2025-2026学年八年级英语上第一次月考模拟题
【考试范围:Unit1-Unit2】
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、听力选择(满分20分)
1.
A.Thanks a lot. B.Never mind. C.Pretty good.
2.
A.What a pity. B.Good luck. C.Not at all.
3.
A.With my sister. B.At a stadium. C.Swimming.
4.
A.He went shopping. B.He is watching TV. C.He often exercises.
5.
A.Three kilometers. B.Twice a week. C.For two hours.
6.听句子,选择与所听句子内容相符的图片。每小题念两遍。
1. 2. 3. 4. 5.
听材料,回答小题。
7.Who is more outgoing
A.Sally. B.Linda. C.Tina.
8.What do they have in common
A.They’re both beautiful. B.They’re both thin. C.They’re both tall.
听对话,回答以下各小题。
9.Why was Lucy late
A.She had an accident. B.She got up late. C.The traffic was heavy.
10.How does Lucy usually go to school
A.By bus. B.By car. C.By bike.
听对话,回答以下各小题。
11.Where is the computer
A.On the bed. B.On the desk. C.On the chair.
12.What is Eric interested in
A.Art. B.Music. C.Sports.
13.When did the 19th Asian Games begin
A.On September 13th. B.On September 23rd. C.On October 8th.
请听对话,回答小题。
14.When was the talent show
A.Last Monday. B.Last Tuesday. C.Last Friday.
15.What did Sam do in the talent show
A.He danced. B.He sang a song. C.He played the guitar.
16.Who does Mike think was the best performer
A.Sam. B.Nancy. C.Himself.
二、听力填空(满分5分)
听短文,根据短文内容完成表格中所缺信息,并将答案填写在答题卡相应题号后。每空一词,短文念三遍。
Mary’s birthday party
Time Last 17
Activities In the morning Mary and her sister cleaned the house. Mary’s mother went 18 . Mary’s father 19 in the kitchen.
In the afternoon Mary and her friends sang and danced together. Gina wrote a(n) 20 for Mary. They also watched a(n) 21 movie.
三、阅读下面短文,从方框内的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(满分5分)
A.nothing but B.ready to C. pack up D.clean up E. by accident
Last weekend, Tom and his friends went hiking in the mountains. For them, the trip was 22 joy and excitement. Before leaving, they made sure to 23 all their gear (装备), including tents and food. While setting up camp, they found a beautiful lake 24 , which made the trip even more special. The next morning, they were 25 explore the nearby trails. Before heading home, they took time to 26 the campsite (营地), leaving no trash behind. It was a perfect adventure (冒险)!
四、补全对话(满分10分)
根据对话内容,选出最佳选项补全对话。
A: Hello, Jim. Where did you go on National Day
B: Hi, Lucy. 27
A: Wow! I’m dreaming of going to Beijing. 28
B: Yes, we visited Tian’anmen Square and ate Beijing roast duck.
A: That’s cool! 29
B: It was a great city! We all had fun there. How about you
A: Oh, I just stayed in Chengdu to have my piano lessons.
B: Really 30
A: I started learning it eight years ago.
B: That’s a long time, so you must be good at it. Why not join the music club of Tianfu No. 7 High School It needs pianists.
A: 31 I’ll have a try.
A.Sounds great!
B.I went to Beijing.
C.When did you start to learn it
D.What do you think of Beijing
E.Did you have a good time there
五、完形填空(满分10分)
阅读下面短文,根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I am a girl with strong self-esteem (自尊). However, there was one thing 32 my heart deeply.
It was Monday. My friend Petra Green and I sat 33 in the school hall. We enjoyed the excellent student meeting without saying anything. 34 I found that Petra wore a beautiful blue dress. That made her look 35 . And I was in a black shirt and black jeans sitting beside her. I felt ashamed (丢脸的) of the way I 36 at that time. I felt like we weren’t in the 37 world.
That evening, I went running in a park near my home. I saw a woman with old clothes picking something and putting it into a 38 . She gave me a big smile when she saw me. She didn’t feel ashamed at all! And she left with the box. Just then, I found I 39 be myself. After I went home, I stood in front of the 40 like I did before. I looked at myself and smiled. At that time, I know your self-esteem doesn’t come from anywhere but 41 .
