/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年九年级全册英语鲁教版(五四学制)
Unit 1-Unit 2阶段提升培优卷
注意事项
1. 全卷满分120分。考试时间120分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上,答在本试卷上无效。
2. 请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符,再将自己的姓名、考试证号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3. 答选择题必须用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效 。
第一部分 选择题(满分:60分)
一、单项选择(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
1.Several earthquakes ________ in different places of the world last year.
A.happen B.happened C.took place D.take place
2.The ___________ chips made me drink much water.
A.spicy B.sweet C.salty D.sour
3.People ____________ scientists who contribute to society.
A.have a point B.look up to C.by accident D.take place
4.The book is __________ interesting __________ educational.
A.so...that B.either...or C.not only...but also D.neither...nor
5.__________ , the Internet is essential in modern life.
A.By the way B.Without doubt C.At first D.In short
6.The earthquake happened ___________, causing panic.
A.for example B.all of a sudden C.as usual D.in the end
7.The teacher asked us to __________ the class ___________ groups.
A.depend on B.divide...into C.care about D.look for
8.The man saved the child and became a local ___________.
A.doctor B.student C.hero D.teacher
9.As an adult, you need to learn to ________.
A.follow others’ orders B.ask for help
C.avoid problems D.make your own decision
10.—The box is ________ heavy ________ carry. Can you help me
—No problem.
A.so, that B.enough, to C.too, to D.very, to
11.Children should ________ to protect the environment from a young age.
A.be told B.be telling C.have told D.tell
12.She gave her friend a warm ______ before saying goodbye.
A.wave B.nod C.smile D.hug
13.The window is broken. We should ________ soon.
A.make it fixed B.have it fixed C.get fixed it D.having it fix
14.To drive legally in most countries, you need to apply for a driving ________.
A.list B.license C.ticket D.form
15.He ________ the room quietly and sat next to the window.
A.left B.cleaned C.locked D.entered
二、完型填空(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
通读下面短文,从A、B、C、D四个选项中选出最佳选项填入空格内,使短文通顺、连贯。
I used to hate running. At secondary school I found it very tired to run around the sports field and I was always one of the 16 students to cross the finish line. Then, in 2020, my friend asked me to run with him. My 17 was, “No way! I hate running”.
During the weekend I thought about his question. “Why do I hate running ” I thought, In the end I decided to 18 it. I told my friend I would like to run with him. He was 19 to hear that. He advised me to look for a running program on the Internet to 20 me learn how to run. There were lots of running programs on the Internet. I 21 a 14-week running program. I would attend a match when I finished the program. I had to run three times a week. At first, I ran for short periods of 22 and had long breaks. Then 23 the weeks went on, I had to run for longer periods of time and the breaks got 24 . I enjoyed following the running program each week. Now I can run for 25 than 30 minutes each time! I went from 26 running to loving running.
On the day of the 27 I was both excited and nervous. 28 was finally time to put my new skills into practice. My friends and family came to support me. It was lovely to have them there. With their support and my training, I managed to finish the 10000-metre run in 72 minutes. I was very 29 of that.
From this experience I 30 it was a good idea to try something before saying I hated it! Because it turned out that I really enjoyed running.
16.A.first B.last C.second D.best
17.A.answer B.result C.question D.saying
18.A.take care of B.take out of C.take part in D.take pride in
19.A.sad B.worried C.angry D.glad
20.A.help B.give C.bring D.lead
21.A.saw B.made C.borrowed D.chose
22.A.week B.year C.time D.month
23.A.before B.after C.as D.until
24.A.stronger B.weaker C.longer D.shorter
25.A.less B.more C.better D.worse
26.A.hating B.liking C.enjoying D.learning
27.A.break B.meeting C.match D.time
28.A.I B.This C.It D.That
29.A.good B.famous C.interested D.proud
30.A.thought B.learned C.promised D.became
三、阅读单选(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
(A)
Sween Lin has an interesting hobby. She collects stamps. She spends a lot of time on her stamp collection after school hours. She has collected hundreds of stamps from all over the world. They are all in colour.
