/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年八年级上册英语鲁教版(五四学制)(2024)
Unit 1-Unit 3阶段全真模拟培优卷
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题;
4.考生答题必须答在答题卡上,答在试卷和草稿纸上一律无效。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读短文,理解其大意,从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
This is the famous Battered-Body Trick (苦肉计) in history. One 1 , Zhou Yu stayed up late to think in the light about how to win Cao Cao’s army when Huang Gai came in and he 2 attacking with fire. “Well, it’s exactly what I want to do,” said Zhou. “But I need a man to take 3 to Cao’s camp.” Huang said he could do it.
The next morning, Zhou Yu held a meeting. He 4 his people to prepare food for the coming fighting. Just then, Huang said, “Cao has a 5 and stronger army than we do. So we can’t win. Why not 6 this and ask for peace ”
Zhou Yu got angry, “My responsibility (责任) is to fight with Cao. Why do you say such words Come on! Get him out and 7 him.”
All the other people begged (求情) for Huang. Zhou said at last, “OK. I won’t kill you. However, you’ll have to get one hundred army sticks!” Huang was 8 hurt.
Later, Huang sent a 9 to Cao and he said that he wanted to help Cao. Before long, Cao received another letter from his two men in Zhou’s army, saying, “Huang is 10 .”
In this way, Huang succeeded in setting fire to Cao’s camp. Soon Cao’s ships were burnt in a big fire.
1.A.morning B.night C.afternoon D.weekend
2.A.suggested B.minded C.finished D.practised
3.A.water B.wood C.fire D.food
4.A.caught B.led C.asked D.took
5.A.longer B.funnier C.smaller D.larger
6.A.find out B.depend on C.look for D.give up
7.A.challenge B.kill C.tie D.improve
8.A.weakly B.correctly C.badly D.similarly
9.A.letter B.book C.light D.soldier
10.A.dead B.hurt C.kind D.lost
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Millions of years ago, dinosaurs (恐龙) controlled (控制) the earth. And there were different kinds of dinosaurs on the earth. Some of them were no bigger than chickens, while some were about 90 feet long. But all of them had very small brains (大脑). Later on, there weren’t any dinosaurs. What happened to them
In the days of dinosaurs, the whole earth was warm and wet. There were many green forests. But the earth changed slowly all the time. When parts of the earth became freezing and dry, the forests there died. Then, dinosaurs could not find enough food to eat. This must be one reason why dinosaurs died out.
There were also terrible fights between dinosaurs. Though there was no man to see any of the fights, the animal’s footprints could tell us that the fights did happen.
What’s another reason We can make a guess. New kinds of animals might come to the earth. Some of them had big brains and were fast and strong. They could kill dinosaurs. Some ate dinosaur eggs, too. There may be other reasons that we do not know about. Each year people will find some dinosaur footprints and bones. Scientists are trying to tell us more about dinosaurs.
11.Dinosaurs controlled the earth when ________.
A.all the forests died out B.the earth was warm and wet
C.the earth was snowy D.the earth became dry
12.What does the underlined word “freezing” in Paragraph 2 mean
A.Cold. B.Wet. C.Warm. D.Cool.
13.How many reasons why dinosaurs died out are mentioned in the passage
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
14.According to the passage, we are NOT sure that ________.
A.not all dinosaurs were strong
B.scientists are trying to study more about dinosaurs
C.dinosaurs left footprints on the earth
D.new kinds of animals came to the earth and killed dinosaurs
15.Which can be the best title for the passage
A.Why Dinosaurs Died Out B.Where Dinosaurs Lived
C.When Dinosaurs Died Out D.What Dinosaurs Looked Like
B
Jim’s family is getting ready for Grandpa and Grandma’s visit. Jim’s dad asks him to pack up his things and sort them into boxes labeled “Jim’s bedroom”. Peter, Jim’s brother, offers to clean the windows, While Helen, their sister, plans to hang up photos of the family on the wall. Mum is busy cooking their favorite dishes, and Dad is setting up a new clock in the grandparents’ room.