32.A.finding B.sharing C.breaking
33.A.happily B.quietly C.luckily
34.A.Even B.Still C.Then
35.A.fantastic B.terrible C.helpful
36.A.showed B.sat C.dressed
37.A.same B.big C.good
38.A.bag B.cup C.box
39.A.would B.may C.should
40.A.table B.door C.mirror
41.A.yourself B.others C.everyone
阅读理解(满分15分)
A
Museums are excellent places to learn about a country and its history. Here are some top museums in China. For more information, please click .
The Forbidden City 故宫It is the largest collection (集合) of old buildings with a long history of 604 years. It’s also the largest imperial palace (皇城) in the world.Visiting time: at least 3—4 hours Opening hours: 8:30 a. m.—5:30 p. m. Closed on Mondays. Ticket: 60 yuan from April to October, 40 yuan from November to March. Shanghai MuseumThis big modern (现代) museum is popular with travelers around the world. It’s the most modern museum and is famous for fantastic shows about the history of our country.Visiting time: 1.5—2 hours Opening hours: 9:00 a. m.—5:00 p. m. Closed on Mondays. Ticket: For free!
The Sanxingdui MuseumIt is the largest museum in southwest China, with a lot of precious relics (珍贵的文物), and it is called “the origin of the civilization (文明的起源) of the Yangtze River”. But the Sanxingdui Museum doesn’t get as many visitors as the others because it is not on the hot visit line.Visiting time: 2—3 hours Opening hours: 8:30 a. m.—6:00 p. m. every day. Ticket: 60 yuan. Students can enjoy half price.
42.How much should you pay if you visit the Forbidden City with your parents in July
A.120 yuan. B.160 yuan. C.180 yuan.
43.Which is TRUE according to the passage
A.We can watch some shows about the history of the Sanxingdui Museum.
B.It takes the shortest time to visit the Forbidden City.
C.The Sanxingdui Museum is the least crowded of the three museums.
44.What do the three museums have in common
A.They are all open six days a week.
B.They are all best in one way or another.
C.They are closed at the same time every day.
45.Why does the writer write this passage
A.To describe three top museums to visitors.
B.To help visitors learn about China and its history.
C.To compare (比较) and find out the best museum.
46.Where can we know more information about museums
A.In a magazine. B.On the Internet. C.In a newspaper.
B
Do you have true friends Do you want to know more about you and your friends There are three different kinds of friends: “pest friends”, “guest friends”, and “best friends”.
The first kind of friend is only acquaintances (熟人), and you usually just know their names. You may meet this kind of friend at school, at work, or on the bus, but you don’t miss (想念) them when they’re not around. When this kind of friend does something bad, you don’t tell them. That is why they are called “pest friends”.
The second kind of friend could also be called “social partners”. They are closer than acquaintances, but not as close as true friends. You know their names, a little of what they like or dislike, and a little of their family histories. You usually have a few things in common, but they don’t tell you how they really feel.
The last kind of friend, the “best friend”, is the one you know the deepest. You’re like family, and know everything about each other. You have no problem staying at each other’s houses, and you share your deepest feelings and ideas. They will correct you when you’re wrong. Sometimes they may not be excellent, but at least they will always care about you.
We all have our pest, guest, and best friends. We should take all friendships seriously and remember that all best friends start out as just acquaintances.
47.If you only know your friends’ names, what kind of friends are you
A.Pest friends. B.Guest friends. C.Best friends.
48.What can’t you do with your best friends
A.Stay at each other’s house.B.Share feelings and ideas. C.Have a fight when he/she is wrong.
49.What do “they” mean in paragraph 3
A.Best friends. B.True friends. C.Guest friends.
50.What is NOT TRUE according to the passage
A.A best friend always cares for you.
B.Guest friends know little of what you like or dislike, and your family histories.
C.Before becoming best friends, maybe you are just pest friends.
51.What is the purpose (目的) of this passage
A.To teach us how to make more best friends.
B.To ask us to take all friendships seriously.
C.To tell us not to know more about pest friends.
