2025 —2026学年七年级上学期第一次月考卷(天津专用)
英 语
(考试时间:100分钟 试卷满分:120分)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项: 1、答题前,请考生先将自己的姓名、准考证号填写清楚,并认真核对条形码上的姓名、准考证号、考室和座位号; 2、必须在答题卡上答题,在草稿纸、试题卷上答题无效; 3、答题时,请考生注意各大题题号后面的答题提示; 4、请勿折叠答题卡,保持字体工整、笔迹清晰、卡面清洁; 5、答题卡上不得使用涂改液、涂改胶和贴纸; 6、考试范围:七上Starter-Unit2(外研版2024)
一、听力选择( 本有20 小题, 每小题1 分, 共20 分)
1.What does the girl often do on Sunday morning
A. B. C.
2.What’s that
A. B. C.
3.What lesson don’t the speakers have this afternoon
A. B. C.
4.What does Betty like best
A. B. C.
5.What does Sandy plan to wear
A. B. C.
6.What does Blair look like
A.She wears glasses. B.She is tall and slim. C.She has long hair.
7.Why does Mary like history
A.Because it is relaxing. B.Because it is interesting. C.Because she likes her history teacher.
8.What time does the girl get to the school lab
A.At 8:00. B.At 8:30. C.At 9:00.
9.Who likes math
A.Lisa. B.Tom. C.Linda.
10.How many lessons do they have on weekdays
A.Five. B.Six. C.Seven.
11.Why does the girl like history best
A.Because she thinks it’s exciting.
B.Because she can learn about the past.
C.Because her history teacher is interesting.
12.What does David like doing
A.Reading. B.Writing. C.Running.
13.What does Tom often play on Sunday mornings
A.Ping-pong. B.Football. C.Basketball.
14.What’s the boy’s hobby
A.Running. B.Swimming. C.Reading.
15.When did Li Wei join the music club
A.Two years ago. B.Three years ago. C.Four years ago.
听下面一段对话,回答小题。
16.The man has ________ clubs.
A.2 B.3 C.4
17.What club can the girl join
A.The Art Club. B.The Music Club. C.The Sports Club.
请听对话,回答下列各小题。
18.What class is Tom in
A.Class 2. B.Class 3. C.Class 4.
19.What’s Sarah’s first lesson today
A.Maths. B.Chinese. C.Music.
20.Who is Miss Smith
A.Tom’s maths teacher.
B.Sarah’s maths teacher.
C.Sarah’s music teacher.
二、单项选择( 本有15 小题, 每小题1 分, 共15 分)
21.—Please ask Amy to take my math book to the classroom this afternoon, Mandy.
—OK. Let me ________ her now.
A.telling B.tells C.to tell D.tell
22.Tim’s mother __________ angry because Tim __________ homework yesterday.
A.is, isn’t doing B.did, didn’t do C.was, didn’t do D.are; doesn’t do
23.Look! There is ________ boy over there. Do you know him
A.a 8-year-old B.an 8-year-old C.a 8-years old D.an 8-years old
24.Hi, boys, please help _________ to some chicken.
A.myself B.yourselves C.yourself D.themselves
25.Mary is in Class ______ and her classroom is on the ______ floor (层).
A.Seventh; third B.Seventh; three C.Seven; third D.Seven; three
26.You are so good at English! Would you like to share your ways to learn English ________ us
A.to B.of C.in D.with
27.—What do you usually do on the Internet
—I often ________ useful information on it.
A.cut down B.focus on C.search for D.write down
28.We ________ our heads to watch the sun ________ over the mountain.
A.raised; rise B.raise; rose
C.raised; rose D.rose; raise
29.Remember ________ the lights when you leave the room to save energy for wild animals’ habitats.
A.turn off B.turning off C.to turn off D.turned off
30.I remembered ________ him somewhere, but I forgot his name.
A.to meet B.met C.would meet D.meeting
31.There ________ some bread and two eggs on the table.
A.is B.are C.has D.have
32.There ________ some beef and tomatoes in the fridge.
A.is B.are C.has D.have
33.My mother ________ makes a birthday cake. She usually buys a special one for my birthday.
A.almost B.never C.always D.often
34.—What ________ do you like best, John
—Biology. I think it’s really interesting.
A.job B.club C.subject D.instrument
35.—Can Andy take good care of him well
—Don’t worry about him. He can do ________ everything by himself.
A.almost B.seldom C.quite D.never
三、完形填空( 本有10 小题, 每小题1 分, 共10 分)
阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项。
先通读下面的短文,掌握其大意,然后在每小题所给的四个选项中选择可以填入空白处的最佳选项。
Money management skills are very important for us, so it’s important for parents to 36 their children the value (价值) of money.
