2025-2026学年九年级英语上第一次月考模拟题
【考试范围:Unit 1-Unit3】
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、听力选择(满分25分)
1.
A.a correct way B.a private letter C.a low price
2.
A.wear glasses B.buy gloves C.sing songs
3.
A.the bathroom B.the bedroom C.the classroom
4.
A.He is a young man.
B.He was handsome before.
C.He works with a young man.
5.
A.Alice is speaking in a low voice.
B.Alice can’t hear what we say.
C.Alice is listening to us carefully.
6.
A.Yes, it’s quite near. B.Sorry, I’m not sure. C.OK, you can’t miss it.
7.
A.Sure, I have. B.I don’t know. C.With a group.
8.
A.In the factory. B.Last week. C.By my sister.
9.
A.Sorry to hear that. B.It’s bad for your nose. C.It doesn’t matter.
10.
A.It’s right. B.OK, I will. C.Sorry, I don’t.
11.Who’s weak in English reading
A.Mary. B.Jack. C.Jack’s classmate.
12.What does Jack have to use
A.A dictionary. B.A textbook. C.A tape.
13.What does Mary advise Jack to do
A.To read slowly. B.To read more. C.To read word by word.
14.Why did the man move to this town
A.His mother got a job here.
B.He came for higher education.
C.The town is beautiful.
15.What does the man feel special about the town
A.People. B.Schools. C.Buildings.
16.Why can’t people smoke in the park
A.Because it’s bad for people’s health.
B.Because it’s too dangerous.
C.Because we must give up smoking.
17.Where can people park their cars
A.In the park. B.In the street. C.In front of the park.
18.What’s the telephone number of the park
A.8864205. B.8664025. C.8664205.
19.How did the men and women look
A.Worried. B.Happy. C.Sad.
20.What was Bob doing
A.Listening to music.
B.Reading a newspaper.
C.Reading a magazine.
21.What did the doctor do first when Bob followed him into his room
A.He asked Bob what was wrong with him.
B.He made Bob lie on the bed and listened to his heart.
C.He gave Bob some medicine.
22.What did Bob come to the doctor’s for
A.To see the doctor.
B.To get some medicine for his father.
C.To look after the sick people there.
23.When should the work be finished
A.By Monday. B.By Tuesday. C.By Friday.
24.What’s wrong with Julia
A.She has a headache.
B.She has a pain in her stomach.
C.She is well.
25.What’s the man going to do
A.He will go home.
B.He will have a meeting.
C.He will go to see Julia.
二、听力填空(满分5分)
Information Sheet Activities in the English ClubFirst: in 26 ; an English writing competition; Second: in October; the 27 Day party; set free colorful 28 Third: in November; a 29 competition; talk about 30 “safety”
三、完形填空(满分10分)
阅读下面短文,然后从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。
Nothing could describe how I felt when I dropped into the water. A huge wave carried me forward and as it backed away, I found myself on dry land.
As I lay there, I could still taste the salty 31 . Before I could get up, another huge wave hit me. The water carried me farther up the bank. I held my breath and began to 32 forward.
Suddenly, I felt myself rising up. My head and hands 33 above the surface of the water and I took a deep breath.
But the waves were not finished with me yet. Again I was lifted with water and carried forward, but not for so 34 this time. I felt the ground under my feet. I stood still for a few minutes to be able to breathe again and, with all my 35 I had left, made for the bank.
I could not, 36 , run faster than the next wave which came after me. I was lifted up the sea again, and this time the wave 37 me at a great speed towards a piece of rock.
The rock that almost 38 me saved me. I held on to it as the next wave hit me. When the wave died down, I ran for the bank.
Nearer the bank, the next wave went over me and did not cover me. I ran again and this time, reached the 39 of the cliffs (悬崖). With my remaining energy, I climbed up the cliffs and 40 lay on the grass at the top.
At last, I was free from danger and out of the reach of the wild waves.
