【学霸笔记】第二部分 单元话题阅读 3人与社会:旅行 星期五 阅读理解+七选五(含解析)高中英语人教版必修第一册-高中同步周周测

文档属性

名称 【学霸笔记】第二部分 单元话题阅读 3人与社会:旅行 星期五 阅读理解+七选五(含解析)高中英语人教版必修第一册-高中同步周周测
格式 docx
文件大小 18.9KB
资源类型 试卷
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-09-26 16:19:52

图片预览

文档简介

星期五 阅读理解+七选五
(分值:22.5分)
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
Imagine this:You’re digging a well,and instead of hitting water,you unearth a headless human body made of pottery.This actually happened to farmers in Shaanxi Province in central China in 1974.Local archaeologists heard of the find and biked over to investigate.They realized that the figure had come from a tomb built over 2,000 years ago for China’s first emperor,Qin Shihuang.Archaeologists finally discovered three separate pits(穴) filled with 8,000 life-sized statues,all made from terracotta—a type of fired clay.
About a mile away from these pits,there’s a large mound(山丘).Archaeologists know that this is the main part of Qin Shihuang’s tomb,but they have never looked inside.They have left it alone out of respect for the first emperor and to protect the tomb as it is.
“Many people wish to see the treasures and mysteries inside,but we cannot,” says Xiuzhen Li,an archaeologist.Opening the tomb could damage its contents.Someday,Li hopes,we’ll have technology that will let us see inside the main part of the tomb without opening and disturbing it.
“Probably in the near future we’ll have some new technology that can see inside like an X-ray,” she says.Scientists are working on techniques that make it possible to see underground.Another idea is that a tiny robot could enter through a small hole and capture videos of what it sees.Even if this robotic exploration is done very carefully,however,it would still damage the tomb.For now,the Chinese government prefers to wait to do anything until they have even better technology.
1.What’s the suitable description of the figure from the tomb
A.A copy of real soldiers.
B.A model of emperors.
C.In ruins.
D.In colors.
2.Why can’t archaeologists go inside the tomb
A. It might be ruined.
B.It is very dangerous.
C.The robot is not clever enough.
D.The government doesn’t allow it.
3.What’s Xiuzhen Li’s attitude to seeing inside the tomb in the future
A.Unconcerned. B.Doubtful.
C.Hopeful. D.Objective.
4.Where is the text probably taken from
A.An encyclopedia.
B.A history textbook.
C.A newspaper.
D.A travel guide.
读写积累 1.unearth v.发掘,使出土;发现,揭露 2.investigate v.侦查(某事);调查(某人);研究 3.figure n.熟义: 数字,数目,数值;数字符号,位数 生义:身材,体形;人影;(重要的)人物;(绘画或模型中)人像;雕像;塑像(本文为此义) 4.content n.目录;所含物,容纳的东西 5.disturb v.打扰,妨碍 6.leave...alone 不管……;让……独处 7.out of respect 出于尊重 8.Another idea is that a tiny robot could enter through a small hole and capture videos of what it sees. 句式结构:that引导表语从句;what引导宾语从句。 句子翻译:另一个想法是,一个微型机器人可以通过一个小洞进入然后拍摄它所看到的视频。
Ⅱ.七选五(每小题2.5分,共12.5分)
Have you ever come back from a vacation feeling more tired than you were Most travellers often need to rush from one tourist attraction to another. 1 Slow travel means renting an apartment for a week or more and exploring your surroundings on foot or by car.It can also mean taking a bike tour from one village to the next so that you can see the scenery along the way.But no matter how you do it,the key is slowing down. 2
