(月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段全真模拟培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级全册英语鲁教版(五四学制)

文档属性

名称 (月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段全真模拟培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级全册英语鲁教版(五四学制)
格式 docx
文件大小 117.2KB
资源类型 试卷
版本资源 鲁教版(五四学制)
科目 英语
更新时间 2025-09-30 09:58:59

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年九年级全册英语鲁教版(五四学制)
Unit 1-Unit 2阶段全真模拟培优卷
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题;
4.考生答题必须答在答题卡上,答在试卷和草稿纸上一律无效。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
Mountain biking is a huge part of my life. 1 as fast as I can leaves me no time to think about the bad things in my life. I have to pay attention to my 2 while riding.
I’m in my sixties now, but I 3 cycling when I was a kid. In the summer, my friends and I would ride our bikes into the woods and see who was 4 enough to go down steep (陡峭的) hills and do big jumps. The 5 we had then weren’t made for that, and they often broke, so I used to draw pictures of bikes with big thick tyres (轮胎) that seemed 6 enough for what we were doing. They looked just like modern mountain bikes.
Later I took up skateboarding. I did that for about ten years until 7 hard surfaces started to hurt too much. Mountain biking seemed to be a safe way to keep fit, so I took it up again. I made a lot of friends and took active part in racing, which gave me a(n) 8 to train hard. I wanted to find out just how fit and fast I could get. 9 , I was very fast and I even won a couple of local races.
In the end, I 10 racing, mainly because I knew what it could mean to my life if I fell down. However, I still like to do a three-hour mountain bike ride every week.
1.A.Riding B.Pushing C.Jumping D.Crossing
2.A.money B.safety C.trouble D.time
3.A.started B.finished C.suggested D.avoided
4.A.young B.polite C.nervous D.brave
5.A.woods B.bikes C.watches D.hills
6.A.strange B.convenient C.strong D.common
7.A.falling onto B.looking for C.thinking of D.arriving at
8.A.result B.pity C.excuse D.reason
9.A.Suddenly B.Actually C.Unluckily D.Generally
10.A.stopped B.completed C.stood D.enjoyed
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
For most teenagers, the kitchen may be a mysterious place. But Flynn McGarry is already able to take charge of (掌管) a kitchen.
At the age of 15, he was already a well-known teenage chef in the US. He has opened his own dining club at home and works with some of the best restaurants in his country.
McGarry’s love for cooking started at the age of 10. He practiced his knife skills after school and taught himself from books and the Internet. In his room, there are no video games, basketballs or movie posters, but pots, cutting boards and pans (平底锅).
When he was 11, McGarry’s parents helped turn his bedroom into a monthly supper club called Eureka. Each month, he hosted his mother’s friends and soon won the title of “culinary prodigy (烹饪神童)”. Now, people pay MYM160 (979 yuan) per person to eat at Eureka.
McGarry does not stick with just simple types of cuisine (菜肴). He likes creating interesting dishes. “I could take a carrot and raise it to this amazing level that you’d never think you’re eating a carrot,” he said. The New York Times described his meals as “creative enough to make an experienced chef inferior (逊色的). ”
As for the future, McGarry dreams of being a Michelin starred chef. He plans to open his own restaurant by 19 and make it, as he puts it, “the best restaurant in the world.”
11.What do we know about McGarry
A.He started cooking at 15. B.He works for a restaurant.
C.He learned to cook by himself. D.He loves playing basketball.
12.Which of the following is TRUE
A.People can eat at Eureka for free. B.McGarry’s parents supported his hobby.
C.McGarry hosts Eureka for his friends. D.McGarry started Eureka at 10.
13.The underlined word “raise” means ________.
A.举起 B.提高 C.饲养 D.募集
14.According to The New York Times, McGarry’s dishes are ________.
A.strange B.cheap C.colorful D.delicious
15.What is McGarry’s dream for the future
A.To become a wealthy cook. B.To open his own restaurant.
C.To cook for movie stars. D.To work at a famous restaurant.
B
Have you ever noticed something around you that you’ve never seen before They all came about because someone invented them. Most inventions begin with an idea. Someone sees a need or a problem. Then he or she thinks of an idea to meet that needs or solve the problem.
But not all inventions happen on purpose. They may be something by working on an idea and invent something else by chance. Or an inventor might make a mistake that turns out to be a good idea.
Between AD 600 and 900, scientists in ancient China were working in a lab when they invented fireworks by accident. They were working on an invention that would help people live forever. They mixed materials together like salt, charcoal (木炭), and sulphur (硫黄). They put the mixture into pieces of bamboo. Then they threw them into a fire. This is how fireworks were invented.