—Robinson Crusoe (《鲁滨逊漂流记》), written by Daniel Defoe
31.A.smoke B.water C.fish D.pain
32.A.kick B.run C.walk D.swim
33.A.stretched out B.took out C.looked out D.put out
34.A.short B.small C.long D.big
35.A.object B.energy C.blood D.condition
36.A.and B.so C.however D.or
37.A.carried B.heated C.stuck D.surveyed
38.A.helped B.refused C.included D.hurt
39.A.top B.bottom C.middle D.line
40.A.warmly B.sadly C.certainly D.luckily
四、短文填空(满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词(有提示词的,填入所给单词的正确形式)。
Today, it is a big problem for young graduates to get satisfying jobs. 41 is said that there are thousands of different kinds of 42 (job) in the world, but 43 (choose) the right one is not easy. “Finding a job” is not the same as “choosing a job”. Many young people end up in a job 44 they are not suitable for it. Sometimes “chance” may 45 (play) a more important part than “decision”.
Here are a few 46 (step) to help you think about jobs that you might enjoy doing after school or university. First, it is important to 47 (realize) what kind of person you are, which special qualities make you outstanding among people and what you are 48 (interesting) in. There is a difference between 49 interest and skill. If you like art and enjoy 50 (look) at pictures, that is an interest. But if you can draw a horse that looks like a horse not a big dog, that is a skill.
Then ask 51 (your) a question, “In the following three areas—skills with people, skills with information and skills with things, which are your 52 (good) skills ” After examining your skills, the next step is research. To find as many different kind of jobs as possible, go to the library and read books, magazines and newspapers 53 information. Ask your friends what they think of the work they do.
Finally, trust your own ideas and your own 54 (think)! It is your own life just find the job you 55 (real) enjoy doing.
五、阅读理解(满分30分)
A
Youth Mental Health First Aid Course (青少年心理健康急救课程)
WHO: For volunteers (must be over 18 years old) who are good at communicating with young people.
WHAT: Youth Mental Health First Aid is a course teaching volunteers about young people’s common mental health.
SUBJECTS: How to help young people with mental health.
WHY: ·1 in 10 persons in the neighborhood often feel sad or hopeless every day for two weeks. ·Youths who have an adult to go to for help are less likely to hurt themselves.
WHEN: ·May 7th & 14th 5 p.m.—9 p.m. must take part in both ·June 5th 8 a.m.—4:30 p.m. 30 minutes’ lunch break ·June 17th 9 a.m.—5:00 p.m. working lunch
WHERE: Public Library in our neighborhood
Registration (注册): http:// OR send an e-mail to Jessica Brown @ highschools.org OR visit Jessica’s office in the Public Library.
The course is given by the Project Mental Health for free.
56.When does the course on June 5th start
A.At 4:30 p.m. B.At 5 p.m. C.At 8 a.m. D.At 9 a.m.
57.How many ways can people register the course
A.Four. B.Three. C.Two. D.One.
58.Which of the following is Right according to the text
A.People don’t need to pay for the course.
B.People can take the course in a school library.
C.The course is to teach the volunteers to solve health problems.
D.Ninety percent of young people in the neighborhood feel hopeless.
B
What are you going to do if you are in a burning house How will you escape Do you know how to save yourself Please read the following passage.
Escaping a fire is a serious matter. Knowing what to do during a fire can save yourself. It is important to know the ways you can use and to show them to everyone in the family, such as stair—ways (楼梯) and fire escapes, but not lifts. From the lower floors of the building, escaping through windows is possible, learn the best way of leaving through windows with the least chance of serious injury (伤害).
The second floor windows are usually not very high from the ground. An average (普通的) person, hanging by the fingertips will have a drop of about six feet to the ground. It is about the height of an average man. Of course, it is safer to jump a short way than to stay in a burning building.
Windows are also useful when you are waiting for help. Be sure to keep the door closed, or smoke and fire may be drawn into the room. Keep your head low at the window to be sure you get fresh air rather than smoke that may have leaked (渗入) into the room.
