2025-2026学年八年级英语上第一次月考模拟题
【考试范围:Unit1-Unit2】
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、听力选择(满分20分)
1.
A.Yes, I am. B.Me, too. C.No, you can’t.
2.
A.Yes, please. B.Here you are. C.It’s my pleasure.
3.
A.By bus. B.About ten minutes’ walk. C.It’s not far.
4.
A.Large. B.Blue. C.A T- shirt.
5.
A.Yes, please. B.Good idea. C.No, I wouldn’t.
6.How did Lucy get to the museum
A.By car. B.By bike. C.By bus.
7.Where are the two speakers most probably talking
A.At school. B.In a park. C.In a hospital.
8.What does Mr Zhang do
A.A doctor. B.A policeman. C.A teacher.
9.How was the weather then
A.Windy. B.Sunny. C.Rainy.
10.Where did Sam go for his summer holiday
A.He went to England. B.He went to France. C.He went to Australia.
在录音中,你将听到一篇短文,短文后有小题,从每小题 A、B、C 中选出能回答所给问题的正确答案。短文听两遍。
11.Where does Mark live
A.In a school. B.In a small town. C.In a city.
12.How often does Mark visit his grandparents
A.Once a month. B.Twice a month. C.Twice a year.
13.Who is Sam
A.Mark’s friend. B.Mark’s cousin. C.Mark’s brother.
14.How does Sam relax himself
A.By watching TV. B.By listening to music. C.By exercising.
15.What do Mark’s grandparents think of the city life
A.Boring. B.Noisy. C.Quiet.
在录音中,你将听到一篇短文,短文后有五个小题,从每小题 A、B、C 中选出能回答所给问题的正确答案。听短文前,你将有40秒钟的读题时间;听完后,你将有40秒钟的答题时间。短文听两遍。
16.When did Frank go on a trip to Nature World
A.Last Friday. B.Last Saturday. C.Last Sunday.
17.What can the animals do in Nature World
A.Walk around. B.Sit in the cage. C.Fly around.
18.How many types of water plants are there in the park
A.More than 400. B.More than 450. C.More than 500.
19.What animal can do Maths problems in Nature World
A.A duck. B.A monkey. C.A parrot.
20.How did Frank feel after taking the trip
A.Happy. B.Nervous. C.Surprised.
二、阅读理解
A
The Place for Spring FunYou can do lots of fun activities at Uncle Bob’s Farm Day Camp: * Feed the chickens. * Make rose flower cakes. * See how horseshoes are made. * Sleep in the tent at night. When & Where *Every Saturday in April, 10:00 a.m.—4:00 p.m. *Uncle Bob’s farm, 102 Green Road How much *$24 for an adult and a kid * $5 more for each additional person How to joinBring a parent to Uncle Bob’s office and sign up (报名). What to wear Jeans and a T-shirt
21.Which activity is NOT mentioned about Uncle Bob’s Farm Day Camp
A.Feeding animals. B.Making flower cakes.
C.Riding horses. D.Sleeping in a tent.
22.When can you go to the farm to enjoy the activities
A.At 9 a.m. on Saturday, April 19th. B.At 1 p.m. on Saturday, April 26th.
C.At 11 a.m, on Sunday, April 20th. D.At 5 p.m. on Sunday, April 27th.
23.How much will a kid with his parents pay at the farm
A.$24. B.$29. C.$34. D.$39.
24.What are you supposed to do if you want to join the camp
A.Wear a T-shirt and shorts. B.Take some beautiful photos.
C.Have a parent come with you. D.Know how to grow flowers.
25.What is the main idea of the title
A.To fill the space. B.To get people interested.
C.To tell a funny story. D.To show the date of the notice.
B
There is almost no water in the desert (沙漠), but many animals can live in it. How do these animals get water and stay alive
Everything is hot and dry in the daytime, but the night is cold. Plants often have dew (露水) on them in the early morning. This is because cold air can’t hold as much water as hot air. Small insects can drink the dew, and bigger animals eat the plants with the dew on them.
Some small animals get water from the bodies of insects. Bigger animals get water from the bodies of small animals. This North American bird is called a roadrunner (走鹃). It runs fast and catches small snakes, lizards and scorpions.
