【学霸笔记】第二部分 单元话题阅读 2人与自我:青少年生活 星期二 阅读理解+七选五(含解析)高中英语人教版必修第一册-高中同步周周测

文档属性

名称 【学霸笔记】第二部分 单元话题阅读 2人与自我:青少年生活 星期二 阅读理解+七选五(含解析)高中英语人教版必修第一册-高中同步周周测
格式 docx
文件大小 30.2KB
资源类型 试卷
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-10-28 15:59:30

图片预览

文档简介

星期二 阅读理解+七选五
(分值:22.5分)
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
Sometimes,when Mr Ballmer and his 16-year-old daughter,Elizabeth,listen to rock music together and talk about pop culture,he remembers his more distant relationship with his parents when he was a teenager.“I would never have said to my mom,‘Hey,the new Weezer album is really great.How do you like it?’” says Ballmer.“There was just a complete gap in taste.” Music was not the only gulf.From clothing and hairstyles to activities and expectations,earlier generations of parents and children often appeared to move in separate orbits(轨道).
Today,the generation gap has not disappeared,but it is getting narrow in many families.Conversations on subjects such as pop culture and sex would not have taken place a generation ago.Now they are comfortable and common.And parent-child activities,from shopping to sports,involve a feeling of trust and friendship that can continue into adulthood.
But family experts warn that the new equality can also result in less respect for parents.“There’s still a lot of strictness and authority on the part of parents out there,but there is a change happening,” says Kerrie,a psychology professor at Lebanon Valley College.“In the middle of that change,there is a lot of confusion among parents.”
Family researchers offer a variety of reasons for these evolving roles and attitudes.They see the 1960s as a turning point.Great cultural changes led to more open communication and a more democratic(民主的) process that encourages everyone to have a say.“It’s not something easily accomplished by parents these days,because life is more difficult to understand or deal with,but sharing interests does make it more fun to be a parent now,” explains Mr Ballmer.
1.What does the underlined word “gulf” mean in the first paragraph
A.Difference. B.Argument.
C.Balance. D.Achievement.
2.What is the change in today’s parent-child relationship
A. There is less parent-child activities.
B.There is more respect for parents from children.
C.There is a new equality between parents and children.
D.There is more strictness and authority on the part of parents.
3.Which word best describes Kerrie’s attitude to the change of the parent-child relationship
A.Interested. B.Supportive.
C.Indifferent. D.Concerned.
4.What is the purpose of the passage
A. To describe the difficulties today’s parents have met with.
B.To discuss the development of the parent-child relationship.
C.To suggest the ways to handle the parent-child relationship.
D.To solve the problem of the parent-child relationship.
读写积累 1.distant adj.熟义:遥远的,久远的;不相似的,不同的 生义:冷淡的;疏远的(本文为此义);远亲的 2.gap n.隔阂,差距 3.expectation n.预料;期待,期望 4.separate adj.单独的,分开的;不同的,不相关的 5.narrow adj.狭窄的,狭小的;(想法、态度)狭隘的;勉强的;差距很小的 6.involve v.牵涉,涉及;包含;需要 7.result in 导致 8.have a say 有发言权 9.deal with 处理;对付;应付 10.“It’s not something easily accomplished by parents these days, because life is more difficult to understand or deal with, but sharing interests does make it more fun to be a parent now,”explains Mr Ballmer. 句式结构:because引导原因状语从句;“be+形容词+to do”;“do+动词原形”表强调;“make + it+形容词+to do”。 句子翻译:“如今,做父母的不容易做到这一点,因为生活变得更难理解和应对,但分享兴趣确实让做父母变得更有趣。”鲍尔默解释道。
