【学霸笔记】人与社会:耕作的土地 星期一(阅读理解)--高中英语单元话题阅读 人教版 选择性必修第一册(含答案)

文档属性

名称 【学霸笔记】人与社会:耕作的土地 星期一(阅读理解)--高中英语单元话题阅读 人教版 选择性必修第一册(含答案)
格式 docx
文件大小 26.5KB
资源类型 试卷
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-09-25 17:55:53

图片预览

文档简介

人与社会:耕作的土地
星期一 阅读理解
分值:17.5分
(每小题2.5分,共17.5分)
A
The University of Tokyo has eight museums covering various fields such as medicine,agriculture and art.Click the names of the museums below to read brief introductions about their histories and exhibits.
The University Museum
Having accumulated over three million academic materials for its collection since the University of Tokyo was founded in 1877,the University Museum is the largest museum of its kind in Japan.From the time of its reorganization into an independent entity(实体) in May 1996,the Museum has held exhibitions over 60 times.
The Museum of Health and Medicine
The Museum of Health and Medicine seeks to provide information about health and medicine to the general public and advanced education for students studying medicine.The Museum features both a permanent and a temporary exhibition space,with the latter focusing on topics related to medical care and the study of medicine.
The Agricultural Museum
The Agricultural Museum displays materials from the collection of the University’s Graduate School of Agricultural and Life Science.Notable items on display include the documents and portraits of scientists affiliated(隶属的) with the University,internal organs of Japan’s famous dog Hachiko,and drawings illustrating German agriculture and the varieties of Japanese cows.
The Farm Museum
The Farm Museum opened in 2007 within a renovated(翻新的) dairy barn.The barn was built in 1934 as part of the moving of the University of Tokyo’s farm from Komaba to Tanashi,an area in Western Tokyo.The Museum features both permanent and temporary exhibitions.Permanent exhibitions include European farming equipment used on the Komaba Farm,tools for agricultural experiments,agricultural machinery,American tractors and drawings illustrating German agriculture.
1.What can we know about the University Museum
A. It was founded in 1877.
B.It is rich in collected items.
C.It is the largest museum in Japan.
D.Sixty exhibitions have been held up to now.
2.Which should you visit if you are interested in agricultural production
A.The University Museum.
B.The Farm Museum.
C.The Agricultural Museum.
D.The Museum of Health and Medicine.
3.What’s the purpose of the text
A. To recommend a university in Tokyo.
B.To help distinguish museums.
C.To attract visitors to museums.
D.To introduce museums in the University of Tokyo.
读写积累 1.cover v.覆盖;涉及 2.accumulate v.积累,积攒 3.advanced adj.高级的,高等的 4.feature熟义:n.特征,特点;面貌(特征);专题节目,特写 生义:v.以……为特色(本文为此义) 5.illustrate v.给……作插图;(用示例或插图)说明,解释 6.seek to do sth.试图做某事 7.on display=on show展出 8.The Museum features both a permanent and a temporary exhibition space,with the latter focusing on topics related to medical care and the study of medicine. 句式结构:with的复合结构:with+n.+v.-ing(宾补)。 句子翻译:这个博物馆的特色是有一个永久性的和一个临时性的展示区,后者侧重于和医疗护理以及药物研究相关的主题。
B
Weeds(野草) compete for soil nutrients,water,space,and sunlight with the crops farmers grow to help feed people.Now a third-generation weeding robot,armed with lasers(激光) and powered by AI,offers a labor-saving(节省劳力的) device—while also avoiding the need for chemical herbicides(除草剂).
The Autonomous Weeder by Carbon Robotics can clear 100,000 weeds per hour,and clear 15-20 acres in a single day—numbers that require a person working an entire season to match.