Some animals can wait many years for water. When the rain falls, baby shrimps (虾) come out oftheir eggs. They grow quickly and lay new eggs. Then the water dries up, and the shrimps die. But the new eggs do not die. They wait in the ground for the next rain. They can wait for 50 years.
Most big animals can’t live in the desert because they need a few litres (升) of water every day. They can’t keep water in their bodies for a long time. But camels are different. They can drink 90 litres of water in ten minutes, and then drink nothing for a week.
26.From the passage, we know that the desert is a place with ________.
A.no animals B.not much water C.no plants D.a lot of plants
27.Insects can drink ________.
A.when there is dew B.when the sun goes down
C.when bigger animals eat D.when the night comes
28.The North American bird roadrunner doesn’t eat ________.
A.snakes B.lizards C.insects D.scorpions
29.Which of the following are the ways that desert animals get water
①Small insects drink the dew on plants in the early morning.
②Bigger animals get water by eating plants with dew.
③Small animals get water from the bodies of bigger animals.
④Camels drink a large amount of water at one time and then don’t drink for a week.
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
30.Which is TRUE according to the passage
A.Without water, the shrimps and their eggs can’t live.
B.Most of the big animals, like camels, need water every day.
C.Bigger animals get water from the bodies of insects and small animals.
D.Hot air can hold more water than cold air.
C
John is eight years old, and he is a very funny boy. He works hard, so he is good at his subjects. And his teachers and parents like him very much. But he has a very big head.
Last year, he spent ten days in his uncle’s home on summer vacation. His uncle lives in a mountain village and it’s about four hundred miles away from his city. He took a train to a small town. There his uncle waited for him and took him to his house by bike.
John made some friends soon. They played games and swam in the river happily. But one afternoon he cried to his aunt, “All the children make fun of me. They say I have a big head.”
“Don’t listen to them,” his aunt said. “You have a beautiful head. Now stop crying and go to the store to buy fifty potatoes.”
“Where is the shopping bag ”
“Oh, dear. I haven’t got one. Use your hat.”
31.John does well in his subjects because ________.
A.his teachers like him B.he works hard
C.his parents help him D.he is very clever
32.How did John’s uncle take him home
A.By train. B.By car. C.By bus. D.By bike.
33.The underlined words “make fun of” mean ________ in Chinese.
A.取笑 B.批评 C.羡慕 D.喜欢
34.How far is John’s uncle’s house from the city
A.It’s about four hundred miles. B.It’s about four hundred kilometers.
C.It’s about four hundred meters. D.It’s about five hundred miles.
35.What’s the best title for the passage
A.A Big Hat B.A Funny Vacation
C.John and His Uncle D.A Boy With a Big Head
D
Have you ever thought about talking with people working in space This is something Ezekiel Wheeler from the US began to try when he was 8. Now, as a homeschooled 13-year-old boy, he made a device (设备) by himself to help others speak to astronauts on the International Space Station (ISS).
When Wheeler was young, he was very interested in science. When he turned 8, he decided he wanted to talk with the ISS using ham radio (业余无线电).
To make this happen, a ham radio was not enough. He also needed a satellite tracker (卫星跟踪器). He made his own tracker with a 3-meter-long antenna (天线), and two more small trackers made of Lego. “I wanted to use a fun, practical way to teach students about electrical (电机) engineering,” said Wheeler. So he 3D-printed a desktop satellite tracker.
The program helped Wheeler win second prize in the 2024 Thermo Fisher Scientific Junior Innovators Challenge, one of the top middle school STEM competitions in the US.
Wheeler wasn’t only interested in talking to the astronauts himself. He wanted to let his friends talk to them too. For him, science is everything. “I like to face challenges (挑战),” he said. “I really want to get a result that will work.”
36.How does the writer start the passage
A.By describing a job. B.By asking a question.
C.By giving an example. D.By making a prediction.
37.What did Wheeler decide to do at the age of 8
A.Help friends learn science. B.Work as an astronaut.
C.Talk to astronauts in space. D.Go to work on the ISS.
38.Para 3 mainly shows us how ________.
A.Wheeler made his device B.Wheeler’s device worked
C.Wheeler taught other kids D.Wheeler played with Lego
39.What can we learn about Wheeler from the last paragraph
A.He wants to be an engineer. B.He shows an interest in science.
C.He is in a 3D-printing club. D.He meets problems every day.
