马鞍ft市第二中学 2025—2026 学年高二 9 月教学质量监测高二英语
试题
注意事项:
答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号框涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号框。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
考试结束后,将答题卡交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
Where was the woman hurt
Her hand. B. Her neck. C. Her arm.
When will the speakers meet for dinner
On the 16th. B. On the 9th. C. On the 23rd.
What is the man going to do today
Have his mobile fixed. B. Buy a desk. C. Choose a television.
What will the man probably use the money for
Getting a storybook. B. Going on holiday. C. Entering a competition.
What are the speakers mainly talking about
The scenery. B. The weather. C. The picnic.
第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第 6 段材料,回答第 6 至 8 题。
What does the woman plan to do now
Visit a zoo. B. Go to a park. C. Go camping.
How does the man probably sound in the end
Pleased. B. Nervous. C. Annoyed.
听第 7 段材料,回答第 8、9 题。
What does the man think is the main cause of air pollution
Farming chemicals. B. The factories. C. The traffic.
What suggestion does the woman give the government
To place restrictions on driving.
To ask factories to recycle their waste.
To encourage some people to live in the suburbs.
听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。
Where does the trip start
The bridge. B. The parking lot. C. The bus station.
How often is the trip organized
Once a week. B. Twice a week. C. Three times a week.
What can the woman get on the boat
Hot coffee. B. Sandwiches. C. Ice cream.
听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。
When will the dance class finish
At 7:00 pm. B. At 7:45 pm. C. At 8:30 pm.
What does the woman advise the man to do
Wear his trainers. B. Take enough drinks. C. Practice after class.
Where will the speakers meet
In the cafe. B. In the stadium. C. At the woman’s home.
What is the probable relationship between the speakers
Colleagues. B. Teacher and student. C. School friends.
听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。
Who is the speaker probably
A student. B. A teacher. C. A journalist.
18 Why does the speaker recommend publishing the magazine online
It is cost-saving. B. It is easy to access. C. It is environmentally friendly.
What should be added to the magazine according to the speaker
Pictures of college events. B. Letters to the editor. C. The school calendar.
What does the speaker think is impossible
Finding professional editors.
Cooperating with other colleges.
Publishing the magazine weekly.
第二部分:阅读(共两节,满分 50 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。
A
Explorers Camp
Full day camp for kids aged 5-13.
Monday-Friday, July 8-26, 9am-4pm. Week 1 | July 8-12
Week 2 | July 15-19
Week 3 | July 22-26
Register for a single week or multiple weeks.
Fees: $365 per week
The last day to cancel registration and receive a full refund (退款) is June 15.
Camp Structure
The day is divided into two thematic sessions per age group. Campers have a three-hour morning class engaging with a morning theme (9am to 12 noon) and a one-hour lunch break, followed by another three-hour class engaging with an afternoon theme (1pm to 4pm). Snack periods are held throughout the day. All campers should bring their own bagged lunch and snacks.
Camp Content
Explorers Camp organizes engaging arts, history and science-related activities in every class, and focuses on a range of topics that emphasize active learning, exploration and, most of all, fun! All camp sessions are created with age-appropriate activities that are tailored to the multiple ways that kids learn.
Camp Staff
Campers enjoy a staff-to-child ratio ranging from 1:4 to 1:7 depending on the age group. Instructors are passionate educators who are experts in their fields and have undergone training and a background check.
On which of the following dates can you cancel your registration with a full refund
A. June 12. B. June 22. C. July 19. D. July 26.
How are campers divided into different groups
A. By gender. B. By nationality. C. By interest. D. By age.
How many hours of class will you have altogether if you register for a single week
A. 15. B. 21. C. 30. D. 42.
B
My daughter recently expressed interest in riding more. We live in a small city, and bicycles are a popular transportation choice here. I was excited at her choice. She would soon learn how easy it is to get around in this way, and how fast she can ride on two wheels. Bike tours are often quicker than bus or cab or car trips are.
Much to my surprise, none of this mattered to her. On one of our first trips together, I was fixing on the route ahead- turns, arrival time- when she said, “Hey Dad, wanna know a riddle ”
And then, before I explained how unsuitable this was, how we shouldn’t be telling jokes while riding, and how we should be focused on the road, on reaching our destination as soon as we could, she started, “What lasts forever but never dies ”
This is how it’s been. She has shared stories from the past, hopes for the future. I have been challenged to ride backward and to stretch legs out on both sides.
None of these have been dangerous, mind you. My daughter does not ride without proper care. She pulls even with me, for instance only on wide, empty streets. When the car appears, she quietly slips behind me and holds both eyes to the road. As soon as conditions of basic safety are met, though...
“Dad, slow down! Isn’t this a lovely neighborhood ” my daughter asks.
It is a lovely neighborhood. I’m surprised, I’ve come this way countless times, but never have I noticed any of this. Farther down the road, the laughter of children comes out from a game of ball.
I make a promise. From now on, I’m going to move more slowly on these rides. I’m going to notice the neighborhoods we move through. I’m going to enjoy this.
The writer had thought that riding would help her daughter .
go somewhere conveniently
have more bike excursions alone
do some tricks on the bike
learn the importance of time in traveling
According to the text, the writer’s daughter .
ignored the traffic while riding
had a good sense of safety
kept talking without looking ahead
enjoyed challenging any danger on the road
While looking at the neighborhood, the writer realized .
A how easily his daughter was distracted
what a good neighborhood looked like
what he missed in the course of riding
why a neighborhood needed a garden
What promise did the writer make
To be conscious of time in riding.
To take his daughter to ride more often.
To focus his attention on the destination.
To ride slowly to enjoy the beauty along the road.
C
There has been tremendous concern recently over misinformation on social media. This concern is quite justifiable, as the consequences of believing false information are greatly affecting the individual and collective health.
Many people tend to fall for misinformation they encounter online. There is one influential explanation for this phenomenon. As the thinking goes, someone, who possesses very limited skills in finding and consuming digital content, creating digital content, and communicating it, is likely to have difficulty recognizing false information and thus is more vulnerable to believing false information. As a result, these less digitally literate people may play a significant part in the spread of misinformation.
This argument sounds perfectly plausible. Yet very little research has actually investigated the link between
digital literacy and the vulnerability to believing false information. There’s even less understanding of the potential link between digital literacy and what people share on social media. A group of MIT researchers explored these potential associations by surveying 1 341 Americans.
In the experiment, the researchers first showed the participants two dozen news headlines about politics, half
of which were accurate, and half of which were false. In the second phase, they included a series of tests: having
the participants report their familiarity with various Internet-related terms and answer questions about how social media platforms decide what to show in their newsfeeds. At last, the participants were required to assess the accuracy of a set of headlines and point out their likelihood of sharing each headline on social media.
The researchers found “clear evidence” that digital literacy was a strong predictor of accuracy discernment (识
别能力). However, the results were “strikingly different” regarding sharing discernment. Digitally literate subjects were just as likely to share inaccurate information. Most surprisingly, even people with high digital literacy were not immune from clicking “share” for false news.
This sounds odd. Although most people don’t want to spread misinformation, social media is distracting: people are scrolling quickly, and their attention is drawn to social validation (社会认知度), such as how many likes their posts will get. So make sure a certain post is accurate before you click the “share” button.
What does the popular theory about people’s believing online misinformation highlight
The ability to engage in the digital spaces.