“We want everything to be ‘grandma clean’,” Mum says with a smile. “Grandma always notices the little things, like a dusty shelf or unhung photos.” Jim and his siblings work together to make the house perfect. When Grandpa and Grandma arrive, they are greeted with warm smiles and a tidy home. “It feels so good to be home,” Grandma says, hugging everyone.
16.What does Jim’s dad ask him to do
A.Clean the windows. B.Pack up his things.
C.Cook dinner. D.Hang up photos.
17.Who plans to clean the windows
A.Jim. B.Peter. C.Helen. D.Mum.
18.What does “grandma clean” mean
A.Very clean. B.A bit dirty. C.Cleaned by Grandma. D.Messy.
19.Why does Helen hang up photos
A.To decorate the room. B.To remember the trip.
C.To hide the wall. D.To sell the house.
20.How do the grandparents feel when they arrive
A.Tired. B.Happy. C.Angry. D.Sad.
C
Do teenagers in small villages do chores at home How about the teenagers in big cities Here is a survey. We asked 4,000 teenagers in China several questions. Half of them come from big cities like Beijing, Shanghai and Guangzhou. The others are from small villages. We made a diagram of the result of our survey. Let’s have a look at it. We found out that teenagers from small villages do more chores than those from big cities. Maybe it is because they live a harder life. Our advice to parents in big cities is that parents should give their children some chores to do. Doing chores teaches teenagers to take care of themselves.
21.They surveyed ______ teenagers from small villages.
A.1,000 B.2,000 C.3,000 D.4,000
22.There are 1,000 teenagers from the cities who ______.
A.take out the trash
B.do the dishes
C.make the bed
D.fold the clothes
23.Fewer than ______ teenagers in big cities sweep the floor and make the bed.
A.500 B.1,000 C.1,500 D.2,000
24.The number of teenagers ______ in big cities is bigger than that in small villages.
A.making the bed
B.taking out the trash
C.folding the clothes
D.doing the dishes
25.Why did they make the survey
A.Because they don’t want teenagers in China to do chores at home.
B.Because they thought it will help teenagers to take good care of themselves to do chores.
C.Because they wanted to know if teenagers in China do chores at home.
D.Because they thought it is not necessary for teenagers to look after themselves.
D
When is the best time to visit the US?
The US is a very big country. It is about 3,000 miles from the east coast to the west coast, so choose carefully the places to see and the time to go. Bring a map because you may want to travel around.
New York and Washington DC are good places to visit in May or October, but in winter there is a lot of snow.
The best time to visit New England is in September. The weather gets cooler, and the green leaves start to turn gold, then brown. Bring your camera so you can take photos of the autumn trees.
California is on the Pacific coast, and the weather is fine all year round. Take your swimming clothes because you might want to go swimming in the sea, even in December.
In Seattle, in the northwest, it is not very cold but it rains a lot, so bring an umbrella. In Alaska, the days are long and warm in summer, but may be cool in the evening. In winter, Alaska can be very very cold. If you want to visit Alaska, you had better go in summer. Do not forget to bring a warm sweater with you.
In Texas and the southeast, it is usually very hot and sunny compared to other places. There are storms from time to time in summer and autumn.
So when is the best time to visit the US Any time you like!
26.What is the best time to visit New England according to the text
A.May B.July C.September D.December
27.Why does the author suggest bringing an umbrella when visiting Seattle
A.Because it is very cold there. B.Because it rains a lot there.
C.Because the sun is too strong. D.Because it snows frequently.
28.In the sentence “The green leaves start to turn gold, then brown,” the word “turn” most likely means ________.
A.move around B.change color C.fall down D.grow bigger
29.What is the main idea of the text
A.The US has many famous cities.
B.The best time to visit the US depends on the region.
C.California is the best place to visit in winter.
D.Traveling in the US is very expensive.
30.Where is this text most likely from
A.A science textbook B.A travel guide
C.A history museum D.A weather report
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The weather forecast tells what the temperature and air conditions will be in the near future. 31 The weather can be sunny or stormy. It can be warm or cool. It also can be rainy, cloudy or windy. Sometimes, weather is terrible. A snowstorm or a thunderstorm may happen quickly. When we get information ahead of time, 32
A meteorologist(气象学家) is a person whose job is to forecast the weather. 33 A tool for getting a correct measurement of the temperature is a thermometer. A high temperature probably means plenty of sunshine for everyone.