40.What might be the best title for the passage
A.A Game Played by Astronauts B.A Competition between Students
C.A Talk with an Astronaut D.A Boy Loving Space Science
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
It was a beautiful morning. 41
As usual, I prepared myself for work, closed my door and went outside. 42 I could see the light in their eyes and the smiles on their faces as they were quietly watching people. I wondered what was happening, so I went to them. I asked why they were sitting over there and where their home was. They replied in their childish voices that their home was near there. 43 Their parents died in an accident. And they were too young to work, so no one would like to pay them for some work.
In such a morning when cold wind was blowing in their old clothes, their hope of life didn’t disappear. 44 I told them to stay there and then I went to my house quickly, took some food and gave it to them. They were filled with joy and they started eating the food. I also gave them some milk and told them to go home. They thanked me. I was feeling very happy that I could at least give them some food. Of course it wouldn’t fill their stomachs. 45
A.I was deeply moved by them.
B.But it could give them a little strength (力量).
C.Though every morning is beautiful, that morning was special.
D.And they sat there because sometimes people gave them some food.
E.Because that morning was very special.
F.On my way to the office, I saw two poor kids sitting under a tree and looking around at people.
G.I hope they can have a better life.
三、完形填空(满分15分)
Tom is a middle school student. He is studying in Grade 7. He usually 46 at 7:00 o’clock in the morning. 47 today he gets up at 6:30. He 48 to buy a big cake. After that he helps his grandparents 49 their room, because it is his grandpa’s birthday. His 50 is going to be 78 years old.
Tom buys two CDs about Beijing Opera (京剧) 51 his grandpa. He is sure his grandpa would like 52 very much, because his grandpa likes 53 Beijing Opera.
When Tom 54 home at noon, his mother is making noodles with his grandma. They are laughing (大笑) and talking about something 55 . His grandpa is drinking tea 56 listening to Beijing Opera.
Tom 57 , “Happy birthday to you, grandpa!” Then he cuts the big cake and gives grandpa a 58 piece. Grandpa is very happy and eats it.
In the evening, Tom 59 TV with his grandparents together. He is a little 60 but very happy, because he can make his grandparents happy.
46.A.goes to school B.gets up C.watches TV D.goes to bed
47.A.But B.Because C.So D.Or
48.A.comes B.goes C.forgets D.remembers
49.A.clean B.cleans C.cleaning D.is cleaning
50.A.mother B.father C.grandpa D.grandma
51.A.to B.for C.with D.at
52.A.it B.her C.them D.him
53.A.listening B.listening to C.listen D.listen to
54.A.gets B.buys C.leaves D.arrives at
55.A.interesting B.boring C.ending D.relaxing
56.A.or B.but C.and D.so
57.A.says B.speaks C.talks D.tells
58.A.light B.bad C.thin D.big
59.A.sees B.looks C.watches D.looks at
60.A.surprised B.tired C.worried D.excited
四、补全对话(满分10分)
阅读下面对话,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案完成对话。
A: Hi, Anna! Long time no see.
B: Hi, Julia! Yes, I took a vacation in Shanghai.
A: 61
B: It was fantastic! I enjoyed myself.
A: Oh, really 62
B: Yes, I visited the Oriental Pearl TV Tower and then went to Shanghai Museum. 63
A: No, I just stayed at home to do my homework.
B: 64 I should learn from you.
A: But I need to relax. What do you plan to do this weekend
B: 65 Do you have any good ideas
A: How about going to the countryside My hometown is in a village.
B: That sounds exciting.
61.A.How is it going B.How was your vacation
C.Is there anything wrong D.How are you
62.A.Where did you go B.How did you go there
C.Did you do anything interesting there D.Did you go to Shanghai
63.A.Someone said you went to a strawberry festival.
B.Someone said you stayed at home.
C.Did you go to a strawberry festival
D.Did you do your homework
64.A.It was relaxing. B.You did a bad job.
C.You had a fun time! D.You worked so hard.
65.A.Nothing special. B.Of course!
C.No problem. D.Not really!
五、情景运用(满分10分)
根据所提供的图片,用一个完整的句子提问或应答。
66.
A: Did you do anything special during your holiday
B: .
67.
A: Where did you go on vacation
B: .
68.
A: Did you buy anything for your mother as a gift
B: .
69.
A:
B: It was fantastic! We went on vacation to the West Lake.