In 1905, a boy named Frank Epperson left a cup of soda (苏打水) outside all night. It had a wooden stick in it. The soda froze in the cold evening. In the morning, Frank tasted the frozen soda. He shared the frozen soda with his friends. All of them spoke highly of his new invention. It tasted really good! He called his invention “Episicle”.
In 1968, scientist Spencer Silver was researching adhesives (黏合剂) when he discovered one that stuck to things, but could then be easily taken away. For years he tried to find a use for his invention. At the same time, another scientist named Art Fry was singing. He used small pieces of paper to mark the songs in his book. He needed bookmarks that would stay in place. Silver and Fry discussed their ideas and created the Post-it note.
16.According to Paragraph 3, scientists in ancient China were working in a lab to ________.
A.invent fireworks
B.invent something that could make fire
C.cook some delicious food
D.invent something that would help people live forever
17.Who invented “Episicle”
A.Scientists in China. B.Frank Epperson. C.Spencer Silver. D.Art Fry.
18.What’s the structure (结构) of the text (Paragraph 1 =①)
A. B. C. D.
19.If the text is followed by another story, what will the story probably be
A.The Wright brothers invented the airplane.
B.Whitcomb Judson invented the zipper.
C.George Crum invented potato chips.
D.Alexander Bell invented the telephone.
20.What’s the best title for the text
A.The importance of inventions B.How to invent things
C.Some famous inventors D.Inventions by accident
C
David loved everything about flying. He made planes out of paper, and he drew cartoons about space travel.
David became so involved (投入的) in his air travel projects that he often forgot the time. Sometimes he forgot to do his homework. Last month, he was late for a group report. As a result, all three students in his group got low grades. “I’m sorry, but look at this fantastic model of a seaplane I made!” David said.
One day at school last week, David spent his lunch break under a tree drawing a new spaceship. He heard the bell at the end of the break, but could not make himself leave. Surely Mrs. Carl, his teacher, would understand why he was late when she saw his wonderful idea, he thought.
An hour later, David walked back to his classroom. “Where have you been, David I sent the monitor (班长) to look for you.” Mrs. Carl said.
“I’m sorry, but I just had to finish this spaceship,” said David as he tried to show Mrs. Carl his drawing.
“But we had a special guest speaker this afternoon, an airplane pilot who talked about his job. He just finished his speech and left,” Mrs. Carl explained.
David’s smile fell, along with his heart. “I forgot! I missed him I can’t believe I missed a real airplane pilot.”
“I missed the best part of school for the whole year,” he said to himself.
“Lesson learned ” his teacher said. David nodded, and then he took his seat, putting his drawing away in his desk.
根据材料内容选择最佳答案。
21.What did David most probably want to be
A.An artist. B.A teacher. C.A model. D.An airplane pilot.
22.Why did Mrs. Carl ask the monitor to look for David
A.To finish his homework. B.To listen to a speech.
C.To prepare for a report. D.To share his wonderful idea.
23.What is the correct order according to the text
a. David walked into the classroom. b. David put his drawing in his desk.
c. Mrs. Carl said the pilot had left. d. David tried to show Mrs. Carl his drawing.
e. David wasn’t on time for a group report.
A.e-b-a-c-d B.d-b-c-a-e C.e-a-d-c-b D.d-e-a-c-b
24.How did David feel at the end of the story
A.Relaxed. B.Excited. C.Nervous. D.Regretful.
25.What’s the best title for the text
A.Coming back to earth B.Flying high into the sky
C.Getting along with others D.Keeping away from the world
D
There used to be an inventor named David. He was famous for his good ideas and bad temper (脾气). One day David heard a knock on his door. “Who’s getting in the way of my work ” he shouted angrily. “It’s me, Uncle,” said his twelve-year-old nephew (侄子) Peter. “I want to be a great inventor, too. Will you teach me ” he asked.
David got hurt when he did chores. He didn’t really want to teach Peter. Then he got an idea. “If you do all the chores, I’ll let you watch me invent things,” he said.
Peter did the chores, cooked meals and watched how David worked. Then the boy got some clever ideas. He wanted to make some tools. David disagreed, “Just leave the inventing to me.”
One day, Peter cooked a large fish for lunch. David was satisfied with it. After lunch, Peter started washing the dishes. Suddenly, he cut his finger by the jagged bone (锯齿状的骨头) of the fish. He studied it carefully, and then said to himself, “I can make a fine tool for cutting wood.”
The next day, Peter cut all the firewood (柴火) before David woke up. “How did you finish your work so early ” David asked in surprise. “It was easy work with my new invention,” said Peter. He showed his uncle the saw.