In rainy weather, a meteorologist uses a rain gauge. A rain gauge gives data about how much rain is falling outdoors. After it rains, you may be able to see a rainbow. A rainbow comes up when the sun comes out and there is still rain in the air.
Wind brings us our weather. It blows clouds from one place to another. 34 A wind vane(风向标) provides this information. Knowing the wind direction helps a meteorologist know what weather is coming.
35 As our knowledge about weather gets better, the forecasts become more correct.
A.Weather forecasts are not always right.
B.Being prepared helps us stay safe.
C.A lot of people help the meteorologist do his job.
D.It is helpful to know which direction the wind is blowing.
E.It is hard to know which direction the wind is blowing.
F.There are many tools to help the meteorologist do his job.
G.There are different types of weather.
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.Mr. Wang (提供) many school things for children in poor areas last Children’s Day.
37. (关系) between the two families are strained.
38.Keeping an English diary can help us improve our writing (技巧).
39.We are going to play (反对) another school next week.
40.Our team worked so hard that we (打败) the strongest team in this match.
41.—Alice, your room is always in a m !
—Sorry, mom! I promise to keep my room clean and tidy from now on.
42.Children in poor areas can’t go to school, they have to work for their family i .
43.David feels very proud to be a m of the school volleyball team.
44.You don’t r how important this is to Sally. You should take it seriously.
45.The sky is dark and it is raining h outside.
短文填空:用方框中所给单词的适当形式填空,使短文完整正确。(每个单词限用一次)
for story be five friend answer he learn hardly do
If you were a little screw (螺丝), could you stick to your post (坚守岗位) forever Lei Feng 46 this question with his service to his country.
Lei Feng was a Chinese soldier. During the 22 years he was alive, he helped many people. He carried luggage (行李) 47 the elderly and gave food to children. He once gave all his money to his 48 sick parents. He darned (缝补) pants and socks for his teammates.
Lei Feng 49 spoke about what he did. After he died in 1962, people found his diary and learned about 50 . He became a symbol of the “giving spirit”. “There 51 a limit (限度) to one’s life, but no limit to serve the people,” Lei Feng said.
In 1963, Chairman Mao Zedong called on the nation to 52 from Lei Feng, and each year’s March 5th has been named as Lei Feng Day. On that day, students do all kinds of volunteer work to learn from the model. This year, some 53 graders in Shijiazhuang put the shared bikes along the road in order. Students from a primary school in Dalian told Lei Feng’s 54 to others. “I learn from Lei Feng’s selflessness (无私) and want to help others by 55 small things,” said one student.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
A history teacher was talking to his class about the ancient Romans (古代罗马人).
“They were very strong, brave people,” he said, “They always wanted to be 56 (strong) than others. So they played a lot of 57 (game).”
“Did they often go swimming ” one of the girls asked, “They could keep 58 (health) and strong in this way.” She was a good swimmer and 59 (have) fun when she went swimming.
“Oh, yes, some of 60 (they) swam a lot. They worked very 61 (hard).” the teacher answered.
Then he told the students a story about one famous Roman. “In the past, there 62 (be) a big, wide river in the middle of Rome. Many Romans liked 63 (go) swimming in it,” he said, “And this man swam across it three times every day before breakfast.” The girl laughed when she heard this.
“ 64 are you laughing ” the teacher asked her angrily. “Is the story funny ”
“Well, sir,” the girl answered, “Why didn’t he swim across the river four times to get 65 (he) clothes back ”
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面材料,从方框中所给的A—E五个选项中选出正确选项 (其中一项是多余选项),将其序号填入第1~4小题,并回答第5小题。
Snow is one of the things that help to make winter lovable for many, and it should not be far away when Major Snow (大雪) arrives.
In northern China, the temperature usually goes down below zero and snowstorms with dry wind are common at this time of year. 66 Most of the land still remains green and the air is moister (湿润的) with rain and fog.