70.
A: Did you go shopping by yourself, Ellen
B: Oh, no, .
六、短文填空(满分10分)
Mr. and Mrs. Brown live in a small house near London 71 (和) their two children. Sometimes, Mr. Brown 72 (come) back from work very late. If his wife and children 73 (be) asleep (睡着的), he will open the front door of the house with his keys and go in very quietly. He doesn’t want 74 (wake) them up.
But one night when Mr. Brown came back late, he 75 (can) not find his keys. So he had to ring the bell, but no one 76 (answer) the door. He rang it again, but nobody came to open the door for 77 (他). At last he stopped and 78 (think) for a few 79 (minute). Then he started to speak 80 (quiet) like a little kid. “Mom, I want to drink water!’’ Mrs. Brown woke up at once.
七、书面表达
81.书面表达
学生会 (Student Union) 通过对学生日常生活调查,发现同学们存在一些不健康的习惯,如长时间上网,极少锻炼、爱吃垃圾食品等等。假设你是学生会的一员,请写一篇关于 “Healthy Habits, Good life”的短文,来号召同学们养成更好的习惯,拥有更健康的生活。
要点提示:
1.内容必须包括要点提示,可适当发挥;
2.文中不得出现真实姓名;语法正确,语句通顺;
3.词数:不少于80词。
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.B
【原文】I hate to fold the clothes. What about you
2.A
【原文】Would you like some tea
3.B
【原文】How far is it from your house to school
4.A
【原文】What size does your father take
5.A
【原文】Would you like something to drink
6.B
【原文】M: The museum is far from here. Did you go there by bus, Lucy
W: No, I rode my new bicycle to get there.
7.C
【原文】M: Doctor, I fell at school today while I was playing football. My leg hurts.
W: Let me have a look. Um, you’d better take an X-ray.
8.C
【原文】M: What a beautiful card! Is it for your classmate
W: No, it’s for Mr Zhang. It’s Teachers’ Day tomorrow.
9.A
【原文】W: Was it sunny or rainy when you were on vacation, Tim
M: It was not sunny or rainy. It was windy.
10.C
【原文】W: Hi, Sam. Where did you go during the summer holiday
M: I went to Sydney and had a good time.
11.C 12.A 13.C 14.B 15.B
【原文】
Mark lives in a big city. He is very busy and often goes on business trips. Mark’s grandparents stay far away in a small town. Sometimes he goes to visit his grandparents but not very often, maybe once a month. Mark, however, usually talks to them on the phone. Mark has a brother, Sam. They both work in the same city. They look the same but they are quite different. Sam is much quieter than him. And he thinks it’s good to relax by listening to music. Their grandparents hardly ever come to visit them, because they don’t like flying, and they don’t like the city life, either. They think it’s too noisy.
16.B 17.A 18.C 19.C 20.A
【原文】
Hello, I’m Frank, a nature lover. Last Saturday, I visited Nature World with my friends. We saw interesting plants and animals from different places of the world. In Nature World, animals are not kept in cages, so they are free to walk around. There is a water plant park in Nature World. It has over 500 types of water plants. In the afternoon, we watched a show. During the show, we saw many interesting animals, such as ducks, bees, monkeys and so on. But I thought a small parrot was the most special among them because it could do Maths problems! All of us enjoyed ourselves in Nature World and we look forward to our next visit to it!
