江苏省宿迁市2025年中考英语真题
1.(2025·宿迁) Sandy hopes to be a ____ because she is really interested in dancing.
A.dancer B.singer C.doctor D.scientist
2.(2025·宿迁) I left my Chinese book at home today. Simon shared ____ with me.
A.he B.his C.him D.himself
3.(2025·宿迁) Linda is ____ . She is never afraid of giving a talk in front of many people.
A.brave B.shy C.nervous D.honest
4.(2025·宿迁) It's true that robots ____ do a lot of things, such as telling stories, playing kung fu and so on.
A.may B.must C.can D.might
5.(2025·宿迁) Kitty will go to the English Corner ____ her English this Saturday afternoon.
A.to practise B.practising C.practised D.practise
6.(2025·宿迁) Now the students in primary and junior high schools ____ a 15-minute break between classes.
A.had B.will have C.have D.would have
7.(2025·宿迁) — Sun Yingsha won women's singles final at the World Table Tennis Championships inDoha on May 25,
2025.
——— exciting the news is!
A.What an B.What C.How an D.How
8.(2025·宿迁) In yesterday's maths lesson, our group ____ the problem after a discussion.
A.cut out B.worked out C.put out D.handed out
9.(2025·宿迁) — Excuse me, could you tell me ____
— It usually opens at nine o' clock.
A.how I can get to the bank B.where the bank is
C.how far the bank is D.when the bank opens
10.(2025·宿迁) — Our country has made great achievements in science and technology.
— ____ . We are proud of our country.
A.You' re welcome B.Exactly
C.Never mind D.My pleasure
(2025·宿迁)阅读下面短文,从短文后每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
One spring morning, 8-year-old Amy received a small box from her grandma. Inside was only a seed (种子). "Plant it 11. , and you'll understand its secret. " Grandma said with a smile.
Amy was very curious about what would happen to the seed. She thought planting it must be 12. . She decided to plant it in the soil carefully at once. Every day she 13. it three times, singing to it like Grandma taught her. But after four days, only bare(光秃秃的) soil greeted her. She felt a little 14. .
"Maybe something is wrong with the seed. " Amy complained to Mr. Green, her elderly neighbour. Mr. Green was good at growing plants. Hearing her 15. , he said, "Nature works on its own clock. I have spent a long time growing these plants. And you have just spent several days on the seed. 16. you need to be patient. "
Amy didn't believe 17. he said. She still watered the soil three times a day. She even used plant food which she bought from the shop. Another three days passed, the soil turned into a muddy mess(泥泞不堪), 18. , a heavy rain poured down that weekend. Amy rushed out of the house and saw Mr. Green covering the soil with a piece of cloth.
"I' ve killed the seed, haven't I " she said unhappily, pointing at the flooded soil.
Mr. Green 19. the soil carefully and said, "You' ve paid too much attention. Be patient! Plants need 20. to grow. "
This time, Amy took his 21. . She didn't check the seed again and again any longer. She simply made sure that it got enough sunlight. Five days passed quietly. Then one morning, a green shoot(嫩芽) pushed through the soil.
Amy was too excited. She ran quickly to 22. Mr. Green about it. He said to her, "Let it grow! Still be patient!"
Through summer, Amy watched and waited 23. patience(耐心). The plant grew taller and taller day by day, Finally golden petals(花瓣) came out and 24. a bright sunflower. It turned its face to follow the sun.
When Grandma visited Amy in August, she smiled at the tall sunflower and said, "Aha, Amy! You' ve known the 25. at last. " Amy nodded her head.
No matter what we do, we need patience as well as love.
11.A. carefully B. happily C. carelessly D. quietly
12.A. boring B. clear C. terrible D. interesting
13.A. touched B. watered C. smelt D. sent
14.A. warm B. lazy C. glad D. sad
15.A. words B. wish C. story D. lie
16.A. Or B. But C. So D. Yet
17.A. how B. when C. what D. where
18.A. Unluckily B. Patiently C. Luckily D. Impolitely
19.A. bought B. checked C. painted D. collected
20.A. time B. water C. food D. heat
21.A. test B. advice C. present D. box
22.A. teach B. help C. treat D. tell
23.A. at B. with C. from D. without
24.A. offered B. received C. became D. protected
25.A. road B. rose C. secret D. shop
(2025·宿迁)阅读下列短文,从短文后每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
The following form is a simulated (模拟的) high-speed train schedule from Suqian to six cities.
Train Number Route Departure (出发) time Arrival time Platform (站台) Marker(标识)Color
G2611 Suqian→ Shanghai Hongqiao 12:05 15:31 2 Blue
G2223 Suqian→ Yangzhou 12:32 14:09 1 Orange
G2571 Suqian→ Wuxi 13:00 15:27 2 Green
G3284 Suqian→ Chengdu East 14:24 23:17 3 Brown
G8298 Suqian→ Xuzhou East 15:30 16:04 1 Blue
G2588 Suqian→ Beijing South 18:16 22:10 4 Orange
26.Which of the following high-speed trains is from Suqian to Shanghai Hongqiao
A.G2223. B.G2611. C.G2588. D.G3284.
27.What marker color should you follow on Platform 2 if your train number isG2571
A.Brown. B.Blue. C.Green. D.Orange.
28.How long does it take from Suqian to Xuzhou East by G8298 train
A.206 minutes. B.147 minutes. C.97 minutes. D.34 minutes.
(2025·宿迁) 阅读下列短文,从短文后每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
Among all types of paper, Xuan paper has earned a special place in Chinese culture. The history of Xuan paper dates back to the Tang Dynasty. At that time, paper was produced in Xuancheng, Jingxian, Ningguo and Taiping. They were counties(县) under the jurisdiction(管辖范围) of Xuanzhou. Among them, the paper made in Jingxian was the best for its excellent qualities. Since most paper distribution(分发) centers were in Xuancheng, the paper was then known as Xuan paper.
Xuan paper is made from the bark(树皮) of the blue sandalwood (檀香木) tree and rice straw. The process(过程) of making it includes many procedures like washing, boiling, and drying. Each step needs a lot of time and care. The final product is soft, thin but strong. It doesn't tear(扯破) easily and can take in a lot of ink. Because of these qualities, Xuan paper has been loved by painters and calligraphers. It helps them fully express their creative ideas and feelings.
Xuan paper is not only a material for art but also a cultural symbol. It represents the rich heritage(遗产) of the arts in Chinese history. Even in today's modern world, Xuan paper continues to hold an important position in Chinese art and cultural traditions. It serves as a bridge connecting the past with the present, allowing modern artists to look for good ideas from history while creating new works. The special treasures of Xuan paper ensure that the beauty of Chinese calligraphy and painting can remain and can be passed down through generations.
29.Where was the best Xuan paper made according to the passage
A.Jingxian. B.Taiping. C.Ningguo. D.Xuancheng.
30.What does the underlined word"procedures" in paragraph 2 probably mean
A.Materials. B.Steps. C.Counties. D.Thoughts.
31.Why has Xuan paper been loved by painters and calligraphers
A.Because of the price. B.Because of the size.
C.Because of the qualities. D.Because of the colour.
32.What does paragraph 3 mainly talk about
A.The types of Xuan paper.
B.The value of Xuan paper.
C.The weight of Xuan paper.
D.The ways of making Xuan paper.
(2025·宿迁) 阅读下列短文,从短文后每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
Where does the water in our homes come from How do people change sea water into fresh water How does water come into our homes This passage will answer these questions.
In most places, people get their water from lakes and rivers. The water is usually seen all year round. In some places, people get their water from under the ground. They use wells to get the water. In some other places, windmills(风车) are used to get water from under the ground. In some country areas away from the city water supply, people collect rainwater that falls on their roofs(房顶), Pipes from the roofs lead the water into tanks(罐子). The water from rainwater tanks is usually clean enough to drink.
In some countries that are in need of water, fresh water is made from sea water in special treatment factories. This is called desalination(脱盐). In most treatment factories, salt water is heated until it turns into steam (蒸汽) and the salt is left behind. When the steam is cooled, it becomes fresh water. Only a little salt is left in the fresh water. This makes the water taste better and also stops the pure water taking salts and minerals(矿物质) out of our bodies.
Have you seen tanks or towers on the tops of buildings These tanks or towers are used for storing clean water. Before the water is put into these tanks or towers, it goes to a water treatment factory. Some water from rivers or lakes is not clean. If we drink it directly, we may be ill. In the water treatment factory, workers make the water clean and safe for people to drink. Then pipes bring the water to our homes.
Water is very important for all living things, but sometimes there is not enough water. We should use water wisely.
33.How does the writer begin the passage
A.By comparing ideas. B.By giving examples.
C.By asking questions. D.By explaining reasons.
34.Where do people in most places get water from
A.Lakes and rivers.
B.Lakes and underground water.
C.Rivers and rainwater.
D.Rainwater and underground water.
35.What does the underlined word"it" in paragraph 3 refer to (指代)
A.Rainwater. B.Salt water. C.Fresh water. D.Pure water.
36.What are tanks or towers used for according to the passage
A.Storing salt. B.Storing pipes.
C.Storing minerals. D.Storing clean water.
(2025·宿迁) 阅读下列短文,从短文后每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
This is a tale of a lonely old woman. She lived in the white North. There, the night is long in winter and the day is long in summer.
The old woman lived alone in a small village. The villagers took good care of her, but she was still unhappy. She wanted a child of her own.
One winter day, she walked out and saw a small white animal on the ice. It was a baby bear. The bear looked small and felt very cold. The old woman spoke softly to the bear, "Poor little e with me. " Then she carried him home.
Inside her house, the old woman held the bear close until he was warm. She touched him gently and sang to him softly. He felt comfortable in her arms. From that day, when the old woman ate, she fed the little bear from her hand. When she slept, the bear slept beside her. They were a family now. The village children loved the bear too. They played together.
Time passed quickly and the bear grew big and strong. One day, some villagers said to him, "Little Bear, go hunting with us. We'll teach you how to hunt. " The bear followed them. Soon the bear became a better hunter than the villagers.
When the weather was bad, everyone stayed indoors. Then the bear went out into the snow and brought home enough food for the whole village. The old woman felt proud of him.
One day, some villagers said to the old woman, "The bear has grown big and strong enough. He is a good hunter now. You'd better let him go back to the wild. "
In the following days, the old woman was quiet, thinking. She thought aloud, "The bear belongs to the wild. I should let him go. "
Finally, she said to the bear, "It's time for you to leave. Be safe. Be free. " She put her arms around his neck. Her tears ran into his fur. She was heartbroken.
The_bear_walked_slowly_away_from_her_and_looked_back_again_and_again. Then he disappeared. When darkness fell, the old woman still stood there. Once more, she was alone.
