星期四 阅读理解
(分值:20分)
(每小题2.5分,共20分)
A
A woman held her phone tightly to her heart.She was anxious to take a picture of an impressive bunch of flowers that sat not so far away,but first she had to get through a crowd of others pushing their way to do the same.The cause of this was Bouquets to Art,one of the most popular events at the de Young Museum in San Francisco.
Flower sellers were asked to create flower arrangements that respond to pieces of art on display,from ancient carvings to contemporary(当代的) sculptures.It’s extremely attractive and also memorable,to the point that it has become a problem.
In recent years,the de Young received more than a thousand complaints from people who felt that cellphones had spoiled their experience of the exhibit.Institutions of fine art around the world face similar problems as the desire to take photographs becomes a huge attraction for museums,as well as something that upsets some of their patrons(资助人).So the de Young responded with a kind of compromise(折中):carving out “photo free” hours during the exhibition’s six-day run.
One common complaint about the effect of social media on museum culture is that people seem to be missing out on experiences because they are so busy collecting evidence of them.A study recently published in the journal Psychological Science suggests there is some truth to this.It finds that people who keep taking photos of an exhibit and posting them on social media rather than simply observing it,have a hard time remembering what they see.But the issue is complex for the professionals running museums.Linda Butler,the de Young’s head of marketing and visitor experience,acknowledges that not everyone wants a museum to be “a photo-taking playland”.Yet a lot of people do and she believes that the de Young is in no position to judge one reason for buying a $28 ticket to be more valid than another.“If we removed social media and photography,” she says,“we would risk becoming irrelevant.”
1.What was the woman eager to do according to paragraph 1
A.To get her phone.
B.To escape the crowd.
C.To take a photo.
D.To push ahead.
2.How did the de Young respond to the complaints from visitors
A. By setting periods without photo-taking.
B.By making the exhibition free of charge.
C.By compromising with the government.
D.By extending the free exhibition hours.
3.Based on the recent study,what is the proper comment on the use of social media in museums
A.It uncovers the truth.
B.It causes irrelevancy.
C.It brings more pleasure.
D.It plays a negative role.
4.Which of the following may Linda Butler support
A. Reducing admission prices.
B.Meeting different needs of the visitors.
C.Reserving judgment in public.
D.Banning social media and photography.
读写积累 1.memorable adj.难忘的,值得纪念的 2.spoil v.破坏,糟蹋(本文为此义);溺爱,宠坏 3.push one’s way 挤出去;挤着前进 4.respond to 响应;回答;对……反应 5.carve out 留出;开设 6.A study recently published in the journal Psychological Science suggests there is some truth to this. 句式结构:过去分词短语作后置定语。 句子翻译:最近发表在《心理科学》期刊上的一项研究表明,这种说法有一定的道理。
B
Aron Ralston was a pretty normal guy,but he always had an extremely adventurous desire to travel and see the world.During his childhood,his family moved to Denver,Colorado,a place offering many opportunities to climb mountains,explore,and eventually become the adventurer he’d always wanted to be.Back in 2003,Ralston was climbing in the remote,mountainous area of Southwestern Utah,when the unthinkable happened:Aron got stuck in a crevice(裂缝) in the rocks and pinned by a big stone that weighed over 360 kilograms.The weight of the rock crushed his arm,and he was pinned by it.Aron took photos of his bad situation (which was going to get a lot worse) as he waited for rescue teams(救援队) to come to remove the rock so that he could get out and arrive home safely.
But rescuers never came.Aron waited for them for days till he lost his hope.He knew he had to do something.He was 18 meters above the floor of the valley where he was pinned in,and he had a pocketknife.He made what must have been one of the most difficult decisions of his life:to cut his own arm in order to survive.Aron cut the lower part of his arm off,having to wrench(扭动) his forearm against the big stone to break the bones,and then got himself down to the bottom of the valley,where he would begin to walk and search for help.Luckily,help arrived in the form of a helicopter(直升机) that spotted him,covered in blood.Aron had tied off the wound to keep himself from bleeding to death pretty successfully and would eventually make it out alive.
Ralston went on to become an inspiring speaker and continued to travel and climb mountains—he didn’t let an incident that forced him to cut his own arm off,stop him from doing what he really loved.
5.What can be inferred about Aron’s getting stuck
A.It was unavoidable.
B.It resulted from his being lost.
C.It was unexpected.
D.It was caused by a moving stone.
6.Why did Aron take photos of his bad situation
A. To send them to rescuers for help.
B.To keep a record of his adventure.
C.To remind his friends of the danger.
D.To tell the doctors about his wound.
7.What does the underlined word “spotted” mean in paragraph 2
A.Greeted. B.Found.
C.Encouraged. D.Caught.
8.What helped Aron Ralston survive
A.His cruelty and anger.
B.His effort and bravery.
C.His talent and creativity.
D.His calmness and determination.
读写积累 1.adventurous adj.勇于冒险的;敢于创新的 2.remote adj.边远的,偏僻的;(距离或空间上)遥远的 3.bleed v.流血,出血 4.keep oneself from doing sth.防止某人做某事
答案精析
语篇解读 本文是一篇说明文。文章介绍了一家博物馆收到了很多人的抱怨,他们纷纷称拍照已经影响了他们的看展体验,于是,该博物馆采取了一个折中的办法:在展期内留出“不拍照”时间。
1.C [细节理解题。根据第一段中“She was anxious to take a picture of an impressive bunch of flowers that sat not so far away”可知,女人渴望拍照,故选C。]
2.A [细节理解题。根据第三段中“So the de Young responded with a kind of compromise(折中):carving out ‘photo free’ hours during the exhibition’s six-day run.”可知,de Young博物馆通过设置“不拍照”的时间来应对游客的投诉,故选A。]
3.D [推理判断题。根据最后一段前三句可推知,社交媒体的使用在参观博物馆的过程中起消极的作用,故选D。]
4.B [推理判断题。根据最后一段中“Linda Butler...acknowledges that not everyone wants a museum to be ‘a photo-taking playland’...more valid than another”以及她所说的话可推知,Linda Butler认为博物馆应满足游客的不同需求,故选B。]
语篇解读 本文为一篇记叙文。文章讲述了冒险家阿伦·拉尔斯顿2003年在犹他州西南部偏远的山区攀岩时的一次意外经历。
5.C [推理判断题。根据第一段中“when the unthinkable happened:Aron got stuck in a crevice (裂缝) in the rocks and pinned by a big stone”可推知,Aron Ralston在攀岩过程中被岩石压住手臂,这次事故是意外发生的,故选C。]
6.A [细节理解题。根据第一段中“Aron took photos of his bad situation (which was going to get a lot worse) as he waited for rescue teams(救援队) to come to remove the rock so that he could get out and arrive home safely.”可知,阿伦拍下自己的情况,是发给了救援队,让他们来营救自己。故选A。]
7.B [词义猜测题。根据画线词前后语境可知,阿伦从出事地点走到谷底寻求帮助,被直升机发现,spotted在此处为“发现”之意,与Found意思相近。故选B。]
8.D [推理判断题。根据第一段中“Aron took photos of his bad situation...”,第二段中“He made what must have been...to cut his own arm in order to survive.”以及“Aron had tied off the wound to keep himself from bleeding to death pretty successfully and would eventually make it out alive.”可知,阿伦出了事故还能冷静拍照求救,为了生存而自断手臂,还给自己包扎好。由此可推知,阿伦是一个冷静且果断的人,所以他能幸存下来。故选D。]