21.C 22.B 23.B 24.C 25.B
【导语】本文是一篇介绍 Uncle Bob’s Farm Day Camp(鲍勃叔叔农场日间营地)的应用文,主要讲述了营地能开展的活动、时间、地点、费用、报名方式以及穿着要求等内容。
21.细节理解题。根据“Feed the chickens; Make rose flower cakes; See how horseshoes are made; Sleep in the tent at night.”可知,提到了喂动物、做花蛋糕、睡帐篷,没提到骑马。故选C。
22.细节理解题。根据“Every Saturday in April, 10:00 a.m.-4:00 p.m.”可知,四月的每个星期六,上午10点到下午4点可以去农场参加活动,4月26日星期六下午1点在这个时间范围内。故选B。
23.细节理解题。根据“$24 for an adult and a kid;$5 more for each another person(一个成人和一个孩子24美元;另外每多一个人多5美元。)”可知,一个孩子和他的母亲的费用是24美元,再加上孩子的父亲,就需要再多付5美元,24+5=29美元。故选B。
24.细节理解题。根据“Bring a parent to Uncle Bob’s office and sign up.”可知,要参加营地需要有家长陪同。故选C。
25.推理判断题。标题“The Place for Spring Fun(春天玩乐的地方)”,这样的标题是为了引起人们的兴趣,吸引大家参加营地活动。故选B。
26.B 27.A 28.C 29.B 30.D
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了沙漠中动物如何获取水分并生存的多种方式。
26.细节理解题。根据文章第一段“There is almost no water in the desert”可知,沙漠中几乎没有水。故选B。
27.细节理解题。根据文章第二段“Small insects can drink the dew”可知,昆虫可以饮用露水。故选A。
28.细节理解题。根据文章第三段“It runs fast and catches small snakes, lizards and scorpions”可知,走鹃捕食蛇、蜥蜴和蝎子,但未提及昆虫。故选C。
29.细节理解题。根据文章第二段“Small insects can drink the dew, and bigger animals eat the plants with the dew on them.”以及第五段“But camels are different. They can drink 90 litres of water in ten minutes, and then drink nothing for a week.”可知①②④是沙漠动物获取水分的方式,③与第三段原文“Bigger animals get water from the bodies of small animals.”不符。故选B。
30.推理判断题。根据第二段“This is because cold air can’t hold as much water as hot air.”可知,热空气比冷空气能容纳更多的水。故选D。
31.B 32.D 33.A 34.A 35.D
【导语】本文主要介绍了约翰长着一个大脑袋,他努力学习,他的功课很好。
31.细节理解题。根据“He works hard, so he is good at his subjects.”可知,因为约翰学习努力,所以他的功课很好。故选B。
32.细节理解题。根据“There his uncle waited for him and took him to his house by bike.”可知,约翰的叔叔骑着自行车带他回家。故选D。
33.词句猜测题。根据“They say I have a big head.”可知,他们说他有一个大脑袋,因此这是取笑他,make fun of表示“取笑”。故选A。
34.细节理解题。根据“His uncle lives in a mountain village and it’s about four hundred miles away from his city.”可知,约翰叔叔的家离城市大约400英里远。故选A。
35.最佳标题题。根据“John is eight years old, and he is a very funny boy. He works hard, so he is good at his subjects. And his teachers and parents like him very much. But he has a very big head.”可知,本文介绍了一个长着大脑袋的男孩。故选D。
36.B 37.C 38.A 39.B 40.D
【导语】本文是一篇记叙文。本文讲述了美国少年Wheeler从小热爱太空科学,8岁时便立志与国际空间站宇航员通话。为了实现梦想,他自学制作了设备,并最终获得科学竞赛奖项。
36.推理判断题。根据“Have you ever thought about talking with people working in space ”可知,此处通过提出一个问题来引出文章主题。故选B。
37.细节理解题。根据“When he turned 8, he decided he wanted to talk with the ISS using ham radio”可知,Wheeler在8岁时决定用业余无线电与国际空间站的宇航员交谈。故选C。
38.细节理解题。根据第三段“He made his own tracker with a 3-meter-long antenna (天线), and two more small trackers made of Lego.”以及“So he 3D-printed a desktop satellite tracker.”可知,第三段主要向我们展示了Wheeler是如何制作他的设备的。故选A。
39.细节理解题。根据最后一段“For him, science is everything.”可知,Wheeler对科学表现出兴趣。故选B。
40.最佳标题题。通读全文可知,文章主要讲述了13岁的美国男孩Ezekiel Wheeler因对太空科学感兴趣,自制设备帮助人们与国际空间站的宇航员交流,并在相关比赛中获奖的故事。因此最佳标题是“A Boy Loving Space Science”。故选D。