The popularity of consuming digital content.
The low cost of spreading misinformation online.
The significance of limiting fake information online.
What does the word “plausible” underlined in paragraph 3 probably mean
A. Distinctive. B. Sensible. C. Distant. D. Meaningful.
What did the researchers aim to do in the second phase of the study
Test respondents’ attitudes towards political news.
Figure out respondents’ favorite online content.
Assess respondents’ willingness to share posts.
Determine respondents’ levels of digital literacy.
What can the researchers conclude about digital literacy from the experiment
It can be enhanced through practice.
It varies due to people’s political beliefs.
It doesn’t stop the spread of misinformation.
It isn’t helpful in identifying misinformation.
D
Lately, it feels like technological change has entered an incredible panies like OpenAI and Google have unveiled new Artificial intelligence systems with incredible capabilities, making what once seemed like science
fiction an everyday reality. It’s an era that is raising big, existential questions for us all, about everything from the future of human existence to the future of human work.
“Things are changing so fast,” says Erik Brynjolfsson, a leading, technology-focused economist based at Stanford University. As he notes, this new wave of technological change looks like it could be pretty different. Unlike before, experienced and skilled workers benefited mostly from AI technology. In this new wave, it’s the less experienced and less skilled workers who benefit the most. “And that might be helpful in terms of closing some of the inequality that previous technologies actually promoted,” Brynjolfsson says. So one benefit of intelligent machines is — maybe — they will improve the know-how and smarts of low performers, thereby reducing inequality. But it’s also possible that AI could lower the profit of the experienced, smart, or knowledgeable ones. AI could reduce inequality by bringing the bottom up, and it could also reduce inequality by bringing the top and middle down. Of course, as Erik put it, it’s also possible that AI could end up increasing inequality even more. For one, it could make the Big AI companies, which own these powerful new systems, wildly rich. It could also empower business owners to replace more and more workers with intelligent machines. And it could kill jobs for all but the best of the best in various industries, who keep their jobs because maybe they’re superstars or because maybe they
have seniority.
The effects of AI, of course, are still very much being studied — and these systems are evolving fast — so this is just an assumption. This machine intelligence could upend much of the previous thinking on which kinds of jobs will be affected by automation.
Why did the author mention OpenAI and Google in paragraph 1
To introduce the topic. B. To give an example.
C. To illustrate its topic. D. To emphasize the importance of technology.
Who will gain more in this new AI era
The senior with high rank. B. The learned with great credit.
C. The new with little experience. D. The poor with practical skills.
Which statement will Erik probably agree with
The fast development of AI will widen the division of inequality.
The best of all walks of life will survive the competition against AI systems.
Giant AI companies will be the winner in the future world of new AI systems.
Lower rank workers with little knowledge are bound to be abandoned by employers.
Which of the following is the best title for the text
The Fast Growth of the World B. The Influence of the Inequality
C. The Future of the AI Generation D. The Impact of the AI System
第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Positively Channel Your Thoughts
The voice within can be your internal guidance system toward development and optimism. 16 It
points out shortcomings, restrictions, and concerns. Having control of your inner voice can be an incredibly powerful tool for creating cycles of positive thinking.
People who don’t believe in themselves will allow negative thoughts to guide them. It’s essential to break the vicious cycle. 17 It is important for you to write down any negative thoughts coming to your mind so that
you may begin to replace these with healthy ones as you begin to change your way of thinking.
If you want to live a happy and fulfilling life, it’s vital to surround yourself with people who want to see you do good and support your highest self. You may be familiar with the saying that you are the average of the five people you spend time with. 18 Brain scans can show that friends who spend a lot of time together and
expose themselves to a similar environment have similar neural activity patterns.
19 A person with such a pattern tend to be less likely to suffer mental health problems than those
with a fixed mindset, who are more likely to become stuck in their ways, with repetitive thoughts circling around their heads. However, those who develop a growth mindset embody perseverance which can guide them toward happiness and success.
Often, when someone feels angered, they react without thinking. 20 However, by choosing to
respond mindfully rather than react, you are exercising control over your thoughts in a healthy way, So next time you notice an intense thought coming up, take a moment to reflect before respond.
Well, science backs this up!
Unhelpful thinking patterns differ in subtle ways.
You must first learn how to identify these thoughts.
It usually ends up in them saying something they may regret.
But sometimes that inner dialogue also presents a critical voice.
When you influence the brain, new pathways can be established.
A growth mindset is a belief that your talents are developable over time.
第三部分:语言运用(共两节,满分 30 分)
第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Born in a family with a history of getting angry easily, I had always tried to change. Years of treatment
21 the anger inside me, but it was still in there.
My husband and I used to live close to a university, where loud sounds of gatherings and music 22
late into the night. Eventually, we decided to move to a 23 part of town.
And now, here was this guy, who was 24 a new party table within full view of my kitchen window.
The 25 of drunk and loud college students flashed across my mind, so I walked up and told him it had to
be 26 .
“Who the hell are you ” he asked. “And what gives you the right to make such a 27 ”
Spotting there would be a 28 between the young man and me, my husband came up. As he pulled
me away, I 29 at the guy and told him this wasn’t over.
I got back home and ate my favorite cookies. When I calmed down, 30 , I was full of shame. Why
didn’t other women get angry like me I looked at the cookies, which I hadn’t intended for 31 , but now
they seemed to be the best choice to make things right. So I walked across the street to the kid’s doorstep with cookies.
When the student opened the door, I 32 the plate and told him that the person he met just now —
the one with the pointing finger and annoying 33 — wasn’t me. At least it wasn’t the person I wanted
to be.
He looked down at the plate and his face 34 . He said he was sorry, too. I walked back across the
street, feeling like I’d 35 wonders.
21. A. removed B. increased C. eased D. trapped
22. A. broadened B. varied C. extended D. declined
23. A. cleaner B. quieter C. safer D. busier
24. A. setting B. hanging C. selling D. stealing
25. A. memories B. stories C. records D. accounts
26. A. put up B. broken down C. moved away D. given out
27. A. offer B. mess C. proposal D. demand
28. A. conversation B. war C. discussion D. settlement
29. A. stared B. pointed C. screamed D. tore
30. A. therefore B. besides C. however D. meanwhile
31. A. greeting B. complaint C. explanation D. apology
32. A. handed B. threw C. dropped D. seized
33. A. charges B. habits C. thoughts D. words
34. A. paled B. softened C. darkened D. hardened
35. A. sought B. celebrated C. done D. claimed
第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
In the milk tea we often drink, what exactly are the 36 (different) between common terms like light
milk, thick milk, and thick coconut milk And which one is the 37 (healthy)
Non-dairy creamer, essentially hydrogenated vegetable fat powder (氢化植物脂肪粉), is widely used. If you see staff preparing milk tea from a powder, it’s likely non-dairy creamer. This product is fundamentally a 38
(combine) of sugar and oil. Excessive intake can easily lead to weight gain, with some types of non-dairy creamer possibly also containing trans fatty acids, 39 are harmful to heart health.
More and more milk tea shops 40 (use) terms like fresh extraction, light milk, and velvet, combined
with tea flavor descriptions, 41 (name) milk tea products. Generally, unless explicitly stated as containing
only milk or fresh milk, the beverage 42 (like) uses a base milk. The dairy content here may only account
for 3 to 5 percent, offering little protein or calcium, while the fat content can be 5 to 8 times higher than 43
of fresh milk.
