人与自我:青少年生活
星期一 阅读理解
(分值:20分)
(每小题2.5分,共20分)
A
(2025·湖南郴州高一上期末)
As a teenager,having problems with your parents is completely normal.These problems may result from communication breakdowns,a lack of understanding,or moments when you feel your parents are being unfair.Remember,improving your relationship with your parents is a process that requires time,effort,and patience from both sides.
One of the most important steps in this process is showing respect.All parents desire respect from their children,because it is necessary for the parent-child bond.It may not always be easy to respect your parents,especially when you believe you have a better understanding of a situation.However,it’s important to acknowledge their wisdom and experience.
Sometimes parents may make mistakes even though they are adults.When your parents say something hurtful to you,forgive them without a second thought.When you feel a lot of anger towards your parents,put yourself into their shoes for a moment,and imagine how they feel.This can help you see eye to eye with them.
Effective communication is key to any healthy relationship.At the center of every relationship are a few lines of communication,not one-way communication.Do voice your complaints(抱怨) to your parents.When you complain to your parents,you should keep calm and talk with them openly and kindly.In order to express yourself in a way that is easily acceptable,it is important to put your feelings into the form of “I” statements rather than “You” statements.And in order to make the communication more efficient,it is important to figure out what you would like your parents to do clearly.You also need to tell them what you would like them to do differently,so make sure your request is something that is straightforward and reasonable.
Once you get to know your parents,you’ll discover similarities between you and them,which will make it a much simpler task to improve your relationship!
1.What can we infer from the passage about the relationship between teenagers and parents
A.It is harmonious.
B.It can’t be better.
C.It is not an easy task.
D.It is a one-sided effort.
2.Why do all parents desire respect from their children
A.Because they sometimes may make mistakes.
B.Because it’s not easy for children to respect them.
C.Because children have a better grasp of situations.
D.Because it is important to the parent-child relationship.
3.How should children voice their complaints to their parents
A.Peacefully and frankly.
B.Loudly but impolitely.
C.Patiently and indirectly.
D.Secretly and differently.
4.What does the text mainly talk about
A.Ways to solve problems with parents.
B.Differences between teenagers and parents.
C.The importance of parents’ respect for teenagers.
D.Reasons for problems between teenagers and parents.
读写积累 1.breakdown n.(关系)破裂(本文为此义);(计划等)失败;精神崩溃;(机器的)故障 2.voice熟义:n.嗓音,说话声 生义:n.发言权;呼声,意见 v.表示,表达(本文为此义) 3.efficient adj.效率高的;有能力的 4.result from由……引起 5.a lack of缺乏,缺少 6.without a second thought毫不犹豫地 7.In order to express yourself in a way that is easily acceptable,it is important to put your feelings into the form of “I” statements rather than “You” statements. 句式结构:that引导定语从句。 句子翻译:为了以一种容易被接受的方式来表达自己,重要的是把你的感受以“我”开头的陈述方式表达出来,而不是以“你”开头的陈述方式。
B
Raegan Byrd tries to complete her homework every night.But the high school student in Hartford,Connecticut,has to use her mobile phone to search for the necessary information because she does not have the Internet connection at home.
In May,the US Department of Education (DOE) published its findings that the number of homes without access(接入) to the Internet has been getting smaller,but 14 percent of homes in city areas and 18 percent of homes in the countryside still do not have the Internet connections.
In some states,the problem is much more serious.For example,in the countryside of northern Mississippi,a third of the 294 homes in Maben do not have computers.And close to half have no access to the Internet whether they can pay for it or not.
Sharon Stidham,a mother in Maben,has to take her four boys to the school library at East Webster High School.Her husband works there,so the children can use the Internet for their schoolwork.A signal tower can be seen through the trees from their home,but they could not put aside any money for the Internet.Research results from the National Center for Education (NCE) have shown that students with the Internet at home get much better scores in reading,math and science than the ones who do not.Some teachers call this problem“the homework divide”.Jessica Rosenworcel,an NCE member,said,“The so-called homework divide is the cruelest part of the digital age and it is hurting the poor students and creating a big barrier(障碍) to their dreams.”