41.C 42.F 43.D 44.A 45.B
【导语】本文主要讲述了一个美丽的早晨,作者在上班路上遇到两个无家可归的孩子,了解到他们的悲惨遭遇后心生怜悯,为他们提供食物和牛奶的故事。
41.根据上文“It was a beautiful morning.”以及下文作者遇到两个孩子的特殊经历可推知,作者认为这个早晨虽然美丽,但与其他早晨不同,因为它发生了特别的事情。选项C“虽然每个早晨都很美好,但那个早晨很特别。”符合语境,故选C。
42.根据上文“As usual, I prepared myself for work, closed my door and went outside.”和下文“I could see the light in their eyes and the smiles on their faces as they were quietly watching people.”可知,空处应填入作者在上班路上的所见。选项F“在我去办公室的路上,我看到两个可怜的孩子坐在树下,四处张望。”符合语境,故选F。
43.根据上文“I asked why they were sitting over there”可知,空处应说明他们坐在那里的原因。选项D“他们坐在那里,因为有时人们会给他们一些食物。”符合语境,故选D。
44.根据上文“In such a morning when cold wind was blowing in their old clothes, their hope of life didn’t disappear.”可推知,作者被孩子们在困境中仍保持希望的精神所感动。选项A“我被他们深深感动了。”符合语境,故选A。
45.根据上文“I was feeling very happy that I could at least give them some food. Of course it wouldn’t fill their stomach.”可知,空处应说明作者给予的食物对孩子们的意义。选项B“但这可以给他们一点力量。”符合语境,故选B。
46.B 47.A 48.B 49.A 50.C 51.B 52.C 53.B 54.A 55.A 56.C 57.A 58.D 59.C 60.B
【导语】本文是一篇记叙文。文章通过描述汤姆为爷爷庆祝生日的全过程,展现了一个中学生对祖辈的关爱与孝顺,体现了温馨和谐的家庭氛围,并表达了“给予爱和让家人快乐能给自己带来满足和幸福”的主题。
46.句意:他通常早上7点起床。
goes to school去上学;gets up起床;watches TV看电视;goes to bed上床睡觉。根据下文“today he gets up at 6:30”可知,今天他6点半起床,说明这里是对“日常起床时间”的描述,核心动作是“get up”。故选B。
47.句意:但是今天他6点半就起床了。
But但是,表转折;Because因为,表原因;So所以,表结果;Or或者,表选择。上文“通常7点起床”是常规情况,下文“今天6点半起床”是例外情况,二者存在明显转折关系,需用“But”连接。故选A。
48.句意:他去买一个大蛋糕。
comes来;goes去;forgets忘记;remembers记得。根据上文“today he gets up at 6:30”和下文“to buy a big cake”可知,今天6点半起床,比平时早半小时,逻辑应是早起的目的是去买蛋糕,“goes to buy”符合“行动指向”的语境——早起后需执行“去买蛋糕”的动作,而非“记得买”(若仅“记得”,无需特意早起半小时)。故选B。
49.句意:之后他帮爷爷奶奶打扫房间,因为今天是爷爷的生日。
clean打扫,动词原形;cleans动词三单形式;cleaning动名词/现在分词;is cleaning现在进行时。help sb. do sth.“帮助某人做某事”,动词短语,因此这里应用动词原形clean。故选A。
50.句意:他的爷爷将要78岁了。
mother妈妈;father爸爸;grandpa爷爷;grandma奶奶。根据上文“it is his grandpa’s birthday”可知,是爷爷的生日,因此这里是指爷爷将要78岁。故选C。
51.句意:汤姆为爷爷买了两张关于京剧的CD。
to到;for为了;with和……一起;at在。buy sth. for sb.“为某人买某物”,动词短语,此处指为爷爷买京剧CD,介词for明确体现购买的对象。故选B。
52.句意:他确定爷爷会非常喜欢它们 (指CD),因为爷爷喜欢听京剧。
it它;her她;them它们;him他。根据上文“buys two CDs”可知,他买了两张CD,“two CDs”是复数,应用them指代,作宾语。故选C。
53.句意:他确定爷爷会非常喜欢它们 (指CD),因为爷爷喜欢听京剧。
listening动名词/现在分词;listening to听……,动名词/现在分词;listen听,动词原形;listen to听……,动词短语。like doing sth.“喜欢做某事”,固定搭配,应用动名词形式,排除C和D;“听京剧”需用“listen to Beijing Opera”,listen是不及物动词,接宾语时必须加“to”,即填“listening to”,排除A。故选B。
54.句意:当汤姆中午到家时,妈妈正和奶奶一起做面条。
gets到达,后接home时无需介词;buys买,后接物品,不接home;leaves离开,leave home指“离家”,与下文“为爷爷庆祝生日”的场景矛盾;arrives at到达,“at”后接小地点,但“home”是副词,需去掉“at”,即arrive home。根据下文“妈妈和奶奶在做面条”,可知Tom此时是回到家,get home是固定表达,其中home作副词,不加介词。故选A。
55.句意:她们一边大笑,一边聊着有趣的事情。
interesting有趣的,修饰事物,表示积极含义;boring无聊的,修饰事物,表示消极含义;ending结尾的,表示“结束的”,与“大笑聊天”的场景不符;relaxing令人放松的,虽为积极含义,多形容“环境、活动”,不常修饰“聊天的内容”。根据上文“they are laughing”可知,她们在大笑,可知聊天的内容是有趣的。故选A。
56.句意:爷爷正在喝茶,同时听着京剧。
or或者;but但是;and和;so所以。分析句子结构可知,“drinking tea”和“listening to Beijing Opera”是爷爷同时进行的两个动作,属于肯定并列关系,需用and连接。故选C。
57.句意:汤姆说:“爷爷,生日快乐!”
