【学霸笔记】第二部分 单元话题阅读 2人与自我:青少年生活 星期五 阅读理解+七选五(含解析)高中英语人教版必修第一册-高中同步周周测

文档属性

名称 【学霸笔记】第二部分 单元话题阅读 2人与自我:青少年生活 星期五 阅读理解+七选五(含解析)高中英语人教版必修第一册-高中同步周周测
格式 docx
文件大小 18.4KB
资源类型 试卷
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-10-28 15:59:30

图片预览

文档简介

星期五 阅读理解+七选五
(分值:22.5分)
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
Teenage life is quite dramatic but that doesn’t mean you cannot enjoy your life in these years.Even with your daily troubles,your life is not very hard if you know how to deal with them.
I know exactly how you feel.Teenage life can be hard.You are not a kid anymore,because you are smart enough to consider your surroundings.However,you are still not an adult because there are still lots of experiences that you need to have and lessons that you need to learn from these experiences.Above all,the hormonal(激素的) imbalance in your body can really mess you up.I have been there.I was in it for six years exploring what life is about!
As a teenager,I had a major problem completing my routine tasks on time.And at that time,all that I needed to do was to finish my homework,study for the upcoming tests and clean my room.Now,I have much more things to do:cooking,cleaning and working while keeping a balance between all my relationships related to work,family and friends.That really is a lot of work.So,I will just give you one golden tip,“Never leave that till tomorrow which you can do today.”
Life becomes much easier now because I finish all my work on time and I have enough time to let my hair down.Half the problems of teenagers appear because we hate doing things.We’d rather go and have fun than sit down and take on our responsibilities.That is why you have so much trouble in your life; your parents won’t let you go out with friends because you haven’t cleaned your room or your teacher is always criticizing you because you haven’t finished your homework.
1.Who are the target readers of this passage
A.Parents. B.Adults.
C.Teenagers. D.Teachers.
2.What plays a key role in making teenage life hard according to the writer
A.The physical changes.
B.The lack of life experience.
C.The poor sense of balance.
D.The unfamiliar surroundings.
3.How did the writer feel about her teenage life
A.It was enjoyable.
B.It was simple.
C.It was boring.
D.It was difficult.
4.What does the writer advise teenagers to do
A.Finish their homework.
B.Go and have fun.
C.Take on responsibilities.
D.Give up their friends.
读写积累 1.dramatic adj.巨大的;突然的,急剧的;激动人心的;有关戏剧的;夸张的 2.exactly adv.精确地;恰好,完全;究竟,到底;正是如此 3.experience n.经历;经验 4.imbalance n.失衡;不平衡 5.above all 首先;尤其是 6.mess sb. up 使某人心情糟糕 7.take on our responsibilities 承担我们的职责 8.Never leave that till tomorrow which you can do today. 句式结构:祈使句;which引导定语从句。 句子翻译:永远不要把今天能够完成的任务留到明天。
Ⅱ.七选五(每小题2.5分,共12.5分)
Chinese culture values family bonds(纽带) very much.Family members don’t just gather during the holidays,but in fact they often live under one roof all year round.Different cultures have different family values. 1
In most East Asian cultures,extended families(大家庭) are common. 2 According to The Atlantic,90 percent of children in Shanghai and 70 percent of children in Beijing were cared for by their grandparents.Chinese people believe that “a grandparent is a treasure to their family”.In many Western countries,most families are nuclear families(小家庭).These are only made up of children and their parents.
Additionally,the duties parents have toward their children can also differ. 3 It’s normal for parents to pay for their children’s college,help them find a job,or buy them an apartment.Chinese adults also follow their parents’ opinions when making major life decisions,more often than not.
In most Western countries,however,kids usually move out of the house after they turn 18. 4 Also,if they choose to keep living with their parents after becoming an adult,it can be seen by some as a failure on their part.
While the East cares more about close family bonds,the West values privacy and independence. 5 Families will always be a source of love,warmth,and care for people around the world.
A.But in the end,home is best—East or West.
B.Nuclear families are the most common type in China.
C.Both Easterners and Westerners value quality family time.
D.Families in the East and West are very different from each other.
E.These families have three or even four generations living together.
F.In China,many parents look after their children all the way into adulthood.
G.Many young people going to college often need to take out loans and work part-time jobs in order to pay for tuition and rent.
读写积累 1.gather v.聚集;收集;认为 2.treasure n.财富 v.珍藏;珍惜 3.failure n.熟义:失败 生义:失败的人或事(本文为此义) 4.care for 照顾;关心;喜欢 5.pay for 赔偿;为……而付钱;为……付出代价
答案精析
Ⅰ.
语篇解读 本文是一篇说明文。作者通过自己的经历告诉我们,如果你懂得如何处理日常烦恼,你的青少年生活就没有那么难了。
1.C [推理判断题。根据第一段内容可知,本文为青少年处理日常烦恼提出建议,故文章的目标读者是青少年。故选C。]
2.A [细节理解题。根据第二段的第五句可知,在所有的影响因素中,身体里激素的不平衡会使得青少年的生活变得一团糟,所以身体上的变化让青少年的生活变得艰难。故选A。]
3.D [推理判断题。根据第二段的最后两句和第三段的首句可以推断,作者的青少年生活有很多问题,即是困难的。故选D。]
4.C [推理判断题。根据最后一段的第三句可知,作者建议青少年承担起自己该有的责任,生活就没有那么难了。故选C。]
Ⅱ.
1.D [根据空前“Different cultures have different family values.”及第二段内容可知,设空处应承上启下,引出东西方家庭观念的不同。D项符合语境。]
2.E [根据空前一句以及空后“...were cared for by their grandparents.”可知,在中国,孩子通常由祖父母照顾。E项符合语境,其中These families指代上文中extended families。故选E。]
3.F [根据空后一句以及“Chinese adults”可知,此处是在讲中国的父母会规划好孩子的未来,即使孩子已经成年。F项符合语境。]
4.G [根据空前“kids usually move out of the house after they turn 18”可知,西方的孩子成年后就会搬出去住,G项承接上文,继续讲西方孩子成年后的生活方式,并与下文语义连贯,符合语境。故选G。]
5.A [根据空前描述东方更在意紧密的家庭纽带,而西方则更重视隐私和独立;空后又表达家庭永远是世界各地的人们获得爱、温暖和关心的源泉,由此可知,A项“无论在东方还是西方,家都是最好的地方”承上启下,符合语境。故选A。]