/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年八年级上册英语外研版(2024)Unit 1-Unit 3
阶段全真模拟培优卷
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题;
4.考生答题必须答在答题卡上,答在试卷和草稿纸上一律无效。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
Daniel Grapain from Mexico has recently made a robot using recycled materials.
After learning that his school was planning to host a knowledge fair, the 15-year-old 1 no time getting ready for it. He recycled materials, using them to make a 2 named Larry. In no time, he made the chest of the robot using a plastic jug (罐) and the head out of a smaller jug.
Filled with confidence, the student 3 built Larry by putting together different circuits (线路). A cable (电缆) joined the 4 body parts together, including a small platform (平台) that allowed Larry to move.
Grapain didn’t buy anything new to build Larry, not even the power source (电源) that made the robot 5 to life. “Everything is recycled, 6 the cap he wears,” the student shared during an interview with Maestro Marciano, a teacher in Oaxaca, Mexico, who shared Grapain’s 7 on social media. In a video, Grapain used a remote control (遥控器) to make Larry 8 its arms and head. “Hello, I’m Larry,” the robot said, 9 itself. It went on to explain that Grapain was the one who made it. After Larry’s amazing show, Grapain got congratulations for being 10 . As a prize, he got a set of tools. Grapain said that he would use the tools to continue making cool things.
1.A.wasted B.spent C.took D.gave
2.A.boy B.toy C.robot D.student
3.A.carefully B.successfully C.seriously D.slowly
4.A.similar B.different C.difficult D.old
5.A.add B.apply C.send D.come
6.A.even B.still C.only D.almost
7.A.troubles B.dream C.experiences D.excuse
8.A.move B.change C.touch D.follow
9.A.showing B.introducing C.explaining D.talking
10.A.brave B.confident C.creative D.young
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
There are many folk stories about the invention (发明) of the umbrella and here is one of them.
One day, a young man and his sister were visiting the West Lake when it began to rain heavily. The pair, together with other visitors, hurried to find shelter in nearby pavilions (亭子).
From there, they found out that they could enjoy the beautiful scenery, but they were also sad because ★ . While standing there, the young man noticed the pavilion’s shape and how it protected people from the rain. He got an idea and thought, “Why not make a small and movable ‘pavilion’ that people can carry with them ”
The young man was Lu Ban, a famous carpenter (木匠) in ancient China. When he returned home, he began to work. He took some thin bamboo strips and carefully bent them into a round frame (框架). Then, he pasted a piece of oiled paper on the frame. He built a pavilion, then another, and still another. After several tries, he made the first umbrella. From then on, he could take his sister out in any weather.
This new thing was light and easy to carry. People could use it to keep off the rain and the sun. Lu Ban’s invention was so useful that it became very popular. It has changed the lives of people in every country on Earth.
The umbrella is not only a useful tool, but also a symbol of human wisdom and creativity. The story tells us that we should always keep curious and creative, and try to find solutions to the problems we face.
11.The underlined word “shelter” means “________”.
A.covering B.safety C.kindness D.umbrella
12.Which of the following can be put in ★
A.they didn’t take any raincoats B.they could not go for a walk
C.the pavilion was too small D.the rain fell on them
13.What’s the right order for Lu Ban to invent the umbrella
①He bent them into a round frame.
②He pasted a piece of oiled paper on the frame.
③He took some thin bamboo strips.
④The umbrella became popular.
A.①②③④ B.④①②③ C.③①②④ D.③①④②
14.Which word can best describe Lu Ban
A.Simple. B.Outgoing. C.Creative. D.Friendly.
15.What does the passage mainly talk about
A.Lu Ban and his sister. B.Some solutions to problems.
C.Rainy or sunny days. D.The invention of the umbrella.
B
My name is Christine, from Brazil (巴西), and I’d like to tell you how I learned English.
When I finished school, I wasn’t good at English, but I found it interesting to listen to English songs and watch English movies. So I decided to study English at Fisk School when I was thirty-five years old. I had classes with sixty teenagers (青少年) in a big classroom at that time.
Seven months later, I stopped studying in the school because I had to look after (照顾) my son. But I kept studying by myself. I improved my English by listening to English songs and watching English movies. When I had problems (问题), I tried to find answers on the Internet. Also, my friends helped me a lot.
Now, I have no problem in speaking or reading. Most of my friends are surprised (吃惊的) when I speak in English.
16.Where is Christine from
A.America. B.China. C.Brazil. D.Japan.
17.When did Christine start studying at Fisk School
A.When she finished school. B.When she was thirty-five years old.