Thick milk is a type of concentrated milk with a rich texture and high 44 (nutrition) value. However,
shops now use formulated ( 配方的)thick milk, which includes condensed milk, light cream, white sugar, and emulsifiers. This enhances the flavor but also increases the sugar and fat.
When ordering milk tea, it’s best to avoid products 45 (make) with non-dairy creamer or base milk.
第四部分:写作(共两节,满分 40 分)
第一节(满分 15 分)
假定你是李华,你的英国笔友 Daniel 想参加网上举办的“外国人唱中文歌”才艺大赛,发邮件希望你为他推荐一首中文歌(歌名可用汉语拼音拼写)。请你回复邮件,内容包括:
1.推荐曲目;2.推荐的理由;3.你的祝愿。
注意:写作词数应为 80 左右。 Dear Daniel,
Yours,
Lihua
第二节(满分 25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Having held the inter-school storytelling championship for the past two years, I was the shining star of my school. When it came to choosing the right candidate to participate in such competitions, I was always the first choice. Naturally, I was once again selected to represent my school in the approaching contest this year.
Upon hearing the fact that I was chosen again, my classmates and friends acknowledged that I would undoubtedly emerge as the champion again. Consequently, I became conceited ( 自负的). I was so proud that I neglected the importance of practicing for the contest.
A week before the contest, my teacher Ms. Sara asked, “Selena, would you like to stand in front of the class to rehearse (排练)for the contest ” She had tutored me in the past two competitions and knew how important practice was. “Just imagine you are on the stage in the presence of the audience,” she added.
“I’m sorry, Ms. Sara,” I replied. “I have a bit of a sore throat.”
This was usually the lie I would tell whenever my teacher requested me to practice in front of the class. I always found excuses to avoid doing it because I believed that I was the best and therefore the practice was unnecessary. On one occasion, I even told Ms. Sara not to worry too much as I was well prepared for the contest. In fact, I did everything but practice my script. I only managed to glance briefly through the story the day before the contest. As the best storyteller among the students of the local secondary schools, I was too vain to practice and thought everything would go well.
The contest was held in the local community hall. On the day of the contest, the hall was packed. My schoolteachers and principal were there along with many of my classmates and schoolmates. I was the eighth contestant out of twenty in total. Those who spoke before me did extremely well. On seeing their fascinating and outstanding performance, I began to lose confidence in myself. My palms sweated heavily and I started to feel nervous.
注意:1.续写词数应为80 左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。 Paragraph 1:
Soon, it was my turn to talk.
Finally, results were announced after the contest.
马鞍ft市第二中学 2025—2026 学年高二 9 月教学质量监测高二英语
试题
注意事项:
答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号框涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号框。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
考试结束后,将答题卡交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
Where was the woman hurt
Her hand. B. Her neck. C. Her arm.
When will the speakers meet for dinner
On the 16th. B. On the 9th. C. On the 23rd.
What is the man going to do today
Have his mobile fixed. B. Buy a desk. C. Choose a television.
What will the man probably use the money for
Getting a storybook. B. Going on holiday. C. Entering a competition.
What are the speakers mainly talking about
The scenery. B. The weather. C. The picnic.
第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第 6 段材料,回答第 6 至 8 题。
What does the woman plan to do now
Visit a zoo. B. Go to a park. C. Go camping.
How does the man probably sound in the end
Pleased. B. Nervous. C. Annoyed.
听第 7 段材料,回答第 8、9 题。
What does the man think is the main cause of air pollution
A Farming chemicals. B. The factories. C. The traffic.
What suggestion does the woman give the government
To place restrictions on driving.
To ask factories to recycle their waste.
To encourage some people to live in the suburbs.
听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。
Where does the trip start
The bridge. B. The parking lot. C. The bus station.
How often is the trip organized
Once a week. B. Twice a week. C. Three times a week.
12 What can the woman get on the boat
A. Hot coffee. B. Sandwiches. C. Ice cream.
听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。
When will the dance class finish
A. At 7:00 pm. B. At 7:45 pm. C. At 8:30 pm.
What does the woman advise the man to do
Wear his trainers. B. Take enough drinks. C. Practice after class.
Where will the speakers meet
In the cafe. B. In the stadium. C. At the woman’s home.
What is the probable relationship between the speakers
Colleagues. B. Teacher and student. C. School friends.
听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。
Who is the speaker probably
A student. B. A teacher. C. A journalist.
Why does the speaker recommend publishing the magazine online
It is cost-saving. B. It is easy to access. C. It is environmentally friendly.
What should be added to the magazine according to the speaker
Pictures of college events. B. Letters to the editor. C. The school calendar.
What does the speaker think is impossible
Finding professional editors.
Cooperating with other colleges.
Publishing the magazine weekly.
第二部分:阅读(共两节,满分 50 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。
A
Explorers Camp
Full day camp for kids aged 5-13.
Monday-Friday, July 8-26, 9am-4pm. Week 1 | July 8-12
Week 2 | July 15-19
Week 3 | July 22-26
Register for a single week or multiple weeks.
Fees: $365 per week.
The last day to cancel registration and receive a full refund (退款) is June 15.
Camp Structure
The day is divided into two thematic sessions per age group. Campers have a three-hour morning class engaging with a morning theme (9am to 12 noon) and a one-hour lunch break, followed by another three-hour class engaging with an afternoon theme (1pm to 4pm). Snack periods are held throughout the day. All campers should bring their own bagged lunch and snacks.
Camp Content
Explorers Camp organizes engaging arts, history and science-related activities in every class, and focuses on a range of topics that emphasize active learning, exploration and, most of all, fun! All camp sessions are created with age-appropriate activities that are tailored to the multiple ways that kids learn.
Camp Staff
Campers enjoy a staff-to-child ratio ranging from 1:4 to 1:7 depending on the age group. Instructors are passionate educators who are experts in their fields and have undergone training and a background check.
On which of the following dates can you cancel your registration with a full refund
A. June 12. B. June 22. C. July 19. D. July 26.
How are campers divided into different groups
A. By gender. B. By nationality. C. By interest. D. By age.
How many hours of class will you have altogether if you register for a single week
A. 15. B. 21. C. 30. D. 42.
【答案】1. A 2. D 3. C
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了探险家营地的相关信息。
【1 题详解】
细节理解题。根据“ The last day to cancel registration and receive a full refund (退款) is June 15. (取消注册并获得全额退款的最后一天是 6 月 15 日)”可知,你可以在 6 月 12 日取消注册并全额退款。故选 A。
【2 题详解】
细节理解题。根据 Camp Structure 部分中的“The day is divided into two thematic sessions per age group.(白天按每个年龄组分为两个专题会议)”可知,露营者按年龄划分成不同的小组。故选 D。
【3 题详解】
细节理解题。根据“ Monday-Friday, July 8-26, 9am-4pm.( 7 月 8 日至 26 日,星期一至星期五,上午 9 点至下午 4 点)”可知,每周安排 5 天的活动。根据 Camp Structure 部分中的“Campers have a three-hour morning class engaging with a morning theme (9am to 12 noon) and a one-hour lunch break, followed by another three-hour class engaging with an afternoon theme (1pm to 4pm).(露营者有一个三小时的上午课程(上午 9 点到中午 12 点)和一个小时的午休时间,然后是另一个三个小时的下午课程(下午 1 点到下午 4 点))”可
知,全天有 6 个小时的课程。5*6=30。由此可知,如果你注册一周,你总共有 30 小时的课程。故选 C。
【点睛】
B
My daughter recently expressed interest in riding more. We live in a small city, and bicycles are a popular transportation choice here. I was excited at her choice. She would soon learn how easy it is to get around in this way, and how fast she can ride on two wheels. Bike tours are often quicker than bus or cab or car trips are.