Sween Lin likes stamps with pictures of animals and birds on them. In this way, she learns the names of many animals and birds. She also borrows books on animals and birds from her school library. She learns many things about them.
Sometimes Sween Lin has many stamps of the same kind. She gives them to her friends. They then give her other stamps in return.
Sween Lin writes to her friends in many countries. She sends them some stamps of her country, in return , they send her some stamps of their countries. Sween Lin’s father also gives her some stamps. He brings them home from his office for her.
Many of Sween Lin’s friends collect other things. Some collect coins and others collect matchboxes. But, all of them say that Sween Lin’s collection is the most interesting of all.
31.Sween Lin spends a lot of time on her hobby ________.
A.before school B.during school hours
C.after school hours D.during her holidays
32.________ her stamps are in colour.
A.All of B.Some of C.Many of D.Most of
33.She learns a lot about animals and birds from ________ .
A.her teachers B.her friends C.her stamps D.her father
34.Sometimes Sween Lin has many stamps of the same kind. She then ________.
A.keeps them B.throws them away
C.sells them to her friends D.sends them to her friends
35.What does the word “ hobby ” mean
A.Matchbox collection. B.Doing things one likes.
C.Keeping coins one likes. D.Stamp collection.
(B)
Feng Boyao and Meng Shuqi found that their city library didn’t have enough Braille books (盲文书籍) for blind people and many of the Braille books were outdated. So, they teamed up to help the blind by fixing the problem. Feng and Meng both studied at No 37 Middle School in Taiyuan, Shanxi province. They invented a new kind of Braille reader. Their work won first prize in a national competition aiming to nurture creative thinking by encouraging youths to solve social problems. The invention was also granted (授予) a national patent (专利).
When connected to a computer, their Braille reader can turn words into raised dots (凸起的点). Blind people can read by touching the dots, which are magnets (磁铁). This is the first Braille reader that uses magnets.
“We found that today’s Braille readers are very difficult and expensive,” Feng said. “So, we decided to develop a user-friendly product, especially for young blind children from grades 1 to 3. Moreover, it only costs about 2,000 yuan.”
After making their first device, Feng and Meng visited a school for the blind to get advice and improved it based on the students’ needs, like changing the size of the screen and the amount of space between the dots.
“We hope the invention will be popularized (普及) in the future to help those blind people who can’t afford the Braille reader now,” Meng told Taiyuan News.
36.Why did the two students invent a new kind of Braille reader
A.To get a national patent.
B.To hold a reading competition.
C.To encourage kids to solve social problems.
D.To help the blind get access to more Braille books.
37.What does the underlined word “nurture” in Paragraph 1 mean
A.develop B.decrease C.imagine D.understand
38.Which of the following is TRUE about the new Braille reader
A.It is big and expensive.
B.It is the first to use magnets.
C.It needs to be connected to a phone.
D.It is designed especially for old people.
39.Why did Feng and Meng visit a school for the blind
A.To find out what books they read.
B.To learn about the students’ needs.
C.To show their products to the students.
D.To invite the students to join their team.
40.What can we learn from the passage
A.Feng and Meng solved many social problems together.
B.Feng and Meng have set up their own business as a team.
C.Feng and Meng became very popular at home and abroad.
D.Feng and Meng have high hopes for their Braille reader.
(C)
Hobbies are man’s best friends. They come to us when we either have nothing to do or tired from a day’s work.
What my hobby is
I love swimming more than anything else. I have been swimming for ten years. I still remember the day when I first went to the pool. I did not want to jump into the cold water. My parents helped me get into the water. To my surprise, after two days, I was not afraid of water anymore.
Then day by day, my parents taught me how to swim well. After I could swim well, I always wanted to be in the pool. What was difficult for my parents in the beginning was getting me into the pool. Now I like staying there.
How my hobby helps me
Swimming is really a great hobby. It exercises our whole body. For children, swimming can help us grow tall. I am the tallest boy in my class. I swim every school day for an hour in the morning. And I swim for two hours each day on Saturday and on Sunday. Early in the morning, after swimmng, I can concentrate on even the most difficult subject because it can be very relaxing. Swimming has improved my health too—I seldom fall ill these days.
