星期二 阅读理解+七选五
(分值:22.5分)
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
If you had to choose one word to describe Kevin,it might be “slow”.He didn’t learn his ABCs as fast as other kids.He never came first in the schoolyard races.However,his smile was bright and he showed great interest in everything.So when discovering that Randy was putting together a boys’ basketball team,Kevin immediately joined.
At practice,Kevin worked so hard that you’d have thought he was preparing for the NBA.And the whole team truly loved basketball.But just loving the game doesn’t help you win.They lost every game that season by very large margin(差距),except one—that night it snowed and the other team couldn’t make it to the game.
At the end of the season,the boys unfortunately played against the first-place team.The game went pretty much as expected,and near the middle of the fourth quarter Kevin’s team stood nearly 30 points behind.At that point,one of Kevin’s teammates called timeout.“Coach,this is our last game but Kevin has never made a basket.We should let him try,” said the boy.With the game completely out of reach,the idea seemed reasonable.So every time Kevin’s team had the ball,they would give it to Kevin.His first shot missed and he missed another shot again.This continued a few more times until the player from the other team grew wise.Instead of running off down the court,he threw the ball to Kevin who shot...and missed again.
Soon,all players were circling Kevin,throwing the ball to him.The whole gymnasium thundered with the clapping,chanting,“Kevin! Kevin!” Finally,after lots of tries,the ball went in.Kevin’s arms shot high into the air and he shouted,“I won! I won!” The first-place team remained unbeaten,but on that evening,everyone left the game truly feeling like a winner.
1.What helped Kevin’s team “win” one game that season
A.Their improved skills.
B.Kevin’s hard work.
C.The other team’s absence.
D.The pleasant weather.
2.Why did one of Kevin’s teammates call timeout
A.To get their coach’s directions.
B.To give Kevin a chance to shoot.
C.To have a break and gather strength.
D.To discuss strategies to win the game.
3.What can we learn from the last two paragraphs
A. Kevin’s team failed due to his bad skills.
B.Kevin’s teammates were all experienced.
C.The first-place team lost the game in the end.
D.All players and audience gave Kevin encouragement.
4.Which of the following best describes Kevin
A.Positive. B.Generous.
C.Independent. D.Creative.
读写积累 1.discover v.熟义:发现;找到;查明 生义:了解到(本文为此义) 2.season n.熟义:季节 生义:(一年中开展某项活动的)季节(本文为此义) 3.timeout n.(体育比赛中的)暂停 4.reasonable adj.合理的;可以接受的;公平的 5.thunder n.雷;雷声;轰隆声 v.打雷;发出雷鸣般响声(本文为此义) 6.unbeaten adj.未尝败绩的;未败过的 7.put together 组装;组织;汇集 8.At practice,Kevin worked so hard that you’d have thought he was preparing for the NBA. 句式结构:so...that...结构。 句子翻译:在训练中,凯文非常努力,以至于你可能会认为他在为NBA做准备。
Ⅱ.七选五(每小题2.5分,共12.5分)
If you’re looking for ways to improve running,here are some tips for getting better at running.
Stick to running.The key to getting better at running is to train frequently and consistently(连续地).Constant practice gives you time to perfect your form and commit it to muscle memory. 1 If you are experienced,try at least 5 days a week.
Set a comfortable pace.If you run too fast,you’ll feel out of breath and you might not want to finish your run.Instead,run slower than you need to.Pacing yourself can be one of the biggest challenges. 2
Warm up before and after you run.Before you start your workout,walk or jog slowly for 3 to 5 minutes to allow your muscles to get used to the activity. 3 After you reach your goal,walk or jog for 3 to 5 minutes to cool down,prevent blood from collecting in your legs,and allow your heart rate to decrease.
4 Combine other activities with your running routine to improve muscle endurance,build strength and keep you injury-free.Weight training,yoga and swimming are all good choices.You can include 1 to 2 hours of other training into your running volume.
Listen to your body and make adjustments. 5 Even small changes in your breathing can be a sign to slow down or speed up.Tightness,pain,and discomfort are all signs to slow down,change your form,or stop and recover.
A.Improve your running form.
B.Go on running 1 or 2 miles every day.
C.Add other exercise forms to your running routine.
D.Your body gives you important signs when running.
E.This can help you find the perfect workout for your training.
F.Gradually increase your speed until you can run comfortably.
G.But you can tell your pace depending on if you can talk in full sentences easily.
读写积累 1.tip n.提示,建议(本文为此义);尖端;小费 v.(使)倾斜;倾倒;给小费 2.constant adj.持续不断的(本文为此义);恒定的 n.常量 3.perfect v.使完善(本文为此义) adj.完美的;十分适合的;完美无缺的;十足的 4.endurance n.忍耐(力) 5.injury-free adj.无损伤的 6.tightness n.紧绷;紧密;坚固;密封性 7.out of breath喘不过气
答案精析
Ⅰ.
1.C [细节理解题。根据第二段最后一句可知,另一支球队的缺席让凯文的球队“赢”了一场比赛。故选C。]
2.B [细节理解题。根据第三段的第三、四句可知,凯文的一名队友叫暂停是为了给凯文一次投篮的机会。故选B。]
3.D [推理判断题。根据倒数第二段的最后四句以及最后一段的前两句可知,所有在场的运动员和观众都给了凯文巨大的鼓励。故选D。]
4.A [推理判断题。根据第一段第四句以及最后一段的倒数第二句可推知,凯文是一个积极乐观的人。故选A。]
Ⅱ.
语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要介绍了提高跑步水平的五个建议:坚持跑步、保持舒适配速、跑步前后热身、将其他运动形式融入跑步日常以及倾听身体信号并做出调整。
1.B [上文“Constant practice gives you time to perfect your form and commit it to muscle memory.”强调了坚持跑步的重要性,下文“If you are experienced,try at least 5 days a week.”提到如果有经验,每周至少跑5天。B选项提供了一个具体的建议,即每天保持一定的跑步距离,这既是对上文坚持跑步理念的进一步阐释,又与下文对有经验的人的建议形成对比。故选B。]
2.G [上文“Pacing yourself can be one of the biggest challenges.”指出控制跑步速度是一个难点。G选项给出了一个判断跑步速度是否合适的方法,即看自己在跑步时能否轻松说话,与上文相呼应。故选G。]
3.F [段落主题句“Warm up before and after you run.”以及上文“Before you start your workout,walk or jog slowly for 3 to 5 minutes to allow your muscles to get used to the activity.”都提到跑步前需要热身,让肌肉适应活动。F选项则是在热身之后,建议跑者逐渐提高速度,以达到舒适的跑步状态,这与上文的热身建议相辅相成,为跑者提供了一个从热身到正式跑步的过渡方法。故选F。]
4.C [空白处为本段主题句。下文“Combine other activities with your running routine to improve muscle endurance...You can include 1 to 2 hours of other training into your running volume.”说明该段建议跑步应与其他活动结合起来,并具体列举了其他运动形式,如重量训练、瑜伽和游泳。C选项概括本段的主题,即除了跑步之外,还可以结合其他运动形式来提高跑步效果,符合语境。故选C。]
5.D [段落主题句“Listen to your body and make adjustments.”及下文“Even small changes in your breathing can be a sign to slow down or speed up.”说明跑步时身体给出的信号可以作为调整跑步的依据。D选项承接上文,并对下文内容概括和总结,强调了身体信号在跑步中的重要性,引导读者关注并理解这些信号。故选D。]