(月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段全真模拟培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年七年级上册英语外研版(2024)

文档属性

名称 (月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段全真模拟培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年七年级上册英语外研版(2024)
格式 docx
文件大小 62.7KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版
科目 英语
更新时间 2025-09-29 13:07:47

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年七年级上册英语外研版(2024)Unit 1-Unit 2
阶段全真模拟培优卷
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题;
4.考生答题必须答在答题卡上,答在试卷和草稿纸上一律无效。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
It is true that everyone has to make a decision in daily life. If the decision is wise and right, it will 1 good things to the person. I was always crazy about 2 , so I joined the school volleyball club. This decision made a big difference to my life.
I 3 volleyball when I was a little child. The first time I saw my father playing volleyball, the 4 came into my mind that I like the sport and would like to practice it. Then when I was in middle school, I wished to join the school volleyball club. 5 , my parents wanted me to spend all my time on schoolwork. And they let me 6 too many after-school classes. I had a long 7 with them. I told them what I really liked and what I really wanted to do. They understood me better. After that, I trained (训练) 8 in the club. I also learned what the true 9 of the teamwork was. At the same time, I studied hard as soon as I finished training. To my joy, I did well in the test.
All this showed what I 10 was right. Whatever we want to do, just go for it as long as it is right. Only in this way can it bring out the best in us.
1.A.take B.give C.bring D.hold
2.A.basketball B.volleyball C.badminton D.chess
3.A.fell in love with B.talked about C.heard from D.was good at
4.A.news B.information C.sport D.thought
5.A.So B.Luckily C.However D.Though
6.A.join B.paint C.discover D.mind
7.A.talk B.fight C.argument D.meeting
8.A.heavy B.hard C.hardly D.quickly
9.A.competition B.meaning C.thing D.feeling
10.A.solved B.collected C.fell D.chose
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Our school life is very interesting. My friends and I study hard at school. And we are good at our lessons. We are very happy. We have lots of time for our hobbies. My classmates all want to join different clubs.
Helen wants to join the Reading Club because she loves reading books. The Reading Club meets every Wednesday at 3:30.
Lily loves dancing. She wants to join the Dancing Club. It meets on Mondays at 4:30.
There’s also an Art Club. It meets on Fridays at 4:00. Nick doesn’t want to join the Art Club. He doesn’t like drawing because it is too difficult (困难的) for him. Nick likes playing computer games. He wants to join the Computer Club. It meets every Thursday at 3:45.
Mike loves sports. He wants to join the Football Club. They practise every Monday at 3:30.
I want to join the Music Club because I like listening to music with my friends. The Music Club meets on Tuesdays at 3:50.
My classmates and I are all very happy at school!
11.What does Helen like doing
A.Dancing. B.Reading. C.Drawing. D.Singing.
12.What time does the Dancing Club start on Monday
A.At 3:30. B.At 4:30. C.At 3:45. D.At 3:50.
13.Why doesn’t Nick like drawing
A.Because he is busy. B.Because he likes sports.
C.Because it is too easy. D.Because he thinks it is too hard for him.
14.What club does Mike want to join
A.The Football Club. B.The Basketball Club.
C.The Badminton Club. D.The Volleyball Club.
15.What does this passage talk about
A.Our school. B.My classmates.
C.Our school life. D.My classmates and I.
B
On the first day of my junior high school, I met a nice teacher. She looked at me and said, “I am happy to have an international student in my class.” I was very excited. One day I was three minutes late for school. She told me to write my name and the word “late” on a piece of paper. In that way she could know I was late for the first time. At the beginning, I was angry. But later I understood why she did that. She wanted to teach me an important lesson: time is valuable.
I learnt another important lesson during my first exam. After finishing my exam paper, I did not check the answers and handed it in. One week later, she returned my exam paper. I found that one of my answers was wrong. I chose “D” though I knew “C” was the right one. I tried to explain my mistake. However, she told me, “I do believe you, but I am not going to forgive (原谅) your mistake. This will tell you to be more careful (仔细的) before you hand in your paper.” I knew she was right.