Life should be colorful. I hope everyone can find his or her hobbies and get fun from them.
41.How did the writer feel when he first went to the swimming pool
A.Relaxed. B.Interested. C.Afraid. D.Happy.
42.What did the writer do to come to love swimming Put the following in right order.
a. He always wanted to be in the pool.
b. His parents helped him get into the water.
c. He did not want to jump into the cold water.
d. His parents taught him how to swim well.
A.abcd B.bdca C.dcba D.cbda
43.What does the underlined phrase “concentrate on” probably mean
A.Pay attention to. B.Keep away from. C.Throw away with. D.Run out of.
44.How many hours does the writer swim altogether (总共) in a week
A.Five. B.Seven. C.Nine. D.Fourteen.
45.Which of the following best shows the structure of the passage
(①;②;③;④;⑤=Paragraph1;2;3;4;5)
A.①②③/④⑤ B.①/②③/④/⑤ C.①②/③④/⑤ D.①②/③④⑤
第二部分 非选择题(满分:60分)
四、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
46.I have a (Canada) friend and we have communicated with each other for five years.
47.He showed (music) talent at an early age and won many prizes.
48.The main (enter) to the building is on the north side.
49.Mrs. Dean was thankful to the policemen who had helped her kids arrive . (safe)
50.She injured her leg (badly) in the fall.
51.The (每日的) flight to Shanghai was put off because of the bad weather.
52.I communicate with my friends on WeChat (几乎) every day.
53.After hearing the bad news, the girl was sad and her mother (拥抱) her to make her feel better.
54.When Morwen, a pet dog, was found missing, its (安全) worried everyone who loved it.
55.It was an (讨厌的) experience to be cheated on April’s Day.
五、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
56.你会后悔跟父母顶嘴因为他们是真的关心和爱护你。
You will regret to your parents because you know they truly care about you.
57.即使有时候你的妈妈误会了你,你不应该顶撞她。
Although your mother mistakes you sometimes, you aren’t supposed to to her.
58.为了使孩子远离危险,父母应该给他们一些安全提示。
To danger, parents should give them some safety tips.
59.如果你没有拿到驾驶执照,就不允许开车。
It’s not allowed to drive a car if you don’t get the .
60.我后悔将真相告诉了她,使她感到那么难过。
I her the truth to make her feel so sad.
六、短文语法填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Teenagers often think they should 61 (allow) to practice their hobbies as much as they want. Do you agree
Liu Yu has always wanted to be a professional runner when he grows up. However, his parents won’t allow him 62 (train) so much. “Of course we want to see him achieve his dreams,” says Mr. Liu. “And we know how much he loves running. My wife and I 63 (support) every one of his races already. We have nothing 64 running! But we think our son needs to think about other possible jobs. He 65 (get) older now, so he needs to think about what will happen if he 66 (not, end) up as a professional runner.”
Liu Yu’s parents ask him to study hard instead of practice running. They think that he needs to spend more time on his homework 67 it’s difficult to become a professional sports star.
But Liu Yu 68 (agree), “I know my parents care about me. They always talk about what will happen if I don’t succeed. But I will! I’m a quick runner! I think I should be allowed to make this 69 (choose) myself. Only then will I have a chance to achieve my dream.” He thinks the 70 (happy) caused by regret can influence his schoolwork.