A long time passed. The winter came again. One day, the old woman stood at the same place for a long time. The wind blew snow around her face. Suddenly, the white bear appeared and ran to her.
Now, once a year, in winter, the old woman and her little bear meet each other at the same place.
(Adapted from Little Bear)
37.In which season did the old woman first meet the baby bear
A.Spring. B.Summer. C.Autumn. D.Winter.
38.Who taught the bear to hunt according to the tale
A.The old woman. B.Some villagers.
C.The bear himself. D.The village children.
39.Which of the following is the correct order of the tale
a. The white bear appeared and ran to her.
b. Soon the bear became a better hunter than the villagers.
c. The old woman held the bear close until he was warm.
d. The old woman decided to let the bear go back to the wild.
A.c-b-d-a B.a-c-d-b C.a-d-b-c D.c-a-b-d
40.What can we infer(推断) from the underlined sentence in paragraph10
A.The bear didn't get well and was still ill.
B.The bear was too fat to walk any further.
C.The bear didn't want to leave the old woman.
D.The bear said goodbye to the village children.
(2025·宿迁)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Cycling is popular and enjoyable. It is not only a good way to keep healthy but also an action to protect the environment. 41. Here are some tips on how to keep safe while cycling.
42. Before you start cycling, you need to examine the condition of your bike with care. For example, make sure that the brakes(刹车) work well and the chain(链条) can turn with no problems.
Use proper equipment. Wear a helmet. 43. Before you start cycling, you should fasten(扣紧) your helmet. Wear bright and reflective(反光的) clothes on the road. Make sure your bike has lights. All these can greatly reduce the risk of being hurt.
Follow traffic rules. You are required to follow the same traffic rules as drivers. 44. For example, you should ride at a safe speed on the right side of the road, wait at the traffic lights and let passers-by go first.
Stay focused(专注的). 45. If you chat with others when you are cycling, it can distract(使分心) you and put yourself at the risk of road accidents.
By following these tips, you can enjoy cycling and stay safe at the same time. Always remember that safety comes first! Happy cycling!
A. You need to buy a new hat. B. It is important to stay focused. C. Examine(检查) your bike with care. D. Remember that your helmet fits you well. E. Keep the traffic rules in mind all the time. F. However, sometimes it may be dangerous. G. You can do anything you want while cycling.
46.(2025·宿迁) Helen, a British student, will enjoy (她自己) during the summer holiday in China.
47.(2025·宿迁) There are many (不同的) places of interest in our country.
48.(2025·宿迁) The Great Wall is one of the (奇迹) in the world.
49.(2025·宿迁) Guilin is a beautiful city in the (南部的) part of our country.
50.(2025·宿迁) Suzhou is (known by many people) for its fantastic gardens.
51.(2025·宿迁) Mount Huangshan is always full of v the whole year.
52.(2025·宿迁) The nice views of Jiuzhaigou also c__ people's attention.
53.(2025·宿迁) It is (not special) to see souvenirs(纪念品) in these places. Why not buy some
(2025·宿迁) 阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
When it comes to Yuan Longping, we will think of him as the"Father of HybridRice". In fact, he is also good at reading, swimming and playing the violin.
Yuan has a reading habit—— reading aloud. In the first year of high school, there was 54. speech competition. Yuan took part in the competition. He chose a topic, wrote his speech and read it aloud in the morning. After that, he 55. (find)reading aloud was a good method. It could make his memory much better and he could have a 56. (deep) understanding of articles than before.
Yuan is a good 57. (swim). When he was 8 years old, he and his family took a ship to Hunan. He fell from the ship. He 58. (save) by a boatman. This made him 59. (learn) to swim— he wanted to be able to save others just as the boatman had saved him. In a national swimming competition in Chengdu, Yuan finished 60. (four) in the race, while the top three entered China's national swimming team 61. (successful).
Yuan is also a good music lover. He learned to play the violin 62. a music teacher at college. He said, "Music is the warmth that has accompanied (陪伴) me throughout my life. "
Yuan once said, "We should be good both in mind 63. body. " Not only did he finish great things, but he also had a unique soul(独特的灵魂).
As middle school students, we should also find our own interests and life dreams like Yuan Longping.
(2025·宿迁) 阅读下面短文,用英语回答短文后的问题。
I'm Li Ming. I live in a nice neighbourhood in the countryside. There's a school, a flower shop, a hospital, two book shops and a big supermarket in it. My neighbours are kind and helpful. Some of them are volunteers. They have many kinds of skills and often help us with all kinds of problems.
Usually there is a "helping hands" meeting at the weekend at the community. centre. We can go there when we need help with our puter engineers are popular. They help us check our computers. We can also find someone to fix things like broken washing machines or fridges. From time to time some lawyers help us learn about laws.
Students can get help with their homework. There are some college students among the volunteers and they are always ready to help. Volunteers also help the old people. Some of them often visit the old people and do some shopping for them. Sometimes some volunteers help the old people tidy their flats.
Just as the saying goes, "Close neighbours are better than distant relatives. " In the neighbourhood we are like a big family. To us, the home is not only the house we live in, but also the neighbourhood we belong to. We all work hard to make it an even better place.
I'm very lucky to live in such a lovely neighbourhood.
64.What are Li Ming's neighbours like
65.When do the volunteers usually have a "helping hands" meeting
66.What can you do to help others in your daily life
67.(2025·宿迁)学校英语角开展以"健康饮食"为主题的演讲比赛,假如你是李华,请你以"A Healthy Diet"为题写一份英语演讲稿。要求:参照下表,阐述健康饮食的重要性,列举不良饮食习惯及危害,并给出合理的建议。
A Healthy Diet
健康饮食的重要性 1. 提供能量 2. 强壮身体
不良饮食习惯及危害 1. 甜食:对牙齿有害 2. 油炸食品(fried food):使身体变胖
合理的建议 1. 按时吃饭 2. 多吃水果、蔬菜 3. ……(补充2点)
注意:
1. 词数90左右,开头和结尾已给出,不计入总词数;
2. 可适当发挥,使短文连贯通顺;
3. 文中不得出现真实的人名、校名和地名。
A Healthy Diet
Dear classmates,
I'm Li Hua.I'm glad to be here to give a speech.My topic is "A Healthy Diet "
That's all for my speech.Thank you for listening!
答案解析部分
1.【答案】A
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;可数名词的单数
【解析】【分析】句意:桑迪希望成为一名舞蹈家,因为她对跳舞很感兴趣。 A: 舞蹈家;B: 歌手;C: 医生;D: 科学家。根据 she is really interested in dancing. 因为她对跳舞很感兴趣,可知应是希望成为舞蹈家。故选A。
【点评】考查可数名词单数。注意首先查看选项四个单词意思,再根据语境选择合适的名词。
2.【答案】B
【知识点】名词性物主代词;一般过去时
【解析】【分析】句意:我今天把语文书忘在家里了。西蒙和我分享了他的。A: 他(代词主格);B: 他的(形容词性物主代词/名词性物主代词);C: 他(代词宾格);D: 他自己(反身代词)。根据 I left my Chinese book at home today. 我今天把语文书忘在家里了,可知此处表示:西蒙和我分享了他的(语文书),应用名词性物主代词his,作宾语。故选B。
