(月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段全真模拟培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语沪教牛津版(含答案解析)

文档属性

名称 (月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段全真模拟培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语沪教牛津版(含答案解析)
格式 docx
文件大小 68.1KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津深圳版
科目 英语
更新时间 2025-09-29 16:07:43

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年九年级上册英语沪教牛津版Unit 1-Unit 2
阶段全真模拟培优卷
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题;
4.考生答题必须答在答题卡上,答在试卷和草稿纸上一律无效。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
If you were ninety years old, what would you plan to do Few people want to have new challenges at that age. However, an old man named Jing Kui did something that 1 a lot of people.
As a man of 93, he met a challenge. One day, a film 2 came to him and asked whether he wanted to act in his movie. “What can I do in the movie ” asked the old man.
“You’ve been a barber (理发师). I believe you’re the 3 man for my movie The Barber.”
The old man read the script (剧本) before 4 the invitation. Though he knew the story well, he still needed to keep all the 5 in mind. How big the challenge was! He finally made it and took home a silver cup for a special acting prize. The movie also 6 both national and international prizes.
Jing became a barber when he was young. He loved the job, so he practised hard to be a better one. In his eighties, he was 7 doing the same job. That was why he was 8 by the film director.
While the film was being made, the director had his worries because he didn’t know 9 Mr. Jing could keep it going. At last, when the filming was done, the director was really pleased. Jing 10 solved all his problems! Jing set a world record as being a 93-year-old actor star who had never acted before!
1.A.understood B.discovered C.surprised D.expected
2.A.director B.professor C.officer D.worker
3.A.right B.special C.strange D.serious
4.A.making B.accepting C.receiving D.regretting
5.A.words B.sentences C.answers D.letters
6.A.collected B.saved C.lost D.won
7.A.even B.also C.still D.never
8.A.produced B.developed C.created D.invited
9.A.though B.if C.so D.since
10.A.freely B.easily C.safely D.successfully
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Bert won a national prize (奖) called Young Heroes for his “green” project. This public-spirited young person was now a college student. His love for insects grew deeper and he was protecting them for the future.
________. When he was around 4 or 5, he always loved to watch different insects, especially beautiful swallowtails (凤蝶). One interesting fact he learned about swallowtails was that their bright colors warned hungry animals that they tasted bad. And it was also fun to watch how they came into being. But the reason he really fell in love with them was that they were very accessible. For example, if you wanted to attract (吸引) swallowtails, you planted some zinnias, a kind of bright flowers.
Bert started a zinnia garden at his house, where he raised a large number of swallowtails over the years. With the world’s swallowtail population falling, Bert wanted people to know that if insects like swallowtails disappeared, so would all the others above them on the food chain (食物链). To make the fact clear and easy to understand for other students, he also created a zinnia garden at his junior high school.
Part of the joy for Bert was watching the younger students get excited when running after swallowtails. “Whenever a swallowtail lands on them, the young students will soon fall in love with these cute insects. They develop a new appreciation for them,” he said.
Bert put his efforts into the environmental educational project and made it take flight.
11.After Bert was honored with Young Heroes, ________.
A.he often gave speeches in public B.he set up his “green” project
C.he became interested in swallowtails D.he went on protecting insects
12.Which of the following can be put in ________
A.Bert saved many swallowtails B.Bert had a boring childhood
C.Bert found his love early in life D.Bert made a hard decision
13.The underlined word “accessible” in paragraph 2 means “________”.
A.dangerous to feed B.easy to get close to
C.hard to raise D.easy to understand
14.The main reason for Bert to create a zinnia garden at school was ________.
A.to watch students have fun B.to make his school more beautiful
C.to stop swallowtails from disappearing D.to help students learn about swallowtails
15.What would be the best title for the passage
A.A Bright Flower B.A Flying Project C.A Beautiful Garden D.A Warning Action
B
Think about how much time you spent outside last week. Really “outside”. Walking from the car into the mall doesn’t count.
Now think about how much time you spent indoors—on the Internet or playing video games or watching TV.
You may say, “I play inside more than outside and I like to play games on the computer.”
If so, it’s likely that you spent more time inside four walls than outside in fresh air. Kids today spend two fewer hours per week on sports and outdoor activities than kids did 20 years ago. That’s according to a University of Michigan study. Non-moving activities are more popular. The costs “include overweight, greater stress, higher rates of physical and emotional illness and less joy, …” says Richard Louv, writer of Last Child in the Woods: Saving Our Children from Nature-Deficit Disorder:
Play is important, even for adults. _________
Outdoor activity betters your senses. The next time you sit down to message your friends, take note of your senses during and after your texting. Then do the same experiment after you’ve done something outside. You will find being outdoors brings the senses to life. “Hiking, exploring, and fishing help hone all of your senses,” says Betsy Keller. She’s a professor of exercise and sports sciences at Ithaca College in New York. “Smell, sight … all of your senses are in use when you’re outside.”