Much to my surprise, none of this mattered to her. On one of our first trips together, I was fixing on the route ahead- turns, arrival time- when she said, “Hey Dad, wanna know a riddle ”
And then, before I explained how unsuitable this was, how we shouldn’t be telling jokes while riding, and how we should be focused on the road, on reaching our destination as soon as we could, she started, “What lasts forever but never dies ”
This is how it’s been. She has shared stories from the past, hopes for the future. I have been challenged to ride backward and to stretch legs out on both sides.
None of these have been dangerous, mind you. My daughter does not ride without proper care. She pulls even with me, for instance only on wide, empty streets. When the car appears, she quietly slips behind me and holds both eyes to the road. As soon as conditions of basic safety are met, though...
“Dad, slow down! Isn’t this a lovely neighborhood ” my daughter asks.
It is a lovely neighborhood. I’m surprised, I’ve come this way countless times, but never have I noticed any of this. Farther down the road, the laughter of children comes out from a game of ball.
I make a promise. From now on, I’m going to move more slowly on these rides. I’m going to notice the neighborhoods we move through. I’m going to enjoy this.
The writer had thought that riding would help her daughter .
go somewhere conveniently
have more bike excursions alone
do some tricks on the bike
learn the importance of time in traveling
According to the text, the writer’s daughter .
ignored the traffic while riding
had a good sense of safety
kept talking without looking ahead
enjoyed challenging any danger on the road
While looking at the neighborhood, the writer realized .
how easily his daughter was distracted
what a good neighborhood looked like
what he missed in the course of riding
why a neighborhood needed a garden
What promise did the writer make
To be conscious of time in riding.
To take his daughter to ride more often.
To focus his attention on the destination.
To ride slowly to enjoy the beauty along the road.
【答案】4. A 5. B 6. C 7. D
【解析】
【导语】这是一篇记叙文,主要介绍了作者的女儿对骑自行车很感兴趣,在和女儿一起骑车的过程中作者发现了女儿的一些品质,并且也意识到了自己曾经错过的一些美好的风景。
【4 题详解】
细节理解题。文章第一段讲到“She would soon learn how easy it is to get around in this way, and how fast she can ride on two wheels. Bike tours are often quicker than bus or cab or car trips are.( 她很快就会知道用这种方式四处走动有多容易,骑两轮能有多快。骑自行车旅行通常比乘公共汽车、出租车或汽车旅行更快。)”可知,作者认为骑自行车会帮助她的女儿很方便地去某个地方。故选 A。
【5 题详解】
推理判断题。文章第五段讲到“When the car appears, she quietly slips behind me and holds both eyes to the road. (当车出现时,她悄悄溜到我身后,双眼看着路。)”可知,作者的女儿有很强的安全感。故选 B。
【6 题详解】
细节理解题。文章倒数第二段讲到“It is a lovely neighborhood. I’m surprised, I’ve come this way countless times, but never have I noticed any of this. Farther down the road, the laughter of children comes out from a game of ball.( 这是一个可爱的社区。我很惊讶,我已经来过无数次了,但从来没有注意到这一点。在更远的路上,孩子们的笑声来自一场球赛。)”可知,在看这个街区的时候,作者意识到了他在骑行过程中错过了什么。 故选 C。
【7 题详解】
细节理解题。文章最后一段讲到“From now on, I’m going to move more slowly on these rides. I’m going to notice the neighborhoods we move through. I’m going to enjoy this. (从现在开始,我要在这些游乐设施上移动得更慢。我会注意我们经过的街区。我要享受这一切。)”可知,作者许下的承诺是骑着车慢慢欣赏沿途的美
景。故选 D。
C
There has been tremendous concern recently over misinformation on social media. This concern is quite justifiable, as the consequences of believing false information are greatly affecting the individual and collective health.
Many people tend to fall for misinformation they encounter online. There is one influential explanation for this phenomenon. As the thinking goes, someone, who possesses very limited skills in finding and consuming digital content, creating digital content, and communicating it, is likely to have difficulty recognizing false information and thus is more vulnerable to believing false information. As a result, these less digitally literate people may play a significant part in the spread of misinformation.
This argument sounds perfectly plausible. Yet very little research has actually investigated the link between
digital literacy and the vulnerability to believing false information. There’s even less understanding of the potential link between digital literacy and what people share on social media. A group of MIT researchers explored these potential associations by surveying 1,341 Americans.
In the experiment, the researchers first showed the participants two dozen news headlines about politics, half of which were accurate, and half of which were false. In the second phase, they included a series of tests: having the participants report their familiarity with various Internet-related terms and answer questions about how social media platforms decide what to show in their newsfeeds. At last, the participants were required to assess the accuracy of a set of headlines and point out their likelihood of sharing each headline on social media.
The researchers found “clear evidence” that digital literacy was a strong predictor of accuracy discernment (识
别能力). However, the results were “strikingly different” regarding sharing discernment. Digitally literate subjects were just as likely to share inaccurate information. Most surprisingly, even people with high digital literacy were not immune from clicking “share” for false news.
This sounds odd. Although most people don’t want to spread misinformation, social media is distracting: people are scrolling quickly, and their attention is drawn to social validation (社会认知度), such as how many likes their posts will get. So make sure a certain post is accurate before you click the “share” button.
What does the popular theory about people’s believing online misinformation highlight
The ability to engage in the digital spaces.
The popularity of consuming digital content.
The low cost of spreading misinformation online.
The significance of limiting fake information online.
What does the word “plausible” underlined in paragraph 3 probably mean
A. Distinctive. B. Sensible. C. Distant. D. Meaningful.
What did the researchers aim to do in the second phase of the study
Test respondents’ attitudes towards political news.
Figure out respondents’ favorite online content.
Assess respondents’ willingness to share posts.
Determine respondents’ levels of digital literacy.
What can the researchers conclude about digital literacy from the experiment
It can be enhanced through practice.
It varies due to people’s political beliefs.
It doesn’t stop the spread of misinformation.
D It isn’t helpful in identifying misinformation.