七、材料作文(本大题共25分)
71.“双减”政策实行两年多,它改变了许多学生的学习生活。请你以“My Free Time Activities”为题,结合以下表格,介绍“双减”政策下,你的业余活动及其好处,并适当发挥,简单谈谈你对“双减”政策的看法。
Activities How often Benefit (好处)
exercise after school every day keep healthy, …
watch movies once a month relax myself
reading once or twice a week open up my eyes
… … …
要求:
1. 应包含表格中的所有信息,可适当补充,条理清楚,行文连贯;
2. 词数80—100,开头已给出,不计入总词数,文中不出现真实校名、姓名等。
My Free Time Activities
Today, the biggest change in my life is from the “double reduction” policy. Now, there are many kinds of wonderful activities in my free time.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B
【解析】句意:去年世界不同的地方发生了多次地震。
考查一般过去时和动词用法。happen发生,动词原形,指偶然发生;happened发生,动词过去式;took place发生,过去时结构,指按计划发生;take place发生,原形。根据“earthquakes”可知,地震是偶然发生的,排除选项C和D;又根据“last year”可知,此句时态为一般过去时,动词用过去式。故选B。
2.C
【解析】句意:咸薯条让我喝了很多水。
考查形容词词义辨析。spicy辛辣的;sweet甜的;salty咸的;sour酸的。根据“made me drink much water.”及常识可知,是咸了更让人口渴。故选C。
3.B
【解析】句意:人们尊敬为社会做贡献的科学家。
考查短语辨析。have a point有道理;look up to尊敬;by accident偶然;take place发生。根据“scientists who contribute to society”可知,为社会做贡献的科学家应是会受到尊敬。故选B。
4.C
【解析】句意:这本书不仅有趣而且有教育意义。
考查连词辨析。so...that...如此……以至于……;either...or...要么……要么……;not only...but also...不但……而且……;neither...nor...既不……也不……。根据“interesting...educational.”可知,此处表示这本书既有趣又有教育意义,应用“not only...but also...”连接两个并列的成分,强调两个方面都具备。故选C。
5.B
【解析】句意:毫无疑问,互联网在现代生活中必不可少。
考查介词短语。By the way顺便说一下;Without doubt毫无疑问;At first起初;In short简而言之。根据“the Internet is essential in modern life”可知,互联网在现代生活中必不可少是事实,此处需要表示肯定语气的短语,“without doubt” 表示“毫无疑问”符合语境。故选B。
6.B
【解析】句意:地震突然发生,引起了恐慌。
考查短语辨析。for example例如;all of a sudden突然;as usual像往常一样;in the end最终。根据“causing panic”(引起恐慌)可知,地震应是突然发生的,所以引起了恐慌,“all of a sudden” 表示“突然”,故选B。
7.B
【解析】句意:老师让我们把班级分成几个小组。
考查动词短语辨析。depend on依赖;divide...into把……分成……;care about关心;look for寻找。根据“The teacher asked us to...the class...groups.”可知,老师让我们把班级分成几个小组。故选B。
8.C
【解析】句意:那位男人救了那个孩子并成为了当地的英雄。
考查名词辨析。doctor医生;student学生;hero英雄;teacher老师。根据“The man saved the child”可知,此处说的是救了孩子并成为英雄。故选C。
9.D
【解析】句意:作为成年人,你需要学会自己做决定。
考查动词短语和常识。follow others’ orders听从他人命令;ask for help求助;avoid problems避免问题;make your own decision自己做决定。结合常识可知,成年人需要学会“自己做决定”,故选D。
10.C
【解析】句意:——箱子太重了,搬不动。你能帮我吗?——没问题。
考查副词和动词不定式。根据“Can you help me ”可知,箱子太重了,搬不动,只有C项符合语境,too…to…“太……而不能……”;A项so…that…接句子且为肯定含义,应排除;B项enough修饰形容词应后置,排除;D项搭配错误。故选C。
11.A
【解析】句意:应该告诉孩子们从小就保护环境。
考查被动语态。主语Children是tell的承受者,应用被动语态“be done”,所以空处应是be told。故选A。
12.D
【解析】句意:她在道别前给了朋友一个温暖的拥抱。
考查名词辨析。wave挥手;nod点头;smile微笑;hug拥抱。根据“a warm...before saying goodbye.”可知,此处表示告别前给朋友一个温暖的“拥抱”。故选D。
13.B
【解析】句意:窗户坏了。我们应该尽快把它修好。