David was unhappy to praise his nephew. “It should be my invention because you cooked that fish for me,” he said. Peter just smiled. He realized that he was a great inventor, too.
26.How did David feel about the knock on his door
A.Surprised. B.Mad. C.Nervous. D.Satisfied.
27.David got hurt when he ________.
A.invented things B.ate fish C.did the chores D.taught others
28.From what did Peter get the idea for his invention
A.The fish. B.The firewood. C.His uncle. D.The door.
29.What does the underlined word “saw” mean in Paragraph 5
A.小刀 B.斧头 C.铁锤 D.锯子
30.What can we know from the passage
A.Peter was a very creative boy.
B.Peter didn’t get on well with his uncle.
C.Peter learned everything from his uncle.
D.Peter wasn’t satisfied with his invention.
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
根据短文内容,从文后选出能填入空白处的最佳选项,其中有两项多余。
The world is an interesting place. Different people like different things. Some people like loud music. Other people don’t. 31
Many people like sports, but they do not all like the same sports. In some countries, cricket (板球运动) is a very popular sport. In others, it is not popular at all. No one plays it or watches it on TV. However, the World Cup is very popular. 32
Different people like different foods. Some people do not like meat. 33 Some people do not like potatoes or bread. They prefer rice.
34 Most people have their favorite colors. Some people like bright colors. Others prefer pale colors.
Many people like traveling. Different people like different places. 35 They like the fresh air. Some people like to go to the cities. Because they like shopping. Some other people enjoy beautiful places like the mountains or beaches.
What do you like Have you got an idea
A.They like soft music like the piano music.
B.Not everyone likes the same color.
C.Millions of people watch the game on TV.
D.Nowadays traveling by car is popular.
E.They eat fruit and vegetables most of the time.
F.Different people have different hobbies.
G.Some people like to go to the country.
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.It was (几乎) 9 pm, they all went home.
37.The book gives a good picture of (日常) life in Ancient China.
38.After hearing the bad news, the girl was sad and her mother (拥抱) her to make her feel better.
39.When Morwen, a pet dog, was found missing, its (安全) worried everyone who loved it.
40.It was an (讨厌的) experience to be cheated on April’s Day.
41.It’s cold outside. The temperature today is much l than it was yesterday.
42.He prefers food that’s not too s , because eating too much salt is bad for the body.
43.He dropped out of school at an early age. Now he always r doing that.
44.Dale has got full s from his family, so he dares to have a try.
45.Little Larry gave his father a big h before he left home.
请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。请将答案写在答题卡对应题目的答题位置上。
set, with, expensive, but, ton, what, her, house, finish, how, pair, more
Trisha loves playing with dolls (玩偶). She has 46 of clothes for them. And every day she tries to think of new ways to play with them.
One day she thought of getting a 47 for her dolls. However, doll houses are 48 to buy. She didn’t have enough money. And she didn’t want to ask her parents for the money. So she decided to make one by 49 .
She found some cardboard (硬纸板) and a 50 of scissors, and set to work. She spent an hour cutting the cardboard into small pieces and using them to build a house with six rooms. It was large enough, but Trisha wasn’t satisfied (满意的) with 51 it looked like —its color was ugly (难看的).
Trisha then used old wallpaper of beautiful colors to do some improvement. As soon as she 52 that, her parents came back. They couldn’t wait to help her. Mom made some beds and Dad made some wooden furniture. Then the house looked a lot 53 beautiful.
Trisha looked at the house 54 a smile. She was tired. It was a long process, 55 it was really fun. She finally found something new for her dolls, and she felt it great to make something herself.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Should I Be Allowed to Make My Own Decisions
Many teenagers have 56 (hobby). But sometimes these can get in the way of their schoolwork, and parents might worry about their 57 (succeed) at school. Teenagers often think they should be allowed to practice their hobbies as much as they want. Do you agree
Liu Yu, 58 fifteen-year-old boy from Shandong, is a running star. He is on his school team and has always wanted to be a professional runner when he grows up. 59 , his parents won’t allow him to train so much. “Of course we want to see achieve his dreams,” says Mr. Liu. “And we know how much he loves running. My wife and I have supported every one of his races. We have nothing 60 running! But we think our son needs to think about other possible jobs. He’s getting 61 (old) now, so he needs to think about what 62 (happen) if he doesn’t end up as a professional runner.”
Liu Yu doesn’t really agree. “Well, I think I should 63 (allow) to decide for myself,” he says. “My parents have always taught me how important it is to work hard at school and enter university. I understand this, but I’m serious about running. It’s the only thing I’ve ever wanted to do.”
