(月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段全真模拟培优卷-2025 - 2026学年七年级上册英语鲁教版(五四学制)(2024)(含答案解析)

文档属性

名称 (月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段全真模拟培优卷-2025 - 2026学年七年级上册英语鲁教版(五四学制)(2024)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 304.8KB
资源类型 试卷
版本资源 鲁教版(五四学制)
科目 英语
更新时间 2025-09-30 10:03:12

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年七年级上册英语鲁教版(五四学制)(2024)
Unit 1-Unit 2阶段全真模拟培优卷
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题;
4.考生答题必须答在答题卡上,答在试卷和草稿纸上一律无效。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
It’s a summer afternoon in the city of Jinan. The weather is sunny and 1 . 2 are staying at home. Mr Green is 3 a storybook on the sofa. Mrs Green is 4 . What is Bill doing He’s doing his homework 5 . Bill’s grandparents 6 in the living room. Bill’s sister, Mary, isn’t 7 her room. She’s swimming in the pool in the yard. They don’t like hot weather, but they can’t change it. 8 the radio says it is cool tomorrow, they are all 9 to hear that. They hope they can have 10 then.
1.A.cold B.hot C.rainy D.cloudy
2.A.Mr Green B.Mrs Green C.Miss Green D.The Greens
3.A.reading B.watching C.seeing D.looking at
4.A.doing some washing B.skating C.building a snowman D.swimming in the lake
5.A.under the bed B.in his room C.on the floor D.in the kitchen
6.A.is watching TV B.watch TV C.watches TV D.are watching TV
7.A.on B.in C.away D.out
8.A.Though B.If C.When D.Once
9.A.sad B.sorry C.angry D.glad
10.A.good time B.a fun C.the good time D.fun
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
阅读下列短文,根据短文选择正确的选项。
Near the North Pole there are only two seasons: winter and summer. The winter Nights are long. For more than two months you can’t see the sun, even at noon. The summer days are long. For more than two months the sun never sets and there is no night at all. The weather is cold all the year round. Even in summer the temperature is below 0°C. So people there make their clothing with the fur of animals.
In the cold climate, plants cannot grow. So people have to build their houses with fur, earth, stone or snow. When they go out hunting, they live in the tents of the fur. When they move, they take their tents with them. Sometimes, they build houses of snow. Now don’t think that these houses must be cold, it is very warm and safe.
The life near the North Pole is very interesting.
11.There are only ________ near the North Pole.
A.spring and summer B.summer and autumn
C.summer and winter D.winter
12.The days the sun never set can last ________.
A.more than a month B.more than two months
C.more than a year D.more than four months
13.The people near the North Pole wear warm clothes ________.
A.all the year B.in winter C.in summer D.only at night
14.Near the north Pole you can’t see ________.
A.animals B.stone house C.plants D.snow
15.Near the North Pole, the houses of the snow are ________ to live in.
A.warm and safe B.very cold inside C.dangerous D.dark and cold
B
Hi, friends! I’m Peter from Hungary. I am a middle school student in Grade 7. I want to talk about the weather of my country in a year.
School starts on September 1st and that’s the beginning of autumn. It’s often sunny. And it is a rich season because trees are full of fruit. But in October and November, it’s usually cold and windy. It rains a lot and it’s often foggy (有雾的). The leaves of the trees fall down.
Winter is very cold. The temperature falls under 0°C. It often snows and there are stormy winds (暴风). It is better to sit inside by the fire when the cold wind is blowing outside. Many people like winter because of winter sports like skating and skiing (滑雪). In Hungary there aren’t very high mountains, so people often go skiing abroad.
I like spring a lot because after the long cold, wet and foggy days, it is warm again. Trees are in full blossom (开花). You can see lovely spring flowers everywhere. The weather is quite changeable in April. It may be super sunny and warm in one minute and windy and cold in another. It often rains, and sometimes it’s cloudy. But most of the time it is warm and sunny.
My favorite season is summer. It is very hot in July and August. Sometimes there are showers (阵雨) or rainstorms. There are all kinds of fruit in summer. Children prefer summer to the other seasons because there is no school and we can take our holidays.
16.In Hungary, it’s often rainy, windy and foggy in ________.
A.May B.July C.September D.November
17.Many people in Hungary like winter because they can ________.
A.B.C. D.
18.______ in both summer and autumn in Hungary.