【答案】8. A 9. B 10. D 11. C
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了科学家通过实验揭示出人们识别不出网上虚假信息的原因是因为他们的注意力被社会认可所吸引造成的,而不是与数字素养有关。
【8 题详解】
细节理解题。根据第二段“As the thinking goes, someone, who possesses very limited skills in finding and consuming digital content, creating digital content, and communicating it, is likely to have difficulty recognizing false information and thus is more vulnerable to believing false information. As a result, these less digitally literate people may play a significant part in the spread of misinformation.(按照这种思路,一个人在发现和消费数字内
容、创造数字内容和传播数字内容方面的技能非常有限,他很可能难以识别虚假信息,因此更容易相信虚
假信息。因此,这些不太懂数字的人可能会在错误信息的传播中发挥重要作用。)”可知,关于人们相信网络错误信息的流行理论强调了参与数字空间的能力。故选 A 项。
【9 题详解】
词义猜测题。根据第三段划线单词后“Yet very little research has actually investigated the link between digital literacy and the vulnerability to believing false information.(然而,很少有研究真正调查了数字素养与容易相信虚假信息之间的联系。)”可知,前后句之间为转折关系,说明这个论点只是表面上听起来很有道理,实际上却很少有研究真正调查了数字素养与容易相信虚假信息之间的联系,推断出 plausible 意为“有道理”,和 sensible 意思一致。故选 B 项。
【10 题详解】
推理判断题。根据第四段“In the second phase, they included a series of tests: having the participants report their familiarity with various Internet-related terms and answer questions about how social media platforms decide what to show in their newsfeeds. At last, the participants were required to assess the accuracy of a set of headlines
and point out their likelihood of sharing each headline on social media.(在第二阶段,他们进行了一系列测试:让参与者报告他们对各种互联网相关术语的熟悉程度,并回答有关社交媒体平台如何决定在其新闻推送中显示哪些内容的问题。最后,参与者被要求评估一组标题的准确性,并指出他们在社交媒体上分享这些标题的可能性。)”可知,研究人员在研究的第二阶段做测试的目的是确定受访者的数字素养水平。故选 D项。
【11 题详解】
推理判断题。根据第五段“Most surprisingly, even people with high digital literacy were not immune from clicking “share” for false news.(最令人惊讶的是,即使是数字素养高的人也无法避免点击“分享”来获取虚假新闻。)”可知,从实验中,研究人员可以得出关于数字素养的结论是这并不能阻止错误信息的传播。故
选 C 项。
D
Lately, it feels like technological change has entered an incredible panies like OpenAI and Google have unveiled new Artificial intelligence systems with incredible capabilities, making what once seemed like science fiction an everyday reality. It’s an era that is raising big, existential questions for us all, about everything from the future of human existence to the future of human work.
“Things are changing so fast,” says Erik Brynjolfsson, a leading, technology-focused economist based at Stanford University. As he notes, this new wave of technological change looks like it could be pretty different. Unlike before, experienced and skilled workers benefited mostly from AI technology. In this new wave, it’s the less experienced and less skilled workers who benefit the most. “And that might be helpful in terms of closing some of the inequality that previous technologies actually promoted,” Brynjolfsson says. So one benefit of intelligent machines is — maybe — they will improve the know-how and smarts of low performers, thereby reducing inequality. But it’s also possible that AI could lower the profit of the experienced, smart, or knowledgeable ones. AI could reduce inequality by bringing the bottom up, and it could also reduce inequality by bringing the top and middle down. Of course, as Erik put it, it’s also possible that AI could end up increasing inequality even more. For one, it could make the Big AI companies, which own these powerful new systems, wildly rich. It could also empower business owners to replace more and more workers with intelligent machines. And it could kill jobs for all but the best of the best in various industries, who keep their jobs because maybe they’re superstars or because maybe they
have seniority.
The effects of AI, of course, are still very much being studied — and these systems are evolving fast — so this is just an assumption. This machine intelligence could upend much of the previous thinking on which kinds of jobs
will be affected by automation.
Why did the author mention OpenAI and Google in paragraph 1
To introduce the topic. B. To give an example.
C. To illustrate its topic. D. To emphasize the importance of technology.
Who will gain more in this new AI era
The senior with high rank. B. The learned with great credit.
C. The new with little experience. D. The poor with practical skills.
Which statement will Erik probably agree with
The fast development of AI will widen the division of inequality.
The best of all walks of life will survive the competition against AI systems.
Giant AI companies will be the winner in the future world of new AI systems.
Lower rank workers with little knowledge are bound to be abandoned by employers.
Which of the following is the best title for the text
The Fast Growth of the World B. The Influence of the Inequality
C. The Future of the AI Generation D. The Impact of the AI System
【答案】12. A 13. C 14. B 15. D
【解析】
【导语】本文是一篇议论文。文章主要探讨了人工智能技术快速发展对社会各方面的影响,包括对不同技能和经验水平的工人的影响、对不平等现象的可能作用以及对就业市场的潜在冲击等。
【12 题详解】
推理判断题。根据文章第一段“Companies like OpenAI and Google have unveiled new Artificial intelligence systems with incredible capabilities, making what once seemed like science fiction an everyday reality. It’s an era that is raising big, existential questions for us all, about everything from the future of human existence to the future of human work(像 OpenAI 和谷歌这样的公司已经推出了具有令人难以置信的能力的新人工智能系统,使曾
经看似科幻小说的东西成为日常现实。这是一个引发我们所有人重大生存问题的时代,涉及从人类存在的
未来到人类工作的未来等方方面面)”以及最后一段“The effects of AI, of course, are still very much being studied—and these systems are evolving fast—so this is just an assumption. This machine intelligence could upend much of the previous thinking on which kinds of jobs will be affected by automation(当然,人工智能的影响目前仍在深入研究中 —— 而且这些系统的发展速度很快 —— 因此,上述观点还只是一种假设。这种机器智能有可能颠覆以往人们对“哪些类型的工作会受到自动化影响”的大部分认知)”可知,像 OpenAI 和谷歌
这样的公司已经推出了具有令人难以置信的能力的新人工智能系统,这些人工智能系统有可能颠覆以往人们对“哪些类型的工作会受到自动化影响”的大部分认知,所以作者提到 OpenAI 和 Google 是为了引出关于人工智能对人类各方面影响这一话题,故选 A。
【13 题详解】
细节理解题。根据第二段“In this new wave, it’s the less experienced and less skilled workers who benefit the most(在这一新的浪潮中,受益最多的是经验较少、技能较低的工人)”可知,在这个新的人工智能时代,经验少的新人将获得更多好处,故选 C。
【14 题详解】
细节理解题。根据第四段“And it could kill jobs for all but the best of the best in various industries, who keep their jobs because maybe they’re superstars or because maybe they have seniority(它可能会让各行各业中除了最优秀的人之外的人都失去工作,这些人之所以能保住工作,可能是因为他们是超级明星,也可能是因为他们资历深)”可知,埃里克认为各行各业的佼佼者将在与人工智能系统的竞争中存活下来,故选 B。
【15 题详解】
主旨大意题。根据第一段“Lately, it feels like technological change has entered an incredible panies like OpenAI and Google have unveiled new Artificial intelligence systems with incredible capabilities, making what once seemed like science fiction an everyday reality. (最近,人们感觉技术变革已进入惊人的速度。像 OpenAI 和谷歌这样的公司已经推出了具有惊人能力的新人工智能系统,让曾经看似科幻小说的场景成为日常现实)”以及结合全文内容可知,文章开篇提到 AI 技术的快速发展,接着讨论其对不同人群的影响,
例如加剧或减少不平等,最后指出 AI 可能颠覆以往对自动化影响就业的认知。全文围绕 AI 系统对社会的
影响展开,因此 D 选项“人工智能系统的影响”是最佳标题。故选 D。
第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Positively Channel Your Thoughts
The voice within can be your internal guidance system toward development and optimism. 16 It
points out shortcomings, restrictions, and concerns. Having control of your inner voice can be an incredibly powerful tool for creating cycles of positive thinking.
People who don’t believe in themselves will allow negative thoughts to guide them. It’s essential to break the vicious cycle. 17 It is important for you to write down any negative thoughts coming to your mind so that
you may begin to replace these with healthy ones as you begin to change your way of thinking.
