(月考培优卷)Unit 1-Unit 3 阶段全真模拟培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级全册英语鲁教版(五四学制)

文档属性

名称 (月考培优卷)Unit 1-Unit 3 阶段全真模拟培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级全册英语鲁教版(五四学制)
格式 docx
文件大小 64.8KB
资源类型 试卷
版本资源 鲁教版(五四学制)
科目 英语
更新时间 2025-09-30 10:19:34

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年九年级全册英语鲁教版(五四学制)
Unit 1-Unit 3阶段全真模拟培优卷
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题;
4.考生答题必须答在答题卡上,答在试卷和草稿纸上一律无效。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
Once, there was a large stone on the vegetable farm of the Smiths. Anyone who went to the vegetable farm said the stone was in their way. The son Alan asked Dad 1 don’t we move that stone away ” Dad Mike answered, “From your grandfather’s time the stone was there. It is too big to move.” Many years later, Alan 2 and became a father. And the big stone was still there.
One day, Alan’s wife Gina said to Mike, “Dad , I want to 3 the stone. This morning, I planned to water the vegetables on the vegetable farm. But 4 , I fell over the big stone.” Mike answered, “The big stone is too heavy to move. 5 you could take it away, I would do it when I was a child.” Hearing what Mike said Gina left without saying anything.
The next morning, Gina decided to 6 moving the stone away. To her 7 , it didn’t take her much strength (力气) to move it. When Gina told the good news to Mike and Alan, 8 of them couldn’t believe it.
In our life, there are so many things that are like the big stone. They 9 too heavy, but it is easy for us to take them away. We should be 10 to try and practice. This is a lesson that we should have.
1.A.how B.what C.why D.where
2.A.got angry B.took pride in C.got married D.went by
3.A.move away B.give away C.run away D.put away
4.A.luckily B.finally C.normally D.unluckily
5.A.When B.Because C.Though D.If
6.A.hate B.try C.mention D.practice
7.A.joy B.sadness C.scary D.surprise
8.A.neither B.both C.none D.all
9.A.suggest B.request C.seem D.influence
10.A.happy B.brave C.sad D.shy
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
When you look up into the sky at night, have you ever felt that your eyes are deceiving you It seems that stars are moving all the time.
Actually, there’s nothing wrong with your eyes. This twinkle (闪烁的) effect is called scintillation (闪烁现象). Scintillation happens because of air movement in the earth’s atmosphere (大气). Light is “bent (弯曲)” when it travels through different parts of the earth atmosphere. As the air in the earth’s atmosphere is moving all the time, the light traveling through the atmosphere makes the stars look as if they are moving, too.
The same thing also happens to things on the ground. On a very hot and shiny day, if you look at the road, you will see that the image (影像) in the distance is not clear and things move slightly. You can also see the same effect if you drop a rock into water. The rock appears a little unclear under the moving water.
This twinkling effect causes a lot of problems for astronomers (天文学家), because they cannot observe the stars clearly. So, a telescope was needed in space so that the air movements in the atmosphere could be avoided. It took a long time to build the space telescope but finally in 1990, a huge space telescope called the Hubble Space Telescope was successfully sent into space. Since then, astronomers have made many important observations that have helped people understand space better.
11.The underline word “deceiving” in Paragraph 1 means ________.
A.欺骗 B.帮助 C.嘲笑 D.闪烁
12.What can we learn from the second paragraph
A.How scintillation does harm to our eyes
B.How scintillation happens in the atmosphere
C.Why light can travel through the atmosphere
D.Why the atmosphere air is moving all the time
13.When a rock is dropped into the moving water, it appears a little unclear. Why
A.Because the water is too light to lift the rock up.
B.Because the light is “bent” when traveling through the water.
C.Because the water becomes dirty when the light travels through it.
D.Because the rock becomes dirty when the light travels through the water.
14.The underlined world “they” in Paragraph 4 refers to ________.
A.stars B.problems C.telescopes D.astronomers
15.The passage is written to ________.
A.explain scintillation
B.explain how a telescope works
C.tell something about Hubble Space Telescope
D.tell us the twinkling effect causes a lot of problems
B
Two months ago, my son Eric lost his trombone(长号). We were very sad.