Outdoor play frees your mind. Are you stressed out Having trouble devoting your mind to what you’re doing Too much time indoors— away from the natural world—may be a cause. Louv uses a term to describe the set of problems caused by too much time indoors: nature deficit disorder. He says, “I use it to describe the price we pay for being so separated from nature.”
Spending time outdoors brings you closer to the environment. When you’re out, breathe in fresh air, hear the leaves crackle underfoot and search for cool birds and plants in the woods. It can help you feel more connected to the natural world. No woods nearby Nature can be found right outside your back door or in your local park.
So the next time you sit down to spend quality (高质量的) time with a video game, consider treating yourself to a little outdoor play instead.
16.How does the writer first introduce the topic of outdoor play
A.By showing the results of a recent study.
B.By introducing different kinds of outdoor play.
C.By inviting the reader to think about his or her own case.
D.By telling the reader outdoor play is good for body and mind.
17.According to the passage, what can be one of the results of spending more time indoors
A.Improving eyesight. B.Reducing stress level.
C.Getting better social skills. D.Increasing risk of physical illness.
18.Which sentence can be put in the blank in Paragraph 5
A.Just getting outdoors does wonders.
B.Outdoor play helps to build relationships.
C.Nature can remind us of life beyond our worries.
D.The outdoors is the best place to practise physical skills.
19.Which word is closest to the meaning of “hone” in paragraph 6
A.improve B.limit C.produce D.organize
20.Which of the following is a good way to enjoy outdoor play
A.Walking from your car into the mall.
B.Spending your quality time with TV drama series.
C.Playing a video game of making sandcastles by the beach.
D.Watching in your local park how fast the clouds are moving.
C
Shang Yang was a politician (政治家) of the Qin state. He was very wise and forward-thinking. He worked out several reform (改革) plans for the state, including focusing on arming and giving rewards (奖励) to soldiers who were successful during wars.
But at the beginning, these reforms were not easily carried out. Only a few people in the state understood Shang’s talent and the advantages of his plans. Most people had little trust and confidence in him.
To solve this problem, Shang came up with an idea. He ordered some soldiers to put a thin wooden pole at the south gate of the Qin state capital. This attracted many people. Then, in front of the crowd, he said loudly, “People of Qin, whoever takes this pole to the north gate will get a reward of 10 gold pieces.”
It was a simple task and the reward was big. Some people passed and no one stepped forward. They all thought that Shang was joking. Hearing no answer, Shang stepped forward and said, “I will increase the reward to 50 gold pieces.”
The words sounded even more unbelievable. Finally, a man from the crowd came forward to take the pole. He put the pole on his shoulders and walked to the north gate. True to his word, Shang paid the man 50 gold pieces.
Soon, the people were saying that Shang was a man of his word. When he began promoting (推行) his reforms, they followed and did not question him.
Under the great reforms, Qin grew strong and united all the states, becoming the first empire (帝国) of China. Later, people drew the Chinese idiom “立木取信” from this story.
21.Shang Yang’s reforms ________.
A.were never trusted by people B.made Qin grow strong
C.were carried out easily at the beginning D.focused on farming and education
22.What does the underlined phrase “a man of his word” mean
A.A man who can keep his promises.
B.A man who is talkative.
C.A man who is good at arguing.
D.A man who often has words with others.
23.Which of the following best shows the structure of the passage
A.①/②/③/④⑤/⑥⑦ B.①/②/③④⑤/⑥⑦
C.①②③/④⑤/⑥⑦ D.①②/③④/⑤⑥⑦
24.What is the most important lesson from Shang Yang’s story
A.Actions speak louder than words.
B.Keeping promises builds trust.
C.Money can solve all problems.
D.New ideas are always resisted (抵制).
25.Where can you probably read this passage
A.A travel guide. B.A health magazine. C.A history storybook. D.A business newspaper.
D
Pan Zhanle, born on August 4, 2004, comes from Wenzhou, Zhejiang Province. He is a great Chinese swimmer, mainly focusing on freestyle (自由泳) events. This year is a success for Pan Zhanle. In the World Aquatics Championships in Doha (多哈世界游泳锦标赛) in February, he won gold medals (金牌) in several events. At the 2024 Paris Olympics, he shone even more brightly. On August 1, in the final of the men’s 100-meter freestyle, he achieved a time of 46.40 seconds. This was an exciting result. That’s because he broke the world record and won the first gold medal for the Chinese swimming team in Paris.