On a second or third floor, the best windows for escaping are those which open onto a roof. From the roof a person can drop to the ground more safely, dropping onto stones might end in injury, bushes and grass can help to break a fall.
59.It is important to ________.
A.know the ways to escape a fire B.put out a fire in a burning house
C.jump out of a burning house D.keep the door closed
60.It is possible to escape through the windows ________.
A.if there are some stones on the ground
B.if there is some grass on the ground
C.if you live on a higher floor
D.if you live in the lower floors
61.Keep the door closed so that ________.
A.smoke and fire can’t be drawn into the room B.you can call for help
C.you can get fresh air D.you can be sent first
62.The best title for the passage is ________.
A.Escaping Through the Windows B.Saving Yourself from a Burning House
C.Knowing on Fire D.Waiting for Help
C
Recently, a school in Hebei asked students to tell the stories of their family heirlooms (传家宝). The name of the activity is ________. More than 300 students joined in it. They brought photos of their heirlooms to school and shared their stories. Here are the results from three students.
Name Age Heirloom Owner Prize
Sun Chenxi 14 Radio Grandmother The first prize
“My grandmother bought the radio in the 1980s and listened to the news on it.” “My mother used it to listen to music and play old poems for me on the radio.” “There are now many more cool players. But we still keep this radio because it kept beautiful memories of my family.”
Yao Xue 14 Food coupons Grandmother The first prize
“My grandmother used to tell her stories about food shortages (短缺) when she was a kid.” “Back then, even buying rice needed a special ticket. Without the ticket, they couldn’t buy things they needed.” “My grandma wants me to be thankful for what we have today and work hard for a better tomorrow.”
Guo Xingke 13 Medal of honor (荣誉勋章) Grandfather The first prize
“My grandfather joined in the War to Resist US Aggression and Aid Korea (抗美援朝战争).” “The medal stands as an honor for my family.” “Whenever I see my grandfather’s medal, I feel very proud. In my heart, my great grandfather is a hero. I see him as an example and will make my country a better place in his honor.”
63.Which is a proper name for the activity
A.Expensive Family Heirlooms
B.Study Hard, Serve the Country
C.Better Country, Better Tomorrow
D.Family Heirlooms and Their Stories
64.Why does Sun Chenxi’s family still keep their heirloom
A.Because it stands as an honor for her family.
B.Because her grandma wants her to be thankful.
C.Because her grandma likes to listen to music on it.
D.Because it brings back her family’s beautiful memories.
65.Which photo is not mentioned in the text
A. B. C. D.
66.Where is the text most probably from
A.A storybook. B.A school newspaper.C.A guide book. D.A history textbook.
D
“Sorry, my boy! Dad and I have some urgent (紧急的) work to do. Could you please take care of yourself ” Your mum just said over the phone. But there are some problems: Can you make a simple meal for yourself What if some unexpected things happen, such as a sudden blackout (突然停电) Here is a list of the life skills you may need. They can help you.Make a simple meal
Open the fridge and you will find some bread, tomatoes, eggs and lunch meat in it. Why not make some tasty and healthy sandwiches
Step 1: Wash a tomato with clean water and dry it.
Step 2: Cut the tomato into thin pieces. Then, cut up some lunch meat.Pay attention to the skills of using the knife
●Make the stem end (茎端) of the tomato face to the right or left. Take out a knife and start cutting from the stem end. Keep making average cuts. The tomato is juicy. Cutting it in this way can prevent it from bursting open (爆开).
●Keep your finger’s and thumb away from the knife. Cut slowly and carefully.
Step 3: Take out two pieces of bread. Put one of them on a big plate.
Step 4: If you can find some ketchup (调味酱) or butter, put it on the bread.
Step 5: Put the tomato and lunch meat on the bread. Put the other piece of bread on top.
Step 6: Cut it diagonally (对角地), and now you’ve got two sandwiches.
Step 7: Heat your sandwiches in the microwave. Wait for 30 seconds and then you’ll get nice and hot sandwiches. Yummy!