We learned that telling friends about our sad things made us feel better and less worried. We received sweet messages from friends showing their care for us. Eric received the sweetest letter reminding us that although things in life can be sad and make us upset, we can still find kindness around us.
And then, another student at a different school heard about the situation and decided to give his trombone to my son. It turned out that it was the same kind as the lost one.
We met this young man who gave it to Eric. He hoped that Eric should never stop learning and making music.
We were so thankful and happy. Eric had his first concert a couple of weeks ago. One thing about kindness is that to the receiver of kindness, it might not be necessary, but to the giver who wants to change things for the better, it becomes really necessary.
We are really thankful for everyone’s kindness. And we are thankful that the trombone got lost. It taught us so much about other people’s healing(治愈的)power, even people we have never met before.
16.What happened to Eric two months ago
A.His trombone was lost. B.He gave away his trombone.
C.His trombone was broken. D.He bought a trombone.
17.What did the writer do after her son lost the trombone
A.She kept it a secret. B.She didn’t care about it.
C.She bought a new trombone. D.She told other people about it.
18.From the text, we can know that ________.
A.Eric was pleased to lose his trombone
B.Eric’s classmate lent his trombone to him
C.Eric had his first concert a few weeks ago
D.Eric’s mother stopped him learning and making music
19.Why was the writer thankful that the trombone was lost
A.Because she could buy her son a new one.
B.Because she got many people’s care and kindness.
C.Because she found the trombone at last.
D.Because her son didn’t need the trombone any more.
20.What can be the best title for the passage
A.Everyone is good in our life.
B.Share your kindness and make others happy.
C.A lost trombone and the necessary kindness.
D.What happened when Eric got a new trombone
C
China once again proved (证明) its ability to change the world with its new four great inventions: high-speed railways, electronic payments (电子支付), shared bicycles and online shopping.
According to a survey, young people from other countries like the four modern ways of life very much. “The new four great inventions are all related to China’s high-tech (高科技) inventions. They improved—the quality of people’s lives,” said Wu Hao, a manager in a company.
China has the largest mobile use in the world. “My wallet is no longer in use. I can buy and eat whatever I want simply with my phone. Even vegetable sellers are using mobile payment.” said Lin Jinlong, a Chinese student.
The bikes themselves are not new, but the bike-sharing is based on mobile payment, big data (数据) and so on. Shared bikes are making public transportation more convenient. They are encouraging people to be more active.
A number of foreigners are happy about their experience of traveling by Chinese high-speed train from Beijing to Tianjin. It’s more than 100 km away, but the journey takes only half an hour.
21.Who invented the new four great inventions
A.Bi Sheng. B.Lin Jinlong. C.A foreigner. D.We don’t know.
22.Why does Lin Jinlong in the passage no longer use his wallet
A.Because his wallet is broken. B.Because he uses mobile payment.
C.Because he lost his wallet. D.Because he used up his money.
23.According to the passage, shared bikes are _________.
A.making people feel modern B.improving people’s lives
C.making transportation easy D.used by vegetable sellers
24.In China, if you go to visit a friend who lives 400 km away from you, _________.
A.the best way should be taking shared bikes
B.you can buy an air ticket only by using paper money
C.it may take you about half an hour by high-speed train
D.the trip by high-speed train will be better
25.What can we learn from the passage
A.Young people from other countries like Chinese high-speed trains.
B.It’s unusual for Chinese people to use mobile payment.
C.Shared bikes have nothing to do with China’s high-tech inventions.
D.China has no ability to change the world.
D
Mr. Smith is an old man. He is very kind, so many people like him. He likes travelling. But there is something wrong with his eyes, so he can’t see clearly. One day he came to New York by train. He went there to visit his best friend. After he got there in the evening, he found his friend wasn’t at home. So he had to find a hotel to live in.
The next day, his friend didn’t come back. In the afternoon he went to buy two bottles of wine. When he came back to his room, he found a fly(苍蝇)on the wall. But he thought it was a nail, so he put the bottles on it. Of course, it came down to the floor and they were broken. He had to buy another two bottles.
The waiter in the hotel knew this, and then he put a nail into the wall.