A.There is no school B.The temperatures are high
C.There are lots of fruit D.There are many rainstorms
19.Which season do the kids in Hungary like best
A.Spring. B.Summer. C.Autumn. D.Winter.
20.Which is a suitable title for the passage
A.My Favorite Season in Hungary B.Weather and Activities in Hungary
C.Seasons in Hungary D.Fruit and Sports in Hungary
C
Eight-year-old Diego is playing in the swimming pool. His mother, Anna, is sitting near the pool. She is reading a book, or she is trying to read a book.
“Hey, Mum! I am swimming!”
“Look, Mum! I am dancing in the water.”
“Mum, are you watching me ”
“Yes, Diego! I am watching you and also reading a book. I am doing the two things at the same time,” says Anna.
Then Diego is trying to splash (泼洒) water onto her book. Anna is trying to stop him. The story in the book is really interesting. Anna is trying to follow it.
After some time, Diego is quiet. So Anna looks around for Diego. She cannot find him. She is getting worried.
“Diego! Diego! Where are you I can’t see you,” she cries.
“Boo!” Diego is standing right behind her. “I am playing with you, Mum!” says Diego.
“Diego, it’s not funny. I’m very worried about you. Don’t do that again!” says Anna. Then, Diego goes into the pool again. Anna stops reading and __________. All in all, safety comes first in a swimming pool.
根据语篇内容,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选择最佳答案。
21.Diego’s mother is trying to stop Diego __________ at first.
A.dancing B.swimming C.playing games D.splashing water
22.When Diego’s mother can’t find Diego, she is __________.
A.quiet B.funny C.worried D.sorry
23.At last, Diego’s mother finds Diego __________.
A.is at home B.is in the pool C.wants to play with her D.wants to take her book
24.Which of the following can be put in “__________”
A.watches her son B.starts playing with her son
C.starts swimming in the pool D.watches people around her
25.What does the writer want to tell us
A.It’s difficult to do two things at the same time. B.Safety always comes first in a swimming pool.
C.Children can’t swim alone in a swimming pool. D.Never play with parents when swimming.
D
Do you have friends or family members who live in other parts of China For example, maybe you live in Beijing, but you have cousins in Chongqing. But luckily, if you want to call them on the phone, you don’t have to worry about which time zone you are in. This is because nearly (几乎) all of China follows a single standard time (单一标准的时间).
But some countries have many different time zones. For example, the US has five different time zones. My hometown New York is in the Eastern Time Zone. But my friends in California are in the Pacific Time Zone, which is three hours behind my time zone. So, if I want to call them, I have to plan with them before calling to make sure we are both free at the same time.
Actually, there is one exception (例外) in China: the Xinjiang Uygur autonomous region (新疆维吾尔自治区). In this region, people either follow Beijing Time—the time that the rest of the country follows—or Xinjiang Time, which is about two hours behind Beijing Time.
For the first year I lived in China, I would often get phone calls from my mother very late at night because she forgot to consider the time difference.
根据材料内容选择最佳答案。
26.How many time zones are there in America
A.One. B.Two. C.Three. D.Five.
27.Why does the writer have to make a plan with friends before calling
A.Because they are both free. B.Because they are at the same time.
C.Because they are in the same country. D.Because they are in different time zones.
28.What does the underlined word “consider” mean
A.认为 B.关心 C.考虑 D.拒绝
29.What can we learn from this passage
A.The writer doesn’t like the time difference.
B.All of China follows a single standard time.
C.People in Xinjiang can choose the time they use.
D.It is 10:00 in New York when it is 12:00 in California.
30.What is the best title for this passage
A.Xinjiang Time B.Learn to Save Time
C.Make Plans before Calling D.Different Countries, Different Times
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
根据短文内容,从短文后所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The weather in Australia is not the same as ours, because the seasons are opposite (相反的). 31 Australia is a southern (南部的) country. 32 June, July and August are the winter months; September, October and November are spring; the summer is in December, January and February; and March, April and May are the autumn months.
A very large part of the country has no rain at all. The east coast (海岸) has rain all the year round. 33 The southeast winds blow all the year round. They bring rain from the sea. 34 The southeast part of Australia has summer rain from the southeast wind. 35
A.Australia is a beautiful country in the world.
B.There are no dry months there.
C.They only blow here in summer.
D.There is not much rain on the west side.
E.It is in the south of the world.