67.What can we find in the fridge according to the passage
A.Bread, apples, eggs and carrots. B.Bread, oranges, eggs and fish.
C.Milk, bananas, eggs and lunch meat. D.Bread, tomatoes, eggs and lunch meat.
68.What skills does the writer think we should pay more attention to
A.Skills of using the knife. B.Skills of washing the tomato.
C.Skills of cutting up the lunch meat. D.Skills of heating the sandwiches.
69.Which of the following is mentioned in the text
A.How to make bread. B.How to dry the tomato.
C.How to cut lunch meat. D.What to put on the bread.
70.Which question can best help us find out the writer’s purpose
A.Did the writer want to teach us some life skills
B.Did the writer want to share his experience with us
C.Did the writer want to show us some delicious food
D.Did the writer want to tell us the importance of cooking
六、任务型阅读(满分10分)
阅读下面短文,按要求完成各题。
This is not a diet. It’s a simple way to lose weight. And you don’t even have to give up the food you love or join a gym. You just follow some habits that thin people have, and you’ll become thin.
1. Wake-up
When you wake up in the morning, sit up slowly without using your hands. With legs straight out, bend (弯曲) forward until you feel sore in your back. It will burn about 10 calories (卡路里).
2. Start with soup
When you have a meal, order a clear soup, and have it before having the main food. In this way, you’ll feel fuller, so you’ll eat less when the main food comes.
3. An apple (or more) a day
Apples are full of fibre and water, so your stomach will want less. The study shows that people who eat at least three apples a day lose weight.
4. Stand up and walk around
Every time you use the mobile phone, stand up and walk around. Heavy people sit on average (平均) two and a half hours each day more than thin people. This skill is very important as standing up and walking around will burn 50 or more calories.
Use these skills, and you will have a big weight loss.
71.What are apples full of
72.How long do heavy people sit on average each day more than thin people
73.Why should you start a meal with soup
74.What habit do the thin people have according to the passage
75.Do you want to follow the habits in the passage Why or why not
七、补全对话(满分10分)
Li Hua came back from a trip to Xi’an. He bought a gift for the exchange (交换) student, Tom.
A: Hey, Tom. I bought a gift for you from Xi’an.
B: Wow! Thanks. 76
A: It’s a shadow puppet (皮影). It is used in the shadow puppet play.
B: Cool! I’ve never heard of it before. 77
A: Sure. It is an ancient Chinese art, different from common plays.
B: What’s the difference
A: The performers stand behind a white screen with lights behind it.
B: Very special. 78
A: They move the puppets around and do the voices of the characters.
B: It must be interesting. Can I watch it
A: Yes, you’re lucky. 79 .
B: This Saturday Really Where is it on
A: At the Grand Theater. 80 .
B: Great! I can’t wait to go with you.
八、书面表达(满分15分)
81.假设你是李明,你特别喜欢英语学习,并刚刚加入学校的学英语社团,为让大家更好的了解你,帮助你更好的融入大家并提升英语能力,请你根据写作要求用英语写一篇关于自我介绍的短文。
提示
Name Li Ming
Age 13
Personality (性格) outgoing (外向的)/kind/humorou (幽默的)…
Favorite color …
Favorite subject English
Ways to improve English read English stories, watch English movies…
Your hope be good friends, improve English…
注意:
(1)须包括所有提示内容,可适当发挥。
(2)文中不得出现真实的地名、校名和人名。
(3)词数70个左右。开头和结尾已给出,不计入总词数。
Hello, everyone!
I am very happy to know you. Now let me introduce myself to you.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That’s all, Thank you!
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.C
【原文】The price of the fridge is low.
2.B
【原文】He wants to buy a pair of gloves.
3.A
【原文】He is taking a shower in the bathroom.
4.B
【原文】He used to be a handsome young man.
5.A
【原文】Alice, speak louder so that we can hear you.
6.B
【原文】Excuse me How can I get to the supermarket
7.A
【原文】Have you ever made vocabulary lists to learn English
8.B
【原文】When was the project finished
9.A
【原文】There is something wrong with my nose.