What 37 should parents begin educating (教育) their children about money Financial experts (财政专家) agree that it’s 38 too early. If children can learn about money at a young age, they will make good financial decisions when they grow older.
First, parents can begin teaching young children 39 to count (数) money. It is very important for young children.
Next, you can teach the value of 40 . Once they learn that saving is a good idea and that it is 41 they should always do, their financial future will be brighter. For example, your children want a new 42 . You can teach them to save part of their lucky money to buy that bike. At the same time, they still keep money for ice cream or for going to the cinema with their friends. 43 , they will begin to understand the value of both short-term saving and long-term saving.
It’s never too early, also, to teach your children 44 ways to make money. For example, they can sweep the floor, wash dishes and so on. Sit down with your children and talk with them about the ways they would like to make money. You’ll be surprised and 45 at the money they will begin making.
Help your children plan their financial course in life, teach them basic money management skills, and their future will be brighter.
36.A.teach B.learn C.talk D.prepare
37.A.subject B.age C.moment D.place
38.A.always B.seldom C.sometimes D.never
39.A.how B.when C.where D.why
40.A.spending B.making C.saving D.borrowing
41.A.anything B.something C.nothing D.everything
42.A.eraser B.pen C.computer D.bike
43.A.By the way B.In this way C.On the way D.In no way
44.A.quiet B.similar C.difficult D.different
45.A.afraid B.interested C.glad D.angry
四、阅读理解( 本有15小题, 每小题2 分, 共30 分)
认真阅读以下材料、从每小题所给的四个选项中, 选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案, 并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。
A
Do you wear school uniforms at school Do you like them In many schools, students must wear uniforms every day. Ann Rooney is a thirteen-year-old school girl in Hong Kong, China. In summer, girls in her school wear yellow shirts and blue skirts. And boys wear white shirts and blue shorts. When it’s cold, both (两个都) girls and boys wear white sweaters and green trousers. They also have blue T-shirts and black trousers for P.E. classes and sports events. Ann always wears a Size S because she is short and thin. Her best friend Lisa Brown is a heavy and tall girl, so she wears a Size L.
But some students don’t like wearing the same uniform every day. Ann has a good idea. She likes to wear different socks every day. “Socks make boring school clothes fun,” she says. Many students in her school also have socks with different patterns to show their characters (个性). Molly Nichols, 15, is one of Ann’s classmates. Her favourite pair of socks has small pictures of flowers on them because she likes flowers very much. How about wearing a pair of socks like this to give some colors to a boring (无聊的) uniform
46.What colour of shirts should Ann wear in summer
A.Yellow. B.Brown. C.Green. D.Blue.
47.What do the students in Ann’s school wear for sports events
A.Blue T-shirts and black trousers. B.White sweaters and green trousers.
C.Yellow shirts and blue skirts. D.White shirts and blue shorts.
48.Who can wear a Size S
A.A short and heavy girl. B.A short and thin girl. C.A tall and thin girl. D.A tall and heavy girl.
49.What does the underlined (画线的) word “patterns” mean
A.Sizes. B.Pairs. C.Uniforms. D.Pictures.
50.What’s the best title (标题) for this passage
A.Socks for Students in Hong Kong, China B.Ann and Her Best Friend
C.School Uniforms in Hong Kong, China D.Boring School Uniforms
B
In different parts of the world, students spend their school day in different ways.
In Japan Yuki starts her school day at 8:30 a.m. and finishes at 3:30 p.m. She has six classes a day. She can enjoy a 45-minute lunch break and eat in her classroom.
In Brazil (巴西) Pedro’s school day begins at 7:00 a.m. and school is over at 12 o’clock. He has four classes a day. His school is different from Yuki. He only has a 15-minute break for a quick lunch. His school gives the lunch to him for free (免费).
In Canada Emily’s day starts at 9:00 a.m. and can go home at 3:00 p.m. Her school gives a one-hour lunch break in the dining hall. Students often play outside if the weather is nice.
51.Where do students eat their lunch in Yuki’s school
A.In the dining hall. B.On the playground.
C.Outside the school. D.In their classrooms.
52.How long is Pedro’s school day in Brazil
A.3 hours. B.5 hours. C.6 hours. D.7 hours.
53.What time does Emily’s school day finish
A.At 12:00 p.m. B.At 3:00 p.m. C.At 3:30 p.m. D.At 4:00 p.m.
54.Who has the longest lunch break
A.Yuki. B.Pedro. C.Emily. D.All have the same.
55.Why does the writer write the passage
A.To share some information about different school days.
B.To talk about different schools around the world.
C.To tell us three students’ hobbies from three countries.
D.To show different subjects and teachers at school.