When he came back, he looked up at the wall and found the “fly” was there again. So he walked carefully and hit hard. At once he cried loudly.
26.People like Mr. Smith because_______.
A.he is very old B.he is very kind
C.he has two bottles of wine D.he likes travelling
27.How did Mr. Smith go to New York
A.By plane B.By bus C.By car D.By train
28.Mr. Smith stayed _______ when he came to New York.
A.in a hotel B.at his parents’ home
C.in a restaurant D.at his friend's home
29.In fact, the second time Mr. Smith saw_______ on the wall.
A.a fly B.a nail C.a bottle of wine D.a picture
30.How many bottles of wine did Mr. Smith buy
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
阅读短文,从文后的选项中选出合适的句子填入文中,使短文完整、通顺。有两项多余。
Is there a strange thing in the world’s highest mountain If so, is it a big bear Is it a monkey Or is it a kind of man 31 This mystery has puzzled the world for years.
In 1887, a mountain climber found large footprints in the snow. They looked like the footprints of a very large man. 32
In 1906, another climber saw more footprints. Far off, he saw a very large animal standing on two legs. 33
Fifteen years later, the newspaper had new stories about the “something”. A mountain climber said he had seen the “snowman” walk slowly across the snow, far below him. He said it looked like a very large man. 34 But not until 1951 did a mountain climber bring back pictures of large footprints. 35 Could it be an apeman (猿人) The mystery grew! Someday we may find out just what it is that makes the large footprints.
A.No one knows.
B.I don’t care about it.
C.I have been puzzled for years.
D.As he watched, it ran away very quickly.
E.But men don’t walk without shoes in the snow!
F.From then on, more and more people had stories to tell.
G.The pictures showed clearly that the snowman walked on two legs.
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.The (每日的) flight to Shanghai was put off because of the bad weather.
37.Everyone needs to have his or her temperature taken before (进入) public places.
38.In most Asian (社会), it is not common for teenagers to move out when they grow up.
39.During the COVID-19 outbreak, China has provided much (医疗的) support for other countries.
40.There are many (宝贵的) things in the world, such as friendship, love and duty.
41.Don’t forget to l the door when you leave.
42.In my opinion, the whole s should pay attention to left-behind children.
43.Don’t all try to rush into the l together. It’s not safe.
44.We will a the junior high graduation ceremony tomorrow. It’s a very special time for us.
45.I’m afraid we are lost. Can you find our p on the map
用方框中所给单词的适当形式填空,使短文完整正确。(每个单词限用一次。每空限填一个单词。)
be; spend; keep; search; quiet; open; secret; good; study; they
The world of the out-of doors is full of secrets. And they are so interesting that quite a lot of people are 46 them. All around us are birds, animals, trees and flowers. The facts about how they live and grow 47 as interesting as anything could be. Do you know that one of the great presidents of the United States 48 hours and hours studying birds many years ago A businessman who lives near New York City became so interested in insects(昆虫) that he began to collect 49 . Now more than one thousand different kinds are 50 in glass boxes. Let us go 51 through the woods and fields. We shall follow a mother bear and her babies to 52 for food and get ready for winter sleep.
We shall watch bees dance in the air to let other bees know where they can find food. I will show you many other interesting things, but the 53 thing that I can teach you is to keep your eyes and ears wide 54 when you go out of doors. Nature tells her 55 to only the people who look and listen seriously.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或者括号内单词的正确形式。
Last week my husband and I took a trip to visit friends and go skiing. During my time as a pilot, I had flown over these huge mountains many times. 56 , until last week, I never visited 57 (they) at ground level.
The 58 (one) day we went skiing, so we drove into the mountain. Soon we followed the roads 59 the ski places. There we parked our car. I put on my skis(滑雪服)and went ahead to the lift.
As I rode the lift even 60 (high) up the mountain, I watched the people below move along the snow. At the top of the lift everything along the side of mountains was so amazing and beautiful. I was standing on the mountain top, which 61 (circle) by more snow-covered mountains—it seemed that I had moved into a postcard. I took a moment to reflect on the 62 (nature) beauty around me. It was valuable, not strong, and 63 (easy) broken.
Now, I’m back home thinking about the things 64 I experienced on that mountain top. It reminds me 65 the importance of protecting our environment. It will make people be able to experience the same beauty in the future. So let’s take action together to lead to a better future.
