时文阅读:人工智能的影响与反思 4种题型练习(含答案) 2026届高考英语一轮复习

文档属性

名称 时文阅读:人工智能的影响与反思 4种题型练习(含答案) 2026届高考英语一轮复习
格式 zip
文件大小 36.2KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-09-29 05:52:25

文档简介

答案解析
第一题 阅读理解
1. 答案:B
解析:根据第一段“But there is something important missing from this discussion... We also need to understand how we shape AI and what it can tell us about ourselves”可知,关于人工智能的讨论中缺失的部分是“人类如何塑造人工智能以及人工智能能告诉我们关于自身的什么”,B选项正确。A选项“人工智能如何改变人们日常生活”、C选项“如何提升人工智能模型性能”、D选项“企业如何快速开发人工智能工具”均未在原文提及。
2. 答案:C
解析:由第二段“a famous company gave up an AIpowered tool after finding it unfavorable to women”可知,该公司放弃人工智能招聘工具是因为它对女性不公平,C选项正确。A选项“维护成本过高”、B选项“无法收集足够历史数据”、D选项“找不到合格候选人”均与原文内容不符。
3. 答案:C
解析:根据第二段“In both cases, AI isn’t creating new biases, it is mirroring the ones that are already present”可知,这两个例子证明人工智能反映了人类已有的偏见,C选项正确。A选项“人工智能会制造新的社会偏见”与原文矛盾;B选项“人工智能在不同行业广泛应用”并非例子要证明的核心观点;D选项“人工智能加剧所有社会问题”中“all”过于绝对,原文仅提及加剧“借贷行业的长期不公平”。
4. 答案:B
解析:由第四段“That means we have to think carefully about the footprints of ourselves we leave in the world. I may value privacy, but if I give it up in a heartbeat to visit a website... I am indirectly training AI models...”可推断,人们的日常选择会影响人工智能的行为,B选项正确。A选项“只有企业负责合理开发人工智能”与原文“we cannot expect the companies to do all the work”不符;C选项“人工智能很快会取代人类大部分社会角色”原文未提及;D选项“算法偏见能通过技术完全解决”原文未提及,且“completely”过于绝对。
第二题 七选五
1. 答案:C
解析:前文提到人工智能是热门话题,后文指出“人们常关注人工智能如何改变自己,却忽略了一个关键点”。C选项“我们如何塑造人工智能以及人工智能揭示我们的什么,这一点常被忽视”承接前文“热门话题”,并引出后文“忽略的关键点”,逻辑连贯。
2. 答案:G
解析:后文通过“for instance”列举了“企业放弃人工智能招聘工具”和“借贷算法”两个例子,G选项“有很多例子表明人工智能如何反映人类的规则和信念”以总起句形式引出下文的具体案例,符合语境。
3. 答案:A
解析:前文提到“人工智能不会制造新的偏见”,后文衔接“这一事实让我们有宝贵机会深刻审视自己”。A选项“它只是反映人类中已存在的偏见”承接前文“不制造新偏见”,并解释人工智能与人类偏见的关系,为后文“审视自己”做铺垫。
4. 答案:E
解析:后文提到“一方面要改进人工智能模型,另一方面要确保人工智能负责任地开发和使用”,E选项“开发人工智能时,我们不能只关注其技术功能”引出后文对“开发使用人工智能的多方面要求”,符合逻辑。
5. 答案:F
解析:前文指出“我们的日常选择会留下影响人工智能的痕迹”,后文以“重视人际连接却花更多时间在社交媒体上”为例。F选项“如果我们为访问网站轻易放弃隐私,人工智能可能会误判我们的真实需求”与后文例子结构一致,均通过具体行为说明“日常选择对人工智能的影响”,衔接自然。
第三题 完形填空
1. A. record(记录)B. reshape(重塑)C. observe(观察)D. describe(描述)
答案:B。根据第一段“viewing it as a force that could reshape how society works”(将其视为能重塑社会运作方式的力量)可知,此处填“reshape”,符合原文表述。
2. A. missing(缺失的)B. hiding(隐藏的)C. dropping(掉落的)D. keeping(保持的)
答案:A。根据第一段“But there is something important missing from this discussion”(讨论中缺失了重要的部分)可知,此处填“missing”,与原文一致。
3. A. talks(谈论)B. cares(关心)C. tells(告诉)D. worries(担心)
答案:C。根据第一段“what it can tell us about ourselves”(它能告诉我们关于自身的什么)可知,“tell”符合语义,此处表示“人工智能能告诉我们关于人类的什么”。
4. A. breaks(打破)B. follows(跟随)C. writes(书写)D. mirrors(反映)
答案:D。根据第二段“Every AI model we develop mirrors our rules and expresses our beliefs”(我们开发的每个人工智能模型都反映我们的规则并体现我们的信念)可知,此处填“mirrors”,与原文一致。
5. A. training(训练)B. praising(表扬)C. interviewing(采访)D. hiring(招聘)
答案:D。根据后文“new employees”(新员工)和“AI recruitment tool”(人工智能招聘工具)可知,此处表示“招聘新员工”,“hiring”符合语境。
6. A. gave up(放弃)B. took up(开始从事)C. made up(编造)D. fixed up(修理)
答案:A。根据第二段“a famous company gave up an AIpowered tool after finding it unfavorable to women”(一家知名公司发现人工智能工具对女性不公平后放弃了它)可知,此处填“gave up”,与原文一致。
7. A. allowed(允许)B. designed(设计)C. taught(教)D. forced(强迫)
答案:B。根据第二段“The AI was not designed to behave this way”(人工智能并非被设计成这样)可知,此处填“designed”,符合原文表述。