C
Now, a lot of students would like to join in after school activities in the school. The new clubs for this term are on the board. Let’s have a look at them.
Chinese Calligraphy (书法) Club Do you want to learn how to write traditional Chinese characters (繁体字). Do you want to enjoy the beauty of Chinese Calligraphy Ms. Zhao is waiting for you. Time: Thursday afternoon Room: 105
Beijing Opera Club Do you like music, dancing, painting or beautiful clothes You can enjoy all of these in our club. Sometimes we go to Mei Lanfang Theatre to watch Beijing Opera. Time: Friday afternoon Room: 107
Sports Club Choose something new, choose something fun. You can choose some new kinds of sports here, such as Taijiquan. It is a relaxing and traditional kind of exercise. It’s slow and quiet. Time: Monday afternoon Room: 201
Food and Drink Club Do you like cooking Come to our Food and Drink Club. Make your own dishes (菜肴) and learn something about Chinese cooking. You can also learn some other cooking styles from the whole world. Time: Tuesday afternoon Room: 308
56.Beijing Opera Club is in ______.
A.Room 105 B.Room 107 C.Room 201 D.Room 308
57.Tom likes Taijiquan, so he can choose ______.
A.Sports Club B.Beijing Opera Club
C.Chinese Calligraphy Club D.Food and Drink Club
58.What can you do in Food and Drink Club
A.Do different sports. B.Write traditional characters.
C.Make our own dishes. D.Go to Mei Lanfang Theatre.
59.Which of the following is TRUE
A.Ms. Zhao will teach you Taijiquan in the Sports Club.
B.We can enjoy dancing and painting in Beijing Opera Club.
C.We can join Food and Drink club on Thursday afternoon.
D.We can always go to Mei Lanfang Theatre to watch Beijing Opera.
60.Where can we read the passage
A.In a storybook. B.On a postcard. C.On the school board. D.In a newspaper.
五、补全对话(满分10分)
阅读下面对话,根据对话内容从下面选择恰当的句子填入空白处,使对话通顺、合理,意思完整。
(Liam and Sarah are talking at school. L: Liam S: Sarah)
L: Hi, Sarah! Welcome to our school. How do you like it
S: I like it a lot. Everyone here is very friendly.
L: That’s great! Our school has many activities. We have sports teams, a drama club, and even a robotics club.
S: 61
L: Most clubs meet after school, but some meet during lunch.
S: What about lunch 62
L: Yes, the food is fresh, and there are lots of options (选择).
S: 63
L: Yes, it’s big, and you can borrow books anytime.
S: 64
L: The sports fields are just behind the library, and we have a swimming pool too.
S: 65
A.When do the clubs meet
B.That sounds amazing!
C.Is there an art building here
D.Do we have a library here
E.Where are the sports fields
F.I don’t think I’ll join any activities.
G.Is the food good in the dinning hall
六、完成句子(满分10分)
66.他们经常在电话里谈论时尚。
They often fashion on the phone.
67.我们通常会先做早操,然后我们的课程就开始了。
We do first, then our .
68.让我们多练习,下次做得更好!
Let’s and next !
69.很多人使用社交媒体是为了娱乐,但是我通过它练习说英语。
Most people use social media to have fun, but I English through it.
70.篮球似乎有一种神奇的力量。
Basketball seems to have a power.
七、任务型阅读(满分10分)
阅读下面短文,根据短文内容完成句子。
Do you like collecting things What do you like to collect Here is a girl’s collection.
Chen Jinghui, 14, is in her seventh grade at No. 2 Middle School. She collects eraser ends. But her collection is not just for fun. It’s for protecting the Earth. Another twelve students help her collect eraser ends.
“Erasers take a long time to break down (分解). They are harmful to our Earth,” Chen says. She learnt about recycling erasers in books. She and her mum send the eraser ends to a factory near their town four times a month. The workers in the factory make the eraser ends into rubber powder (橡胶粉). People use rubber powder to build roads.
“Now there are many new recycle bins at my school. We make a difference, ” Chen says happily.
71.How old is Chen Jinghui
She is years old.
72.Why does Chen Jinghui collect eraser ends
Because she wants to .
73.Who sends the eraser ends to a factory
send(s) the eraser ends to a factory.
74.What do the workers in the factory make the eraser ends into
They make the eraser ends into .
75.How does Chen Jinghui feel according to (根据) the last paragraph
She feels .
八、短文填空(满分10分)
阅读短文,根据短文内容及首字母提示,在空白处填入一个适当的单词。
One day, my teacher gave me some a 76 . She said, “If you want to succeed, you should s 77 early and never give up.” She also told me that it’s i 78 to be p 79 to others because kindness has a deep m 80 . I realized that making a m 81 is not a big p 82 if you learn from it. She reminded me to r 83 her words and never think that success comes w 84 hard work. I r 85 understood her message and decided to follow her guidance.