His parents believe that Liu Yu should study hard in the evenings so they don’t allow him to practice 64 (run) at night. “Maybe he thinks it’s too strict or unfair,” says Mrs. Liu. “But we think we’re doing the right thing. He needs to spend more time on his homework because it is difficult to become a professional sports star.”
But Liu Yu still disagree. “I know my parents care about me. They always talk about what will happen if I don’t succeed. But I will! I’m a quick runner! I think I should be allowed to make this choice 65 (I). Only then will I have a chance to achieve my dream.”
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读短文,根据要求完成下面各小题。
About 30 years ago, almost every kid in my neighborhood had some kind of hobby. One of my friends was into photography, and another was into building radios.
Hobbies are a means of self-discovery, and hobbies help build self-respect. Hobbies are educational tools as well. 3. By working on hobbies, children learn to set goals, making decisions, and solve all kinds of problems.
If all these sound good, you may would like to help your child develop a hobby. But do you know how to help your child develop a hobby Try these suggestions.
Set a good example. Scott Harris, a hobby shop buyer and hobby workshop leader in Gastonia, North Carolina, finds that children with hobbies tend to have parents with hobbies.
Be prepared to sacrifice (牺牲) space. Your child will need work space for his or her hobby projects. Choose a special room, a corner of the basement, part of the garage, or a small area. No matter where you set up the space, your child should be able to walk away from the hobby and come back to it later.
Provide some guidance. Nothing will kill a child’s love for a hobby quicker than lots of frustration during the learning stage. Help your child get a good start by showing him her clearly how to closely follow a set of directions.
Limit television watching. 4. It’s impossible to take up a hobby and watch TV at the same time.
If there is no enough spare time, a hobby may never develop. But if your child finds a hobby, a talent may be born, and his or her life may more exciting. A.根据短文内容简要回答问题。
66.How many pieces of advice does the writer give What are they
67.According to the passage, where can be the space for the hobby
B.将短文中划线的句子译成汉语。
68.
69.
C. 请给短文拟一个适当的英文标题。
70.
书面表达(共1题;满分25分)
71.假如你是李华,你的英国好友Linda想了解你过去与现在性格方面的改变。请根据要点内容的提示,给她写封邮件。
要点如下:
1. 过去害羞、喜欢乡村音乐,很少交友;
2. 现在开朗,喜欢古典音乐,有很多朋友:
3. 过去喜欢集邮,现在喜欢看书。
写作要求:1. 短文内容必须包括以上所有要求的内容,可适当增加细节,以使行文连贯;
2. 文中不得出现真实姓名和地名:
3. 词数:80—100(开头和结尾已给出,不计入总词数)。
Dear Linda.
I’m very glad to tell you something about me.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That’s all about my characters and hobbies. With my best wishes!
Yours,
Li Hua
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.B 3.A 4.D 5.B 6.C 7.A 8.D 9.B 10.A
【导语】本文讲述了作者对于山地自行车运动的爱好。
1.句意:骑得越快,我就没有时间去思考生活中的不好的事情。
Riding骑车;Pushing推;Jumping跳;Crossing穿过。根据“Mountain biking is a huge part of my life.”可知是指骑山地自行车,故选A。