says说,后接具体内容,强调“说的话”;speaks说,后接语言,不接具体内容;talks谈论,常与to/with/about搭配;tells告诉,常与“sb. sth.”搭配,不直接接引语。下文“Happy birthday to you, grandpa!”是直接引语,是说的具体内容,应用says。故选A。
58.句意:然后他切开大蛋糕,给了爷爷一大块。
light轻的,与“蛋糕”搭配时无“庆生”的积极含义;bad坏的,表示消极意义,与“爷爷开心吃蛋糕”矛盾;thin薄的,“薄的蛋糕片”不符合“庆生时给长辈大块蛋糕”的日常逻辑;big大的,表示“用心对待”,符合“为爷爷庆生”的积极语境,更能体现心意。故选D。
59.句意:晚上,汤姆和爷爷奶奶一起看电视。
sees看见,强调“看到的结果”,不与“TV”搭配;looks看,不及物动词,需加“at”,且“look TV”是错误表达;watches观看,强调“专注观看动态画面”,与“TV”搭配为固定短语“watch TV”;looks at看……,强调“看的动作”。根据空格后“TV with his grandparents together”可知,此处是指与爷爷奶奶一起看电视,应用watches TV。故选C。
60.句意:他虽然有点疲惫,但很开心,因为他能让爷爷奶奶感到幸福。
surprised惊讶的;tired疲惫的;worried担心的;excited兴奋的。Tom一天中“早起买蛋糕、打扫房间、陪家人庆生”,必然会感到“疲惫”,“tired but very happy”符合“忙碌后因家人幸福而满足”的逻辑。故选B。
61.B 62.C 63.A 64.D 65.A
【导语】本文是Julia和Anna之间的一段对话,讲述了关于Anna在上海的假期经历以及周末计划。
61.根据“It was fantastic! I enjoyed myself.”可知,A询问的是假期情况。故选B。
62.根据“Yes, I visited the Oriental Pearl TV Tower and then went to Shanghai Museum.”可知,A询问B是否做了有趣的事。故选C。
63.根据“No, I just stayed at home to do my homework.”可知,B提到了一件A可能做过但实际未做的事,结合选项A“有人说你去了草莓节。”与A的否认形成直接对应。故选A。
64.根据“I just stayed at home to do my homework.”以及“I should learn from you.”可知,B称赞A学习努力。故选D。
65.根据“What do you plan to do this weekend ”以及“Do you have any good ideas ”可知,B没有具体计划。故选A。
66.Yes, I went fishing 67.I went to the mountains 68.Yes, I bought a scarf for her 69.How was your vacation 70.I went shopping with Amy
【解析】66.根据图片和提示句可知,本句应表达为“是的,我去钓鱼了”。对一般疑问句的肯定回应是“Yes”;“go fishing”是固定短语,意为“去钓鱼”,问句的时态是一般过去时,答句的谓语动词“go”要用一般过去式“went”。故填Yes, I went fishing。
67.根据图片和提示句可知,本句应表达为“我去了山里”。“go to+地点”表示“去某地”,“to the mountains”是介词短语作状语,说明去的地点;问句的时态是一般过去时,答句的谓语动词“go”要用一般过去式“went”。故填I went to the mountains。
68.根据图片和提示句可知,本句应表达为“是的,我给她买了一条围巾”。对一般疑问句的肯定回应是“Yes”;“buy sth. for sb.”是固定搭配,意为“给某人买某物”,问句的时态是一般过去时,答句的谓语动词“buy”要用一般过去式“bought”;“a scarf”是宾语;“for her”是介词短语作状语。故填Yes, I bought a scarf for her。
69.根据图片和提示句可知,本句应表达为“你的假期怎么样”。询问假期的情况,要用特殊疑问句。“How”是特殊疑问词,“was”是系动词,是“be”的过去式(问句的时态与答句的时态一致,都用一般过去时);“your vacation”是主语。故填How was your vacation。
70.根据图片和提示句可知,本句应表达为“我和Amy一起去购物了”。“go shopping”是固定短语,意为“去购物”,问句的时态是一般过去时,答句的谓语动词“go”要用过去式“went”;“with Amy”是介词短语作状语。故填I went shopping with Amy。
71.with 72.comes 73.are 74.to wake 75.could 76.answered 77.him 78.thought 79.minutes 80.quietly
【导语】本文主要介绍了布朗夫妇一家人的日常生活。
