【学霸笔记】第二部分 单元话题阅读 2人与自我:青少年生活 星期四 阅读理解(含解析)高中英语人教版必修第一册-高中同步周周测

文档属性

名称 【学霸笔记】第二部分 单元话题阅读 2人与自我:青少年生活 星期四 阅读理解(含解析)高中英语人教版必修第一册-高中同步周周测
格式 docx
文件大小 18.8KB
资源类型 试卷
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-10-28 15:59:30

图片预览

文档简介

星期四 阅读理解
(分值:20分)
(每小题2.5分,共20分)
A
Almost 80 percent of primary and secondary school students had the opportunity to get more nightly sleep this semester,after education authorities(权威) took measures to reduce their academic workload,the Ministry of Education said on Wednesday.
Lyu Yugang,director of the ministry’s department of basic education,said 77.14 million parents were surveyed to make sure whether their children were getting enough sleep.
Schools and parents have also paid more attention to students’ sleep time,with 98.7 percent of schools asking parents to monitor their children’s sleep and study time.
In April,the ministry advised that primary school students should go to bed before 9:20 pm,middle school students before 10 pm and high school students before 11 pm.Students should go to bed at the recommended times,even if they have not finished their homework.Schools should control the amount of homework assigned to students to make sure primary school students can finish all their written homework at school and that secondary school students can finish most of their homework on campus.Students in primary and secondary are prevented from bringing smartphones to class,the ministry said.Almost all schools no longer assign homework via smartphones and students do not need to finish their homework digitally,he added.
“Homework,after-school tutoring courses and online games should all take second place to ensure students can get enough sleep.And in fact,from our survey,many parents hold a positive attitude towards these,” Lyu said.
Zhang Xiu,mother of a primary school student in Beijing,said,“Thanks to this,my daughter can sleep more than nine hours a night,as the school has reduced the amount of her homework.I believe a healthy body is more important than academic achievement.”
While tough measures have been taken to limit the amount of time young students can spend playing online games to three hours a week,the students might waste time on short video platforms and parents need to act to stop this,Lyu added.
1.Which of the measures can help young students get enough nightly sleep
A. Force young students to go to bed before 9:20 pm.
B.Control the amount of homework assigned to students.
C.Prevent students from bringing smartphones to class.
D.Forbid teachers from assigning homework digitally.
2.Why are Zhang Xiu’s remarks quoted in the passage
A.To support Lyu’s viewpoint.
B.To state the facts.
C.To describe the situation.
D.To draw a conclusion.
3.What does “take second place” mean in the fifth paragraph
A.Be totally banned.
B.Be less important.
C.Happen for the second time.
D.Be far superior.
4.What can be inferred from the last paragraph
A. The present measures against online games are not tough enough.
B.Young students can only spend three hours a week on online games.
C.Students themselves cannot control their time spent on short videos.
D.Short video apps are definitely more attractive than online games.
读写积累 1.nightly adj.每晚的,每夜的 2.monitor v.监控;监督 3.digitally adv.以数字方式 4.take measures 采取措施 5.While tough measures have been taken to limit the amount of time young students can spend playing online games to three hours a week,the students might waste time on short video platforms and parents need to act to stop this. 句式结构:while引导让步状语从句。 句子翻译:尽管已经采取严格的措施将年轻学生玩网络游戏的时间限制在一周三个小时以内,但是学生们可能会浪费时间在短视频平台上。家长们需要采取行动来阻止(这一行为)。