16.What did the writer think of the teacher when he was late
A.Kind. B.Strict. C.Clever. D.Fun.
17.Why did the teacher ask the writer to write his name and a word on a piece of paper
A.To welcome him to join the class.
B.To make him angry.
C.To see his writing.
D.To make him remember his mistake.
18.What does the underlined word “it” refer to
A.The answer.
B.The first exam.
C.The exam paper.
D.An important lesson.
19.Why did the writer choose “D”
A.Because he wasn’t careful.
B.Because he saw others choose “D”.
C.Because he knew “D” was the right answer.
D.Because he liked “D”
20.Which can be the best title for the passage
A.The First Exam
B.My Favourite Teacher
C.Lessons I Learnt from My Teacher
D.My Life in My Junior High School
C
“We’re going to move (搬家),” Celia said to Mr. Black, her teacher, with tears (眼泪) in her eyes. “Dad lost his job and now we don’t have enough money to live in the house.”
Lily was walking by and just heard Celia’s talk with Mr. Black.
At lunchtime, Lily met Carol and said, “I’ve got something to tell you about Celia.” As she started to tell Carol about Celia’s dad, several other classmates stopped to listen. Lily felt bad telling what she had heard but she went on anyway.
After school, Lily saw some of her classmates talking to Celia. “Where does your dad work ” one of the boys asked. Celia’s face turned red. She left (离开) without answering.
Lily felt terrible, because she didn’t mean (故意) to hurt Celia. And she hadn’t thought that some of the classmates would make jokes (开玩笑) and laugh at Celia about her father’s losing the job. Lily didn’t know what she could do to help Celia.
21.Celia’s family had to move because ________.
A.her father lost his job B.they had a better place to live in
C.her classmates were not kind enough D.her father changed his job
22.Celia’s face turned red because she didn’t ________.
A.feel well enough B.know the answer
C.want to talk about her father D.want to leave others
23.Lily felt very sorry ________.
A.and wanted to do something for Celia B.but went on laughing at Celia
C.so she stopped to listen to others D.and left without answering
24.The whole story happened ________.
A.in class B.during and after school
C.at Mr. Black’s office D.in the lunchtime
25.Lily is a ________ girl according to the passage.
A.funny B.cold C.foolish D.kind
D
①Old people around the world have different hobbies. These hobbies make their lives fun and interesting.
②In China, many grandmothers enjoy dancing in public squares (广场). It is a great way to stay active and meet friends. Some also enjoy playing mahjong (麻将). Older men often get together in parks and play Chinese chess. Light exercise is popular too. Many elderly people like playing Taiji. And some others love walking backward while clapping (拍手) their hands for exercise.
③In the US, elderly people have different hobbies. They enjoy playing cards. Card games help them meet others and have fun. Many elderly people also enjoy gardening. Gardening gives them fresh air and exercise, and they can grow vegetables or flowers. Baking (烘焙) is another favorite hobby. Grandmothers love baking sweet cookies for their grandchildren. They also enjoy spending time talking and sharing stories with friends. It is a nice way to pass the time and feel less lonely.
④No matter where they live, hobbies help old people stay active, meet new friends, and enjoy life. These activities bring health and happiness, making their lives more colorful and meaningful.
26.What are popular hobbies for elderly women in China
a. Playing mahjong. b. Dancing in the square.
c. Playing Chinese chess. d. Baking cookies.
A.ab B.ac C.bc D.bd
27.What do older men in China often do in parks
A.Dance. B.Play mahjong.
C.Play Chinese chess. D.Walk backward.
28.Which of the following is not a hobby for American elderly people
A.Playing cards. B.Gardening.
C.Dancing in squares. D.Baking cookies.
29.How does gardening help elderly people
A.It helps them grow flowers only. B.It gives them fresh air and exercise.
C.It is a way to make new friends. D.It helps them bake cookies.