C.When she was in high school. D.When she had her son.
18.How long did Christine study at Fisk School
A.For six weeks. B.For seven weeks. C.For seven months. D.For seven years.
19.How did Christine improve her English
A.By listening to English songs and watching English movies.
B.By remember more new words.
C.By writing to her penfriend in English.
D.By reading more English sentences.
20.Which of the following is TRUE
A.Christine was good at English when she was at school.
B.Christine found it interesting to listen English songs and watch English movies.
C.Christine can read English, but can’t speak English well now.
D.Christine stopped studying at the school because she had to work.
C
One day, a hungry wolf is looking for food in the countryside. Luckily, he finds a sheepskin (羊皮) on the road.
He thinks, “If I wear this sheepskin and stay with the sheep, the man won’t know I am a wolf. At night, I can get a young sheep and enjoy a delicious meal. Night after night, I’ll have many delicious dinners.”
Thinking of these ideas, the wolf can’t help chuckling (咯咯地笑). He puts on the sheepskin, and looks up and down—nothing is wrong but he looks a little fat. “It is not a big problem,” he thinks. He quickly runs into a group of sheep when the man is busy looking at the other sheep. In the evening, the man puts the wolf with the sheep in the same house.
In the house, the wolf waits for the night to eat the sheep. But on that day, the man wants to make a big family dinner. He goes to the house to look for a fat sheep.
The wolf becomes a big meal on the man’s table. All fools (傻瓜) are always fooling themselves at last.
21.Why does the wolf put on a sheepskin
A.Because he wants to make friends with sheep.
B.Because he wants the man to see him as a sheep.
C.Because he wants to keep himself warm.
D.Because he wants the man to give him a delicious meal.
22.What may the wolf feel when the man puts the wolf and sheep in the same house
A.Sad. B.Bored. C.Happy. D.Sorry.
23.Which word can best describe (描述) the wolf
A.Tidy. B.Friendly. C.Unlucky. D.Hard-working.
24.Why does the man get the wolf as a dinner
A.Because the wolf is the only one in the house.
B.Because the man likes eating wolf meat.
C.Because a sheep tells the man there’s a wolf.
D.Because the man thinks the wolf is a fat sheep.
25.What is this text
A.A story. B.A letter. C.A survey result. D.A conversation.
D
One day you pick up your phone for a video call with a friend. Not only can you see his face and hear his voice, but you can also smell the cookies he has just baked. It sounds like something out of a science fiction movie, but could it actually happen
Smells are created by tiny particles called molecules (分子) that float through the air and reach your nose. Your nose then sends signals to your brain, which recognizes the smell. So, could your phone send smell molecules to you so that you know what it is
Think about how your phone screen works. It doesn’t have every color in the world stored inside it. Instead, it uses just three colors to create millions of different hues and shades.
Now imagine something for smells. Scientists are developing digital scent (香味) technology that uses a number of different cartridges (盒;匣), each containing a specific scent. Just like how pixels (像素) mix red, green and blue to create images, these scent cartridges could mix to create different smells. Images on your phone are made of digital codes that represent mix of pixels, and smells are created in the same way.
When you receive a digital scent code, your phone could mix tiny amounts of the different scents from the cartridges to create the desired smell. This mix would then be released through a small vent (通风口) on the phone, allowing you to smell it. With a few cartridges, your phone could create a large number of smells.
Creating such a phone faces more challenges. One is designing a system that can produce thousands of different smells using a few cartridges. And phones will also need to sense scents near them and change those into digital codes, so your friends’ phones can send smells to you. The cartridges should also be easy to refill, and the chemicals in them be safe to breathe.
Even though we’re not there yet, maybe one day you’ll be able to not only see and hear your friend’s birthday party over the phone, but also smell the candles they blew out.
26.How do people smell Put the following sentences in the correct order.
①Tiny particles reach the nose. ②The brain recognizes the smell.
③The nose sends signals to the brain. ④Tiny particles float through the air.
A.①④③② B.④①③② C.①③④② D.①③②④
27.By mentioning how phone screens work, the writer tries to ________.
A.compare technologies used in showing colours and sending smells
B.explain the real possibility of making phones send smells
C.show that it is easier to show colours on the screen
D.introduce the powerful function of future phones
28.Which of the following correctly describes “cartridges”
A.Three cartridges are needed to make different scents.
B.Cartridges are able to sense scents around the phones.
C.Cartridges create smells according to the digital scent codes.
D.Cartridges play the most important role in making smell phones.
