【单元考点培优】Unit 5 What are the shirts made of?专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年九年级全册英语单元复习考点培优

文档属性

名称 【单元考点培优】Unit 5 What are the shirts made of?专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年九年级全册英语单元复习考点培优
格式 docx
文件大小 240.3KB
资源类型 试卷
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2025-09-23 11:30:28

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级全册英语单元复习考点培优人教新目标Unit 5 What are the shirts made of?
专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
What comes to your mind when you think of kung fu Maybe the image of Shaolin monks (和尚) posing with a serious look in their eyes. But does it really present the meaning of kung fu
Laurence J. Brahm, a documentary filmmaker from the United States, explored this question in Searching for Kung Fu. In the movie, Brahm traveled to cities in China and the US in search of the value of kung fu.
Brahm himself is a kung fu lover who has been practicing the art for more than 40 years. For him, it is more than a pastime. Ages ago, Brahm was unable to use one of his legs for two years and had to walk with a cane (拐杖). But by practicing martial arts (武术), he was able to recover step by step. Now, kung fu has become a daily activity for him and also the way he begins the day.
Still, there are other deep meanings in the practice. Nonviolence is one value, which is shown both in the name and practice of kung fu. The Chinese character Wu has two parts—ge, meaning “to fight”, and zhi, meaning “to stop”. So, the meaning of kung fu in Chinese is the art of stopping fighting, the art of nonviolence. Kung fu artists always greet people with baoquan. This lets each person know that there are no hidden weapons (武器) and shows trust.
“The traditional values of kung fu, actually, are in the minds of all Chinese people,” Brahm told Xinhua.
1.Why is the first paragraph written
A.To show others’ opinions.
B.To shock the readers.
C.To lead in the topic.
2.What did Brahm want to find out about in the documentary
A.Meanings behind kung fu.
B.Shaolin monks’ daily lives.
C.Real kung fu stars in China.
3.What does Brahm think of kung fu
A.It’s just a way to kill time.
B.It’s a way to stay healthy.
C.It’s the best way to greet people.
4.What does the underlined word “Nonviolence” in Paragraph 4 mean
A.To fight bravely.
B.To stop fighting.
C.To greet people actively.
5.What is the purpose of the story
A.To present the value of kung fu.
B.To introduce a documentary.
C.To show the kindness of Chinese people.
When we talk about Hangzhou, we must think of the West Lake. In fact, Hangzhou Xixi National Wetland Park and Yuhang oil paper umbrellas have already got much attention (关注).
Hangzhou Xixi National Wetland Park, in the west of Hangzhou, founded in 2005, is China’s first national wetland park. The park is only 5 kilometers away from the West Lake. With an area of 11.5 square kilometers, almost 70% of the park is water. There are 6 long rivers and the waterways inside the park are more than 100 kilometers long. About 85% of the land in Xixi is covered by many kinds of trees. It is becoming a must-visit in Hangzhou.
As for Yuhang oil paper umbrellas, they have a history of more than 230 years. The traditional way of making them has been seen as a Zhejiang Intangible Cultural Heritage (非物质文化遗产) since 2007. These paper umbrellas come from Yuhang. That’s why people call them Yuhang oilpaper umbrellas.
Liu Weixue, 32, is the grandson of Liu Youquan, the inheritor (继承者) of the umbrella. He loves this traditional culture and his grandfather makes a big difference to him. So Liu Weixue gave up his job and began to design (设计), make and sell Yuhang paper umbrellas with his students.
“It’s not easy to make an umbrella — more than 70 steps, but we should pass down the traditional culture,” Liu said.
6.What does the underlined word “founded” most probably mean
A.Invented. B.Built. C.Polluted. D.Started.
7.How does the writer show the importance of the park to Hangzhou
A.By giving numbers. B.By asking questions.
C.By doing some tests. D.By showing some pictures.
8.How is Liu Weixue according to the last two paragraphs
A.Smart but lazy. B.Independent and serious.
C.Helpful but strict. D.Creative and hard-working.
9.Why does the writer write the passage
A.To tell people some must-visits in Hangzhou.
B.To call on people to pass down traditional culture of Hangzhou.
C.To compare Hangzhou Xixi National Wetland Park with Yuhang oil paper umbrellas.
D.To introduce Hangzhou Xixi National Wetland Park and Yuhang oil paper umbrellas.
If you look around, you may see girls wearing hanfu or people wearing T- shirts with Chinese characters on the streets. A new trend (趋势) is coming in China—“Guochao”, or “China chic”.
According to a recent report, searches connected with “Guochao” on Baidu have risen quite a lot since last year, and reviews have risen, too. China chic is happening, but what is it
The word “Guochao” has appeared along with the development of the idea of “Made in China”. “China has recently seen a surge (激增) in young people’s interest in Chinese brands and products that include Chinese traditional style and culture, a trend known as Guochao,” China Daily explained the word “Guochao”.
China chic got people’s attention in 2018. Before that, famous foreign companies ruled the world market. Many Chinese brands followed in the footsteps of these Western brands. But that year, Chinese sportswear brand Li Ning changed things up. During the 2018 New York Fashion Week, Li Ning introduced its Taoism- inspired Wu Dao collection (以道教为灵感的悟道系列服饰). The collection not only had a popular look, but also included traditional Chinese culture such as Chinese characters. It caught many people’s eyes at home and abroad at once. After that, Baidu Index showed that Li Ning’s popularity rose sharply. Since then, Li Ning has begun to meet the taste of young people.
Since then, ▲, from clothing to food and drinks, mobile phones and electric cars. For example, White Rabbit, whose sweet candy brings back childhood memories for many, introduced its perfume (香水) and lip balm (唇膏).
Now the “Guochao” trend is moving to the next stage. No matter how it changes, there’s one thing that won’t change: Behind this is people’s pride in the country’s development and their growing confidence in national culture.
10.What is “Guochao” according to the passage
A.Young Chinese people’s love for Western culture and brands.
B.The growing role of China made products in foreign countries.
C.More and more foreigners’ attention to Chinese traditional style.
D.The young’s interest in Chinese brands and Chinese-style products.
11.What can we infer according to para.4
A.Li Ning has never used Western designs in its sportswear.
B.More and more young people will buy Li Ning products.
C.Li Ning has taken the lead in the world market of sportswear.
D.Only young people like Taoism-inspired Wu Dao collection.
12.Which sentence can be put in the ▲
A.many Chinese products have entered international markets
B.Li Ning has begun to produce many other kinds of products
C.the “Guochao” trend has covered different areas and products
D.some other Chinese brands have learnt how to sell products well
Hanfu fashion has become more and more popular with young people. China has followed Western fashion designs in recent years, but a growing number of young people are now looking to the past for fashion ideas.
If you look closely around your city, you might notice hanfu, the traditional clothing of the Han dynasty. In a recently published report by an online shopping platform, about 2 million hanfu clothes were sold in 2020, nearly 4 times as many as those sold in 2019. Most of the buyers are between 19 and 24 years old.
But why has this traditional clothing become popular with young Chinese people For some of them, it’s a costume for relaxation. Dafan, a 24-year-old college student, told CGTN that dressing in hanfu is a way for her to get away from the troubles of real life. Modern clothing, on the other hand, represents the identity (身份) people need to show every day. “Hanfu and modern clothing help me to show the different sides in me,” she said.
Other teenagers like hanfu because of the culture behind it. They see it as a way to reconnect (再连接) with traditions. Its wide sleeves, crossed collars (领口) and flowing robes (飘逸的长袍) bring people back to ancient times.
“Hanfu is the symbol (象征) of the Chinese traditional culture.” Nanhe, a 21-year-old costume studio owner, told CGTN.
13.Hanfu appeared (出现) in China ________.