F.When it is winter in China, it is summer there.
G.People don’t go to work and children don’t go to school on that day.
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.Alice (举行) a birthday party every year.
37.Li Ming, please (解释) the meaning of the word.
38.The soil (土壤) is (干旱的) after a long time without rain.
39.A (暴风雨的) day makes people want to stay at home.
40.In Beijing, it’s (阴天的) these two days.
41.Alice has a good v . She sings very well.
42.Please hold o . I’ll ask Jim to answer your telephone.
43.Look out! The ground in the hall is very w . We’d better make it dry in case (以防) someone will fall over (摔倒).
44.Look! The scientists are i a new robot to the students at the school science show.
45.When the temperature is too h , it’s dangerous to stay outside.
根据短文内容,选择适当的单词填空,使短文意思完整。每个选项只用一次,有两项剩余。
is makes talking feel we north never sunny listen their wear take
Four students from different countries are camping and they are 46 about the weather. Let’s 47 to them!
Tiffany: It’s cool and 48 most of the time in our country. I live in Beijing, a beautiful city. It’s summer now. It is a little hot, but I still 49 good.
Lolita: I live in Moscow. It’s usually windy there. It 50 me feel bad. I don’t like that.
Ben: I live in the 51 of Canada. It’s very cold in winter, so we 52 warm clothes. Many people like snowy weather because they can make snowmen and Canada 53 beautiful then.
Jeff: I come from Australia. I 54 see a snowy day. It’s very hot most of the time in our country. And in winter it’s not very cold. Many people like to come to my country for 55 vacation.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
根据内容填写所缺单词或用所给单词的正确形式填空,使语篇意思完整。每空限填一词。
My name is Jenny. It’s a 56 (sun) day today. I am playing 57 (happy) in the park with my mother. I like such days because I can do a lot of outdoor 58 (activity). I don’t like snowy days. When it 59 (snow), my mother doesn’t let me go outside. And I am really 60 (bore). But my friend Tony doesn’t think so. He likes snowy days very much. Do you know why 61 he wants to play with snow. I have a photo of Tony and his friends. They 62 (run) in the snow. And they look very happy! My brother Tom, 63 eight-year-old boy, likes windy days because he can fly kites on windy days. He often asks our father to buy him different kinds 64 kites. And he often tells me about the happiness of 65 (fly) kites.
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,根据短文内容回答问题。
It’s December. It’s snowy and the weather is really cold in the north of China. You can see many children playing in the snow. Some of them are making snowmen. Some are skating happily. It’s a white world. How beautiful!
But in Australia, the weather is hot now. Many people are swimming in the sea. They are having a good time. Jim and his friends are playing volleyball near the sea. They want to swim after playing volleyball.