“I really love swimming and I practice it every day. My dream is to win medals for my country.” Pan said. He is strong and fast like a fish in the water, so people call him “Chinese Flying Fish”. Pan’s success comes from hard work and never giving up. He not only brings honor (荣誉) to Chinese swimming team, but also lets the world see the strength (优势) of Chinese swimmers in this event. His achievement helps improve the international influence of Chinese swimming. It also greatly encourages more and more Chinese people.
26.What can we know from the first paragraph
A.Pan Zhanle is 18 years old.
B.Pan Zhanle broke the Asian record.
C.Pan Zhanle is a successful Chinese swimmer.
D.Pan Zhanle won the second gold medal in Paris.
27.Why do people call Pan Zhanle “Chinese Flying Fish”
A.Because he likes to eat fish.
B.Because he travels by plane.
C.Because he swims fast like a fish.
D.Because he practices swimming every day.
28.Which of the following words can best describe Pan Zhanle
A.Patient. B.Wise. C.Lucky. D.Hard-working.
29.What is the main purpose of the text
A.To report the 2024 Paris Olympic Games.
B.To introduce Pan Zhanle and encourage people.
C.To give some information about Chinese gold medals.
D.To teach people how to become a great swimmer like Pan Zhanle.
30.In which part of a newspaper can we probably read the text
A.Sports. B.History. C.Travel. D.Science.
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从下面的七个选项中,选出五个还原到文中,使短文意思通顺、结构完整。
Most of us think the telephone was invented by Alexander Graham Bell. 31 In fact, an Italian named Antonio Meucci was officially recognized (认定) as the inventor a few years ago. Who is Meucci and why wasn’t he known for his invention at the time
Antonio Meucci was born in Italy in 1808. He studied engineering and drawing. During his studies Meucci started to experiment with electricity. 32 When two places were connected with wire, people in those places could hear each other talk.
In 1850, Meucci and his wife, Ester, moved to New York. Meucci was worried about his wife because she had become very ill. 33 To solve this problem, he connected metal cables between his home and his workshop. This way, they could talk to each other conveniently.
Meucci invited a group of people to see his new invention. They listened in amazement as the voice of a singer was heard through the wires. 34 Even worse, Meucci never applied for a patent (专利) on his invention. Meanwhile, Alexander Graham Bell was working on the same idea and in 1876 the patent for the telephone was given to him. In 2002, more than a century after Meucci’s death, his work was finally recognized by the government. 35
A.He invented the telephone by accident.
B.People thought it was very convenient.
C.He needed to keep in touch with her at all times.
D.Unfortunately, only a few people attended this talk.
E.However, he wasn’t the first person to think of the idea.
F.He discovered that sound could travel through metal cables.
G.He will now be known all over the world as the telephone’s inventor.
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.His lies planted the seeds of (怀疑) in my mind.
37.After a long discussion, they reached an a . (一致性)
38.To (提高) your listening skills, you can listen to English radio programs every morning.
39.The doctor advised us to exercise more to (防止) illness.
40.Is it possible to (创建) a whole new world on Mars in the future
41.You should check your answers carefully to make sure they are all c .
42.It’s very important to remember that in a good article, one paragraph should have one c idea.
43.Could you please tell me how to p this word I’m not good at spoken English.
44.He has the special a to write with two hands at the same time.
45.Some laws must be made to p some factories from polluting the river.
请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。
they before attend difficult classmate from how work since however else take
Jiang Mengnan received the award of Person Touching China for 2021.
Jiang was born in 1992 in Hunan Province. Her world has been silent 46 she was six months old. She was deaf and couldn’t hear anything. 47 , her parents didn’t give up teaching her. So Jiang learned 48 to read lips (嘴唇) from her parents.
When she was old enough, she entered a primary school. She said it was 49 at first and she had problems in class. During lessons, teachers often wrote on the blackboard with 50 backs to the students. So she missed many lessons. She had to write down everything and study alone after class. Later, she could keep up with her 51 .
Her hard 52 made her become a top student. In 2011, she 53 university in Changchun and studied very hard. In 2018, she became a PhD (博士) student at Tsinghua University’s School of Life Sciences.
“I’m always thankful for the help I received 54 my parents, teachers and friends. They always 55 good care of me in the past,” Jiang said excitedly. In the future, she will continue with her study and do something for people in need.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在文中空白处填入一个适当的单词,或用括号内所给单词的正确形式填空,使短文完整、通顺。
Do you know Stephen Hawking He’s one of the most well-known 56 (scientist) on space and time in the world. He was born in England in 1942. Hawking is now 57 (study) how the universe began and how it ends.