A.in 2018 B.in Tang Dynasty C.in 2019 D.in Han dynasty
14.According to the passage, about ________ Hanfu clothes were sold in 2019.
A.600,000 B.500,000 C.2,000,000 D.8,000,000
15.Who likes to buy Hanfu best
A.Students from 4 to 15 years old. B.Teenagers from 13 to 19 years old.
C.Adults between 30 and 50 years old. D.People between 19 and 24 years old.
16.The underlined phrase “wide sleeves” means ________.
A.宽大的衣袖 B.鲜艳的色彩 C.漂亮的丝带 D.纤细的腰围
17.Which paragraph tells why Hanfu is popular
A.①②③ B.②④⑤ C.③④⑤ D.①②⑤
Do you like wearing colorful clothes Today, we can get colorful clothes easily. But how about people in old times
Tie-dye (扎染) is a very old way of dyeing clothes in China. It’s more than 1,000 years old. People in the past made it by hand.
To tie-dye, you first need to use thread (麻绳) to tie your cloth (布料) together. Then you put the cloth into the dye. Some parts of the cloth will become dark blue, while other parts will be lighter in color. When you open out the cloth, you’ll see beautiful patterns (图案).
In 2006, the tie-dye skill became China’s national intangible cultural heritage (国家级非物质文化遗产). Anning in Yunnan is famous for tie-dye.
Yang Cheng, 52, learned to tie-dye from his mother in the 1980s. Now he is still doing the job and has taught his daughter this skill. Yang continued the old skill of tie-dye. At the same time, he studied new tie-dye skills in other countries, such as Japan, India and France.
Yang once made two sets of tie-dyed special dresses. It took him about two years. He used many skills of Anning tie-dye. Some patterns on the dresses are traditional, while some are modern. “I want to put all the beautiful things into tie-dye works,” he said.
Yang now teaches tie-dye in many places. More than 100,000 people have learned from him. Some people worry that there won’t be tie-dye anymore because using machines is fast and cheap. But Yang said, “Machines can’t take the place of our creative hands.”
18.How does the writer lead into the subject of the text
A.By asking questions. B.By telling a story.
C.By giving examples. D.By introducing tie-dye.
19.What is the right order of tie-dye from Paragraph 3
a. Put the cloth into the dye.
b. The cloth will become different colors.
c. Tie your cloth together with the thread.
d. You will see beautiful patterns on the cloth.
A.c-b-a-d B.b-a-d-c C.c-a-b-d D.d-b-a-c
20.What can we know about Yang Cheng from the text
A.He makes tie-dye an easy job.
B.He has never been to other countries.
C.He taught the skill of tie-dye to his son.
D.He works hard to improve his tie-dye skills.
21.What can we infer (推断) from the text
A.People can only see tie-dye in China.
B.We can buy beautiful tie-dyed dresses in Anning.
C.Machines will take the place of the old skill of tie-dye.
D.Yang Cheng’s daughter will teach the tie-die skill to others.
Have you ever heard of blowing sugar figurines (吹糖人) Are you crazy about the sweet blows
Blowing sugar figurines is a Chinese traditional folk art with a history of more than 600 years. The 34-year-old Xiong Chuanfa has been blowing sugar figurines for more than 20 years. He always drives his stand cart (摆摊车) to different places such as markets and amusement parks.
Blowing sugar figurines is just like performing a magic for Xiong and he is very good at this magic show. He can blow the sugar into different shapes—a rabbit, a tiger and so on. He can even blow Bing Dwen Dwen, the mascot of the Beijing 2022 Winter Olympics!
The sugar figurines are so lifelike that many college students become very interested in his skills. They are waiting in line for hands-on experience. This art not only gets Chinese students’ attention, but also is loved by some foreign students. Judy is one of them. Judy is from France. She always wanted to have a try. But as for her, it was not easy to blow sugar figurines at first. It is a common thing for Xiong and he helped her. Judy finally succeeded and got her own tiger! And she communicated a lot with Xiong and learned much about the culture. She decided to help spread Chinese culture around the world to let more people know that. She thanked Xiong for the unbelievable experience!
In fact, this art has been passed down for four generations in Xiong’s family. His son often blows sugar balloons independently, just like what he did in his childhood. And they will continue to pass on the intangible heritage (非物质文化遗产). It is our amazing treasure.
22.How does the writer start the passage
A.By giving examples.
B.By asking questions.
C.By telling stories.
23.When did Xiong start to blow sugar figurines
A.When he was about 14 years old.
B.When he was about 20 years old.
C.When he was 34 years old.
24.What’s the meaning of the underlined word “mascot”
A.吉祥物 B.摆件 C.礼物
25.What can we learn from Judy’s experience
A.It’s easy to blow sugar figurines for her.
B.It’s a common thing for her.
C.Judy shows great interest in Chinese culture.
26.What is the best title of the text
A.A Chinese traditional culture.
B.Judy’s unbelievable experience.
C.The folk art of sweet blows.
Can you live through the hot summer without an air conditioner Maybe your answer is “No!” But how did people in ancient China drive the heat away Hand fans were almost the only help.
China has been making hand fans for more than 3, 000 years. Hand fans came in different shapes, such as round and square. They were also made of different kinds of materials. The earliest form of fans was the feather fans in the Shang Dynasty. Cattail leaf fans (蒲扇) were cheap and easy to make and they were the most useful kind for everyone. Sandalwood fans (檀香扇) could send out a sweet smell.
Later, hand fans became far more than just something that could cool people down. They developed into artworks, in which round fans and folding fans were the most common.
Round fans were usually made of silk. They had beautiful embroidery (刺绣) on them. Women liked to use them. In ancient China, people often compared a woman’s deserted life to round fans, for fans are no longer needed when summer is over. Nalan Xingde once wrote, “If only life were as beautiful as when we first met, why should the autumn wind bother to pity deserted painted fans ”
★ . Because folding fans were usually made of paper and they could paint and write poems (诗词) on them. It was a way for them to show off their talents.
Today, Chinese people still use these fans. So the next time you use a fan, you may think of the stories behind it.
27.What can we know from paragraphs 2 and 3
A.Round fans were made of paper.
B.Sandalwood fans were very easy to make.
C.Cattail leaf fans were very popular with people.
D.Hand fans were only used to drive the heat away.
28.The underlined words “a woman’s deserted life” means the life ____________.
A.that was not needed any longer B.that was preferred by poets
C.that was free and colorful D.that was busy and hard
29.Why is the poem in paragraph 4 mentioned
A.It’s the most famous poem. B.It was written by Nalan Xingde.
C.It’s used to prove an opinion. D.It can show people’s love for fans.
30.Which of the following can be put in ★
A.The ancient women liked feather fans B.Folding fans were made in China
C.People used folding fans D.There were stories behind fans
31.The writer writes the passage to ____________.
A.introduce the use of hand fans B.tell about Chinese hand fans
C.ask people to buy hand fans D.show the importance of fans
阅读下面短文,然后从所给的 A—E 五个选项中选出最佳选项,将序号填入小题。
Paper cutting is one of the most popular decorative Chinese handicrafts. 32 Making the cuttings together with the family is a popular way of celebrating the Lunar New Year and welcoming the spring.
33 From the 7th to 13th century, paper cuttings became popular especially during Chinese festivals. The art spread to the rest of the world in the 14th century.
In rural areas, paper cutting is traditionally a handicraft for women. 34 And brides (新娘) were often judged by their skills. Professional paper cutting artists are, on the other hand, usually males who earned incomes by working in workshops. Paper cuttings are used as decorations, and they are usually made with red paper. Red is the most popular color in Chinese culture.
35 Wishes for wealth, health and longevity are conveyed through paper cuttings. For example, during the Chinese New Year, the character “Fu” is pasted upside down on the door. It expresses people’s wish for the coming of “Fu”.