29.Which of the following things CANNOT help people to smell with the phone
A.Pixels. B.A vent. C.Chemicals. D.Cartridges.
30.What can we infer from the passage
A.Pixel technology can be used directly to create digital scents.
B.Only in science fiction movies can we see people use smell phones.
C.Smell phones send digital scent codes to the brain to make us smell.
D.A powerful system needs to be developed to make smell phones a reality.
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从下面的七个选项中选择五个还原到文中,使短文意思通顺、结构完整,并在答题卡上将其序号涂黑。一空一句。
Do you want to have a super-clean world in your daily life 31 Your socks would never smell bad. Thanks to the hard work of scientists, that world may be closer than you think.
Some scientists in the U.S. have developed a coating (涂料) called SLIPS. 32 You may know this plant as a “meat-eater.” Its leaves help it catch its food. These cup-shaped leaves have tiny holes on their surface. The holes hold a layer of water in place. This creates a super slippery (滑的) coating. If an insect flies onto the leaf, it will slip down into the plant.
33 It fills the tiny holes on the surface of cloth with a certain film (薄层) to make it very slippery. If some oil is spilled (洒落) on the cloth, for example, it will slip of without leaving a stain (污渍). For now, however, not all SLIPS cloth is breathable enough for daily wear. This means it may first be used to make special clothing for people such as medical workers.
34 When we wear socks, our feet sweat. Some bacteria (细菌) can grow fast in our warm, wet socks. They produce chemicals that make the socks smell bad.
Today, some stores sell special socks with very small pieces of silver in them. These pieces are so small that we can’t see them, but they are powerful. 35 But when you wash these socks, the silver may be washed away and cause pollution. Well, there’s still some work to be done before we can say goodbye to all smelly socks!
A.SLIPS works in a similar way.
B.Your clothes would never get dirty.
C.And what about those smelly socks
D.More people like to use it in their daily life.
E.The idea for it came from the pitcher plant.
F.Those socks are good enough for daily wear.
G.They can kill the bacteria before the smell begins.
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.You look better in (明亮的) colors like orange and red.
37.Many people have lived in the town (自……以来) they were born.
38.Mr. Wang is very good at connecting with others, so I (相信) he can do the job well.
39.The dog does a good job because it has a good (感觉) of smell.
40.Cai Lun is a great (发明家) in ancient China.
41.Su Bingtian is a world-famous a . I want to be like him when I grow up.
42.My mother is a c person. She always makes our home full of joy.
43.Some parents always wait for their children at the school g . They can’t get into the school through it.
44.He was a p in opening up cultural contacts between different peoples around the world.
45.If the houses in your neighborhood vary w , there is an enormous amount of difference between each house.
从方框中选择合适的单词并用其适当形式填空
both anywhere cold get impossible hot also protect no develop sale much
Do you know why people wear “smart clothes” in the new century We not only use “smart clothes” to cover our bodies, but 46 use them to do many other things.
Some kinds of smart clothes are on 47 in the market now. A German clothing maker invented the “MP3 jacket”. This kind of jacket can be 48 an MP3 player and a mobile phone. A company 49 a cloth keyboard. It is on your pants. You can control your computer with it easily 50 . If it gets dirty, you can wash or iron the keyboard.
It’s true that our clothes will get 51 smarter. People are always making new clothes. Some clothes can show your body temperature and heat (加热) you up when you feel 52 . Other smart clothes to wear are special ones. They can tell the doctor whether you are ill or not. This technology can also give important information about your environment. Shirts can 53 you from high pollution around you. Jackets with GPS technology can keep you from 54 lost.
Many people will come up with more new ideas in the coming future. It’s 55 that one day smart clothes will be common on the streets and even in your own home.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或者括号内所给词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。
American Thomas Edison (1847—1931) was one of the greatest 56 (invent) in the world. He made over 2000 inventions in his life. The most famous one was the light bulb.
Thomas Edison spent a long time making the light bulb. He tried over 1,600 different kinds of materials 57 (get) the right filament (灯丝) for the light bulb. He used things like the hair from 58 man’s beard (胡须). Some people didn’t think he could make 59 . However, finally he made the first practical light bulb 60 (success).
Edison went to school 61 only three months. His teacher told him that he was so stupid 62 he couldn’t learn anything. But he kept 63 (study) with his 64 (mother) help. He learned everything he needed to know. When Edison worked on a new kind of battery, he tried out 8,000 ways in all. Then he said, “Well, at least we have found 8,000 things that don’t work!”
This is the 65 (long) lasting light bulb in the world. The light has burned for 108 years in California, the USA.The light is still working today.