When he studied math and science at Oxford University, he fell 58 (serious) ill, which made him unable to speak and made breathing very difficult. Till now, he still can’t move or feed 59 (him). However, he has a wheelchair with 60 special computer, with which he can communicate with others. 61 he was facing all these difficulties, he refused to give up his hope of living. Because 62 his illness, it was difficult for him to draw diagrams or to write. So he started 63 (think) in pictures. With this new way of thinking, he is respected by people in the world.
Once he 64 (invite) to China to give lectures. His self-confidence and humorous conversations impressed us deeply. He once said, “When something 65 (fair) happens, there is no need to worry about it! You just have to do the best in your own situation.”
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
请认真阅读下面短文,并根据短文内容回答问题。
Growing up is not always easy. When we face difficulties, a spirit of depending on yourself is more useful than crying for help. That’s what Hong Zhanhui’s story of growing from boy to man with family suffering tells us.
Hong was born in 1982 in a poor family in Xihua County, Henan Province. When he was only 11, his father became badly ill and one day he came back with an abandoned baby girl. A year later Hong’s mother left home. She no longer wanted to live such a poor life and face her sick husband. So everything hard fell onto the young boy’s shoulders: to take care of his father and the sister Chenchen, and to go on to study.
Although his life was hard, Hong didn’t go away from his father and sister. He worked in part-time jobs to feed his family. He climbed tall trees to get bird’s eggs for his sister. He walked two hours at weekends to the market to buy different things to sell around his school. A few years later, he studied at a college. To take care of Chenchen, he worked hard to hire a room near his college for her and sent her to school.
After Hong’s story went public, he became a hero in people’s eyes. But Hong refused offers from others. He said he felt encouraged by kind offers, but he could depend on his own work.
Hong’s story shows that with love and willpower, no hardship can knock a person down but himself.
So when facing difficulties, don’t complain about bad luck. Consider what more you could do for your family and society and you’ll find the world smiling back.
请将答案写在答题卡上。(答案不超过7个字)
66.Where was Hong Zhanhui born
67.When did Hong’s mother leave the family
68.How did Hong Zhanhui support his family
69.Why did Hong Zhanhui hire a room near his college
70.What can we learn from Hong Zhanhui (请自拟一句话回答)
书面表达(共1题;满分25分)
71.2024年9月29日在北京人民大会堂隆重举行了“中华人民共和国国家勋章和国家荣誉称号”的颁奖仪式。请根据下列表格的信息写一篇演讲稿,在英语课上向同学们介绍“共和国勋章”四位获得者之一、中国载人航天工程和运载火箭系列的总设计师王永志。
出生 1932年11月,中国东北农村
成长与成功 从小学习刻苦 18岁,听说美国的飞机在朝鲜战场上疯狂轰炸,下定决心…… 清华大学,学习航天飞机设计 被派往莫斯科 (Moscow),学习火箭导弹设计 一辈子研究导弹和航天技术,获得巨大成就
逝世 2024年6月11日
你的看法 ……
农业的agricultural 朝鲜战场Korean battlefield
轰炸bomb 航天飞机设计Space Shuttle Design 导弹missile
注意:
1. 80词左右,开头已给出,不计入总词数;
2. 涵盖要求的内容并适当拓展。
Dear classmates,
let me introduce Wang Yongzhi, one of the four honorary recipients of the Medal of the Republic in China, 2024.