Ⅱ.七选五(每小题2.5分,共12.5分)
Math attitude affects math achievement,a new study finds.It suggests that developing a positive,can-do(乐观进取的) attitude about math can help students master the subject.
The researchers surveyed the students on math and then compared their reported feelings about math to their grades. 1 How kids feel about the subject in one year is related to their math grades the next.Those who have gotten poor grades feel badly about math.And those who have dark emotions do poorly.
2 But the cycle doesn’t have to be negative(消极的).While dark feelings,such as fear and anger,may be related to poor grades,that relation between feelings and grades works the other way,too.Good feelings about math—taking pride in math achievement and enjoying math class—also contribute to better grades.
It’s an excellent study for teaching and learning.Teaching math isn’t just about numbers and mathematical rules. 3 Do they take steps to them with curiosity or fear Teachers can help by teaching mathematical rules clearly,of course.But they also can help by grading students based on how much they improve over time,which gives students a sense of achievement.
4 This means more than just doing their homework.Instead of imagining that upsetting result will continue,students can look at why they aren’t succeeding.Maybe they didn’t study enough.Maybe they need a new study strategy. 5
A.Students need to do their part,too.
B.They drop math as soon as they can.
C.How students feel about them is also very important.
D.So poor math grades result in bad feelings about math.
E.Emotions have a real influence on students’ grades over time.
F.The survey shows those feelings are connected with their math grades.
G.Whatever the cause,they can take some steps to control how they learn math.
读写积累 1.affect v.熟义:影响(本文为此义) 生义:(疾病)侵袭,使感染;(在感情上)深深打动 2.poorly adv.贫穷地;贫乏地;不充分地;糟糕地 3.upsetting adj.令人心烦意乱的;令人苦恼的 4.take pride in 以……为骄傲 5.sense of achievement 成就感 6.do one’s part 尽自己的职责 7.Whatever the cause,they can take some steps to control how they learn math. 句式结构:状语从句的省略;how引导宾语从句。 句子翻译:无论原因是什么,他们都能够采取措施来控制他们学习数学的方式。
答案精析
Ⅰ.
语篇解读 这是一篇说明文。文章主要讲述了随着时代的变化,父母和孩子之间的代沟虽然依然存在,但是已经明显减小了。
1.A [词义猜测题。第一段的“There was just a complete gap in taste.”提到父母和子女之间有爱好上的差距;下文列举了服装、发型、活动和期望等方面的差距。也就是说音乐品味不是唯一的差距,gulf与gap同义,都是“差距”的意思。故选A。]
2.C [细节理解题。根据第二段的最后一句以及第三段的第一句可知,当今的亲子关系中,存在一种新的平等。故选C。]
3.D [观点态度题。根据第三段Kerrie说的话可知,Kerrie对亲子关系的变化有些担心。故选D。]
4.B [写作意图题。根据第二段首句和第三段尾句以及第四段首句可知,文章的目的是要探讨亲子关系的发展变化。故选B。]
Ⅱ.
语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要介绍了数学态度会影响数学成绩,培养积极的、乐观进取的数学态度可以帮助学生们掌握这门学科。
1.F [空前一句说明研究人员关于数学对学生们进行了调查,F项中survey是关键词,F项“调查显示,那些感觉与他们的数学成绩有关”说明调查的结果,承接上文,符合题意。故选F。]
2.E [下文说明对数学不好的感受会降低数学成绩,而对数学好的感受会提高数学成绩,E项“随着时间的推移,情绪会对学生们的成绩产生真正的影响”总结本段内容,引出下文,符合题意。故选E。]
3.C [空前一句说明教数学不仅仅是关于数学知识,空后一句说明教数学也需要考虑学生们对数学的感受,C项“学生们对它们的感受也很重要”承上启下,符合题意。故选C。]
4.A [下文“This means more than just doing their homework.”说明学习数学时,学生们不仅仅需要做家庭作业,A项“学生们也需要尽自己的一份力量”说明学生们也要做出努力,引出下文,符合题意。故选A。]
5.G [空前两句说明学生们没有成功的原因,G项“无论是什么原因,他们都可以采取一些措施来控制自己学习数学的方式”说明无论原因是什么,学生们都可以采取措施,承接上文,符合题意。故选G。]