C
The Chinese video game Black Myth: Wukong (《黑神话:悟空》) has become very popular. It sold more than 10 million copies in just three days after it showed on Aug 20. The game comes from the Chinese story Journey to the West (《西游记》).
In the game, you play as the Destined One, a monkey following the Monkey King on a trip to bring him back.
Many players, especially those from Western (西方的) countries, find the game’s story and roles hard to understand because it’s so much about Chinese culture (文化). To help them understand, some Western fans did a lot of work. One fan even writes a long summary (总结) of Sun Wukong’s abilities in all 100 chapters (章节) of Journey to the West.
By looking into the game and its background (背景), Western players not only play the game better but also learnt to understand Sun Wukong and the story of Journey to the West.
Sun Wukong has a free nature. He is not like Spider-Man or Superman to set a good example to others. He follows his own living rules.
Journey to the West tells an exciting story of a dangerous journey and looks at different ideas. It has inspired (激发) a lot of stories across cultures. Some people translate the book into many languages, showing its lasting popularity.
52.Who do you play as in the game
A.A player. B.The Monkey King. C.The Destined One.
53.Which is NOT TRUE from this passage
A.Players need to bring the Monkey King back.
B.Western players can’t understand Sun Wukong after looking into the game.
C.One fan writes a summary of Sun Wukong’s abilities in all 100 chapters.
54.What does the underlined word mean in the last paragraph
A.翻译 B.理解 C.解释
55.What problem do Western players have when playing the game
A.The game is so long that they can’t finish.
B.They find it difficult to understand the cultural meaning.
C.It’s hard for them to understand the Chinese language in the game.
56.What is the best title of this passage
A.Black Myth: Wukong took Chinese culture to the world
B.Black Myth: Wukong, the most popular game in China
C.Black Myth: Wukong, people’s love for video games
七、选词填空(满分10分)
从方框中选择单词,并用其正确形式填空,然后将答案写到答题卡相应的位置上。每词限用一次。
often health through once we busy enough activity help if
Many people feel tired these days because they are busy working every day. They do not have 57 time to do exercise. So many people are in poor 58 . They feel tired easily when they’re at work. They are becoming too fat or too thin. We need to relax and keep healthy 59 exercise.
There are many kinds of exercise. The warm-up exercises 60 us move easily. Before 61 play ball games or swim, we shall do the warm-up exercises first. Running is also good exercise.
62 we can’t run fast, we can jog (慢跑). Again, before running or jogging, we must do some warm-up 63 . What’s more, we shouldn’t run or jog in 64 streets. It is very dangerous (危险的) because the traffic is heavy. The air there isn’t 65 clean. We should run in the gym or on the playground at least 66 or twice a week. Remember not to do exercise too long each time.
八、补全短文。根据短文内容,从短文后的A~F选项中,选出5个适当的选项补全短文。(满分10分)
Some farmers in England play jazz music for their cows. 67 They think music helps cows feel happy and makes milk better. This idea became famous on TikTok. Farmer Charles says he started playing music for cows 10 years ago.
At first, he played quiet music to cover the loud machine noises. 68 Now the cows like jazz best. Music also helps cows make more milk. Like how dogs learn that a bell means food, cows learn that music means milking time. 69
The music helps cows relax so they give milk more easily. 70 Next time you drink milk, it might come from a cow that loves jazz! 71
A.The cows like the music and feel happy.
B.Farmers try new things to help their cows.
C.This helps the milking go better.
D.Many people think this is interesting.
E.Happy cows make better milk.
F.It shows how music can help animals.
九、任务型阅读(满分15分)
A)根据短文内容,完成图表中所缺信息。
Gardening usually includes (包括) the activity of growing plants like trees, flowers, vegetables or fruit. In many countries like the UK, it’s a quite popular activity for people to do in their free time. These days, gardening is also popular in China.
Gardening is good. Firstly, it helps us stay healthy. Being away from playing computer games or watching online videos (录像), our bodies and eyes will get better and better. Secondly, gardening can make us feel good. If we feel worried, gardening can help to keep our minds on other things. Watching seeds (种子) grow into beautiful flowers can make us feel happy. We can learn from many studies that if we garden two or three times a week, we will be more relaxed than others. Gardening can also teach us interesting and useful things about plants. In this way, we can know why plants make O2 and how much water is necessary to help a plant live. After that, we will know how to care for the plants better.