2.句意:我骑车时必须注意安全。
money钱;safety安全;trouble困难;time时间。根据“pay attention to my…while riding”可知是指骑车时必须注意安全。故选B。
3.句意:我现在60多岁了,但我从小就开始骑自行车了。
started开始;finished完成;suggested建议;avoided避免。根据“I’m in my sixties now, but I…cycling when I was a kid.”可知是指从小就开始骑自行车了。故选A。
4.句意:夏天,我和我的朋友们会骑着自行车到树林里去,看看谁有勇气下陡峭的山坡,做大跳跃。
young年轻的;polite礼貌的;nervous紧张的;brave勇敢的。根据“go down steep (陡峭的) hills and do big jumps”可知是指看看谁有勇气下陡峭的山坡,做大跳跃。故选D。
5.句意:我们当时拥有的自行车不是为此而造的,它们经常坏掉,所以我过去常画大而厚的轮胎的自行车,对于我们正在做的事情来说,似乎足够强壮了。
woods木头;bikes自行车;watches手表;hills山。根据“we had then weren’t made for that, and they often broke”可知是指我们当时拥有的自行车不是为此而造的,它们经常坏掉,故选B。
6.句意:我们当时拥有的自行车不是为此而造的,它们经常坏掉,所以我过去常画大而厚的轮胎的自行车,对于我们正在做的事情来说,似乎足够强壮了。
strange陌生的;convenient便利的;strong强壮的;common共同的。根据“so I used to draw pictures of bikes with big thick tyres”可知是指大而厚的轮胎的自行车,对于我们正在做的事情来说,似乎足够强壮了。故选C。
7.句意:我做了大约十年,直到摔倒在坚硬的表面上开始感到太痛。
falling onto摔倒;looking for寻找;thinking of认为;arriving at到达。根据“hard surfaces started to hurt too much”可知是指摔倒在坚硬的表面上开始感到太痛。故选A。
8.句意:我交了很多朋友,积极参加比赛,这给了我刻苦训练的理由。
result结果;pity同情;excuse借口;reason理由。根据“I made a lot of friends and took active part in racing, which gave me…to train hard.”可知是指交了很多朋友,积极参加比赛,这给了我刻苦训练的理由。故选D。
9.句意:实际上,我很快,甚至赢得了几场本地比赛。
Suddenly突然;Actually实际上;Unluckily不幸地;Generally通常。根据“I wanted to find out just how fit and fast I could get…I was very fast and I even won a couple of local races.”可知实际上,我很快,甚至赢得了几场本地比赛。故选B。
10.句意:最后,我停止了比赛,主要是因为我知道,如果我摔倒,这对我的生活意味着什么。
stopped停止;completed完成;stood站;enjoyed享受。根据“I knew what it could mean to my life if I fell down.”以及“However, I still like to do a three-hour mountain bike ride every week.”可知最后,我停止了比赛,故选A。
11.C 12.B 13.B 14.D 15.B
【导语】本文主要介绍了烹饪神童Flynn McGarry学习烹饪的经历及未来的计划。
11.细节理解题。根据“McGarry’s love for cooking started at the age of 10. He practiced his knife skills after school and taught himself from books and the Internet.”可知,他放学后练习刀工,并从书上和网上自学。因此他自学烹饪。故选C。
12.推理判断题。根据“When he was 11, McGarry’s parents helped turn his bedroom into a monthly supper club called Eureka”可知,他的父母把他的卧室变成了一个每月一次的晚餐俱乐部,由此可知,父母支持他的爱好。故选B。
13.词义猜测题。根据“I could take a carrot and raise it to this amazing level that you’d never think you’re eating a carrot”可知,他能把一个萝卜提高到你从来不会认为你在吃胡萝卜的水平,因此划线单词表示“提高”。故选B。
14.推理判断题。根据“creative enough to make an experienced chef inferior”可知,《纽约时报》将他的菜肴描述为“创意足以让经验丰富的厨师逊色”,由此可知,他的菜肴很美味。故选D。
15.细节理解题。根据“He plans to open his own restaurant by 19”可知,未来他计划开自己的餐厅。故选B。
16.D 17.B 18.D 19.C 20.D
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了烟花、冰冻苏打水和便利贴三种偶然间的发明。
16.细节理解题。根据“They were working on an invention that would help people live forever.”可知,他们在寻求长生之法。故选D。
17.细节理解题。根据“In 1905, a boy named Frank Epperson left a cup of soda outside all night.”和“He called his invention ‘Episicle’.”可知,Frank Epperson发明了Episicle。故选B。
18.篇章结构题。文章首段介绍了生活中的一些发明,第二段说有些发明是意外出现的,第三、四、五段则举出了三个例子。故选D。
19.推理判断题。根据“But not all inventions happen on purpose.”可知,本文介绍的是偶然间的发明,因此C项“乔治·克拉姆发明了薯片”符合文章内容。故选C。