Snow is welcomed by most Chinese farmers because it can protect crops from cold weather and keep the lands warm. Besides, the melted snow can provide enough water for the crops in the spring. The Chinese even have an old saying for it, “A fall of seasonal snow gives promise of a fruitful year.”
67 It also promises beautiful scenery of silver white and a favorable season for skiing and skating. Many people prefer to travel to northeast China’s Heilongjiang Province during the winter, for there are quite a handful of attractions to visit and they can also have a chance to experience skiing. 68 For example, in Beijing, the lakes in Shichahai and Summer Palace turn into natural skating areas in the pared with indoor skating, the frozen lakes and rivers, with beautiful settings of ancient buildings, are preferable to many.
69 An enjoyable way of spending time in a warm room is by eating hot pot while admiring snowflakes falling from the sky. It used to be one of the ancient Chinese people’s favorite ways of killing time during the winter.
Whether you stay indoors or travel far, the winter will never be boring with snow. Just remember one thing: Put on your heavy coat and scarf before stepping out.
A.Many Chinese still like to skate on frozen rivers. B.Staying indoors is another choice on snowy days. C. There are still some rainy days in winter. D.But the snow could promise more than a fruitful year. E. In the south, the winter is milder (更温和的).
Do you like staying indoors or outdoors on snowy days Why (不超过15个词)
70
书面表达(共1题;满分25分)
71.假如你是李华,你通过阅读《百科全书》了解到中国历史上很多伟大的人物。请根据以下内容提示写一篇英语演讲稿,向你的同学们介绍一位中国历史上的伟大人物。
内容提示:
A Great Person 内容提示:
Personal information: date of birth and death, country…
Personal experience: hobbies, work experience, achievements…
Your opinion about him/her
要求:
1. 可在内容提示的基础上适当拓展信息;
2. 词数80词左右(文章开头已经给出,不计入词数)
3. 不得透露学校、姓名等任何信息。
Hello, everyone. I’m Li Hua.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.A 3.C 4.C 5.D 6.D 7.B 8.C 9.A 10.B
【导语】本文讲述了黄盖“苦肉计”的故事。
1.句意:一天晚上,周瑜熬夜思考如何战胜曹操的军队,这时黄盖走了进来,他建议用火攻。
morning早晨;night夜晚;afternoon下午;weekend周末。根据“Zhou Yu stayed up late”可知是晚上。故选B。
2.句意:一天晚上,周瑜熬夜思考如何战胜曹操的军队,这时黄盖走了进来,他建议用火攻。
suggested建议;minded介意;finished完成;practised练习。根据“attacking with fire”可知是建议用火攻。故选A。
3.句意:但我需要一个人把火带到曹操的营地。
water水;wood木头;fire火;food食物。根据“attacking with fire”可知要把火带到对方的营地。故选C。
4.句意:他要求他的手下为即将到来的战斗准备食物。
caught抓住;led带领;asked要求;took拿。根据“his people to prepare food for the coming fighting”可知是要求他的手下为即将到来的战斗准备食物。故选C。
5.句意:曹操的军队比我们更大、更强。
longer更长;funnier更有趣;smaller更小;larger更大。根据“and stronger army”可知他的军队更庞大。故选D。
6.句意:为什么不放弃这个想法,去求和呢?
find out找出;depend on依靠;look for寻找;give up放弃。根据“this and ask for peace”可知是放弃战斗去求和。故选D。
7.句意:把他带出去,杀了他!