Some people may worry that gardening is an activity needing a big house or yard (院子). In fact, small places on your balcony are good enough if there’s sunshine there. Others may worry that they have too much work to do and can’t care for the plants every day. The good thing is that many kinds of plants can grow with some or little water like cacti.
72.
73.
74.
75.
76.
B)阅读短文,并根据要求完成任务。(满分10分)
Mary is reading something about now to keep health on the Internet.
Good sleep is important for your health. You need about eight hours’ sleep a night. Don’t eat or read in bed. A cup of milk before sleeping may help you get a good sleep. Go to bed before 10:00 and get up early every morning. For more information, please visit www. .
How often do you exercise If you want to stay healthy, you should do a lot of exercise. Try to exercise for 30 minutes a day, three or four times a week. For more information, please call Health Line at 180-2000.
Studies show that the cold or flu virus (流感病毒) can live on our hands for long. So you should wash your hands often with soap and water. If you want to know more, please call Health Line at 180-1313.
Brush your teeth twice a day and see a dentist at least once a year. The oral examination (口腔检查) is not only for the health of teeth, but for the whole body. Please visit www. for more information.
77.What can help you to get a good sleep (no more than 10 words)
78.How often should you do exercise (no more than 10 words).
79.What can you do if you want to learn, more about flu virus (no more than 10 words)
80.请将文中画线句子译成汉语。
81.请给短文拟一个适当的英文标题。
十、书面表达(满分15分)
82.愿得一知己,聊以慰平生。这世间总有一个人,愿把他/她所有的欢乐与苦痛都与你分享,这个人就是你的知己好友。假设你是Tina,Anna是你的好朋友,你们各有所长。请根据以下要点提示,写一篇不少于80词的英语短文。介绍你和你的好朋友。
要点提示:1.相同点:都很高,都有长直发,都一样友好。
2.不同点:你比Anna唱歌唱得更好,头发更长,更外向。
Anna比你学习更努力,更擅长英语,更聪明,网球打得更好。
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.B
【原文】I’m sorry. I can’t drive you to the bus station tomorrow morning.
2.A
【原文】Mr. Wang is ill so he can’t come to our dinner party tonight.
3.C
【原文】Which sport do you think is more exciting, swimming or running
4.C
【原文】What does John often do on weekends
5.B
【原文】How often do you play sports
6. E B A D C
【原文】1. Jack went paragliding last summer vacation.
2. Ken is a lot taller than his brother.
3. Susan is going to study math really hard.
4. If you ride the bike, you will be late.
5. He goes to a dentist twice a year.
7.B 8.C
【原文】M: Do you think you are different from your sister Linda
W: Oh, sure. We look similar but we’re very different.
M: Really In what ways are you different
W: Well, I think I am outgoing. But she’s more outgoing. She can sing in front of friends. I can’t do that. Some people say I am funnier than Linda. Do you agree it
M: Yes, I agree. Sally, what do you have in common
W: Well, we are both tall and we both have long hair.
9.C 10.A
【原文】M: You’re late for class again, Lucy.
W: I’m sorry, Mr. Black. The traffic was very heavy this morning.
M: How did you come this morning
W: I took the bus as usual. Maybe I should take the underground. It might be faster.
11.B 12.C 13.B
【原文】W: Can I use your computer, Eric
M: Of course, it’s on the desk over there. What will you use it for
W: I want to search for some information about the Asian games.
M: The Asian games You can ask me. You know I’m a sports fan.
W: Well, do you know where the nineteenth Asian games took place
M: In Hangzhou and it was from September 23 to October 8.
14.A 15.C 16.B
【原文】M: I danced in the talent show last Monday.
W: Wow, Mike, you were so cool.
M: Thanks. My friend Sam played the guitar.
W: So who do you think was the best performer
M: Nancy. She sang an English song the most beautifully.