Moving along a row of crops,a battery of twelve cameras scans the ground,identifying weeds through machine-learning and killing them with a CO2 laser.The robot’s onboard supercomputer ensures high accuracy with its laser so as to avoid accidentally cutting crops.
“This is one of the most innovative and valuable technologies that I’ve seen as a farmer,” said James Johnson of Carzalia Farm in a statement,who has used Carbon Robotics’ technology on his farm.“I expect the robots to go mainstream because of how effectively they address some of farming’s most critical issues,including the overuse of chemicals,process efficiency,and labor.The sky’s the limit.”
If a farmer wants to avoid using chemical herbicides,which have flooded nearly every corner of our food and water supply chains with a probable carcinogen(致癌物),they must find enough unskilled workers to pull weeds manually—a difficult task in the already short market of agricultural labor.
Since it can solve both problems,it’s no surprise that the 2021 model of the Autonomous Weeder has already sold out,even considering it is priced at “hundreds of thousands of dollars”.
To make the device more accessible,rent options are available from the company,as they have already made the 2022 models available for preorder.
The weeding method of the robot is organic and in line with sustainable farming practices.Cost-effective weed control is the biggest difficulty of organic farming,and agriculturalists looking to make the change finally have an option to help them get their vegetables out to people.
4.What can be learned about the third-generation weeding robot
A. It is CO2-driven.
B.It damages crops by accident.
C.It functions with the help of lasers.
D.It is used to pour chemical herbicides.
5.What is James Johnson’s attitude to the weeding robot
A.Favorable. B.Curious.
C.Doubtful. D.Critical.
6.Why is the 2021 model of the weeding robot so popular
A. It can work in different fields.
B.It can increase food production.
C.It is priced low and easy to operate.
D.It is labor-saving and protects human health.
7.What can be inferred from the last paragraph
A. Organic vegetables enjoy a wide market.
B.The new weeding method is accessible to farmers.
C.The weeding robot helps realize organic farming.
D.Cost control is the biggest problem of organic farming.
读写积累 1.accuracy n.准确性;精确度 2.address 熟义:n.地址,通讯处;(正式的)演讲 v.在……上写地址;对……演讲;称呼 生义:v.设法解决(本文为此义) 3.manually adv.手工地,体力地 4.compete for为……竞争,比赛 5.(be) armed with=(be) provided with 配备着…… 6.be priced at定价为,价格为 7.in line with 符合;与……一致 8.To make the device more accessible,rent options are available from the company,as they have already made the 2022 models available for preorder. 句式结构:make+n.+adj.(作宾补)。 句子翻译:为了让这一设备更方便人们使用,该公司提供了一些租用选择,同时他们的2022新款已经可供预订。
答案精析
1.B [细节理解题。根据The University Museum中第一句可知,此博物馆拥有大量的收藏物品。故选B。]
2.B [细节理解题。根据最后一段可知,农场博物馆永久性的展览品包括科马巴农场使用的欧洲农业设备、农业实验工具、农业机械、美国拖拉机和德国农业图解;而根据第四段内容可知,农业博物馆主要收藏农业和生命科学方面的资料等。所以如果你对农业生产感兴趣,就到农场博物馆。故选B。]
3.D [写作意图题。根据第一段内容可知,文章主要介绍了东京大学的几家博物馆。故选D。]
4.C [细节理解题。根据第一段中的“armed with lasers(激光)”和第三段中的第一句可知,第三代除草机器人借助激光发挥作用。故选C。]
5.A [观点态度题。根据第四段中的“This is one of the most innovative and valuable technologies...I expect the robots to go mainstream...”可知,James Johnson对这个除草机器人的评价很高,故他对该机器人持肯定态度。故选A。]
6.D [推理判断题。根据第五、六段可知,如果不用除草剂(除草剂可能致癌),就需要雇用大量的工人来拔草,这在劳动力紧缺的农业市场上是个难题,而使用这种除草机器人则能同时解决这两个问题。所以,该除草机器人受欢迎是因为它既能节约人力成本又能保护人类的健康(不用除草剂,让人免于致癌风险)。故选D。]
7.C [推理判断题。根据最后一段内容可知,这种除草机器人的除草方法经过了有机认证,符合再生农业实践。同时,该机器人解决了实现有机农业在除草方面成本高的问题,因此,该除草机器人可以帮助实现有机种植。故选C。]