星期二 阅读理解+七选五
(分值:22.5分)
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
Brody Ridder attends The Academy of Charter Schools in Westminster,Colorado.When he got his yearbook(学校年刊),he went up to people and asked them to sign his yearbook but most of them refused.He collected only two or three names from classmates and two notes from his teachers.So,Brody wrote a yearbook note to himself,“Hope you make some more friends.”
Reading that note broke his mother’s heart.She took a photo of the note and posted it to a Facebook group for parents at the school.The post made its way to three high schoolers:Simone Lightfoot,Logan South and Joanna Cooper.They spent hours discussing the problem and finding ways to help.“It’s so fun to have everyone sign the yearbook,but for this kid few people have signed their names in his yearbook.It’s just heartbreaking,” Lightfoot said.They all started planning that the next day they were going to sign this kid’s yearbook.
The three rounded up as many students as possible to sign Brody’s yearbook even though none of them had ever met the three high schoolers.According to the teens,people were lining up to fill the blanks in Brody’s book.Many of the more than 100 signatures included paragraphs with words of encouragement,advice and even phone numbers.And then right after that,everyone in the class started signing Brody’s yearbook.
The teens said they hope the small friendly act can encourage other kids to be kind.“It makes me feel better now.I don’t know how to explain it.It makes me feel better from the bottom of my heart,” Brody said.“It makes me feel like there’s hope for the school,there’s hope for humanity and there’re a lot of good kids in this world,” his mother said.
1.Why did Brody write “Hope you make some more friends.” in his yearbook
A. He hoped to know more about newcomers.
B.He planned to get another yearbook from others.
C.He decided to give up signing the yearbook.
D.He wished more people to sign his yearbook in the following days.
2.How did the three high schoolers learn about Brody’s story
A.From their teachers.
B.From the Internet.
C.From the newspaper.
D.From their classmates.
3.What was the result of the high schoolers’ effort to help Brody
A. People lined up to give yearbooks to Brody.
B.Almost 100 people signed Brody’s yearbook.
C.All of Brody’s classmates signed his yearbook.
D.Many students asked to meet the three high schoolers.
4.Which word can best describe the three schoolers
A.Warm-hearted. B.Creative.
C.Generous. D.Wise.
读写积累 1.attend v.熟义:经常去,定期去(学校等)(本文为此义);出席,参加 生义:注意,专心;处理,照料 2.sign v.签名,署名 3.post v.熟义:邮寄;投递;张贴;公布 生义:(在网上)发布(信息或帖子)(本文为此义) 4.heartbreaking adj.令人心碎的 5.round up 使聚集 6.line up 排队 7.It’s so fun to have everyone sign the yearbook,but for this kid few people have signed their names in his yearbook. 句式结构:have sb.do sth.“让某人做某事”。 句子翻译:让每个人都在年刊上签名是很有趣的,但是很少有人在这个孩子的年刊上签名。
Ⅱ.七选五(每小题2.5分,共12.5分)
Tips on How to Study Smarter
Having good study skills is always helpful.And it’s more important in the present situation,where online classes are growing.Students are likely to learn without a teacher or parent watching over. 1 Here are some tips to develop good study skills.
· Practice,practice,practice! Musicians practice their instruments.Athletes practice sports skills.The same should go for learning. 2 In one study,students took practice tests over several weeks.On the final test,they scored better than those who studied in the normal way.
· Test yourself.Before big tests,you may often cover up the notes,and then try to recall them.This practice can help nearly everyone.You can put questions down on one side of the paper and the answers on the other side. 3 Teachers often dig deeper.They don’t just ask shallow questions.
· Learn from mistakes.A secret of science:Mistakes help understanding.If you don’t find out what the answer is,you’re wasting your time.Checking the answers can make your study time more efficient.Check to see if you are right.You can then pay attention to what you get wrong. 4
· 5 Students know some good study skills,yet many of you don’t actually do these things.Often you fail to plan ahead.So do make plans.And try to stick to a routine,too.For example,you can have a set time and place where you do schoolwork and study.And get enough sleep—not just the night before the test but for weeks or months on end.
A.You can add more skills.
B.Concentrate on your plan.
C.Make a plan and stick to it.
D.In fact,mistakes are actually a primary key to learning.
E.Try to test yourself in the way the teacher asks questions.
F.So you will have to manage your time and study more on your own.
G.If you want to be able to remember information,the best thing you can do is practice.
读写积累 1.smart adj.聪明的,明智的 2.score 熟义:n.分数 生义:v.得分(本文为此义) 3.recall v.回忆;记起 4.fail 熟义:n.& v.失败;不及格 生义:v.未能做到(本文为此义) 5.be likely to do sth.可能做某事 6.watch over 监督;照管;保护 7.cover up 掩盖;盖住 8.Students are likely to learn without a teacher or parent watching over. 句式结构:without的复合结构。 句子翻译:学生们可能在没有老师和家长监督的情况下学习。
答案精析
Ⅰ.
语篇解读 本文是一篇记叙文。文章主要讲述三名高中生从网上了解到中学生Brody的学校年刊只有几个人签名之后,主动召集了很多人为Brody的学校年刊签名,帮助他弥补了遗憾。
1.D [推理判断题。根据第一段第二、三句可知,很多人拒绝在Brody的年刊上签名,他只收集到了两三个签名,由此可推断,Brody写下那句话是希望以后能有更多的人愿意给他签名。故选D。]
2.B [细节理解题。根据第二段第二、三句可知,这三名高中生是通过网络上的帖子了解到Brody的故事的。故选B。]
3.C [细节理解题。根据第三段末句可知,经过三名高中生的努力,最终Brody 班里的每个人都在他的学校年刊上签了名。故选C。]
4.A [推理判断题。本文中的三名高中生从网上了解到Brody的故事之后主动召集了很多人为Brody的学校年刊签名,这说明他们是很热心的。故选A。]
Ⅱ.
1.F [根据上文“Students are likely to learn without a teacher or parent watching over.”可知,学生可能要自主学习。选项F“所以你必须管理好自己的时间,更多地靠自己学习”与上文构成因果关系。故选F。]
2.G [根据本段主旨句“Practice,practice,practice!”可知,这一段强调多练习的重要性。选项G“如果你想能够记住信息,最好的办法就是练习”和上文意思一致。故选G。]
3.E [根据上文“Test yourself.”和下文“Teachers often dig deeper.They don’t just ask shallow questions.”可知,要进行自我测试。选项E“试着用老师提问的方式来测试自己”和上下文意思一致,指出了自我测试的方法。故选E。]
4.D [根据上文“Learn from mistakes.”可知,这一段介绍要从错误中吸取教训。选项D“事实上,错误实际是学习的关键”和上文意思一致。故选D。]
5.C [根据下文的“So do make plans.And try to stick to a routine,too.”可知,这一段介绍要制订计划并坚持。选项C“制订计划并坚持下去”概括本段主题。故选C。]