20.最佳标题题。根据“But not all inventions happen on purpose. They may be something by working on an idea and invent something else by chance. Or an inventor might make a mistake that turns out to be a good idea.”可知,本文介绍了三种偶然间的发明,因此D项“偶然的发明”最适合做本文的标题。故选D。
21.D 22.B 23.C 24.D 25.A
【导语】本文主要讲述了David因为自己的爱好而错过了上课,甚至错过了自己最喜欢的演讲,老师通过这次教训告诉他要回到现实,脚踏实地。
21.推理判断题。根据“David loved everything about flying. He made planes out of paper, and he drew cartoons about space travel.”可知,David喜欢飞行的一切,因此他最有可能想成为飞行员。故选D。
22.细节理解题。根据“But we had a special guest speaker this afternoon, an airplane pilot who talked about his job. He just finished his speech and left”可知,是因为一个演讲,所以让班长去找David。故选B。
23.细节理解题。根据“Last month, he was late for a group report. As a result, all three students in his group got low grades.”可知,David没有准时参加小组报告,即e;根据“An hour later, David walked back to his classroom.”可知,一个小时后,David回到了教室,即a;根据“said David as he tried to show Mrs. Carl his drawing.”可知,David一边说一边想让卡尔夫人看他的画,即d;根据“He just finished his speech and left”可知,卡尔夫人告诉David飞行员已经完成演讲离开了,即c;根据“putting his drawing away in his desk.”可知,听了老师的话后,David把他的画收进桌子里,即b。因此正确的顺序是e-a-d-c-b。故选C。
24.推理判断题。根据“I forgot! I missed him I can’t believe I missed a real airplane pilot.”及“I missed the best part of school for the whole year”可知,错过了一个真正飞行员的演讲,David感到很后悔。故选D。
25.最佳标题题。根据“‘Lesson learned ’ his teacher said. David nodded, and then he took his seat, putting his drawing away in his desk.”及全文可知,David从自己错过了飞行员的演讲中得到的教训是回到现实,要脚踏实地。因此A选项为最佳标题。故选A。
26.B 27.C 28.A 29.D 30.A
【导语】本文讲述了David是一个脾气很差的发明家,他不乐意教自己的侄子如何来发明新物品,但是他聪明的侄子从锯齿状的鱼骨中得到了灵感,发明了锯。
26.细节理解题。根据“One day David heard a knock on his door. ‘Who’s getting in the way of my work ’ he shouted angrily.”可知,他听到敲门是很生气的。故选B。
27.细节理解题。根据“David got hurt when he did chores.”可知,是在做家务的时候受伤了。故选C。
28.细节理解题。根据“Suddenly, he cut his finger by the jagged bone (锯齿状的骨头) of the fish. He studied it carefully, and then said to himself, ‘I can make a fine tool for cutting wood.’”可知,是因为被鱼骨弄伤了,所以有了发明的想法。故选A。
29.词义猜测题。根据“he cut his finger by the jagged bone (锯齿状的骨头) of the fish…I can make a fine tool for cutting wood.”可知,发明的新工具是用来砍木头的,且灵感来源于锯齿状的骨头,所以saw应该表示“锯子”。故选D。
30.推理判断题。根据“Suddenly, he cut his finger by the jagged bone (锯齿状的骨头) of the fish. He studied it carefully, and then said to himself, ‘I can make a fine tool for cutting wood.’ The next day, Peter cut all the firewood (柴火) before David woke up.”可知,Peter因为被鱼骨划伤,就发明出了砍木头的工具,所以可推知他是很有创造性的。故选A。
31.A 32.C 33.E 34.B 35.G
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了人们在体育运动,饮食及颜色等方面的不同爱好。
31.根据“Some people like loud music. Other people don’t.”可知,一些人喜欢响亮的音乐,其他人喜欢轻柔的音乐,空处的内容应是关于轻柔音乐的。选项A“他们喜欢轻柔的音乐,如钢琴乐”符合语境。故选A。
32.根据“However, the World Cup is very popular.”可知,世界杯很普遍,空处的内容应是关于世界杯的。选项C“数百万人在电视上观看比赛”符合语境。故选C。
33.根据“Different people like different foods. Some people do not like meat.”可知,不同的人喜欢不同的食物,一些人不喜欢肉,空处的内容应是不喜欢肉的这些人吃什么食物。选项E“他们大部分时间吃水果和蔬菜”符合语境。故选E。
34.根据“Most people have their favorite colors. Some people like bright colors. Others prefer pale colors.”可知,大多数人有自己喜欢的颜色,有些人喜欢鲜艳的颜色,而其他人更喜欢浅淡的颜色,空处的内容应是对本段内容的总括,是关于颜色的表达。选项B“不是每个人都喜欢同样的颜色”符合语境。故选B。
