【学霸笔记】第二部分 单元话题阅读 3人与社会:旅行 星期二 阅读理解+七选五(含解析)高中英语人教版必修第一册-高中同步周周测

文档属性

名称 【学霸笔记】第二部分 单元话题阅读 3人与社会:旅行 星期二 阅读理解+七选五(含解析)高中英语人教版必修第一册-高中同步周周测
格式 docx
文件大小 19.0KB
资源类型 试卷
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-09-26 16:19:52

图片预览

文档简介

星期二 阅读理解+七选五
(分值:22.5分)
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
I’ve always dreamed of traveling the world,but like so many others,I ended up choosing to follow a career path instead of following my dream.I founded a company that I loved.Everything changed when I broke up with my girlfriend.
Sadness pushed me to my breaking point.It took me around three months after the break-up to finally make the decision to leave and travel the world.It was one of the hardest things I had ever done,but it was also the best choice I ever made in my life.
To this day,I still remember the day I called my parents,who are also deaf,to discuss my plans to travel the world.Both of my parents gave me their full support.They told me to go ahead and helped book my flight to Thailand.
I chose Southeast Asia as my first,and I was fortunate to spend it with my good friend Mic Dolan.We spent about six weeks backpacking through Thailand,Vietnam,and Cambodia,having fun with tiger cubs(幼崽) and riding elephants.There was a new adventure every day.We paused long enough in Thailand to get certified in scuba-diving,which turned out to be my favorite part.After that trip,I flew to Europe to meet another friend,John Hathaway.In this part of the journey,John and I turned our travels into a full-time adventure and we shared all of our stories on the vlog platform Seek The World.
Showing the people that I met and my readers who I am makes me more confident with what I want for my life.After meeting many deaf people,I realized that I have done one thing that everybody wants to do:I’m reaching my dream by breaking down communication barrier(障碍) and overcoming different challenges.I always find a way.And I always make things happen.I didn’t do that in the past; I’m grateful that I do now.
1.What did the author do after finally deciding to travel the world
A. Broke up with his girlfriend.
B.Established his own company.
C.Shared his plan with his parents.
D.Thought about what will happen.
2.What was the author’s most beloved experience in Southeast Asia
A.Playing with animals.
B.Diving with his friend.
C.Filming for his vlog.
D.Backpacking through countries.
3.What is the last paragraph mainly about
A. The significance of this journey.
B.The problems of hearing loss.
C.The advantages of sharing stories.
D.The methods of making things happen.
4.How did the author feel at the end of his journey
A.Disappointed. B.Surprised.
C.Interested. D.Satisfied.
读写积累 1.backpack v.背包旅行 2.pause v.暂停,停顿 3.overcome v.克服,解决;征服,战胜 4.end up doing 最终处于;以做……结束 5.break up 分手;结束;打碎 6.go ahead 前进;进行 7.get certified in 获得认证 8.We paused long enough in Thailand to get certified in scuba-diving,which turned out to be my favorite part. 句式结构:which引导非限制性定语从句。 句子翻译:我们在泰国停留了很长的时间以获取戴水肺潜水的认证,这最终成为我最喜欢的部分。
Ⅱ.七选五(每小题2.5分,共12.5分)
