【学霸笔记】第二部分 单元话题阅读 5人与自然:自然灾害 星期五 阅读理解+七选五(含解析)高中英语人教版必修第一册-高中同步周周测

文档属性

名称 【学霸笔记】第二部分 单元话题阅读 5人与自然:自然灾害 星期五 阅读理解+七选五(含解析)高中英语人教版必修第一册-高中同步周周测
格式 docx
文件大小 18.4KB
资源类型 试卷
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-09-26 16:19:52

图片预览

文档简介

星期五 阅读理解+七选五
(分值:22.5分)
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
On August 14,2021,Haiti was hit by a 7.2 magnitude earthquake.The quake destroyed thousands of buildings,injured over 5,700 people,and left at least 1,297 others dead.Haiti has declared a state of emergency(紧急情况).
The earthquake struck near the town of Petit Trou de Nippes,in the Western part of the country.That’s roughly 125 kilometers west of the capital,Port-au-Prince.The earthquake did serious damage in two nearby cities,Les Cayes and Jeremie,with Les Cayes hit the hardest.Homes,schools and offices were seriously damaged.
The number of injured people was so high that local hospitals have been unable to keep up.A number of medical workers at the general hospital in Les Cayes were themselves trapped in a building.Across the area,people were searching through the rubble(废墟) for survivors.But the earthquake also caused landslides(塌方),making the job even more difficult.There have been many aftershocks—smaller quakes which follow the main earthquake.With many buildings damaged by the earthquake,it’s not certain whether the buildings still standing in the area are safe.Many people are choosing to sleep outside rather than taking the risk of sleeping in a building.
Haiti has still not fully returned to normal from a 7.0 magnitude earthquake which destroyed much of Port-au-Prince and killed over 200,000 people in 2010.The country suffered again in 2016,when it was pounded(袭击) by Hurricane Matthew,which caused huge damage in Haiti.Storm Grace is expected to reach Haiti on Monday,bringing heavy rainfall with it.
Several countries have offered to help Haiti.The government says the country won’t officially ask for outside help until it is clear how much damage there is in all.But Haiti is not a rich country,and the government may not have the money for major efforts to rebuild the damaged areas.
1.Which was worst affected by the earthquake that occurred in 2021
A.Port-au-Prince.
B.Jeremie.
C.Les Cayes.
D.Petit Trou de Nippes.
2.What does the underlined part “the job” in paragraph 3 refer to
A.Dealing with landslides.
B.Searching for survivors.
C.Observing aftershocks.
D.Doing building safety-checks.
3.What do we know about Haiti
A. It has begun to rebuild after the 2021 earthquake.
B.It has just recovered from the 2010 earthquake.
C.It suffered from two kinds of hurricanes in 2016.
D.It has experienced serious disasters in recent years.
4.What is Haiti’s attitude to seeking foreign aid
A.Doubtful. B.Favored.
C.Cautious. D.Disapproving.
读写积累 1.survivor n.幸存者,生还者,幸存物 2.the number of...……的数量 3.be trapped in 被困在 4.return to normal 恢复正常 5.With many buildings damaged by the earthquake,it’s not certain whether the buildings still standing in the area are safe. 句式结构:with复合结构。 句子翻译:由于许多建筑物在地震中受损,尚不确定该地区仍矗立着的建筑物是否安全。
Ⅱ.七选五(每小题2.5分,共12.5分)
Unlike hurricanes or floods,earthquakes happen without warning and are usually followed by similar aftershocks,although the aftershocks are usually less powerful than the quake.If you find yourself in the middle of an earthquake,there’s often only a short time to decide what to do. 1
· Drop to the ground.The drop,cover,and hold on technique is the cousin of the famous “stop,drop and roll” for fires.While it’s not the only method of protecting yourself indoors during an earthquake,it is the preferred method of the Red Cross.Big earthquakes occur without much,if any,warning. 2 A small earthquake could turn into a big earthquake in a split-second; it’s better to be safe than sorry.
· Take cover.Get under a firm table or other pieces of furniture. 3 If there isn’t a table or desk near you,cover your face and head with your arms and crouch(蜷缩) in an inside corner of the building.
·Hold on. 4 Hold on to whatever surface or platform you’ve gotten under and wait for the shaking to stop.If you were unable to find a surface to hide under,continue to keep your head protected by your arms and tucked(躲藏,隐藏) down low.
· 5 Researchers have shown that most injuries happen when people try to change the place of hiding or when the place is crowded and everyone has a goal to get outside safe.
A.Stay inside until it’s safe to get out.
B.In that case,move to the nearest safe place.
C.Stairs are dangerous places to walk during an earthquake.
D.So it’s recommended that you drop to the floor as soon as it hits.
E.If possible,stay away from windows and anything that could fall.
F.The ground maybe shaking and pieces of wood or brick could be falling.
G.Studying the following advice could be the difference between life and death.
读写积累 1.technique n.技巧;工艺 2.preferred adj.更合意的,更好的 3.crowded adj.拥挤的,塞满的 4.take cover 躲藏,隐蔽,找掩护 5.So it’s recommended that you drop to the floor as soon as it hits. 句式结构:it+be+v.-ed+that...句型。 句子翻译:所以建议地震一发生你就卧倒在地。
答案精析
Ⅰ.
语篇解读 这是一篇说明文。短文介绍了海地2010年和2021年发生地震的情况以及2016年遭受飓风袭击的情况。
1.C [细节理解题。根据第二段中的第三句可知,Les Cayes受灾最严重。故选C。]
2.B [词义猜测题。根据画线词上文“Across the area,people were searching through the rubble(废墟) for survivors.”可知,地震也造成了山体滑坡,这使得搜寻幸存者更加困难。所以画线词指的是“搜寻幸存者”。故选B。]
3.D [细节理解题。根据第一段中的第一句以及倒数第二段中的前两句可知,近年来,海地经历了地震、飓风等严重灾害。故选D。]
4.C [观点态度题。根据最后一段中的前两句可推断出,海地对寻求外援持谨慎的态度。故选C。]
Ⅱ.
1.G [空前一句说明身处地震中,决定该做什么的时间很短,G项“研究以下建议可能是生与死的区别”承接上文,引出下文的具体建议,符合题意。故选G。]
2.D [本段主题句“Drop to the ground.”说明本段给出的建议是卧倒在地,D项中drop to the floor是关键短语,D项“所以建议地震一发生你就卧倒在地”符合本段主旨且承上启下。故选D。]
3.E [本段主题句“Take cover.”说明本段给出的建议是躲起来,空前一句说明躲起来时应注意的事项,E项“如果可能的话,远离窗户和任何可能坠落的物体”继续介绍躲起来时的注意事项,符合题意。故选E。]
4.F [空后一句说明要待在相对安全的地方,等待震动停止,F项“地面可能会晃动,木块或砖块可能会掉落”解释下文动作的原因,符合题意。故选F。]
5.A [空后一句说明大多数伤害发生在人们试图改变躲藏的地点或者每个人都想出去时,A项“待在里面,直到出去是安全的”说明在确认安全之前要待在里面,引出下文内容,符合题意。故选A。]