In November 1932, Wang Yongzhi was born in the countryside of Northeast China.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.A 3.A 4.B 5.A 6.D 7.C 8.D 9.B 10.D
【导语】本文讲述93岁的理发师靖奎受邀参演电影并获奖的故事,展现老年人勇于挑战的精神。
1.句意:然而,一位名叫靖奎的老人做了一件让许多人感到惊讶的事。
understood理解;discovered发现;surprised感到惊讶的;expected预期。根据“Few people want to have new challenges at that age.”可知,他的行为应让人感到惊讶。故选C。
2.句意:一天,一个电影导演来找他,问他是否想在他的电影里表演。
director导演;professor教授;officer官员;worker工人。根据后文“That was why he was… by the film director.”可知,这里指的是导演。故选A。
3.句意:我相信你是我的电影《理发师》的合适人选。
right合适的;special特殊的;strange奇怪的;serious严肃的。根据“You’ve been a barber”可知,靖奎本身就是一名理发师,所以他是合适的人选。故选A。
4.句意:这位老人在接受邀请之前读了剧本。
making制作;accepting接受;receiving收到;regretting后悔。根据“the invitation.”可知是接受邀请。故选B。
5.句意:虽然他很熟悉这个故事,但他仍然需要记住所有的台词。
words台词,单词;sentences句子;answers答案;letters字母。根据常识可知,拍电影需要记住台词。故选A。
6.句意:这部电影还赢得了国内和国际奖项。
collected收集;saved保存;lost失去;won赢得。根据“both national and international prizes.”可知,此处表达赢得奖项。故选D。
7.句意:在他八十多岁的时候,他仍然在做同样的工作。
even甚至;also也;still仍然;never从不。根据“In his eighties, he was…doing the same job”可知,此处强调持续状态,符合“一直热爱工作”的上下文。故选C。
8.句意:这就是他被电影导演邀请的原因。
produced生产;developed发展;created创造;invited邀请。根据上文“asked whether he wanted to act in his movie.”可知,是电影导演邀请他来参演的。故选D。
9.句意:在拍摄这部电影的时候,导演有他自己的担忧,因为他不知道靖先生是否能把电影拍下去。
though尽管;if是否;so所以;since自从。根据“Mr. Jing could keep it going”可知,导演担忧靖先生是否能把电影拍下去。故选B。
10.句意:靖奎成功地解决了他所有的问题!
freely自由地;easily容易地;safely安全地;successfully成功地。根据“At last, when the filming was done, the director was really pleased.”可知,靖奎成功地解决了所有问题,此处强调结果成功。故选D。
11.D 12.C 13.B 14.D 15.B
【导语】本文是一篇记叙文,讲述大学生Bert因热爱昆虫,开展“绿色”项目保护凤蝶,并创建花园让学生了解它们,致力于环保教育。
11.细节理解题。根据“His love for insects grew deeper and he was protecting them for the future.”以及文章整体内容可知,Bert获奖后继续致力于保护昆虫。故选D。
12.推理判断题。根据“When he was around 4 or 5, he always loved to watch different insects...”可知,后文讲述Bert在四五岁时就对昆虫感兴趣,所以此处应是说Bert很早就发现了自己的爱好。故选C。
13.词句猜测题。根据后文“For example, if you wanted to attract (吸引) swallowtails, you planted some zinnias, a kind of bright flowers.”可知,通过种植某种花就能吸引凤蝶,说明凤蝶很容易接近,“easy to get close to”与“accessible”词义相同。故选B。
14.细节理解题。根据“To make the fact clear and easy to understand for other students, he also created a zinnia garden at his junior high school.”可知,Bert在学校创建花园的主要原因是帮助学生了解凤蝶。故选D。
15.最佳标题题。文章围绕Bert保护昆虫的“绿色”项目展开,这个项目像展翅高飞一样取得成果,“A Flying Project”最能概括文章主旨,作为标题最合适。故选B。
16.C 17.D 18.A 19.A 20.D
【导语】本文是一篇说明文。文章先引导读者反思自身室内外活动时间,结合密歇根大学研究指出如今孩子户外活动时间减少,接着引用专家观点说明久坐室内的危害,再从“提升感官、解放思维、亲近环境”三方面论证户外活动的好处,最后呼吁人们用户外活动替代部分室内娱乐。
16.推理判断题。根据“Think about how much time you spent outside last week. Really ‘outside’. Walking from the car into the mall doesn’t count. Now think about how much time you spent indoors—on the Internet or playing video games or watching TV”可知,作者通过邀请读者思考自身上周的室内外活动时间引入 “户外活动” 主题。故选C。
17.细节理解题。根据文章中Richard Louv的表述“The costs ‘include overweight, greater stress, higher rates of physical and emotional illness and less joy, …’”可知,长时间待在室内的代价之一是“更高的身体和情绪疾病发生率”,即增加身体患病风险。故选D。