30.What’s the structure of this passage
(①= Para. 1 ②= Para. 2 ③= Para. 3 ④= Para. 4)
A.①/②③④ B.①/②/③④ C.①②③/④ D.①/②③/④
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请认真阅读下列短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项 (七选五)
People may have many different types of hobbies during their lifetime. When we are very young, we spend most of our time playing with toys. 31 Some kids go out for a sport like football or skating. Some might get interested in quiet activities like reading, painting, or stamp collecting. 32
As we get older, our hobbies might change or not. Some people who collected stamps as children might still be collecting stamps when they are 80 years old. 33 Some people are lucky that they have found jobs that are close to their hobbies, like the kid who loves computers and becomes a programmer.
What are the most popular hobbies in the world Some of the most popular hobbies include watching TV or videos, reading books, magazines and newspapers, playing a musical instrument, singing or listening to music. 34 There are also many people who like to join sports clubs where they practice basketball, volleyball or swimming.
35 A hobby is mainly to give yourself an enjoyable break from your everyday work or school. It is something you should do for yourself.
A.Do you have any hobbies
B.Why do people have hobbies
C.Other people might change their interests every year depending on fashion.
D.Let’s enjoy our life!
E.While some others might enjoy playing an instrument like the piano or the guitar.
F.When we get older, we start to pursue (追求) our first hobbies.
G.Traveling is also a popular hobby.
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.Jenny always says “Hello” and “Thank you.” She is really (礼貌的).
37.My little sister can (确实地) play the piano well.
38.Fu Xing and her brother like going to school. They have much (乐趣) at school.
39.It is important for us to (检查) all the doors and windows before we go to bed.
40.Emma put her notebook on a shelf and (离开) the library.
41.The little girl is so clever. She can make a cake by herself w help.
42.This is a good way to learn about the m of labour.
43.My sister and I are in d classes. She is in Class 1 and I’m in Class 3.
44.Ye Guangfu, an astronaut (宇航员) from Sichuan, keeps p to fly to the space again.
45.Look! He is playing an i ! The sound of it is really beautiful.
阅读短文,从方框中选择适当的词或短语并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整,每词或短语限用一次。
fun friend make free time take them apart member favourite join every week in the future
My name is Jack. What’s my 46 hobby I enjoy making model rockets! I have ten rockets. I 47 one of the rockets myself. What do I do with my rockets I launch (发射) them! In my 48 , I often launch my rockets with my 49 or my parents.
I 50 a Rocket Club in my city. It has about forty members. Some of them are young like me, but most of the 51 are adults (成年人). We meet 52 . Sometimes, we have competitions(比赛). Everyone launches their rockets. The highest rocket wins. We can also get gifts for the design of the rockets.
I launch most of my rockets seven to ten times. Then I 53 . I always collect my broken rockets and keep them in my bedroom.
Why do I like rockets Because they’re interesting and exciting . It is 54 to make a rocket by myself. It really makes me happy. Besides (除此以外), I want to go to the space 55 , like my role model Yang Liwei did. I hope my dream can come true.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使其意思完整。
Different people have different hobbies. My favorite h 56 is painting.
I usually paint in my f 57 time. I like painting flowers, trees, birds, lakes and rivers. Even an ant is interesting enough for me to paint!
Painting is not just for f 58 . It also helps me learn. It teaches me to be patient (耐心的) b 59 good paintings take time. It helps me m 60 friends with others too. We always learn f 61 each other and work together in the Painting Club.
Sometimes my hobby helps me in other ways. I like to make greeting cards and paint some pictures on them. At the w 62 , I usually sell (出售) them to make money to help the animals in need.
I want to do better in painting in the f 63 . Maybe one day, I can be an a 64 and share my artworks with the world. I r 65 hope my dream can come true.
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,根据短文内容回答问题或翻译画线部分。
My name is Tony, and I am in Beijing. I like to be busy after school. I can always find some interesting things to do.
