人与社会:耕作的土地
星期二 阅读理解+七选五
分值:22.5分
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
Yuan Longping,known for developing the first hybrid rice strain that pulled countless people out of hunger,passed away at 91.People from all walks of life express grief(悲恸) at the death of the great man.
“Three times a day,when we enjoy the fragrance of rice,you will be dearly remembered,” said a comment that has been liked more than 600,000 times.
Spending over fifty years in hybrid rice research,the scientist has helped China create a great wonder.He succeeded in feeding nearly one-fifth of the world’s population with less than 9 percent of the world’s total land.In 1949,Yuan applied for Southwest Agricultural College and began his special connection with rice—a main food of the Chinese people.From then,this became the focus of his lifelong research career.
A discovery of a special wild rice species by Yuan in the southern island of Hainan in 1970 became the start of China’s decades of hybrid rice research.Three years later,he cultivated(培育) the world’s first high-yielding hybrid rice strain.Since then it has been grown across the country and farmers got unbelievable output after planting it.
While food shortages have long been thought as China’s past,Yuan,the fighter,had a much bigger dream—to save the world from hunger.More importantly,he was selfless when it came to sharing his research to benefit people globally.Since the 1980s,Yuan’s team has offered training courses in dozens of countries in Africa,the Americas and Asia—providing a strong food source in areas with a high risk of famine(饥荒).
1.What can we infer from the comment mentioned in paragraph 2
A. We can learn from Yuan Longping.
B.We will achieve Yuan Longping’s dream.
C.Yuan Longping will be memorized forever.
D.We can make comments on his achievements.
2.Which can best describe the great wonder created by Yuan Longping
A.Demanding. B.Academic.
C.Amazing. D.Costly.
3.What does the underlined word “it” in paragraph 4 refer to
A.Hybrid rice.
B.The research.
C.The discovery.
D.The southern island of Hainan.
4.What’s the main idea of the last paragraph
A. Yuan Longping’s selfless personality.
B.The connection between Yuan Longping and food.
C.Yuan Longping’s efforts in Chinese development.
D.Yuan Longping’s influences in international agriculture.
读写积累 1.develop v.熟义:(使)成长,形成 生义:开发,研制(本文为此义) 2.dearly adv.熟义:昂贵地 生义:深深地(本文为此义) 3.high-yielding adj.高产的 4.all walks of life 各行各业,各界人士 5.succeed in doing sth.成功做某事 6.save...from使……免遭…… 7.when it comes to...当提到……;就……而论 8.Spending over fifty years in hybrid rice research,the scientist has helped China create a great wonder. 句式结构:现在分词短语作状语。 句子翻译:这位科学家在杂交水稻的研究上花费了50多年的时间,帮助中国创造了一个伟大的奇迹。
Ⅱ.七选五(每小题2.5分,共12.5分)
When gardeners grow varieties of plants in their beautiful gardens,they are happy to see beneficial insects like bees and butterflies surrounding the flowers.But as they take a closer look,they may find some plants are covered in black dots and filled with harmful insects or pests.Some gardeners may immediately reach for chemicals. 1 Although it may stop the insect problem,it will also threaten bees and butterflies which help the plants reproduce.
If you are wise gardeners,you should first take preventive measures to control the harmful insects. 2 Only when there are too many harmful insects should pest control be considered.The first defense should always be the safest method available.
Prevention
As a rule,prevention is the best treatment.Inspect plants closely,including their leaves,before buying them from the store. 3
When planting,space plants out to permit them to grow to their full size.Plants too close together can breed harmful organisms,like bacteria.
4 They invite pests if permitted to remain on the ground.When you do see pests,wash them away.Use rubbing alcohol to remove some insects,or pick them off the plants.
Pesticides
If you decide a pesticide is necessary,choose it carefully and follow the directions and warnings on the product.Avoid using pesticides in extreme heat,on windy days,or when the plants are wet. 5 At the time,beneficial insects are inactive.You can consider removing flowers from the plants to lessen the risk that beneficial insects will come in contact with the pesticides.
A.But this is not wise.
B.In most cases,chemicals don’t help.
C.Treat the plants early in the morning or at night.
D.Also do remember the plants need nutrition and care.
E.Keep your garden free of fallen leaves,fruits and other wastes.
F.Do not bring any plants home that show signs of disease or pests.
G.The process starts with the idea that having some pests is acceptable.
读写积累 1.threaten vt.威胁;危及 2.inspect vt.检查;查看;视察 3.permit vt.& vi.允许;准许;使有可能 4.remove vt.去除;移开;脱去 5.lessen v.减少;(使)变小,变少;减弱,减轻 6.take measures to do sth.采取措施做某事 7.pick...off去除;剪除 8.come in contact with与……接触 9.But as they take a closer look,they may find some plants are covered in black dots and filled with harmful insects or pests. 句式结构:as引导时间状语从句。 句子翻译:但当他们仔细观察时,他们可能会发现一些植物上布满了黑点,并布满了有害的昆虫或害虫。 10.Only when there are too many harmful insects should pest control be considered. 句式结构:“only+状语从句”位于句首引起的部分倒装。 句子翻译:只有当有害昆虫太多时,才应考虑害虫防治。
答案精析
Ⅰ.
语篇解读 这是一篇记叙文。文章介绍了袁隆平院士的去世及他的生平,以及他的成就对中国人民乃至世界人民的巨大贡献。
1.C [推理判断题。根据第二段的评论“一日三餐,只要闻到米饭的香味就会深深记得你”可知,袁隆平会被人们永远铭记。故选C。]
2.C [推理判断题。第三段提到了袁隆平创造了奇迹,根据第三段第二句可知,他成功地用世界上不到9%的土地养活了世界上近五分之一的人口,可见这份奇迹是了不起的。故选C。]
3.A [代词指代题。根据画线词所在句前一句可知,袁隆平培育了世界上第一个高产杂交水稻品种,it所在句是指杂交水稻在全国范围内种植,种植后农民获得了令人难以置信的产量。故it是指杂交水稻。故选A。]
4.D [段落大意题。通读最后一段可知,本段主要是写袁隆平对国际农业的影响力。故选D。]
Ⅱ.
语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要介绍了一名明智的园丁应该如何预防害虫和使用农药。
1.A [根据上下文可知,设空处与上文构成转折关系。所以A项(但这是不明智的)切题。故选A。]
2.G [根据下文“Only when there are too many harmful insects should pest control be considered.”可知,可以适当接受一些有害昆虫。所以G项(这个过程始于有一些害虫是可以接受的想法)切题。故选G。]
3.F [根据上文“As a rule,prevention is the best treatment.Inspect plants closely,including their leaves,before buying them from the store.”可知,预防是最好的方式。F项(不要带任何有病虫害迹象的植物回家)是一种预防手段,故选F。]
4.E [根据下文“They invite pests if permitted to remain on the ground.When you do see pests,wash them away.Use rubbing alcohol to remove some insects,or pick them off the plants.”可知,要保持花园干净。所以E项(让你的花园远离落叶、水果和其他废物)切题。空后一句中的They指代选项中的fallen leaves,fruits and other wastes。故选E。]
5.C [根据上文“Avoid using pesticides in extreme heat,on windy days,or when the plants are wet.”可知,设空处应该是在说使用农药的恰当时间。所以C项(在清晨或晚上治疗植物)切题。空后一句中的the time指的就是选项中的early in the morning or at night。故选C。]