九、书面表达(满分15分)
86.英语语俱乐部广受同学们的喜爱。假如你是俱乐部成员,你的朋友 Henry也想在你的引荐下加入该俱乐部,和同学们成为朋友。请根据他的profile表中的信息,介绍一下他的情况。
Henry’s Profile
Name Henry
Age 14
Birthday July 2nd
Eating habits Like: Beijing roast duck healthy and delicious
Don’t like: ice cream not want to grow fat
Things he likes Sport badminton interesting
Subject geography ...
Day Monday ...
写作要求:
(1)包含表格中所有信息,要点不遗漏,可适当发挥;
(2)内容连贯,逻辑通顺,表达清晰;
(3)词数80词左右,开头已给出,不计入总词数。文中不得出现个人真实姓名和校名等信息。
Dear classmates,
I have a good friend and his name is Henry. Let me tell you something about him.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________(共7张PPT)
外研版2024 七年级英语上册
七年级英语上学期第一次月考卷(天津专用)
答案
一、听力选择
1-5;B C C B B 6-10; C B B B A
11-15:B A B C A 16-20: B A A A B
二、单项选择
21-25: D C B B C 26-30;D C A C D
31-35: A A B C A
一、快速核对
三、完形填空
36.A 37.B 38.D 39.A 40.C 41.B
42.D 43.B 44.D 45.C
四、阅读理解
A:46.A 47.A 48.B 49.D 50.C
B:51.D 52.B 53.B 54.C 55.A
C:56.B 57.A 58.C 59.B 60.C
一、快速核对
五、补全对话
61.A 62.G 63.D 64.E 65.B
六、完成句子
66. talk about
67. usually morning exercises lessons begin/start
68. practice more do better time
69. practice speaking
70.magical/magic
一、快速核对
七、任务型阅读
71.14 72.protect the Earth 73.Chen Jinghui and her mum 74.rubber powder 75.happy
八、短文填空
76.(a)dvice 77.(s)tart 78.(i)mportant
79.(p)olite 80.(m)eaning 81.(m)istake 82.(p)roblem
83.(r)emember 84.(w)ithout 85.(r)eally
九、书面表达
Dear classmates,
I have a good friend and his name is Henry. Let me tell you something about him.
Henry is 14 years old and his birthday is on July 2nd. He has healthy eating habits. He likes eating Beijing roast duck because it is healthy and delicious. He doesn’t like ice cream as he doesn’t want to grow fat. His favorite sport is badminton and he finds it very interesting. He likes Monday best because he has a PE class on that day. His favourite subject is geography, because he can learn about the world.
Would you like to make friends with him I believe he will be a great friend in our club.2025 —2026学年七年级上学期第一次月考卷(天津专用)
英 语
(考试时间:100分钟 试卷满分:120分)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项: 1、答题前,请考生先将自己的姓名、准考证号填写清楚,并认真核对条形码上的姓名、准考证号、考室和座位号; 2、必须在答题卡上答题,在草稿纸、试题卷上答题无效; 3、答题时,请考生注意各大题题号后面的答题提示; 4、请勿折叠答题卡,保持字体工整、笔迹清晰、卡面清洁; 5、答题卡上不得使用涂改液、涂改胶和贴纸; 6、考试范围:七上Starter-Unit2(外研版2024)
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 B C C B B C B B B A
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 B A B C A B A A A B
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 D C B B C D C A C D
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 A A B C A A B D A C
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
答案 B D B D C A A B D C
题号 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
答案 D B B C A B A C B C
1.B
【原文】I often go walking on Sunday morning. But this Sunday I want to play table tennis.
2.C
【原文】W: Xu Jie, this is a flower. And what’s that
M: It’s a bird.
3.C
【原文】A: What lessons do we have this afternoon
B: P.E. and Art.
4.B
【原文】M: Betty, you like talking with your friends in English, right
W: Yes, but I like reading English stories best.
5.B
【原文】A: What will you wear for the first day of junior high school Sandy
B: I will wear a dress. I don’t like jeans or jackets.
6.C
【原文】W: Look at that woman! She has beautiful long hair. Is she your friend
M: No, she isn’t. She is my English teacher Blair.
7.B
【原文】M: Mary, do you like history
W: Yes, I think it’s very interesting.
8.B
【原文】M: Does the girl get to the school lab at eight
W: No. She gets there at eight thirty.
9.B
【原文】M: Do you like math, Lisa
W: No, I don’t. Linda and I don’t like it. But our brother Tom likes it.
10.A
【原文】W: How many lessons do you have on weekdays
M: Five. We have three in the morning and two in the afternoon.