考查使役动词。根据“We should...soon.”可知,窗户要被修好,此处应用“have sth. done”结构表示“让某事被做”。故选B。
14.B
【解析】句意:要在大多数国家合法驾车,你需要申请驾驶执照。
考查名词辨析。list清单;license许可证,执照;ticket票;form表格。根据“To drive legally in most countries, you need to apply for a driving...”可知,合法驾驶需申请驾驶执照。故选B。
15.D
【解析】句意:他悄悄地进入了房间,坐在窗边。
考查动词辨析。left离开;cleaned打扫;locked锁上;entered进入。根据“the room quietly and sat next to the window”可知,“坐在窗边”的动作应是进入房间后发生的,故选D。
16.B 17.A 18.C 19.D 20.A 21.D 22.C 23.C 24.D 25.B 26.A 27.C 28.C 29.D 30.B
【导语】本文通过讲述作者从讨厌跑步到爱上跑步的个人经历,告诉我们一个道理:讨厌某样东西之前应该先尝试一下。
16.句意:在中学时,我发现在运动场上跑步很累,我总是最后一个冲过终点线的学生之一。
first第一;last最后的;second第二;best最好的。根据“I used to hate running...I found it very tired to run around the sports field”可知,作者讨厌跑步,觉得跑步很累,所以他总是跑到最后,选项B符合语境。故选B。
17.句意:我的答案是,不可能!我讨厌跑步。
answer回答,答复;result结果;question问题;saying谚语。根据“No way! I hate running”可知,此处为作者对朋友问题的答复。故选A。
18.句意:最终,我决定参加它。
take care of照顾;take out of拿走;take part in参加;take pride in为……骄傲。根据“I told my friend I would like to run with him.”可知,本句表示作者决定参加朋友的跑步。故选C。
19.句意:他听了很高兴。
sad悲伤的;worried担心的;angrey愤怒的;glad开心的。根据“He advised me to look for a running program on the Interne.”可知,朋友给他提出跑步的建议,所以朋友听到他的决定是开心的。故选D。
20.句意:他建议我在网上找一个跑步计划来帮助我学习如何跑步。
help帮助;give给;bring带来;lead领导。根据“...me learn how to run”结合前文提到“作者总是跑到最后的事情”可知,此处朋友建议他通过网络的“帮助”来学习如何跑步,选项A符合语境。故选A。
21.句意:我选择了一个为期14周的跑步计划。
saw看到;made制作;borrowed借;chose选择。根据“There were lots of running programs on the Internet. I...a 14-week running program.”可知,作者是在网上很多的计划中“选择”了其中一个。故选D。
22.句意:最初,我跑步的时间很短,休息的时间很长。
week星期;year年;time时间;month月。根据下文“I had to run for longer periods of time...”可知,设空处指作者开始时跑步的“时间”。故选C。
23.句意:然后,随着时间的推移,我不得不跑更长的时间,休息时间就变得更短了。
before在……之前;after在……之后;as随着;until直到。本句讲述“随着”时间的推移,自己跑步情况的变化内容,选项C符合语境。故选C。
24.句意:然后,随着时间的推移,我不得不跑更长的时间,休息时间就变得更短了。
stronger更强壮的;weaker更弱的;longer更长的;shorter更短的。根据“I had to run for longer periods of time and the breaks got...”可知,跑步的时间更长了,相对的休息时间就更短了。故选D。
25.句意:现在我每次都能跑30多分钟。
less更少;more更多;better更好的;worse更差的。本句表示作者经过练习,跑步的时间提高了,more than“多于”,选项B符合语境。故选B。
26.句意:我从讨厌跑步变成了喜欢跑步。
hating讨厌;liking喜欢;enjoying享受;learning学习。根据“I used to hate running.”可知,作者过去是讨厌跑步的。故选A。
27.句意:比赛那天我既兴奋又紧张。
break休息;meeting会议;match比赛;time时间。根据“I would attend a match when I finished the program.”可知,作者计划结束后将参加一场比赛。故选C。
28.句意:终于到了把我的新技能付诸实践的时候了。
I我;This这个;It它;That那个。本句真正主语为to put my new skills into practice,设空处使用It作形式主语。故选C。
29.句意:我为此感到非常自豪。
good好的;famous出名的;interested感兴趣的;proud骄傲的。根据“I managed to finish the 10000-metre run in 72 minutes”可知,本句表示作者对自己跑完10000米的事情感到自豪,be proud of“为……感到自豪”。故选D。
30.句意:通过这次经历,我明白了“在说我讨厌之前先尝试一下”是个好主意!