I come to a new school this term. This school has many clubs and I want to join some clubs. I really like music. I can play the piano and I can play it well. So I want to join the music club. I want to play at the school party one day. I’m also good at drawing pictures. Art is my favourite subject. So the art club is fine for me, too. Many people like Picasso’s pictures, but I don’t like them, because they are very strange (奇怪的). I speak English and I can speak a little Chinese, so I also want to join the Chinese club.
66.Where is Tony
67.Why does Tony want to join the music club
68.What’s Tony’s favourite subject
69.How many languages (语言) can Tony speak now
70.将短文中画线句子翻译成中文。
书面表达(共1题;满分25分)
71.假如你是Peter, 写一封信,向你的笔友Teng Fei介绍自己。请你用英语写一篇短文作自我介绍,内容包括:
(1)你的基本信息;
(2)你的喜好和爱好;
(3)你在七年一班。
注意:(1)词数60左右,开头结尾已给出,不计入总词数;
(2)可适当增加细节,以使行文连贯;
(3)短文中不能出现真实姓名和班级,不要写成对话形式。
Dear Teng Fei,
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Peter
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.B 3.A 4.D 5.C 6.A 7.A 8.B 9.B 10.D
【导语】本文主要讲了作者加入学校排球俱乐部这一决定的过程,并且告诉我们,无论我们想做什么,只要它是正确的,那就去做。
1.句意:如果决定是明智和正确的,它会给人带来好的东西。
take拿;give给;bring带来;hold持有。根据“good things to the person.”可知,这里表示“带来”好事,故选C。
2.句意:我一直对排球很着迷,所以我加入了学校排球俱乐部。
basketball篮球;volleyball排球;badminton羽毛球;chess国际象棋。根据“so I joined the school volleyball club.”可知,这里表示对“排球”着迷,故选B。
3.句意:当我还是个小孩子的时候,我就爱上了排球。
fell in love with爱上;talked about谈论;heard from收到……的来信;was good at擅长。根据前文“I was always crazy about volleyball”可知,这里表示“爱上”了排球,故选A。
4.句意:当我第一次看到父亲打排球时,我就想到我喜欢这项运动,想要练习它。
news新闻;information信息;sport运动;thought想法。根据“...came into my mind that I like the sport...”可知,这里表示“想法”出现在脑海中,故选D。
5.句意:然而,我的父母希望我把所有的时间都花在功课上。
So所以;Luckily幸运地;However然而;Though虽然。根据“I wished to join the school volleyball club...my parents wanted me to spend all my time on schoolwork.”可知,后句语境发生了变化,应用“However”,故选C。
6.句意:他们让我参加太多的课外班。
join参加;paint绘画;discover发现;mind介意。根据“...too many after-school classes.”可知,这里表示“参加”课外班,应用“join”,let sb do sth“让某人做某事”,故选A。
7.句意:我和他们谈了很长时间。
talk谈话;fight打架;argument争论;meeting会议。根据“I told them what I really liked and what I really wanted to do.”可知,这里表示和父母进行了“谈话”,故选A。
8.句意:从那以后,我在俱乐部刻苦训练。
heavy沉重地;hard努力地;hardly几乎不;quickly快速地。根据“I trained...in the club.”可知,这里表示“刻苦”训练,“hard”符合语境,故选B。
9.句意:我也了解了团队合作的真正意义是什么。
competition比赛;meaning意义;thing事情;feeling感觉。根据“...of the teamwork was.”可知,这里表示团队合作的“意义”,故选B。
10.句意:所有这些都表明我的选择是正确的。