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
The Wright Brothers and The First Plane
In 12 seconds in the year 1903, two young Americans changed the world forever. That was the length of the first successful flight of Orville Wright and Wilbur Wright’s plane.
Wilbur was born in 1867 and Orville in 1871. The Wright brothers developed a strong interest in flight from early childhood. They taught themselves maths and engineering. They started their flying experiments with big kites and gliders (滑翔机) and finally decided to make their own plane. The two brothers worked very hard to make a small engine and a propeller (螺旋桨) for their plane.
Their first plane weighed 340 kilograms. Its wings were 12 metres wide. On 17 December, 1903, Orville sat in the plane and made the first successful flight at Kitty Hawk, North Carolina. His flight lasted for only 12 seconds and only covered 37 metres, but this was the first time when human beings successfully sent something heavier than the air into the sky with powered flight. Wilbur also flew the plane on the same day. In the last flight of the day, Wilbur flew for 59 seconds and covered a distance of 260 metres.
The Wright brothers improved their plane, and by 1909, it could fly for 32 kilometres. The Wright brothers are surely among the most important inventors of the 20th century.
66.What were the Wright brothers very interested in from early childhood
________________________
67.When did the first successful flight take place
________________________
68.How long did the first successful flight last
________________________
69.How do you think the invention of the first plane
________________________
70.Why do you think so Write 20 words or more.
________________________
书面表达(共1题;满分25分)
71.现在正是AI发展迅猛的时代,学校机器人设计社的同学们制造了一个机器人Smart,你作为这项创造的主要成员,正在向同学们介绍这个新作品,并邀请同学们一起来制造更多的机器人,字数不少于80字。
主要内容如下:
1. 机器人Smart,高1米,白色。
2. 机器人很环保;使用太阳能来代替电池。
3. 功能:具有很强的计算能力,比我们快得多;和人类一样聪明,能够使主人远离危险;……(请你补充1-2点)
提示:主人owner 环保 environmentally friendly
Dear friends,
Welcome to our Robot Club. I am glad to introduce our invention—Smart.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Thank you for listening!
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.C 3.B 4.B 5.D 6.A 7.C 8.A 9.B 10.C
【导语】本文讲述了墨西哥15岁的Daniel Grapain利用回收材料制作机器人Larry的故事,并展示了他在学校知识博览会上的成功表现。
1.句意:在得知他的学校计划举办一个知识博览会后,15岁的他立即做好了准备。
wasted浪费;spent花费;took拿;gave给。根据“After learning that his school was planning to host a knowledge fair, the 15-year-old…no time getting ready for it.”可知,Daniel没有浪费时间,立刻开始准备。故选A。
2.句意:他回收材料,用它们制作了一个名为Larry的机器人。
boy男孩;toy玩具;robot机器人;student学生。根据“He recycled materials, using them to make a…named Larry.”和下文可知,他制作的是机器人Larry。故选C。
3.句意:充满信心的这位学生成功地组装了Larry,将不同的电路连接在一起。
carefully仔细地;successfully成功地;seriously严肃地;slowly缓慢地。根据“Filled with confidence, the student…built Larry by putting together different circuits.”可知,他成功地完成了机器人的组装。故选B。
4.句意:一根电缆将不同的身体部件连接在一起,包括一个允许Larry移动的小平台。