thought认为;learned学习;promised承诺;became变成。根据“...it was a good idea to try something before saying I hated it”可知,设空处后内容为作者从这次经历中“学习”到的经验,选项B符合语境。故选B。
31.C 32.A 33.C 34.D 35.B
【导语】本文介绍Sween Lin的爱好——集邮。
31.细节理解题。根据第一段“She spends a lot of time on her stamp collection after school hours.”可知,Sween Lin在课后花了很多时间收集邮票。故选C。
32.细节理解题。根据第一段“They are all in colour.”可知,她所有的邮票都是彩色的。故选A。
33.推理判断题。根据第二段“Sween Lin likes stamps with pictures of animals and birds on them. In this way, she learns the names of many animals and birds….She learns many things about them.” Sween Lin有动物和鸟类图片的邮票,她学会了许多动物和鸟类的名字,看了关于动物和鸟类的书,她学到了很多关于它们的东西;可知,她从邮票中学到了很多关于动物和鸟类的知识。故选C。
34.细节理解题。根据第三段“Sometimes Sween Lin has many stamps of the same kind. She gives them to her friends.”可知,有时Sween Lin有许多相同种类的邮票,她把它们送给她的朋友。故选D。
35.词义猜测题。根据第一段“She collects stamps.”和第五段“Many of Sween Lin’s friends collect other things. Some collect coins and others collect matchboxes.”不同人收集不同的东西;可知,“hobby”指“做自己喜欢的事情”。故选B。
36.D 37.A 38.B 39.B 40.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了两个学生发明了盲人阅读器来帮助盲人阅读的事。
36.细节理解题。根据“Feng Boyao and Meng Shuqi found that their city library didn’t have enough Braille books for blind people and many of the Braille books were outdated. So, they teamed up to help the blind by fixing the problem.”可知,发明盲人阅读器的目的是帮助盲人接触到更多的书籍,故选D。
37.词句猜测题。根据“aiming to…creative thinking by encouraging youths to solve social problems”可知,目的是通过鼓励青少年解决社会性问题,来发展创造性思维,故选A。
38.细节理解题。根据“This is the first Braille reader that uses magnets.”可知,这是盲人阅读器第一次使用磁铁,故选B。
39.细节理解题。根据“Feng and Meng visited a school for the blind to get advice and improved it based on the students’ needs”可知,参观学校的目的是为了了解学生的需求,故选B。
40.细节理解题。根据“We hope the invention will be popularized in the future to help those blind people who can’t afford the Braille reader now”可知,冯和孟两个人对盲人阅读器抱有很大的希望,故选D。
41.C 42.D 43.A 44.C 45.B
【导语】本文讲述了作者的爱好是游泳,以及游泳这一爱好给他带来的好处。
41.细节理解题。根据第二段“I did not want to jump into the cold water. My parents helped me get into the water. To my surprise, after two days, I was not afraid of water anymore.”可知,作者第一次去泳池的时候很害怕。故选C。
42.细节理解题。根据第二段“I did not want to jump into the cold water. My parents helped me get into the water.”可知,作者一开始不想跳进泳池的冷水中,他的爸爸妈妈帮他入水。根据第三段“Then day by day, my parents taught me how to swim well. After I could swim well, I always wanted to be in the pool.”可知,作者的爸爸妈妈教他游泳,之后他总是想待在泳池里。故选D。
43.词义猜测题。根据第四段“Early in the morning, after swimmng, I can concentrate on even the most difficult subject because it can be very relaxing.”可知,游泳后作者感到放松,能集中注意力于最难的科目上。故选A。