36 And required tools are simply a piece of paper and a knife or a pair of scissors. But to master this art is not easy at all because it requires much effort, practice, craftsmanship and imagination.
A.It is easy to learn how to make paper cuttings.
B.In the past, every girl was supposed to master it.
C.And it is also one of the oldest folk art forms in China.
D.The history of paper cutting can be dated back to the 6th century.
E.Paper cuttings are popular because of their expression of wishes and hopes.
Egg carving(蛋雕) is often called the most fragile(易碎的) art, as it requires great care before, during and even after the carving. Yu Wen, the granddaughter of a famous local painter in Dandong, Liaoning Province, has been practicing egg carving for about 25 years.
Yu has used more than 10,000 eggs, and years of hard work has left many thick calluses(茧) on her hands. Sometimes she can’t even hold chopsticks properly after a long day of holding the carving knife. But in Yu’s opinion, the difficult process makes egg carving twice as exciting. “If you carve off too much, the work is broken and there is no way to deal with it. That makes the sense of achievement even greater when you finish a piece,” said Yu.
Yu’s love for egg carving started with a local tradition. In northeast China, when a baby is born, friends and relatives often give eggs colored red as gifts, and some may carve auspicious(吉利的) words on them. The character “fu” is a popular one to be carved onto eggs. Yu carves with not only popular characters or traditional patterns, but also Peking Opera masks and wall paintings. Her egg carving is just as much about eggs as it is about Chinese culture.
Now Yu teaches egg carving at a local university. In recent years, she has seen more people coming from across the country learn the art. “I hope I can better combine(结合) the art with traditional culture in the future,” Yu said.
37.What is most needed during the process of carving an egg
A.Much money. B.Colored eggs. C.Much attention. D.Carving knives.
38.What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to
A.The work. B.The process. C.The culture. D.The knife.
39.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Egg carving is the most fragile art because it only requires care during the carving.
B.Yu thinks the difficult process makes egg carving less exciting.
C.Yu’s love for egg carving comes from her grandfather.
D.Now Yu teaches egg carving at a university in Liaoning Province.
40.According to the passage, what does Yu Wen carve onto eggs
①Babies’ pictures. ②Traditional patterns. ③Peking Opera masks. ④Wall paintings.
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
41.What can we learn from the passage
A.Yu Wen loves egg carving very much.
B.Yu Wen works at a primary school now.
C.Yu Wen started to carve eggs at the age of 25.
D.There is something wrong with Yu Wen’s eyes.
Can a piece of paper be changed into a fine work of art If you have the chance to enjoy Liang Chunlan’s paper-cuts, you will be surprised at her skills.
Liang Chunlan is a member of the Chinese Folk Literature and Art Association. She began learning how to make paper-cuts when she was a little girl. “Influenced by both my mother and grandmother, I developed such an interest,” says Liang Chunlan.
Liang Chunlan has been making paper-cuts for more than 30 years. She has already won many prizes for her paper-cuts. By drawing ideas from life and Shanxi’s traditional culture, she has created a special artistic style.
In recent years, she has put a lot of effort (work hard) into spreading this art. She likes teaching others to make paper-cuts. Sometimes, when she eats out with her friends, she folds napkins (餐巾) and cuts paper with scissors to show her friends how to make paper-cuts.
“What I did was not enough.” said Liang Chunlan. To encourage young people to learn the craft-making skills, she has provided training courses for school students to teach them how to make paper-cuts. She has also spoken to university students in Australia and other countries to introduce this traditional art.
Liang has written several books to help Chinese understand the beauty of the paper-cuts. Some art schools have used her works as teaching materials. She will continue to try to do something meaningful to spread our country’s traditional art-paper-cuts.
42.Why did Liang Chunlan take paper-cuts as an interest
A.Because she wanted to teach others paper-cuts.
B.Because her mother asked her to make paper-cuts.
C.Because her family members did well in paper-cuts.
D.Because she would be a member of the Chinese Folk Literature and Art Association.
43.Why has Liang Chunlan written several books
A.To help English understand the beauty of the paper-cuts.
B.To help Chinese understand the beauty of Foshan’s traditional festival.
C.To help English learn about how to make paper-cuts.
D.To help Chinese understand the beauty of the paper-cuts.
44.What does Liang Chunlan do to spread the art of paper-cuts
①She wins many prizes for paper-cuts.
②She teaches her friends paper-cuts while eating out.
③She provides training courses for students at school.
④She tells students in other countries about this art.
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
45.What can we infer(推断) about Liang Chunlan from the passage
A.She’ll set up her own art school in the future.
B.Her family made a living by making paper-cuts.
C.She only likes teaching her friends to make paper-cuts.
D.She tries her best to spread the special art-paper-cuts.
46.What’s the passage mainly about
A.How to make paper-cuts. B.A great paper-cut artist.
C.A book about paper-cuts. D.A special art-paper-cuts.
Chinese fancy knots (中国结), also called Chinese knots, are very important in Chinese culture. They began as a form of traditional art in the Tang and Song Dynasties (朝代), and became popular in the Ming Dynasty. Long ago, they found their way to Japan and other Southeast Asian countries, and were well received there. Now they are regarded as one of the symbols of Chinese culture.
As for the name itself, it is surely meaningful. The Chinese word for “knot”, jie, means “connection”. And the pronunciation of the Chinese word jie is very close to that of ji, “good luck”. As a result, Chinese knots are used as a way to express people’s strong wishes for marvelous things like happiness, love and good luck.
The knots are used widely in everyday life. They come in different sizes. Small ones are connected to jewelry (珠宝), clothes and gifts in order to draw people’s attention, they are named after their shapes and usages. For example, Double Coin Knots are called Shuangqian Jie because they are in the shape of two ancient Chinese coins. Chinese knots are famous for their bright colors. Different colors have different traditional culture meanings. Red means good luck and happiness, green means health, and yellow means wealth.
All in all, the famous Chinese fancy knots fully show the Chinese culture. These brightly colored knots with their endless chains (链条) of knots, mean that life on earth will continue forever.
47.The underlined word “marvelous” in the passage means “________”.
A.good B.common C.special D.color
48.Double Coin Knots are called Shuangqian Jie because of its ________.
A.pronunciation B.size C.shape and meaning D.interesting
49.Which is right according to the passage
A.The Chinese word for “knot” means “luck”.
B.Chinese knots became popular in the Song Dynasty.
C.All of the Chinese knots have the same sizes and colors.
D.Chinese knots mean that life on earth will continue forever.
50.What did the writer want to express in this passage
A.Ask people to buy Chinese fancy knots. B.Introduce a traditional Chinese art form.
C.Teach people how to make a Chinese knot. D.Describe the usage of Chinese fancy knots.
51.What is the best title for this passage
A.Chinese Culture B.Chinese Knots C.Chinese Color D.Chinese Life
Chinese fancy knots (中国结), also called Chinese knots, are very important in Chinese culture. They began as a form of traditional art in the Tang and Song Dynasties in China, and became popular in the Ming Dynasty. Long ago, they found their way to Japan and other Southeast Asian countries, and were well received there. Now they are regarded as one of the symbols of Chinese culture.
As for the name itself, it is surely meaningful. The Chinese word for “knot”, jie, means “connection”. And the pronunciation of the Chinese word jie is very close to that of ji, “good luck”. As a result, Chinese knots are used as a way to express people’s strong wishes for marvellous things like happiness, love and good luck.
The knots are used widely in everyday life. They come in different sizes. Small ones are connected to jewellery (珠宝) , clothes and gifts in order to draw people’s attention, while large ones are used to make a living room or study more beautiful. Whether large or small, they are named after their shapes and usages. For example, Double Coin Knots are called Shuangqian Jie because they are in the shape of two ancient Chinese coins, meaning “good things come in pair.” Besides, Chinese knots are famous for their bright colors. Different colors have different traditional cultural meanings. Red means good luck and happiness, green means health, and yellow means wealth.