similar相似的;different不同的;difficult困难的;old旧的。根据“A cable (电缆) joined the…body parts together”可知,电缆连接的是不同的身体部件。故选B。
5.句意:Grapain没有买任何新东西来制作Larry,甚至没有买让机器人“活”起来的电源。
add添加;apply应用;send发送;come来。根据“the power source (电源) that made the robot…to life”可知,电源让机器人“活”起来,此处是固定搭配“come to life”。故选D。
6.句意:“所有的东西都是可回收的,甚至他戴的帽子,”……
even甚至;still仍然;only只有;almost几乎。根据“Everything is recycled,…the cap he wears”可知,帽子也是回收的,此处表示强调,应用“even”。故选A。
7.句意:这名学生在接受墨西哥瓦哈卡州教师Maestro Marciano的采访时分享了这些,Maestro Marciano在社交媒体上分享了Grapain的经历
troubles麻烦;dream梦想;experiences经历;excuse借口。根据“shared Grapain’s…on social media”可知,老师分享的是Grapain的经历。故选C。
8.句意:在视频中,Grapain用遥控器让Larry移动手臂和头部。
move移动;change改变;touch触摸;follow跟随。根据“Grapain used a remote control (遥控器) to make Larry…its arms and head.”可知,机器人需要移动手臂和头部。故选A。
9.句意:“你好,我是Larry,”机器人自我介绍道。
showing展示;introducing介绍;explaining解释;talking谈论。根据“‘Hello, I’m Larry,’ the robot said,…itself.”可知,机器人是在自我介绍。故选B。
10.句意:Larry的精彩表演后,Grapain因富有创造力而受到祝贺。
brave勇敢的;confident自信的;creative有创造力的;young年轻的。根据“Grapain got congratulations for being…”和上文可知,他因制作机器人而被称赞有创造力。故选C。
11.A 12.D 13.C 14.C 15.D
【导语】本文主要介绍了伞的发明。
11.词句猜测题。根据“One day, a young man and his sister were visiting the West Lake when it began to rain heavily. The pair, together with other visitors, hurried to find shelter in nearby pavilions”可知,此处指下雨了,他们去附近的亭子里寻找避雨的地方,因此shelter的意思是“遮蔽物”,与covering意思相近。故选A。
12.推理判断题。根据“they found out that they could enjoy the beautiful scenery, but they were also sad”可知,他们虽然可以欣赏美景,但是也感到伤心,结合前文提到下雨了,可推测出是因为雨落在他们身上。故选D。
13.细节理解题。根据“He took some thin bamboo strips and carefully bent them into a round frame (框架). Then, he pasted a piece of oiled paper on the frame”以及“Lu Ban’s invention was so useful that it became very popular”可知,他先拿了一些细竹条,然后弯成一个圆形的框架,接着在框架上贴了一张油纸,最后是伞变得流行起来,因此正确的顺序是③①②④。故选C。
14.推理判断题。根据“The umbrella is not only a useful tool, but also a symbol of human wisdom and creativity”以及全文描述鲁班发明伞的过程可知,鲁班是具有创造力的,故选C。
15.主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了伞的发明。故选D。
16.C 17.B 18.C 19.A 20.B
【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了克里斯汀在毕业后英语并不好,她发现听英语歌曲和看英语电影很有趣,她决定又重新进学校学习英语,在离开学校后,又坚持自学,现在她的英语说、读已经不成问题了。
16.细节理解题。根据“My name is Christine, from Brazil (巴西)”可知,克里斯汀来自巴西。故选C。
17.细节理解题。根据“So I decided to study English at Fisk School when I was thirty-five years old.”可知,克里斯汀在35岁时开始在菲斯克学校就读。故选B。
18.细节理解题。根据“Seven months later, I stopped studying in the school because I had to look after (照顾) my son.”可知,克里斯汀在那里学习了7个月。故选C。
19.细节理解题。根据“I improved my English by listening to English songs and watching English movies.”可知,克里斯汀通过听英文歌和看英文电影来提高自己的英语。故选A。
20.细节理解题。根据“When I finished school, I wasn’t good at English, but I found it interesting to listen to English songs and watch English movies.”可知,克里斯汀发现听英文歌和看英文电影很有趣。故选B。
21.B 22.C 23.C 24.D 25.A
【导语】本文主要讲述了一只饥饿的狼为了吃到羊,披上羊皮混入羊群,最终却被人当作肥羊做成晚餐的故事,同时传达了傻瓜总是会愚弄自己的道理。
21.推理判断题。根据“He thinks, ‘If I wear this sheepskin and stay with the sheep, the man won’t know I am a wolf. At night, I can get a young sheep and enjoy a delicious meal.’”可知,狼披上羊皮是想让那个人把它当成一只羊,这样它就有机会吃到羊了。故选B。