【点评】考查名词性物主代词。注意掌握名词性物主代词作主语、宾语和表语的用法。
3.【答案】A
【知识点】表示主语具备的能力、性格、特征;形容词作表语;brave
【解析】【分析】句意:琳达很勇敢。她从不害怕在众人面前演讲。 A: 勇敢;B: 害羞;C: 紧张;D: 诚实。根据 She is never afraid of giving a talk in front of many people. 她从不害怕在众人面前演讲,可知她是勇敢的。故选A。
【点评】考查形容词。注意熟记形容词brave"勇敢的"。
4.【答案】C
【知识点】表示客观事实或真理;can, could表示能力;can
【解析】【分析】句意:机器人确实可以做很多事情,比如讲故事、打功夫等等。A: 可能(表猜测);B: 必须;C: 可以(表能力);D: 可能(表猜测)。根据 It's true 确实,可知机器人可以做很多事情,应用情态动词can,表能力。故选C。
【点评】考查情态动词。注意熟记情态动词can"可以/能"。
5.【答案】A
【知识点】动词不定式;一般将来时
【解析】【分析】句意:基蒂这个星期六下午要去英语角练习英语。 A: 练习(动词不定式);B: 练习(动名词);C: 练习(动词过去式);D: 练习(动词原形)。根据 Kitty will go to the English Corner 基蒂这个星期六下午要去英语角,可知是为了练习英语,应用动词不定式to practise,作目的状语。故选A。
【点评】考查动词不定式。注意熟记动词不定式作目的状语,表"为了"的用法。
6.【答案】C
【知识点】动词原形;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯
【解析】【分析】句意:现在,小学和初中的学生有15分钟的课间休息1。 A: 有(一般过去时);B: 有(一般将来时);C: 有(一般现在时);D: 将有(过去将来时)。根据时间状语now"现在",可知此处表现状,时态为一般现在时。故选C。
【点评】考查一般现在时。注意根据时间状语判断句子时态,选择正确的动词形式。
7.【答案】B
【知识点】表示主语具备的能力、性格、特征;what引导的感叹句;what
【解析】【分析】句意:——2025年5月25日,孙颖莎在多哈举行的世界乒乓球锦标赛女子单打决赛中获胜. ——这消息多么令人兴奋啊!A: 多么,修饰元音音素开头的可数名词单数;B: 多么,修饰不可数名词/可数名词复数;C: 错误形式;D: 多么,修饰形容词/副词。根据空格后不可数名词news"消息",可知应用what引导感叹句。故选B。
【点评】考查感叹句。注意熟记不可数名词news"消息",以及What+不可数名词+主语+谓语!的感叹句句式。
8.【答案】B
【知识点】短语辨析;一般过去时
【解析】【分析】句意:在昨天的数学课上,我们小组经过讨论解决了这个问题。 A: 剪掉,删除;B: 算出,解决;C: 熄灭;D: 分发出去。根据宾语the problems"问题",可知应是解决问题。故选B。
【点评】考查短语辨析。注意熟记固定搭配work out" 算出,解决"。
9.【答案】D
【知识点】when引宾语从句;询问时间
【解析】【分析】句意:——打扰一下,你能告诉我银行什么时候开门吗?——它通常九点钟开门。 A: 我怎么去银行;B: 银行在哪里;C: 银行有多远;D: 银行什么时候开门。根据答语 It usually opens at nine o' clock. 它通常九点钟开门,可知应是询问:银行什么时候开门。故选D。
【点评】考查when引导的宾语从句。注意根据答语确定询问内容,确定正确疑问词。
10.【答案】B
【知识点】表达赞扬;exactly
【解析】【分析】句意:——我国在科学技术方面取得了巨大成就。 ——没错。我们为我们的国家感到骄傲。 A: 不客气;B: 没错;C: 没关系;D: 我的荣幸。根据 We are proud of our country. 我们为我们的国家感到骄傲,可知应是肯定对方的观点:没错。故选B。
【点评】考查表示肯定。注意首先查看选项四个句子意思,根据语境选择合适的答语。
【答案】11.A;12.D;13.B;14.D;15.A;16.C;17.C;18.A;19.B;20.A;21.B;22.D;23.B;24.C;25.C
【知识点】人生百味类;记叙文
【解析】【分析】大意: 春日里,8岁的艾米收到奶奶给的种子,种下后多日未发芽,她焦虑求助邻居格林先生。尽管她悉心照料,种子仍未发芽。格林先生劝她耐心等待,最终,种子在她的照料下长成了向日葵,她也懂得了做事要有耐心和爱心。
【点评】考查完形填空。第一遍首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点查看空格句,联系上下文,理解句意,选出正确答案;最后带着答案阅读一遍文章进行复查。
11.句意:仔细种植,你会明白它的秘密。A:carefully - 仔细地;B:happily - 开心地;C:carelessly - 粗心地;D:quietly - 安静地。根据下文 She decided to plant it in the soil carefully at once. 她决定立刻小心地把它种在土壤里,可知奶奶建议她仔细种植。故选A。
12.句意:她觉得种植它一定很有趣。A:boring - 无聊的;B:clear - 清晰的;C:terrible - 糟糕的;D:interesting - 有趣的。根据上文 Amy was very curious about what would happen to the seed. 艾米很好奇种子会怎么样,可知应是认为很有趣。故选D。
13.句意:她每天给它浇三次水,像奶奶教她的那样唱歌。A:touched - 触摸;B:watered - 浇水;C:smelt - 闻起来;D:sent - 发送。根据下文 She still watered the soil three times a day. 她仍然一天浇三次,可知她每天给它浇三次水。故选B。
14.句意:她觉得有点伤心。A:warm - 温暖的;B:lazy - 懒惰的;C:glad - 高兴的;D:sad - 伤心的。根据上文But after four days, only bare(光秃秃的) soil greeted her. 但四天后,只有光秃秃的土地迎接她,可知种子没有发芽,应是有点伤心的。故选D。
15.句意:听到她的话,他说……A:words - 话语;B:wish - 愿望;C:story - 故事;D:lie - 谎言。根据上文"Maybe something is wrong with the seed. " Amy complained to Mr. Green, her elderly neighbour. "也许是种子出了问题。"艾米向年老的邻居格林先生抱怨道,可知应是听到她的话。故选A。
16.句意:所以你需要有耐心。A:Or - 或者;B:But - 但是;C:So - 所以;D:Yet - 然而。根据上文 I have spent a long time growing these plants. And you have just spent several days on the seed. 我花了很长时间种植这些植物。你刚刚在种子上花了几天时间,可知"你需要有耐心"为结果,应填连词so"所以"。故选C。
17.句意:艾米不相信他说的话。A:how - 如何;B:when - 什么时候;C:what - 什么;D:where - 哪里。根据下文She still watered the soil three times a day. 她仍然一天浇三次,可知应是没有相信格林先生说的话,关系词指"话语"为事物,应用关系代词what,在从句中作宾语。故选C。句意:艾米不相信他说的话。A:how - 如何;B:when - 什么时候;C:what - 什么;D:where - 哪里。根据下文She still watered the soil three times a day. 她仍然一天浇三次,可知应是没有相信格林先生说的话,关系词指"话语"为事物,应用关系代词what,在从句中作宾语。故选C。
18.句意:不幸的是,那个周末下了一场大雨。A:Unluckily - 不幸地;B:Patiently - 耐心地;C:Luckily - 幸运地;D:Impolitely - 不礼貌地。根据 a heavy rain poured down that weekend. 那个周末下了一场大雨,可知可能会冲掉种子,因此是不幸的。故选A。
19.句意:格林先生先生仔细检查了土壤,然后说……A:bought - 买;B:checked - 检查;C:painted - 绘画;D:collected - 收集。根据上文 Amy rushed out of the house and saw Mr. Green covering the soil with a piece of cloth. 艾米冲出房子,看见格林先生用一块布盖着泥土,可知此处应是在检查泥土。故选B。
20.句意:植物需要时间生长。A:time - 时间;B:water - 水;C:food - 食物;D:heat - 热量。根据上文 Be patient! 耐心点!可知此处指出植物需要时间生长。故选A。
21.句意:这一次,艾米接受了他的建议。A:test - 测试;B:advice - 建议;C:present - 礼物;D:box - 盒子。根据下文 She didn't check the seed again and again any longer. 她不再一次又一次地检查种子了,可知应是接受了他的建议。故选B。
22.句意:她迅速跑去告诉格林先生这件事。A:teach - 教;B:help - 帮助;C:treat - 对待;D:tell - 告诉。根据上文Then one morning, a green shoot(嫩芽) pushed through the soil. 然后有一天早上,一棵绿色的嫩芽穿过了土壤,可知应是迅速跑去告诉格林先生这件事。故选D。
23.句意:整个夏天,艾米耐心地观看和等待。A:at - 在;B:with - 和……一起/带着;C:from - 来自;D:without - 没有。根据下文The plant grew taller and taller day by day, Finally golden petals(花瓣) came out and 14 a bright sunflower.这株植物一天比一天高,最后金黄色的花瓣长出来,变成了一朵明亮的向日葵,可知艾米耐心地观看和等待,即带着耐心。故选B。
24.句意:这株植物一天比一天高,最后金黄色的花瓣长出来,变成了一朵明亮的向日葵。A:offered - 提供;B:received - 收到;C:became - 变成;D:protected - 保护。根据 golden petals(花瓣) came out 金黄色的花瓣长出来,可知是变成了一朵明亮的向日葵。故选C。
25.句意:你终于知道了这个秘密。A:road - 道路;B:rose - 玫瑰;C:secret - 秘密;D:shop - 商店。根据前文 and you'll understand its secret. 你会明白它的秘密,可知此处艾米耐心地等待花开,因此是知道了植物的秘密。故选C。
【答案】26.B
27.C
28.D
【知识点】其他语篇类型;交通方式;细节理解;数字计算
【解析】【分析】大意:文章是六辆列车的时间表。
【点评】考查阅读选择。注意阅读文章时,要仔细留意文章中的细节,如人名、地名、时间、数字等,这些细节往往与题目有关。
26.细节理解题。根据表格第二行,G2611列车的路线是"Suqian→Shanghai Hongqiao",可知从宿迁到上海虹桥的是G2611列车。故选B。
27.细节理解题。 根据表格中G2571列车的站台是2,对应的标识颜色是"Green" ,可知是绿色。故选C。
28.数字计算题。根据G8298列车的出发时间是15:30,到达时间是16:04,可知计算时间差为34分钟(16:04 - 15:30 = 34分钟) 。故选D。
【答案】29.A
30.B
31.C
32.B
【知识点】说明文;细节理解;词义猜测;段落大意;非物质文化遗产(技艺传承)
【解析】【分析】大意:文章介绍了宣纸的制作工序和文化价值等。
【点评】考查阅读选择。注意英语阅读理解题目有不同的类型,如主旨大意题、推理判断题、词义猜测题、细节理解题等,要根据题目类型,采用不同的解题方法。
29.细节理解题。根据第一段内容Among them, the paper made in Jingxian was the best for its excellent qualities.其中,泾县纸以其优良的品质而闻名,可知泾县(Jingxian)生产的宣纸因其优良品质被认为是最好的。 故选A
30.词义猜测题。根据划线词后 like washing, boiling, and drying如洗涤、煮沸和干燥,可知是制作宣纸的工序,procedures意为"工序",近义词steps。故选B。
31.细节理解题。根据第二段 Because of these qualities, Xuan paper has been loved by painters and calligraphers.由于这些品质,宣纸一直受到画家和书法家的喜爱,可知是因为宣纸的品质。 故选C。
32.段落大意题。根据第三段 Xuan paper is not only a material for art but also a cultural symbol. It represents the rich heritage(遗产) of the arts in Chinese history. 宣纸不仅是一种艺术材料,也是一种文化符号。它代表了中国历史上丰富的艺术遗产,可知第三段阐述了宣纸的文化意义。故选B。
【答案】33.C
34.A
35.B
36.D
【知识点】说明文;环保意识与环保行为;细节理解;推理判断;代词指代
【解析】【分析】大意: 家中用水来源多样,或来自江河湖泊,或取自地下,偏远地区还收集雨水。缺水国家通过脱盐技术将海水变淡水。水经处理后存入楼顶水箱或水塔,再通过管道送入家中。水对生物至关重要,我们应合理用水。
【点评】考查阅读选择。注意提高英语阅读理解能力需要大量的练习,可以通过做阅读理解练习题来提高自己的阅读理解水平。
33.推理判断题。根据第一段Where does the water in our homes come from How do people change sea water into fresh water How does water come into our homes 可知文章是通过提出一系列问题来引入主题的。 故选C。
34.细节理解题。根据第二段In most places, people get their water from lakes and rivers. 在大多数地方,人们从湖泊和河流中取水,可知大多数地方的水源来自湖泊和河流。 故选A。
35.代词指代题。根据第三段上文In most treatment factories, salt water is heated until it turns into steam... 在大多数处理厂,盐水被加热直到变成蒸汽,可知此处"it"指代的是前文提到的"salt water"。 故选B。
36.细节理解题。根据第四段Have you seen tanks or towers on the tops of buildings These tanks or towers are used for storing clean water.你见过建筑物顶部的坦克或塔楼吗?这些水箱或水塔用于储存清洁的水,可知这些水箱或水塔用于储存干净的水。 故选D。
