【学霸笔记】第二部分 单元话题阅读 5人与自然:自然灾害 星期二 阅读理解+七选五(含解析)高中英语人教版必修第一册-高中同步周周测

文档属性

名称 【学霸笔记】第二部分 单元话题阅读 5人与自然:自然灾害 星期二 阅读理解+七选五(含解析)高中英语人教版必修第一册-高中同步周周测
格式 docx
文件大小 29.6KB
资源类型 试卷
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-09-26 16:19:52

图片预览

文档简介

星期二 阅读理解+七选五
(分值:22.5分)
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
On the day the tornado hit,there was no sign severe weather was on its way—the sky was blue and the sun had been out.My husband Jimmy and I were watching TV upstairs.
No sooner had we got the coverage of the tornado than it was on top of us.It was the loudest thing I have ever heard.The bones of the house shook,and the power went out.We had three flights of steps to get through to get to the relative safety of the first floor.
As we struggled to reach the last flight of steps,our front door blew out.Pieces of glass that looked like crushed ice flew everywhere.Suddenly,a three-foot-long tree branch flew over our heads,missing us by inches.Had we been one step up,it would have impaled(刺穿) us.
By the time I reached the closet,Jimmy pushed me down to the closet floor,but he couldn’t get inside himself because of the wind.I grasped Jimmy’s arm and tried to bring Jimmy with it.My knees and head were full of glass,but in that moment,I felt no pain.If I had let go,Jimmy would have flown right out the back of the house and into the bay.
“Hold on! Hold on!” he yelled.But there was nothing in this closet to hold on to.
All of a sudden,Jimmy lifted off his feet like people in tornadoes do in the movies.I thought he was gone.And then everything stopped.He landed on his feet.In those first quiet moments,I couldn’t believe it was over.Jimmy said he’d go outside to check.“No,” I said.“Don’t leave me.Don’t leave me.”
Our neighbor says the storm lasted four minutes.In that time,four of the twelve town houses in our unit were completely destroyed.Of the houses left standing,ours suffered the most damage.Amazingly,none of us were severely injured.
1.Which of the following sentences is NOT the evidence to show the tornado is violent
A. It was the loudest thing I have ever heard.
B.The bones of the house shook,and the power went out.
C.Our neighbor says the storm lasted four minutes.
D.Pieces of glass that looked like crushed ice flew everywhere.
2.Why did the author feel “no pain” in paragraph 4
A. She didn’t hurt badly enough to sense the pain.
B.She was severely injured and failed to sense the pain.
C.Her attention was fully focused on her husband.
D.She had let her husband go away from her hand.
3.What can we infer from the passage
A. The couple had predicted the arrival of the tornado in advance.
B.Jimmy flew right out the back of the house and into the bay during the tornado.
C.The three-foot-long tree flew over the couple’s head and injured them badly.
D.The author still felt scared when the tornado was suddenly over.
4.Which of the following phrases best describes the couple’s experience in this tornado
A.A thrilling adventure.
B.A narrow escape.
C.A risky attempt.
D.A serious accident.
读写积累 1.sign n.迹象,征兆 2.miss v.熟义:不理解;错过;怀念;发觉丢失;避开 生义:未察觉;未击中(本文为此义) 3.go out 熄灭 4.hold on 握住不放 5.land on one’s feet 化险为夷;安然脱险 6.No sooner had we got the coverage of the tornado than it was on top of us. 句式结构:No sooner 位于句首引起的部分倒装。 句子翻译:我们刚得到龙卷风的报道,它就扑向了我们。
Ⅱ.七选五(每小题2.5分,共12.5分)
Even when natural disasters happen far away,we feel for the people who are going through them.It can be more stressful if they happen close to home or affect people you know. 1 It’s also good to find a way to help.When you turn your feelings into action,you can do something that matters.
You can find out what kind of help people need on the Internet.Check the website of groups like the Red Cross. 2 You can join in to support their efforts.
3 More people-power means more help for those who need it.You could decide to do something as a family.Or you could do something at school,or with people in a community you belong to.
Plan what you’ll do,and make it happen.For example,if you plan to collect supplies,you need to post a list of what to bring and when and where to drop it off.After the event,you’ll need to decide how to group the things and send them to the charity. 4
No matter which way you choose,your action helps others. 5 Giving is good for you,too.Maybe you find a new interest in helping or service.Think about what it meant to you.You’ll notice how good it feels to be part of something that matters and to know you can make a difference in someone’s life.
A.Work out all the steps.
B.It’s good to plan a fundraiser event.
C.You can also get others to join you.
D.It’s good to talk about what’s going on.
E.You can also talk about your plan with others.
F.Even small acts of kindness and giving have an effect.
G.They know what people need most and the best ways to help.
读写积累 1.community n.社区,社会;群体 2.feel for 同情 3.go through 参加;经受;仔细检查;通过 4.turn sth.into 使……变成 5.belong to 属于 6.make a difference 有影响,有关系
答案精析
Ⅰ.
语篇解读 本文是一篇记叙文。文章讲述了作者和丈夫经历了一场龙卷风的袭击,他们在这场灾难中互相支撑、互相扶持,最后幸存了下来的故事。
1.C [细节理解题。分析选项可知,A、B、D项都可以反映出龙卷风非常猛烈,而C选项描述的是龙卷风的时长。故选C。]
2.C [细节理解题。根据第四段中的最后一句可知,作者一松手,丈夫就会被龙卷风吹到海湾里去,可见她专注于抓住丈夫而感觉不到疼痛,故选C。]
3.D [推理判断题。根据整篇文章作者对这次经历的描述,尤其是倒数第二段中的后五句可知,作者在龙卷风结束之后仍心有余悸。故选D。]
4.B [推理判断题。作者讲述了自己与丈夫经历了一场突如其来的龙卷风的故事。龙卷风非常猛烈,作者的丈夫因风力强劲,差点被吹走。龙卷风平息后,作者感慨自己劫后余生的幸运,由此可知“A narrow escape”更能描述作者和丈夫的经历。故选B。]
Ⅱ.
1.B [根据下文“It’s also good to find a way to help.”中的also可知,空格处句式与此句相同,且都是在讲好的做法。选项B“计划一个筹款活动是很好的”切合文意。故选B。]
2.G [根据空处上下句可知,G项“他们知道人们最需要什么和最好的帮助方式”可承接上下文,G项中的“They”指代上文中的“groups”。故选G。]
3.C [根据下文“More people-power means more help for those who need it.”可知,此处是指团结其他人的力量来帮助受灾群众,所以选项C“你也可以让其他人加入你”切合文意。故选C。]
4.E [上文“Plan what you’ll do,and make it happen.”中的“Plan”对应选项E中的“your plan”,also表示并列关系。所以选项E切合文意。故选E。]
5.F [上文的“No matter which way”对应选项F中的“Even”,下文“Giving is good for you,too.”对应选项F中的“giving”,too表示空格处和下文构成并列关系。所以选项F“即使是很小的善举和给予也会产生影响”符合语境。故选F。]