【学霸笔记】人与社会:肢体语言 星期一(阅读理解)--高中英语单元话题阅读 人教版 选择性必修第一册(含答案)

文档属性

名称 【学霸笔记】人与社会:肢体语言 星期一(阅读理解)--高中英语单元话题阅读 人教版 选择性必修第一册(含答案)
格式 docx
文件大小 19.4KB
资源类型 试卷
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-09-25 17:55:53

图片预览

文档简介

人与社会:肢体语言
星期一 阅读理解
分值:20分
(每小题2.5分,共20分)
A
As a young boy,I knew what people said was not always what they meant or were feeling.And I knew it was possible to get others to do what I wanted if I read their real feelings and responded suitably to their needs.At the age of eleven,I sold sponge rubber(海绵橡胶) door-to-door after school and quickly worked out how to tell if someone was likely to buy from me.When I knocked on a door,if someone told me to go away but their hands were open and they showed their palms,I knew it was safe to continue with my show because they weren’t angry or threatening although they may have a cold attitude.If someone told me to go away in a soft voice but used a pointed finger or closed hand,I knew it was time to leave.
As a teenager,I became a pots and pans(锅碗瓢盆) salesperson,and my ability to read people earned me enough money to buy my first house.Selling gave me the chance to meet people and study them close and to know whether they would buy or not,simply by watching their body language.
I joined the life insurance business at the age of twenty.And I went on to break several sales records for my company,becoming the youngest person to sell over a million dollars’ worth of business in my first year.I was lucky that the skills I’d learned as a boy in watching body language while selling pots and pans could be used in this new area,and were directly related to the success I could have in any business closely connected with people.
1.What does the author seem to share in paragraph 1
A.His present feelings.
B.His positive life attitude.
C.His language ability.
D.His earlier experience.
2.What does the underlined part “this new area” in the last paragraph refer to
A.The life insurance business.
B.The pots and pans industry.
C.The study of body language.
D.The selling of sponge rubber.
3.What was the key to the author’s success
A.Listening to customers.
B.Arguing with customers.
C.Studying customers’ words.
D.Reading customers’ body language.
4.How does the text mainly develop
A.By following the order of space.
B.By following the order of time.
C.By giving examples.
D.By giving reasons.
读写积累 1.tell 熟义:vt.告诉;说;讲述 生义:vt.分辨,辨别vt.& vi.看出;确切地判断(本文为此义) 2.palm n.手掌;手心 3.teenager n.青少年 4.earn v.赚取;获(利);博得(赞扬等) 5.work out 锻炼;计算出;解决;思考 6.be related to 与……相关 7.As a young boy,I knew what people said was not always what they meant or were feeling. 句式结构:what引导主语从句和表语从句。 句子翻译:当我还是一个小男孩的时候,我就知道人们说出来的并不总是他们的真正意思或真实感受。
B
Modern research on body language—often called nonverbal behavior—began in the 1960s and 1970s with studies that aimed to demonstrate the universality of facial expressions of emotion.That work was inspired in part by Charles Darwin’s study The Expression of the Emotions in Man and Animals(1872).But it had received little attention for around a century,according to nonverbal communication expert David Matsumoto.
Then modern researchers examined how the brain reacts to facial expressions and how babies copy facial and hand gestures.And scientists have also realized the complexity(复杂性) of body language.
Much research has suggested that body language is often hard to interpret or understand.But for years some advisers and experts have been using their knowledge in many practical areas.
“I help people influence and persuade others around,how trustworthy and credible their message is by helping them with their specific nonverbal communication,” said Mark Bowden.He is the author of Winning Body Language,a guide for readers including business people and famous people.He focuses on where a person faces their body and how much space they take up,as well as those gestures.
Some experts also say they can use those signals to interpret hidden emotions.Joe Navarro is the author of What Every Body Is Saying.It is a book about reading a person’s mind from their nonverbal behavior.“It’s easy to spot a speaker’s lip movements when he faces a question he doesn’t like,” Joe said.
While the work of these experts attracts large audiences,many scientists are unsure whether their methods are reliable.“Our facial expressions show certain types of emotional states,” David Matsumoto said.So do some body movements.“But people do all kinds of things with their bodies,” he said.Your raised eyebrow(眉毛) could express doubt—but it might also signal discomfort or surprise.“The same hand gesture could mean different things in different cultures,” he said.
5.What role did Charles Darwin’s study play according to paragraph 1
A.It unlocked the secret of the human mind.
B.It promoted the development of human language.
C.It helped start modern research on body language.
D.It encouraged people to care more about animals.
6.What can we infer about Mark Bowden
A. He gives advice on business language.
B.He focuses mainly on facial expressions.
C.He pays more attention to spoken language.
D.He teaches people about body language.
7.What did David Matsumoto think of Joe Navarro’s methods
A.They were instructional.
B.They were doubtful.
C.They were experimental.
D.They were necessary.
8.What can be the best title for the text
A.Can Body Language Tell Important Truths
B.Is Nonverbal Behavior That Complex
C.Should You Know More About Body Language
D.Do Experts Know How to Interpret Emotions
读写积累 1.demonstrate vt.表现;表达;说明;证明 2.interpret v.诠释;领会,把……理解为;口译 3.trustworthy adj.值得信赖的;可靠的 4.credible adj.可信的;可靠的 5.reliable adj.可信赖的;可靠的 6.doubt n.怀疑 v.不能肯定;怀疑;不相信 7.focus on 集中精力于;全神贯注于 8.Then modern researchers examined how the brain reacts to facial expressions and how babies copy facial and hand gestures. 句式结构:how 引导宾语从句。 句子翻译:随后,现代研究人员研究了大脑如何对面部表情作出反应,以及婴儿如何模仿面部表情和手势。
答案精析
语篇解读 本文是记叙文。文章主要讲述了作者从小卖东西,并从中学会了揣摩人们的肢体语言,这给他事业的成功带来了关键性的帮助。
1.D [细节理解题。根据第一段内容,尤其是第三句可知,作者在本段分享了他早期的经历。故选D。]
2.A [代词指代题。根据最后一段中第一句以及画线词上文“I was lucky that the skills I’d learned...could be used in”可知,作者小时候在卖锅碗瓢盆时学会的看肢体语言的技巧可以被用在“人寿保险业务”这个新的领域中,故选A。]
3.D [细节理解题。根据最后一段中最后一句可知,作者成功的关键是能够读懂客户的肢体语言。故选D。]
4.B [推理判断题。根据第一段中“As a young boy,I knew...”,第二段中“As a teenager,I became...”以及最后一段中“I joined the life insurance business at the age of twenty.”可推知,本文是按照时间顺序进行叙述的。故选B。]
5.C [细节理解题。根据第一段第一、二句可知,Charles Darwin的研究帮助开启了对肢体语言的现代研究。故选C。]
6.D [推理判断题。根据第四段内容可推知,Mark Bowden教人们如何使用肢体语言。故选D。]
7.B [推理判断题。根据最后一段中的“many scientists are unsure whether their methods are reliable”及David Matsumoto所说的话可推知,他认为Joe Navarro的方法令人怀疑。故选B。]
8.A [标题归纳题。通读全文尤其是首尾两段可知,文章介绍了关于肢体语言的现代研究,探讨了肢体语言的含义是否具有普遍性。故选A。]