35.根据“Different people like different places…They like the fresh air. Some people like to go to the cities. Because they like shopping.”可知,不同的人喜欢不同的地方……他们喜欢新鲜的空气,空处的内容应是关于他们喜欢去的地方,这个地方应是有新鲜的空气。选项G“一些人喜欢去乡村”符合语境。故选G。
36.nearly/almost
【解析】句意:几乎晚上9点了,他们都回家了。nearly/almost“几乎”,副词。故填nearly/almost。
37.daily
【解析】句意:这本书很好地描绘了中国古代的日常生活。根据中文提示可知,这里修饰名词life,用形容词daily表示“日常的”。故填daily。
38.hugged
【解析】句意:听到这个坏消息后,女孩很伤心,她的母亲拥抱了她,让她感觉好一点。hug“拥抱”,根据was可知,此句是一般过去时,动词用过去式,故填hugged。
39.safety
【解析】句意:当宠物狗Morwen被发现失踪时,它的安全令所有爱它的人都感到担忧。根据“its…”和汉语提示可知,是它的安全,应用名词形式。safety“安全”,名词。故填safety。
40.awful
【解析】在愚人节那天被骗是一种讨厌的经历。“讨厌的”英文表达为awful,空缺处为形容词修饰名词“experience”,故填awful。
41.(l)ower
【解析】句意:外面很冷。今天的温度比昨天低得多。结合“It’s cold outside.”和首字母“l”可知,此处是指温度低;再根据“is much…than it was yesterday”可知,此处应填形容词low“低的”的比较级形式lower“更低的”作表语。故填(l)ower。
42.(s)alty
【解析】句意:他更喜欢不太咸的食物,因为吃太多盐对身体不好。根据“because eating too much salt is bad for the body.”以及首字母,可知是不喜欢吃咸的食物,形容词salty“咸的”作表语。故填(s)alty。
43.(r)egrets
【解析】句意:他很小就辍学了。现在他总是后悔那样做。根据“He dropped out of school at an early age.”和首字母“r”可知,他后悔很小就辍学了,regret“后悔”,动词,由always可知,时态是一般现在时,主语是he,所以谓语动词用动词三单形式,故填(r)egrets。
44.(s)upport
【解析】句意:戴尔得到了家人的全力支持,所以他敢于尝试。根据句子和单词提示可知,此处指的是得到家人的全力支持,support“支持”,get full support from sb“得到……的全力支持”。故填(s)upport。
45.(h)ug
【解析】句意:小拉里离开家前给了他父亲一个大大的拥抱。根据“gave his father a big...before he left home”即首字母提示可知,此处指的是hug“拥抱”,是名词,空前有a修饰,名词应用单数形式,故填(h)ug。
46.tons 47.house 48.expensive 49.herself 50.pair 51.what 52.finished 53.more 54.with 55.but
【导语】本文主要讲述了Trisha喜欢玩偶,并且和爸爸妈妈一起为玩偶装饰房子。
46.句意:她为它们准备了大量的衣服。根据“of clothes”结合备选词可知,此处应用tons,tons of表示“大量的”。故填tons。
47.句意:有一天,她想为她的娃娃买一所房子。根据下文“doll houses”结合备选词可知,此处表示她想给她的娃娃买一所房子。因此应用house,名词,意为“房子”。故填house。
48.句意:然而,玩偶屋的价格非常昂贵。根据“She didn’t have enough money.”结合备选词可知,此处表示玩偶房非常贵,因此用expensive,形容词,意为“昂贵的”。故填expensive。
49.句意:所以她决定自己做一个。根据“So she decided to make one by… .”结合备选词可知,此处应指她决定自己做一个,by oneself,意为“独自”,此处主语为she,因此用herself,意为“她自己”。故填herself。
50.句意:她找来一些硬纸板和一把剪刀,开始工作。根据“ a…of scissors”结合备选词可知,此处应表示一把剪子,因此用pair,a pair of,意为“一把”。故填pair。
51.句意:它足够大,但Trisha对它的样子并不满意——它的颜色很难看。根据“but Trisha wasn’t satisfied (满意的) with…it looked like —its color was ugly (难看的).”结合备选词可知,空格处在句中引导宾语从句,且在宾语从句中作宾语,指物,因此用what引导宾语从句,表示Trisha对它的样子并不满意——它的颜色很难看。故填what。
52.句意:她刚做完这件事,她父母就回来了。根据“As soon as she…that, her parents came back.”结合备选词可知,此处表示她刚做完,父母就回来了,As soon as引导时间状语从句,she为从句中的主语,时态为一般过去时,因此此处应用finish的一般过去时,意为“完成”。故填finished。
53.句意:然后房子看起来漂亮多了。根据“a lot…beautiful”结合备选词可知,此处表示房子看起来漂亮多了,因此此处应用比较级,beautiful的比较级为more beautiful。故填more。
54.句意:Trisha微笑着看着房子。根据“Trisha looked at the house…a smile.”结合备选词可知,此处表示Trisha微笑着看着房子,因此应用with,表伴随,with a smile,意为“微笑着”。故填with。
55.句意:这是一个漫长的过程,但它真的很有趣。根据“It was a long process,…it was really fun.”结合备选词可知,前后两个分句存在转折关系,因此用but,意为“但是”,表转折。故填but。
56.hobbies 57.success 58.a 59.However 60.against 61.older 62.will happen 63.be allowed 64.running 65.myself
【导语】本文讲述了山东少年刘宇热爱跑步,想成为职业运动员,但父母因担心其未来反对他过多训练,刘宇认为应自主选择,坚持追求梦想。
56.句意:许多青少年都有爱好。many修饰可数名词复数hobbies“爱好”,故填hobbies。
57.句意:父母可能担心他们在学校的成功。介词后需接名词,succeed的名词形式为success“成功”。故填success。
58.句意:刘宇,一个来自山东的15岁男孩,是一名跑步明星。此处表泛指,“fifteen-year-old”以辅音音素开头,用不定冠词a。故填a。