Why can they swim in December It is winter, isn’t it Yes, it is winter in China. But it isn’t winter in Australia. That’s because China and Australia have different seasons at the same time.
66.What’s the weather like in the north of China in December
67.What are the Chinese children doing according to the passage
68.Are Jim and his friends swimming in the sea now
69.Can you see white snow in Australia on New Year’s Day
70.If it’s June now in China, which season is it in Australia
书面表达(共1题;满分25分)
71.假如你是学校英文电视台的气象播报员,请根据表格中的信息播报一则天气预报。
Date January 23rd
Temperature -1℃~3℃
Weather In the morning: sunny; warm In the afternoon: windy; getting colder (更冷的)
Advice wear warm clothes; do more exercise
注意:1. 文中必须包含四个方面的内容要点,可适当发挥;
2. 文中不得出现真实姓名、学校等信息;
3. 词数80左右 (开头已给出,不计入总词数)。
Good morning, everyone. Here is today’s weather report.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.D 3.A 4.A 5.B 6.D 7.B 8.C 9.D 10.D
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要描述了济南一个夏日午后,格林一家人在家各自的活动以及他们对天气变化的期待。
1.句意:天气晴朗炎热。
cold寒冷的;hot炎热的;rainy下雨的;cloudy多云的。根据“It’s a summer afternoon in the city of Jinan.”以及“They don’t like hot weather”可知,此处描述的是夏天,天气应是晴朗炎热的。故选B。
2.句意:格林一家待在家里。
Mr Green格林先生;Mrs Green格林太太;Miss Green格林小姐;The Greens格林一家。根据下文提到Mr Green、Mrs Green、Bill、Mary等多个家庭成员,可知指的是全家。故选D。
3.句意:格林先生正在沙发上看故事书。
reading阅读;watching观看;seeing看见;looking at看。根据“a storybook”可知,此处表示阅读故事书,应用reading。故选A。
4.句意:格林太太正在洗衣服。
doing some washing洗衣服;skating滑冰;building a snowman堆雪人;swimming in the lake在湖里游泳。根据“are staying at home”以及选项可知,此处表示格林太太正在家里洗衣服,其他三项均不符合语境。故选A。
5.句意:他正在他的房间里做作业。
under the bed在床下;in his room在他的房间里;on the floor在地板上;in the kitchen在厨房里。根据“He’s doing his homework”可知,此处表示比尔正在他的房间里做作业,其他三项均不符合语境。故选B。
6.句意:比尔的祖父母正在客厅看电视。
is watching TV正在看电视,主语为第三人称单数;watch TV看电视,动词原形;watches TV看电视,动词第三人称单数形式;are watching TV正在看电视,主语为复数。根据“Bill’s grandparents”可知,主语为复数,且此处表示正在进行的动作,应用现在进行时,be动词用are。故选D。
7.句意:比尔的妹妹玛丽不在她的房间里。
on在……上面;in在……里面;away离开;out出去。根据“She’s swimming in the pool in the yard.”可知,玛丽不在她的房间里,而是在院子里游泳,应用in her room表示“在她的房间里”。故选B。
8.句意:当收音机说明天天气凉爽的时候,他们听到这个消息都很高兴。
Though虽然;If如果;When当……时候;Once一旦。根据“the radio says it is cool tomorrow”以及“they are all...to hear that”可知当收音机说明天天气凉爽的时候,他们听到这个消息都很高兴。故选C。
9.句意:如果收音机说明天天气凉爽,他们听到这个消息都会很高兴。
sad伤心的;sorry抱歉的;angry生气的;glad高兴的。根据“the radio says it is cool tomorrow”以及“They don’t like hot weather”可知,他们不喜欢炎热的天气,所以如果明天天气凉爽,他们会很高兴。故选D。
10.句意:他们希望那时他们能玩得开心。
good time好时光;a fun一个乐趣,fun为不可数名词,前面不能加a;the good time好时光,表示特指;fun乐趣,不可数名词。根据“have...”可知,此处应用have fun表示“玩得开心”,为固定短语。故选D。
11.C 12.B 13.A 14.C 15.A
【导语】本文介绍的是北极附近的人们的生活,那里的天气非常冷,在北极只有两个季节:冬季和夏季,即使在夏季,温度也非常的低。那里的人们用动物的皮做成帐篷,有时候也用雪来建造房子。
11.细节理解题。根据“Near the North Pole there are only two seasons: winter and summer.”可知,在北极只有两个季节:冬天和夏天。故选C。
12.细节理解题。根据“For more than two months the never sets and there is no night at all.”可知,太阳从不落下并且完全没有夜晚,这种情况将长达两个多月。故选B。