18.推理判断题。根据“Outdoor activity betters your senses”,“Outdoor play frees your mind”,“Spending time outdoors brings you closer to the environment”可知,这三段均围绕户外活动的好处展开,空格处需总起该部分内容,结合前文“Play is important, even for adults”,“Just getting outdoors does wonders”能衔接上下文并概括户外活动的积极作用。故选A。
19.词句猜测题。根据“Hiking, exploring, and fishing help hone all of your senses”及后文“Smell, sight … all of your senses are in use when you’re outside”可知,徒步、探索等户外活动能让感官得到运用,进而提升感官能力,hone在此处意为“提升、磨练”,与improve含义最接近。故选A。
20.细节理解题。根据“Nature can be found right outside your back door or in your local park”可知,在当地公园观察云朵移动是接触自然的户外活动,属于享受户外活动的好方式。故选D。
21.B 22.A 23.B 24.B 25.C
【导语】本文主要讲述了商鞅立木取信的故事。
21.细节理解题。根据“Under the great reforms, Qin grow strong and united all the states, becoming the first empire (帝国) of China.”可知,商鞅的改革使秦国变得强大。故选B。
22.词句猜测题。根据“True to his word, Shang paid the man 50 gold pieces.”可知,商鞅信守了他的承诺,奖励了那个人50枚金币,因此“a man of his word”意为“信守承诺的人”。故选A。
23.篇章结构题。根据全文可知,第一段介绍商鞅的基本情况及改革内容;第二段介绍改革中遇到的困难;第三到第五段介绍他是如何解决困难的;第六、七段介绍改革的成就。B选项符合文章结构。故选B。
24.推理判断题。根据“Later, people drew the Chinese idiom ‘立木取信’ from this story.”可知,从商鞅的故事中我们学到了遵守承诺的重要性。故选B。
25.推理判断题。根据全文可知,本文主要讲述了商鞅立木取信的故事,属于历史故事,可以在历史故事书中读到。故选C。
26.C 27.C 28.D 29.B 30.A
【导语】本文主要介绍了中国游泳运动员潘展乐的成就及其影响。
26.细节理解题。根据“He is a great Chinese swimmer, mainly focusing on freestyle (自由泳) events. This year is a success for Pan Zhanle.”可知,潘展乐是一位成功的中国游泳运动员。故选C。
27.细节理解题。根据“He is strong and fast like a fish in the water, so people call him ‘Chinese Flying Fish’.”可知,是因为他像鱼一样游得很快。故选C。
28.细节理解题。根据“Pan’s success comes from hard work and never giving up.”可知,潘展乐是勤奋的。故选D。
29.主旨大意题。本文主要介绍了中国游泳运动员潘展乐的成就及其对人们的影响。故选B。
30.推理判断题。本文主要介绍了中国游泳运动员潘展乐的成就及其影响,属于体育类文章。故选A。
31.E 32.F 33.C 34.D 35.G
【导语】本文讲述了一般人们认为电话的发明者是AlexanderGraham Bell,但其真正的发明者是意大利人 Antonio Meucci,这一情况终于在2002年被认定。
31.根据前文“Most of us think the telephone was invented by Alexander Graham Bell.”和后句“In fact, an Italian named Antonio Meucci was officially recognized as the inventor a few years ago.”可知,这两句表述的是转折关系,E项“然而,他并不是第一个提出电话这个想法的人。”符合语境。故选E。
32.根据前句“During his studies Meucci started to experiment with electricity.”和后句“When two places were connected with wire, people in those places could hear each other talk.”可知,在学习期间,梅乌奇开始进行电实验,此处应描述实验结果,F项“他发现声音可以通过金属电缆传播。”符合语境。故选F。
33.根据前句“Meucci was worried about his wife because she had become very ill.”可知,梅乌奇很担心他的妻子,因为她病得很重,C项“他需要随时和她保持联系。”符合语境。故选C。
34.根据后句“Even worse, Meucci never applied for a patent on his invention.”可知,这里描述了两个不幸的事件,此处为第一个不幸事件,D项“不幸的是,只有一些人知道这次谈话。”符合语境。故选D。
35.根据上句“In 2002, more than a century after Meucci’s death, his work was finally recognized by the government.”可知,2002年,即梅乌奇去世一个多世纪后,他的作品终于得到了政府的认可,G项“他现在将作为电话的发明者而闻名于世。”符合语境。故选G。
36.doubt
【解析】句意:他的谎言在我心里埋下了怀疑的种子。“of”是介词,后接名词,“doubt”作名词时,意为“怀疑”。故填doubt。
37.(a)greement
【解析】句意:经过长时间的讨论,他们达成了协议。根据题目中括号内的提示“一致性”以及首字母“a”,这里需要填一个表示“一致、协议”含义的名词。“reach an agreement”是一个常用短语,意为“达成协议,达成一致”,故填(a)greement。
38.improve
【解析】句意:为了提高你的听力技能,你可以每天早上听英语广播节目。improve“提高”,不定式符号To后接动词原形。故填improve。
39.avoid/prevent