challenge挑战;kill杀死;tie系;improve提高。根据“I won’t kill you”可知周瑜要杀了黄盖,其他人给黄盖求情。故选B。
8.句意:黄盖被打得伤得很重。
weakly虚弱地;correctly正确地;badly糟糕地;similarly相似地。根据“you’ll have to get one hundred army sticks”可知他被打了,伤得很重。故选C。
9.句意:后来,黄盖给曹操写了一封信,说他想帮助曹操。
letter信;book书;light光;soldier士兵。根据“Cao received another letter”可知是给曹操写了一封信。故选A。
10.句意:黄盖受伤了。
dead死的;hurt受伤的;kind善良的;lost丢失的。根据“Huang was...hurt”可知黄盖受伤了。故选B。
11.B 12.A 13.C 14.D 15.A
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了恐龙曾统治地球的背景,以及科学家推测的恐龙灭绝的原因,同时提到人们通过恐龙足迹和骨骼持续研究恐龙。
11.细节理解题。根据“In the days of dinosaurs, the whole earth was warm and wet.”可知,恐龙统治地球时,地球处于温暖湿润的状态。故选B。
12.词义猜测题。根据“When parts of the earth became freezing and dry, the forests there died.”可知,“freezing”与“dry”并列,描述导致森林死亡的恶劣环境,结合常识可知,天气变得寒冷而干燥容易导致森林死亡,因此推测其意为“寒冷的”。故选A。
13.细节理解题。根据第二段“Then, dinosaurs could not find enough food to eat. This must be one reason why dinosaurs died out.”可知,恐龙找不到足够的食物吃,这是恐龙灭绝的一个原因;根据第三段“There were also terrible fights between dinosaurs.”可知,恐龙之间的激烈争斗是恐龙灭绝的另一个原因;根据第四段“What’s another reason We can make a guess. New kinds of animals might come to the earth. Some of them had big brains and were fast and strong. They could kill dinosaurs. Some ate dinosaur eggs, too.”可知,新动物的出现可能是恐龙灭绝的另一个原因。所以文中提到了三个恐龙灭绝的原因。故选C。
14.推理判断题。根据“What’s another reason We can make a guess. New kinds of animals might come to the earth ...”可知,新动物的出现可能是恐龙灭绝的原因,但只是猜测,并没有确凿的证据。故选D。
15.最佳标题题。通读全文可知,文章主要介绍了恐龙曾经统治地球以及恐龙灭绝的原因,所以选项A“恐龙为何灭绝”是最佳标题。故选A。
16.B 17.B 18.A 19.A 20.B
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了Jim一家为迎接爷爷奶奶来访,分工合作进行大扫除和布置的故事,生动展现了家庭成员间的协作与对长辈的关爱,最终营造出温馨团聚的氛围。
16.细节理解题。根据第一段“Jim’s dad asks him to pack up his things and sort them into boxes labeled ‘Jim’s bedroom’”.可知,吉姆的爸爸让吉姆收拾他的东西。故选B。
17.细节理解题。根据第一段“Peter, Jim’s brother, offers to clean the windows,”可知,吉姆的哥哥彼得主动提出擦窗户。故选B。
18.词句猜测题。根据第二段“Grandma always notices the little things, like a dusty shelf or unhung photos.”可知,奶奶总能注意到细节,比如积灰的架子或没挂好的照片;据此可以推断,“grandma clean”指“达到奶奶要求的、关注细节的干净”,本质是“非常干净” 。故选A。
19.推理判断题。根据第一段“While Helen, their sister, plans to hang up photos of the family on the wall”可知,海伦计划把家庭照片挂在墙上,结合“为迎接爷爷奶奶来访做准备”的背景,挂家庭照片的合理目的是“装饰房间,让环境更温馨”。故选A。
20.细节理解题。根据第二段,爷爷奶奶到达时受到了热烈欢迎,奶奶所说的“回到家感觉真好”并拥抱每个人的行为,直接表达了他们开心的心情。故选B。
21.B 22.A 23.D 24.C 25.C
【分析】这篇短文中作者主要讲述了在中国4000多名青少年中就是否做家务做的调查报告的结果。从结果中可以看到农村的孩子比大城市的孩子做的家务相对要多一些。
21.推理判断题。根据短文“We asked 4,000 teenagers in China several questions. Half of them come from big cities like Beijing, Shanghai and Guangzhou. The others are from small villages.”可知总共4000名青少年,一半来自大城市,其余来自农村,由此推算农村有2000青少年。故选B。