All in all, the famous Chinese fancy knots fully show the Chinese culture. These brightly colored knots with their endless chains of knots mean that life on earth will continue forever.
52.What did the writer want to express in this passage
A.Ask people to buy Chinese fancy knots.
B.Introduce a traditional Chinese art form.
C.Teach people how to make a Chinese knot.
D.Describe the usages of Chinese fancy knots.
53.Double Coin Knots are called Shuangqian Jie because of its ________. .
A.pronunciation B.size C.shape and meaning D.color
54.The underlined word “marvellous” in the passage means “ _________ ”.
A.good B.common C.special D.interesting
55.Which is right according to the passage
A.The Chinese word for “knot” means “luck”.
B.Chinese knots became popular in the Song Dynasty.
C.All of the Chinese knots have the same sizes and colors.
D.Chinese knots mean that life on earth will continue forever.
Weeks before Tomb- Sweeping Day (清明节) on April 4 this year, hundreds of qingtuan were sold each day. The snack was still a must- have for many people.
In the southern part of China, eating qingtuan at the beginning of spring is a kind of tradition. Chinese people started to eat it more than 2, 000 years ago. It is made of sticky rice (糯米) and red bean paste (红豆沙), and is famous for its softness, freshness and sweetness. The secret behind its mouth -watering taste is one of its materials—mugwort leaves (艾蒿叶). The plant is mainly found in the Yangtze River Delta (长江三角洲) where it has perfect conditions to grow.
People in this area usually put qingtuan on the tombs (墓) of their dead family members to cherish the past memory. Making qingtuan is also a chance for family members to get together at home. It really takes time and effort to make the snack.
Now, qingtuan has already spread its special taste to the northern part of China. Li Yuan, a 30- year-old engineer who grew up in Zhejiang Province, brought qingtuan back to Beijing where he works. “It tastes different in and out of my hometown,” he said. “There’s no place like home.”
Qingtuan has many different tastes inside it, such as apples and bean milk, to meet customers’ tastes. The difference of the taste shows that it’s getting more and more popular across the whole country.
Even though there is warm weather and green leaves in spring, the season wouldn’t be complete without a taste of qingtuan.
56.Tomb- Sweeping Day is in ________.
A.spring B.summer C.autumn D.winter
57.Your mouth waters when seeing qingtuan because of the ________.
A.sticky rice B.green color C.red bean paste D.mugwort leaves
58.The underlined word “cherish” in the third paragraph probably means ________.
A.遗忘 B.怀念 C.祈求 D.清除
59.We can know from the passage that Li Yuan ________.
A.loves no place B.sells qingtuan C.works in Beijing D.works as a cook
China has many precious cultural heritages (遗产). Here are three kinds of Chinese art forms.
Calligraphy (书法)
The ancient Chinese thought of writing as an important form of art. Calligraphy is a popular form of writing. To produce Chinese characters one needs a brush, paper, inkstick (毛笔) and inkstone. These are called the “Four Treasures of the Study” (文房四宝). It’s necessary to learn these tools in order to learn calligraphy.
Poetry (诗歌)
It is important part of art. Li Bai, Du Fu and Su Shi are considered among the best ancient poets, and there are five major kinds of ancient poetic styles called Shi, Ci, Ge, Qu and Fu. During the Tang Dynasty, poetry became so important that writing poetry was part of the examinations to work for the government.
Opera
Chinese opera is considered as one of the three oldest dramatic (戏剧的) art forms in the world. It’s combination (结合) of music, art and literature. During the Tang Dynasty, Emperor Taizong set up an opera school.
60.How many major kinds of ancient poetic styles are there
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
61.If you wanted to work for the government, you had to learn to write poetry during ________.
A.the Yuan Dynasty B.the Tang Dynasty
C.the Ming Dynasty D.the Qing Dynasty
62.What’s a combination of music, art and literature
A.Opera. B.Painting. C.Calligraphy. D.Poetry.
63.From the passage, we can learn that ________.
A.Calligraphy is one of the three oldest art forms in the world.
B.Emperor Taizong of the Song Dynasty set up an opera school.
C.Shi and Qu are the two most important poetic styles in ancient China.
D.if you want to learn calligraphy, you must learn the “Four Treasures of the study” .
While living in China, I have learned many new things about vegetables. Although lots of vegetables here are not new to me, the way they are cooked is quite different.
I always ate potatoes when I was in Australia, but as soon as I tried the potato cooked in the Chinese way, I felt like I was eating a new kind of vegetable which is much more delicious. Another special thing about Chinese vegetables is the kinds. In China, there are different kinds of green tasty vegetables. What’s more, some vegetables have good meanings in Chinese culture. Stepping inside a Chinese person’s home, you may find paintings of different vegetables. For example the gourd melon(葫芦)has many different cultural meanings, including happiness, health and having a large family, just because of its shape and pronunciation.
You could say that for Chinese people, vegetables stand for much more than just a healthy eating way. They mean delicious food and a good and happy life.
Chinese people don’t just love cooking delicious vegetable dishes. They also love planting vegetables. Chinese people have grown vegetables in their houses for centuries. Now, they have also grown them in the Antarctic(南极), and even in space! Here is why.
64.Why did the writer think the potato was like a new kind in China
A.Because of the place where it grows. B.Because of the good meanings in Chinese.
C.Because of the cooking methods in China. D.Because of its shape and pronunciation in Chinese.
65.How does the writer like Chinese vegetables
A.Special. B.Exciting. C.Expensive. D.Terrible.
66.What is the best title of this passage
A.The Love for Planting Vegetables B.Eating Habits in Chinese Families
C.Going Crazy for Chinese Vegetables D.Different Kinds of Chinese vegetables
67.What will the writer talk about in the next paragraph
A.The importance of eating green vegetables.
B.The advantages of planting vegetables in space.
C.The methods in cooking tasty vegetables dishes.
D.The reasons why the Chinese like planting vegetables.
The Double Third Festival is an ancient Chinese festival. It comes on the third day of the third lunar month. 68 He, along with the Yan Emperor (Yandi), is considered to be the ancestor of all Chinese people. The date was fixed after the Wei and Jin Dynasties.
In the Eastern Jin Dynasty, people often took a bath in the river on that day to wash away bad luck.
Wang Xizhi wrote in his Lantingji Xu about how people took a bath and wrote poems while drinking from cups drifting(漂流)along the river. 69 In the Ming and Qing Dynasties, people did activities like drifting cups, throwing stones, hiking and listening to music.
70 It is mainly celebrated by the people in the southern parts of China. For the Zhuang people in Guangxi, it is a festival for young people to sing songs and find their true love. Bamboo dancing is another important activity for them. For the Li and Miao people in Hainan, it is a day for remembering ancestors. For the Han people, it is a time to go outside to enjoy flowers and cook eggs with jicai. 71
The festival was popular and important in ancient times. Many famous people have written poems about it. 72 It is not as famous as it was in ancient times. This festival stands for the strong traditional culture of our country. In a word, we should study these age-old festivals.
A.In modern times, people still celebrate this festival.
B.The day is said to be the birthday of the Yellow Emperor (Huangdi)
C.It is important tor Chinese people.
D.In the Tang Dynasty, people enjoyed drinks and tours.
E.But today, fewer and fewer people know about this festival.
F.People in the Han Dynasty celebrated the festival by taking a bath.
G.The Han people believe the special eggs are good for their health.
根据短文内容,从短文后的A~F选项中选出适当的选项补全短文。
Face-changing is a kind of trick used in Sichuan Opera, and a skill to express inner feelings and thoughts of characters in the play. It is said that face-changing came from the ancient people. 73
The skills in face-changing generally have three kinds: smearing(涂抹), blowing and pulling.