【解析】句意:医生建议我们多锻炼以防止疾病。根据“to...illness”可知,横线处需填动词原形,与to构成不定式作目的状语。防止:prevent/avoid,动词。故填avoid/prevent。
40.create
【解析】句意:未来有可能在火星上创造一个全新的世界吗?根据汉语提示可知,空处应填create“创建”,不定式结构to后面加动词原形。故填create。
41.(c)orrect
【解析】句意:你应该仔细检查你的答案以确保它们都是正确的。根据“check your answers carefully”可知,仔细检查答案是为了确保答案是正确的,应用形容词correct“正确的”,作表语。故填(c)orrect。
42.(c)entral/(c)lear/(c)ertain
【解析】句意:重要的是要记住,在一篇好文章中,一个段落应该有一个明确的观点/中心思想。根据“one paragraph should have one…idea”及首字母可知,应是说每段有一个明确的观点/中心思想,clear/certain idea“明确的观点”,central idea“中心思想”。故填(c)entral/(c)lear/(c)ertain。
43.(p)ronounce
【解析】句意:你能告诉我这个单词如何发音吗?我不擅长英语口语。根据“I’m not good at spoken English.”及首字母提示可知,此处询问如何发音;how to do sth.“如何做某事”,所以空处用动词原形;pronounce“发音”,动词,符合语境。故填(p)ronounce。
44.ability
【解析】句意:他有同时用两只手写字的特殊能力。结合首字母 “a” 以及 “to write with two hands at the same time”可知,此处应用名词 “ability”, “have the ability to do sth.” 是固定表达。故填 (a) bility。
45.(p)revent
【解析】句意:必须制定一些法律来阻止一些工厂污染这条河。根据“Some laws must be made to...some factories from polluting the river.”以及首字母提示可知,此处指阻止工厂污染河流,“阻止……做某事”常用“prevent...from doing sth.”的结构,所以此处应填prevent “阻止,防止”。故填(p)revent。
46.since 47.However 48.how 49.difficult 50.their 51.classmates 52.work 53.attended 54.from 55.took
【导语】本文主要讲述了失聪女孩江梦南克服听力障碍,通过读唇语努力学习,最终考入清华大学攻读博士的励志故事,展现了她坚韧不拔的精神和对帮助过她的人的感恩之情。
46.句意:她的世界从她六个月大时就一直寂静无声。根据“Her world has been silent…she was six months old.”结合备选词可知,这里表示“自从”她六个月大时。since“自从”,引导时间状语从句。故填since。
47.句意:然而,她的父母没有放弃教导她。根据“…her parents didn’t give up teaching her.”结合备选词可知,这里表示转折关系。however“然而”,用于句首时用逗号隔开。故填However。
48.句意:所以江从父母那里学会了如何读唇语。根据“Jiang learned…to read lips from her parents.”结合备选词可知,这里表示“如何”读唇语。how“如何”符合语境。故填how。
49.句意:她说一开始很困难,在课堂上遇到了问题。根据“She said it was…at first and she had problems in class.”结合备选词可知,这里描述“困难的”情况。difficult“困难的”,作表语。故填difficult。
50.句意:上课时,老师经常背对学生写黑板。根据“teachers often wrote on the blackboard with…backs to the students.”结合备选词可知,这里指“他们的”背部。they的形容词性物主代词their“他们的”符合语境。故填their。
51.句意:后来,她能够跟上她的同学们。根据“she could keep up with her…”结合备选词可知,这里指“同学们”。classmate“同学”,此处用复数形式。故填classmates。
52.句意:她的努力工作使她成为优等生。根据“Her hard…made her become a top student.”结合备选词可知,这里指“努力工作”。work“工作”,不可数名词。故填work。
53.句意:2011年,她进入长春的一所大学并努力学习。根据“she…university in Changchun and studied very hard.”结合备选词可知,这里表示“就读于(大学)”。attend“进入”,根据“In 2011”可知,动词用过去式。故填attended。
54.句意:我一直感谢从父母、老师和朋友那里得到的帮助。根据“the help I received…my parents, teachers and friends.”结合备选词可知,这里表示“来自父母、老师和朋友的帮助”。from“来自”,介词。故填from。
55.句意:过去他们总是很好地照顾我。根据“They always…good care of me in the past.”结合备选词可知,这里表示“照顾”。take care of“照顾”,根据“in the past”可知,动词用过去式。故填took。
56.scientists 57.studying 58.seriously 59.himself 60.a 61.Although/Though 62.of 63.to think 64.was invited 65.unfair
【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了著名科学家斯蒂芬·霍金的生平、研究领域、面对疾病的态度以及他的成就和名言。
56.句意:他是世界上最著名的时空科学家之一。“one of the+形容词最高级+名词复数”表示“最……之一”,所以此处应用scientist的复数形式。故填scientists。
57.句意:霍金现在正在研究宇宙是如何开始和如何结束的。根据“now”可知,句子时态为现在进行时,其结构为“be+动词的现在分词”。故填studying。
58.句意:当他在牛津大学学习数学和科学时,他得了重病,这让他无法说话,呼吸也很困难。此处应用副词修饰形容词“ill”,serious的副词形式是seriously,表示“严重地”。故填seriously。
59.句意:直到现在,他仍然不能移动或自己进食。根据语境可知,此处指他自己进食,应用反身代词himself。故填himself。