22.推理判断题。根据“He quickly runs into a group of sheep when the man is busy looking at the other sheep. In the evening, the man puts the wolf with the sheep in the same house.”以及狼一开始的计划“At night, I can get a young sheep and enjoy a delicious meal.”可知,当那个人把狼和羊放在同一个房子里时,狼离自己吃到羊的目标更近了,所以它可能会感到高兴。故选C。
23.推理判断题。狼本来想混入羊群吃到羊,结果却被人当作肥羊做成了晚餐,它的计划不仅没有成功,还把自己搭了进去,所以用Unlucky“不幸的”来描述这只狼最合适。故选C。
24.推理判断题。根据“He puts on the sheepskin, and looks up and down—nothing is wrong but he looks a little fat.”以及“But on that day, the man wants to make a big family dinner. He goes to the house to look for a fat sheep.”可知,那个人把狼当作晚餐是因为他以为这只披着羊皮的狼是一只肥羊。故选 D。
25.推理判断题。文章讲述了一只狼披着羊皮混入羊群最后却被人当作肥羊吃掉的故事,符合寓言故事的典型特征。故选A。
26.B 27.B 28.C 29.A 30.D
【导语】本文介绍了科学家正在研发的数字香味技术,未来手机可能通过混合不同香味盒中的气味来实现远程传递气味的功能。
26.细节理解题。根据“Tiny particles called molecules float through the air and reach your nose. Your nose then sends signals to your brain, which recognizes the smell.”可知气味感知的正确顺序是:④微粒漂浮→①到达鼻子→③传递信号→②大脑识别,故选B。
27.推理判断题。根据“Think about how your phone screen works…Now imagine something for smells”可知作者通过类比屏幕显示原理来解释气味传输的可能性,故选B。
28.细节理解题。根据“these scent cartridges could mix to create different smells…your phone could mix tiny amounts of the different scents from the cartridges”可知香味盒能根据数字代码混合产生气味,故选C。
29.细节理解题。根据全文内容可知,像素(pixels)是用于图像显示的概念,与气味传输无关,故选A。
30.推理判断题。根据“Creating such a phone faces more challenges…designing a system that can produce thousands of different smells”可知要实现气味手机需要开发强大的系统,故选D。
31.B 32.E 33.A 34.C 35.G
【导语】本文介绍了美国科学家研发的一种名为SLIPS的超级滑涂料。
31.根据“Do you want to have a super-clean world in your daily life ”可知,前文提到了一个超级干净的世界,B项与之相呼应,表达了一个超级干净的世界带来的可能结果,B项“你的衣服永远不会脏。”符合语境。故选B。
32.根据“You may know this plant as a ‘meat-eater.’ Its leaves help it catch its food. These cup-shaped leaves have tiny holes on their surface. The holes hold a layer of water in place. This creates a super slippery (滑的) coating.”可知,SLIPS涂料的灵感来源于猪笼草,因为猪笼草的叶子表面具有微小的孔洞,这些孔洞能够保持一层水,从而形成一个滑的涂层,这是SLIPS涂料的灵感来源,E项“这个想法来自猪笼草。”符合语境。故选E。
33.根据“It fills the tiny holes on the surface of cloth with a certain film (薄层) to make it very slippery. If some oil is spilled (洒落) on the cloth, for example, it will slip of without leaving a stain (污渍).”可知,此处是对SLIPS涂料工作方式的描述,即SLIPS涂料的工作原理与猪笼草的涂层相似,都是通过形成滑的涂层来防止物质附着,A项“SLIPS的工作原理与此类似。”符合语境。故选A。
34.根据“When we wear socks, our feet sweat. Some bacteria (细菌) can grow fast in our warm, wet socks. They produce chemicals that make the socks smell bad.”可知,话题从衣物转向了袜子,C项为后文关于如何处理臭袜子的讨论做了铺垫,C项“还有那些臭袜子怎么办?”符合语境。故选C。
35.根据“but they are powerful”可知,此处应解释为什么含有银离子的袜子能够防止臭味产生,G项“它们可以在气味产生之前杀死细菌。”符合语境。故选G。
36.bright
【解析】句意:你穿橘色或者红色这样明亮颜色的衣服看起来更好。根据提示“明亮的”可知,这里修饰名词“colors”用形容词“bright”作定语。故填bright。
37.since
【解析】句意:许多人自出生以来就一直居住在这个小镇上。根据中文提示“自……以来”可知,用since表示,构成“现在完成时+since+一般过去时”结构,强调动作的延续,故填since。
38.believe
【解析】句意:王先生很擅长与人沟通,因此我相信他能做好这份工作。中文提示词为“相信”,对应英文动词believe。时态为一般现在时,主语是I,动词应用原形。故填believe。
39.sense
【解析】句意:那条狗做得不错,因为它嗅觉灵敏。根据汉语提示可知,空处应填sense“感觉”,前面有冠词“a”,应填单数名词。故填sense。