If you want to live a happy and fulfilling life, it’s vital to surround yourself with people who want to see you do good and support your highest self. You may be familiar with the saying that you are the average of the five people you spend time with. 18 Brain scans can show that friends who spend a lot of time together and
expose themselves to a similar environment have similar neural activity patterns.
19 A person with such a pattern tend to be less likely to suffer mental health problems than those
with a fixed mindset, who are more likely to become stuck in their ways, with repetitive thoughts circling around their heads. However, those who develop a growth mindset embody perseverance which can guide them toward happiness and success.
Often, when someone feels angered, they react without thinking. 20 However, by choosing to
respond mindfully rather than react, you are exercising control over your thoughts in a healthy way, So next time you notice an intense thought coming up, take a moment to reflect before respond.
Well, science backs this up!
Unhelpful thinking patterns differ in subtle ways.
You must first learn how to identify these thoughts.
It usually ends up in them saying something they may regret.
But sometimes that inner dialogue also presents a critical voice.
When you influence the brain, new pathways can be established.
A growth mindset is a belief that your talents are developable over time.
【答案】16. E 17. C 18. A 19. G 20. D
【解析】
【导语】这是一篇说明文。本文主要介绍了一些训练内心声音的方法,包括识别消极思想、明智地选择朋友圈、转变成长心态以及选择回应而非反应等。
【16 题详解】
根据前文“The voice within can be your internal guidance system toward development and optimism.(内心的声音可以成为你走向发展和乐观的内在指导系统)”以及后文“It points out shortcomings, restrictions, and concerns.(它指出了缺点、限制和关注的问题)”可知,前文讲述内心的声音是乐观的内在指导系统,后文讲述内心的声音指出了缺点、限制和关注的问题,所以空处应是一个过渡句,E 项“But sometimes that inner dialogue also presents a critical voice.(但有时内心的对话也会发出批评的声音)”和上文构成转折关系,并引出下文,符合文意。故选 E 项。
【17 题详解】
根据前文“People who don’t believe in themselves will allow negative thoughts to guide them. It’s essential to break the vicious cycle.(不相信自己的人会让消极的想法引导他们。打破这种恶性循环是必要的)”以及后文 “It is important for you to write down any negative thoughts coming to your mind so that you may begin to replace these with healthy ones as you begin to change your way of thinking.(写下任何出现在你脑海中的消极想法是很重要的,这样当你开始改变你的思维方式时,你就可以开始用健康的想法来取代它们)”可知,前文提出消极的想法,并说明有必要打破这种恶性循环,后文是具体方法,所以空处应是大致的方式,C 项 “You must first learn how to identify these thoughts.(你必须首先学会如何识别这些想法)”符合文意,提出解决上文文体的方式,下文是具体做法。故选 C 项。
【18 题详解】
根据前文“If you want to live a happy and fulfilling life, it’s vital to surround yourself with people who want to see you do good and support your highest self. You may be familiar with the saying that you are the average of the five people you spend time with.(如果你想过一种快乐而充实的生活,与那些希望看到你做好事并支持你的最高自我的人在一起是至关重要的。你可能对这句话很熟悉:你是你相处的五个人的平均值)”以及后文 “Brain scans can show that friends who spend a lot of time together and expose themselves to a similar
environment have similar neural activity patterns.(脑部扫描显示,经常呆在一起、置身于相似环境的朋友,他
们的神经活动模式相似)”可知,A 项“Well, science backs this up!(好吧,科学支持这一点!)”承接上文,下文是具体描述,科学是如何支持这点的。故选 A 项。
【19 题详解】
位于段首,为段中心句,根据后文“A person with such a pattern tend to be less likely to suffer mental health problems than those with a fixed mindset, who are more likely to become stuck in their ways, with repetitive thoughts circling around their heads. However, those who develop a growth mindset embody perseverance which can guide them toward happiness and success.(与固定思维的人相比,拥有这种模式的人更不容易出现心理健
康问题,固定思维的人更容易陷入自己的方式,反复的想法在他们的头脑中盘旋。然而,那些养成成长型
心态的人体现了毅力,这种毅力可以引导他们走向幸福和成功)”可知,本段主要介绍了两种思维模式,所以 G 项“A growth mindset is a belief that your talents are developable over time.(成长型思维是一种信念,即 你的才能会随着时间的推移而发展)”符合本段主题,为本段中心句。故选 G 项。
【20 题详解】
根据前文“Often, when someone feels angered, they react without thinking.(通常,当有人感到愤怒时,他们会不假思索地做出反应)”可知,D 项“It usually ends up in them saying something they may regret.(通常最后他们会说一些让自己后悔的话)”是说明这种不假思索的反应带来的后果,符合文意。故选 D 项。
第三部分:语言运用(共两节,满分 30 分)
第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Born in a family with a history of getting angry easily, I had always tried to change. Years of treatment
21 the anger inside me, but it was still in there.
My husband and I used to live close to a university, where loud sounds of gatherings and music 22
late into the night. Eventually, we decided to move to a 23 part of town.
And now, here was this guy, who was 24 a new party table within full view of my kitchen window.
The 25 of drunk and loud college students flashed across my mind, so I walked up and told him it had to
be 26 .
“Who the hell are you ” he asked. “And what gives you the right to make such a 27 ”
Spotting there would be a 28 between the young man and me my husband came up. As he pulled
me away, I 29 at the guy and told him this wasn’t over.
I got back home and ate my favorite cookies. When I calmed down, 30 , I was full of shame. Why
didn’t other women get angry like me I looked at the cookies, which I hadn’t intended for 31 , but now
they seemed to be the best choice to make things right. So I walked across the street to the kid’s doorstep with cookies.
When the student opened the door, I 32 the plate and told him that the person he met just now —
the one with the pointing finger and annoying 33 — wasn’t me. At least it wasn’t the person I wanted
to be.
He looked down at the plate and his face 34 . He said he was sorry, too. I walked back across the
street, feeling like I’d 35 wonders.
21. A. removed B. increased C. eased D. trapped
22. A. broadened B. varied C. extended D. declined
23. A. cleaner B. quieter C. safer D. busier
24. A. setting B. hanging C. selling D. stealing
25. A. memories B. stories C. records D. accounts
26. A. put up B. broken down C. moved away D. given out
27. A. offer B. mess C. proposal D. demand
28. A. conversation B. war C. discussion D. settlement
29. A. stared B. pointed C. screamed D. tore
30. A. therefore B. besides C. however D. meanwhile
31. A. greeting B. complaint C. explanation D. apology
32. A. handed B. threw C. dropped D. seized
33. A. charges B. habits C. thoughts D. words
34. A. paled B. softened C. darkened D. hardened
35. A. sought B. celebrated C. done D. claimed
【答案】21. C 22. C 23. B 24. A 25. A 26. C 27. D 28. B 29. B 30. C 31.