Smearing is to smear the colored paints on the face and during performance the actor would smear the paint to turn his face to another color. 74 For example, he can only smear on his nose.
Blowing can only be used with powders(粉末). During performance the actor would dance to throw his face close to the powder and blow it. 75 The actor must pay attention to closing his eyes, mouth and holding his breath when blowing.
Pulling needs more skills. The masters draw the facial mask on a piece of silk, cut it and tie silk thread(线)to each mask before gluing them to the actor’s face. The silk thread is tied to the actor’s clothes, which is easy to control but not eye-catching. During the performance, the mask will be pulled off one by one under the cover of dancing movements. 76 The actor’s movements must be skillful and fast so that they can have a perfect performance to cheat the people’s eyes.
77 It has been performed in many other Chinese operas and even abroad.
A.Each actor is dressed in traditional clothes.
B.In all, face-changing is a very special art of Sichuan Opera.
C.The paints can be smeared only on a specific part to change that part.
D.They drew different shapes on their faces to drive the beasts(猛兽) away.
E.The powder will stick to the actor’s oiled face quickly and change it to another color.
F.Then the face can be changed into green, red, black and so on for several times on end.
Dragon dance is a traditional folk activity in China. It was started in China during the Han Dynasty as part of the farming culture. The dragon shows wisdom (智慧), power and wealth. Like the lion dance, it is most often seen in festival celebrations. It is believed that performing the dragon dance keeps people away from all the bad luck and brings in good luck and wealth.
In the dance, a team of dancers hold the dragon—which is an image of the Chinese dragon—on poles (竿). The lead dancers lift and sweep, making different skillful movements with the head. The dragon’s body is made of cloth and bamboo. Its length can be different, some reaching 100 meters long and held by many people. Today, most dragon dances are performed by ten people, with one holding a bead (珠子) in front of the team. To perform an excellent dragon dance, the performers of a dragon dance team must be able to run in the correct footsteps which shouldn’t be too quick or too slow. Music during the dragon dance is often given by a team of musicians, usually playing traditional drums and gongs (锣).
______ In many areas, it is the highlight (亮点) of the Lantern Festival. Also, it appears in some other important events.
78.In China, people believe that dragon can keep them away from ______.
A.bad luck B.wealth C.good luck D.power
79.To perform a wonderful dragon dance, ______.
A.there must be ten performers
B.the performers must stand on the poles
C.the performers should play traditional music
D.the performers shouldn’t run too fast or too slow
80.Which of the following sentences can be put in the ______
A.There are many folk stories about dragons in China.
B.Dragon dance also has a great influence on foreigners.
C.Dragon dance is an interesting part of the Chinese New Year celebrations.
D.Dragon dance and lion dance are traditionally performed during the Spring Festival.
81.The passage above can probably be read in ______.
A.World News B.Folk Culture C.Science Study D.Sports Events
Cosmetics(化妆品)are commonly used by women nowadays. But what did Chinese women use in ancient times
Over the past several years, Wang Yifan, 29, has restored(复原)more than 30 kinds of cosmetics and tools from different dynasties(朝代). Wang has taken interest in the cosmetics since she was a child.
The restoration process of cosmetics includes the following steps: making clear what the ingredients(成分)are, doing experiments(实验), comparing the test results and correcting mistakes if there are any problems. In her eyes, every step is a challenge. But finding the right ingredients is the most difficult part. Sometimes, the same ingredient might have different names during different periods.
Although the process is hard and takes plenty of time, Wang finds it worth the efforts. “Restoring cosmetics offers another way for people to learn Chinese history and know more about our nation,” Wang said.
Wang Yifan is not the only one that takes actions to spread the Chinese culture. Wang Ping connects his job with it, too. Wang Ping became interested in making Chinese headdresses(头冠) in 2020. He uses different kinds of materials. Surprisingly, almost most of them are “waste” as they come from clothes that are not worn anymore. “I’m trying to make the headdresses in an environmentally friendly way.” Wang said.
One of his most popular works is Chinese phoenix coronets(凤冠)which take from one week to up to a few months because it uses over 30 kinds of materials. The process of making one is a long journey, requiring careful check and putting every piece into the right position.
So, would you like to learn about Chinese cultures through ancient cosmetics or pretty headdresses
82.________ is the most difficult part during the process of restoration.
A.Doing some experiments B.Finding the right ingredients
C.Correcting some mistakes D.Comparing the results
83.The underlined word “it” in Paragraph 5 refers to ________.
A.restoring cosmetics B.spreading Chinese culture
C.taking action D.making Chinese headdresses
84.According to the passage, the quality(品质)most needed for the making process(过程)may be ________.
A.kindness B.honesty C.patience D.humor
85.This passage mainly wants to tell us ________.
A.we should turn the waste materials into something useful
B.young people are full of creativity
C.the world is paying attention to Chinese culture
D.there are different ways to spread Chinese culture
Do you know how ancient Chinese people used to tell time They used to tell time by looking at the moon at night. Chinese lunar calendar, also called “Nong Li”, is based on the movements of the moon. The new moon appears on the first day of each month and the full moon comes out in the middle of the month. The cycle lasts for about 30 days—a month.
For Chinese people, the moon not only serves as a useful helper, but is also connected with brightness, expressing the beautiful wishes of the Chinese.
Every year as the Autumn Moon is full, Chinese people get together under the night sky in admiration. It has grown into a tradition ever since the Tang Dynasty. Celebrated on the fifteenth day of the eighth lunar month, the Mid-autumn Day is the second most important in China, after the Spring Festival. It’s also an occasion for eating mooncakes and lighting lanterns. After nightfall, the whole family would look up at the full moon, thinking of their nearby relatives or friends, as well as those who are far away from home.
Many people are drawn to the moon’s mystery(神秘)and beauty. So, it’s not surprising that the moon has been one of the most important inspirations(灵感)to Chinese poets. In some of the poems, the moon carries the wishes towards purity(纯洁)and beauty. Others show the longings(渴望)for family and love. A poetic line “The moon viewed at home brighter.” is a best example.
The moon, new or full, never fails to attract people’s wonder.
86.The third paragraph mainly talks about ______.
A.the introduction of the Mid-autumn Day B.a tradition in the Tang Dynasty
C.the development of the Mid-autumn Day D.an occasion for eating mooncakes
87.The underlined sentence “The moon viewed at home is brighter.” in the fourth paragraph means “______”.
A.举头望明月 B.海上生明月 C.月是故乡明 D.明月几时有
88.From the passage, we can know that ______.
A.People prefer a full moon to a new moon.
B.Nong Li is based in the movements of the sun.
C.All the poems about moon show longings for family and love.
D.The moon is connected with brightness, purity and beauty in China.
89.The best title of the passage may be “______”.