8. A. favored(偏袒)B. protected(保护)C. ignored(忽视)D. challenged(挑战)
答案:A。根据第二段“it was influenced by the historical data (数据) favoring men”(它受到偏袒男性的历史数据的影响)可知,此处填“favored”,与原文一致。
9. A. jobs(工作)B. terms(条款)C. gifts(礼物)D. tasks(任务)
答案:B。根据第二段“lending algorithms (算法) often offer less favorable terms to colored people”(借贷算法常给有色人种提供更不利的条款)可知,此处填“terms”,符合原文表述。
10. A. lighter(更轻的)B. clearer(更清晰的)C. worse(更糟的)D. simpler(更简单的)
答案:C。根据第二段“worsening longstanding unfairness”(加剧长期存在的不公平)可知,“worsening”与“make... worse”语义一致,此处表示“使不公平更糟”,填“worse”。
11. A. chance(机会)B. excuse(借口)C. reason(原因)D. result(结果)
答案:A。根据第三段“These reflections (反映) give us an important chance to take a close look at ourselves”(这些反映给我们一个仔细审视自己的重要机会)可知,此处填“chance”,与原文一致。
12. A. difficult(困难的)B. visible(可见的)C. similar(相似的)D. strange(奇怪的)
答案:B。根据第三段“By making these problems seen and more pressing”(通过使这些问题可见且更紧迫)可知,“seen”与“visible”语义一致,此处填“visible”。
13. A. find(找到)B. control(控制)C. shape(塑造)D. check(检查)
答案:C。根据第一段“we also need to understand how we shape AI”(我们也需要理解我们如何塑造人工智能)及第三段“how we as average people want to shape its role in society”(作为普通人,我们想如何塑造它在社会中的角色)可知,此处填“shape”,符合原文表述。
14. A. promise(承诺)B. ensure(确保)C. doubt(怀疑)D. forget(忘记)
答案:B。根据第三段“we should not only improve AI models, but also make sure that AI is developed and used responsibly”(我们不仅要改进人工智能模型,还要确保人工智能负责任地开发和使用)可知,“make sure”与“ensure”语义一致,此处填“ensure”。
15. A. change(改变)B. influence(影响)C. stop(停止)D. display(展示)
答案:B。根据第四段“They are judging the data, rules, and beliefs that shape the behavior of AI models”(他们正在评判塑造人工智能模型行为的数据、规则和信念)可知,“shape”与“influence”语义相近,此处表示“影响人工智能行为”,填“influence”。
第四题 语法填空
1. works
考查动词时态。“how society ____ (work)”是宾语从句,陈述客观事实,用一般现在时;主语“society”是单数,谓语动词用第三人称单数形式“works”。
2. ourselves
考查代词。介词“about”后接宾语,此处表示“关于我们自己”,用反身代词“ourselves”,与主语“we”呼应。
3. mirrors
考查动词时态和主谓一致。句子主语“Every AI model”是单数,且陈述客观事实,用一般现在时,谓语动词“mirror”用第三人称单数形式“mirrors”。
4. looking
考查非谓语动词。“while ____ (look) for new workers”是时间状语从句的省略形式,完整为“while it was looking for new workers”,逻辑主语“a famous company”与“look”是主动关系,用现在分词“looking”。
5. to behave
考查非谓语动词。固定搭配“be designed to do sth.”(被设计用来做某事),故填不定式“to behave”。
6. favoring
考查非谓语动词。“historical data”与“favor”(偏袒)是主动关系,用现在分词“favoring”作后置定语,修饰“historical data”,表示“偏袒男性的历史数据”。
7. worsening
考查非谓语动词。句子主语“lending algorithms”与“worsen”(加剧)是主动关系,用现在分词“worsening”作结果状语,表示“借贷算法带来的结果是加剧不公平”。
8. reflecting
考查动词时态。前文“isn’t creating”是现在进行时,此处“but”连接并列结构,故用“is reflecting”,省略“is”后填“reflecting”。
9. to examine
考查非谓语动词。固定搭配“provide sb. with a chance to do sth.”(给某人提供做某事的机会),故填不定式“to examine”。
10. diverge
考查非谓语动词。固定搭配“let sb. / sth. do sth.”(让某人/某物做某事),“let”后接动词原形,故填“diverge”。英语时文阅读:人工智能的影响与反思(备战2026年高考)
人工智能(AI)的热议已成为社会关注的核心话题,其背后是人们对技术重塑社会运作方式的探讨。尽管人工智能具有推动效率提升、改变生活模式等潜力,但围绕其背后的人类影响与责任归属的争议也日益凸显。
第一题 阅读理解
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
People are talking a lot about artificial intelligence (AI), viewing it as a force that could reshape how society works. But there is something important missing from this discussion. It isn’t enough to ask how it will change us. We also need to understand how we shape AI and what it can tell us about ourselves.