44.细节理解题。根据第四段“I swim every school day for an hour in the morning. And I swim for two hours each day on Saturday and on Sunday.”可知,作者从周一到周五每天游泳1小时,周六周日每天游泳2小时,一周总共游9小时。故选C。
45.篇章结构题。第一段总起全文;第二、三段讲述作者的爱好是游泳;第四段讲述游泳这一爱好是怎么帮助他的;第五段总结全文。故选B。
46.Canadian
【解析】句意:我有一个加拿大朋友,我们已经互相交流五年了。“friend(朋友)” 是名词,需用形容词修饰,“Canada(加拿大,名词)” 的形容词形式 “Canadian(加拿大的)” 符合语境。故填 Canadian。
47.musical
【解析】句意:他很小就展现出音乐才能,赢得了许多奖项。music“音乐”,空处在句中作定语修饰名词talent,所以用其形容词musical“音乐的”。故填musical。
48.entrance
【解析】句意:这座建筑的主要入口在北侧。分析句子“The main...(enter) to the building is on the north side.”可知,句子缺少主语,空处应是enter的名词形式entrance“入口”,the main entrance表示“主要入口”。故填entrance。
49.safely
【解析】句意:迪恩夫人很感激那些帮助她的孩子们安全到达的警察。根据“Mrs. Dean was thankful to the policemen who had helped her kids arrive...”以及英文提示可知,此处需要一个副词来修饰动词“arrive”,表示“安全地到达”。safe“安全的”是形容词,其副词形式为safely“安全地”。故填safely。
50.badly
【解析】句意:她在摔倒时腿伤得很重。此处需要用副词修饰动词“injured”,表示“伤得严重”,原词“badly”即可直接使用。故填badly。
51.daily
【解析】句意:由于天气不好,每天飞往上海的航班被推迟了。daily“每日的”,形容词作定语。故填 daily。
52.nearly/almost
【解析】句意:我几乎每天都在微信上与朋友交流。“几乎”为nearly/almost,是副词。故填nearly/almost。
53.hugged
【解析】句意:听到这个坏消息后,女孩很伤心,她的母亲拥抱了她,让她感觉好一点。hug“拥抱”,根据was可知,此句是一般过去时,动词用过去式,故填hugged。
54.safety
【解析】句意:当宠物狗Morwen被发现失踪时,它的安全令所有爱它的人都感到担忧。根据“its…”和汉语提示可知,是它的安全,应用名词形式。safety“安全”,名词。故填safety。
55.awful
【解析】在愚人节那天被骗是一种讨厌的经历。“讨厌的”英文表达为awful,空缺处为形容词修饰名词“experience”,故填awful。
56.talking back
【解析】根据中英文对照可知,英文句子缺少“顶嘴”,英文表达是talk back,根据语境和空前的regret可知,此处表示“后悔做过某事”,英文表达是regret doing sth.,所以空格处的动词talk要变成动词-ing形式,故填talking back。
57.talk back
【解析】分析句子可知,设空处缺“顶撞”,动词短语talk back“顶嘴”符合语境,再根据“aren’t supposed to”可知后接动词原形,故填talk back。
58.keep children away from
【解析】使某人远离:keep sb. away from,动词不定式符号to后加动词原形;孩子们:children。故填keep;children;away;from。
59.driver’s license
【解析】“驾驶执照”是名词短语driver’s license,此处应用其单数形式。故填driver’s license。
60.regret/regretted telling
【解析】根据中英文对照可知,可知空处缺少regret“后悔”,tell“告诉”,此处时态既可以是一般现在时,也可以是一般过去时,主语I为第一人称,所以第一个空填regret或regretted。regret doing sth.表示“后悔做某事”,第二个空用动词ing形式telling。故填regret/regretted;telling。
61.be allowed 62.to train 63.have supported 64.against 65.is getting 66.doesn’t end 67.because 68.disagrees 69.choice 70.unhappiness
【导语】本文是一篇记叙文,主要通过刘宇的案例,讲述了父母和子女对待爱好的冲突,刘宇喜欢跑步,想成为职业运动员,但是他父母不同意,认为还是上学成功的几率大,可以有稳定的工作。
61.句意:青少年经常认为他们应该被允许尽可能多地练习他们的爱好。根据分析句子可知,此句宾语从句中主语they和谓语部分形成被动关系,结合should是情态动词,所以此处构成被动语态结构为:should be allowed,表示应该被允许做某事。故填be allowed。
62.句意:然而,他的父母不允许他多训练。根据分析句子可知,allow sb to do sth,意为“允许某人做某事”,结合所给提示词,此处应该是to train。故填to train。