D 32. A 33. D 34. B 35. C
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者因为个人经历和家庭背景容易生气,尽管经过多年治疗有所缓解,但在面对新搬来的邻居举办聚会扰民时,作者一开始表现出了生气的情绪。然而,在冷静下来后,作者意识到自己的行为可能过于冲动,于是选择用送饼干的方式去道歉和缓和关系,最终得到了对方的谅解,自己也因此感到释然和满足。
【21 题详解】
考查动词词义辨析。句意:多年的治疗缓解了我内心的愤怒,但它依旧存在。A. removed 移除;B. increased增加;C. eased 缓解;D. trapped 陷入。根据空前“Years of treatment”可知,作者在进行治疗;再根据下文 “but it was still in there”可推测,治疗缓解了作者内心的愤怒,但是没有消除。故选 C。
【22 题详解】
考查动词词义辨析。句意:我和丈夫曾经住在一所大学附近,那里聚会的喧闹声和音乐声常常持续到深夜。
A. broadened 拓宽;B. varied 改变;C. extended 延长;D. declined 下降。根据空后的“late into the night”可推测,聚会的吵闹声和音乐声会持续到深夜。故选 C。
【23 题详解】
考查形容词词义辨析。句意:最终,我们决定搬到镇上一个更安静的地方。A. cleaner 更清洁的;B. quieter更安静的;C. safer 更安全的;D. busier 更繁忙的。根据上文“My husband and I used to live close to a university, where loud sounds of gatherings and music 2 late into the night.”可推测,作者经常被吵闹声所烦扰,所以她和丈夫决定搬到安静的地方。故选 B。
【24 题详解】
考查动词词义辨析。句意:而现在,有个家伙正在我厨房窗户完全能看到的地方搭建一张新的派对桌。A.
setting 设置、搭建;B. hanging 悬挂;C. selling 出售;D. stealing 偷窃。根据空后“a new party table”以及作者前去阻止他可推测,这个年轻人是在搭建派对桌。故选 A。
【25 题详解】
考查名词词义辨析。句意:醉酒喧闹的大学生们的回忆在我脑海中闪现,于是我走上前去,告诉他必须把桌子搬走。A. memories 回忆;B. stories 故事;C. records 记录;D. accounts 账目、描述。根据上文第二段 “My husband and I used to live close to a university, where loud sounds of gatherings and music 2 late into the night.”可知,作者曾经住在大学旁边,总是被醉酒喧闹的大学生们所烦扰,所以才搬到安静的地方。由此可知,作者此时看到派对桌又想起了关于醉酒喧闹的大学生们的回忆。故选 A。
【26 题详解】
考查动词短语词义辨析。句意:醉酒喧闹的大学生们的回忆在我脑海中闪现,于是我走上前去,告诉他必须把桌子搬走。A. put up 张贴;B. broken down 发生故障、崩溃;C. moved away 搬走;D. given out 分发。根据上文第二段“My husband and I used to live close to a university, where loud sounds of gatherings and music
2 late into the night.”可知,作者曾经住在大学旁边,总是被醉酒喧闹的大学生们所烦扰,所以才搬到安静的地方。而作者又是个容易发怒的人。由此可推测,此时看到年轻人搭建派对桌,想到了派对时的吵闹,所以作者立即感到很愤怒,让对方把桌子搬走。故选 C。
【27 题详解】
考查名词词义辨析。句意:你到底是谁?”他问道,“你有什么权利提这样的要求?”A. offer 提供;B. mess
混乱;C. proposal 提议;D. demand 要求。根据上文“so I walked up and told him it had to be 6 .”可
知,作者要求对方把桌子搬走,而对方觉得作者非常奇怪,没有权利提出这样的要求。故选 D。
【28 题详解】
考查名词词义辨析。句意:我丈夫察觉到我和这个年轻人之间可能会起冲突,便走上前来。A. conversation
对话;B. war 战争、冲突;C. discussion 讨论;D. settlement 解决。根据上文“Years of treatment 1
the anger inside me, but it was still in there.”可知,作者容易愤怒。再根据下文“my husband came up”可推测,作者的丈夫察觉作者会和这个年轻人起冲突,所以走上前。故选 B。
【29 题详解】
考查动词词义辨析。句意:他把我拉开时,我指着那家伙,告诉他这事没完。A. stared 盯着看;B. pointed指;C. screamed 尖叫;D. tore 撕开。根据下文“the one with the pointing finger and annoying 13 ”中的“the pointing finger”可推测,作者是指着对方告诉对方这事没完。故选 B。
【30 题详解】
考查副词词义辨析。句意:然而,当我冷静下来后,满心都是羞愧。A. therefore 因此;B. besides 此外;C. however
然而;D. meanwhile 与此同时。根据上文“As he pulled me away, I 9 at the guy and told him this wasn’t over.”可知,作者回来的时候非常愤怒;再根据下文“I was full of shame.”可知,作者冷静下来后,非常羞愧。与上文存在转折关系。故选 C。
【31 题详解】
考查名词词义辨析。句意:我看着那些饼干,原本我没打算用它们来道歉,但现在它们似乎成了弥补过错的最佳选择。A. greeting 问候;B. complaint 抱怨;C. explanation 解释;D. apology 道歉。根据下文“but now they seemed to be the best choice to make things right”以及作者向年轻人道歉可推测,作者本来没打算用饼干去道歉,但现在心生羞愧,决定去道歉。故选 D。
【32 题详解】
考查动词词义辨析。句意:那学生打开门时,我递上盘子,跟他说,他刚才遇到的那个用手指着他、说着烦人话的人不是真正的我。A. handed 递交;B. threw 扔;C. dropped 掉落;D. seized 抓住。根据上文“So I walked across the street to the kid’s doorstep with cookies.”可知,作者拿着饼干打算去道歉;再根据空后“the plate”可知,年轻人一开门,作者就递上盘子,开始道歉。故选 A。
【33 题详解】
考查名词词义辨析。句意:那学生打开门时,我递上盘子,跟他说,他刚才遇到的那个用手指着他、说着烦人话的人不是真正的我。A. charges 费用;B. habits 习惯;C. thoughts 想法;D. words 话语。根据上文“so I walked up and told him it had to be 6 .”以及“told him this wasn’t over”可知,作者指的是作者刚刚所说的那些伤人的话。故选 D。
【34 题详解】
考查动词词义辨析。句意:他低头看着盘子,脸色缓和了下来。A. paled 变苍白;B. softened 变软;C. darkened变暗;D. hardened 变硬。根据下文“He said he was sorry, too.”可知,年轻人看到饼干,听到了作者的道歉,脸色开始缓和。故选 B。
【35 题详解】
考查动词词义辨析。句意:我穿过街道往回走,感觉自己创造了奇迹。A. sought 寻求;B. celebrated 庆祝;
C. done 完成;D. claimed 宣称。根据全文内容可知,作者一直是个容易愤怒的人。而这次,作者及时反思自己的行为,控制了自己的脾气,并主动道歉。由此可推测,作者对此感到自豪,认为自己战胜了自我,创造了奇迹。故选 C。
第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
In the milk tea we often drink, what exactly are the 36 (different) between common terms like light
milk, thick milk, and thick coconut milk And which one is the 37 (healthy)
Non-dairy creamer, essentially hydrogenated vegetable fat powder (氢化植物脂肪粉), is widely used. If you see staff preparing milk tea from a powder, it’s likely non-dairy creamer. This product is fundamentally a 38
(combine) of sugar and oil. Excessive intake can easily lead to weight gain, with some types of non-dairy creamer possibly also containing trans fatty acids, 39 are harmful to heart health.
More and more milk tea shops 40 (use) terms like fresh extraction, light milk, and velvet, combined
with tea flavor descriptions, 41 (name) milk tea products. Generally, unless explicitly stated as containing
only milk or fresh milk, the beverage 42 (like) uses a base milk. The dairy content here may only account
for 3 to 5 percent, offering little protein or calcium, while the fat content can be 5 to 8 times higher than 43
of fresh milk.