22.细节理解题。根据表格可以看出选A。有1000名来自城市的青少年倒过垃圾。故选A。
23.推理判断题。根据表格,大城市的青少年扫地的有850,整理床铺的有750,总共1600,故比起这两样的人数少于2000,故选D。
24.细节理解题。根据表格可以看出,只有叠衣服的人数城市多用于农村,故选C。
25.细节理解题。根据短文“Do teenagers in small villages do chores at home ”可知这次调查想知道青少年是否做家务。故选C。
26.C 27.B 28.B 29.B 30.B
【导语】本文是一篇说明文,介绍了美国不同地区的最佳旅游时间,强调了美国地域广阔,气候多样,不同地区在不同季节有不同的旅游体验,因此最佳旅游时间取决于目的地。
26.细节理解题。根据文章第三段“The best time to visit New England is in September.”可知,访问新英格兰的最佳时间是九月。故选C。
27.细节理解题。根据文章第五段“In Seattle, in the northwest, it is not very cold but it rains a lot, so bring an umbrella.”可知,作者建议去西雅图时带一把伞是因为那里经常下雨。故选B。
28.词句猜测题。根据文章第三段“The weather gets cooler, and the green leaves start to turn gold, then brown.”可知,天气变凉,绿叶开始变成金色,然后变成棕色,因此“turn”意为“改变颜色”。故选B。
29.主旨大意题。根据文章首段“The US is a very big country...so choose carefully the places to see and the time to go.”以及后文对不同地区最佳旅游时间的介绍可知,文章主要介绍了访问美国的最佳时间取决于地区。故选B。
30.推理判断题。根据文章内容可知,文章主要介绍了美国不同地区的最佳旅游时间,因此文章最有可能来自一本旅游指南。故选B。
31.G 32.B 33.F 34.D 35.A
【导语】本文主要讲述了天气预报的重要性和相关工具。
31.根据“The weather can be sunny or stormy. It can be warm or cool. It also can be rainy, cloudy or windy.”可知下文介绍了不同的天气类型,G选项“有不同类型的天气”符合语境。故选G。
32.根据“When we get information ahead of time,”可知提前知道天气,可以做出应对,B选项“准备好能够帮助我们保持安全”符合语境。故选B。
33.根据“A meteorologist(气象学家) is a person whose job is to forecast the weather.”可知此处介绍气象学家的工作,F选项“有很多工具来帮助气象学家做这份工作”符合语境。故选F。
34.根据“A wind vane(风向标) provides this information.”可知此处介绍与风向标有关内容,D选项“知道风往哪个方向吹很有用”符合语境。故选D。
35.根据“As our knowledge about weather gets better, the forecasts become more correct.”可知这是最后一段总结天气预报,A选项“天气预报不总是正确”符合语境。故选A。
36.provided
【解析】句意:去年儿童节,王先生为贫困地区的孩子们提供了许多学习用品。“提供”provide,根据“last Children’s Day”可知此处是一般过去时,应用过去式。故填provided。
37.Relations
【解析】句意:这两个家庭的关系很紧张。relation表示“关系”,根据谓语动词“are”可知,应用复数形式relations,句首单词首字母大写。故填Relations。
38.skills
【解析】句意:写英语日记可以帮助我们提高写作技巧。根据“Keeping an English diary”及中文提示可知,写英语日记能提高写作技巧;skill技巧,可数名词,写作技巧通常不止一种,所以此处用其复数形式“skills”。故填skills。
39.against
【解析】句意:下周我们将与另一个学校比赛。根据“We are going to play … another school next week”和汉语提示可知,此处考查短语play against,表示“与……对抗、比赛”。故填against。
40.beat
【解析】句意:我们队非常努力,以至于在这场比赛中打败了最强的队伍。根据汉语提示可知,空格处需填写beat“打败”,为动词;worked为动词过去式,题干为一般过去时,前后时态需保持一致,beat过去式为beat。故填beat。
41.(m)ess
【解析】句意:——爱丽丝,你的房间总是一团糟!——对不起,妈妈!我保证从现在开始保持我的房间干净整洁。根据“Sorry, mom! I promise to keep my room clean and tidy from now on.”及首字母提示可知,爱丽丝的房间总是一团糟,in a mess“一团糟”,是固定词组。故填(m)ess。
42.(i)nstead
【解析】句意:贫穷地区的孩子们不能去上学,反而他们不得不为自己的家人工作。根据“Children in poor areas can’t go to school, they have to work for their family i...”可知“不得不为自己的家人工作”是与“去上学”相反的情况,instead“反而,相反地”,符合语境。故填(i)nstead。