71.句意:布朗夫妇和他们的两个孩子住在伦敦附近的小房子里。根据汉语提示及“Mr. and Mrs. Brown live in a small house near London...their two children.”可知,空处需介词with,故填with。
72.句意:有时,布朗先生下班回家很晚。根据“Sometimes”可知,本句时态为一般现在时,主语Mr. Brown是第三人称单数,谓语动词需用三单形式,故选comes。
73.句意:如果他的妻子和孩子睡着了,他会用钥匙打开房子的前门,然后非常安静地走进去。本句为if引导的条件状语从句,遵循主将从现,从句用一般现在时,从句主语“his wife and children”为名词复数,be动词用are。故填are。
74.句意:他不想吵醒他们。want to do sth.是固定搭配,表示“想要做某事”,故空处需动词不定式。故填to wake。
75.句意:但有一天晚上,布朗先生回来晚了,他找不到钥匙。根据“came”可知,本句时态为一般过去时,谓语动词用过去式,can的过去式为could,故填could。
76.句意:所以他不得不按了门铃,但没人应门。根据“had”可知,本句时态为一般过去时,谓语动词用过去式,动词answer的过去式为answered。故填answered。
77.句意:他又按了门铃,但没人来给他开门。介词for后接宾语,故空处需用宾格him。故填him。
78.句意:最后,他停下来想了一会儿。think“想”为动词,根据“stopped and...”可知,空处与stopped并列,故空处也需动词过去式。故填thought。
79.句意:最后,他停下来想了一会儿。a few后接可数名词复数形式,minute“分钟”为名词,其复数形式为minutes。故填minutes。
80.句意:然后他开始像小孩一样轻声说话。quiet“安静的”为形容词,修饰动词speak需用副词quietly“安静地”。故填quietly。
81.例文:
Healthy Habits, Good Life
A recent survey shows that many students have got into some bad living habits, which do great harm to their health.
As we all know, health is more important than wealth. Without a healthy body, you cannot do anything even if you are a millionaire. In order to keep healthy, it’s necessary to get rid of unhealthy habits and form good ones.
First of all, eating a healthy breakfast is a great way to start the day. You should eat more fruit and vegetables, which are rich in vitamins. Secondly, get enough sleep. Early to bed and early to rise makes you feel great all day long. Lastly, take exercise every day to make your body strong.
As long as you form healthy habits and keep them, you’ll have a strong body and live a healthy life.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇话题作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:认真阅读要点,围绕要点组织材料,然后用正确的英语句子把这些内容表达出来,注意详略得当。
[写作步骤]
第一步,直奔主题。说明不良的生活习惯对学生的健康造成影响;
第二步,说明健康的重要性,并提出健康生活的建议;
第三步,书写结语,号召大家养成更好的习惯,拥有更健康的生活。
[亮点词汇]
①do great harm to对……造成极大伤害
②in order to为了
③get rid of摆脱
[高分句型]
①Without a healthy body, you cannot do anything even if you are a millionaire.(even if引导让步状语从句)
②You should eat more fruit and vegetables, which are rich in vitamins.(which引导的非限制性定语从句)
③As long as you form healthy habits and keep them, you’ll have a strong body and live a healthy life.(as long as引导条件状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页