Thick milk is a type of concentrated milk with a rich texture and high 44 (nutrition) value. However,
shops now use formulated ( 配方的)thick milk, which includes condensed milk, light cream, white sugar, and emulsifiers. This enhances the flavor but also increases the sugar and fat.
When ordering milk tea, it’s best to avoid products 45 (make) with non-dairy creamer or base milk.
【答案】36. differences
healthiest
combination
which 40. are using
to name
likely 43. that
nutritional
made
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要解释了奶茶中不同奶基的区别与健康隐患。
【36 题详解】
考查名词。句意:在我们经常喝的奶茶中,淡奶、浓奶、浓椰奶这些常见术语到底有什么区别呢?空处作表语,且被定冠词 the 修饰,提示词的名词形式 difference“不同,区别”符合题意,此处指多种区别,应用复数形式。故填 differences。
【37 题详解】
考查形容词最高级。句意:哪一个是最健康的呢?上文提到“light milk, thick milk, and thick coconut
milk”,说明奶茶的种类超过了三种,表示在三者及以上事物中进行比较,应用最高级。故填 healthiest。
【38 题详解】
考查名词。句意:这种产品基本上是糖和油的混合物。空处作表语,且被冠词 a 修饰,提示词的名词形式 combination“混合物”符合题意,用单数形式。故填 combination。
【39 题详解】
考查定语从句。句意:过量摄入很容易导致体重增加,一些非乳制品奶精可能也含有反式脂肪酸,这对心脏健康有害。空处引导非限制定语从句,先行词 trans fatty acids 指物,代替先行词在从句中作主语,应用关系代词 which 作引导词。故填 which。
【40 题详解】
考查时态。句意:越来越多的奶茶店使用鲜榨、淡奶、丝绒等术语,结合茶味描述,为奶茶产品命名。空处为句子谓语动词,描述现阶段一直在发生的动作,应用现在进行时,主语 tea shops 是复数,助动词用 are。故填 are using。
【41 题详解】
考查非谓语动词。句意:越来越多的奶茶店使用鲜榨、淡奶、丝绒等术语,结合茶味描述,为奶茶产品命名。use...to do...“用……来做……”是固定搭配,不定式作目的状语。故填 to name。
【42 题详解】
考查副词。句意:一般来说,除非明确说明只含有牛奶或鲜奶,否则饮料可能会使用基础牛奶。修饰动词
uses 应用提示词的副词形式 likely“可能”。故填 likely。
【43 题详解】
考查代词。句意:其乳制品含量可能只占 3%到 5%,提供的蛋白质和钙很少,而脂肪含量可能比鲜奶高 5
到 8 倍。此处为同类异物特指,指代 fat content 应用 that。故填 that。
【44 题详解】
考查形容词。句意:浓牛奶是一种质地丰富、营养价值高的浓缩牛奶。修饰名词 value,表示“营养的,与营养有关的”应用形容词 nutritional,作定语。故填 nutritional。
【45 题详解】
考查非谓语动词。句意:在订购奶茶时,最好避免使用非乳制品奶精或基础奶制成的产品。句中已有谓语动词 is,空处用非谓语动词,逻辑主语 products 和 make 之间为被动关系,应用过去分词,作后置定语。
故填 made。
第一节(满分 15 分)
第四部分:写作(共两节,满分 40 分)
假定你是李华,你的英国笔友 Daniel 想参加网上举办的“外国人唱中文歌”才艺大赛,发邮件希望你为他推荐一首中文歌(歌名可用汉语拼音拼写)。请你回复邮件,内容包括:
1.推荐曲目;2.推荐的理由;3.你的祝愿。注意:写作词数应为 80 左右。
Dear Daniel,
Yours, Lihua
【答案】Dear Daniel,
I’m thrilled to hear about your participation! I’d recommend the song “Mo Li Hua” (茉莉花).
This folk song is perfect for you because its melody is beautiful yet relatively simple, and the lyrics are repetitive and easy to remember. Most importantly, it’s a classic that all Chinese people know and love, so it will definitely resonate with the audience and judges.
I wish you the best of luck! I’m sure you’ll perform well and make a wonderful impression.
Yours, Li Hua
【解析】
【导语】这是一篇应用文。要求考生以李华的名义给英国笔友 Daniel 回一封邮件,给他推荐一首中文歌以便参加“外国人唱中文歌”才艺大赛。
【详解】1.词汇积累
兴奋的:thrilled→excited 一定:definitely→absolutely
记住:remember→memorize极好的:wonderful→fantastic
2.句型拓展同义句
原句:I wish you the best of luck!
拓展句:May you have the best of luck!
【点睛】【高分句型 1】 This folk song is perfect for you because its melody is beautiful yet relatively simple, and the lyrics are repetitive and easy to remember. (运用了 because 引导的原因状语从句)
【高分句型 2】 Most importantly, it’s a classic that all Chinese people know and love, so it will definitely resonate with the audience and judges.(运用了 that 引导的定语从句)
第二节(满分 25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Having held the inter-school storytelling championship for the past two years, I was the shining star of my school. When it came to choosing the right candidate to participate in such competitions, I was always the first choice. Naturally, I was once again selected to represent my school in the approaching contest this year.
Upon hearing the fact that I was chosen again, my classmates and friends acknowledged that I would undoubtedly emerge as the champion again. Consequently, I became conceited ( 自负的). I was so proud that I neglected the importance of practicing for the contest.
A week before the contest, my teacher Ms. Sara asked, “Selena, would you like to stand in front of the class to rehearse (排练)for the contest ” She had tutored me in the past two competitions and knew how important practice was. “Just imagine you are on the stage in the presence of the audience,” she added.
“I’m sorry, Ms. Sara,” I replied. “I have a bit of a sore throat.”
This was usually the lie I would tell whenever my teacher requested me to practice in front of the class. I always found excuses to avoid doing it because I believed that I was the best and therefore the practice was unnecessary. On one occasion, I even told Ms. Sara not to worry too much as I was well prepared for the contest. In fact, I did everything but practice my script. I only managed to glance briefly through the story the day before the contest. As the best storyteller among the students of the local secondary schools, I was too vain to practice and thought everything would go well.
The contest was held in the local community hall. On the day of the contest, the hall was packed. My schoolteachers and principal were there along with many of my classmates and schoolmates. I was the eighth contestant out of twenty in total. Those who spoke before me did extremely well. On seeing their fascinating and outstanding performance, I began to lose confidence in myself. My palms sweated heavily and I started to feel nervous.
注意:1.续写词数应为 80 左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。 Paragraph 1:
Soon, it was my turn to talk.
Finally, results were announced after the contest.
【答案】Soon, it was my turn to talk. Trembling slightly, I stepped onto the stage under the blinding lights. My mind went blank for a moment—words escaped me completely as panic surged through my body. Stuck midway through the opening sentences, I faltered awkwardly while audience whispers grew louder. Shame flooded over me
when realizing how poorly prepared I really was; tears welled up but refused to fall until Ms. Sara’s encouraging nod reminded me to finish bravely. The applause at last sounded thin and sporadic compared to others’ thunderous cheers. Finally, results were announced after the contest. To my shock, not only did I fail to make it into top three but ranked near the bottom! Humiliation burned my cheeks as classmates offered sympathy instead o