A.The Moon in Chinese Culture B.Activities on the Mid-autumn Day
C.The Moon at Home and Abroad D.Important Festivals in China
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.A 3.B 4.B 5.A
【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了美国导演Brahm对于中国功夫的热爱与研究,以及探索功夫背后的意义及价值的故事。
1.细节理解题。根据第一段“What comes to your mind when you think of kung fu Maybe the image of Shaolin monks posing with a serious look in their eyes. But does it really present the meaning of kung fu ”可知,通过第一段的问题和回答,作者是为了引入话题。故选C。
2.推理判断题。根据第二段“In the movie, Brahm traveled to cities in China and the US in search of the value of kung fu.”可知,在电影中,Brahm前往中国和美国的城市寻找功夫的价值。所以,Brahm想在纪录片中探索功夫背后的含义。故选A。
3.推理判断题。根据第三段“Ages ago, Brahm was unable to use one of his legs for two years and had to walk with a cane. But by practicing martial arts, he was able to recover step by step.”可知,Brahm通过功夫让自己的腿一步步地恢复健康。因此他认为功夫是保持健康的一种方式。故选B。
4.词义猜测题。根据第四段“Nonviolence is one value, which is shown both in the name and practice of kung fu. The Chinese character Wu has two parts—ge, meaning ‘to fight’, and zhi, meaning ‘to stop’. So, the meaning of kung fu in Chinese is the art of stopping fighting, the art of nonviolence.”可知,汉字“武”有两个部分,戈,意思是“战斗”,止,意思是“停止”。所以,功夫在中国的意义是停止战斗的艺术,非暴力的艺术。Nonviolence的意思应为:非暴力,即停止打架。故选B。
5.主旨大意题。根据“The traditional values of kung fu, actually, are in the minds of all Chinese people”可知,文章的目的是呈现功夫的价值。故选A。
6.B 7.A 8.D 9.D
【导语】本文介绍了杭州西溪国家湿地公园和余杭油纸伞的情况。
6.词义猜测题。根据“Hangzhou Xixi National Wetland Park, in the west of Hangzhou, founded in 2005, is China’s first national wetland park.”可知,杭州西溪国家湿地公园位于杭州西部,成立于2005年,是中国第一个国家湿地公园,单词“founded”指的是“成立”,与B选项意思一致,故选B。
7.细节理解题。根据“The park is only 5 kilometers away from the West Lake. With an area of 11.5...70% of the park is water...more than 100 kilometers long. About 85% of the land in Xixi is covered by many kinds of trees.”可知,文章通过列数字的方式展示公园对杭州的重要性,故选A。
8.推理判断题。根据“Liu Weixue gave up his job and began to design (设计), make and sell Yuhang paper umbrellas with his students. ‘It’s not easy to make an umbrella — more than 70 steps, but we should pass down the traditional culture,’ Liu said.”可知,通过最后两段的描述可知,刘伟学是有创造力的,工作勤奋的,故选D。
9.主旨大意题。根据“In fact, Hangzhou Xixi National Wetland Park and Yuhang oil paper umbrellas have already got much attention (关注).”以及整个文章的理解可知,文章主要是介绍杭州西溪国家湿地公园和余杭油纸伞,故选D。
10.D 11.B 12.C
【导语】本文主要介绍了中国的一种新的趋势——国潮。在国潮背后,是人们对国家发展的积极态度和民族文化的认识及文化自信的增强。
10.细节理解题。根据第三段“China has recently seen a surge (激增) in young people’s interest in Chinese brands and products that include Chinese traditional style and culture, a trend known as Guochao”可知,国潮是年轻人对中国品牌和中国制造产品的兴趣。故选D。
11.推理判断题。根据“But that year, Chinese sportswear brand Li Ning changed things up...It caught many people’s eyes at home and abroad at once”可推断,李宁设计的具有中国特色的产品立刻引起了国内外许多人的注意,所以将会有越来越多的年轻人购买李宁产品。故选B。
12.推理判断题。根据“from clothing to food and drinks, mobile phones and electric cars. For example, White Rabbit, whose sweet candy brings back childhood memories for many, introduced its perfume (香水) and lip balm”可知,下文主要介绍了各个领域和产品在追赶“国潮”风,由此推断,空格处应该要总的概括,“国潮”趋势已经蔓延到不同的地区和产品。故选C。
13.D 14.B 15.D 16.A 17.C
【导语】本文主要介绍了近年来汉服非常流行,并对其流行的原因进行了说明。
13.细节理解题。根据“If you look closely around your city, you might notice hanfu, the traditional clothing of the Han dynasty.”可知,汉服是汉朝的传统服装,出现于汉朝。故选D。
14.细节理解题。根据“In a recently published report by an online shopping platform, about 2 million hanfu clothes were sold in 2020, nearly 4 times as many as those sold in 2019.”可知,2020年汉服销量约为200万件,是2019年销量的近4倍,2019年的销售量为50万。故选B。
15.细节理解题。根据“Most of the buyers are between 19 and 24 years old.”可知,19岁到24岁的人最喜欢汉服。故选D。
16.词句猜测题。根据“Its wide sleeves, crossed collars (领口) and flowing robes (飘逸的长袍) bring people back to ancient times.”可知,它宽大的袖子、交叉的领子和飘逸的长袍把人们带回到古代,wide sleeves意为“宽大的袖子”。故选A。
17.细节理解题。根据“But why has this traditional clothing become popular with young Chinese people ”、“Other teenagers like hanfu because of the culture behind it.”和“‘Hanfu is the symbol (象征) of the Chinese traditional culture.’”可知,文章的三、四、五段介绍了汉服受欢迎的原因。故选C。
18.A 19.C 20.D 21.B
【导语】本文是一篇说明文。文章向我们介绍了我国的传统技艺——扎染。
18.细节理解题。根据第一段中的“Do you like wearing colorful clothes ”可知,文章是以提出问题而开篇的。故选A。
19.细节理解题。根据第三段中的“To tie-dye, you first need to use thread (麻绳) to tie your cloth (布料) together.”可知,c排第一;根据第三段中的“Then you put the cloth into the dye.”可知,a排第二;根据第三段中的“Some parts of the cloth will become dark blue, while other parts will be lighter in color.”可知,b排第三;根据第三段中的“When you open out the cloth, you’ll see beautiful patterns (图案).”可知,d排最后。故选C。
20.细节理解题。根据倒数第三段中的“At the same time, he studied new tie-dye skills in other countries, such as Japan, India and France.”以及倒数第二段中的“Yang once made two sets of tie-dyed special dresses. It took him about two years. He used many skills of Anning tie-dye. Some patterns on the dresses are traditional, while some are modern.”可知,他努力提高自己的扎染技能。故选D。
21.推理判断题。根据第四段中的“Anning in Yunnan is famous for tie-dye.”可知,云南安宁以扎染闻名,所以可推知,可以在安宁买到漂亮的扎染连衣裙。故选B。
22.B 23.A 24.A 25.C 26.C
【导语】本文讲述了中国民间传统艺术吹糖人。
22.推理判断题。根据“Have you ever heard of blowing sugar figurines (吹糖人) Are you crazy about the sweet blows ”可知是以提出问题的方式开始的文章,故选B。
23.细节理解题。根据“The 34-year-old Xiong Chuanfa has been blowing sugar figurines for more than 20 years.”可知34岁的熊传发吹糖人已经有20多年了。因此是从14岁左右开始的,故选A。
24.词句猜测题。根据“He can even blow Bing Dwen Dwen, the mascot of the Beijing 2022 Winter Olympics!”可知是指冬奥会吉祥物,故选A。