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面材料,根据材料内容,完成下列各题。
During the late 1800s, people from across the world came to a far-away place in Canada, the Yukon Territory(育空地区), in search of gold. The Yukon Territory is one of the most beautiful places on the planet. It is a perfect place for tourists to enjoy the tall mountains and world-class rivers.
It was in a river near Canada’s Yukon Territory that gold was discovered in 1896. After that, over 100,000 people across the world set off for the gold in this place. The Call of the Wild, a short adventure novel written by Jack London, was about the gold rush at that time.
The trip to the Yukon usually begins in Dyea, Alaska. There are two national parks waiting for taking visitors back to experience the history and adventures of the past. Because of these fresh and exciting experiences, thousands of young tourists are attracted here. It is truly one of the best things to do in Yukon.
Another choice is the Yukon River. Large wild animals can be easily found along the river. While you are taking a boat in the river, enjoy the surprising beauty of the river valleys(山涧)around you. Then, rent(租赁)a car and continue your way to Dawson City.
Want to find out more If you are looking for a place with amazing history and world-class adventures, Yukon will always be your first choice.
66.Why did people go to Yukon Territory during the late 1800s
People all around the world rushed to Yukon Territory because of its .
67.Who is the writer of the book The Call of the Wild
The writer’s name is .
68.Which word means “冒险” in the passage
It is .
69.After visiting Yukon River, how can tourists continue their trip to Dawson City
They can go there .
70.What is the main idea of this passage
The passage is mainly about a short introduction of .
书面表达(共1题;满分25分)
71.假如你是李华,你的美国笔友Mary听说中国地大物博、山川秀丽、风景迷人,因此暑假要来中国旅游。请你根据她的问题回复邮件。
提示问题:Which places of interest should I visit How can I get there What’s it famous for
提示词语:mountain, pay a visit, by plane, enjoy
要求:1.内容应包含所有提示,可适当发挥;
2.语言表达要准确,语意要通顺、连贯;
3.100词左右。短文开头已给出,不计入总词数。
Dear Mary,
I’m happy to hear that you are coming to visit China.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I’m sure you will have a good time here.
Yours,
Li Hua
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.C 3.A 4.D 5.D 6.B 7.D 8.B 9.C 10.B
【导语】本文主要讲了一块看起来很重,实际上能被轻易移走的石头的故事,告诉我们要勇于实践和尝试,然后你会发现很多事情并不难。
1.句意:儿子Alan问他父亲为什么我们不能移走这块石头?
how如何;what什么;why为什么;where哪里。根据“Anyone who went to the vegetable farm said the stone was in their way. ”可知,有人说石头拦住了他们的路,所以推测出Alan问父亲为何不能移走石头。故选C。
2.句意:许多年过后,Alan结婚了,成为了一名父亲。
got angry生气;took pride in以……为荣;got married结婚;went by过去。根据“and became a father.”可知,他成为了父亲,说明他结婚了。故选C。
3.句意:一天,Alan的妻子Gina对Mike说,“爸爸,我想要移走这块石头。”