10.B
【原文】Pay attention to the traffic lights.
11.B 12.A 13.B
【原文】M: Mary, I am a little nervous. I am weak in English reading.
W: That doesn’t sound too bad, Jack.
M: I am a very slow reader. Could you tell me what I should do to improve my reading
W: Just read quickly to get main ideas at first. Don’t read word by word. Read word groups.
M: But I don’t understand many of the words. I have to use a dictionary.
W: Try to guess a word’s meaning by reading the sentences before or after it. You probably understand more than you think.
M: I think it’s hard for me!
W: Well, be patient! It takes time. I advise you to read more. The more you read, the faster you’ll be.
M: Thank you! I hope it works well!
14.A 15.C
【原文】略
16.B 17.C 18.C
【原文】
Hi everyone, do you like going to the park What do you think of our park Isn’t it beautiful Welcome to our park. When you are in the park, please follow the rules. You must take good care of the plants. Don’t pick flowers. Don’t smoke. It’s too dangerous. Keeping the park clean is our duty. No parking in the park, but you can put your car in front of the park. Look after your keys. Keep yourself safe. If you need any help, please let us know. Our phone number is 8664205. I’m glad to help you. Have a good time here.
Q: Why can’t people smoke in the park
Q: Where can people park their cars
Q: What’s the telephone number of the park
19.C 20.C 21.B 22.B
【原文】In the doctor’s waiting room, sick men and women are sitting on their chairs. They all looked sad, except Bob. He lost himself in an interesting story in a magazine. Just then, the doctor came in and said he was ready for the next person. Bob followed him into his room. Before Bob could say a word, the doctor made him lie on the bed and listened to his heart. Bob tried to speak, but the doctor told him not to say anything. And then the doctor took Bob’s temperature. Bob tried to stand up, but the doctor stopped him. After a few minutes, the doctor said, well, boy, don’t worry, there’s nothing wrong with you. But Bob told the doctor that he had come to get some medicine for his father.
Q. How did the men and women look
Q. What was Bob doing
Q. What did the doctor do first when Bob followed him into his room
Q. What did Bob come to the doctors for
23.B 24.B 25.B
【原文】W: Hi Mike, I’m afraid I won’t be able to finish the work by Tuesday.
M: Oh, what’s wrong, Julia
W: I’m feeling pretty bad. I have a pain in my stomach.
M: Oh no, I’m sorry to hear that.
W: I don’t know if it is caused by something I ate. I didn’t sleep well last night. In drinking hot water is not helpful.
M: That’s terrible. I think you should go to see a doctor now.
W: Yes, I will. My father will drive me there.
M: Take care of yourself. I will call you after the meeting.
W: Thank you.
Q. When should the work be finished
Q. What’s wrong with Julia
Q. What’s the man going to do
26.September 27.National 28.balloons 29.speech 30.school
【原文】
Good afternoon, everyone. Welcome to our English Club. I’m Peter. Let me tell you more information about our plans for this term. We’ll have some interesting activities. The first activity I’ll introduce is an English writing competition in September. Anyone who likes writing can join in it. The second activity is the National Day party in October. We will set free colorful balloons and have a talent show at the party. In November we will have the third activity—a speech competition. The competitors will talk about school safety. Join us if you are interested in the activities!