25.细节理解题。根据“This art not only gets Chinese students’ attention, but also is loved by some foreign students. Judy is one of them.”可知朱迪对中国文化表现出极大的兴趣。故选C。
26.最佳标题题。本文讲述了中国民间传统艺术吹糖人。故选C。
27.C 28.A 29.C 30.C 31.B
【导语】本文主要介绍了中国古代的扇子,包括其种类、用途、制作材料以及背后的故事。
27.细节理解题。根据第二段和第三段的内容,可以知道蒲扇是最常用的,因为它们便宜且易于制作,所以C选项“蒲扇在人们中间非常受欢迎”是正确的。故选C。
28.词句猜测题。根据第四段中的“In ancient China, people often compared a woman’s deserted life to round fans, for fans are no longer needed when summer is over.”可以推断出,这里的“a woman’s deserted life”指的是不再被需要的生活,所以A选项“不再被需要的生活”是正确的。故选A。
29.推理判断题。根据第四段的内容,可以推断出这首诗被提及是因为它用来证明一个观点,即扇子不仅仅是用来驱赶热气的,还有更深的文化内涵,故选C。
30.推理判断题。根据“Because folding fans were usually made of paper and they could paint and write poems (诗词) on them. It was a way for them to show off their talents.”可知,此处介绍了人们使用折叠扇展现才华,空处总领全段,选项C“人们用折扇”符合。故选C。
31.主旨大意题。根据全文内容,可以知道作者写这篇文章的目的是介绍中国的手扇,故选B。
32.C 33.D 34.B 35.E 36.A
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国传统工艺——剪纸。
32.根据上文“Paper cutting is one of the most popular decorative Chinese handicrafts.”和下文“celebrating the Lunar New Year and welcoming the spring”可知,剪纸是中国最流行的装饰手工艺品之一,也是一种古老的民间艺术形式;选项C“它也是中国最古老的民间艺术形式之一。”符合语境。故选C。
33.根据下文“From the 7th to 13th century, paper cuttings became popular especially during Chinese festivals.”可知,剪纸的历史悠久;选项D“剪纸的历史可以追溯到公元6世纪。”符合语境。故选D。
34.根据下文“And brides were often judged by their skills.”可知,在过去,人们常常根据她们的剪纸技能来评判新娘能力,据此可以推断,以前女孩必须学习剪纸,选项B“在过去,每个女孩都应该掌握它。”符合语境。故选B。
35.根据下文“Wishes for wealth, health and longevity are conveyed through paper cuttings.”可知,人们通过剪纸表达对财富、健康和长寿的祝愿;选项E“剪纸很受欢迎,因为它们表达了愿望和希望。”符合语境。故选E。
36.根据下文“And required tools are simply a piece of paper and a knife or a pair of scissors.”可知,学习剪纸很简单,所需要的工具只是一张纸、一把刀或一把剪刀;选项A“学习如何做剪纸很容易。”符合语境。故选A。
37.C 38.A 39.D 40.D 41.A
【导语】本文介绍了中国传统的蛋雕艺术和辽宁丹东的蛋雕艺术家于文。
37.细节理解题。根据“Egg carving(蛋雕) is often called the most fragile(易碎的) art, as it requires great care before, during and even after the carving. ”可知,蛋雕是易碎的艺术,所以在雕刻过程中及之后都要非常非常小心,故选C。
38.代词指代题。根据“If you carve off too much, the work is broken and there is no way to deal with it.”可知,如果你切得太多,作品就会被破坏,而且没有办法处理它。所以it指代“the work”,故选A。
39.细节理解题。根据“Yu Wen, the granddaughter of a famous local painter in Dandong, Liaoning Province”和“Now Yu teaches egg carving at a local university.”可知,现在于文在辽宁丹东一所大学教授蛋雕。故选D。
40.细节理解题。根据“Yu carves with not only popular characters or traditional patterns, but also Peking Opera masks and wall paintings.”可知,于文不仅雕刻流行人物或传统图案,还雕刻京剧面具和壁画。故选D。
41.推理判断题。根据“Yu Wen...has been practicing egg carving for about 25 years.”,“But in Yu’s opinion, the difficult process makes egg carving twice as exciting.”和“I hope I can better combine(结合) the art with traditional culture in the future”可知,于文干了25年蛋雕,蛋雕是一项让于文兴奋的艺术活动,她希望未来能在蛋雕上更好地结合中国传统文化,所以我们可以推断于文是十分热爱蛋雕的。故选A。
42.C 43.D 44.D 45.D 46.B
【导语】本文主要讲述了梁春兰喜欢剪纸以及她在传播这种艺术方面所做的努力。
42.细节理解题。根据“Influenced by both my mother and grandmother, I developed such an interest”可知,受母亲和祖母的影响,梁春兰产生了这样的兴趣。故选C。
43.细节理解题。根据“Liang has written several books to help Chinese understand the beauty of the paper-cuts.”可知,梁写了几本书来帮助中国人了解剪纸之美。故选D。
44.细节理解题。根据“Sometimes, when she eats out with her friends, she folds napkins (餐巾) and cuts paper with scissors to show her friends how to make paper-cuts.”,“To encourage young people to learn the craft-making skills, she has provided training courses for school students to teach them how to make paper-cuts.”和“She has also spoken to university students in Australia and other countries to introduce this traditional art.”可知,她在外面吃饭的时候教她的朋友剪纸,她在学校为学生提供培训课程,她给其他国家的学生讲这门艺术。故选D。
45.细节理解题。根据“In recent years, she has put a lot of effort (work hard) into spreading this art.”可知,近年来,她为传播这门艺术付出了很多努力。故选D。
46.主旨大意题。本文主要讲述了梁春兰喜欢剪纸以及她在传播这种艺术方面所做的努力。故选B。
47.A 48.C 49.D 50.B 51.B
【导语】本文主要介绍一种中国传统艺术形式——中国结。
47.词义猜测题。根据“marvelous things like happiness, love and good luck.”可知幸福、爱与好运都是美好事物。故选A。
48.细节理解题。根据“they are named after their shapes and usages. For example, Double Coin Knots are called Shuangqian Jie because they are in the shape of two ancient Chinese coins.”可知结以其形状和用途命名,例如,Double Coin Knots被称为双钱结,因为它们是两个中国古代硬币的形状。故选C。
49.细节判断题。根据“These brightly colored knots with their endless chains (链条) of knots, mean that life on earth will continue forever.”可知中国结的色彩鲜艳和无尽的结链,意味着地球上的生命将永远延续下去。故选D。
50.主旨大意题。根据第一句“Chinese fancy knots (中国结), also called Chinese knots, are very important in Chinese culture. They began as a form of traditional art in the Tang and Song Dynasties...”可知中国结在中国文化中非常重要,它们开始于唐宋时期的一种传统艺术形式……。因此可知本文主要介绍一种中国传统艺术形式——中国结的情况。故选B。
51.最佳标题。根据第一句“Chinese fancy knots (中国结), also called Chinese knots, are very important in Chinese culture.”可知中国结在中国文化中非常重要。因此可知本文主要介绍中国结的情况。故选B。
52.B 53.C 54.A 55.D
【导语】本文主要介绍了中国结的起源、作用以及意义。
52.主旨大意题。根据“They began as a form of traditional art in the Tang and Song Dynasties in China, and became popular in the Ming Dynasty…….Now they are regarded as one of the symbols of Chinese culture.”以及全文可知,本文主要介绍了中国结的起源、作用以及意义,也就是为大家介绍一种中国传统艺术形式,故选B。
53.细节理解题。根据“Double Coin Knots are called Shuangqian Jie because they are in the shape of two ancient Chinese coins, meaning ‘good things come in pair.’ ”可知,是因为它的形状和意义,才被称为双钱结,故选C。
54.词义猜测题。根据由下划线单词“marvellous” 所在的句子“As a result, Chinese knots are used as a way to express people’s strong wishes for marvellous things like happiness, love and good luck.”可知, 后面的“happiness, love and good luck(幸福、爱情和好运)”,这些都是“美好的事物”,所以“marvellous”应是“好”的意思,故选A。
55.细节理解题。根据“ These brightly colored knots with their endless chains of knots mean that life on earth will continue forever.”可知,中国结意味着地球上的生命将永远延续下去。故选D。
