星期二 阅读理解+七选五
(分值:22.5分)
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
If you think English means endless new words,difficult grammar and sometimes strange pronunciation,you are wrong.Haven’t you noticed that you have become smarter since you started to learn a language
According to a new study by a British university,learning a second language can lead to an increase in your brain power.Researchers found that learning other languages changes grey matter.This is the area of the brain which processes information.It is similar to the way that exercise builds muscles(肌肉).
The study also found the younger people learn a second language,the greater the effect is.A team led by Dr Andrea Mechelli,from University College London(UCL),took a group of Britons who only spoke English.They were compared with a group of “early bilinguals” who had learnt a second language before the age of five,as well as a number of later learners.Scans showed that grey matter density(密度) in the brain was greater in bilinguals than in people without a second language.But the longer a person waited before mastering a new language,the smaller the difference was.“Our findings suggest that the structure of the brain is changed by the experience of learning a second language,” said the scientists.
It means that the change itself increases the ability to learn.Professor Dylan Vaughan Jones of the University of Wales has researched the link between bilingualism and maths skills.“Having two languages gives you two windows on the world and makes the brain more flexible(灵活的),” he said.“You are actually going beyond language and have a better understanding of different ideas.”
The findings were matched in a study of native Italian speakers who had learnt English as a second language between the ages of two and thirty-four.Reading,writing,and comprehension were all tested.The results showed that the younger they started to learn,the better.“Studying a language means you get an entrance to another world,” explained the scientists.
1.Why does the writer mention “exercise” in the second paragraph
A. To suggest language learning is also a kind of physical labor.
B.To make people believe language learning helps grey matter work well.
C.To prove that one needs more practice when he/she is learning a language.
D.To show the significance of using the language when you learn a language.
2.What does the underlined word “bilinguals” probably mean in paragraph 3
A. Active foreign language learners.
B.People who can speak two languages.
C.Researchers on foreign language learning.
D.People who are good at learning foreign languages.
3.What can we know from the scientific findings
A. The ability of learning a second language is changing all the time.
B.The experience of learning a second language has a bad effect on brain.
C.The earlier you start to learn a second language,the higher the grey matter density is.
D.There is no difference between a later second language learner and one without a second language.
4.What is mainly talked about in this passage
A. Man has a great ability of learning a second language.
B.Language learning is closely connected with maths study.
C.The study done by the researchers from UCL is very successful.
D.Studying a foreign language can improve man’s ability to think.
读写积累 1.endless adj.无止境的;无穷尽的;永久的;环状的 2.process 熟义:n.过程;流程 生义:v.加工;处理(本文为此义);审核;列队行进 3.master 熟义:n.主人;专家;能手;硕士 生义:v.精通;掌握(本文为此义);控制 4.entrance n.入口;进入(许可) 5.lead to导致,造成,引起 6.The study also found the younger people learn a second language,the greater the effect is. 句式结构:the+比较级...,the+比较级...。 句子翻译:研究还发现,人们越早学习第二语言,效果就越好。
Ⅱ.七选五(每小题2.5分,共12.5分)
As a speaker of 10 languages,I know the benefits of speaking more than one language.Actually,it is not a big challenge to learn languages.We only have to change the way we learn them. 1
Language learning is hard.
It is only difficult to learn a language if you don’t want to. 2 What you mostly need to do is spend some time listening and reading.Believe me,it is that simple.Soon you feel the satisfaction of understanding another language.
3
No,you don’t.Anyone who wants to,can learn.In Sweden and Holland most people speak more than one language.They can’t just all be gifted at languages.Foreign athletes in North America usually learn to speak English faster than people in more formal learning environments.In language learning it is attitude that determines success.
You have to live where the language is spoken.
Some immigrants (移民) to North America never learn to speak more than broken English.In 1968,I learned to speak Mandarin fluently while living in Hong Kong,where few people spoke it. 4 You can download it to your iPod and listen.Where you live is not a problem.
I would love to learn but I don’t have the time.
How about the time you spend waiting in line,doing things around the house,going for a walk? 5 Once you get started,even 10 or 15 minutes a day will soon grow to 30 minutes a day,or one hour.
I believe if you can avoid these traps,we will surely become masters of language learning.
A.The following are some tips for you to follow.
B.You have to have a gift for learning languages.
C.Learning a language takes time,but is not difficult.
D.We need to avoid some common misunderstandings.
E.Languages can only be learned instead of being taught.
F.Why not use that time to listen to a language on your iPod
G.With the Internet,language content is available to anyone with a computer.
读写积累 1.challenge n.挑战,难题 2.broken adj.破损的;不流利的 3.trap n.熟义:陷阱;困境 生义:诡计,圈套(本文为此义) 4.be gifted at 在某方面有天赋 5.go for a walk 去散步 6.In language learning it is attitude that determines success. 句式结构:强调句型。 句子翻译:在语言学习中,态度决定成败。
答案精析
Ⅰ.
语篇解读 本文为一篇说明文。文章主要介绍了一项研究发现:学习第二门语言可以让人更加聪明,且提升脑力。
1.B [推理判断题。根据第二段内容可知,作者提到锻炼可以增强肌肉,是想通过类比使读者相信:学习第二门语言会改良大脑灰质,从而提高脑力。故选B项。]
2.B [词义猜测题。根据画线词后面的“who had learnt a second language before the age of five”可知,bilinguals指的是学习第二门语言的人,即会说两种语言的人。故选B项。]
3.C [推理判断题。根据第三段最后三句话可知,会说两种语言的人比不会说外语的人大脑灰质密度高,而学第二门语言越迟,灰质密度的变化就越小,即越早学习第二门语言,灰质密度就越高。故选C项。 ]
4.D [主旨大意题。通读全文,尤其是第一段第二句以及第二段第一句可知,本文主要介绍了一项研究发现:学习第二门语言可以使人更聪明并提升脑力。故选D项。]
Ⅱ.
1.D [根据下文各段小标题可知,接下来是要澄清关于语言学习的一些常见误解。D选项承上启下,引出下文内容。故选D。]
2.C [上文提到只有你不愿意的情况下学习语言才难,下文则说到要花时间听和读,可推知空处应表示学习语言虽然花时间,但并不难。C选项符合语境。故选C。]
3.B [根据下文可知,这一段是解释学习语言和天赋的关系,语言学习与天赋无关。B选项是关于天赋的误解。故选B。]
4.G [下文提到往iPod上下载某种内容,G选项提到了互联网以及下文it的指代对象“语言内容”。故选G。]
5.F [根据空前一句可知,作者是想说这些时间是可以用来学习语言的。F选项和上文意思一致,选项中的“that time”对应上文的“the time”。故选F。]