【答案】37.D
38.B
39.A
40.C
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】大意:文章讲述了小熊的故事。
【点评】考查阅读选择。注意英语阅读理解中,词汇量很重要,要通过背单词、学习词组等方式,提高自己的词汇量。
37.细节理解题。根据第三段One winter day, she walked out and saw a small white animal on the ice.一个冬日,她走出去,在冰上看到了一只白色的小动物,可知是在冬季(winter)相遇。 故选D。
38.细节理解题。 根据第五段One day, some villagers said to him, 'Little Bear, go hunting with us. We'll teach you how to hunt.'一天,一些村民对他说:"小熊,和我们一起去打猎吧。我们会教你如何狩猎。",可知是村民(villagers)教会了小熊狩猎。 故选B。
39.细节理解题。根据故事发展顺序:1. 老妇人救下小熊并温暖它(c)。2. 小熊学会狩猎并比村民更厉害(b)。3. 老妇人决定放小熊回归野外(d)。4. 后来小熊再次出现并与她重逢(a),可知正确顺序是:c → b → d → a。故选A。
40.推理判断题。根据Thebearwalkedslowlyaway_fromherandlooked back again and again. 熊慢慢地从她身边走开,一次又一次地回头看,可知它对老妇人的不舍,可推断它不想离开(C)。故选C。
【答案】41.F;42.C;43.D;44.E;45.B
【知识点】说明文;常见运动项目
【解析】【分析】大意:文章是关于自行车骑行的建议。
选项意思:A.你需要买一顶新帽子。
B.保持专注很重要。
C.仔细检查你的自行车。
D.记住你的头盔得合适你。
E.时刻牢记交通规则。
F.然而,有时这可能是危险的。
【点评】考查阅读还原。注意学习一些解题技巧和方法,如速读、寻读、略读等,可以提高阅读效率和准确率。
41.根据上文 Cycling is popular and enjoyable. It is not only a good way to keep healthy but also an action to protect the environment. 骑自行车很受欢迎,也很有趣。这不仅是保持健康的好方法,也是保护环境的行动;以及下文 Here are some tips on how to keep safe while cycling. 以下是骑自行车时如何保持安全的一些提示,可知需要一个转折,说明骑行有时可能有危险:然而,有时这可能是危险的。 故选F。
42.根据下文 Before you start cycling, you need to examine the condition of your bike with care. 在开始骑自行车之前,你需要仔细检查自行车的状况,可知标题强调检查自行车:仔细检查你的自行车。 故选C。
43.根据上文Wear a helmet. 戴头盔,可知此处应是关于头盔的建议:记住你的头盔得合适你。 故选D。
44.根据标题Follow traffic rules. 遵守交通规则,可知此处是关于交通规则的建议:时刻牢记交通规则。 故选E。
45.根据上文Stay focused(专注的). 保持专注,可知此处强调专注得重要性:保持专注很重要。 故选B。
46.【答案】herself
【知识点】反身代词;一般将来时
【解析】【分析】句意:海伦是一名英国学生,她将自己在中国度过一个愉快的暑假。她自己,反身代词herself,作宾语。故答案为:herself。
【点评】考查反身代词。注意熟记固定搭配enjoy oneself"玩得开心"。
47.【答案】different
【知识点】There be句型的肯定句;形容词作定语置于名词前
【解析】【分析】句意:我们国家有许多不同的名胜古迹。不同的,形容词different,作定语修饰名词places。故答案为:different。
【点评】考查形容词。注意熟记形容词different"不同的"。
48.【答案】wonders
【知识点】规则变化的可数名词复数;表示客观事实或真理
【解析】【分析】句意:长城是世界奇迹之一。奇迹,可数名词wonder。根据固定搭配one of+可数名词复数"……的之一",可知应用复数形式wonders。故答案为:wonders。
【点评】考查可数名词复数。注意熟记固定搭配one of+可数名词复数"……的之一"。
49.【答案】southern
【知识点】表示客观事实或真理;形容词作定语置于名词前
【解析】【分析】句意:桂林是我国南部一座美丽的城市。南部的,形容词southern,作定语修饰名词part。故答案为:southern。
【点评】考查形容词。注意熟记形容词southern"南部的"。
50.【答案】famous
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;固定搭配;形容词作表语
【解析】【分析】句意:苏州以其奇妙的园林而闻名于世。 known by many people 闻名于世,同义短语be famous for"因……而闻名",可知应填形容词famous。故答案为:famous。
【点评】考查形容词。注意熟记固定搭配be famous for"因……而闻名"。
51.【答案】visitors
【知识点】规则变化的可数名词复数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯
【解析】【分析】句意:黄山全年都挤满了游客。 根据主语 Mount Huangshan黄山,结合首字母提示v,可知应是指很多游客去参观,应用可数名词visitor"游客",空格前无不定冠词等单数限制,可知应用复数形式visitors。故答案为:visitors。
【点评】考查可数名词复数。注意熟记可数名词visitor"游客",复数形式visitors。
52.【答案】catch
【知识点】动词原形;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;固定搭配
【解析】【分析】句意:九寨沟的美景也吸引了人们的注意。根据主语 The nice views of Jiuzhaigou寨沟的美景,结合首字母提示c,可知应是指很吸引了人们的注意,应用动词catch"吸引",句子陈述事实,时态为一般现在时,主语views为复数,谓语用动词原形。故答案为:catch。
【点评】考查动词。注意熟记固定搭配catch one's attention"吸引某人的注意"。
53.【答案】common
【知识点】形容词作表语;“It's+adj.(+for+sb.)+不定式” 表示“做某事对某人来说……”
【解析】【分析】句意:在这些地方经常看到纪念品。为什么不买一些呢。根据 not special "不特别",可知应是常见的,应填形容词common"常见的",作表语。故答案为:common。
【点评】考查形容词。注意熟记形容词common"常见的"。
【答案】54.a;55.found;56.deeper;57.swimmer;58.was saved;59.learn;60.fourth;61.successfully;62.from;63.and
【知识点】记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹
【解析】【分析】大意: 袁隆平被誉为"杂交水稻之父",同时他还有阅读、游泳和拉小提琴等诸多爱好。他习惯大声朗读,认为这能提升记忆、加深对文章的理解;他擅长游泳,曾因落水被救而学游泳;他热爱音乐,视其为人生温暖。他主张身心俱健,是我们学习的榜样。
【点评】考查语法填空。注意首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点阅读空格句,判断缺少的成分,再根据固定搭配等填写单词的正确形式;最后带着答案阅读一遍,进行复查。
54.句意:在高中的第一年,有一场演讲比赛。根据空格后可数名词单数competition"比赛",以及前面以辅音音素开头的形容词special"特别的",可知应填不定冠词a,泛指"一场"。故答案为:a。
55.句意:在那之后,他发现大声朗读是一种很好的方法。find发现,动词。根据事情发生在过去,可知句子时态为一般过去时,谓语应用动词过去式found。故答案为:found。
56.句意:这可以使他的记忆力大大提高,他可以比以前更深入地理解文章。deep深的,形容词。根据比较介词than"比",可知应填形容词比较级deeper"更深的",作定语。故答案为:deeper。
57.句意:袁是个很好的游泳者。swim游泳,动词。根据主语Yuan,可知应是个游泳者,应用名词形式swimmer"游泳者",不定冠词a后用单数形式。故答案为:swimmer。
58.句意:他被一个船夫救了。save救,动词。根据by a boatman被一个船夫 ,可知句子为被动语态,事情发生在过去,句子应用一般过去时的被动语态:was/were+过去分词,主语he为第三人称单数,be动词用was,动词save的过去分词为saved。故答案为:was saved。
59.句意:这让他学会了游泳——他想能够像船夫救他的那样救别人。learn 学习。根据固定搭配make sb. do sth."让某人做某事",可知应用动词原形。故答案为:learn。
60.句意:在成都举行的全国游泳比赛中,袁获得了第四名,而前三名成功地进入了中国国家游泳队第八名。four四,基数词。根据空格前谓语finished"完成",可知此处表示"第四名完成",应填序数词形式fourth。故答案为:fourth。
61.句意:在成都举行的全国游泳比赛中,袁获得了第四名,而前三名成功地进入了中国国家游泳队第八名。successful成功的,形容词。根据副词作状语,可知应填副词形式successfully"成功地",作状语修饰动词过去式entered。故答案为:successfully。
62.句意:他在大学里从一位音乐老师那里学会了拉小提琴。根据 He learned to play the violin他在大学里学会了拉小提琴 ,可知应是从一位音乐老师那里学习的,应填介词from"从"。故答案为:from。
63.句意:我们应该身心都健康。根据固定搭配both…and…"两者都",可知应填连词and。故答案为:and。
【答案】64.Li Ming's neighbours are kind and helpful.
65.The volunteers usually have a "helping hands" meeting at the weekend at the community centre.
66.略
【知识点】议论文;社区生活
【解析】【分析】大意:文章主要介绍了李明所在的互帮互助的社区。
【点评】考查阅读表达。注意在回答问题时,要回到原文中寻找答案。
64.根据第一段My neighbours are kind and helpful. 我的邻居很善良,乐于助人,可知李明的邻居是善良,乐于助人。故答案为:Li Ming's neighbours are kind and helpful.
65.根据第二段 Usually there is a "helping hands" meeting at the weekend at the community centre. 通常周末在社区中心会举行"援助之手"会议,可知是周末的时候。故答案为:The volunteers usually have a "helping hands" meeting at the weekend at the community centre.
66.本题询问在日常生活中帮助他人的行为,为开放性题目,根据实际情况回答,言之有理即可。可回答:1.如果你擅长某门学科,就自愿帮忙做作业。2.协助老年人购物或打扫房屋。3.如果你有技能,可以修理自行车或家具等损坏的物品。4.教别人有用的技能,如计算机基础知识或烹饪。5.参加社区活动,支持有需要的邻居。故答案为: 1. Volunteer to help with homework if you are good at a subject.
2. Assist elderly people with shopping or cleaning their homes.
3. Fix broken items like bicycles or furniture if you have the skills.
4. Teach others useful skills such as computer basics or cooking.
5. Participate in community events to support neighbors in need.
67.【答案】A Healthy DietDear classmates,
I'm Li Hua. I'm glad to be here to give a speech. My topic is "A Healthy Diet".
A healthy diet is very important. First, it gives us energy to study and play. Second, it helps us grow strong and stay healthy.
However, some bad eating habits are harmful. For example, eating too much sugar hurts our teeth, and fried food makes us fat easily.
To keep healthy, here are my suggestions:
1. Eat meals on time.
2. Eat more fruits and vegetables.
3. Drink enough water every day.
4. Avoid junk food like chips and soda.
That's all for my speech. Thank you for listening!
【知识点】命题作文;健康饮食;演讲稿
【解析】【分析】这是一篇命题作文,要求以"A Healthy Diet"为题写一份英语演讲稿。写作内容包括健康饮食的重要性、不良饮食习惯及危害,以及合理的建议。根据内容要求可知本文的主要时态为一般现在时,人称为第一人称。注意并列连词的使用和主谓一致问题,写作中要注意上下文的过渡和逻辑,要符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文对健康饮食的重要性、不良饮食习惯及危害,以及合理的建议进行了逐一论述。内容全面、详尽,意思连贯,表达清楚,时态和人称的运用灵活准确。其中使用的Here be句型 To keep healthy, here are my suggestions " To keep healthy, here are my suggestions "和动词原形开头的祈使句 Avoid junk food like chips and soda. "避免吃薯片和苏打水等垃圾食品。"等句型使得文章的逻辑性大大增强;使用的help sb. do sth."帮助某人做某事",make sb.+形容词"使某人怎样"等短语增加了文章的可读性。日常进行写作训练注意多运用常见句式和短语,使表达更为流畅。
1 / 1江苏省宿迁市2025年中考英语真题
1.(2025·宿迁) Sandy hopes to be a ____ because she is really interested in dancing.