11.B
【原文】M: What’s your favorite subject
W: History is my favorite because I can learn a lot about the past.
Question: Why does the girl like history
12.A
【原文】W: David, what’s your hobby
M: Reading books. Reading can give us knowledge.
13.B
【原文】W: Do you like sports, Tom
M: Yes, I do. I often play ping-pong in the afternoon and play football on Sunday mornings.
14.C
【原文】W: Is your hobby running or swimming
M: Neither. My hobby is reading.
15.A
【原文】W: When did you join the music club, Li Wei
M: Two years ago.
16.B 17.A
【原文】A: Hello. I want to join a club.
B: Welcome. We have the Art Club, the Music Club and the Sports Club. What club do you want to join
A: Let me see.
B: Do you like drawing pictures
A: Yes, I like it very much.
B: You can join the Art Club.
A: OK.
18.A 19.A 20.B
【原文】W: Hello, I am Sarah. Nice to meet you.
M: Hi, I am Tom. Nice to meet you too.
W: What class are you in
M: I am in Class Two, Grade Seven. What about you
W: I am in class three.
M: I have music for the first lesson today. What about you
W: I have maths first. My maths teacher is Miss Smith. She is nice. We all like her.
21.D
——曼迪,请让艾米今天下午把我的数学书带到教室。 ——好的。我现在告诉她。
考查使役动词let。let sb do sth“让某人做某事”,此处用动词原形。故选D。
22.C
Tim的妈妈很生气,因为Tim昨天没做作业。
考查动词辨析及时态。is是,一般现在时,主语为单数;was是,一般过去时,主语为单数;are是,一般现在时,主语为复数或第二人称;did做,实义动词,为助动词时没有意义。题干中“yesterday”表明动作发生在过去,第一空描述妈妈过去的状态,用be动词过去式“was”;第二空描述过去未完成的动作,用“didn’t do”。故选C。
23.B
看!那边有一个8岁的男孩。你认识他吗?
考查冠词和复合形容词。eight是以元音音素开头的单词,不定冠词应用an。“数词+名词”构成复合形容词时,应用连字符连接,且中间的名词不能用复数,因此表示“8岁大的”为8-year-old。故选B。
24.B
嗨,男孩们,请随便吃点鸡肉吧!
考查反身代词。myself我自己;yourselves你们自己;yourself你自己;themselves他们自己。help oneself to为固定搭配,意为“请自便”,根据“boys”提示可知,此处指你们自己。反身代词应用复数yourselves,故选B。
25.C
玛丽在七班,她的教室在三楼。
考查数词用法。Seventh第七;Seven七,七个;third第三;three三,三个。根据“Mary is in Class…and her classroom is on the…floor.”可知,第一个空处应用基数词表达所在班级;第二个空处的定冠词the后应用序数词表达在第三层楼。故选C。
26.D
你的英语真棒!你愿意和我们分享你学习英语的方法吗?
考查介词辨析。to到;of关于;in在……里;with和。根据“Would you like to share your ways to learn English…us ”可知,此处指的是分享学习英语的方法,share sth with sb“和……分享”。故选D。
27.C
——你通常在网上做什么?——我经常在上面搜索有用的信息。
考查动词短语。cut down削减;focus on关注;search for搜索;查找;write down 写下。根据“What do you usually...information on it.”可知,在网上应是“搜索”信息,应用search for。故选C。
28.A
我们抬起头看太阳从桥上升起。
考查动词辨析。raise抬起;rise升起;raised过去式,原形raise;rose过去式,原形rise。根据“We ... our heads to watch the sun ... over the bridge”可知,此处是指我们抬起头看太阳从桥上升起,raise为及物动词,意为“举起”,需接宾语;rise为不及物动词,意为“上升”,不接宾语。第一个空后接宾语our heads,表示“抬头”,需及物动词的过去式raised;第二个空主语为the sun,描述太阳升起的不及物动作,watch sb/sth do sth用省略to的不定式作宾语补足语。故选A。
29.C
离开房间时记得关灯,为野生动物栖息地节省能源。
考查非谓语动词。根据“Remember…the lights when you leave the room”以及结合选项可知,此处指离开房间时记得关灯,remember to do sth.“记得要做某事”,动词短语。故选C。
30.D
我记得在什么地方见过他,但我忘了他的名字。
考查非谓语动词。remember doing sth表示“记得做过某事”,强调动作已完成,此处指的见过他。故选D。
31.A
桌子上有一些面包和两个鸡蛋。
考查be动词。is/are是;has/have有。根据“There”可知,该句为there be句型,遵循“就近”原则,bread是不可数名词,所以be动词用is。故选A。
32.A
冰箱里有一些牛肉和西红柿。