31.B 32.D 33.A 34.C 35.B 36.C 37.A 38.D 39.B 40.D
【导语】本文节选自《鲁滨逊漂流记》,描述了主人公在海浪中挣扎求生的经历。
31.句意:我躺在那里,仍然能尝到咸水的味道。
smoke烟;water水;fish鱼;pain痛苦。根据“Nothing could describe how I felt when I dropped into the water.”可知在水里,尝到了咸水。故选B。
32.句意:我屏住呼吸,开始向前游。
kick踢;run跑;walk散步;swim游泳。根据“Nothing could describe how I felt when I dropped into the water.”可知在水里要游泳。故选D。
33.句意:我的头和手伸出水面,深吸了一口气。
stretched out伸展开来;took out带出去;looked out当心;put out扑灭。根据“above the surface of the water”可知鲁滨逊的头和手伸出水面。故选A。
34.句意:我又一次被水提了起来,向前推进,但这次没那么久了。
short短的;small小的;long长的,久的;big大的。根据“I stood still for a few minutes to be able to breathe again”可知这次时间没那么久。故选C。
35.句意:我静静地站了几分钟,以便能够再次呼吸,然后用我剩下的全部精力向岸边游去。
object物体;energy精力;blood血液;condition条件。根据“made for the bank”可知用剩下的全部精力向岸边游去。故选B。
36.句意:然而,我无法跑得比后面追来的下一波海浪快。
and和;so因此;however然而;or否则。句意出现转折,用however。故选C。
37.句意:我又被推上了海面,这一次,波浪把我飞快地推向一块岩石。
carried携带;heated加热;stuck粘;surveyed调查。根据“Again I was lifted with water and carried forward”可知此处是词汇再现,用carried。故选A。
38.句意:那块差点伤到我的石头救了我。
helped帮助;refused拒绝;included包括;hurt伤害。根据“this time the wave ... me at a great speed towards a piece of rock”可推出那块石头差点伤到“我”。故选D。
39.句意:我又跑了一遍,这次跑到了悬崖的底部。
top顶部;bottom底部;middle中间;line线。根据“I climbed up the cliffs”可知到了悬崖底部。故选B。
40.句意:我用剩下的力气爬上悬崖,幸运地躺在山顶的草地上。
warmly温暖地;sadly难过地;certainly当然;luckily幸运地。根据“lay on the grass at the top”可知获救了,是幸运的。故选D。
41.It 42.jobs 43.choosing 44.because 45.play 46.steps 47.realize 48.interested 49.an 50.looking 51.yourself 52.best 53.for 54.thought/thoughts 55.really
【导语】本文就如何找到一份自己喜欢的好工作提出了几个步骤。
41.句意:据说世界上有成千上万种不同的工作,但选择合适的工作并不容易。it is said that“据说”,固定句型,句首单词首字母大写。故填It。
42.句意:据说世界上有成千上万种不同的工作,但选择合适的工作并不容易。thousands of different kinds of后应跟名词的复数形式。故填jobs。
43.句意:据说世界上有成千上万种不同的工作,但选择合适的工作并不容易。此处在句中作主语,用动名词形式。故填choosing。
44.句意:许多年轻人结束一份工作,是因为他们并不适合这份工作。空前后句是前果后因的关系,用because引导原因状语从句。故填because。
45.句意:有时,“机会”可能扮演比“决定”更重要的角色。may是情态动词,后跟动词原形。故填play。
46.句意:这里有一些步骤来帮助你思考在放学或大学毕业后可能喜欢从事的工作。a few后应跟名词复数形式。故填steps。
47.句意:首先,重要的是要认识到你是什么样的人,哪些特殊品质使你脱颖而出,以及你对什么感兴趣。it is+形容词+to do sth“做某事是怎么样的”,不定式符号to后跟动词原形。故选realize。
48.句意:首先,重要的是要认识到你是什么样的人,哪些特殊品质使你脱颖而出,以及你对什么感兴趣。be interested in“对……感兴趣”,固定短语。故填interested。
49.句意:兴趣和技能是有区别的。此处泛指一个兴趣和一项技能,且interest是元音音素开头的单词,用不定冠词an表示。故填an。
50.句意:如果你喜欢艺术,喜欢看照片,那就是一种兴趣。enjoy doing sth“喜欢做某事”,空处用动名词作宾语。故填looking。
51.句意:然后问你自己一个问题。此处是指问你自己一个问题,用反身代词。故填yourself。
52.句意:在以下三个领域——与人交往的技能、与信息相关的技能和与事物相关的技能中,你的最佳技能是哪一个?根据“In the following three areas—skills with people, skills with information and skills with things”可知,此处是三者比较,用最高级best“最好的”,空前有形容词性物主代词your,最高级前不加the。故填best。
53.句意:为了找到尽可能多的不同工作,去图书馆阅读书籍、杂志和报纸以获取信息。此处表示为了获取信息,用介词for“为了”。故填for。
54.句意:最后,相信自己的想法和自己的思考。根据“your own”可知,此处用名词形式though“思考”,此处可用单数也可用复数形式。故填thought/thoughts。