B
Everyone has “down days”.Maybe it’s because of the bad weather,or the disappointing grades on a difficult test,and some days teenagers just act uninterested in life or school.But these symptoms(症状) often pass quickly,as teens move on to new school subjects,or meet with friends to prevent themselves from thinking what troubles them at the moment.But if a teenager displays symptoms of sadness for more than two lasting weeks,it might point to something serious.
As teenagers develop,they push new boundaries(边界),complain about rules and look for more free rights from their parents.According to the online Health Guide on Adolescent Development,parents must be lasting figures in their teenagers’ life,providing safe boundaries for teens to grow,even if the teenagers act like these boundaries are unwanted.
Parents need to provide rules,while also remaining flexible(灵活的) and respectful of the growing teens’ need for freedom.For example,teenagers will often feel frustrated,embarrassed,and even angry that though they want freedom,they still need to ask their parents for an agreement to go to a friend’s house,or need their mothers to take them to school.
The US Department of Education says that parents should respect and support their teens’ choices as long as those choices won’t have long-term harmful effects.For example,even if a parent doesn’t enjoy the music his or her teen listens to,it’s unlikely that the choice of music will prevent that teen from entering a good college,or lead to health problems.However,if that teen is drinking alcohol and driving,parents must get through strict punishments to teach that there are bad results for poor choices that come with increased freedom.
5.Why do teens’ feelings of bad days usually disappear quickly
A.Their teachers help them.
B.They take some medicine.
C.Their parents talk with them.
D.They change their attention.
6.What does the example in paragraph 3 show
A. Freedom must be given at anytime.
B.Teens are mad at being controlled.
C.Teens need both freedom and proper rules.
D.Rules must be absolutely strict for teens.
7.What should parents do about their teens’ choices
A. Support their helpful hobbies.
B.Tell them which college to attend.
C.Cancel their after-school activities.
D.Get them away from singing pop songs.
8.What is the best title for the text
A. How to Be with Growing Teens
B.Causes of Teens’ Sadness
C.Teens’ Worries About Strict Rules
D.The Importance of Making Friends with Teens
读写积累 1.disappointing adj.令人失望的,令人扫兴的 2.display v.陈列,展览;展示(同义词:show) 3.respectful adj.恭敬的;有礼貌的 4.complain about 抱怨 5.get through 通过;到达;做完;接通电话;熬过 6....even if a parent doesn’t enjoy the music his or her teen listens to,it’s unlikely that the choice of music will prevent that teen from entering a good college,or lead to health problems. 句式结构:even if引导让步状语从句;it’s unlikely that...。 句子翻译:……即使父母不喜欢孩子听的音乐,音乐的选择也不会影响一个孩子进入一所好的大学或者导致健康上的问题。
答案精析
语篇解读 这是一篇说明文。文章主要讲述了随着官方一系列措施的出台,在这个学期,学生可能会拥有更多的睡眠。这些举措也符合学校和父母的期望。
1.B [细节理解题。由第一段内容可知,控制学生的作业量能帮助学生获得更多的夜间睡眠。故选B。]
2.A [推理判断题。由第五段可知,吕玉刚说许多家长对教育部出台的措施持积极态度。第六段引用的张秀的话恰好证实了吕玉刚的观点。故选A。]
3.B [词义猜测题。由第四段最后两句可知,学生禁止带手机到班级里,学校也不再通过手机布置作业,学生也无须以数字方式完成作业,所以画线词所在句说的是为了确保学生睡眠充足,家庭作业和课后辅导等都要让位,即它们都不重要了。故选B。]
4.C [推理判断题。由尾段内容可推知,学生自己无法控制自己花在短视频上的时间。故选C。]
语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要讲述了随着青少年的成长,他们想要获取更多的权利和探索新的事物,也会因为一些原因而郁闷。专家建议父母应当设定合理的管理规则,对孩子的决定予以支持。
5.D [细节理解题。根据第一段的第三句可知,青少年郁闷的心情能很快消失是因为他们的注意力被转移了。故选D。]
6.C [细节理解题。根据本段第一句可知,举出的例子是为了说明青少年既需要自由也需要有恰当的规则。故选C。]
7.A [细节理解题。根据第四段首句可知,父母应当支持青少年有益的爱好。故选A。]
8.A [标题归纳题。通读全文可知,文章主要讲了父母应如何与追寻更多自由权利的青少年相处,告诉父母应该设定合理的管理规则并支持他们爱好的培养。故选A。]