56.A 57.D 58.B 59.C
【导语】这是一篇说明文,文章主要讲述清明节时人们制作青团的习俗,用吃青团来标志春天的开始。
56.细节理解题。根据第一段“Weeks before Tomb -Sweeping Day (清明节) on April 4 this year,”以及第二段“eating qingtuan at the beginning of spring is a kind of tradition.”可知清明节在四月,在春天。故选A。
57.细节理解题。根据第二段“The secret behind its mouth -watering taste is one of its materials—mugwort leaves (艾蒿叶). ”让人流口水的秘密是艾蒿叶。故选D。
58.词义猜测题。根据“put qingtuan on the tombs (墓) of their dead family members”以及“the past memory”可知放青团在死者坟墓是为了怀念过去,cherish表达“怀念”的意思。故选B。
59.细节理解题。根据第四段“Li Yuan, a 30-year-old engineer who grew up in Zhejiang Province, brought qingtuan back to Beijing where he works.”可知李源是一名工程师,在浙江长大,在北京工作。故选C。
60.C 61.B 62.A 63.D
【导语】本文主要介绍了中国传统文化的三种代表艺术形式:书法、诗歌和戏剧。
60.细节理解题。根据“there are five major kinds of ancient poetic styles called Shi, Ci, Ge, Qu and Fu.”可知,中国古代主要有五种诗歌风格,即诗、词、歌、曲、赋。故选C。
61.细节理解题。根据“During the Tang Dynasty, poetry became so important that writing poetry was part of the examinations to work for the government.”可知,在唐朝期间,能否写诗是衡量一个能否在政府工作的重要组成部分。故选B。
62.细节理解题。根据“It’s combination (结合) of music, art and literature.”可知,中国戏剧集音乐、艺术和文学于一体。故选A。
63.细节理解题。根据“It’s necessary to learn these tools in order to learn calligraphy.”可知,想要学习书法,了解“文房四宝”是必要的。故选D。
64.C 65.A 66.C 67.D
【导语】本文主要介绍了中国人对蔬菜的热爱。
64.细节理解题。根据“but as soon as I tried the potato cooked in the Chinese way, I felt like I was eating a new kind of vegetable”可知当我尝试用中国烹饪的土豆时,我觉得我在吃一种更美味的新蔬菜,因为中国烹饪土豆的方法和澳大利亚的不一样。故选C。
65.细节理解题。根据“Another special thing about Chinese vegetables”可知作者认为中国蔬菜很特别。故选A。
66.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了中国人对蔬菜的热爱,以选项C“为中国蔬菜疯狂”为标题最合适。故选C。
67.推理判断题。根据“Chinese people have grown vegetables in their houses for centuries. Now, they have also grown them in the Antarctic(南极), and even in space! Here is why”可知中国人喜欢种植蔬菜,在南极以及太空,可推测接下来会介绍中国人为什么喜欢种植蔬菜。故选D。
68.B 69.D 70.A 71.G 72.E
【导语】本文主要讲述了三三节以及人们如何庆祝这个节日。
68.根据“The Double Third Festival is an ancient Chinese festival. It comes on the third day of the third lunar month”可知此处是整体介绍三三节,选项B“据说这一天是黄帝的生日。”符合语境,故选B。
69.根据“Wang Xizhi wrote in his Lantingji Xu about how people took a bath and wrote poems while drinking from cups drifting(漂流)along the river”以及“In the Ming and Qing Dynasties, people did activities like drifting cups, throwing stones, hiking and listening to music.”可知此处是介绍从东晋到明清时,人们是在这一天的活动,选项D“在唐朝,人们喜欢喝酒和旅游。”符合语境,故选D。
70.根据“It is mainly celebrated by the people in the southern parts of China. For the Zhuang people in Guangxi, it is a festival for young people to sing songs and find their true love”可知此处是介绍中国南方地区的人们庆祝三三节,选项A“在现代,人们仍然庆祝这个节日。”符合语境,故选A。
71.根据“For the Han people, it is a time to go outside to enjoy flowers and cook eggs with jicai. ”可知对于汉人来说,这是一个外出赏花,用荠菜煎鸡蛋的时间。选项G“汉族人认为这种特殊的鸡蛋对他们的健康有好处。”符合语境,故选G。
72.根据“The festival was popular and important in ancient times.”以及“ It is not as famous as it was in ancient times”可知三三节在古代很出名,但是在现代很少有人知道了,选项E“但是今天,越来越少的人知道这个节日。”符合语境,故选E。
73.D 74.C 75.E 76.F 77.B
【导语】本文主要介绍了川剧中的一种艺术形式——变脸的技巧。
73.根据前句“It is said that face-changing came from the ancient people.”可知此处应讲与变脸的历史起源有关的内容,因此选项D“他们在脸上画不同的形状来赶走猛兽。”符合语境。故选D。
74.根据前句“Smearing is to smear the colored paints on the face…”及后句“For example, he can only smear on his nose.”可知此处应讲涂抹的部位,因此选项C“颜料只能涂抹在特定的部位来改变那个部位。”符合语境。故选C。
75.根据前句“During performance the actor would dance to throw his face close to the powder and blow it.”可知此处应讲和粉末“powder”有关的内容,因此选项E“粉末会快速粘到演员的油面上,把脸变成另一种颜色。”符合语境。故选E。
76.根据前句“During the performance, the mask will be pulled off one by one under the cover of dancing movements.”可知此处应讲面具被一个一个拉下来后发生的变化,因此选项F“然后脸就会连续几次地变成绿色、红色、黑色等颜色。”符合语境。故选F。
77.此句位于最后一段,结合后句“It has been performed in many other Chinese operas and even abroad.”可知应对川剧变脸做出总结,因此选项B“总之,变脸是一种非常特别的川剧艺术。”符合语境。故选B。
78.A 79.D 80.C 81.B
【导语】本文是一篇说明文,介绍了一项中国传统民俗活动——舞龙。由此可推断本文出自报纸的民俗文化版块。
78.细节理解题。根据“It is believed that performing the dragon dance keeps people away from all the bad luck ”可知人们相信,舞龙可以让人们远离所有的厄运。故选A。
79.细节理解题。根据“To perform an excellent dragon dance, the performers of a dragon dance team must be able to run in the correct footsteps which shouldn’t be too quick or too slow.”可知要表演一段精彩的舞龙,表演者不能跑得太快或太慢。故选D。
80.推理判断题。根据“In many areas, it is the highlight (亮点) of the Lantern Festival. Also, it appears in some other important events.”可知在许多地区,舞龙是元宵节的亮点。此外,它还出现在其他一些重要事件中。结合选项可知选项C“舞龙是中国新年庆祝活动中有趣的一部分。”符合语境,故选C。
81.推理判断题。通读全文可知,本文是一篇说明文,介绍了一项中国传统民俗活动——舞龙。由此可推断本文出自民俗文化中。故选B。
82.B 83.B 84.C 85.D
【导语】本文主要讲述了王一帆和王平复原古代妇女的化妆品和头饰以了解中国文化的故事。
82.细节理解题。根据“In her eyes, every step is a challenge. But finding the right ingredients is the most difficult part.”可知,在修复过程中,找到合适的成分是最困难的部分。故选B。
83.词义猜测题。根据“Wang Yifan is not the only one that takes actions to spread the Chinese culture.”可推断,王平把工作跟“传播中国文化”联系在一起,it指代“传播中国文化”。故选B。
84.推理判断题。根据“The process of making one is a long journey, requiring careful check and putting every piece into the right position.”可知,制作过程很漫长,需要仔细检查,并将每一块都放在正确的位置,由此推断,制作需要“耐心”。故选C。
85.主旨大意题。根据“Wang Yifan is not the only one that takes actions to spread the Chinese culture…So, would you like to learn about Chinese cultures through ancient cosmetics or pretty headdresses ”和全文内容推断,本文通过王一帆、王平的事迹告诉读者传播中国文化有不同的方式。故选D。
86.A 87.C 88.D 89.A
【导语】本文为一篇说明文。文章主要讲述了月亮在古代人们生活中的作用和地位。
86.主旨大意题。通读全段并结合“the Mid-autumn Day”可知,本段主要介绍了中秋节。故选A。
87.词句猜测题。根据划线部分可知,其句意为“在家里看到的月亮更明亮”,对应的诗句应为选项C“月是故乡明”。故选C。
88.细节理解题。根据第二段“For Chinese people, the moon not only serves as a use