40.inventor
【解析】句意:蔡伦是中国古代一位伟大的发明家。发明家:inventor,a后接可数名词单数。故填inventor。
41.(a)thlete
【解析】句意:苏炳添是世界著名的运动员。我长大后想像他一样。根据“Su Bingtian is a world-famous…”以及提示词可知,苏炳添是世界著名的运动员,athlete“运动员”,可数名词;a修饰可数名词单数。故填(a)thlete。
42.(c)heerful
【解析】句意:我妈妈是一个开朗的人。她总是使我们家充满欢乐。根据“She always makes our home full of joy.”可知,妈妈是一个乐观开朗的人;cheerful“乐观的,开朗的”,形容词作定语,修饰名词person。故填(c)heerful。
43.(g)ate
【解析】句意:有些家长总是在学校门口等他们的孩子,他们无法通过校门进入学校。根据首字母提示和“get into the school through it”可知,此处表示通过学校大门进入学校。名词gate“大门”符合语境。故填(g)ate。
44.(p)ioneer
【解析】 句意:他是推动全球不同民族之间文化交流的先驱。根据“opening up cultural contacts between different peoples”及首字母p可知,名词pioneer(先驱;开拓者)符合语境,指推动全球不同民族之间文化交流的先驱,根据“a”可知,此处接可数名词单数,故填(p)ioneer。
45.(w)idely
【解析】句意:如果你所在社区的房屋差异很大,那么每一栋房屋之间都存在巨大的差别。根据首字母提示和“there is an enormous amount of difference between each house”可知,此处需要一个副词来修饰动词“vary”,表示“差异程度大”。副词widely“广泛地、大大地”符合语境,vary widely为常用搭配,意为“差异很大”。故填(w)idely。
46.also 47.sale 48.both 49.developed 50.anywhere 51.much 52.cold 53.protect 54.getting 55.possible
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了“智能衣服”的多种用途。
46.句意:我们不仅用“智能衣服”来遮盖我们的身体,还用它们做许多其他的事情。根据“not only”与空前“but”结合备选词可知,not only...but also...“不仅……而且……”,固定搭配。故填also。
47.句意:现在市场上有一些智能衣服在出售。根据“on ... in the market”结合备选词可知,此处表示在市场上出售,on sale“在出售”,固定短语。故填sale。
48.句意:这种夹克既可以当MP3播放器,又可以当手机。根据“... an MP3 player and a mobile phone”结合备选词可知,both A and B“A和B”,固定搭配。故填both。
49.句意:一家公司开发了一种衣服键盘。根据“A company ... a cloth keyboard.”结合备选词可知,此处表示开发了一种键盘,时态应用一般过去时,因此develop的过去式developed“开发”符合语境。故填developed。
50.句意:你可以很容易地在任何地方用它控制你的电脑。根据“You can control your computer with it easily ...”结合备选词可知,此处应指在任何地方控制电脑,因此anywhere“任何地方”符合语境。故填anywhere。
51.句意:的确,我们的衣服将变得更加智能。根据“smarter”结合备选词可知,此处应用much修饰比较级。故填much。
52.句意:有些衣服可以显示你的体温,当你感到冷的时候给你取暖。根据“heat (加热) you up when you feel ...”结合备选词可知,此处应表示感到冷的时候取暖,因此cold“冷的”符合语境。故填cold。
53.句意:衬衫可以保护你免受周围的高污染。根据“Shirts can ... you from high pollution around you”结合备选词汇可知,此处指保护你免受高污染。protect sb from sth“保护某人免受某物”,固定搭配;且情态动词can后加动词原形。故填protect。
54.句意:带有GPS技术的夹克可以让你不迷路。根据“with GPS technology”结合备选词汇可知,GPS科技让人不迷路,get lost“迷路”,且keep sb from doing“阻止某人做某事”。故填getting。
55.句意:有可能有一天,智能衣服将在街上甚至在你自己的家里变得普遍。根据“It’s ... that one day smart clothes will be common on the streets and even in your own home.”结合备选词可知,此处表示智能服装以后随处可见将成为可能,possible“可能的”符合语境。故填possible。
56.inventors 57.to get 58.a 59.it 60.successfully 61.for 62.that 63.studying 64.mother’s 65.longest
【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了发明家托马斯·爱迪生的生平,包括他的发明、制作灯泡的过程、短暂的上学经历、在母亲帮助下学习的情况等。
56.句意:美国的托马斯·爱迪生(1847—1931)是世界上最伟大的发明家之一。根据“He made over 2000 inventions in his life”可知,他一生有2000多项发明,由此可判断他是发明家。“invent”是动词,意为“发明”,其名词形式“inventor”表示“发明家”,“one of the + 形容词最高级 + 可数名词复数”是固定结构,需用“inventor”的复数形式“inventors”。故填inventors。
57.句意:为了获得适合灯泡的灯丝,他尝试了1600多种不同的材料。根据“Thomas Edison spent a long time making the light bulb”可知,爱迪生花了很长时间制作灯泡,尝试不同材料的目的就是得到合适的灯丝。此处用动词不定式表目的,“get”意为“获得,得到”,其不定式形式“to get”符合语境。故填to get。
58.句意:他用了像一个男人胡须上的毛发之类的东西。文章此处只是泛指“一个男人的胡须”,并非特指某个人,所以用不定冠词。“man”是以辅音音素开头的单词,不定冠词需用“a”。故填a。