17.Wednesday 18.shopping 19.cooked 20.song 21.funny
【原文】
It was Mary’ birthday last Wednesday. Her family had a birthday party for her at home. In the morning, Mary cleaned the house with her sister. Her mother went to buy something for the party. And her father was in the kitchen all morning. He is very good at cooking. At two p. m., all her friends came to her home. They sang and danced together. Her friend Gina played the piano well. She even wrote a song for Mary. That made Mary very happy. They also watched a movie in the afternoon. The movie was so funny that they were all happy.
22.A 23.C 24.E 25.B 26.D
【导语】本文主要讲述了一次充满快乐和意外的山地徒步旅行,强调了探险乐趣和环保意识。
22.句意:对他们来说,这次旅行只有快乐和兴奋。根据“joy and excitement.”并结合所给词可知,此处指只有快乐和兴奋,应选nothing but;“nothing but”表示“仅仅是”,强调“只有快乐和兴奋”。故选A。
23.句意:在离开之前,他们确保收拾好所有的装备,包括帐篷和食物。根据“all their gear (装备), including tents and food.”并结合所给词可知,此处指收拾好所有的装备,应选pack up;“pack up”表示“打包行李”,与“gear (装备)”直接相关。故选C。
24.句意:在搭建营地时,他们偶然发现了一个美丽的湖泊,这让这次旅行更加特别。根据“they found a beautiful lake”并结合所给词可知,此处指他们偶然发现了一个美丽的湖泊,应选by accident“by accident”表示“偶然发现”,符合“意外找到湖泊”的情境。故选E。
25.句意:第二天早上,他们准备探索附近的小径。根据“explore the nearby trails.”并结合所给词可知,此处指他们准备探索附近的小径,应选 ready to;“be ready to”表示“准备好做某事”,与“explore (探索)”搭配自然。故选B。
26.句意:回家前,他们花时间清理营地,没有留下任何垃圾。根据“the campsite (营地), leaving no trash behind.”并结合所给词可知,此处指他们花时间清理营地,应选clean up;“clean up”表示“清理”,与“leaving no trash (不留垃圾)”直接对应。故选D。
27.B 28.E 29.D 30.C 31.A
【导语】本文是一则对话,主要内容为谈论国庆假期的活动。
27.根据“Where did you go on National Day ”可知,询问去了哪里。选项B“我去了北京”符合语境。故选B。
28.根据“Yes, we visited Tian’anmen Square and ate Beijing roast duck.”可知,问句是一般疑问句。选项E“你们在那里玩得开心吗”符合语境。故选E。
29.根据“It was a great city!”可知,这是对北京的评价。选项D“你觉得北京怎么样”符合语境。故选D。
30.根据“I started learning it eight years ago.”可知,说话者八年前开始学钢琴。选项C“你什么时候开始学的”符合语境。故选C。
31.根据“Why not join the music club of Tianfu No. 7 High School ”可知,说话者建议对方加入学校的音乐社团。选项A“听上去不错”符合语境。故选A。
32.C 33.B 34.C 35.A 36.C 37.A 38.C 39.C 40.C 41.A
【导语】本文主要讲述了作者起先因自己的穿着不如朋友漂亮而感到丢脸,后来看见穿着旧衣服的女人在捡东西,丝毫没有难为情,从而明白了自尊来源于自己。
32.句意:然而,有一件事深深地伤害了我的心。
finding发现;sharing分享;breaking打破。根据“However, there was one thing ... my heart deeply.”可知,我是一个自尊心很强的女孩,然而有件事深深地伤害了我的心,“break one’s heart”意为“使某人伤心”。故选C。
33.句意:我和朋友Petra Green静静地坐在学校礼堂里。
happily高兴地;quietly安静地;luckily幸运地。根据“without saying anything”可知,我们什么都没说,可以推断是安静地坐着。故选B。
34.句意:然后我发现Petra穿了一条漂亮的蓝裙子。
Even甚至;Still仍然;Then然后。根据“... I found that Petra wore a beautiful blue dress.”可知,此处表示时间上的先后顺序,用then表示“然后”。故选C。
35.句意:那使她看起来美极了。
fantastic极好的;terrible可怕的;helpful有帮助的。根据“a beautiful blue dress”可知,漂亮的蓝裙子使她看起来美极了。故选A。
36.句意:我为自己当时的穿着感到丢脸。
showed展示;sat坐;dressed穿着。根据“And I was in a black shirt and black jeans sitting beside her.”可知,我当时穿着黑衬衫和黑牛仔裤坐在她旁边,可以推断是为自己的穿着感到丢脸。故选C。