solved解决;collected收集;fell摔倒;chose选择。根据前文“I told them what I really liked and what I really wanted to do”以及“Whatever we want to do, just go for it as long as it is right.”可知,这里表示作者的“选择”是正确的,故选D。
11.B 12.B 13.D 14.A 15.C
【导语】本文是一篇记叙文。文章介绍了作者有趣的学校生活,包括作者和朋友们学习努力、擅长功课,且有充足时间发展爱好,还具体说明了海伦、莉莉、尼克、迈克等同学想加入的俱乐部及其原因,以及各俱乐部的活动时间,最后提到作者和同学们在学校都很开心。
11.细节理解题。根据“Helen wants to join the Reading Club because she loves reading books.”可知,海伦喜欢读书,故选B。
12.细节理解题。根据“Lily loves dancing. She wants to join the Dancing Club. It meets on Mondays at 4:30.”可知,舞蹈俱乐部周一4点30分开始活动,故选B。
13.细节理解题。根据“Nick doesn’t want to join the Art Club. He doesn’t like drawing because it is too difficult for him.”可知,尼克不喜欢画画是因为他觉得画画对自己来说太难了,故选D。
14.细节理解题。根据“Mike loves sports. He wants to join the Football Club.”可知,迈克想加入足球俱乐部,故选A。
15.主旨大意题。根据文章开头“Our school life is very interesting.”及全文内容,文章围绕作者和同学们的学校生活展开,包括学习、爱好及俱乐部选择等,C选项“我们的学校生活”能概括文章主题,故选C。
16.B 17.D 18.C 19.A 20.C
【导语】本文主要讲述了作者在初中时遇到的一位老师,通过迟到和考试两件事教会了作者珍惜时间和做事要仔细的道理。
16.细节理解题。根据“At the beginning, I was angry. But later I understood why she did that.”可知,作者一开始对老师的行为感到生气,说明他认为老师很严格。故选B。
17.细节理解题。根据“In that way she could know I was late for the first time… She wanted to teach me an important lesson: time is valuable.”可知,老师让作者写下名字和“late”是为了让他记住自己的错误。故选D。
18.词句猜测题。根据“After finishing my exam paper, I did not check the answers and handed it in.”可知,“it”指代的是前文提到的“exam paper”。故选C。
19.细节理解题。根据“I chose ‘D’ though I knew ‘C’ was the right one.”和“This will tell you to be more careful before you hand in your paper.”可知,作者选错答案是因为不够仔细。故选A。
20.最佳标题题。全文通过迟到和考试两件事,重点讲述了作者从老师那里学到的两个重要道理。故选C。
21.A 22.C 23.A 24.B 25.D
【导语】本文讲述了Celia因父亲失业被迫搬家,Lily无意泄露消息导致同学嘲笑Celia,事后Lily深感愧疚并想弥补。
21.细节理解题。根据“Dad lost his job and now we don’t have enough money to live in the house.”可知,Celia搬家是因为父亲失业导致经济困难。故选A。
22.细节理解题。根据“Celia’s face turned red. She left (离开) without answering.”可知,Celia脸红是因为她不想谈论父亲失业的事。故选C。
23.细节理解题。根据“Lily felt terrible, because she didn’t mean (故意) to hurt Celia.”和“Lily didn’t know what she could do to help Celia”可知,Lily感到抱歉并想帮助Celia。故选A。
24.细节理解题。根据“Lily was walking by and just heard Celia’s talk with Mr. Black.”和“After school, Lily saw some of her classmates talking to Celia”可知,故事发生在放学前后。故选B。
25.推理判断题。根据Lily无意传播消息后的愧疚感和想帮助Celia的表现可知,她本质善良。故选D。
26.A 27.C 28.C 29.B 30.D
【导语】本文介绍中国和美国的老年人的爱好不同,以及爱好对老年人的好处。
26.细节理解题。根据“In China, many grandmothers enjoy dancing in public squares (广场).”和“Some also enjoy playing mahjong (麻将).”可知,中国老年妇女流行的爱好是跳广场舞、打麻将。故选A。