63.句意:我和我的妻子已经支持了他的每一场比赛。根据语境和“already”可知,此处时态要用现在完成时,结构为:has/have+动词的过去分词,由主语是My wife and I,结合所给词,此处应该是have supported。故填have supported。
64.句意:我们不反对跑步!根据后文“But we think our son needs to think about other possible jobs.”可知,此处应该表达肯定。由语境,结合“nothing”和“running”可知,此处应该填入一个表示否定的介词,against“反对”符合语境。故填against。
65.句意:他现在年纪越来越大了,所以他需要考虑一下,如果他最终不能成为一名职业赛跑运动员,将会发生什么。根据语境,结合now可知,此处时态为现在进行时,结构为:is/are+动词的现在分词,结合所给词get和主语He可知,此处应该是is getting。故填is getting。
66.句意:他现在年纪越来越大了,所以他需要考虑一下,如果他最终不能成为一名职业赛跑运动员,将会发生什么。根据前文“so he needs to think about what will happen”可知,此处的条件是他最终不能成为一名职业赛跑运动员。又因为if引导的条件状语从句,遵循原则:主将从现,结合所给词end是实义动词,主语为he可知,此处变为否定句,要借助助动词doesn’t后跟动词原形。故填doesn’t end。
67.句意:他们认为他需要花更多的时间在家庭作业上,因为成为一个职业体育明星是很困难的。根据前后语境可知,此处构成因果关系,所以此处要要从属连词because“因为”连接,构成原因状语从句。故填because。
68.句意:但刘宇不同意,我知道我的父母关心我。根据“But”可知,此处和前文形成转折关系,所以应该是表示不同意前面父母的观点,所给词agree和主语是第三人称单数形式可知,此处应该是disagrees。故填disagrees。
69.句意:我觉得我应该被允许自己做这个选择。此处应该填choose的名词形式choice作宾语,表示自己做选择,结合前文“this”可知,choice要用单数形式。故填choice。
70.句意:他认为后悔引起的不快乐会影响他的学业。根据前文语境,结合备选词可知,此处应该是不想因为后悔而导致的不快影响作者的学业,名词unhappiness“不快乐”。故填unhappiness。
71.例文:
My Free Time Activities
Today, the biggest change in my life is from the “double reduction” policy. Now, there are many kinds of wonderful activities in my free time.
I exercise every day after school. I think it’s good for my health and I can study better in this way. I go to the movies with my parents once a month, which is a good time to stay with my family and to relax myself. I also go to the library to read once or twice a week. Reading can make me open up my eyes and increase knowledge. Sometimes I go to the park to take photos with my friends. It’s both enjoyable and healthy for my body and mind. The school has many different clubs. I can play the violin, so I joined a music club. We practise twice a week.
We plan to take part in a competition next year. How wonderful! I’m sure the “double reduction” policy will be more and more popular.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为一般现在时;
③提示:根据表格内容介绍“双减”政策下,你的业余活动及其好处,适当增加细节。
[写作步骤]
第一步,引出话题;
第二步,根据表格内容详细介绍“双减”政策下,你的业余活动及其好处;
第三步,书写结语。
[亮点词汇]
①be good for对……有好处
②open up my eyes开拓眼界
③take part in参加
[高分句型]
①I go to the movies with my parents once a month, which is a good time to stay with my family and to relax myself. (which引导的定语从句)
②I’m sure the “double reduction” policy will be more and more popular. (宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)