人与社会:肢体语言
星期二 阅读理解+七选五
分值:22.5分
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
Contrary to popular belief,looking at someone’s face alone is not enough to tell us whether they are shouting in celebration or screaming in frustration,researchers claimed.While people may believe they have the ability to read each other’s faces,body language is the real clue that shows whether the strong emotions someone is feeling are positive or negative.
In one study,groups of participants were shown a series of facial expressions such as tennis players photographed just after winning or losing a point.
In some cases the volunteers were able to see the player’s full body,but in others they were only shown either their face or their body with the other removed.
Participants could clearly tell whether the players were winning or losing when shown the full picture or just the body,but their guesses were no better than chance when based on the face alone.
Those who were allowed to see the full image were convinced that they had made their judgment based on the players’ facial expressions even though results from the two other groups suggested otherwise.
The researchers carried out a second study where volunteers were shown a wider range of faces showing emotions including joy,pleasure,victory,pain and defeat.
Using photo editing software,the researchers attached the faces to bodies expressing the opposite emotions and asked participants to act out the emotions they saw in the photos.
The resulting poses(姿势) were like the body poses in the photographs but not the facial expressions,which means that people base their understanding of strong emotions on the body instead of the face.
Dr Aviezer,who led the study,said,“These results show that when emotions become extremely intense,the difference between positive and negative facial expressions becomes unclear.The results may help researchers understand how the body interacts during emotional situations.”
1.Nowadays,what do most people tend to believe
A. Someone’s body language has an effect on his feeling.
B.Reading someone’s face alone cannot tell us his feeling.
C.Someone’s body language is the only clue to his feeling.
D.Someone’s feeling can be read by his facial expressions alone.
2.In the first study,how many kinds of photos were shown to participants
A.One. B.Two.
C.Three. D.Four.
3.What does the underlined phrase mean according to the passage
A.Not clear.
B.Always perfect.
C.Almost not correct.
D.Quite different.
4.What’s the main idea of the passage
A. Facial expressions can reflect the emotions clearly.
B.Body language rather than facial expressions is the window of the soul.
C.Researchers link emotions to body language instead of eyes.
D.Two studies focus on the link between body language and facial expressions.
读写积累 1.scream v.尖叫;大声喊 n.尖叫声 2.frustration n.懊恼,沮丧;挫败 3.clue n.线索;提示;迹象 4.victory n.胜利;成功 5.attach v.把……固定;把……附(在……)上 6.a series of一系列;一连串 7.a wide range of各种各样的 8.Participants could clearly tell whether the players were winning or losing when shown the full picture or just the body... 句式结构:whether引导宾语从句。 句子翻译:当被展示了全身照片或仅显示肢体的照片时,参与者可以清楚地分辨出运动员们是赢了还是输了……
Ⅱ.七选五(每小题2.5分,共12.5分)
According to some researchers at the Harvard Business School,body language should be read through a scientific and unemotional eye.Whether in business or romance,some people use body language to convey(传达) false messages and to take in others. 1 It can be very useful to learn a few tips about how to read body language lies.
Keep a close watch on the eyes. 2 At the same time,pathological(不理智的) liars and those practiced in the art of lying may hold your eyes for longer than a few seconds to make you feel uncomfortable and unable to rely on your instincts(本能).
Watch the hands of the person who speaks.While keeping the hands held behind the back may be thought of as a power pose,it is more likely to mean the person is hiding something. 3 By contrast,liars usually will keep their palms hidden in the pockets or turned over.
Consider how the person touches his face.Taekwando instructors at TKD tutor report that people will often cover their mouths in an effort to “cover up” their lies. 4
Be on guard around people who touch their faces in any form.Rubbing the nose often indicates the person is a skilled liar and is merely moving his hand from his mouth on purpose.A person who rubs his eyes often is trying to avoid eye contact while lying.
5 Standing absently,shrugging(耸肩) and other gestures that are abnormal for the person can also be signs of a liar.
A.Truthful people use open palms.
B.Don’t interrupt them when they are speaking.
C.They may start a fake cough to cover the signal.
D.Pay attention to nervous gestures that could give away a liar.
E.It is very difficult for a liar to look at you straight in the eyes.
F.A person’s body language will very often suggest that a person is lying.
G.They may feel uncomfortable with their clothing by straightening their pants’ leg.
读写积累 1.guard v.守卫;看守;保护 n.卫兵;看守;警戒 2.indicate v.表明;暗示;指示 3.contact n.联系,联络;接触 v.联系,联络 4.abnormal adj.不正常的;反常的;畸形的 5.sign n.迹象;指示牌;手势;符号 v.签字;签署;和……签约;打手势;示意 6.take in 吸收;领会;欺骗;改小 7.rely on 依靠,依赖 8.on purpose 并非偶然地;故意地
答案精析
Ⅰ.
语篇解读 本文是一篇说明文。最新的研究表明:通过观察别人的表情,人们并不能完全读懂他们的情绪,但如果通过肢体语言,人们却能更好地了解他人的情绪。
1.D [推理判断题。根据第一段第一句可知,现在,大多数人倾向于认为一个人的情绪可以仅通过他的面部表情来解读。故选D。]
2.C [细节理解题。根据第三段内容和第五段中的“the two other groups”可知,在第一项研究中,向参与者展示了三类照片:全身照、仅显示面部和仅显示肢体的照片。故选C。]
3.A [词义猜测题。根据第四段内容并结合画线词前面的“but their guesses”的转折含义可知,仅看面部照片的参与者的猜测并不够准确。故选A。]
4.B [主旨大意题。通读全文尤其是第一段可知,本文主要介绍通过肢体语言而非面部表情,人们能更好地了解他人的情绪。故选B。]
Ⅱ.
1.F [根据上文可知,人们会利用肢体语言传达错误信息或欺骗他人。由此可推知,设空处应承上启下,肢体语言能够显示出一个人在说谎,所以我们可以通过一些技巧来识别谎言,故选F。]
2.E [根据本段主题句“Keep a close watch on the eyes.”可知,本段主要是关于眼神直视的内容,故选E。]
3.A [根据下文“By contrast,liars usually will keep their palms hidden in the pockets or turned over.”可知,此处是在对比说谎者和诚实的人的手的姿态,故选A。]
4.C [根据上文“people will often cover their mouths in an effort to ‘cover up’ their lies”可推断,空处应该也是关于借助嘴部动作掩盖谎言的,而C选项中的cover the signal和“cover up” their lies相呼应,故选C。]
5.D [设空处为本段的主题句,应为祈使句并引出下文。下文讲了说谎者的姿势,而D选项中的nervous gestures正好概括下文的这些表现,故选D。]