27.细节理解题。根据“Older men often get together in parks and play Chinese chess.”可知,老年男性经常聚在公园里下象棋。故选C。
28.细节理解题。根据“In the US, elderly people have different hobbies. They enjoy playing cards. Card games help them meet others and have fun. Many elderly people also enjoy gardening. Gardening gives them fresh air and exercise, and they can grow vegetables or flowers. Baking (烘焙) is another favorite hobby.”可知,美国老年人的爱好有打牌、园艺和烘焙,因此不包括跳广场舞,故选C。
29.细节理解题。根据“Gardening gives them fresh air and exercise, and they can grow vegetables or flowers.”可知,园艺给了老年人新鲜空气和锻炼,故选B。
30.篇章结构题。第一段介绍世界各地的老年人有不同的爱好;第二段介绍中国的老年人的爱好;第三段介绍美国老年人的爱好;第四段总结爱好对老年人的好处。因此本文的结构为:总—分—总,①/②③/④符合要求,故选D。
31.F 32.E 33.C 34.G 35.B
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了人们在成长过程中兴趣爱好的变化以及不同年龄段的常见爱好。
31.根据“When we are very young, we spend most of our time playing with toys.”以及“Some kids go out for a sport like football or skating…”可推知,此处承上启下,指孩子们开始追求最初的爱好,选项F“随着年龄的增长,我们开始追求自己的第一个爱好。”符合语境。故选F。
32.根据“Some might get interested in quiet activities like reading, painting, or stamp collecting”可知,此处需要补充其他安静爱好的例子,选项E“而其他一些人可能喜欢演奏乐器,如钢琴或吉他。”符合语境。故选E。
33.根据“As we get older, our hobbies might change or not.”可知,此处与爱好的变化与否有关,选项C“其他人可能会根据时尚每年改变他们的兴趣。”符合语境。故选C。
34.根据“What are the most popular hobbies in the world ”可知,此处与流行爱好有关,选项G“旅游也是一个流行的爱好。”符合语境。故选G。
35.根据“A hobby is mainly to give yourself an enjoyable break from your everyday work or school”并结合选项可知,此处与爱好的目的有关,选项B“人们为什么有爱好?”符合语境。故选B。
36.polite
【解析】句意:Jenny总是说“你好”和“谢谢”。她真的很有礼貌。polite“礼貌的”,形容词作表语。故填polite。
37.really
【解析】句意:我的妹妹确实弹钢琴弹得很好。really“确实地”,副词修饰动词。故填really。
38.fun
【解析】句意:付星和她的哥哥喜欢上学。他们在学校玩得很开心。根据句意和括号内的汉语提示可知,此处考查fun“乐趣”,不可数名词,have fun“玩得开心”,固定搭配。故填fun。
39.check
【解析】句意:睡觉前检查所有的门窗对我们来说很重要。check“检查”,动词;根据句型“It is+形容词+for sb. to do sth.”可知,空处应填check的原形。故填check。
40.left
【解析】句意:艾玛把笔记本放在书架上,离开了图书馆。leave“离开”,动词;根据“Emma put her notebook”可知,时态用一般过去时,leave过去式是left。故填left。
41.(w)ithout
【解析】句意:这个小女孩非常聪明。她可以自己制作蛋糕而不需要帮助。根据“She can make a cake by herself”可知,小女孩可以独立完成制作蛋糕,不需要帮助,without表示“没有”,符合句意。故填(w)ithout。
42.(m)eaning
【解析】句意:这是了解劳动意义的好方法。空处应填名词,根据“labour”和首字母m可知,此处是指劳动的意义,应用名词meaning。故填(m)eaning。
43.(d)ifferent
【解析】句意:我姐姐和我在不同的班级。她在一班,我在三班。根据“She is in Class 1 and I’m in Class 3.”以及首字母提示,此处是说在不同的班级,different“不同的”,作定语。故填(d)ifferent。
44.(p)racticing
【解析】句意:叶光富,四川籍航天员,持续训练备战再次飞天。根据题意和首字母提示可知,指的是持续训练,practice “练习”,符合题意,keep doing sth. “一直做某事”,此处应用practice的动名词形式practicing。故填(p)racticing。