A.dancer B.singer C.doctor D.scientist
【答案】A
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;可数名词的单数
【解析】【分析】句意:桑迪希望成为一名舞蹈家,因为她对跳舞很感兴趣。 A: 舞蹈家;B: 歌手;C: 医生;D: 科学家。根据 she is really interested in dancing. 因为她对跳舞很感兴趣,可知应是希望成为舞蹈家。故选A。
【点评】考查可数名词单数。注意首先查看选项四个单词意思,再根据语境选择合适的名词。
2.(2025·宿迁) I left my Chinese book at home today. Simon shared ____ with me.
A.he B.his C.him D.himself
【答案】B
【知识点】名词性物主代词;一般过去时
【解析】【分析】句意:我今天把语文书忘在家里了。西蒙和我分享了他的。A: 他(代词主格);B: 他的(形容词性物主代词/名词性物主代词);C: 他(代词宾格);D: 他自己(反身代词)。根据 I left my Chinese book at home today. 我今天把语文书忘在家里了,可知此处表示:西蒙和我分享了他的(语文书),应用名词性物主代词his,作宾语。故选B。
【点评】考查名词性物主代词。注意掌握名词性物主代词作主语、宾语和表语的用法。
3.(2025·宿迁) Linda is ____ . She is never afraid of giving a talk in front of many people.
A.brave B.shy C.nervous D.honest
【答案】A
【知识点】表示主语具备的能力、性格、特征;形容词作表语;brave
【解析】【分析】句意:琳达很勇敢。她从不害怕在众人面前演讲。 A: 勇敢;B: 害羞;C: 紧张;D: 诚实。根据 She is never afraid of giving a talk in front of many people. 她从不害怕在众人面前演讲,可知她是勇敢的。故选A。
【点评】考查形容词。注意熟记形容词brave"勇敢的"。
4.(2025·宿迁) It's true that robots ____ do a lot of things, such as telling stories, playing kung fu and so on.
A.may B.must C.can D.might
【答案】C
【知识点】表示客观事实或真理;can, could表示能力;can
【解析】【分析】句意:机器人确实可以做很多事情,比如讲故事、打功夫等等。A: 可能(表猜测);B: 必须;C: 可以(表能力);D: 可能(表猜测)。根据 It's true 确实,可知机器人可以做很多事情,应用情态动词can,表能力。故选C。
【点评】考查情态动词。注意熟记情态动词can"可以/能"。
5.(2025·宿迁) Kitty will go to the English Corner ____ her English this Saturday afternoon.
A.to practise B.practising C.practised D.practise
【答案】A
【知识点】动词不定式;一般将来时
【解析】【分析】句意:基蒂这个星期六下午要去英语角练习英语。 A: 练习(动词不定式);B: 练习(动名词);C: 练习(动词过去式);D: 练习(动词原形)。根据 Kitty will go to the English Corner 基蒂这个星期六下午要去英语角,可知是为了练习英语,应用动词不定式to practise,作目的状语。故选A。
【点评】考查动词不定式。注意熟记动词不定式作目的状语,表"为了"的用法。
6.(2025·宿迁) Now the students in primary and junior high schools ____ a 15-minute break between classes.
A.had B.will have C.have D.would have
【答案】C
【知识点】动词原形;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯
【解析】【分析】句意:现在,小学和初中的学生有15分钟的课间休息1。 A: 有(一般过去时);B: 有(一般将来时);C: 有(一般现在时);D: 将有(过去将来时)。根据时间状语now"现在",可知此处表现状,时态为一般现在时。故选C。
【点评】考查一般现在时。注意根据时间状语判断句子时态,选择正确的动词形式。
7.(2025·宿迁) — Sun Yingsha won women's singles final at the World Table Tennis Championships inDoha on May 25,
2025.
——— exciting the news is!
A.What an B.What C.How an D.How
【答案】B
【知识点】表示主语具备的能力、性格、特征;what引导的感叹句;what
【解析】【分析】句意:——2025年5月25日,孙颖莎在多哈举行的世界乒乓球锦标赛女子单打决赛中获胜. ——这消息多么令人兴奋啊!A: 多么,修饰元音音素开头的可数名词单数;B: 多么,修饰不可数名词/可数名词复数;C: 错误形式;D: 多么,修饰形容词/副词。根据空格后不可数名词news"消息",可知应用what引导感叹句。故选B。
【点评】考查感叹句。注意熟记不可数名词news"消息",以及What+不可数名词+主语+谓语!的感叹句句式。
8.(2025·宿迁) In yesterday's maths lesson, our group ____ the problem after a discussion.
A.cut out B.worked out C.put out D.handed out
【答案】B
【知识点】短语辨析;一般过去时
【解析】【分析】句意:在昨天的数学课上,我们小组经过讨论解决了这个问题。 A: 剪掉,删除;B: 算出,解决;C: 熄灭;D: 分发出去。根据宾语the problems"问题",可知应是解决问题。故选B。
【点评】考查短语辨析。注意熟记固定搭配work out" 算出,解决"。
9.(2025·宿迁) — Excuse me, could you tell me ____
— It usually opens at nine o' clock.
A.how I can get to the bank B.where the bank is
C.how far the bank is D.when the bank opens
【答案】D
【知识点】when引宾语从句;询问时间
【解析】【分析】句意:——打扰一下,你能告诉我银行什么时候开门吗?——它通常九点钟开门。 A: 我怎么去银行;B: 银行在哪里;C: 银行有多远;D: 银行什么时候开门。根据答语 It usually opens at nine o' clock. 它通常九点钟开门,可知应是询问:银行什么时候开门。故选D。
【点评】考查when引导的宾语从句。注意根据答语确定询问内容,确定正确疑问词。
10.(2025·宿迁) — Our country has made great achievements in science and technology.
— ____ . We are proud of our country.
A.You' re welcome B.Exactly
C.Never mind D.My pleasure
【答案】B
【知识点】表达赞扬;exactly
【解析】【分析】句意:——我国在科学技术方面取得了巨大成就。 ——没错。我们为我们的国家感到骄傲。 A: 不客气;B: 没错;C: 没关系;D: 我的荣幸。根据 We are proud of our country. 我们为我们的国家感到骄傲,可知应是肯定对方的观点:没错。故选B。
【点评】考查表示肯定。注意首先查看选项四个句子意思,根据语境选择合适的答语。
(2025·宿迁)阅读下面短文,从短文后每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
One spring morning, 8-year-old Amy received a small box from her grandma. Inside was only a seed (种子). "Plant it 11. , and you'll understand its secret. " Grandma said with a smile.
Amy was very curious about what would happen to the seed. She thought planting it must be 12. . She decided to plant it in the soil carefully at once. Every day she 13. it three times, singing to it like Grandma taught her. But after four days, only bare(光秃秃的) soil greeted her. She felt a little 14. .
"Maybe something is wrong with the seed. " Amy complained to Mr. Green, her elderly neighbour. Mr. Green was good at growing plants. Hearing her 15. , he said, "Nature works on its own clock. I have spent a long time growing these plants. And you have just spent several days on the seed. 16. you need to be patient. "
Amy didn't believe 17. he said. She still watered the soil three times a day. She even used plant food which she bought from the shop. Another three days passed, the soil turned into a muddy mess(泥泞不堪), 18. , a heavy rain poured down that weekend. Amy rushed out of the house and saw Mr. Green covering the soil with a piece of cloth.
"I' ve killed the seed, haven't I " she said unhappily, pointing at the flooded soil.
Mr. Green 19. the soil carefully and said, "You' ve paid too much attention. Be patient! Plants need 20. to grow. "
This time, Amy took his 21. . She didn't check the seed again and again any longer. She simply made sure that it got enough sunlight. Five days passed quietly. Then one morning, a green shoot(嫩芽) pushed through the soil.
Amy was too excited. She ran quickly to 22. Mr. Green about it. He said to her, "Let it grow! Still be patient!"
Through summer, Amy watched and waited 23. patience(耐心). The plant grew taller and taller day by day, Finally golden petals(花瓣) came out and 24. a bright sunflower. It turned its face to follow the sun.
When Grandma visited Amy in August, she smiled at the tall sunflower and said, "Aha, Amy! You' ve known the 25. at last. " Amy nodded her head.
No matter what we do, we need patience as well as love.