59.句意:然而,他的父母不允许他训练太多。前后句意转折,结合标点符号可知用副词However“然而”,修饰这个句子。故填However。
60.句意:我们完全不反对跑步!固定短语“have nothing against”意为“不反对”,后接动名词“running”。故填against。
61.句意:他现在年龄越来越大了。get为系动词,后接形容词比较级作表语,此处表示年龄越来越大,需用比较级“older”,故填older。
62.句意:如果他没有成为职业运动员,将会发生什么?此处表示对未来的假设,用一般将来时,故填will happen。
63.句意:我认为我应该被允许自己做决定。主语I与动词allow之间是动宾关系,用被动语态,should后接动词原形,故填be allowed。
64.句意:所以他们不允许他晚上练习跑步。practice doing sth.“练习做某事”,为固定搭配,填动名词running。故填running。
65.句意:我认为我应该被允许自己做出这个选择。此处用反身代词myself“我自己”,强调主语自身,故填myself。
66.Four. Set a good example; Be prepared to sacrifice space; Provide some guidance; Limit television watching. 67.A special room, a corner of the basement, part of the garage, or a small area. 68.通过培养爱好,孩子们学会设定目标,做决定和解决各种各样的问题。 69.开展爱好的同时看电视是不可能的。 70.How to help your child develop a hobby./Suggestions about helping kids develop a hobby.
【导语】本文主要介绍了如何培养孩子的兴趣爱好。
66.根据“Try these suggestions. Set a good example...Be prepared to sacrifice (牺牲) space...Provide some guidance...Limit television watching.”可知共4条建议,分别是树立一个好榜样;做好牺牲空间的准备;提供一些指导;限制看电视。故填Four. Set a good example; Be prepared to sacrifice space; Provide some guidance; Limit television watching.
67.根据第五段“Your child will need work space for his or her hobby projects. Choose a special room, a corner of the basement, part of the garage, or a small area.”可知你的孩子需要工作空间来完成他的或她的爱好项目,因此选择一个特别的房间、地下室的一角、车库的一部分或一个小区域。故填A special room, a corner of the basement, part of the garage, or a small area.
68.by doing“通过做”;working on hobbies“培养爱好”;learn to do“学会做”;set goals“设定目标”;make decisions“做决定”;solve problems“解决问题”;all kinds of“各种各样的”。故填:通过培养爱好,孩子们学会设定目标,做决定和解决各种各样的问题。
69.此句为it作形式主语,不定式短语作真正的主语;impossible“不可能的”;take up a hobby“开展爱好”;watch TV“看电视”;at the same time“同时”。故填:开展爱好的同时看电视是不可能的。
70.根据第三段“But do you know how to help your child develop a hobby Try these suggestions.”可知本文主要介绍了如何培养孩子的兴趣爱好。故填How to help your child develop a hobby./Suggestions about helping kids develop a hobby.
71.范文:
Dear Linda,
I’m very glad to tell you something about me.
I used to be too shy to speak to others in public. As a result, I always made few friends. I fear to face others by myself. At that time, I usually like country music which made me feel quiet and peaceful. I also used to like collecting stamps. And this always helped me get rich knowledge. However, I am outgoing so that I make many friends. What’s more, I like classic music that causes me to fall in love with books. So I love reading very much now. In the books, I can learn a lot and know better about our world.
That’s all about my characters and hobbies. With my best wishes!
Yours,
Li Hua
【解析】[总体分析]
① 题材:本文是一篇应用文,为电子邮件;
② 时态:时态为“一般现在时”和“一般过去时”;
③ 提示:根据所给提示完成写作,注意标点符号及大小写等问题,不要犯语法错误。注意上下文之间的逻辑关系,语意连贯。
[写作步骤]
第一步,介绍自己过去和现在性格的变化;
第二步,介绍自己爱好上的变化。
[亮点词汇]
①used to be过去是
②as a result因此
③what’s more而且
[高分句型]
①At that time, I usually like country music which made me feel quiet and peaceful.(定语从句)
②However, I am outgoing so that I make many friends.(目的状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录