考查there be就近原则。there be句型遵循“就近原则”,be动词的单复数取决于离它最近的名词,这里some beef是不可数名词,所以用is,虽然后面有tomatoes,但不影响be动词的形式,has和have不能用于there be句型。故选A。
33.B
我妈妈从不做生日蛋糕。她通常会给我买一个特别的蛋糕。
考查副词辨析。almost几乎;never从不;always总是;often经常。根据“She usually buys a special one for my birthday.”可知,妈妈通常会给“我”买一个特别的生日蛋糕,说明她从来不做。故选B。
34.C
——你最喜欢什么科目,约翰?——生物学。我认为这真的很有趣。
考查名词辨析。job工作;club俱乐部;subject科目;instrument乐器。根据“Biology. I think it’s really interesting.”可知,提问“你最喜欢的科目是什么”。故选C。
35.A
——安迪能照顾好自己吗?——别担心他。他几乎能自己做所有事情。
考查副词辨析。almost几乎;seldom很少;quite相当;never从不。根据“Don’t worry about him.”可知,不必为他担心,说明他几乎能自己做所有事情,故选A。
36.A 37.B 38.D 39.A 40.C 41.B 42.D 43.B 44.D 45.C
本文介绍了父母应该如何教孩子进行金钱方面的教育。
36.理财技能对我们来说非常重要,所以父母教育孩子金钱的价值是很重要的。
teach教育;learn学习;talk谈论;prepare准备。根据“What...should parents begin educating (教育) their children about money ”可知,此处表示父母教育孩子,故选A。
37.父母应该从什么年龄开始对孩子进行关于金钱的教育?
subject科目;age年龄;moment时刻;place地点。根据“If children can learn about money at a young age, they will make good financial decisions when they grow older.”可知,此处表示对孩子进行关于金钱的教育的年龄。故选B。
38.财政专家一致认为,凡事都不嫌早。
always总是;seldom很少;sometimes有时;never从不。根据“It’s never too early, also, to teach your children...ways to make money.”可知,对孩子进行关于金钱的教育永远不会太早。故选D。
39.首先,父母可以开始教孩子如何数钱。
how如何;when何时;where哪里;why为什么。根据“parents can begin teaching young children”可知,此处表示父母教孩子如何做某事,故选A。
40.接下来,你可以教导储蓄的价值。
spending花费;making制作;saving储蓄;borrowing借。根据“Once they learn that saving is a good idea and that it is...they should always do, their financial future will be brighter”可知,此处表示父母教孩子储蓄的价值,故选C。
41.一旦他们了解到储蓄是一个好主意,是他们应该经常做的事情,他们的财务前景就会更加光明。
anything任何事;something某事;nothing没什么;everything一切。根据“their financial future will be brighter”可知,他们的财务前景就会更加光明,应是做的一些事,此处是肯定句,用代词something,故选B。
42.例如,你的孩子想要一辆新自行车。
eraser橡皮;pen钢笔;computer计算机;bike自行车。根据“You can teach them to save part of their lucky money to buy that bike.”可知,此处表示想要一辆自行车,故选D。
43.通过这种方式,他们将开始了解短期储蓄和长期储蓄的价值。
By the way顺便说一下;In this way用这种方法;On the way在路上;In no way绝不。根据“You can teach them to save part of their lucky money to buy that bike.”可知,此处表示父母用这种方法教孩子攒钱买东西,故选B。
44.同样,教孩子不同的赚钱方式永远不会太早。
quiet安静的;similar相似的;difficult困难的;different不同的。根据“Financial experts (财政专家) agree that it’s...too early.”可知,教孩子不同的赚钱方式与对孩子进行关于金钱的教育一样,永远不会太早,故选D。
45.你会对他们开始赚的钱感到惊讶和高兴。
afraid害怕的;interested感兴趣的;glad高兴的;angry生气的。此处与surprised相并列,因此表示高兴,故选C。
46.A 47.A 48.B 49.D 50.C
本文介绍了Ann在香港学校学习时所穿的校服以及学生们用不同的袜子改变相同的校服,用来展现个性。
46.细节理解题。根据“In summer, girls in her school wear yellow shirts and blue skirts.”可知,夏天穿黄色的衬衫。故选A。
47.细节理解题。根据“They also have blue T-shirts and black trousers for P.E. classes and sports events.”可知,穿蓝色的t恤和黑色的裤子上体育课和运动会。故选A。
48.细节理解题。根据“Ann always wears a Size S because she is short and thin.”可知,又矮又瘦的女孩穿S码。故选B。
49.词义猜测题。根据“Many students in her school also have socks with different patterns to show their characters (个性).”可知,穿不同图案的袜子来展示个性,划线单词与Pictures同义。故选D。
50.标题归纳题。全文通篇主要介绍了Ann在香港学校学习时所穿的校服,以及学生们用不同的袜子改变相同的校服,用来展现个性,即香港学校的校服。故选C。
51.D 52.B 53.B 54.C 55.A
本文讲述了在世界的不同地区,学生们以不同的方式度过他们的一天,文章给出三个例子。