Slow travel allows you to form a stronger connection to the place you’re visiting. 3 It allows you not only to escape from your own stressful everyday life but also to fall naturally into the pace of another culture.
4 While airplanes are considered as a contributor to global warming,trains are much more eco-friendly—so are bikes and your own two feet! And even travelling by car becomes less damaging to the environment when you’re only driving short distances.
Slow travel is often kinder to your budget as well.Staying in one place for a week or more at a time reduces your transportation costs. 5 They allow you to cook your own food.If you choose a home hotel,you’ll save more money.
Therefore,slow travel is an increasingly popular choice for people to enrich their travel experiences.
A.That is the magic of slow travel.
B.There are many benefits of slow travel.
C.Vacation rentals are often cheaper than hotels.
D.The slow traveller takes time to explore places as many as possible.
E.Slow travel is friendlier to the environment than other types of travel.
F.You’ll have enough time to know your neighbors or local shops well.
G.Now,a new movement appears as a solution to tiring travel: slow travel.
读写积累 1.stressful adj.压力重的;紧张的 2.damaging adj.造成破坏的;有害的 3.enrich v.充实;使丰富 4.slow down减速;放慢;放松下来 5.It can also mean taking a bike tour from one village to the next so that you can see the scenery along the way. 句式结构:so that引导目的状语从句。 句子翻译:它也可以是骑自行车从一个村庄到另一个村庄,这样你就可以看到沿途的风景。 6.But no matter how you do it,the key is slowing down. 句式结构:“no matter+疑问词”引导让步状语从句。 句子翻译:但无论你怎么做,关键是慢下来。
答案精析
Ⅰ.
语篇解读 本文是一篇新闻报道。文章介绍了兵马俑的发现经过,目前不挖掘秦始皇陵的原因及未来挖掘该陵墓的可能性。
1.C [细节理解题。根据第一段的“Imagine this:You’re digging a well,and instead of hitting water,you unearth a headless human body made of pottery.”可知,这个雕塑没有头,也就是遭到了严重损坏。故选C。]
2.A [细节理解题。根据第三段的“Opening the tomb could damage its contents.”可知,考古学家不进入秦始皇陵的原因在于,如果开凿,可能会破坏陵墓。故选A。]
3.C [观点态度题。根据第三段的“Someday,Li hopes,we’ll have technology that will let us see inside the main part of the tomb without opening and disturbing it.”与第四段中她所说的话可知,她认为在不久的将来可能可以借助新技术去探索秦始皇陵的内部。由此推知,她对于探索秦始皇陵内部的可行性还是抱有希望的。故选C。]
4.C [文章出处题。结合全文,尤其根据第一段的介绍可推知,这是一篇新闻报道,很可能出自报纸。故选C。]
Ⅱ.
1.G [上文提到许多旅行者常常从一个景点匆忙赶到另一个景点,对此感到疲惫,下文中的“Slow travel means renting an apartment for a week or more and exploring your surroundings on foot or by car.”介绍了慢旅行这一新型旅游方式。G项(现在,作为解决疲惫的旅行的方法,一种新的旅行方式出现了:慢旅行)承上启下,符合语境。故选G。]
2.B [下文各段均讲述了慢旅行所带来的好处。由此推断出,此空应该总述慢旅行有很多好处。B项(慢旅行有很多好处)符合语境。故选B。]
3.F [根据上文中的“Slow travel allows you to form a stronger connection to the place you’re visiting.”可知,慢旅行可以让你更了解旅游地。再结合下文中的“It allows you not only to escape from your own stressful everyday life but also to fall naturally into the pace of another culture.”可推断出,本空应介绍慢旅行可以让你更多地领略当地的风土人情。F项(你会有足够的时间了解你的邻居或当地的商店)符合语境。故选F。]
4.E [根据下文中的“While airplanes are considered as a contributor to global warming,trains are much more eco-friendly—so are bikes and your own two feet!”可知,本段讲述慢旅行与环保之间的关系,E项(慢旅行比其他类型的旅行对环境更友好)符合语境,总结了本段主题。故选E。]
5.C [根据上文“Slow travel is often kinder to your budget as well.Staying in one place for a week or more at a time reduces your transportation costs.”可知,本段讲述了慢旅行会减少在旅行中产生的开销,空处应该是讲述慢旅行在费用方面的优势,C项(度假租赁通常比酒店便宜)符合语境。故选C。]