人与社会/自我:运动与健康
星期一 阅读理解
(分值:20分)
(每小题2.5分,共20分)
A
There’s no doubt that football is the global sport.Though basketball,tennis,and other sports are popular too,nothing comes close to football.Being played in every country in the world,football provides dozens of superstars.The numbers are greater when compared to any other sport,and this drives the popularity of football up.Have you ever wondered when the sport started and became popular
Football has its origin(起源) in China and has a history of more than 2,000 years.However,modern football originally appeared in Britain in the 19th century.Folk football matches had been played before in many cities and towns,but never on a professional level.
Football became a winter sport game played in different schools.The rules were carried out by each school,and this made it difficult for players to play an official game with each other.It all changed in 1849 at the University of Cambridge that invented a set of standard rules known as the Cambridge rules of football.From that moment,a new star sport was born.
By the early 20th century,football had spread all across Europe.In 1904,FIFA was set up.There are seven original members,including France,Denmark and Spain,and FIFA became the governing body for many associations in Europe.
England’s international success improved the popularity of the sport in the country.The league(联赛) in Britain was set up in 1992.From the 1990s,it became a truly impressive piece of football organization,becoming the world’s top football league in the process.
Football is obviously the most popular sport in the world.It is impossible for any other sport to take its place,especially with leagues spending billions of pounds every year to stay in the focus.
1.What is the author’s purpose of writing paragraph 1
A. To describe the level of football.
B.To introduce the topic of the text.
C.To debate the main idea of the text.
D.To introduce famous football leagues.
2.Where did modern football first start
A.In China. B.In France.
C.In Britain. D.In Spain.
3.Why was it difficult to play an official game before 1849
A. The rules always changed.
B.There were no common rules.
C.The season made players hard to win.
D.Officials made players misunderstand the rules.
4.How is the text mainly developed
A.By following time order.
B.By following space order.
C.By listing numbers.
D.By giving examples.
读写积累 1.popularity n.流行,普及,受欢迎 2.professional adj.职业的,专业的 3.come close to 接近 4.have a history of 有着……的历史 5.carry out 执行,实施 6.set up 建立;成立 7.take one’s place 取代某人 8.There’s no doubt that football is the global sport. 句式结构:There’s no doubt that...句型。 句子翻译:毫无疑问,足球是一项全球性的运动。
B
Teenagers’ fitness is now a major concern,to which physical exercise is very important.It reduces stress and improves fitness.Exercise makes your body strong,and helps you to keep the right body weight.Sports scientist Dr.Helen Lopez offers the following advice to teenagers:“First,you need to find out your present level of fitness.Then you can design a programme that will help you become healthier.”
Dr.Lopez points out that there are three levels of fitness that need a change of lifestyle.“Overweight” means that the person gets very little exercise and often has a serious weight problem.“Inactive” means that the person does not join in many physical activities,but is not seriously overweight.“Active” refers to people who take part in sports and other physical activities,but do not have a high fitness level.
According to Dr.Lopez,overweight teenagers should keep active to keep healthy.“Ride a bike,play volleyball or basketball for a while,and go for a twenty-minute walk each day.All these will help to burn calories.” Inactive teenagers should do similar activities,but add some bending and stretching exercises,such as push-ups and sit-ups,starting with twenty of each a day.“Inactive people can take a little more exercise than overweight people because their bodies are stronger,” said Dr.Lopez.The same principle applies to active teenagers.
Dr.Lopez suggests one hour a week or more on running and other forms of intensive exercise,together with fifteen minutes a day spent on stretching and bending activities.“These are really important in order to prevent injuries,” Dr.Lopez said.Some weight-training and other body-strengthening exercises could also be planned in the programme in order to increase the person’s strength.
5.Which of the following statements is NOT the reason why physical exercise is important
A. It can make teenagers grow taller.
B.It can help teenagers become healthier.
C.It can help to burn up calories.
D.It can increase teenagers’ strength.
6.What can we learn from the passage
A. Active people always have a high fitness level.
B.Overweight people always take more exercise.
C.Inactive teenagers are not seriously overweight.
D.Keeping fit means changing teenagers’ lifestyle.
7.In order to prevent injuries,what exercises should you do
A.Walking.
B.Stretching and bending.
C.Riding.
D.Weight-training.
8.What is the best title for the passage
A.Doing Exercises
B.Teenagers’ Fitness
C.Different Lifestyles
D.Overweight Teenagers
读写积累 1.overweight adj.太胖的;超重的 2.strength n.体力,力量 3.point out 指出,指明 4.refer to 熟义:涉及;指的是(本文为此义);描述;提到,谈及 生义:查阅;参考;征询 5.apply to 适用于;应用于 6.Teenagers’ fitness is now a major concern,to which physical exercise is very important. 句式结构:“介词+which”引导非限制性定语从句。 句子翻译:现在青少年的健康是一个主要的问题,其中体育锻炼是非常重要的。
答案精析
语篇解读 这是一篇说明文。文章主要介绍了足球这项全球性运动的历史渊源以及从足球的形成到现代足球的发展历程。
1.B [写作意图题。根据第一段中的“Have you ever wondered when the sport started and became popular?”可知,作者写第一段的目的是引出文章的主题。故选B。]
2.C [细节理解题。根据第二段中的“However,modern football originally appeared in Britain in the 19th century.”可知,现代足球起源于英国,故选C。]
3.B [推理判断题。根据第三段中的“The rules were carried out by each school,and this made it difficult for players to play an official game with each other.”可知,在1849年之前很难进行正式比赛是因为没有共同的规则。故选B。]
4.A [推理判断题。文章主要介绍了足球这项全球性运动的历史渊源以及从足球的形成到现代足球的发展历程。从文章中依次出现的时间“in the 19th century”“in 1849”“In 1904”“in 1992”可知,文章主要是按时间顺序展开的。故选A。]
5.A [细节理解题。根据第一段前三句和第三段中的“All these will help to burn calories.”可知,帮助青少年长高并不是文章所提到的运动的好处。故选A。]
6.C [细节理解题。根据第二段中的“‘Inactive’ means that the person does not join in many physical activities,but is not seriously overweight.”可知,不活跃的青少年没有严重超重。故选C。]
7.B [细节理解题。根据最后一段前两句可知,伸展和弯曲运动有助于防止受伤。故选B。]
8.B [标题归纳题。第一段前两句“Teenagers’ fitness is now a major concern,to which physical exercise is very important.It reduces stress and improves fitness.”是文章的中心句,下文对不同健康问题的青少年提出了一些具体的运动建议。因此文章都是围绕“青少年健康”展开的。故选B。]