move away移走;give away赠送,泄露;run away跑开;put away把……收起来。根据下文“I fell over the big stone.”可知,Gina被石头绊倒了,所以推测出她想移走石头。故选A。
4.句意:“但是不幸地,我被大石头绊倒了。”
luckily幸运地;fianlly最后;normally正常地;unluckily不幸运地。根据“I fell over the big stone.”可知,她被石头绊倒了,这是不幸的事。故选D。
5.句意:如果你能把它搬走,我小时候就会这么做。
When当……时;Because因为;Though虽然;If如果,是否。根据空后两句关系可知,空处是表条件,需用If来引导条件状语从句。故选D。
6.句意:第二天,Gina决定试着把石头移走。
hate讨厌;try试图;mention提到;practice练习。根据“it didn’t take her much strength (力气) to move it.”可知,她成功移走了石头,推测她之前决定尝试移走它。故选B。
7.句意:令她吃惊的是,并没有费太大力就移走了。
joy喜悦;sadness悲伤;scary恐怖的;surprise吃惊。根据“it didn’t take her much strength (力气) to move it.”可知,没费多少劲就移走了,所以是令人吃惊的。to one’s surprise是固定短语,表示“令某人吃惊的是”。故选D。
8.句意:当Gina把这个好消息告诉Mike和Alan时,他们两个不敢相信。
neither两者都不;both两者都;none没有一个;all所有的。根据“When Gina told the good news to Mike and Alan,”可知,是Mike和Alan两个人不敢相信。故选B。
9.句意:它们看上去很重,但对我们来说很容易移走。
suggest建议;request要求;seem看起来;influence影响。根据“In our life, there are so many things that are like the big stone.”可知,是把生活中的很多东西比作大石头,所以这些事看上去很重,很难。故选C。
10.句意:我们应该勇敢尝试和实践。
happy高兴的;brave勇敢的;sad悲伤的;shy害羞的。根据“ to try and practice”可知,是指勇敢尝试和实践。故选B。
11.A 12.B 13.B 14.D 15.A
【导语】本文主要介绍了一种发生在大气中的自然现象——星辰闪烁现象,并说明了其产生原因以及影响。
11.词句猜测题。根据第一段“It seems that stars are moving all the time.”可知,星星似乎一直在移动,感觉眼睛欺骗了自己,所以deceiving含义为“欺骗”。故选A。
12.推理判断题。根据第二段“Scintillation happens because of air movement in the earth’s atmosphere (大气)... the light traveling through the atmosphere makes the stars look as if they are moving, too.”可知,我们知道了大气中的闪烁是如何发生的。故选B。
13.细节理解题。根据第二段“Light is “bent (弯曲)” when it travels through different parts of the earth atmosphere.”及第三段“You can also see the same effect if you drop a rock into water. The rock appears a little unclear under the moving water.”可知,当一块石头落入流动的水中时,它看起来有点不清楚,是因为光线在水中传播时会“弯曲”。故选B。
14.代词指代题。根据第四段“This twinkling effect causes a lot of problems for astronomers (天文学家), because they cannot observe the stars clearly.”可知,他们无法清楚地观察星星,此处“they”指的是天文学家。故选D。
15.主旨大意题。通读全文可知,文章主要解释了闪烁现象。故选A。
16.A 17.D 18.C 19.B 20.C
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲的是虽然Eric的长号被偷了,但得到了很多人的安慰,一位陌生人甚至把自己的长号送给了Eric,这让作者和儿子学到了很多。
16.细节理解题。根据“Two months ago, my son Eric lost his trombone(长号).”可知,Eric两个月前丢失了长号。故选A。
17.细节理解题。根据“We learned that telling friends about our sad things made us feel better and less worried. We received sweet messages from friends showing their care for us.”可知,作者觉得告诉朋友他们悲伤的事情会让他们感觉更好。故选D。
18.细节理解题。根据“Eric had his first concert a couple of weeks ago.”可知,Eric几周前举行了他的第一场音乐会。故选C。
19.推理判断题。根据“We received sweet messages from friends showing their care for us.”以及“We are really thankful for everyone’s kindness.”可知,由于一把丢失的长号,她得到了很多人的关心和善良。故选B。
20.最佳标题题。通读全文可知,本文主要是围绕一把丢失的长号以及别人给与的善意展开的。C选项“丢失的长号和必要的善意”为本文最佳标题。故选C。
21.D 22.B 23.C 24.D 25.A
【导语】本文讲了新的四大发明:高速铁路、电子支付、共享自行车和网上购物,详细的介绍了它们对人们生活的影响。
