,而且水很凉,并未提及Danny是否经常在那里洗澡,故B项不正确;根据Tom段落中“I’m Tom and I sit in the front of the classroom.” 可知C项不正确;从Alice段落中“This is my classroom building and it has four floors.” 可知教学楼有四层。故选D。
69.B 70.E 71.F 72.G 73.A
【导语】本文是一篇关于李锐介绍自己学校的短文。文章从学校的整体环境开始,逐步介绍了学校的建筑布局,包括教学楼、运动场、教师楼、食堂、科学楼和图书馆等设施,最后表达了对学校的热爱之情。
69.根据“It is a beautiful and clean school.”可知,介绍了学校的风貌,故空处会提及中学。选项B“这是我的中学。”与之相符。故选B。
70.根据“In my class, there are 32 boys and 21 girls.”可知,介绍了班级学生的数量,故空处应是一个关于班级学生数量的提问。选项E“那么我班有多少学生?”与之相符。故选E。
71.根据“On the left of the classroom building, there is a sports field.”可知,提到了运动场,故空处应说明运动场的用途。选项F“我们常在那里运动和上体育课。”与之相符。故选F。
72.根据“In the library, there are many kinds of books.”以及“In front of the sports field, there is a science building. ”可知,提到了图书馆内的书籍情况以及科学楼的位置,故空处与图书馆、科学楼的位置关系相关。选项G“科学楼后面是图书馆。”与之相符。故选G。
73.根据“We can study there. The teachers in the school teach us a lot. Students in the school are also very nice. We love our school.”可知,空处应会概括主旨,引出积极评价。选项A“学校是个好地方。”与之相符。故选A。
74.C 75.C 76.D 77.C 78.B
【导语】本文是一篇应用文,杰克在信中向汤姆介绍了中国学校的情况、课余活动等,表达了自己在中国很开心。
74.细节理解题。根据“Dear Tom”以及信件结尾“Yours, Jack”可知,杰克这封信是写给汤姆的,故选C。
75.细节理解题。根据“I’m in a new school in Nanjing this year.”可知,南京是中国的城市,所以杰克在一所中国学校学习,故选C。
76.细节理解题。根据“I like the teachers and students here. They are nice to me.”可知,杰克的老师对他很好,故选D。
77.推理判断题。根据“There are about 1,200 students in 25 classes in my school.”,用总人数除以班级数可得每个班级的学生数,即1200÷25=48(名),故选C。
78.细节理解题。根据“But I don’t like playing basketball.”可知,杰克不喜欢打篮球,所以“Jack often plays basketball with his classmates.”表述错误,故选B。
79.E 80.F 81.B 82.C 83.G
【导语】本文介绍了位于桂林兴安附近的小镇,描述小镇规模小、空气清新,着重介绍了学校及其周边的操场、花园、果园、河流等环境,表达对学校的喜爱之情。
79.根据前文“I live in a small town near Xing’an in Guilin.”以及后文“Because it is too small.”可知,这里在描述小镇因为太小而具有的某种情况,选项E“你在中国地图上看不到它。”符合语境,说明小镇因小在地图上难以看到,故选E。
80.根据前文“There are not a lot of tall buildings in our town.”以及后文“There are four hundred students and twenty-five teachers in our school.”可知,这里引出了学校在小镇中的情况,选项F“最好的建筑是我们的学校。”符合语境,承上启下引出学校,故选F。
81.根据后文“I often play with my classmates in it.”可知,“it”指代一个可供玩耍的地方,选项B“在学校前面,有一个操场。”符合语境,“it” 指代操场,故选B。
82.根据前文“There is a little garden behind our school.”可知,这里围绕学校后面的花园展开描述,选项C“我们可以在花园里种植美丽的花朵和树木。”符合语境,进一步阐述花园里的活动,故选C。
83.根据前文“There is a river not far from our school.”可知,这里在说学校附近的河以及相关活动,选项G“夏天,我们通常和老师一起去河里游泳。”符合语境,描述河相关活动,“it”指代河,故选G。
84.B 85.C 86.A 87.D 88.A
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了Sarah学校的设施和学生的活动。
84.细节理解题。根据文章第2段“There are 700 students in our school.”可知,Sarah的学校有700名学生。故选B。
85.细节理解题。根据文章第2段“In our school we have a large library. It’s beside our classrooms.”可知,教室旁边是图书馆。故选C。
86.细节理解题。根据文章第2段“The computer rooms are next to the library.”可知,计算机房在图书馆旁边。故选A。
87.细节理解题。根据文章第2段“In our school we have a large library. It’s beside our classrooms.”可知,图书馆在教室旁边,而不是在教室前面。故选D。
88.最佳标题题。全文围绕Sarah的学校展开,介绍了学校的设施和学生的活动,因此最佳标题应为“我们的学校”。故选A。
89.C 90.B 91.D 92.A 93.C
【导语】本文主要介绍了不同国家(中国、英国、美国、日本)的教室特点和课堂组织形式。
89.细节理解题。根据文章内容可知,文中分别提到了中国、英国、美国、日本这四个国家,所以文章中提到了四个国家。故选C。
90.词句猜测题。根据“In China, children have a fixed classroom. In a classroom, you can see desks and chairs in lines and many other school things in order.”可知,在中国,孩子们有一个固定的教室,教室里桌椅排列整齐,其他教学物品也摆放有序,所以“fixed”意思是“固定的”。故选B。
91.细节理解题。根据“In Japan, students have a fixed classroom. They also have single desks. At the back of the classroom, there are places for students’ clothes. At the gate of the school building, there are places for their shoes.”可知,在日本,学生有固定的教室,教室后面有放学生衣服的地方,学校大楼门口有放鞋的地方,所以可以知道日本学校学生有放衣服的地方。故选D。
92.细节理解题。根据“In the US, classrooms usually have single (单独的) desks for each student. There are about 15 to 25 students in a class. The US children don’t have a fixed classroom. They always go to different classrooms when the classes are different.”可知,在美国,每个学生的教室通常有单独的课桌,一个班大约有15到25名学生,美国的孩子没有固定的教室,不同的课他们会去不同的教室,所以如果你是一名美国学生,你在学校可能没有固定的学习地点。故选A。
93.推理判断题。文章主要介绍了中国、英国、美国和日本四个国家教室的情况,包括教室是否固定、学生数量、课桌情况以及教室内的其他设施等,所以这篇文章可能来自杂志的“学校”栏目。故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录