37.句意:我觉得我们不是一个世界的人。
same相同的;big大的;good好的。根据“I found that Petra wore a beautiful blue dress...And I was in a black shirt and black jeans sitting beside her.”可知,Petra穿着漂亮的蓝裙子,我却穿着黑衬衫和黑牛仔裤,这让我觉得我们不是在同一个世界。故选A。
38.句意:我看到一个穿着旧衣服的女人捡了一些东西放进一个箱子里。
bag包;cup杯子;box箱子。根据“And she left with the box.”可知,她把东西放进箱子里,然后离开了。故选C。
39.句意:就在那时,我发现我应该做我自己。
would将会;may可能;should应该。根据“I found I ... be myself”可知,我发现我应该做我自己。故选C。
40.句意:回家后,我像以往一样站在镜子前。
table桌子;door门;mirror镜子。根据“I looked at myself and smiled.”可知,我看着自己,可以推断是站在镜子前。故选C。
41.句意:在那时,我明白了你的自尊并非来自别处,而是源于你自己。
yourself你(们)自己;others别人;everyone每个人。根据“I know your self-esteem doesn’t come from anywhere but ...”可知,你的自尊并非来自别处,而是源于你自己。故选A。
42.C 43.C 44.B 45.A 46.B
【导语】本文主要介绍了三个中国的顶级博物馆。
42.细节理解题。根据“60 yuan from April to October”可知,故宫4—10月的门票是每人60元。如果你和父母在七月参观故宫,需支付门票60×3=180元。故选C。
43.细节理解题。根据“But the Sanxingdui Museum doesn’t get as many visitors as the others because it is not on the hot visit line.”可知,三星堆博物馆的游客不如其他博物馆多,因为它不在热门旅游线路上。故选C。
44.细节理解题。根据“It is the largest collection (集合) of old buildings with a long history of 604 years. It’s also the largest imperial palace (皇城) in the world.”可知,故宫是现存规模最大、历史最悠久的古建筑群,也是世界上最大的皇宫。根据“It’s the most modern museum”可知,上海博物馆是最现代化的博物馆。根据“It is the largest museum in southwest China”可知,三星堆博物馆是中国西南部最大的博物馆。这三个博物馆在某种程度上都是最好的。故选B。
45.主旨大意题。根据“Here are some top museums in China.”可知,作者想要介绍几个中国的顶级博物馆。故选A。
46.细节理解题。根据“For more information, please click .”可知,我们可以在该网站上获取更多相关信息。故选B。
47.A 48.C 49.C 50.B 51.B
【导语】本文主要介绍了三种不同类型的朋友,并分析了各自的特点。
47.细节理解题。根据“The first kind of friend is only acquaintances (熟人), and you usually just know their names.”可知,“害虫朋友”只是熟人,你通常只知道他们的名字。故选A。
48.细节理解题。根据“You have no problem staying at each other’s houses, and you share your deepest feelings and ideas.”可知,“最好的朋友”在彼此家里留宿都没问题,而且会分享内心深处的感受和想法。故选C。
49.词句猜测题。根据“The second kind of friend could also be called ‘social partners’...You usually have a few things in common, but they don’t tell you how they really feel.”可知,“客人朋友”也被称为“社会伙伴”,你们通常有一些共同点,但他们不会告诉你他们的真实感受。可以推断“他们”指代的是“guest friends”。故选C。
50.细节理解题。根据“You know their names, a little of what they like or dislike, and a little of their family histories.”可知,对于“客人朋友”,你知道他们的名字,知道一点他们的喜恶,也知道一点他们的家族史。故选B。
51.主旨大意题。根据全文内容和“We should take all friendships seriously”可知,本文主要介绍了三种不同类型的朋友,并告诉我们应该认真对待每份友谊。故选B。
52.C 53.B 54.A 55.B 56.A
【导语】本文主要介绍了《黑神话:悟空》这款游戏以及它背后的《西游记》的故事。
52.细节理解题。根据“In the game, you play as the Destined One, a monkey following the Monkey King on a trip to bring him back.”可知,在游戏中,你作为命定者,故选C。
53.细节理解题。根据“Western players not only play the game better but also learnt to understand Sun Wukong and the story of Journey to the West.”可知,西方玩家在研究游戏及其背景后,不仅更好地玩游戏,还学会了理解孙悟空和《西游记》的故事,因此说西方玩家在探讨过游戏后仍不理解是不对的,故选B。