21.细节理解题。根据“China once again proved (证明) its ability to change the world with its new four great inventions: high-speed railways, electronic payments (电子支付), shared bicycles and online shopping.”可知,我们不知道谁发明了新四大发明。故选D。
22.细节理解题。根据““My wallet is no longer in use. I can buy and eat whatever I want simply with my phone. Even vegetable sellers are using mobile payment.” said Lin Jinlong, a Chinese student.”可知,因为他使用手机支付。故选B。
23.细节理解题。根据“Shared bikes are making public transportation more convenient. They are encouraging people to be more active.”可知,共享自行车使交通变得容易。故选C。
24.细节理解题。根据“A number of foreigners are happy about their experience of traveling by Chinese high-speed train from Beijing to Tianjin. It’s more than 100 km away, but the journey takes only half an hour.”可知,在中国,如果你去拜访一位住在400公里以外的朋友,坐高速火车旅行会更好。故选D。
25.细节理解题。根据“A number of foreigners are happy about their experience of traveling by Chinese high-speed train from Beijing to Tianjin. It’s more than 100 km away, but the journey takes only half an hour.”可知,其他国家的年轻人喜欢中国的高铁。故选A。
26.B 27.D 28.A 29.B 30.D
【导语】本文讲述了史密斯先生是一位老人,他很善良。一天,他乘火车去纽约的朋友家,但是朋友没在家,他就去了旅店居住。因为他的视力不好,在旅店中他将苍蝇当成钉子,后来又将一只钉子当成了苍蝇,发生了一连串的笑话。
26.细节理解题。根据“He is very kind, so many people like him”可知人们喜欢史密斯先生,因为他很善良,故选B。
27.细节理解题。根据“One day he came to New York by train”可知史密斯先生坐火车去纽约,故选D。
28.细节理解题。根据“So he had to find a hotel to live in.”可知史密斯先生来到纽约时住在一家旅馆里。故选A。
29.细节理解题。根据“When he came back, he looked up at the wall and found the ‘fly’ was there again. So he walked carefully and hit hard. At once he cried loudly.”可知事实上,史密斯先生是第二次看到了墙上的钉子,但是当成了苍蝇,故选B。
30.细节理解题。根据“ The next day, his friend didn’t come back. In the afternoon he went to buy two bottles of wine.”以及“Of course, it came down to the floor and they were broken. He had to buy another two bottles.”可知一共买了四瓶酒,故选D。
31.A 32.E 33.D 34.F 35.G
【导语】本文介绍了世界上最高的山是否有“雪人”,一直以来都是一个谜团,暂时没有人知道真相。
31.根据“This mystery has puzzled the world for years.”可知是没有人知道。A“没人知道。”符合语境。故选A。
32.根据“They looked like the footprints of a very large man.”可知这里提到了脚印,E“但是男人在雪地里不穿鞋是不会去走路的!”符合语境。故选E。
33.根据“Far off, he saw a very large animal standing on two legs.”可知这里提到了两条腿的某种动物,D“就在他看着的时候,它跑得很快。”符合语境。故选D。
34.根据“He said it looked like a very large man.”可知这里提到看起来是一个很大的人,说明可能会有雪人。F“从那时起,越来越多的人有故事要讲。”符合语境。故选F。
35.根据“But not until 1951 did a mountain climber bring back pictures of large footprints.”可知这里提到了照片,G“照片清楚地显示雪人用两条腿走路。”符合语境。故选G。
36.daily
【解析】句意:由于天气不好,每天飞往上海的航班被推迟了。daily“每日的”,形容词作定语。故填 daily。
37.entering
【解析】句意:每个人在进入公共场所前都需要量体温。“进入”enter,介词before后接其动名词形式作宾语。故填entering。
38.societies
【解析】句意:在大多数亚洲社会,青少年长大后搬出去住并不常见。society“社会”,此前有most修饰,使用名词复数形式,故填societies。
39.medical
【解析】句意:在新冠肺炎疫情期间,中国为其他国家提供了大量医疗支持。medical“医疗的”,作定语修饰support,故填medical。
40.valuable