55.句意:这是你自己的生活,找到你真正喜欢的工作。此处修饰动词enjoy,用副词形式really“真正地”。故填really。
56.C 57.B 58.A
【导语】本文是一篇应用文,主要介绍一个健康急救课程。
56.细节理解题。根据“June 5th 8 a.m.—4:30 p.m.”可知,六月五日课程开始于上午八点。故选C。
57.细节理解题。根据“Registration (注册): http:// OR send an e-mail to Jessica Brown @ highschools.org OR visit Jessica’s office in the Public Library.”可知,一共有三种方式。故选B。
58.细节理解题。根据“The course is given by the Project Mental Health for free.”可知,心理健康项目免费提供。故选A。
59.A 60.D 61.A 62.B
【导语】本文主要介绍了在火灾中如何逃生的要点。
59.细节理解题。根据第二段“Knowing what to do during a fire can save yourself. It is important to know the ways you can use...”可知,知道逃离火灾的方法是很重要的。故选A。
60.细节理解题。根据第二段“From the lower floors of the building, escaping through windows is possible.”可知,如果住在低层,从窗户逃走是可能的。故选D。
61.细节理解题。根据第四段“Be sure to keep the door closed, or smoke and fire may be drawn into the room.”可知,如果大楼着火了,关上门是为了烟和火不能被吸入室内。故选A。
62.最佳标题题。根据第一段“What are you going to do if you are in a burning house How will you escape Do you know how to save yourself Please read the following passage.”及通读全文可知,本文主要介绍了在火灾中如何逃生的要点。故最佳标题为“从着火的房子里拯救自己”。故选B。
63.D 64.D 65.C 66.B
【导语】本文是一篇记叙文。文章中三位同学分享了他们的传家宝以及传家宝背后的故事。
63.推理判断题。根据上文“Recently, a school in Hebei asked students to tell the stories of their family heirlooms (传家宝).”可知,该活动是让学生们讲述传家宝的故事,所以可推知,D项“传家宝及其故事”符合。故选D。
64.细节理解题。根据“There are now many more cool players. But we still keep this radio because it kept beautiful memories of my family.”可知,孙辰溪家仍然保留着他们的传家宝是因为它唤起了她家人美好的回忆。故选D。
65.细节理解题。根据“Radio”、“Food coupons”以及“Medal of honor (荣誉勋章)”可知,文章中没有提及铜钱。故选C。
66.推理判断题。根据“Recently, a school in Hebei asked students to tell the stories of their family heirlooms (传家宝).”可知,这是学校组织的一项活动,所以文章最有可能出现在校报上。故选B。
67.D 68.A 69.D 70.A
【导语】本文主要介绍了一些可能需要的生活技能。
67.细节理解题。根据“Open the fridge and you will find some bread, tomatoes, eggs and lunch meat in it.”可知打开冰箱,你会发现里面有面包、西红柿、鸡蛋和午餐肉。故选D。
68.细节理解题。根据“Pay attention to the skills of using the knife”可知注意使用刀具的技巧。故选A。
69.细节理解题。根据“Step 4: If you can find some ketchup (调味酱) or butter, put it on the bread.”以及“Step 5: Put the tomato and lunch meat on the bread. Put the other piece of bread on top.”可知如果你能找到一些番茄酱或黄油,把它放在面包上,把番茄和午餐肉放在面包上,把另一片面包放在上面。故选D。
70.主旨大意题。本文主要介绍了一些可能需要的生活技能。故选A。
71.Apples are full of fibre and water./Fibre and water. 72.Two and a half hours. 73.Because it will make you feel fuller, so you’ll eat less when the main food comes. 74.Thin people have the habits of waking up slowly without using hands, starting meals with soup, eating at least three apples a day, and standing up and walking around. 75.Yes, I do. Because these habits seem easy to follow and don’t require giving up the food I love or going to the gym.