You can picture this situation already— 1 All the while you’re enjoying great food and making fantastic memories(回忆).However,travelling with your closest friends sometimes can be a terrible experience.Use our tips to plan a trip with friends where you’ll come home not only relaxed but closer than ever.
Have a full discussion.Slow down and honestly discuss what everyone hopes to get out of the vacation before booking anything. 2 Will you be together all of the time Will there be days to explore separately Will there be one or two main planning leaders Make sure everyone plays a part in planning the vacation.
3 No one likes the uncomfortable talk about how the money is going to work,but it is a necessary part of planning.People often have different ideas when it comes to money. 4 Try to come to some common points when planning a budget(预算) for accommodations,visiting attractions,meals out,and activities.
Stay safe.While you don’t have to be with the group every minute of your trip,agree to stay responsible to each other for everyone’s safety.That means no leaving without telling the group where you’re going.Be sure everyone has each other’s contact information on their phones. 5
A.Have the money talk.
B.Make sure you enjoy travelling alone.
C.So it’s best to have honest conversations about money.
D.Look out for one another and use common sense so everyone stays safe.
E.Talk about where you’d like to go and how long a vacation is OK for all.
F.Having a travel adviser would be easier than doing all the booking yourself.
G.You’re relaxing with your closest friends and exploring new exciting destinations.
读写积累 1.picture 熟义:n.图片;照片 生义:v.想象(本文为此义);绘画;描绘 2.fantastic adj.极好的,非常棒的 3.separately adv.单独地,分别地 4.contact n.联系,联络;接触,触摸 5.when it comes to...当提到/涉及…… 6.That means no leaving without telling the group where you’re going. 句式结构:动名词短语作宾语;where引导宾语从句。 句子翻译:这就意味着不要不告诉你的团队你的去向就离开。
答案精析
Ⅰ.
语篇解读 本文是一篇记叙文。文章讲述了作者和女朋友分手后环游世界的经历,以及这段经历给作者的感悟。
1.C [细节理解题。根据第三段中“To this day,I still remember the day I called my parents,who are also deaf,to discuss my plans to travel the world.”可知,作者最终决定环游世界后,他和父母分享了这个计划。故选C。]
2.B [细节理解题。根据倒数第二段中“We paused long enough in Thailand to get certified in scuba-diving,which turned out to be my favorite part.”可知,和朋友一起潜水是作者在东南亚最喜爱的经历。故选B。]
3.A [段落大意题。根据最后一段内容可知,本段主要讲述了作者通过这段旅程意识到自己正在实现自己的梦想以及这段旅程带给他的感悟,所以讲述的是这段旅程的意义。故选A。]
4.D [观点态度题。根据最后一段内容尤其是最后三句可知,通过这段旅程,作者意识到自己做了一件每个人都想做的事情:通过打破沟通障碍和克服不同的挑战去实现自己的梦想,作者以前没有这样做过,很感激现在这样做了,所以推断作者在旅程结束时感到满意。故选D。]
Ⅱ.
1.G [根据下文中的“However,travelling with your closest friends sometimes can be a terrible experience.”可知,作者认为有时与最亲密的朋友的旅行也可能会很糟糕。那么前面所阐述的内容应该与之相反,即讲述与最亲密的朋友去旅行时的好的方面。G项“你和你最亲密的朋友一起放松,探索新的令人兴奋的目的地”与下文形成转折关系,同时G项中的closest friends与下文中的closest friends为原词复现。G项内容是上文this situation指代的具体内容。故选G。]
2.E [根据本段主旨句及下文中的问句可知,作者在本段主要建议读者在与朋友开始旅行之前要充分沟通旅行中的各种细节。本段最后一句总结:要确保大家都能参与到制定旅行计划中。E项“谈论你想去的地方以及对于所有人多长时间的假期是合适的”承上启下。故选E。]
3.A [空处是本段的主旨句。根据下文中“No one likes the uncomfortable talk about how the money is going to work”可知,作者在本段主要建议读者在与朋友开始旅行之前要充分沟通关于钱的问题。因此A项“谈一谈钱”最能概括本段主旨。故选A。]
4.C [上文“People often have different ideas when it comes to money.”提到人们对于钱的分配往往有不同的想法,下文具体说明需要在哪几个方面达成一致。所以C项“所以最好开诚布公地谈论钱”承上启下,符合语境。故选C。]
5.D [根据本段的主旨句“Stay safe.”和空前内容可知,作者在本段建议读者在规划与好友的旅行时要注意安全问题。D项“互相照顾,运用常识,保证每个人的安全”符合题意,故选D。]