11.A. carefully B. happily C. carelessly D. quietly
12.A. boring B. clear C. terrible D. interesting
13.A. touched B. watered C. smelt D. sent
14.A. warm B. lazy C. glad D. sad
15.A. words B. wish C. story D. lie
16.A. Or B. But C. So D. Yet
17.A. how B. when C. what D. where
18.A. Unluckily B. Patiently C. Luckily D. Impolitely
19.A. bought B. checked C. painted D. collected
20.A. time B. water C. food D. heat
21.A. test B. advice C. present D. box
22.A. teach B. help C. treat D. tell
23.A. at B. with C. from D. without
24.A. offered B. received C. became D. protected
25.A. road B. rose C. secret D. shop
【答案】11.A;12.D;13.B;14.D;15.A;16.C;17.C;18.A;19.B;20.A;21.B;22.D;23.B;24.C;25.C
【知识点】人生百味类;记叙文
【解析】【分析】大意: 春日里,8岁的艾米收到奶奶给的种子,种下后多日未发芽,她焦虑求助邻居格林先生。尽管她悉心照料,种子仍未发芽。格林先生劝她耐心等待,最终,种子在她的照料下长成了向日葵,她也懂得了做事要有耐心和爱心。
【点评】考查完形填空。第一遍首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点查看空格句,联系上下文,理解句意,选出正确答案;最后带着答案阅读一遍文章进行复查。
11.句意:仔细种植,你会明白它的秘密。A:carefully - 仔细地;B:happily - 开心地;C:carelessly - 粗心地;D:quietly - 安静地。根据下文 She decided to plant it in the soil carefully at once. 她决定立刻小心地把它种在土壤里,可知奶奶建议她仔细种植。故选A。
12.句意:她觉得种植它一定很有趣。A:boring - 无聊的;B:clear - 清晰的;C:terrible - 糟糕的;D:interesting - 有趣的。根据上文 Amy was very curious about what would happen to the seed. 艾米很好奇种子会怎么样,可知应是认为很有趣。故选D。
13.句意:她每天给它浇三次水,像奶奶教她的那样唱歌。A:touched - 触摸;B:watered - 浇水;C:smelt - 闻起来;D:sent - 发送。根据下文 She still watered the soil three times a day. 她仍然一天浇三次,可知她每天给它浇三次水。故选B。
14.句意:她觉得有点伤心。A:warm - 温暖的;B:lazy - 懒惰的;C:glad - 高兴的;D:sad - 伤心的。根据上文But after four days, only bare(光秃秃的) soil greeted her. 但四天后,只有光秃秃的土地迎接她,可知种子没有发芽,应是有点伤心的。故选D。
15.句意:听到她的话,他说……A:words - 话语;B:wish - 愿望;C:story - 故事;D:lie - 谎言。根据上文"Maybe something is wrong with the seed. " Amy complained to Mr. Green, her elderly neighbour. "也许是种子出了问题。"艾米向年老的邻居格林先生抱怨道,可知应是听到她的话。故选A。
16.句意:所以你需要有耐心。A:Or - 或者;B:But - 但是;C:So - 所以;D:Yet - 然而。根据上文 I have spent a long time growing these plants. And you have just spent several days on the seed. 我花了很长时间种植这些植物。你刚刚在种子上花了几天时间,可知"你需要有耐心"为结果,应填连词so"所以"。故选C。
17.句意:艾米不相信他说的话。A:how - 如何;B:when - 什么时候;C:what - 什么;D:where - 哪里。根据下文She still watered the soil three times a day. 她仍然一天浇三次,可知应是没有相信格林先生说的话,关系词指"话语"为事物,应用关系代词what,在从句中作宾语。故选C。句意:艾米不相信他说的话。A:how - 如何;B:when - 什么时候;C:what - 什么;D:where - 哪里。根据下文She still watered the soil three times a day. 她仍然一天浇三次,可知应是没有相信格林先生说的话,关系词指"话语"为事物,应用关系代词what,在从句中作宾语。故选C。
18.句意:不幸的是,那个周末下了一场大雨。A:Unluckily - 不幸地;B:Patiently - 耐心地;C:Luckily - 幸运地;D:Impolitely - 不礼貌地。根据 a heavy rain poured down that weekend. 那个周末下了一场大雨,可知可能会冲掉种子,因此是不幸的。故选A。
19.句意:格林先生先生仔细检查了土壤,然后说……A:bought - 买;B:checked - 检查;C:painted - 绘画;D:collected - 收集。根据上文 Amy rushed out of the house and saw Mr. Green covering the soil with a piece of cloth. 艾米冲出房子,看见格林先生用一块布盖着泥土,可知此处应是在检查泥土。故选B。
20.句意:植物需要时间生长。A:time - 时间;B:water - 水;C:food - 食物;D:heat - 热量。根据上文 Be patient! 耐心点!可知此处指出植物需要时间生长。故选A。
21.句意:这一次,艾米接受了他的建议。A:test - 测试;B:advice - 建议;C:present - 礼物;D:box - 盒子。根据下文 She didn't check the seed again and again any longer. 她不再一次又一次地检查种子了,可知应是接受了他的建议。故选B。
22.句意:她迅速跑去告诉格林先生这件事。A:teach - 教;B:help - 帮助;C:treat - 对待;D:tell - 告诉。根据上文Then one morning, a green shoot(嫩芽) pushed through the soil. 然后有一天早上,一棵绿色的嫩芽穿过了土壤,可知应是迅速跑去告诉格林先生这件事。故选D。
23.句意:整个夏天,艾米耐心地观看和等待。A:at - 在;B:with - 和……一起/带着;C:from - 来自;D:without - 没有。根据下文The plant grew taller and taller day by day, Finally golden petals(花瓣) came out and 14 a bright sunflower.这株植物一天比一天高,最后金黄色的花瓣长出来,变成了一朵明亮的向日葵,可知艾米耐心地观看和等待,即带着耐心。故选B。
24.句意:这株植物一天比一天高,最后金黄色的花瓣长出来,变成了一朵明亮的向日葵。A:offered - 提供;B:received - 收到;C:became - 变成;D:protected - 保护。根据 golden petals(花瓣) came out 金黄色的花瓣长出来,可知是变成了一朵明亮的向日葵。故选C。
25.句意:你终于知道了这个秘密。A:road - 道路;B:rose - 玫瑰;C:secret - 秘密;D:shop - 商店。根据前文 and you'll understand its secret. 你会明白它的秘密,可知此处艾米耐心地等待花开,因此是知道了植物的秘密。故选C。
(2025·宿迁)阅读下列短文,从短文后每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
The following form is a simulated (模拟的) high-speed train schedule from Suqian to six cities.
Train Number Route Departure (出发) time Arrival time Platform (站台) Marker(标识)Color
G2611 Suqian→ Shanghai Hongqiao 12:05 15:31 2 Blue
G2223 Suqian→ Yangzhou 12:32 14:09 1 Orange
G2571 Suqian→ Wuxi 13:00 15:27 2 Green
G3284 Suqian→ Chengdu East 14:24 23:17 3 Brown
G8298 Suqian→ Xuzhou East 15:30 16:04 1 Blue
G2588 Suqian→ Beijing South 18:16 22:10 4 Orange
26.Which of the following high-speed trains is from Suqian to Shanghai Hongqiao
A.G2223. B.G2611. C.G2588. D.G3284.
27.What marker color should you follow on Platform 2 if your train number isG2571
A.Brown. B.Blue. C.Green. D.Orange.
28.How long does it take from Suqian to Xuzhou East by G8298 train
A.206 minutes. B.147 minutes. C.97 minutes. D.34 minutes.
【答案】26.B
27.C
28.D
【知识点】其他语篇类型;交通方式;细节理解;数字计算
【解析】【分析】大意:文章是六辆列车的时间表。
【点评】考查阅读选择。注意阅读文章时,要仔细留意文章中的细节,如人名、地名、时间、数字等,这些细节往往与题目有关。
26.细节理解题。根据表格第二行,G2611列车的路线是"Suqian→Shanghai Hongqiao",可知从宿迁到上海虹桥的是G2611列车。故选B。
27.细节理解题。 根据表格中G2571列车的站台是2,对应的标识颜色是"Green" ,可知是绿色。故选C。
28.数字计算题。根据G8298列车的出发时间是15:30,到达时间是16:04,可知计算时间差为34分钟(16:04 - 15:30 = 34分钟) 。故选D。
(2025·宿迁) 阅读下列短文,从短文后每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
Among all types of paper, Xuan paper has earned a special place in Chinese culture. The history of Xuan paper dates back to the Tang Dynasty. At that time, paper was produced in Xuancheng, Jingxian, Ningguo and Taiping. They were counties(县) under the jurisdiction(管辖范围) of Xuanzhou. Among them, the paper made in Jingxian was the best for its excellent qualities. Since most paper distribution(分发) centers were in Xuancheng, the paper was then known as Xuan paper.
Xuan paper is made from the bark(树皮) of the blue sandalwood (檀香木) tree and rice straw. The process(过程) of making it includes many procedures like washing, boiling, and drying. Each step needs a lot of time and care. The final product is soft, thin but strong. It doesn't tear(扯破) easily and can take in a lot of ink. Because of these qualities, Xuan paper has been loved by painters and calligraphers. It helps them fully express their creative ideas and feelings.
Xuan paper is not only a material for art but also a cultural symbol. It represents the rich heritage(遗产) of the arts in Chinese history. Even in today's modern world, Xuan paper continues to hold an important position in Chinese art and cultural traditions. It serves as a bridge connecting the past with the present, allowing modern artists to look for good ideas from history while creating new works. The special treasures of Xuan paper ensure that the beauty of Chinese calligraphy and painting can remain and can be passed down through generations.
29.Where was the best Xuan paper made according to the passage
A.Jingxian. B.Taiping. C.Ningguo. D.Xuancheng.
30.What does the underlined word"procedures" in paragraph 2 probably mean
A.Materials. B.Steps. C.Counties. D.Thoughts.
31.Why has Xuan paper been loved by painters and calligraphers
A.Because of the price. B.Because of the size.
C.Because of the qualities. D.Because of the colour.
32.What does paragraph 3 mainly talk about
A.The types of Xuan paper.
B.The value of Xuan paper.
C.The weight of Xuan paper.
D.The ways of making Xuan paper.
【答案】29.A
30.B
31.C
32.B
【知识点】说明文;细节理解;词义猜测;段落大意;非物质文化遗产(技艺传承)
【解析】【分析】大意:文章介绍了宣纸的制作工序和文化价值等。
【点评】考查阅读选择。注意英语阅读理解题目有不同的类型,如主旨大意题、推理判断题、词义猜测题、细节理解题等,要根据题目类型,采用不同的解题方法。
29.细节理解题。根据第一段内容Among them, the paper made in Jingxian was the best for its excellent qualities.其中,泾县纸以其优良的品质而闻名,可知泾县(Jingxian)生产的宣纸因其优良品质被认为是最好的。 故选A
30.词义猜测题。根据划线词后 like washing, boiling, and drying如洗涤、煮沸和干燥,可知是制作宣纸的工序,procedures意为"工序",近义词steps。故选B。
31.细节理解题。根据第二段 Because of these qualities, Xuan paper has been loved by painters and calligraphers.由于这些品质,宣纸一直受到画家和书法家的喜爱,可知是因为宣纸的品质。 故选C。
32.段落大意题。根据第三段 Xuan paper is not only a material for art but also a cultural symbol. It represents the rich heritage(遗产) of the arts in Chinese history. 宣纸不仅是一种艺术材料,也是一种文化符号。它代表了中国历史上丰富的艺术遗产,可知第三段阐述了宣纸的文化意义。故选B。
(2025·宿迁) 阅读下列短文,从短文后每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
Where does the water in our homes come from How do people change sea water into fresh water How does water come into our homes This passage will answer these questions.
In most places, people get their water from lakes and rivers. The water is usually seen all year round. In some places, people get their water from under the ground. They use wells to get the water. In some other places, windmills(风车) are used to get water from under the ground. In some country areas away from the city water supply, people collect rainwater that falls on their roofs(房顶), Pipes from the roofs lead the water into tanks(罐子). The water from rainwater tanks is usually clean enough to drink.
In some countries that are in need of water, fresh water is made from sea water in special treatment factories. This is called desalination(脱盐). In most treatment factories, salt water is heated until it turns into steam (蒸汽) and the salt is left behind. When the steam is cooled, it becomes fresh water. Only a little salt is left in the fresh water. This makes the water taste better and also stops the pure water taking salts and minerals(矿物质) out of our bodies.
Have you seen tanks or towers on the tops of buildings These tanks or towers are used for storing clean water. Before the water is put into these tanks or towers, it goes to a water treatment factory. Some water from rivers or lakes is not clean. If we drink it directly, we may be ill. In the water treatment factory, workers make the water clean and safe for people to drink. Then pipes bring the water to our homes.
Water is very important for all living things, but sometimes there is not enough water. We should use water wisely.
33.How does the writer begin the passage
A.By comparing ideas. B.By giving examples.