Every AI model we develop mirrors our rules and expresses our beliefs. A few years ago, while looking for new workers, a famous company gave up an AIpowered tool after finding it unfavorable to women. The AI was not designed to behave this way, instead, it was influenced by the historical data favoring men. Similarly, a recent study found that lending algorithms often offer less favorable terms to colored people, worsening longstanding unfairness in moneylending business. In both cases, AI isn’t creating new biases, it is mirroring the ones that are already present.
These reflections give us an important chance to take a close look at ourselves. By making these problems seen and more pressing, AI challenges us to recognize and address what causes algorithmic bias. As AI continues to develop, we must ask ourselves how we as average people want to shape its role in society. We should not only improve AI models, but also make sure that AI is developed and used responsibly.
A number of companies are already taking action. They are judging the data, rules, and beliefs that shape the behavior of AI models. Still, we cannot expect the companies to do all the work. As long as AI is trained on human data, it will reflect human behavior. That means we have to think carefully about the footprints of ourselves we leave in the world. I may value privacy, but if I give it up in a heartbeat to visit a website, the algorithms may make a very different judgment of what I really want and what is good for me. If I want meaningful human connections yet spend more time on social media and less time in the physical company of my friends, I am indirectly training AI models about the true nature of humanity.
As AI becomes more powerful, we need to take increasing care to read our principles into the record of our actions rather than allowing the two to diverge. Recognizing this allows us to make better decisions, but only when we are prepared to look closely and take responsibility for what we see.
重点单词与词组
1. artificial intelligence (n.) 人工智能(简称AI)
2. reshape (v.) / ri e p/ 重塑;改变
3. mirror (v.) / m r (r)/ 反映;映照
4. algorithm (n.) / lg r m/ 算法
5. bias (n.) / ba s/ 偏见;偏向
6. reflection (n.) /r flek n/ 反映;体现
7. algorithmic (adj.) / lg r m k/ 算法的
8. responsibly (adv.) /r sp ns bli/ 负责任地
9. footprint (n.) / f tpr nt/ 痕迹;影响
10. diverge (v.) /da v d / 偏离;背离
11.take action : 采取行动
12.in a heartbeat : 毫不犹豫地,立刻
13.ake responsibility for : 对...负责
1. What is missing from the discussion about AI according to the passage
A. How AI will change people's daily life.
B. How humans shape AI and what AI shows about humans.
C. How to improve the performance of AI models.
D. How companies can develop AI tools quickly.
2. Why did the famous company give up the AIpowered recruitment tool
A. It was too expensive to maintain.
B. It couldn't collect enough historical data.
C. It showed unfairness to women.
D. It failed to find qualified candidates.
3. What do the two examples (AI recruitment tool and lending algorithms) prove
A. AI can create new biases in society.
B. AI is widely used in different industries.
C. AI reflects existing human biases.
D. AI worsens all social problems.
4. What can we infer from the passage
A. Only companies are responsible for developing AI properly.
B. People's daily choices can influence AI's behavior.
C. AI will replace humans in most social roles soon.
D. Algorithmic bias can be completely solved by technology.
第二题 七选五
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Artificial intelligence (AI) has become a hot topic in society, with many seeing it as a power to reshape social operations. ____1____ People often focus on how AI will change them, but ignore a key point.