45.(i)nstrument
【解析】句意:看!他正在演奏一件乐器!它的声音真美妙。根据“an”可知,此处需填名词作宾语;结合上下文“playing”和“sound is beautiful”可知,instrument“乐器”符合语境。故填(i)nstrument。
46.favourite 47.made 48.free time 49.friends 50.joined 51.members 52.every week 53.take them apart 54.fun 55.in the future
【导语】本文主要讲述了杰克喜欢制作火箭模型,他介绍了自己的火箭模型,还介绍了自己参加的火箭俱乐部,以及自己喜欢火箭的原因。
46.句意:我最喜欢的爱好是什么?根据“I enjoy making model rockets!”可知,此处询问最喜欢的爱好,用favourite“最喜欢的”修饰名词hobby。故填favourite。
47.句意:我自己做了一个火箭。根据“one of the rockets myself”可知,此处表示制作火箭,动作发生在过去,时态是一般过去时,谓语动词用过去式made“制作”。故填made。
48.句意:在我的空闲时间,我经常和我的朋友或父母一起发射火箭。根据“In my…I often launch my rockets”可知,此处表示在空闲时间发射火箭,in one’s free time“在某人的空闲时间”。故填free time。
49.句意:在我的空闲时间,我经常和我的朋友或父母一起发射火箭。根据“or my parents”可知,此处表示和朋友或父母一起发射火箭,用friend的复数形式friends“朋友”。故填friends。
50.句意:我在我的城市加入了一个火箭俱乐部。根据“a Rocket Club”可知,此处表示加入火箭俱乐部,动作发生在过去,时态是一般过去时,谓语动词用过去式joined“加入”。故填joined。
51.句意:他们中的一些像我一样年轻,但大多数成员是成年人。根据“Some of them are young like me, but most of the…are adults”可知,此处表示大多数成员是成年人,用member的复数形式members“成员”。故填members。
52.句意:我们每周见面。根据“We meet”可知,此处表示见面的频率,every week“每周”符合语境。故填every week。
53.句意:然后我把它们拆开。根据“I always collect my broken rockets and keep them in my bedroom.”可知,此处表示把火箭拆开,主语是I,时态是一般现在时,谓语动词用原形take them apart“把它们拆开”。故填take them apart。
54.句意:自己制作火箭很有趣。根据“It really makes me happy.”可知,此处表示制作火箭很有趣,用fun“有趣的”作表语。故填fun。
55.句意:此外,我想在未来去太空,就像我的榜样杨利伟一样。根据“I want to go to the space…like my role model Yang Liwei did.”可知,此处表示未来想去太空,in the future“在未来”符合语境。故填in the future。
56.(h)obby 57.(f)ree 58.(f)un 59.(b)ecause 60.(m)ake 61.(f)rom 62.(w)eekend 63.(f)uture 64.(a)rtist 65.(r)eally
【导语】本文是一篇记叙文,作者介绍了自己最喜欢的爱好——绘画,讲述了绘画的时间、绘画内容,以及绘画带来的乐趣、成长,还提及绘画在帮助动物方面的作用,最后表达了未来想提升绘画水平、成为艺术家的梦想。
56.句意:我最喜欢的爱好是绘画。根据前文“Different people have different hobbies”可知,前文说不同的人有不同的爱好,此处承接“爱好”话题,指“我最喜欢的爱好”,结合首字母“h”提示,“hobby”意为“爱好”,符合语境,且根据“is”可知用单数形式。故填(h)obby。
57.句意:我通常在空闲时间画画。根据“paint in my f... time”及常识,人们会在“空闲时间”从事爱好活动,“free time”是固定短语,意为“空闲时间”,结合首字母“f”提示,故填(f)ree。
58.句意:绘画不只是为了好玩。根据后文“It also helps me learn”可知,此处先说明绘画的基础作用——“好玩”,再递进说明其学习价值,“for fun”是固定短语,意为“为了好玩”,结合首字母“f”提示,故填(f)un。
59.句意:它教我要有耐心,因为好的画作需要时间。前文“It teaches me to be patient”(它教我要有耐心)是结果,后文“good paintings take time”(好的画作需要时间)是原因,应用because引导原因状语从句,结合首字母“b”提示,故填(b)ecause。
60.句意:它还帮助我和别人交朋友。“make friends with sb.”是固定短语,意为“和某人交朋友”,“help sb. do sth.”是固定搭配,此处用动词原形,结合首字母“m”提示,故填(m)ake。
61.句意:我们在绘画俱乐部里总是互相学习、一起合作。“learn from each other”是固定短语,意为“互相学习”,符合“在俱乐部中成员间的互动”语境,结合首字母“f”提示,故填(f)rom。