54.词义理解题。根据“... the book into many languages”及上下文可知,这里指翻译成很多语言。故选A。
55.细节理解题。根据“Many players, especially those from Western countries, find the game’s story and characters hard to understand because there’s so much about Chinese culture in the game.”可知,许多玩家,尤其是来自西方国家的玩家,发现游戏的故事和角色很难理解,因为它与中国文化有太多的关系。故选B。
56.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了《黑神话·悟空》这款游戏如何将中国文化与电子游戏结合,并把中国文化推向世界,故选A。
57.enough 58.health 59.through 60.help 61.we 62.If 63.activities 64.busy 65.often 66.once
【导语】本文主要讲述了为了身体健康,我们应该每天做一些锻炼。
57.句意:他们没有足够的时间进行锻炼。根据“because they are busy working every day”结合备选词可知,此处应指没有足够的时间做运动,enough“足够的”,形容词作定语。故填enough。
58.句意:因此,很多人身体状况不佳。根据“They do not have...time to do exercise.”结合备选词可知,此处应指许多人身体不健康,health“健康”,名词。故填health。
59.句意:我们需要通过锻炼来放松身心并保持健康。根据“We need to relax and keep healthy … exercise.”结合备选词可知,此处应指通过锻炼放松并保持健康,因此用through“通过”。故填through。
60.句意:热身运动能帮助我们轻松地活动身体。根据“The warm-up exercises … us move easily.”结合备选词可知,热身运动应是帮助我们活动自如,help“帮助”,动词,时态为一般现在时,主语exercises为复数形式,因此动词用原形。故填help。
61.句意:在我们进行球类运动或游泳之前,应该先做热身运动。根据“Before...play ball games or swim, we shall do the warm-up exercises first.”结合备选词可知,before引导的时间状语从句缺少主语,因此应用we“我们”。故填we。
62.句意:如果我们跑不快,那我们可以慢跑。根据“...we can’t run fast, we can jog (慢跑).”结合备选词可知,此处应表示如果跑不快,可以慢跑,因此应用if“如果”,引导条件状语从句,句子开头首字母大写。故填If。
63.句意:同样,在跑步或慢跑之前,我们必须先做一些热身活动。根据“we must do some warm-up...”结合备选词可知,此处应指做一些热身活动,因此用activity“活动”,可数名词,some后应用复数形式。故填activities。
64.句意:此外,我们在繁忙的街道上不应跑步或慢跑。根据“It is very dangerous (危险的) because the traffic is heavy.”结合备选词可知,此处应指在繁忙的街道,busy“繁忙的”,形容词作定语。故填busy。
65.句意:那里的空气经常不干净。根据“because the traffic is heavy”结合备选词可知,交通繁忙,空气应该是经常不干净的,因此用often“经常”,副词修饰形容词。故填often。
66.句意:我们每周至少应该在健身房或操场上锻炼一次或两次。根据“...or twice a week”结合备选词可知,此处应指一周一次或两次,因此用once“一次”。故填once。
67.D 68.A 69.C 70.E 71.F
【导语】本文主要讲述英国农民给奶牛播放爵士乐的现象及其益处,包括提高产奶量和改善牛奶品质。
67.根据“Some farmers in England play jazz music for their cows...This idea became famous on TikTok”可知,前文提到农民给奶牛播放爵士乐,后文说这个做法在TikTok走红,空格处应是人们对于这个现象的看法,选项D“许多人觉得这很有趣。”符合语境。故选D。
68.根据“At first, he played quiet music to cover the loud machine noises...Now the cows like jazz best.”可知,空前提到农民最初播放安静音乐,后来奶牛更喜欢爵士乐,故空格处应承接音乐对奶牛情绪的影响。选项A“奶牛喜欢音乐并感到快乐。”符合语境。故选A。
69.根据“Music also helps cows make more milk. Like how dogs learn that a bell means food, cows learn that music means milking time.”可知,前文提到奶牛,将音乐与挤奶时间关联,选项C“这有助于挤奶更顺利”符合语境,总结了音乐的作用。故选C。
70.根据“The music helps cows relax so they give milk more easily. ”和“Next time you drink milk, it might come from a cow that loves jazz!”可知,前文提到音乐使奶牛放松以便产奶,后文提到“下次喝的牛奶可能来自爱爵士乐的奶牛”,故空格处内容应是音乐与产奶质量的关联。选项E“快乐的奶牛产更好的奶”符合语境。故选E。
71.空格处作为结尾句,需总结现象的意义。选项F“这表明音乐如何帮助动物”符合语境,此处用于升华主题。故选F。