____2____ For instance, a famous company once abandoned an AI recruitment tool because it was unfavorable to women. The tool didn’t have such a design on purpose; instead, it was affected by malefavoring historical data. Another example is that lending algorithms tend to offer worse terms to colored people.
These cases clearly show that AI doesn’t create new biases. ____3____ This fact gives us a valuable opportunity to examine ourselves deeply.
____4____ On one hand, we need to improve AI models. On the other hand, we must ensure AI is developed and used in a responsible way. Companies have taken actions like checking the data and rules that influence AI behavior, but individual efforts are also necessary.
Our daily choices leave footprints that affect AI. ____5____ If we value real human connections but spend more time on social media, we are indirectly teaching AI wrong ideas about humanity. Only by aligning our actions with our principles can we guide AI in a positive direction.
A. It just mirrors the biases that already exist in humans.
B. AI has caused many problems in the moneylending business.
C. How we shape AI and what AI reveals about us is often overlooked.
D. AI can help people solve many difficult problems in daily life.
E. When developing AI, we can’t only focus on its technical functions.
F. If we easily give up privacy to visit a website, AI may misjudge our real needs.
G. There are many examples showing how AI reflects human rules and beliefs.
第三题 完形填空
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Artificial intelligence (AI) is a widely discussed topic today, as many consider it a force that can ____1____ the way society works. However, an important part is ____2____ from the discussion: it’s not enough to ask how AI changes us. We also need to know how we shape AI and what it ____3____ about humans.
Every AI model we build ____4____ our rules and beliefs. A few years ago, a wellknown company was ____5____ new employees and used an AI tool. But they ____6____ it later because they found it was unfair to women. The AI wasn’t ____7____ to be like this; it was influenced by historical data that ____8____ men. Similarly, a recent study found that lending algorithms often give colored people less favorable ____9____, which makes longexisting unfairness in the moneylending business even ____10____. In both situations, AI doesn’t create new biases—it just mirrors the existing ones.
These reflections let us have a good ____11____ to examine ourselves. By making these problems more ____12____ and urgent, AI pushes us to recognize and solve the causes of algorithmic bias. As AI keeps developing, we must think about how we, as ordinary people, want to ____13____ its role in society. We should not only improve AI models but also ____14____ that AI is developed and used responsibly.
Many companies have taken action by judging the data, rules, and beliefs that ____15____ AI’s behavior. But we can’t rely solely on companies. Our daily choices affect AI, so we must be careful about the footprints we leave in the world.
1. A. record B. reshape C. observe D. describe
2. A. missing B. hiding C. dropping D. keeping
3. A. talks B. cares C. tells D. worries
4. A. breaks B. follows C. writes D. mirrors
5. A. training B. praising C. interviewing D. hiring
6. A. gave up B. took up C. made up D. fixed up
7. A. allowed B. designed C. taught D. forced
8. A. favored B. protected C. ignored D. challenged
9. A. jobs B. terms C. gifts D. tasks
10. A. lighter B. clearer C. worse D. simpler
11. A. chance B. excuse C. reason D. result
12. A. difficult B. visible C. similar D. strange
13. A. find B. control C. shape D. check
14. A. promise B. ensure C. doubt D. forget
15. A. change B. influence C. stop D. display
第四题 语法填空
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Artificial intelligence (AI) is a widely discussed topic, with people viewing it as a force that can reshape how society ____1____ (work). However, something important is missing from the discussion. Asking how it will change us is not enough; we also need to understand how we shape AI and what it can tell us about ____2____ (we).
Every AI model we develop ____3____ (mirror) our rules and expresses our beliefs. A few years ago, a famous company, while ____4____ (look) for new workers, gave up an AIpowered tool after finding it unfavorable to women. The AI was not designed ____5____ (behave) this way; instead, it was influenced by historical data ____6____ (favor) men. Similarly, a recent study found that lending algorithms often offer less favorable terms to colored people, ____7____ (worsen) longstanding unfairness in the moneylending business. In both cases, AI isn’t creating new biases, but ____8____ (reflect) the existing ones.
These reflections provide us with an important chance ____9____ (examine) ourselves closely. As AI continues to develop, we must ensure it is developed and used responsibly. Companies are already taking action by judging the data and rules that shape AI’s behavior. Still, individual choices matter too. As long as AI is trained on human data, it will reflect human behavior. That means we have to be careful about the footprints we leave.
As AI becomes more powerful, we need to take care to make our actions match our principles rather than letting them ____10____ (diverge). Only by doing so can we guide AI in a positive direction.