Local communities(社区) have started to help.They made lists of restaurants and other businesses with Wi-Fi places where children are welcome to come and do their homework.And many public libraries have also planned to provide free access to the students next year.
5.What has the DOE found out in its survey
A. Students with the Internet at home are doing better at school.
B.About 33% of the students in Mississippi do not have the Internet at home.
C.An increasing number of students do not have access to the Internet at home.
D.4% more homes in the countryside don’t have the Internet access than those in the city.
6.Why does Sharon Stidham take her sons to the East Webster High School library
A. Her sons have to use the Internet for their schoolwork.
B.She wants her sons to study in a better environment.
C.She does not want to pay for the Internet at home.
D.Her husband is a teacher in the library.
7.How does Jessica Rosenworcel think of “the homework divide”?
A.Unimportant. B.Useful.
C.Harmful. D.Positive.
8.What is the main idea of the last paragraph
A. Helps are coming from the public and the local communities.
B.Libraries have opened their doors to the students for free.
C.Restaurants have volunteered to take in the children.
D.Local communities are called on to take action.
读写积累 1.publish v.出版,发行(书、杂志等);发表 2.serious adj.严重的,危急的;认真的,严肃的;重要的,须重视的 3.divide 熟义:v.(使)分开,分散;分配,分担 生义:n.差异,分歧(本文为此义) 4.have no access to 没有办法……;不能进入…… 5.put aside 把……放到一边;储备 6.They made lists of restaurants and other businesses with Wi-Fi places where children are welcome to come and do their homework. 句式结构:where引导定语从句。 句子翻译:他们列出一些有Wi-Fi的饭店和商铺,这些地方很欢迎孩子们到那里写作业。
答案精析
语篇解读 这是一篇说明文,讲述了青少年与父母之间的关系可能会存在问题,改善这种关系需要双方付出时间、努力和耐心,并介绍了一些改善关系的方法。
1.C [推理判断题。根据第一段中的“Remember,improving your relationship with your parents is a process that requires time,effort,and patience from both sides.”可知,改善与父母的关系需要双方付出时间、努力和耐心,由此可推理出,青少年与父母之间的关系处理起来不是一件容易的事。故选C。]
2.D [细节理解题。根据第二段中的“All parents desire respect from their children,because it is necessary for the parent-child bond.”可知,父母希望得到孩子的尊重是因为这对亲子关系很重要。故选D。]
3.A [细节理解题。根据第四段中的“When you complain to your parents,you should keep calm and talk with them openly and kindly.”可知,孩子向父母表达抱怨时应该平和且坦率。故选A。]
4.A [主旨大意题。第一段指出青少年与父母之间存在问题是正常的,后面几段分别介绍了改善与父母之间关系的方法。由此可推出,这篇文章主要讲述解决与父母之间问题的方法。故选A。]
语篇解读 这是一篇说明文。文章主要讲述美国部分家庭没有接入网络,导致一部分孩子不能完成家庭作业,因此社区和公共场所在大力提供帮助。
5.D [细节理解题。根据第二段中的“14 percent of homes in city areas and 18 percent of homes in the countryside still do not have the Internet connections.”可知,农村家庭没有网络连接的百分比比城市家庭要多出4%。故选D。]
6.A [细节理解题。根据第四段的第二句可知,她带上四个孩子去她丈夫工作的地方是为了让孩子们利用网络做作业。故选A。]
7.C [观点态度题。根据倒数第二段的最后一句可知,Jessica Rosenworcel认为“家庭作业鸿沟”对学生,尤其是贫困学生是有害的。故选C。]
8.A [段落大意题。根据最后一段的第一句和最后一句可知,当地社区和公共场所都在提供帮助。故选A。]