13.推理判断题。根据“Even summer the temperature is below 0°C. So people there make their clothing with the fur of animals.”可知,即使在夏天温度也是在零度以下,因此这里的人们会用动物的皮毛来制作衣服。由此可进一步推知这里的人们一年四季都穿保暖的衣服。故选A。
14.细节理解题。根据“In the cold climate, plants cannot grow.”可知,在这样寒冷的环境下,植物无法生长,因而推知在北极是看不到植物的。故选C。
15.细节理解题。根据“Now don’t think that these houses must be cold, it is very warm and safe.”可知,人们觉得这些雪屋并不冷,反而很暖和和安全。故选A。
16.D 17.B 18.C 19.B 20.C
【导语】本文是一篇记叙文。主要以彼得的视角,介绍了匈牙利四季特点:秋季多雾多雨、果实丰收;冬季寒冷多雪,适合滑雪;春季温暖多变、鲜花盛开;夏季炎热,有假期和丰富水果,全面展现了匈牙利的季节风貌。
16.细节理解题。根据第二段“But in October and November, it’s usually cold and windy. It rains a lot and it’s often foggy”可知,11月符合“多雨、多风、有雾”的描述,故选D。
17.推理判断题。根据“Many people like winter because of winter sports like skating and skiing”可知,滑雪属于户外冬季运动,故选B。
18.细节理解题。根据“School starts on September 1st and that’s the beginning of autumn. It’s often sunny. And it is a rich season because trees are full of fruit.”及“There are all kinds of fruit”可知,因此夏天和秋天是“水果丰富”的季节,故选C。
19.细节理解题。根据“Children prefer summer to the other seasons because there is no school”可知,与其它季节相比孩子们最喜欢夏天,故选B。
20.最佳标题题。文章围绕匈牙利四季的天气、特色活动及自然现象展开,通篇以“四季”为核心。故选C。
21.D 22.C 23.C 24.A 25.B
【导语】本文讲述了一个名叫Diego的8岁男孩在游泳池里玩耍,而他的妈妈Anna一边看书一边看着他。然而,Diego开了一些玩笑,让Anna担心。
21.细节理解题。根据文中“Then Diego is trying to splash (泼洒) water onto her book. Anna is trying to stop him.”可知,Diego在泼水,他妈妈在阻止他泼水,故选D。
22.细节理解题。根据“She is getting worried.”可知,当找不到Diego时,他妈妈很担心,故选C。
23.细节理解题。根据“‘Boo!’ Diego is standing right behind her. ‘I am playing with you, Mum!’”可知,Diego是想和妈妈玩,他藏起来吓她,说明是想玩,故选C。
24.词句猜测题。根据“All in all, safety comes first in a swimming pool.”可推断,她停止读书是为了专心看着孩子,保证他的安全,故选A。
25.主旨大意题。结合全文最后一句“All in all, safety comes first in a swimming pool.”可知,文章强调在游泳池安全最重要,故选B。
26.D 27.D 28.C 29.C 30.D
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了时区的话题,在中国有单一的标准时间,除了新疆既可以遵循新疆时间又可以遵守北京时间外,其余地区都遵守北京时间。而一些国家会有不同的时区,比如美国。不同国家之间也有不同的时区。
26.细节理解题。根据“For example, the US has five different time zones.”可知,美国有5个不同的时区。故选D。
27.细节理解题。根据“the US has five different time zones”可知美国有不同的时区,又根据“But my friends in California are in the Pacific Time Zone, which is three hours behind my time zone.”可知,作者的朋友和作者不在一个时区,所以需要去制定计划。故选D。
28.词句猜测题。根据forget to do的结构可知,consider是动词,动词则需要搭配合理的主语和宾语。这句话的主语是she,宾语是“the time difference”即“时差”。A选项“认为”搭配观点类的宾语,B选项“关心”表达主语对宾语包含情感,C选项“考虑”即“想到某个问题”,D选项“拒绝”常搭配请求、要求等,根据分析可知,C选项搭配合理。故选C。
29.推理判断题。根据“In this region, people either follow Beijing Time—the time that the rest of the country follows—or Xinjiang Time, which is about two hours behind Beijing Time.”可知,在新疆,人们可以选择遵循新疆时间或者遵守北京时间,这在中国是个例外,也说明并不是所有的中国地区都是遵循一个单一的标准时间的。故选C。
30.最佳标题题。根据首段尾句“This is because nearly all of China follows a single standard time.”以及第二段第一句“But some countries have many different time zones.”可知,本文主要介绍的内容是关于不同国家的时区的。故选D。
31.F 32.E 33.B 34.D 35.C
【导语】本文主要介绍了澳大利亚的天气情况,包括其季节与中国的相反、不同地区的降雨情况以及东南风带来的降雨等。