C.By asking questions. D.By explaining reasons.
34.Where do people in most places get water from
A.Lakes and rivers.
B.Lakes and underground water.
C.Rivers and rainwater.
D.Rainwater and underground water.
35.What does the underlined word"it" in paragraph 3 refer to (指代)
A.Rainwater. B.Salt water. C.Fresh water. D.Pure water.
36.What are tanks or towers used for according to the passage
A.Storing salt. B.Storing pipes.
C.Storing minerals. D.Storing clean water.
【答案】33.C
34.A
35.B
36.D
【知识点】说明文;环保意识与环保行为;细节理解;推理判断;代词指代
【解析】【分析】大意: 家中用水来源多样,或来自江河湖泊,或取自地下,偏远地区还收集雨水。缺水国家通过脱盐技术将海水变淡水。水经处理后存入楼顶水箱或水塔,再通过管道送入家中。水对生物至关重要,我们应合理用水。
【点评】考查阅读选择。注意提高英语阅读理解能力需要大量的练习,可以通过做阅读理解练习题来提高自己的阅读理解水平。
33.推理判断题。根据第一段Where does the water in our homes come from How do people change sea water into fresh water How does water come into our homes 可知文章是通过提出一系列问题来引入主题的。 故选C。
34.细节理解题。根据第二段In most places, people get their water from lakes and rivers. 在大多数地方,人们从湖泊和河流中取水,可知大多数地方的水源来自湖泊和河流。 故选A。
35.代词指代题。根据第三段上文In most treatment factories, salt water is heated until it turns into steam... 在大多数处理厂,盐水被加热直到变成蒸汽,可知此处"it"指代的是前文提到的"salt water"。 故选B。
36.细节理解题。根据第四段Have you seen tanks or towers on the tops of buildings These tanks or towers are used for storing clean water.你见过建筑物顶部的坦克或塔楼吗?这些水箱或水塔用于储存清洁的水,可知这些水箱或水塔用于储存干净的水。 故选D。
(2025·宿迁) 阅读下列短文,从短文后每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
This is a tale of a lonely old woman. She lived in the white North. There, the night is long in winter and the day is long in summer.
The old woman lived alone in a small village. The villagers took good care of her, but she was still unhappy. She wanted a child of her own.
One winter day, she walked out and saw a small white animal on the ice. It was a baby bear. The bear looked small and felt very cold. The old woman spoke softly to the bear, "Poor little e with me. " Then she carried him home.
Inside her house, the old woman held the bear close until he was warm. She touched him gently and sang to him softly. He felt comfortable in her arms. From that day, when the old woman ate, she fed the little bear from her hand. When she slept, the bear slept beside her. They were a family now. The village children loved the bear too. They played together.
Time passed quickly and the bear grew big and strong. One day, some villagers said to him, "Little Bear, go hunting with us. We'll teach you how to hunt. " The bear followed them. Soon the bear became a better hunter than the villagers.
When the weather was bad, everyone stayed indoors. Then the bear went out into the snow and brought home enough food for the whole village. The old woman felt proud of him.
One day, some villagers said to the old woman, "The bear has grown big and strong enough. He is a good hunter now. You'd better let him go back to the wild. "
In the following days, the old woman was quiet, thinking. She thought aloud, "The bear belongs to the wild. I should let him go. "
Finally, she said to the bear, "It's time for you to leave. Be safe. Be free. " She put her arms around his neck. Her tears ran into his fur. She was heartbroken.
The_bear_walked_slowly_away_from_her_and_looked_back_again_and_again. Then he disappeared. When darkness fell, the old woman still stood there. Once more, she was alone.
A long time passed. The winter came again. One day, the old woman stood at the same place for a long time. The wind blew snow around her face. Suddenly, the white bear appeared and ran to her.
Now, once a year, in winter, the old woman and her little bear meet each other at the same place.
(Adapted from Little Bear)
37.In which season did the old woman first meet the baby bear
A.Spring. B.Summer. C.Autumn. D.Winter.
38.Who taught the bear to hunt according to the tale
A.The old woman. B.Some villagers.
C.The bear himself. D.The village children.
39.Which of the following is the correct order of the tale
a. The white bear appeared and ran to her.
b. Soon the bear became a better hunter than the villagers.
c. The old woman held the bear close until he was warm.
d. The old woman decided to let the bear go back to the wild.
A.c-b-d-a B.a-c-d-b C.a-d-b-c D.c-a-b-d
40.What can we infer(推断) from the underlined sentence in paragraph10
A.The bear didn't get well and was still ill.
B.The bear was too fat to walk any further.
C.The bear didn't want to leave the old woman.
D.The bear said goodbye to the village children.
【答案】37.D
38.B
39.A
40.C
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】大意:文章讲述了小熊的故事。
【点评】考查阅读选择。注意英语阅读理解中,词汇量很重要,要通过背单词、学习词组等方式,提高自己的词汇量。
37.细节理解题。根据第三段One winter day, she walked out and saw a small white animal on the ice.一个冬日,她走出去,在冰上看到了一只白色的小动物,可知是在冬季(winter)相遇。 故选D。
38.细节理解题。 根据第五段One day, some villagers said to him, 'Little Bear, go hunting with us. We'll teach you how to hunt.'一天,一些村民对他说:"小熊,和我们一起去打猎吧。我们会教你如何狩猎。",可知是村民(villagers)教会了小熊狩猎。 故选B。
39.细节理解题。根据故事发展顺序:1. 老妇人救下小熊并温暖它(c)。2. 小熊学会狩猎并比村民更厉害(b)。3. 老妇人决定放小熊回归野外(d)。4. 后来小熊再次出现并与她重逢(a),可知正确顺序是:c → b → d → a。故选A。
40.推理判断题。根据Thebearwalkedslowlyaway_fromherandlooked back again and again. 熊慢慢地从她身边走开,一次又一次地回头看,可知它对老妇人的不舍,可推断它不想离开(C)。故选C。
(2025·宿迁)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Cycling is popular and enjoyable. It is not only a good way to keep healthy but also an action to protect the environment. 41. Here are some tips on how to keep safe while cycling.
42. Before you start cycling, you need to examine the condition of your bike with care. For example, make sure that the brakes(刹车) work well and the chain(链条) can turn with no problems.
Use proper equipment. Wear a helmet. 43. Before you start cycling, you should fasten(扣紧) your helmet. Wear bright and reflective(反光的) clothes on the road. Make sure your bike has lights. All these can greatly reduce the risk of being hurt.
Follow traffic rules. You are required to follow the same traffic rules as drivers. 44. For example, you should ride at a safe speed on the right side of the road, wait at the traffic lights and let passers-by go first.
Stay focused(专注的). 45. If you chat with others when you are cycling, it can distract(使分心) you and put yourself at the risk of road accidents.
By following these tips, you can enjoy cycling and stay safe at the same time. Always remember that safety comes first! Happy cycling!
A. You need to buy a new hat. B. It is important to stay focused. C. Examine(检查) your bike with care. D. Remember that your helmet fits you well. E. Keep the traffic rules in mind all the time. F. However, sometimes it may be dangerous. G. You can do anything you want while cycling.
【答案】41.F;42.C;43.D;44.E;45.B
【知识点】说明文;常见运动项目
【解析】【分析】大意:文章是关于自行车骑行的建议。
选项意思:A.你需要买一顶新帽子。
B.保持专注很重要。
C.仔细检查你的自行车。
D.记住你的头盔得合适你。
E.时刻牢记交通规则。
F.然而,有时这可能是危险的。
【点评】考查阅读还原。注意学习一些解题技巧和方法,如速读、寻读、略读等,可以提高阅读效率和准确率。
41.根据上文 Cycling is popular and enjoyable. It is not only a good way to keep healthy but also an action to protect the environment. 骑自行车很受欢迎,也很有趣。这不仅是保持健康的好方法,也是保护环境的行动;以及下文 Here are some tips on how to keep safe while cycling. 以下是骑自行车时如何保持安全的一些提示,可知需要一个转折,说明骑行有时可能有危险:然而,有时这可能是危险的。 故选F。
42.根据下文 Before you start cycling, you need to examine the condition of your bike with care. 在开始骑自行车之前,你需要仔细检查自行车的状况,可知标题强调检查自行车:仔细检查你的自行车。 故选C。
43.根据上文Wear a helmet. 戴头盔,可知此处应是关于头盔的建议:记住你的头盔得合适你。 故选D。
44.根据标题Follow traffic rules. 遵守交通规则,可知此处是关于交通规则的建议:时刻牢记交通规则。 故选E。
45.根据上文Stay focused(专注的). 保持专注,可知此处强调专注得重要性:保持专注很重要。 故选B。
46.(2025·宿迁) Helen, a British student, will enjoy (她自己) during the summer holiday in China.
【答案】herself
【知识点】反身代词;一般将来时
【解析】【分析】句意:海伦是一名英国学生,她将自己在中国度过一个愉快的暑假。她自己,反身代词herself,作宾语。故答案为:herself。
【点评】考查反身代词。注意熟记固定搭配enjoy oneself"玩得开心"。
47.(2025·宿迁) There are many (不同的) places of interest in our country.
【答案】different
【知识点】There be句型的肯定句;形容词作定语置于名词前
【解析】【分析】句意:我们国家有许多不同的名胜古迹。不同的,形容词different,作定语修饰名词places。故答案为:different。
【点评】考查形容词。注意熟记形容词different"不同的"。
48.(2025·宿迁) The Great Wall is one of the (奇迹) in the world.
【答案】wonders
【知识点】规则变化的可数名词复数;表示客观事实或真理
【解析】【分析】句意:长城是世界奇迹之一。奇迹,可数名词wonder。根据固定搭配one of+可数名词复数"……的之一",可知应用复数形式wonders。故答案为:wonders。
【点评】考查可数名词复数。注意熟记固定搭配one of+可数名词复数"……的之一"。
49.(2025·宿迁) Guilin is a beautiful city in the (南部的) part of our country.
【答案】southern
【知识点】表示客观事实或真理;形容词作定语置于名词前
【解析】【分析】句意:桂林是我国南部一座美丽的城市。南部的,形容词southern,作定语修饰名词part。故答案为:southern。
【点评】考查形容词。注意熟记形容词southern"南部的"。
50.(2025·宿迁) Suzhou is (known by many people) for its fantastic gardens.
【答案】famous
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;固定搭配;形容词作表语
【解析】【分析】句意:苏州以其奇妙的园林而闻名于世。 known by many people 闻名于世,同义短语be famous for"因……而闻名",可知应填形容词famous。故答案为:famous。
【点评】考查形容词。注意熟记固定搭配be famous for"因……而闻名"。
51.(2025·宿迁) Mount Huangshan is always full of v the whole year.