60.句意:然而,他有一辆带有特殊电脑的轮椅,通过它他可以与他人交流。此处表示泛指一辆带有特殊电脑的轮椅,且“special”是以辅音音素开头的单词,所以用不定冠词a。故填a。
61.句意:尽管他面临着所有这些困难,但他拒绝放弃生存的希望。根据语境可知,前后句之间是让步关系,所以用although或though引导让步状语从句,表示“尽管”。句首单词首字母大写。故填Although/Though。
62.句意:因为他的病,他很难画图表或写字。根据“Because...his illness”可知,此处考查固定短语because of,表示“因为”,后接名词或名词短语。故填of。
63.句意:所以他开始用图片思考。根据“started”可知,此处考查固定短语start to do sth.,表示“开始做某事”,所以用动词不定式。故填to think。
64.句意:有一次他被邀请到中国来讲课。根据语境可知,主语“he”和动词“invite”之间是被动关系,所以用被动语态,其结构为“be+动词的过去分词”;根据“Once”可知,句子时态为一般过去时,主语“he”是第三人称单数,所以be动词用was。故填was invited。
65.句意:当不公平的事情发生时,没有必要担心它!根据“there is no need to worry about it”可知,此处指不公平的事情发生时,没必要担心,应用形容词unfair,表示“不公平的”,作后置定语,修饰“something”。故填unfair。
66.In Xihua County, Henan Province. 67.When Hong was 12 (years old)./In 1994. 68.By working in part-time jobs. 69.To take care of his sister Chenchen. 70.We should be brave when facing difficulties./Be independent.
【导语】本文主要讲述了洪战辉在父亲病重,母亲离家出走的情况下,毅然扛起生活的重担,照顾生病的父亲和幼小的妹妹,坚持学习并考上大学的励志故事。
66.根据文中“Hong was born in 1982 in a poor family in Xihua County, Henan Province.”可知,洪战辉出生在河南省西华县。故填In Xihua County, Henan Province.
67.根据文中“Hong was born in 1982 in a poor family in Xihua County, Henan Province.”,“When he was only 11, his father became badly ill...”和“A year later Hong’s mother left home.”可知,洪战辉的母亲是他12岁,也就是1994年,离开家的。故填When Hong was 12 (years old)./In 1994.
68.根据文中“He worked in part-time jobs to feed his family.”可知,他通过做兼职养家糊口。故填By working in part-time jobs.
69.根据“To take care of Chenchen, he worked hard to hire a room near his college for her and sent her to school.”可知,为了照顾妹妹,洪战辉在大学旁边租了一个房子。故填To take care of his sister Chenchen.
70.开放性试题,答案不唯一。参考答案为We should be brave when facing difficulties./Be independent.
71.例文
Dear classmates,
Let me introduce Wang Yongzhi, one of the four honorary recipients of the Medal of the Republic in China, 2024.
In November 1932, Wang Yongzhi was born in the countryside of Northeast China. In spite of poor agricultural conditions, he studied hard. At the age of 18, shocked by US bombs on the Korean battlefield, he vowed to strengthen China through aerospace. He studied Space Shuttle Design at Tsinghua University and later mastered missile technology in Moscow. Devoting his life to rockets and space, he led China’s manned space program to global success. Though he passed away on June 11, 2024, his spirit teaches us that passion can make any dream possible. Let’s honor his legacy!
【解析】[总体分析]
① 题材:本文是一篇应用文,为演讲稿写作;
② 时态:时态为“一般过去时”;
③ 提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“信息提示”中“看法”一项,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。开门见山说明要为大家介绍王永志;
第二步,具体介绍王永志的生平贡献和伟大精神;
第三步,书写结语,表达自己的看法。
[亮点词汇]
①In spite of尽管
②strengthen China使中国强大
③devote...to专心于
④lead...to...带领...到...
[高分句型]
①Though he passed away on June 11, 2024, his spirit teaches us that passion can make any dream possible. (though引导让步状语从句)
②his spirit teaches us that passion can make any dream possible. (that引导宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录