31.根据“The weather in Australia is not the same as ours, because the seasons are opposite (相反的).”可知,此处应进一步说明澳大利亚季节与中国相反的原因,选项F“当中国是冬天时,那里是夏天。”符合语境。故选F。
32.根据“Australia is a southern (南部的) country. ”可知,此处应是说澳大利亚的位置,选项E“它位于世界的南部。”符合语境。故选E。
33.根据“A very large part of the country has no rain at all. The east coast (海岸) has rain all the year round.”可知,此处应是说澳大利亚不同地区的降雨情况,一年四季降雨所以没有干燥月份,选项B“那里没有干燥的月份。”符合语境。故选B。
34.根据“The east coast (海岸) has rain all the year round.”“The southeast winds blow all the year round. They bring rain from the sea.”可知,此处应是说西边海岸的降雨情况,选项D“西边没有很多雨。”符合语境。故选D。
35.根据“The southeast part of Australia has summer rain from the southeast wind.”可知,此处应是说澳大利亚东南部夏季的降雨情况,选项C“它们只在夏天吹到这里。”符合语境,因为东南风带来夏季的雨,所以可以推断出东南风只在夏天吹到这里。故选C。
36.holds
【解析】句意:爱丽丝每年举行一次生日聚会。hold“举行”,根据“every year”可知,句子时态为一般现在时,主语是Alice,hold用三单形式holds。故填holds。
37.explain
【解析】句意:李明,请解释这个词的意思。explain“解释”,动词,此处是祈使句, 动词用原形。故填explain。
38.dry
【解析】句意:长时间不下雨后,土壤变干了。dry“干旱的”,作表语。故填dry。
39.stormy
【解析】句意:暴风雨的天气使人们想待在家里。stormy“暴风雨的”,作定语。故填stormy。
40.cloudy
【解析】句意:北京这两天多云。cloudy“阴天的”,作表语。故填cloudy。
41.(v)oice
【解析】句意:爱丽丝有一副好嗓音。她唱歌很好。根据“She sings very well.”以及首字母v可知,此处是说爱丽丝有好的嗓音,voice“嗓音”,名词,符合语境。故填(v)oice。
42.(o)n
【解析】句意:请稍等。我会叫吉姆来接你的电话。根据“I’ll ask Jim to answer your telephone.”以及首字母o,hold on“稍等,别挂断”,固定短语,符合语境。故填(o)n。
43.(w)et
【解析】句意:小心!大厅里的地面很湿。我们最好把它弄干,以防有人摔倒。根据“The ground in the hall is very…We’d better make it dry in case someone will fall over.”可推知,要擦干地面,说明地面很“湿”,“wet”表示“湿的”,结合首字母“w”,故填(w)et。
44.(i)ntroducing
【解析】句意:看!科学家们正在学校科学展上向学生们介绍一种新的机器人。根据首字母提示及“a new robot to the students at the school science show.”可知,此处指的是“科学家们正在向学生们介绍”,introduce“介绍”,是动词,结合“Look”可知,句子用现在进行时,空前有are,此处动词用现在分词形式,故填(i)ntroducing。
45.(h)igh
【解析】句意:当温度过高时,待在外面是危险的。空处位于is后,且修饰the temperature,填形容词作表语。根据“it’s dangerous to stay outside”和首字母提示可知,温度过高时待在外面很危险。high“高的”,形容词。故填(h)igh。
46.talking 47.listen 48.sunny 49.feel 50.makes 51.north 52.wear 53.is 54.never 55.their
【导语】本文讲述了来自不同国家的四名学生在露营时谈论各自国家的天气特点,包括气候、感受以及当地人的生活习惯。
46.句意:来自不同国家的四名学生正在露营,他们正在谈论天气。根据“Four students from different countries are camping and they are…about the weather.”结合备选词可知,这里指的是他们正在谈论天气。talking“谈论”,用与are构成现在进行时。故填talking。
47.句意:让我们听听他们说什么!根据“Let’s…to them!”结合备选词可知,这里指的是“听他们说”。listen“听”,省略to的动词不定式作宾语补足语。故填listen。
48.句意:在我们国家,天气大部分时间是凉爽且晴朗的。根据“It’s cool and…most of the time in our country.”结合备选词可知,这里指的是天气晴朗。sunny“晴朗的”,形容词作表语。故填sunny。
49.句意:现在有点热,但我仍然感觉良好。根据“It is a little hot, but I still…good.”结合备选词可知,这里指的是感觉良好。feel“感觉”,主语是I,动词用原形。故填feel。
50.句意:它让我感觉糟糕。根据“It…me feel bad.”结合备选词可知,这里指的是“使某人感觉……”。makes“使”,动词第三人称单数形式。故填makes。
51.句意:我住在加拿大北部。根据“I live in the…of Canada.”结合备选词可知,这里指的是加拿大北部。north“北部”,名词。故填north。
52.句意:冬天非常冷,所以我们穿保暖的衣服。根据“It’s very cold in winter, so we…warm clothes.”可知,这里指的是“穿”衣服。wear“穿”,主语是we,动词用原形。故填wear。
53.句意:许多人喜欢下雪天,因为他们可以堆雪人,加拿大那时很美丽。根据“Canada…beautiful then.”可知,此处是系表结构,需要用be动词。is“是”,动词第三人称单数形式,符合语境。故填is。
54.句意:我从未见过下雪天。根据“I…see a snowy day.”结合备选词可知,这里指的是“从未”见过。never“从未”,副词。故填never。