【答案】visitors
【知识点】规则变化的可数名词复数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯
【解析】【分析】句意:黄山全年都挤满了游客。 根据主语 Mount Huangshan黄山,结合首字母提示v,可知应是指很多游客去参观,应用可数名词visitor"游客",空格前无不定冠词等单数限制,可知应用复数形式visitors。故答案为:visitors。
【点评】考查可数名词复数。注意熟记可数名词visitor"游客",复数形式visitors。
52.(2025·宿迁) The nice views of Jiuzhaigou also c__ people's attention.
【答案】catch
【知识点】动词原形;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;固定搭配
【解析】【分析】句意:九寨沟的美景也吸引了人们的注意。根据主语 The nice views of Jiuzhaigou寨沟的美景,结合首字母提示c,可知应是指很吸引了人们的注意,应用动词catch"吸引",句子陈述事实,时态为一般现在时,主语views为复数,谓语用动词原形。故答案为:catch。
【点评】考查动词。注意熟记固定搭配catch one's attention"吸引某人的注意"。
53.(2025·宿迁) It is (not special) to see souvenirs(纪念品) in these places. Why not buy some
【答案】common
【知识点】形容词作表语;“It's+adj.(+for+sb.)+不定式” 表示“做某事对某人来说……”
【解析】【分析】句意:在这些地方经常看到纪念品。为什么不买一些呢。根据 not special "不特别",可知应是常见的,应填形容词common"常见的",作表语。故答案为:common。
【点评】考查形容词。注意熟记形容词common"常见的"。
(2025·宿迁) 阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
When it comes to Yuan Longping, we will think of him as the"Father of HybridRice". In fact, he is also good at reading, swimming and playing the violin.
Yuan has a reading habit—— reading aloud. In the first year of high school, there was 54. speech competition. Yuan took part in the competition. He chose a topic, wrote his speech and read it aloud in the morning. After that, he 55. (find)reading aloud was a good method. It could make his memory much better and he could have a 56. (deep) understanding of articles than before.
Yuan is a good 57. (swim). When he was 8 years old, he and his family took a ship to Hunan. He fell from the ship. He 58. (save) by a boatman. This made him 59. (learn) to swim— he wanted to be able to save others just as the boatman had saved him. In a national swimming competition in Chengdu, Yuan finished 60. (four) in the race, while the top three entered China's national swimming team 61. (successful).
Yuan is also a good music lover. He learned to play the violin 62. a music teacher at college. He said, "Music is the warmth that has accompanied (陪伴) me throughout my life. "
Yuan once said, "We should be good both in mind 63. body. " Not only did he finish great things, but he also had a unique soul(独特的灵魂).
As middle school students, we should also find our own interests and life dreams like Yuan Longping.
【答案】54.a;55.found;56.deeper;57.swimmer;58.was saved;59.learn;60.fourth;61.successfully;62.from;63.and
【知识点】记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹
【解析】【分析】大意: 袁隆平被誉为"杂交水稻之父",同时他还有阅读、游泳和拉小提琴等诸多爱好。他习惯大声朗读,认为这能提升记忆、加深对文章的理解;他擅长游泳,曾因落水被救而学游泳;他热爱音乐,视其为人生温暖。他主张身心俱健,是我们学习的榜样。
【点评】考查语法填空。注意首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点阅读空格句,判断缺少的成分,再根据固定搭配等填写单词的正确形式;最后带着答案阅读一遍,进行复查。
54.句意:在高中的第一年,有一场演讲比赛。根据空格后可数名词单数competition"比赛",以及前面以辅音音素开头的形容词special"特别的",可知应填不定冠词a,泛指"一场"。故答案为:a。
55.句意:在那之后,他发现大声朗读是一种很好的方法。find发现,动词。根据事情发生在过去,可知句子时态为一般过去时,谓语应用动词过去式found。故答案为:found。
56.句意:这可以使他的记忆力大大提高,他可以比以前更深入地理解文章。deep深的,形容词。根据比较介词than"比",可知应填形容词比较级deeper"更深的",作定语。故答案为:deeper。
57.句意:袁是个很好的游泳者。swim游泳,动词。根据主语Yuan,可知应是个游泳者,应用名词形式swimmer"游泳者",不定冠词a后用单数形式。故答案为:swimmer。
58.句意:他被一个船夫救了。save救,动词。根据by a boatman被一个船夫 ,可知句子为被动语态,事情发生在过去,句子应用一般过去时的被动语态:was/were+过去分词,主语he为第三人称单数,be动词用was,动词save的过去分词为saved。故答案为:was saved。
59.句意:这让他学会了游泳——他想能够像船夫救他的那样救别人。learn 学习。根据固定搭配make sb. do sth."让某人做某事",可知应用动词原形。故答案为:learn。
60.句意:在成都举行的全国游泳比赛中,袁获得了第四名,而前三名成功地进入了中国国家游泳队第八名。four四,基数词。根据空格前谓语finished"完成",可知此处表示"第四名完成",应填序数词形式fourth。故答案为:fourth。
61.句意:在成都举行的全国游泳比赛中,袁获得了第四名,而前三名成功地进入了中国国家游泳队第八名。successful成功的,形容词。根据副词作状语,可知应填副词形式successfully"成功地",作状语修饰动词过去式entered。故答案为:successfully。
62.句意:他在大学里从一位音乐老师那里学会了拉小提琴。根据 He learned to play the violin他在大学里学会了拉小提琴 ,可知应是从一位音乐老师那里学习的,应填介词from"从"。故答案为:from。
63.句意:我们应该身心都健康。根据固定搭配both…and…"两者都",可知应填连词and。故答案为:and。
(2025·宿迁) 阅读下面短文,用英语回答短文后的问题。
I'm Li Ming. I live in a nice neighbourhood in the countryside. There's a school, a flower shop, a hospital, two book shops and a big supermarket in it. My neighbours are kind and helpful. Some of them are volunteers. They have many kinds of skills and often help us with all kinds of problems.
Usually there is a "helping hands" meeting at the weekend at the community. centre. We can go there when we need help with our puter engineers are popular. They help us check our computers. We can also find someone to fix things like broken washing machines or fridges. From time to time some lawyers help us learn about laws.
Students can get help with their homework. There are some college students among the volunteers and they are always ready to help. Volunteers also help the old people. Some of them often visit the old people and do some shopping for them. Sometimes some volunteers help the old people tidy their flats.
Just as the saying goes, "Close neighbours are better than distant relatives. " In the neighbourhood we are like a big family. To us, the home is not only the house we live in, but also the neighbourhood we belong to. We all work hard to make it an even better place.
I'm very lucky to live in such a lovely neighbourhood.
64.What are Li Ming's neighbours like
65.When do the volunteers usually have a "helping hands" meeting
66.What can you do to help others in your daily life
【答案】64.Li Ming's neighbours are kind and helpful.
65.The volunteers usually have a "helping hands" meeting at the weekend at the community centre.
66.略
【知识点】议论文;社区生活
【解析】【分析】大意:文章主要介绍了李明所在的互帮互助的社区。
【点评】考查阅读表达。注意在回答问题时,要回到原文中寻找答案。
64.根据第一段My neighbours are kind and helpful. 我的邻居很善良,乐于助人,可知李明的邻居是善良,乐于助人。故答案为:Li Ming's neighbours are kind and helpful.
65.根据第二段 Usually there is a "helping hands" meeting at the weekend at the community centre. 通常周末在社区中心会举行"援助之手"会议,可知是周末的时候。故答案为:The volunteers usually have a "helping hands" meeting at the weekend at the community centre.
66.本题询问在日常生活中帮助他人的行为,为开放性题目,根据实际情况回答,言之有理即可。可回答:1.如果你擅长某门学科,就自愿帮忙做作业。2.协助老年人购物或打扫房屋。3.如果你有技能,可以修理自行车或家具等损坏的物品。4.教别人有用的技能,如计算机基础知识或烹饪。5.参加社区活动,支持有需要的邻居。故答案为: 1. Volunteer to help with homework if you are good at a subject.
2. Assist elderly people with shopping or cleaning their homes.
3. Fix broken items like bicycles or furniture if you have the skills.
4. Teach others useful skills such as computer basics or cooking.
5. Participate in community events to support neighbors in need.
67.(2025·宿迁)学校英语角开展以"健康饮食"为主题的演讲比赛,假如你是李华,请你以"A Healthy Diet"为题写一份英语演讲稿。要求:参照下表,阐述健康饮食的重要性,列举不良饮食习惯及危害,并给出合理的建议。
A Healthy Diet
健康饮食的重要性 1. 提供能量 2. 强壮身体
不良饮食习惯及危害 1. 甜食:对牙齿有害 2. 油炸食品(fried food):使身体变胖
合理的建议 1. 按时吃饭 2. 多吃水果、蔬菜 3. ……(补充2点)
注意:
1. 词数90左右,开头和结尾已给出,不计入总词数;
2. 可适当发挥,使短文连贯通顺;
3. 文中不得出现真实的人名、校名和地名。
A Healthy Diet
Dear classmates,
I'm Li Hua.I'm glad to be here to give a speech.My topic is "A Healthy Diet "
That's all for my speech.Thank you for listening!
【答案】A Healthy DietDear classmates,
I'm Li Hua. I'm glad to be here to give a speech. My topic is "A Healthy Diet".
A healthy diet is very important. First, it gives us energy to study and play. Second, it helps us grow strong and stay healthy.
However, some bad eating habits are harmful. For example, eating too much sugar hurts our teeth, and fried food makes us fat easily.
To keep healthy, here are my suggestions:
1. Eat meals on time.
2. Eat more fruits and vegetables.
3. Drink enough water every day.
4. Avoid junk food like chips and soda.
That's all for my speech. Thank you for listening!
【知识点】命题作文;健康饮食;演讲稿
【解析】【分析】这是一篇命题作文,要求以"A Healthy Diet"为题写一份英语演讲稿。写作内容包括健康饮食的重要性、不良饮食习惯及危害,以及合理的建议。根据内容要求可知本文的主要时态为一般现在时,人称为第一人称。注意并列连词的使用和主谓一致问题,写作中要注意上下文的过渡和逻辑,要符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文对健康饮食的重要性、不良饮食习惯及危害,以及合理的建议进行了逐一论述。内容全面、详尽,意思连贯,表达清楚,时态和人称的运用灵活准确。其中使用的Here be句型 To keep healthy, here are my suggestions " To keep healthy, here are my suggestions "和动词原形开头的祈使句 Avoid junk food like chips and soda. "避免吃薯片和苏打水等垃圾食品。"等句型使得文章的逻辑性大大增强;使用的help sb. do sth."帮助某人做某事",make sb.+形容词"使某人怎样"等短语增加了文章的可读性。日常进行写作训练注意多运用常见句式和短语,使表达更为流畅。
1 / 1