59.句意:有些人认为他做不出来(灯泡)。根据前文“The most famous one was the light bulb”以及“Thomas Edison spent a long time making the light bulb”可知,爱迪生一直在努力制作灯泡,此处“有些人认为他做不出来”中的“做不出来”指的就是做不出前文提到的“灯泡”,为避免重复,用代词“it”指代“the light bulb”。故填it。
60.句意:然而,最终他成功地制作出了第一个实用的灯泡。根据后文内容可知,爱迪生确实做出了灯泡,此处需要一个副词来修饰动词“made”,表示“成功地制作”。“success”是名词,意为“成功”,其副词形式“successfully”表示“成功地”,符合语境。故填successfully。
61.句意:爱迪生只上了三个月学。根据“only three months”可知,此处是表示一段时间,“for + 时间段”是常用搭配,用于说明动作持续的时间,此处指“上学的时间持续了三个月”,所以用介词“for”。故填for。
62.句意:他的老师告诉他,他太笨了,什么都学不会。根据“so stupid”以及“he couldn’t learn anything”可知,此处是“so...that...”的句型,意为“如此……以至于……”,用来引导结果状语从句。故填that。
63.句意:但在他母亲的帮助下,他坚持学习。根据“kept”可知,“keep doing sth”意为“坚持做某事”,所以此处需用“study”的动名词形式“studying”。故填studying。
64.句意:但在他母亲的帮助下,他坚持学习。根据“help”可知,此处需要用名词所有格来表示“……的帮助”,“mother”的名词所有格形式“mother’s”,“with one’s help”意为“在某人的帮助下”,符合语境。故填mother’s。
65. 句意:这是世界上使用寿命最长的灯泡。根据“in the world”可知,此处是在世界范围内进行比较,需用形容词的最高级形式。“long”的最高级形式“longest”,“the longest lasting”表示“使用寿命最长的”。故填longest。
66.Flight. 67.On 17 December, 1903. 68.12 seconds. 69.I think it is a great invention for human beings. 70.If there wasn’t the invention of the flight, it would not be so easy to travel to very far places. The invention of the flight let people find a faster way to go far.
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了莱特兄弟以及世界上第一架飞机的相关情况,包括他们对飞行的兴趣、飞机首次成功飞行的时间和时长等。
66.根据“The Wright brothers developed a strong interest in flight from early childhood.”可知,莱特兄弟从小就对飞行很感兴趣。故填Flight.
67.根据“On 17 December, 1903, Orville sat in the plane and made the first successful flight at Kitty Hawk, North Carolina.”可知,首次成功飞行发生在1903年12月17日。故填On 17 December, 1903.
68.根据“His flight lasted for only 12 seconds”可知,首次成功飞行持续了12秒。故填12 seconds.
69.开放性作答,答案不唯一,合理即可。故填I think it is a great invention for human beings.
70.开放性作答,答案不唯一,合理即可。故填If there wasn’t the invention of the flight, it would not be so easy to travel to very far places. The invention of the flight let people find a faster way to go far.
71.
例文
Dear friends,
Welcome to our Robot Club. I am glad to introduce our invention—Smart. It’s 1 meter tall and white. Smart is environmentally friendly, using solar energy instead of batteries. It has strong computing power, much faster than us, and is as smart as humans to keep owners away from danger. Additionally, it can have simple conversations with people, telling stories and jokes to bring joy. It can also help with daily chores like cleaning and remind owners of important schedules. Let’s make more robots together!
Thank you for listening!
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态以一般现在时为主;
③提示:写作要点已明确给出,可适当补充细节,突出机器人的实用价值。
[写作步骤]
第一步,开篇问候并点明主题,向听众表示欢迎,介绍自己的身份;
第二步,详细描述机器人的外观特征;
第三步,依次介绍机器人的核心优势;
第四步,补充机器人的实用功能;
第五步,发出号召,呼吁大家一起研发更多机器人。
[亮点词汇]
①environmentally friendly环保的
②solar energy太阳能
③computing power计算能力
[高分句型]
①It’s 1 meter tall and white.(用“and”连接两个形容词)
②Let’s make more robots together! (祈使句发出号召)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)