43.(m)ember
【解析】句意:能成为学校排球队的一员,David感到非常自豪。根据“David feels very proud to be a...of the school volleyball team.”和首字母m可知,David很自豪能成为学校排球队的一员,member“成员”,单数名词,作表语,符合句意。故填(m)ember。
44.(r)ealize
【解析】句意:你没有意识到这对萨莉有多重要。你应该认真对待。根据“You don’t … how important this is to Sally. You should take it seriously.”以及首字母可知,此处指“意识到”。realize“意识到”,动词;助动词之后动词使用原形。故填(r)ealize。
45.(h)eavily
【解析】句意:天空一片漆黑,外面下着大雨。根据“The sky is dark and it is raining…outside.”及首字母可知,外面雨下得很大;heavily“大量地”,符合题意,副词修饰动词。故填(h)eavily。
46.answered 47.for 48.friend’s 49.hardly 50.him 51.is 52.learn 53.fifth 54.stories 55.doing
【导语】本文主要介绍了雷锋精神以及后人对其精神的学习。
46.句意:雷锋用他对祖国的奉献回答了这个问题。根据“this question”并结合备选词汇可知,此处指回答问题,句子时态为一般过去时,用answered。故填answered。
47.句意:他为老人提行李,给孩子们送食物。此处表示动作的服务对象,for符合。故填for。
48.句意:他曾经把所有的钱都给了朋友生病的父母。根据“He once gave all his money to his…sick parents.”的语境并结合备选词汇可知,此处指把所有的钱都给了朋友生病的父母,此处表示所属关系,用’s所有格形式,用friend’s。故填friend’s。
49.句意:雷锋几乎没说他做了什么。根据“After he died in 1962, people found his diary and learned about …”并结合备选词汇可知,此处指雷锋几乎没说他做了什么,hardly符合。故填hardly。
50.句意:1962年他去世后,人们发现了他的日记并了解了他。此处指雷锋,用人称代词宾格him。故填him。
51.句意:人的生命是有限的,但为人民服务是无限的。此处为there be句型,句子时态为一般现在时,主语为“a limit”,用is。故填is。
52.句意:1963年,毛泽东主席号召全国向雷锋学习,并将每年的3月5日定为雷锋日。learn from…“向……学习”,根据空前的不定式符号to可知,此处用动词原形。故填learn。
53.句意:今年,石家庄市的一些五年级学生将共享单车整齐地摆放在路边。根据“…graders…”并结合备选词汇可知,此处指五年级学生,用序数词fifth。故填fifth。
54.句意:大连一所小学的学生给别人讲雷锋的故事。根据“Students from a primary school in Dalian told Lei Feng’s …to others.”并结合备选词汇可知,此处指讲雷锋的故事,story符合,用复数形式,表示泛指。故填stories。
55.句意:我学习雷锋的无私精神,想通过做小事来帮助别人。do small things“做小事”,根据空前的介词by可知,此处用动名词形式。故填doing。
56.stronger 57.games 58.healthy 59.had 60.them 61.hard 62.was 63.going 64.Why 65.his
【导语】本文讲述了一位历史老师在课堂上讲述古罗马人的故事,提到他们强壮勇敢,喜欢运动(包括游泳)。
56.句意:他们总是想比别人更强壮。strong“强壮的”,形容词,根据“than”可知用形容词的比较级。故填stronger。
57.句意:所以他们玩很多运动/游戏。game“游戏,比赛”,名词,a lot of后接可数名词复数,game的复数形式是games。故填games。
58.句意:他们可以通过这种方式保持健康和强壮。health“健康”,名词,keep后接形容词作表语,health的形容词是healthy“健康的”。故填healthy。
59.句意:她是个游泳好手,游泳时有乐趣。 have fun“玩得开心”,全文时态是一般过去时,have的过去式是had。故填had。
60.句意:哦,是的,他们中的一些人经常游泳。they他们,人称代词主格,介词of后接代词宾格,they的宾格是them。故填them。
61.句意:他们工作非常努力。 hard“努力的,努力地”,可以作形容词和副词,work hard“努力工作”是固定搭配。故填hard。
62.句意:过去,罗马城中间有一条宽阔的大河。 there be句型,主语是单数river,过去式用was。故填was。
63.句意:许多罗马人喜欢去河里游泳。 go swimming“游泳,”like doing表示习惯性动作,go的动名词是going。故填going。
64.句意:“你为什么笑?”老师生气地问。 根据下文女孩的回答可知老师询问原因,询问原因的疑问词用why“为什么”。故填Why。
65.句意:“为什么他不游四次把他的衣服拿回来?”he“他”,人称代词主格,clothes“衣服”,名词,需用形容词性物主代词来修饰,he的所有格形容词是his。故填his。
66.E 67.D 68.A 69.B 70.Staying indoors. Because I like eating hot pot while admiring snowflakes falling.