55.句意:许多人喜欢来我的国家度假。根据“Many people like to come to my country for…vacation.”结合备选词可知,这里指的是“他们的”假期。their“他们的”,形容词性物主代词。故填their。
56.sunny 57.happily 58.activities 59.snows 60.bored 61.Because 62.are running 63.an 64.of 65.flying
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了Jenny在不同天气下的活动以及她朋友Tony和弟弟Tom对不同天气的喜好。
56.句意:今天是个晴朗的日子。此处需用形容词修饰名词day。“sun”的形容词形式是“sunny”。故填sunny。
57.句意:我和妈妈在公园里开心地玩耍。空格修饰动词playing,需用副词形式。“happy”的副词形式是“happily”。故填happily。
58.句意:我喜欢这样的日子,因为我可以做很多户外活动。空格前有“a lot of”修饰,且“activity”为可数名词,需用复数形式。故填activities。
59.句意:当下雪时,妈妈不让我出去。主语it为第三人称单数,谓语动词需用snows。故填snows。
60.句意:我真的很无聊。空格前有am,需用形容词描述主语感受。“bore”的形容词形式是“bored”。故填bored。
61.句意:因为他想玩雪。后句解释前文“Tony喜欢雪天”的原因,需用连词Because。故填Because。
62.句意:他们正在雪地里奔跑。根据上下文描述照片中的场景,需用现在进行时,主语是they,be动词用are。故填are running。
63.句意:我弟弟Tom,一个八岁的男孩,喜欢有风的日子因为他能在有风的日子放风筝。“eight-year”以元音音素开头,需用不定冠词an。故填an。
64.句意:他经常让爸爸给他买不同种类的风筝。“different kinds of”为固定搭配,表示“不同种类的”。故填of。
65.句意:他经常告诉我放风筝的快乐。介词“of”后需接动名词形式。“fly”的动名词是“flying”。故填flying。
66.It’s snowy and really cold. 67.They are playing in the snow. Some of them are making snowmen and some are skating happily. 68.No, they aren’t. 69.No, I/we can’t. 70.It’s winter.
【导语】本文主要介绍了12月中国和澳大利亚两个国家的天气差异。
66.根据“It’s December. It’s snowy and the weather is really cold in the north of China.”可知,中国北方12月的天气是下雪且寒冷的。故填It’s snowy and really cold.
67.根据“You can see many children playing in the snow. Some of them are making snowmen. Some are skating happily.”可知,中国的孩子们正在雪里玩,一些在堆雪人,一些在开心地滑冰。故填They are playing in the snow. Some of them are making snowmen and some are skating happily.
68.根据“Jim and his friends are playing volleyball near the sea.”可知,Jim和他的朋友们正在海边打排球,而不是在游泳。故填No, they aren’t.
69.根据第二段“But in Australia, the weather is hot now.”和最后一段“But it isn’t winter in Australia.”可知,在澳大利亚,现在天气很热而且不是冬天,因此看不到雪。故填No, I/we can’t.
70.根据“That’s because China and Australia have different seasons at the same time.”可知,中国和澳大利亚在同一时间季节不同,在12月中国是冬季,澳大利亚是夏季。由此推测在6月中国是夏季的时候,澳大利亚是冬季。故填It’s winter.
71.例文
Good morning, everyone. Here is today’s weather report. Today is January 23rd. The temperature is between -1℃ and 3℃. In the morning, it’s sunny and warm. In the afternoon, it’s windy. It is getting colder. You should wear warm clothes when you go out. Besides, don’t forget to do more exercise to keep fit. And remember to drink more water. It’s good for your health. This is the end of today’s weather report. See you tomorrow and have a nice day. Thank you for listening, bye.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:本文应使用“一般现在时”为主;
③提示:应注意题干给出的要点并适当补充,使文章内容充实。
[写作步骤]
第一步,借用文章已给开头,引出主题;
第二步,根据表格的要点,详细介绍天气的情况;
第三步,根据天气情况给出建议,并收尾。
[亮点词汇]
①between…and在……之间
②keep fit保持健康
[高分句型]
①You should wear warm clothes when you go out.(时间状语从句)
②Besides, don’t forget to do more exercise to keep fit.(祈使句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录