【导语】本文介绍了一种无需节食或去健身房就能减肥的简单方法,即遵循一些瘦人常有的习惯。
71.根据“Apples are full of fibre and water, so your stomach will want less.”可知,苹果富含纤维和水分。故填Apples are full of fibre and water./Fibre and water.
72.根据“Heavy people sit on average (平均) two and a half hours each day more than thin people.”可知,体重较重的人平均每天比瘦的人多坐两个半小时。故填Two and a half hours.
73.根据“In this way, you’ll feel fuller, so you’ll eat less when the main food comes.”可知,先喝汤的好处是会让人感觉更饱,从而在吃主食时吃得更少。故填Because it will make you feel fuller, so you’ll eat less when the main food comes.
74.根据“1. Wake-up... When you wake up in the morning, sit up slowly without using your hands.”、“2. Start with soup”、“3. An apple (or more) a day ... The study shows that people who eat at least three apples a day lose weight.”和“4. Stand up and walk around”可知,瘦人的习惯有:不用手慢慢起床、吃饭前先喝汤、每天吃至少三个苹果、站起来走动。故填Thin people have the habits of waking up slowly without using hands, starting meals with soup, eating at least three apples a day, and standing up and walking around.
75.开放性作答,言之有理即可。参考答案为Yes, I do. Because these habits seem easy to follow and don’t require giving up the food I love or going to the gym.
76.What is it 77.Could you make an introduction of it for me /Could you introduce it to me /Could you tell me more about it 78.How do the performers act 79.There will be a shadow puppet play this Saturday. 80.Let’s go together then.
【导语】这是一段关于皮影戏的对话。
76.根据下文“It’s a shadow puppet.”可知,Tom此处应该问礼物是什么。故填What is it
77.根据前一句“I’ve never heard of it before.”及下文“Sure. It is an ancient Chinese art, different from common plays.”可知,Tom没有听过皮影戏,此处应该让Li Hua介绍一下皮影戏,表示委婉请求用Could you... 故填Could you make an introduction of it for me /Could you introduce it to me /Could you tell me more about it
78.根据“The performers stand behind a white screen with lights behind it.”及“They move the puppets around and do the voices of the characters.”可知,此处Tom应该问表演者怎么表演。故填How do the performers act
79.根据“Yes, you’re lucky.”及“This Saturday Where is it on ”可知,此处Li Hua提到了这个周六有一场皮影戏演出。故填There will be a shadow puppet play this Saturday.
80.根据“Great! I can’t wait to go with you.”可知,此处Li Hua邀请Tom一起去观看皮影戏。故填Let’s go together then.
81.例文
Hello, everyone!
I am very happy to know you. Now let me introduce myself to you. I’m Li Ming, 13 years old. I’m outgoing and always wear a big smile. I’m kind and like to help others. I’m also quite humorous and can make people laugh. My favorite color is green, like the fresh leaves. English is my top favorite subject. To improve it, I often read easy English stories and watch interesting English movies. I really hope we can become good friends. And I’m sure I can improve my English better with everyone’s help.
That’s all, Thank you!
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇记叙文,是一篇材料作文。
②时态:主要为“一般现在时”。
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏题目要求中每一项内容,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。开头表明很高兴认识大家,要进行自我介绍。
第二步,具体阐述。依次介绍自己的基本信息、性格、喜好及提升英语的方式、个人期望等。
第三步,书写结语。表示介绍完毕并感谢。
[亮点词汇]
①improve English提升英语
②be good friends成为好朋友
[高分句型]
I really hope we can become good friends.(宾语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页