51.细节理解题。根据“In Japan”中“She can enjoy a 45-minute lunch break and eat in her classroom.”可知,学生在教室吃午饭。故选D。
52.推理判断题。根据“Pedro’s school day begins at 7:00 a.m. and school is over at 12 o’clock.”可知,佩德罗的上学时间从早上7点开始,中午12点结束,一共5个小时,故选B。
53.细节理解题。根据“Emily’s day starts at 9:00 a.m. and can go home at 3:00 p.m.”可知,艾米丽的学校下午三点结束。故选B。
54.细节理解题。根据“Her school gives a one-hour lunch break in the dining hall.”可知,艾米丽有最长的午休时间,有一个小时,故选C。
55.推理判断题。通读全文可知,本文讲述了在世界的不同地区,学生们以不同的方式度过他们的一天,文章给出三个例子,作者写这篇文章的目的是分享一些关于不同学校生活的信息。故选A。
56.B 57.A 58.C 59.B 60.C
本文是一篇应用文,主要介绍了学校的几个俱乐部。
56.细节理解题。根据表格第二栏Beijing Opera Club中的“Room: 107”可知,京剧俱乐部在107房间。故选B。
57.细节理解题。根据表格第三栏Sports Club中的“You can choose some new kinds of sports here, such as Taijiquan.”可知,汤姆喜欢太极拳,他可以选择体育俱乐部。故选A。
58.细节理解题。根据表格第四栏“Make your own dishes and learn something about Chinese cooking.”可知,你在餐饮俱乐部可以做菜。故选C。
59.细节理解题。根据表格第二栏“Beijing Opera Club Do you like music, dancing, painting or beautiful clothes You can enjoy all of these in our club. ”可知,你在京剧俱乐部可以跳舞和画画。故选B。
60.推理判断题。通读全文可知,文章主要介绍了学校的几个俱乐部,可能出现在学校的布告板上。故选C。
61.A 62.G 63.D 64.E 65.B
本文是Liam和Sarah的对话,主要介绍了Liam学校的信息。
61.根据“Most clubs meet after school, but some meet during lunch.”可知此处询问俱乐部开始的时间。选项A“俱乐部的人什么时候见面?”符合语境,故选A。
62.根据“Yes, the food is fresh, and there are lots of options (选择).”可知,空处是一般疑问句,且与食物有关。选项G“餐厅的食物好吃吗?”符合语境。故选G。
63.根据“Yes, it’s big, and you can borrow books anytime.”可知,此处与图书馆有关。选项D“我们这里有图书馆吗?”符合语境,故选D。
64.根据“The sports fields are just behind the library”可知,此处谈到的是运动场。选项E“运动场在哪里?”符合语境,故选E。
65.根据“The sports fields are just behind the library, and we have a swimming pool too.”可知,最后应对上文进行回应,选项B“那听起来很不可思议”符合语境,故选B。
66. talk about
谈论……:talk about,动词短语;表示“就某个话题进行交谈”,符合句意。句中为一般现在时,主语为复数“they”,谓语用原形。故填talk;about。
67. usually morning exercises lessons begin/start
根据中英文对照,通常“usually”;早操“morning exercises”;课程“lesson”,此处用复数lessons表示泛指;开始“begin/start”,动词,该句时态为一般现在时,主语为复数,故此处谓语用动词原形begin/start。故填usually;morning;exercises;lessons;begin/start。
68. practice more do better time
let’s do sth“让我们做某事”;practice more“多练习”;do“做”;better“更好”,副词修饰动词;next time“下次”。故填practice;more;do;better;time。
69. practice speaking
根据中文句意和已给出的单词可知, 此处缺少“练习说”。 练习做某事:practice doing sth.,时态为一般现在时,主语I是第一人称,动词无需变形;说某种语言,用speak,位于practice结构中,speak要用动名词speaking。故填practice;speaking。
70.magical/magic
根据中英文对照可知,空处应填形容词magical/magic“神奇的”,作定语,修饰名词“power”。故填magical/magic。
71.14 72.protect the Earth 73.Chen Jinghui and her mum 74.rubber powder 75.happy
本文是一篇记叙文,介绍了中学生Chen Jinghui收集用剩的橡皮的爱好。
71.根据第2段“Chen Jinghui, 14, is in her seventh grade at No. 2 Middle School.”可知Chen Jinghui是14岁,故填14。
72.根据第2段“She collects eraser ends. But her collection is not just for fun. It’s for protecting the Earth. ”可知,她收集橡皮擦头是为了保护地球,want to do sth“想要做某事”。故填protect the Earth。
73.根据第3段“She and her mum send the eraser ends to a factory near their town four times a month.”可知是Chen Jinghui和她的妈妈每个月四次把橡皮头送到镇上附近的一家工厂,故填Chen Jinghui and her mum。