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了雪让冬天充满趣味,介绍了南北方冬季的不同,雪对农业的益处、带来的美景与游乐活动,以及下雪天室内外的惬意消遣方式。
66.根据 “In northern China, the temperature usually goes down below zero and snowstorms with dry wind are common at this time of year” 和 “Most of the land still remains green and the air is moister with rain and fog.” 可知,此处应是说南方的气候特点,选项E“在南方,冬天是温和的” 符合语境,故选E。
67.根据 “A fall of seasonal snow gives promise of a fruitful year.” 和 “It also promises beautiful scenery of silver white and a favorable season for skiing and skating.” 可知,此处应是说瑞雪不止兆丰年,选项D “但是雪可能许诺的不止丰收的一年” 符合语境,故选D。
68.根据 “Many people prefer to travel to northeast China’s Heilongjiang Province during the winter, for there are quite a handful of attractions to visit and they can also have a chance to experience skiing.” 和 “For example, in Beijing, the lakes in Shichahai and Summer Palace turn into natural skating areas in the winter.” 可知,此处是说黑龙江之外还有人喜欢滑冰滑雪,选项A “许多中国人喜欢在结冰的河上滑冰” 符合语境,故选A。
69.根据 “An enjoyable way of spending time in a warm room is by eating hot pot while admiring snowflakes falling from the sky.” 可知此段应是从介绍户外活动转到户内活动,选项B “待在户内是在雪天的另一个选择” 符合语境,故选B。
70.本题为开放性问题,答案不唯一,结合自身回答,如喜欢待在户内,因为可以边吃火锅边欣赏落雪等;或者喜欢待在户外,因为喜欢堆雪人等合理作答即可,故填Staying indoors. Because I like eating hot pot while admiring snowflakes falling.
71.例文
Hello, everyone. I’m Li Hua. I would like to introduce Yue Fei to you. Yue Fei, born in 1103 and died in 1142, was a great general in Chinese history. From childhood, he liked reading and practicing martial arts. He worked hard in the army and became famous for his bravery and loyalty. Yue Fei led his soldiers to fight against enemies and protected his people. I admire him because he was not afraid of difficulties and always put his country first. He is truly a hero.
【解析】[总体分析]
①题材:人物介绍类演讲稿,介绍中国历史上的伟大人物;
②时态:一般过去时为主,表达生平经历和贡献;
③提示:注意从个人信息、经历、成就、个人感受四个方面展开,语言简洁明了。
[写作步骤]
第一步:开头点明主题,说明要介绍的人物;
第二步:介绍该人物的基本信息;
第三步:描述其主要经历和成就;
第四步:表达个人观点和钦佩之情。
[亮点词汇]
①become famous for 因……而变得出名
②be afraid of 害怕……
③work hard 努力工作
[高分句型]
①He worked hard in the army and became famous for his bravery and loyalty.(and连接并列谓语)
②I admire him because he was not afraid of difficulties and always put his country first.(because引导原因状语从句)
③He led his soldiers to fight against enemies and protected his people.(动词不定式作目的状语)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)