【解析】句意:世界上有许多宝贵的东西,比如友谊、爱情和责任。valuable“宝贵的”,形容词作定语,故填valuable。
41.(l)ock
【解析】句意:当你离开时,不要忘记锁门。根据句意及所字母提示可知,需填动词“锁上”对应的英文lock,forget to do sth.是固定搭配,表示“忘记将要做的事”,故填(l)ock。
42.(s)ociety
【解析】句意:在我看来,整个社会都应该关注留守儿童。根据“the whole … should pay attention to left-behind children”及首字母可知,整个社会都应该关注留守儿童,society“社会”,故填(s)ociety。
43.(l)ift
【解析】句意:不要大家一起冲进电梯。不安全。根据“run into the…”可知,此处应填一个名词作宾语;结合“It’s not safe.”和首字母“l”可知,此处是指不要一起挤进电梯,lift“电梯”,名词,符合语境。故填(l)ift。
44.(a)ttend
【解析】句意:我们明天将参加初中毕业典礼。这对我们来说是个特别的时刻。根据“the junior high graduation ceremony”可知,此处表示参加毕业典礼。attend“参加”,动词,又因will后面跟动词原形。故填(a)ttend。
45.(p)osition
【解析】句意:恐怕我们迷路了。你能在地图上找到我们的位置吗?根据“Can you find our ... on the map ”及首字母可知,此处询问在地图上的位置,position“位置”符合。故填(p)osition。
46.studying 47.are 48.spent 49.them 50.kept 51.quietly 52.search 53.best 54.open 55.secrets
【导语】本文主要告诉人们户外世界充满了奥秘,而很多人都对这些奥秘感兴趣,只要我们用心就能探索大自然的奥秘。
46.句意:它们非常有趣,很多人都在研究它们。根据“The world of the out-of doors is full of secrets. And they are so interesting that quite a lot of people are...them.”可知,外面的世界充满了秘密,人们正在研究这些秘密,study“研究”,时态是现在进行时。故填studying。
47.句意:关于它们如何生活和成长的事实和任何事情一样有趣。根据“The facts about how they live and grow...as interesting as anything could be.”可知,此处需要be动词作谓语,时态是一般现在时,主语是复数。故填are。
48.句意:你知道很多年前美国一位伟大的总统花了很多时间研究鸟类吗?根据“Do you know that one of the great presidents of the United States...hours and hours studying birds many years ago ”可知,是花费时间研究鸟类,spend“花费”,时态是一般过去时,动词用过去式。故填spent。
49.句意:一位住在纽约附近的商人对昆虫非常感兴趣,他开始收集昆虫。此处指“insects”,在动词后作宾语,用宾格。故填them。
50.句意:现在有一千多种不同的品种被保存在玻璃盒子里。根据“Now more than one thousand different kinds are...in glass boxes.”可知,把昆虫保存在玻璃盒子里,keep“保存”,此处表示被动含义,用动词过去分词形式。故填kept。
51.句意:让我们悄悄地穿过树林和田野。根据“Let us go...through the woods and fields.”可知,是悄悄地穿过树林和田野,用备选词quiet的副词修饰动词。故填quietly。
52.句意:我们将跟随熊妈妈和她的孩子们去寻找食物,准备过冬。根据“We shall follow a mother bear and her babies to...for food and get ready for winter sleep.”可知,此处是search for短语,意为“寻找”,用于不定式结构中,使用动词原形。故填search。
53.句意:我会向你展示许多其他有趣的东西,但我能教你的最好的事情是,当你出门时,睁大你的眼睛和耳朵。根据“but the...thing that I can teach you is to...”可知,能教你的最好的事情,用备选词good的最高级best作定语修饰thing。故填best。
54.句意:我会向你展示许多其他有趣的东西,但我能教你的最好的事情是,当你出门时,张大你的眼睛和耳朵。根据“keep your eyes and ears wide...”可知,张大你的眼睛和耳朵,open“开着的”符合语境。故填open。
55.句意:大自然只把她的秘密告诉那些认真观察和倾听的人。根据“Nature tells her...to only the people who look and listen seriously.”可知,大自然会告诉你她的秘密,secret“秘密”,此处表示复数含义,使用名词复数形式。故填secrets。
56.However 57.them 58.first 59.to 60.higher 61.was circled 62.natural 63.easily 64.that/which 65.of
【导语】本文讲述了作者在去山顶滑雪时欣赏到沿途美丽的自然风景,从而意识到保护环境的重要性。
56.句意:然而,我从未在地面上到访过它们,直到去年。根据上一句“During my time as a pilot, I had flown over these huge mountains many times.”可知,在作者担任飞行员期间,他曾多次飞越这些大山。由此可知,之前从未在地面上到访过这些大山,这与之前的情况是不一样的,应用表示转折关系的副词however来链接,位于句首,首字母要大写。故填However。
57.句意:然而,我从未在地面上到访过它们,直到去年。动词visited为及物动词,后接人称代词的宾格作宾语,they的宾格为them。故填them。