72.goods 73.worried 74.lesson 75.two 76.busy
【导语】本文是一篇议论文,阐述了种植植物的好处,并试图解开人们对种植植物的一些顾虑。
72.根据“It helps people stay healthy.”可知,这里介绍了种植植物的好处。故填goods。
73.根据“If we feel worried, gardening can help to keep our minds on other things. Watching seeds grow into beautiful flowers can make us feel happy. We can learn from many studies that if we garden two or three times a week, we will be more relaxed than others.”可知,种植植物可以使人们减少焦虑,过得更放松。故填worried。
74.根据“Gardening can also teach us interesting and useful things about plants.”可知,种植植物可以教会我们关于植物的一些有趣又有用的知识,因此人们能对植物有一次了解。故填lesson。
75.根据“Some people may worry that gardening is an activity needing a big house or yard.”和“Others may worry that they have too much work to do and can’t care for the plants every day.”可知,本段介绍了人们对种植植物的两个顾虑。故填two。
76.根据“Others may worry that they have too much work to do and can’t care for the plants every day.”可知,有些人会担心自己工作忙,没有时间好好照料植物。故填busy。
77.Drink a cup of milk before sleeping. 78.Three or four times a week. 79.Call Health Line at 180-1313. 80.每天刷两次牙,并且每年至少看一次牙医。 81.How to Keep Healthy.
【导语】本文讲的是Mary正在网上读一些关于怎样保持健康的内容:如何保持好的睡眠;如何进行锻炼;如何预防流感;如何保持口腔健康。
77.根据第二段“A cup of milk before sleeping may help you get a good sleep.”可知,睡前一杯牛奶可以帮助你睡个好觉。故填Drink a cup of milk before sleeping.
78.根据第三段“Try to exercise for 30 minutes a day, three or four times a week.”可知,你应该一周锻炼三或四次。故填Three or four times a week.
79.根据第四段“If you want to know more, please call Health Line at 180-1313.”可知,如果你想要了解更多有关流感病毒的信息,你可以打健康热线180-2000。故填Call Health Line at 180-1313.
80.Brush your teeth“刷牙”;twice a day“一天两次”;and“并且”;see a dentist“看牙医”;at least once a year“至少一年一次”。故填:每天刷两次牙,并且每年至少看一次牙医。
81.通读全文可知,本文主要讲的是Mary正在网上读一些关于怎样保持健康的内容:如何保持好的睡眠;如何进行锻炼;如何预防流感;如何保持口腔健康。故最佳标题为How to Keep Healthy“如何保持健康”。故填How to Keep Healthy.
82.例文
I’m Tina, and Anna is my best friend. We are both tall and have long straight hair. We are also very friendly.
However, we are different in many ways. I sing better than Anna, and my hair is longer. I’m more outgoing than her. But Anna studies harder than me. She is better at English and smarter. Also, she plays tennis better than I do.
Though different, we always share everything and help each other. I’m really lucky to have such a good friend.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,要求根据提示内容进行写作,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,介绍两人的相同点;
第二步,介绍两人的不同点;
第三步,书写结语。
[亮点词汇]
①in many ways 在许多方面
②studies harder 学习更努力
③help each other 互相帮助
[高分句型]
①I sing better than Anna, and my hair is longer.(并列句)
②Though different, we always share everything and help each other.(省略句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页