62.句意:周末,我通常会卖掉它们(贺卡)赚钱,来帮助有需要的动物。根据“sell them to make money”及日常时间安排,人们常在周末做兼职类事情,“at the weekend”是固定短语,意为“在周末”,结合首字母“w”提示,故填(w)eekend。
63.句意:未来我想在绘画方面做得更好。“in the future”是固定短语,意为“在未来”,用于表达对未来的规划,结合首字母“f”提示,故填(f)uture。
64.句意:也许有一天,我能成为一名艺术家,向世界分享我的作品。根据“share my artworks with the world”(向世界分享我的作品)可知,此处指“成为艺术家”,“artist”意为“艺术家”,结合首字母“a”提示,且“an”后接可数名词单数,故填(a)rtist。
65.句意:我真的希望我的梦想能实现。此处修饰动词“hope”,应用副词,“really”意为“真地”,符合“作者对梦想的迫切期待”语境,结合首字母“r”提示,故填(r)eally。
66.He is in Beijing. 67.Because he really likes music, he can play the piano well and he wants to play at the school party one day. 68.His favourite subject is Art. 69.He can speak two languages now. 70.我会说英语,也能说一点中文,所以我也想加入中文俱乐部。
【导语】本文是一篇记叙文。文章介绍了托尼目前所在的地点、新学期进入新学校后想加入的俱乐部,并说明了想加入各俱乐部的原因,还提及他对毕加索画作的看法以及会说的语言。
66.根据“My name is Tony, and I am in Beijing.”可知,托尼在北京,故填He is in Beijing.
67.根据“I really like music. I can play the piano and I can play it well. So I want to join the music club. I want to play at the school party one day.”可知,托尼想加入音乐俱乐部是因为他非常喜欢音乐,钢琴弹得很好,还想有一天在学校聚会上演奏,故填Because he really likes music, he can play the piano well and he wants to play at the school party one day.
68.根据“Art is my favourite subject.”可知,托尼最喜欢的科目是美术,故填His favourite subject is Art.
69.根据“I speak English and I can speak a little Chinese”可知,托尼现在会说英语和中文两种语言,故填He can speak two languages now.
70.根据英文提示可知,句子为并列复合句,前半句由并列连词“and”连接两个简单句,后半句由“so”引导结果状语从句,整体时态为一般现在时。I“我”;speak“说”;English“英语”;and“和”;can“能”;a little“一点”;Chinese“中文”;so“所以”;also“也”;want to join“想加入”;the Chinese club“中文俱乐部”,故填:我会说英语,也能说一点中文,所以我也想加入中文俱乐部。
71.例文
Dear Teng Fei,
I’m Peter. I’m 12 years old and I’m from Canada. Now I study in Grade Seven, Class One. I like reading storybooks very much, especially animal stories. I think reading a good book is just like talking to an interesting person. I also love playing basketball. After school, I often play it with my classmates. It makes me happy and strong. I’m glad to be your pen pal.
Yours,
Peter
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一封书信作文;
②时态:时态以 “一般现在时” 为主;
③提示:信件开头以及写作要点已经给出,按照提示的要点逐点阐述,可以适当增加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,承接信件开头,引出话题,介绍自己的爱好是什么;
第二步,分点说明爱好的原因,列举具体事例;
第三步,介绍爱好带来的收获并书写结语。
[亮点词汇]
①be from来自
②like reading喜欢阅读
③talk to与……交谈
[高分句型]
①I’m 12 years old and I’m from Canada.(and连接并列成分)
②I think reading a good book is just like talking to an interesting person. (宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录