58.句意:第一天我们去滑雪,所以我们驾车进入山里。定冠词The后接序数词,表示顺序,基数词one的序数词为first。故填first。
59.句意:很快,我们沿着公路到了滑雪的地方。根据空格后的“the ski places”可知这是目的地,其前用介词to表示“到”。故填to。
60.句意:当我搭乘电梯爬上山的时候,我看着下面的人正在雪地上移动。根据空格前的“even”可知even修饰比较级,high的比较级为higher。故填higher。
61.句意:我站在山顶上,山顶被更多积雪覆盖的山峰环绕着,好像我已经进入了一张明信片里面。which引导非限制性定语从句,指代上文提到的the mountain top,其与动词circle存在逻辑上的被动关系,主句采用一般过去时,因此从句应用一般过去时的被动语态,其谓语结构为:was / were+过去分词,从句主句which指代的the mountain top为第三人称单数,be动词应用was,动词circle的过去分词为circled。故填was circled。
62.句意:我花了一点时间来回味我周围的自然美景。beauty为名词,其前应用形容词修饰。nature的形容词为natural。故填natural。
63.句意:它很珍贵,不结实,很容易破损。broken为形容词,其前可用副词来修饰。形容词easy的副词为easily。故填easily。
64.句意:现在,我回到家,想着我在山顶上经历的事情。the things为名词,指物,后接修饰它的定语从句,从句中缺少宾语,因此应用that或which来引导定语从句。故填that / which。
65.句意:它提醒我保护环境的重要性。根据“reminds me”和“the importance”可知此处应用动词短语remind sb of sth表示“提醒某人某事”。故填of。
66.gold 67.Jack London 68.adventure/adventures 69.by car 70.Yukon Territory
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了加拿大的育空地区的历史故事,并且给出了一些去那儿旅游的建议。
66.根据“During the late 1800s, people from across the world came to a far-away place in Canada, the Yukon Territory(育空地区), in search of gold.”可知,9世纪末,来自世界各地的人们来到加拿大的一个遥远的地方,育空地区, 寻找黄金。说明全世界的人都涌向育空地区,因为那里有黄金。故填gold。
67.根据“The Call of the Wild, a short adventure novel written by Jack London, was about the gold rush at that time.”可知,杰克·伦敦(Jack London)的短篇冒险小说《野性的呼唤》讲述了当时的淘金热。故填Jack London。
68.根据“There are two national parks waiting for taking visitors back to experience the history and adventures of the past.”可知,这里有两个国家公园,等待着带游客回去体验过去的历史和冒险。因此表示“冒险”的词为adventures。故填adventure / adventures。
69.根据“Then, rent(租赁)a car and continue your way to Dawson City.”可知,然后,租赁一辆汽车,然后继续前往道森市。故填by car。
70.通读全文可知本文主要是在介绍加拿大的著名景点育空地区。故填the Yukon Territory。
71.例文
Dear Mary,
I’m happy to hear that you are coming to visit China. The Yellow Mountain is one of the most famous mountains in China. It lies in the south of Anhui. Every year, thousands of Chinese and foreigners pay a visit there. It is convenient to get there. You can go there by train or by plane.
While climbing the mountain, you can enjoy the sea of clouds, beautiful pines and unique rocks around you. What’s more, in the early morning, when the sun rises, the sky looks beautiful. You will never forget the breathtaking scenery and fresh mountain air.
It’s really a nice place to visit. I am sure you will have a good time there.
Yours,
Li Hua
【解析】[总体分析]
题材:本文是一篇应用文,为书信作文;
时态:时态为“一般现在时”;
提示:写作要点已给出,考生应注意围绕“信息提示”介绍推荐的名胜、到达的交通方式及景点的特色。
[写作步骤]
第一步,书信问候语;
第二步,介绍推荐的名胜、到达的交通方式及景点的特色;
第三步,书信结束语。
[亮点词汇]
①one of the most famous mountains最著名的山脉之一
②lie in位于
③what’s more此外
[高分句型]
① … in the early morning, when the sun rises, the sky looks beautiful. (when引导时间状语从句)
② It’s really a nice place to visit. (使用不定式作定语)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录