74.根据第3段“The workers in the factory make the eraser ends into rubber powder.”可知工厂里的工人把橡皮头制成胶粉,故填rubber powder。
75.根据第4段“ ‘Now there are many new recycle bins at my school. We make a difference, ’ Chen says happily. ”可知她感觉很高兴,feel后跟形容词作表语。故填happy。
76.(a)dvice 77.(s)tart 78.(i)mportant 79.(p)olite 80.(m)eaning 81.(m)istake 82.(p)roblem 83.(r)emember 84.(w)ithout 85.(r)eally
本文主要讲述了老师给学生的一些建议。
76.一天,我的老师给了我一些建议。根据“One day, my teacher gave me some...”及“If you want to succeed, you should...early and never give up.”和首字母提示可知此处老师给的是“建议”,advice“建议”,不可数名词。故填(a)dvice。
77.她说:“如果你想成功,你应该早点开始,永不放弃。”根据“If you want to succeed, you should...early and never give up.”及首字母提示可知要成功应该早开始。此处应是start“开始”,should后接动词原形。故填(s)tart。
78.她还告诉我,对别人有礼貌是很重要的,因为善良有很深的含义。根据“She also told me that it’s...”和首字母提示可知此处应是说“重要的”,it is+形容词,important意为“重要的”。故填(i)mportant。
79.她还告诉我,对别人有礼貌是很重要的,因为善良有很深的含义。根据“She also told me that it’s...to be...”和首字母提示可知此处应是“礼貌的”,polite意为“礼貌的”。故填(p)olite。
80.她还告诉我,对别人有礼貌是很重要的,因为善良有很深的含义。根据“because kindness has a deep...”及首字母提示可知此处表示“意义”,meaning意为“意义”。故填(m)eaning。
81.我意识到,如果你能从中吸取教训,犯错误并不是什么大问题。根据“I realized that making a...is not a big...if you learn from it.”及首字母可知此处表示“犯错”,make a mistake意为“犯错”,固定短语。故填(m)istake。
82.我意识到,如果你能从中吸取教训,犯错误并不是什么大问题。根据“I realized that making a...is not a big...if you learn from it.”及首字母提示可知此处表示“问题”,problem意为“问题”,可数名词,a后用名词单数。故填(p)roblem。
83.她提醒我记住她的话,永远不要认为成功是不需要努力的。根据“She reminded me to...her words and never think that success comes...”及首字母提示可知此处表示“记住”,remember意为“记住”,remind sb to do sth“提醒某人做某事”,to后接动词原形。故填(r)emember。
84.她提醒我记住她的话,永远不要认为成功是不需要努力的。根据“She reminded me to...her words and never think that success comes...”及首字母提示可知此句表示“不要认为成功可以不通过努力就获得”,此处用without表示“没有”。故填(w)ithout。
85.我真正理解了她的意思,并决定听从她的指导。根据“I...understood her message and decided to follow her guidance.”及首字母提示可知此句表示“我真正地理解了她的意思”,really意为“真正地”,副词修饰动词understood。故填(r)eally。
86.One possible version:
Dear classmates,
I have a good friend and his name is Henry. Let me tell you something about him.
Henry is 14 years old and his birthday is on July 2nd. He has healthy eating habits. He likes eating Beijing roast duck because it is healthy and delicious. He doesn’t like ice cream as he doesn’t want to grow fat. His favorite sport is badminton and he finds it very interesting. He likes Monday best because he has a PE class on that day. His favourite subject is geography, because he can learn about the world.
Would you like to make friends with him I believe he will be a great friend in our club.
[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:采用“一般现在时”
③提示:要求包含所有要点提示,内容完整,条理清晰,注意标点符号的使用。
[写作步骤]
第一步,直入主题;
第二步,按照表格中的信息逐一介绍Henry的基本信息;
第三步,发出交友邀请,并结束全文。
[亮点词汇]
①healthy eating habits健康的饮食习惯
②want to do sth.想要做某事
③like...best最喜欢
④learn about了解
[高分句型]
①He likes eating Beijing roast duck because it is healthy and delicious.(because引导的原因状语从句)
②I believe he will be a great friend in our club.(宾语从句)